18 Februari 2010

Presiden PAS selamatkan Mangsa Lemas

4 Rabiul Awal 1431H.Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang telah menyelamatkan mangsa lemas di Pantai Belubor, Rusila, 5.30 ptg. 14.2.2010.. Semasa kejadian beliau sedang berehat di tepi pantai bersama keluarga. Turut sama terlibat dalam usaha ini adalah beberapa orang ahli keluarga beliau termasuk 2 anak lelaki dan seorang menantu.

Misi Tawan Perak - Jom !! Datang ke Konvensyen Blogger PAS Perak

3 Rabiul Awal 1431H.

Di bawah dimaklumkan ATURCARA RASMI sepanjang hari Konvensyen Bloggers PAS Perak 2010yang akan berlangsung di BIO Career Parit Buntar, Perak Darul Ridzuan. Sebarang pertanyaan sila berhubung terus dengan blogger al-Banjari di talian 012-4026129.

Kepada mereka yang mahu menyertai Konvensyen ini sila maklumkan awal kepada beliau. Tempat adalah TERHAD. Walaupun program ini adalah program Tertutup parti, namun penyertaan juga tetap dibuka kepada UMUM*. Sila hadir ke meja pendaftaran untuk pengesahan tempat atau smskan ke nombor di atas. Selamat Datang dan Selamat berkonvesnyen.


TARIKH

20 FEB 2010 (SABTU)
TEMPAT
Dewan Konvensyen Banjaria - BIO CAREER, Parit Buntar, Perak.
MASA
8.30 AM – 5.00 PM

PESERTA KHUSUS :

1. BLOGGER PAS Perak
2. Ketua Penerangan PAS Kawasan
3. SU Lajnah Penerangan PAS Kawasan
4. Jemputan KhasPROGRAM [PAGI]

8.30am - 9.30am
Pendaftaran Blogger PAS Jemputan dan wakil Penerangan PAS Kawasan seluruh Perak

9.45am - 10.15am
Jamuan pagi (Tea break) kepada semua peserta konvensyen.

PROGRAM 1
[ 10.15 am - 10.45 am ]
Ucapan Alu-Aluan dan Perasmian Konvensyen Bloggers PAS Perak dari Ketua Penerangan PAS Negeri - YB Drs. Khalil Idham Lim.

PROGRAM 2
[ 11.00 am - 12.30 pm ]

SEGMEN KHAS
(Penerangan Isu Semasa dan Sesi Dialog)
Bersama Tetamu Khas
YAB Dato' Seri Muhammad Nizar bin Jamaluddin

dan Pelancaran Khas Album Alternatif
Monolog dalam Lagu Doa buat Tok Guru
(projek usahasama alBanjari Online dan Q-Har Entertainment ) untuk
Tabung Dana Bloggers PAS Perak.


MAKAN TENGAHARI
[ 12.30pm - 2.00pm ]
Buffet Makan Tenghari di Bio-Cafe dan Solat Zohor Berjemaah.PROGRAM [ PETANG ]
PROGRAM 3
[ 2.15 pm - 3.00 pm ]
Pembentangan Kertas Kerja 1 oleh Penceramah Khas
Tajuk Kertas Kerja : Cabaran Media Baru Pakatan Rakyat untuk PRU13

PROGRAM 4
[ 3.15 pm - 4.00 pm ]
Pembentangan Kertas Kerja 2 oleh Penceramah Khas
Tajuk Kertas Kerja : Perang Saraf dan Gerilya Maya : Serang siapa ?

PROGRAM 5
[ 4.00 pm - 4.30 pm ]
Persembahan Khas dari Q-har
(Monolog dan Lagu) - Muzik alternatif - album Doa buat Tok Guru

PENUTUP PROGRAM
[ 4.30 pm - 5.00 pm ]
Hi-Tea dan Penutup Program oleh Yg. Bhg. Pesuruhjaya PAS PerakKEMUDAHAN DEWAN KONVENSYEN
1. Liputan WIFI 100 %
2. Berhawa dingin dan bertaraf 5 bintang
3. Kemudahan Surau Lelaki dan Wanita yang besar
4. Bilik Media Khas
__

* Program ini dianjurkan oleh Lujnah Penerangan PAS Negeri dan Dakwah dengan kerjasama CINA ISLAM dan ALBANJARI ONLINE.

WASIAT IMAM SYAFI'E

4 Rabiul Awwal 1431H
Email : Sal Am

32 perkara ini adalah antara pesanan dan juga kata-kata yang boleh menjadi panduan dan pedoman kepada kita melalui petikan beberapa pesanan dan peringatan daripada imam muktabar iaitu imam As-Syafi'e rahimahullah:-

1. Ilmu adalah sesuatu yang bermanfaat dan bukannya ilmu apa yang hanya dihafaz semata-mata.

2. Kebaikan itu ada pada lima perkara iaitu mampu mengawal diri, menjauhkan diri daripada menyakiti orang lain, menggunakan rezeki yang halal, berserah diri kepada Allah dan menyakini segala kekuasan Allah.

3. Imam Syafi'e telah ditanya tentang tabiatnya yang suka menggunakan tongkat sedangkan beliau bukanlah telah uzur, maka beliau menjawab : Ini bertujuan agar aku sentiasa mengingati bahawa hidup di dunia hanya sebagai musafir yang pasti akan kembali kepada Allah.

4. Lima perkara yang mesti ada pada pemimpin iaitu benar dalam percakapan, menjaga rahsia, menunaikan segala janji, sentiasa memberi nasihat dan menunaikan kewajipan yang diamanahkan.

