30 April 2008

Kenyataan siapa yang benar ?

IPOH, 30 April :-Menteri Besar perak, Dato' Seri Ir.Mohammad Nizar yang genap 43 hari menjadi Menteri Besar menjelaskan pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury Jamry itu adalah sesuatu yang ‘normal’ dari segi prosedur pentadbiran kerajaan negeri.

Menurut beliau, Jamry ditukarkan ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri dan penggantinya di JAIP akan diumumkan kemudian.

Jamry dilantik memegang jawatan Pengarah JAIP sejak tahun 2004. Sebelum itu, beliau ialah Pegawai Daerah Kuala Kangsar.

Beliau kemudian menegaskan bahawa arahan pertukaran tersebut adalah sesuatu yang biasa dan tiada apa-apa yang negatif mengenainya.

“Sebelum ini juga terdapat beberapa pertukaran dan perpindahan beberapa pegawai kerajaan negeri, tetapi ia tidak dihebahkan kepada umum.

“Bertukar atau naik pangkat dalam pentadbiran adalah perkara biasa. Kita ada Timbalan SUK (Setiausaha Kerajaan) ditukarkan... naik pangkat pergi ke ibu pejabat, ini biasa.

“Anda patut kemukakan soalan ini kepada Menteri Besar yang dulu bila dia masuk-masuk sahaja, dia malah menukarkan SUK... saya tidak,” katanya pada sidang media selepas satu majlis di Institut Tadbiran Islam Perak (Intim) di sini petang ini.

Mohammad Nizar turut menafikan wujud perbezaan pendapat antara beliau dan Jamry hingga menyebabkan Jamry ditukarkan.

Jamry, 48, ketika dihubungi enggan mengulas mengenai arahan itu, tetapi memaklumkan bahawa beliau akan menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah di Istana Kinta di sini.“Setakat ini, saya diminta supaya tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan berhubung perkara itu.“Kemungkinan saya akan mengeluarkan kenyataan selepas menghadap Sultan,” kata beliau.

Dalam laporan utusan hari ini , tanpa menjelaskan sumber yang jelas diberitakan kononnya Jamry diarah bertukar serta-merta dalam tempoh 24 jam oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin kerana didakwa tidak memberi kerjasama kepada kerajaan campuran DAP, PKR dan Pas.

Utusan dilaporkan cuma menjelaskan "Menurut sumber kerajaan negeri" Siapakah yang didakwa sumber kerajaan negeri itu ? dan bila dia ditugaskan untuk mengeluarkan kenyataan seperti hendak menangguk diair yang keruh ?

Sebagai warga Perak yang sayangkan institusi pentadbiran agama Islam, saya sangat yakin semua rakyat akan berdiri teguh dibelakang Menteri Besar Perak Pakatan Rakyat. Kalau hendak tahu siapa dia Jamry tanyalah pegawai dibawahnya? dan tahulah siapakah dia yang sebenarnya?