21 Oktober 2013

Amar dibenar pulang dalam tempoh terdekat

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -


  • AmarMohd Amar yang cedera selepas terkena peluru sesat selamat menjalani pembedahan mengeluarkan peluru (gambar kecil) di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.

IPOH - Mangsa peluru sesat, Mohd Amar Mohd Azizi, 10, dijangka dapat pulang dalam masa dua atau tiga hari lagi selepas pembedahan semalam berjaya mengeluarkan peluru yang tertanam di kerongkongnya.

Teras saran naikkan cukai rokok dan arak


16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) bertegas supaya cukai eksais arak dan rokok dinaikkan sehingga ke tahap mengekang tabiat menagih arak dan rokok yang semakin tinggi di negara ini.
Menurut Presidennya,  Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar), kerajaan tidak mengenakan kenaikan cukai eksais kepada rokok  sejak 2010 dan arak sejak 2005 sehingga usaha mencegah tabiat negatif berkait kedua-dua komoditi ini tidak berkesan.

Berdakwahlah kepada bukan Islam

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -
Shah Kirit bin Kakulal Govindji,
Terlebih dahulu izinkan saya memperkenalkan diri secara ringkas. Nama saya ialah Shah Kirit bin Kakulal Govindji. Pelik bukan? Kebiasaan di Malaysia, apabila seseorang itu masuk Islam, dia dikehendaki menukar nama bapa dia kepada Abdullah. Sebenarnya tidak ada satu pun nas dari Al-Quran mahupun Hadith Sahih yang mewajibkan seseorang yang masuk Islam mesti tukar nama bapa dia kepada Abdullah!

Saya telah dilahirkan sebagai seorang Islam tetapi ibu bapa saya telah membesarkan saya sebagai seorang Hindu. Tuan-tuan dan puan-puan mesti hairan, ini adalah kerana di dalam Islam kita percaya bahawa setiap kanak-kanak di dunia ini dilahirkan dalam fitrah Islam tetapi ibu bapalah yang mencorakkan mereka menjadi Nasrani, Yahudi, Majusi, Hindu, Buddha mahupun sebagai seorang ‘Free Thinker’. Hadis Rasulullah SAW bermaksud;

Tiga teras utama Belanjawan Pakatan Rakyat

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Belanjawan Pakatan Rakyat 2014 yang diumumkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memberi fokus kepada tiga teras utama.


Tiga teras tersebut adalah pengukuhan kedudukan fiskal negara dan pemerkasaan kewangan awam, pembangunan ekonomi yang seimbang, inklusif dan mampan serta peningkatan kesejahteraan dan kualiti hidup rakyat.

Mexico dibadai Ribut Tropika Raymond


16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

MEXICO CITY: Ribut Tropika Raymond membadai ke arah barat daya Mexico pada ketika negara itu masih dalam proses untuk baik pulih keadaan selepas dilanda ribut awal bulan lalu. 

"Kami dilanda ribut tropika dengan kemungkinan taufan membadai pada kelajuan yang kencang," kata Ketua Suruhanjaya Air Negara, David Korenfeld. 

Gempa bumi sederhana landa Negros, Filipina

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

KOTA KINABALU: Gempa bumi sederhana dengan kekuatan 5.2 pada skala Richter menggegarkan Negros, Filipina, pada jam 7.30 pagi tadi. 

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, gempa itu berpusat di 16 kilometer dari bandar raya Tagbilaran dan 779 km dari timur laut Sandakan. 


Tiada ancaman tsunami dilaporkan. - BERNAMA 

Lebih 400 Rumah Di Seberang Perai Dilanda Banjir

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

BUKIT MERTAJAM: Lebih 400 buah rumah di tiga daerah di Seberang Perai dilanda banjir kilat sejak lewat malam tadi ekoran hujan turun tanpa henti selama hampir tujuh jam mulai petang Sabtu.

Di Seberang Perai Tengah (SPT), kawasan paling teruk dilanda banjir ialah Permatang Pauh dan Bukit Mertajam yang melibatkan 250 buah rumah dan menyebabkan ada penduduk yang terpaksa berpindah.

Chong Wei kecundang di Denmark

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

TERKANDAS...Jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei gagal mempertahankan kejuaraan Terbuka Denmark apabila tewas kepada Chen Long dari China di Odense, Denmark pada Ahad

PEMAIN nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei gagal mempertahankan kejuaraan Terbuka Denmark apabila tewas kepada Chen Long dari China di Odense, Denmark, tengah malam tadi.

Datuk Pa Ungguli Pemilihan Ahli Majlis Tertinggi Umno

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed diumumkan menduduki tempat pertama dalam persaingan merebut jawatan Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno selepas berjaya menerima undi daripada 186 bahagian dan 89,560 perwakilan.
Keputusan penuh bagi Ahli MT UMNO untuk penggal 2013-2016 diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan parti Tan Sri Tajol Rosli Ghazali pada sidang media di Menara Dato' Onn, PWTC, di sini, Ahad.

Pakatan Rakyat bentang belanjawan 2014 hari ini.

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -
SHAH ALAM: Pakatan Rakyat akan membentangkan belanjawan 2014 di Bangunan Parlimen hari ini, tiga hari lebih awal daripada pembentangan belanjawan kerajaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan membentangkan belanjawan kerajaan pada 25 September ini.

Semenanjung Arab bakal muncul tanah paling subur

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -


KOTA BHARU: Anda jangan terkejut suatu hari nanti negeri-negeri yang mana muka buminya rendah bakal tenggelam ekoran kecairan bongkah ais di kutuk utara dan selatan sekarang.

Ia bakal mengulangi apa yang pernah berlaku pada zaman air batu, di mana padang pasir gersang di negara-negara Arab ketika zaman tersebut dialiri anak-anak sungai.

Negara Berkebajikan bantu rakyat miliki tanah

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

(Penganjur membuat kejutan kepada Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dengan menghadiahkan sebiji kek sempena ulang tahun kelahiran beliau yang ke 66)

SHAH ALAM: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan Islam menonjolkan konsep negara berkebajikan supaya dapat membantu rakyat antaranya untuk memudahkan proses mendapatkan hak milik tanah. 

7 resolusi Konvensyen Tanah Kebangsaan

16 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,20 Okt 2013

SHAH ALAM: Berikut adalah tujuh resolusi yang dicapai dalam Konvensyen Tanah dan Perbandaraan Kebangsaan, di Shah Alam hari ini.

1- Konvensyen mencadangkan agar maklumat status hak milik tanah dan informasi berkaitan diberi akses secara telus. Peralihan rekod secara fail ke bentuk digital harus di segerakan ke seluruh negara.