5. Keredhaan manusia sukar untuk engkau capai dan bukanlah bermakna selamat daripada lidah manusia sudah boleh dianggap sudah mencapai jalan kepada mendapat keredhaan mereka. Oleh itu engkau hendaklah melakukan perkara yang bermanfaat kepadamu dan sentiasalah berbuat demekian.

6. Sesiapa yang merasa marah tetapi dia tidak meluahkannya maka dia seumpama keldai dan sesiapa yang merasa redha terhadap sesuatu tetapi dia tidak dapat menerimanya maka dia seperti syaitan yang mana redha dengan ketuhanan Allah tetapi tidak mahu tunduk pada perintahNya.

7. Capailah tujuan sesuatu percakapan itu dengan diam dan capailah sesuatu keputusan itu dengan berfikir.

8. Orang yang menzalimi diri sendiri ialah mereka yang tunduk dan patuh pada mereka yang tidak menghormatinya, mengharapkan kemanisan pada sesuatu yang tidak memberi manfaat kepadanya dan menerima pujian daripada mereka yang tidak dikenalinya.

9. Sesiapa yang mahu dipandang baik dan mulia maka dia hendaklah berbaik sangka terhadap orang lain.

10. Sesiapa yang memberi peringatan dan nasihat kepada rakannya dalam keadaan sembunyi maka sesungguhnya dia telah menasihati dan memperelokkannya. Sesiapa yang menasihati secara terang maka dia telah menyakiti dan mengkhianatinya.

11. Tidak akan tercapai ilmu melainkan bersabar di atas segala kesusahan di dalam mencapainya.

12. Apabila telah tetap perkara asal di dalam hati maka lidah akan berkata mengenai cabangnya ( hasil )

13. Sesiapa yang mahu kebahagian di akhirat maka dia hendaklah ihklas dengan ilmu.

14. Sekiranya manusia berfikir mengenai kandungan surah al-Asr maka sudah mencukupi.

15. Orang berilmu bertanya mengenai perkara yang dia sudah tahu dan perkara yang belum diketahuinya. Maka dengan cara ini dia dapat memperkemaskan ilmu yang telah ada dan dapat menimba ilmu yang belum diketahui.Orang jahil pula sentiasa menyisih diri daripada menerima pelajaran dan berhenti daripada belajar.

16. Perdalamkanlah ilmumu sebelum memimpin kerana apabila sudah menjadi pemimpin engkau tidak mempunyai jalan lagi untuk mendalami ilmu.

17. Perdalamkanlah segala masalah ilmu agar ia tidak akan menyempitkan masamu.

18. Keelokan oarng yang berilmu ialah mulia diri dan kecantikan ilmu pula ialah warak dan berlemah lembut.

19.Sesiapa yang mendakwa bahawa dia mencintai dunia dan dalam masa yang sama dia mencintai Penciptanya maka sebenarnya dia telah berbohong.

20. Sekalipun seseorang itu bersungguh-sungguh untuk mencapai keredhaan manusia maka tidak akan menemui jalan ke arah itu. Oleh itu dia hendaklah mengikhlaskan amalannya antara dia dan Allah. Tidak mengetahui seseorang tentang riya’ melainkan orang yang benar-benar ikhlas.

21. Sesorang itu tidak mampu untuk menghukum tentang sesuatu samaada halal atau haram melainkan dengan ilmu yang dimiliki

22. Sesiapa yang tidak dimuliakan oleh taqwa maka tiada kemuliaan baginya

23. Terlalu mengharapkan kelebihan dunia merupakan azab Allah kepada ahli tauhid ( beragama )

24. Sesiapa yang membenarkan sahabatnya maka diterima amalan, ditutup keburukan dan diampun kesalahannya

25. Sesiapa yang engkau redha akan menyebut-nyebut (puji) pada sesuatu yang tiada pada dirimu begitulah juga mereka yang engkau marah akan menyebut-nyebut (keji) pada sesuatu yang tiada pada dirimu

26. Politik pergaulan manusia berlainan dengan politik pergaulan binatang

27. Orang berakal ialah mereka yang mana akalnya mampu mengawasi dirinya daripada segala kejahatan

28. Sekiranya manusia mengetahui keburukan percakapan dan hawa nafsu maka mereka akan melarikan diri daripada keduanya sebagaimana mereka melarikan diri dari harimau

29. Bagi akal itu ada penghujungnya, begitulah juga dengan sabar yang mana ada penghujungnya

30. Sesiapa yang menyimpan rahsianya maka kebaikan berada di tangannya

31. Sekiranya ulama’ yang beramal dengan ilmu mereka tidak boleh dianggap waliullah maka aku tidak tahu lagi adakah bagi Allah itu wali

32. Jika aku tahu dengan meminum ais sejuk akan mengurangkan maruahku nescaya aku tidak akan minum melainkan air panas

Disediakan oleh:Ustaz Ibrahim b Zakaria
PENGETUA
MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN DAR AL-ABRAR (MTD) SERI MANJUNG PERAK
Sumbangan Zakat/Derma bolehlah disalurkan ke dalam akaun Bank Muamalat no.08030002138714
CIMB Bank no. 08150000173109 .NO.TEL 05-6883659 H/P 019-2627636

Najib wajar jamu ubi rebus hingga ekonomi pulih

3 Rabiul Awwal 1431H

KUALA LUMPUR, 17 Feb: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selepas ini sewajarnya menjamu ubi rebus tiap-tiap hari sehinggalah keadaan ekonomi negara pulih jika beliau benar-benar mahu membuktikan berjiwa rakyat.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, rakyat pasti membuka mata dan faham akan hal itu dan Najib harus mengenang ubi rebus itu sebagai satu peringatan yang paling sinis dari rakyat marhaien.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada nelayan Kuala Chenang, Langkwai kerana memberikan simbolik yang begitu berkesan pada Najib.

Idris menyatakan demikian sebagai mengulas laporan sebuah akhbar hari ini yang menyebut: Ubi kayu rebus dicicah kelapa parut dan sambal tumis ikan bilis mungkin juadah biasa bagi masyarakat nelayan Kuala Chenang di sini ekoran lawatan Najib yang disambut dengan jamuan ubi kayu rebus oleh penduduk Pulau Langkawi.

Katanya, bagi Najib dan ahli Umno/BN, itulah program mesra rakyat yang berjaya menaikkan imejnya tetapi juadah itu adalah sindiran tajam masyarakat nelayan dan marhaien di negara ini yang begitu terkesan dengan kegawatan ekonomi.

Ini, katanya kerana Mac ini sahaja, kira-kira 50,000 kakitangan kontrak kerajaan akan ditamatkan perkhidmatan dan mereka pasti akan mengalami masalah kewangan selepas itu.

Selain itu, tambahnya dasar penjimatan kerajaan telah menyebabkan guru sekolah yang berkursus kini hanya makan nasi bungkus, jelas sebagai implikasi dari kegagalan pengurusan kewangan negara.

“Tetapi yang rakyat sedikit terasa dalam keadaan kerajaan yang gawat ini, tiba-tiba sahaja majalah Malaysian Business mengumumkan Nazir Razak, adik kepada Najib sebagai orang yang ke-40 terkaya di Malaysia dengan kekayaan bernilai lebih AS$100 juta.

“Tercekik pakcik makcik di Kuala Chenang yang sedang santai menjamu ubi rebus bila membaca berita ini,” ujarnya.

Katanya, mereka pasti tidak lupa bahawa syarikat kewangan CIMB yang diterajui Nazir pernah menerima bantuan kerajaan sebanyak RM3.5 bilion pada Oktober 2008 ketika Najib menjadi Menteri Kewangan.

“Dalam lawatannya di Kuala Chenang, Najib hanya beri RM7 juta kepada nelayan di situ untuk membina pelabuhan baru, tapi CIMB dapat RM3.5 bilion,” ujarnya lagi.

Harakahdaily.net/-

Presiden PAS, keluarga selamatkan orang lemas

3 Rabiul Awwal 1431H

MARANG, 17 Februari: Bukan sahaja menyelamatkan aqidah umat tetapi sudah sampai kepada menyelamatkan nyawa manusia. Itulah yang dilakukan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang bersama keluarganya apabila menyelamatkan nyawa seorang yang lemas di Pantai Rusila berhampiran rumahnya.

(Gambar atas: Abdul Hadi keletihan selepas menyelamatkan mangsa lemas)

Ia berlaku pada 14 Februari lalu kira-kira jam 6.30 petang di Pantai Rusila, Marang iaitu berhampiran dengan rumahnya.

"Hari itu, lepas solat Asar, Tok Guru pergi mengail di pantai depan rumahnya. Tiba-tiba dia tengok orang sedang terkapai-kapai lemas. Dia terus suruh anaknya terjun ke laut dan dia bersama-sama menarik orang itu," cerita Haji Omar, Pengerusi Masjid Rusila, yang terletak di sebelah rumah Abdul Hadi.

Mangsa yang dikenali sebagai Pak Mat Jaga, kata Haji Omar, adalah penduduk Kampung Belubor, iaitu kampung berhampiran pantai Rusila itu.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 6.30 petang, Abdul Hadi bersama dengan anaknya iaitu Abdul Rahman dan Khalil serta menantunya Zaharudin sedang memancing di pantai itu.

Mereka berkumpul sambil memancing sementara menunggu untuk menyembelih kambing untuk aqiqah cucu Abdul Hadi.

Tiba-tiba mereka mendengar seorang wanita berteriak 'orang lemas...orang lemas' sambil menunjukkan tangannya ke laut.

Menurut Abdul Rahman, 28, anak Abdul Hadi, ayahnya terus menyuruh beliau terjun ke laut dan menyelamatkan mangsa lemas itu.

"Saya terus ambil pelampung dan terjun ke dalam laut...saya cuba campakkan pelampung itu kepadanya tetapi tidak berjaya kerana ombak besar pada ketika itu. Saya kemudian tarik tangan beliau. Abang Khalil dan Zaharudin datang membantu dan menyeret ke pantai.

"Ayah kemudian turun ke dalam air bersama-sama kami memapah mangsa itu ke pantai," cerita Abdul Rahman kepada Harakahdaily.

Seorang penduduk tempatan yang kebetulan ada di situ telah merakamkan gambar keadaan Abdul Hadi bersama mangsa yang diselamatkannya dan memasukkannya dalam facebook beliau.

Ini adalah catatan beliau dalam facebooknya.

"Dalam usia 63 tahun, Presiden PAS Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang masih gagah dan pantas untuk menyelamatkan seorang pengunjung yang lemas di Pantai Rusila, Marang. Kejadian berlaku pada hari Ahad, 14 Februari baru-baru ini.

Pada saya, beliau adalah seorang ulama’ yang segani, pemimpin yang dihormati, dan hero yang tidak perlukan undangan atau dipuja…Kehidupan beliau amat sederhana, rutinnya tidak jauh berbeza seperti rakyat biasa. Memang suka berdamping dengan rakyat.

"Semoga Allah panjangkan usia beliau dan merahmati kepimpinannya."

Zaihan Daud, Setiausaha Peribadi Abdul Hadi juga mengesahkan kejadian itu.

Sementara itu, mangsa lemas yang diselamatkan itu, Ahamad Mat Zin, 58, bersyukur kepada Allah dan terima kasih kepada Presiden PAS dan keluarga yang telah berusaha membantunya.

Menurutnya, pada mulanya dia mandi di kawasan biasa tetapi tiba-tiba dipukul ombak besar.

Beliau menjangkakan sekiranya tidak diselamatkan dalam tempoh 10 minit selepas diberi bantuan oleh keluarga Presiden PAS itu, mungkin sesuatu yang buruk berlaku kepadanya kerana sudah tidak bermaya lagi.

Harakahdaily.net/-

Bersihkan Pakatan Rakyat dari spesis yang mencemarkan

3 Rabiul Awwal 1431H
Mohd Rashidi Hassan

Pakatan Rakyat tidak habis-habis ditekan media talibarut Umno-Barisan Nasional, yang bertujuan memusnahkan kredibiliti dan persepsi rakyat terhadapnya.

Umno-BN terpaksa memberikan tekanan yang amat hebat kepada Pakatan Rakyat, kerana mereka menyedari hayat politik mereka, hanya ada dua atau tiga tahun sahaja lagi.

Masa untuk Umno-BN amat terhad. Perdana Menteri dan Presiden Umno, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, khabarnya menyedari sokongan rakyat terhadap mereka dalam tempoh dua tahun ini masih belum pulih.

Ada sumber-sumber memberitahu, dalam pertemuan PM dengan pegawai-pegawai kanan kerajaan, terdiri dari kalangan orang-orang Melayu, untuk mencari jalan memulihkan sokongan Melayu terhadap Umno, di Putrajaya baru-baru ini, tidak memberikan hasil yang memberangsangkan.

Oleh kerana itu, Umno-BN tiada jalan lain. Mereka menyedari bahawa Pakatan Rakyat adalah 'rival' yang sangat merbahaya. Kemaraan Pakatan Rakyat harus disekat.

Cara untuk memusnahkan Pakatan Rakyat ialah dengan bantuan media talibarut, dengan memaparkan imej-imej buruk pemimpinnya dan merosakkan perpaduan antara parti-parti gabungannya.

Perpaduan gabungan PAS-KeADILan-DAP hanya dapat digoyahkan, dengan menimbulkan sentimen atau perasaan ketidakpuasan hati, iri hati, hasad dengki, prasangka di antara satu sama lain.

Propaganda media talibarut ini, ternyata berjaya memerangkap beberapa orang wakil rakyat Pakatan Rakyat sehingga bertindak di luar batasan persefahaman.

Media talibarut Umno-BN giat memainkan sentimen Melayu-Islam, kononnya akibat pemerintahan kerajaan negeri yang diketuai KeADILan dan DAP.

Propaganda ini bertujuan untuk memecahbelahkan hubungan erat antara PAS dengan kedua-dua parti tersebut. Malah ia juga bertujuan menaikkan semangat nasionalisme ala Islam orang Melayu, sehingga ada yang terpengaruh, sehingga membuat demonstrasi dan sebagainya.

Mereka yang terpengaruh ini, majoritinya dari kalangan penyokong Umno dan 'seorang dua' wakil rakyat dari kalangan Pakatan Rakyat, yang jelas menunjukkan kecetekan minda mereka, sehingga mereka yang dilihat mewakili Pakatan Rakyat sendiri, yang menyerang komponen Pakatan Rakyat dengan mendakwa, kononnya Islam dan Melayu dipinggirkan.

Pada mereka ini, seolah-olahnya Umno-BN lebih baik memperjuangkan soal Melayu-Islam. Orang -orang yang berfikiran sebegini, sebenarnya hanya menunjukkan sama ada mereka jahil dalam politik atau sengaja mencetuskan polemik, kerana mereka sudah menjadi 'agen Umno' dalam Pakatan Rakyat.

Hakikatnya, media talibarut BN tidak akan berhenti menyerang Pakatan Rakyat. Mereka akan menggunakan sepenuh tenaga dan mempergunakan apa sahaja instrumen, yang boleh mencalarkan kredibiliti Pakatan Rakyat.

Cabaran untuk Pakatan Rakyat

Justeru, Pakatan Rakyat tidak ada pilihan. Ia tidak boleh dilihat lebih buruk atau disamakan dengan Umno-BN. Jika Pakatan Rakyat hendak memenangi Pilihan Raya Umum ke-13, ia mesti membuktikan bahawa ia jauh lebih baik daripada Umno-BN.

Harus disedari, Pakatan Rakyat tidak sesekali akan berjaya memenangi keyakinan rakyat, selagi ada anasir-anasir di kalangan pemimpin atau wakil rakyatnya, yang mewarisi sindrom penyakit Umno-BN.

Oleh kerana Umno-BN bermaharajalela dalam negara selama lebih 50 tahun, ia sudah dijangkiti penyakit 'sindrom kurang daya tahan' godaan kuasa, pangkat dan harta.

Sindrom ini melanda begitu teruk dalam Umno-BN. Ia membawa kepada penyakit mengutamakan kepentingan diri dan kroni sehingga menzahirkan amalan korupsi, kronisme dan nepotisme, yang terbukti memburukkkan imej kerajaan dan parti pemerintah.

Tetapi elemen sindrom ini amat merbahaya. Kumannya bukan sahaja menjangkiti Umno-BN. Ia boleh melanda semua pemimpin dan orang politik, tanpa mengira latar belakang, kaum, agama dan fahaman.

Elemen ini masih sukar dihapuskan dalam Umno-BN. Malah ia boleh menggugat Pakatan Rakyat.

Walaupun beratus-ratus orang dalam Umno-BN boleh dihadapkan dengan jenayah politik wang, rasuah dan sebagainya, rakyat tidak akan mengetahui secara jelas, kerana media talibarut menyembunyikannya.

Perkara buruk ini pernah terjadi di Perak. Akibat dari 'seekor dua' wakil rakyat, sama ada mereka terbabit secara sedar rasuah, atau terjatuh dalam perangkap Umno-BN, kesilapan ini mengakibatkan Kerajaan Negeri Perak tumbang.

Selepas Perak dirampas secara haram. Mereka menghalakan serangan kepada Selangor dan Pulau Pinang pula. Umno-BN menyerang Selangor dan Pulau Pinang tanpa henti-henti. Selepas satu isu berjaya dipadamkan, dicetuskan isu lain pula.

Dalam hal ini tidak dinafikan Umno-BN bertindak bijak. Jika mereka menyerang dengan kecaman dan kritikan daripada pemimpin Umno-BN sendiri, mereka tahu serangan itu tidak akan laku. Rakyat tidak akan terima.

Maka mereka menggunakan 'beberapa ekor kera sumbang' dari dalam Pakatan Rakyat yang ditabalkan menjadi hero oleh media talibarut Umno-BN, guna untuk 'menikam Pakatan Rakyat dari hadapan.'

Bodohnya mereka ini ialah kerana mereka menyangkakan diri mereka sebagai hero. Mereka sangka merekalah 'kononnya' ahli politik yang mempunyai pendirian yang betul dan menegakkan kebenaran.

Mereka ini tanpa segan silu, begitu celupar menghentam, mengkritik dan memaki hamun pemimpin parti sendiri, parti sahabat tanpa ada sedikitpun rasa bersalah.

Hebatnya mereka ini sehingga berita kecaman mereka terhadap Pakatan Rakyat dipaparkan di muka hadapan media tali barut Umno-BN.

Mereka menganjurkan demonstrasi, membuat sidang akhbar, menyertai temuramah di televisyen dan sebagainya.

Mereka sangkakan mereka politikus yang hebat, tetapi hakikat sebenarnya, mereka alat propaganda Umno-BN untuk mencemar nama baik parti-parti komponen Pakatan Rakyat.

Mereka-mereka ini kononnya atas 'dasar prinsip' sudah tidak memperdulikan siapa kawan dan siapa lawan.

Mereka sebenarnya amat dibenci rakyat. Majoriti ahli, penyokong dan pengundi-pengundi mereka dari kalangan Pakatan Rakyat, amat membenci mereka sekarang.

Mereka dengan jelas menunjukkan kebodohan. Mereka sangkakan mereka aset kepada Umno. Umno pun tidak mahu mereka kerana mereka ini liabiliti. Mereka adalah 'duri dalam daging.' Kalau sesama Pakatan Rakyat pun mereka boleh 'kencing', apatah lagi Umno.

'Lalang-lalang' yang tidak berprinsip ini hanya dipergunakan Umno-BN dalam waktu yang singkat sahaja. Selepas 'keringat mereka diperah sehingga keluar najis', mereka akan dibakulsampahkan oleh Umno-BN.

Kita pun sakit hati dengan spesis-spesis yang mencemar Pakatan Rakyat ini. Tidak tahu hendak dilabel apa mereka ini. Katak? Mengkarung? Sesumpah? Beruk Mat Yeh? Yang pastinya mereka ini dari spesis 'lidah bercabang.'

Namun setakat ini kita amat yakin, spesis 'lidah bercabang' ini tidak akan mampu menggugat setiakawan dan keutuhan Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat tertegak dengan kehendak majoriti rakyat, bukannya dengan segelintir yang berkepentingan.

Kedangkalan dan keceluparan mulut spesis-spesis ini harus dibalas. Kebiadaban mereka tidak boleh didiamkan sahaja. Mulai saat ini, kita padamkan sahaja nama mereka dari persada politik negara dan kita catatkan dalam sejarah, bahawa inilah spesis-spesis yang pernah mencemar sejarah politik negara.

Oleh itu cabaran besar yang harus diambil tindakan serius oleh pemimpin Pakatan Rakyat, ialah dengan membersihkan anasir-anasir jahat ini. Siapa yang melanggar prinsip persefahaman dan setiakawan, harus dibuka pintu untuk mereka keluar.

Biar mereka keluar dan menjadikan jadi bebas. Tetapi rakyat tidak boleh dibohongi, kerana rakyat tahu mereka ini 'bebas ada makna', nama sahaja bebas tetapi sebenarnya menyokong Umno.

Apa pun kita yakin, segelintir golongan bebas ini, sama sekali tidak akan berjaya mempengaruhi rakyat untuk meninggalkan Pakatan Rakyat.

Dengan bersihnya golongan yang berkepentingan ini dari Pakatan Rakyat, nescaya graf sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat, akan menjadi lebih baik daripada sebelum ini.

Harakahdaily.net/-

Liwat : Mahkamah menghina dirinya sendiri!

3 Rabiul Awwal 1431H
Herman Samsudeen

Seorang pemanggil Radio IKIM pagi tadi mendakwa bahawa Mahkamah yang membicarakan kes Anwar Ibrahim dan Saiful Bukhari sebagai “menghina diri sendiri”. Dakwaan itu dibuat sebagai respon kepada tajuk perbincangan hari ini iaitu tentang isu “Wajarkah kes Mahkamah dijaja di media dan dijadikan polemik dalam masyarakat”.

Majoriti pemanggil mengatakan bahawa perbuatan itu tidak wajar apalagi dalam kes seprti yang dilalui oleh Anwar Ibrahim kerana kes masih dibicarakan dan belum tentu dia bersalah.

Tindakan Mahkamah yang membenarkan keterangan Saiful pada hari pertama dirakam dan disiarkan oleh akhbar utama Kerajaan seperti Utusan Melayu, Berita Harian, Harian Metro, Kosmo, The Star dan sebagainya menunjukan bahawa “mahkamah telah menghina dirinya sendiri” dan gagal mempertahankan kredibilitinya kerana tidak menegur sehinggalah peguam Anwar, Karpal Sing membankitkan hal ini.

Pengerusi Perkasa, Ibrahim Ali pula sibuk mendesak Kerajaan mengharamkan ceramah Pakatan dari membicarakan isu Anwar kerana kononnya menghina Mahkamah, walhal dalam ceramah Pakatan semua menuntut perbicaraan yang adil. Jika Umno-BN boleh malukan Anwar mengunakan saluran media dalam isu ini, salahkah jika Pakatan mengunakan saluran yang sama serta medium ceramah sebagai medan untuk menyampaikan fakta dan hujah yang benar.

Najib juga terhegeh-hegeh arahkan Wisma Putra buat program Penerangan kepada 50 ahli parlimen Australia tentang isu Anwar. Apa yang beliau mahu terangkan. Siapa Najib dalam kamar Mahkamah. Adakah dia Hakim atau tuan lawyer. Apa hak dia untuk bagi penerangan tentang kes Anwar yang belum ada keputusan lagi.

Kalau kita membaca komen dan kenyataan didada-dada akhbar pun, kita akan melihat bahawa hanya pemimpin Umno sahaja yang ghairah nak cerita isu kes Anwar ini, sedangkan pemimpin komponen BN lain senyap dan tidak peduli.

Jika Najib dan Umno boleh gunakan segala medium yang ada bagi memalukan Anwar, kenapa Pakatan tidak boleh. Kenapa Pakatan dianggap menghina mahkamah bila cerita kes Anwar, tapi Najib dan Umno tidak?

Mahkamah kena menunjukan kredibilitinya kerana isu Anwar ini bukan sahaja dibicarakan oleh Mahkamah, tetapi rakyat diseluruh negara dan diseluruh dunia. Semua orang mahu tahu, dan semua orang mahu bercerita. Pergi kedai kopi orang cerita, pergi ke pasar orang bercerita, pergi beli belah orang cerita, pergi seminar orang bercerita, turun naik LRT dan bas pun orang…semua orang bercerita. Yang tak bercerita hanyalah orang yang dalam kubur.

Harakahdaily.net/-

Pemuda PAS mahu Nong Chik tarik balik ugutan

3 Rabiul Awwal 1431H

KUALA LUMPUR, 17 Feb: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) meminta Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin meminta maaf serta menarik balik ugutan terhadap penduduk Kampung Baru dan sekitar.

Ketuanya, Kamaruzaman Mohammad berkata, ini ekoran menteri itu yang mahu menggunakan Akta Pengambilan Tanah 1960 bagi memaksa penduduk Kampung Baru dan beberapa kampung lain sekitar ibu negara menyerahkan tanah mereka.

Katanya, seluruh negara mengetahui bahawa tanah Kampung Baru adalah Tanah Rizab Melayu dan kerajaan tidak boleh sewenang-wenangnya memaksa penduduk untuk menjual tanah mereka apalagi mengambilnya secara paksa menggunakan peruntukan undang-undang.

Tambahnya, kenyataan Nong Chik dalam rancangan Bual Bicara di TV3 baru-baru ini memperjelaskan lagi sikap tidak demokratik dan zalimnya pemimpin Umno terhadap rakyat dan orang Melayu khususnya.

Menurutnya, sebelum itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah turun ke Kampung Baru dan menjanjikan pembangunan di situ, sama seperti janji-janji manis yang ditabur oleh dua bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir dan Tun Abdullah.

Namun, ujarnya, tiada sebarang rundingan dan perbincangan tentang bentuk pembangunan yang diinginkan oleh penduduk.

“Nong Chik cuba memaksa penduduk menerima Draf Cadangan Pembangunan Kampung Baru oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang sehingga ke hari ini masih gagal dibentang di Parlimen,” katanya.

Sehubungan itu, DPPWP bertegas supaya semua draf atau cadangan pembangunan yang dikemukakan oleh DBKL hendaklah dibentangkan di Parlimen terlebih dahulu selepas menerima maklum balas dan cadangan rakyat.

Ini, katanya kerana DBKL adalah organisasi yang bertanggungjawab membangunkan ibu negara dan bukannya membangunkan ‘pekan koboi’ yang kecil.

“DPPWP menolak penggunaan Akta Pengambilan Tanah dalam urusan pembangunan dan mahu kaedah rundingan digunakan tanpa ada sebarang maksud yang bertindih atau prejudis kepada kepentingan rakyat,” ujarnya.

Harakahdaily.net/-

Mokhzani Mahathir antara 20 terkaya di M'sia

3 Rabiul Awwal 1431H

Datuk Mokhzani Mahathir - anak mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad - tersenarai dalam 20 orang terkaya di Malaysia, demikian menurut hasil kaji selidik majalah Malaysian Business.

Sehingga 15 Januari lalu, Mokhzani dari Kencana Petroleum, disenaraikan dengan kekayaan sebanyak RM1.075 bilion untuk menduduki tangga ke-20 orang terkaya di Malaysia.

Jutawan Melayu lain yang disenaraikan ialah Tan Seri Syed Mokhtar AlBukhary dari Yayasan AlBukhary, dengan kekayaan sebanyak RM6.01 bilion di tangga ke tujuh.

Manakala Tan Sri Azman dari Arab-Malaysian Corp di senaraikan di tangga ke-11 denan kekayaan se banyak RM2.8 bilion.

Datuk Seri Nazir Razak - adik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak - dari Kumpulan CIMB, turut disenaraikan antara 40 orang terkaya di Malaysia.

Sementara itu, Bernama melaporkan, menurut kaji selidik Malaysian Business, kekayaan 40 orang terkaya di Malaysia mencatat peningkatan terkumpul bernilai RM156.7 bilion pada 15 Januari atau 63 peratus lebih RM96.3 bilion, berikutan pemulihan dalam pasaran saham.

Bagaimanapun, menurut kenyataan majalah itu yang dikeluarkan hari ini, kekayaan terkumpul mereka masih kurang daripada RM171.9 bilion yang direkodkan pada 2008.

Penanda aras FBM KLCI telah meningkat 44.3 peratus sejak kaji selidik terakhir ketika masyarakat dunia berusaha bangkit semula berikutan krisis kewangan global.

Senarai penuh 40 orang terkaya dan maklumat mengenai kekayaan mereka telah diterbitkan dalam majalah itu dalam keluaran 16 Februari. Seperti tahun lepas, kekayaan 40 teratas itu dinilai berdasarkan kepada nilai saham mereka di dalam syarikat yang tersenarai pada 15 Jan tahun ini.

Kaji selidik itu juga menunjukkan hampir separuh daripada senarai yang tercatat tahun ini melonjak 50 peratus atau lebih.

Ada lebih jutawan tahun ini - 22 orang iaitu lebih lapan orang berbanding tahun lepas.

Tan Sri Robert Kuok dari Kumpulan Kuok yang melepaskan mahkotanya "Raja Gula" tahun lepas, masih mendahului senarai dengan kekayaan RM42.76 bilion, meningkat RM16.1 bilion daripada RM26.6 bilion, setahun lalu.

Hartawan telekomunikasi Ananda Krishnan berada pada kedudukan kedua dengan kekayaan RM27 bilion.

Tan Sri Lee Shin Chen dari IOI Corporation Bhd menduduki tempat ketiga dengan kekayaan RM11.92 bilion diikuti ahli perbankan terkemuka Tan Sri Teh Hong Piow dengan kekayaannya berjumlah RM10.86 bilion.

Tan Sri Lim Kok Thay dari Kumpulan Genting dengan kekayaan bernilai RM10.38 bilion, melonjak kepada kedudukan kelima. Ini kerana beliau mewarisi sejumlah besar kekayaan daripada mendiang bapanya Tan Sri Lim Goh Tong.

Tan Sri Quek Leng Chan dari Kumpulan Hong Leong menduduki tempat keenam dengan RM7.09 bilion.

Jutawan lain yang tersenarai dalam 10 teratas adalah balu Lim Goh Tong, Puan Sri Lee Kim Hua, Tan Sri Tiong Hiew King dari Rimbunan Hijau Group dan Tan Sri Vincent Tan dari Berjaya Group.

Lima muka baru dalam senarai itu ialah Lee Swee Eng dari KNM Group, Datuk Shahril Shamsuddin dan Shahriman Shamsuddin dari Sapura, Datuk Seri Nazir Razak dari CIMB Group dan Ong Leong Huat dari OSK Holdings, yang muncul semula dalam senarai itu selepas tiada dalam tempoh setahun.

Malaysiakini/-

Kerana minta cerai, suami tikam isteri

3 Rabiul Awwal 1431H

Persis sebuah drama yang ditayangkan menerusi televisyen, orang ramai yang berada di sekitar sebuah stesen minyak di pekan Pagoh dekat sini malam semalam, menyaksikan seorang lelaki mengejar seorang wanita yang meluru keluar dari sebuah kereta sebelum menikamnya.

Dalam kejadian pukul 11.40 malam itu lelaki berkenaan bertindak menikam perutnya sendiri selepas melihat wanita tersebut rebah dan berlumuran darah.

Ketua Polis Daerah Muar ACP Mohammed Nasir Ramli ketika memberitahu pemberita mengenai kejadian itu hari ini berkata, kedua-dua mereka adalah pasangan suami isteri yang dipercayai bertengkar di dalam kereta sebelum insiden tersebut berlaku.

Dipercayai lelaki warga Indonesia bertaraf penduduk tetap berusia 41 tahun itu berang apabila isterinya seorang rakyat tempatan meminta cerai, katanya.

Mohamed Nasir berkata siasatan awal juga mendapati lelaki yang bekerja di sebuah ladang kelapa sawit di Pagoh itu berada di bawah pengaruh alkohol.

Dalam insiden itu wanita berusia 37 tahun tersebut yang juga ibu kepada tiga anak berusia lima dan 18 tahun cedera di bahagian kanan dada, manakala suaminya parah dengan kesan tikaman di perut.

Kedua-dua mereka kini dirawat di Hospital Pakar Sultanah Fatimah di Muar, kata beliau.

Kes disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana mengakibatkan kecederaan parah dengan senjata tajam.

Malaysiakini/-

Mahfuz: Umno nak kucar kacir k'jaan PR

3 Rabiul Awwal 1431H

Naib presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, isu perarakan Maulidur Rasul di Pulau Pinang mencerminkan sikap Umno yang didakwanya bermatlamat menghalalkan cara.

"Matlamat Umno nak kucar kacirkan kerajaan PR (Pakatan Rakyat) dengan menimbulkan suasana yang boleh membawa kepada keadaan huru-hara walaupun sampai kepada pertumpahan darah.

"Yang penting bagi Umno (ialah) untuk dapat kembali kuasa. Ini lah perangai orang gila talak," katanya dalam satu kenyataan semalam.

Kerajaan Pulau Pinang didakwa telah membatalkan perarakan Maulidur Rasul pada 26 Februari ini. Bagaimanapun, Ketua Menteri, Lim Guan Eng menafikannya.

Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena berkata, satu perkara pelik mutakhir ini ialah apabila Umno begitu ghairah mempertahan dan memperjuangkan perarakan Maulidur Rasul di Pulau Pinang.

"Sehingga media arus perdana pun memberi liputan yang meluas kononnya kerajaan PR Pulau Pinang membatalkan perarakan dan ini digambar seolah-olah kerajaan Pulau Pinang anti-Islam," katanya.

"Bagi saya, berarak Maulidur (Rasul) tak salah, tak berarak tidaklah berdosa. Untuk apa kalau berarak membawa pada dosa. Apa erti kalau berarak dan berselawat ke atas Nabi, kemudian tolak apa yang Nabi suruh," katanya.

Menurutnya lagi, apa guna berarak dan berselawat jika kemudiannya melakukan rasuah dan melakukan salahguna kuasa.

Mahfuz juga menyifatkan golongan tersebut menggunakan agama untuk kepentingan politik murahan mereka.

Pada hal, tegasnya, di Kedah, perarakan Maulidur Rasul telah dibatalkan sejak zaman pemerintahan Umno lagi.

Namun, ketika itu, katanya, Tun Abdullah Ahmad Badawi tidak pula mempersoalkan menteri besar ketika itu, Datuk Seri Mahazir Khalid mengapa perarakan Maulidur Rasul dibatalkan.

Begitu juga dengan media arus perdana yang juga tidak mempersoalkannya, tegas Mahfuz lagi.

Malah, katanya, banyak lagi negeri-negeri lain di bawah pentadbiran Umno yang tidak mengadakan perarakan tersebut.

Beliau sekali lagi mengulangi bahawa perarakan Maulidur Rasul tidak salah, dan tidak berdosa jika tiada perarakan.

Sebaliknya, kata beliau, yang bersalah dan berdosa ialah apabila rasuah, salah guna kuasa, adu domba di kalangan rakyat dan melakukan provokasi membakar gereja, surau dan melempar kepala babi ke dalam masjid.

Malaysiakini/-

Kartika mengadap Tengku Mahkota Pahang

3 Rabiul Awwal 1431H

Hukuman sebat terhadap model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarnor akan diputuskan selepas pertemuannya dengan Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Pengarah Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) Datuk Abdul Manan Abdul Rahman berkata pihaknya perlu menunggu maklum balas daripada pertemuan itu sebelum membuat tindakan susulan.

"Kartika perlu menghadap dulu Tengku Mahkota, lepas itu barulah keputusan boleh dibuat," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis akad nikah pasangan saudara baru Sheikh Adam Idham Fadhil, 27, dan Ling Suraiyah Foo Abdullah, 29, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai hukuman sebat terhadap Kartika, 33, yang belum dilaksanakan selepas dijatuhi hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan pada 20 Julai tahun lepas setelah mengaku bersalah meminum arak di sebuah hotel di Cherating pada 11 Julai 2008.

Abdul Manan berkata JAIP telah membuat persiapan untuk melaksanakan hukuman itu.

Tengku Abdullah yang juga Yang Dipertua Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang sebelum ini bertitah baginda bersedia menerima menghadap Kartika berhubung isu penangguhan pelaksanaan hukuman sebat itu.

Malaysiakini/-

Pusat digesa kembalikan aset, pengurusan air S'gor

3 Rabiul Awwal 1431H

Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor mengulangi desakan kepada kerajaan pusat supaya berlaku adil dan profesional dengan mengembalikan aset dan pengurusan air kepada kerajaan Selangor

"Pelaksanaan ini perlu disegerakan kerana ia melibatkan kepentingan dan kebajikan rakyat Selangor keseluruhannya," ketua penerangannya, Mohd Ezli Mashut.

Beliau juga mendesak kerajaan pusat supaya tidak berdolak-dalik dan melambat-lambatkannya "kerana air adalah keperluan untuk semua".

"Rakyat Selangor menyedari pengurusan aset dan air perlu dilaksanakan dengan bijak, telus dan professional.

"AMK Selangor mahu pengurusan aset dan air di Selangor dikembalikan untuk memastikan agenda 'Merakyatkan Ekonomi Selangor' berjalan lancar dan kebajikan rakyat terus terjamin," kata Mohd Ezli dalam satu kenyataan.

AMK Selangor, katanya, yakin dengan kerajaan negeri Selangor yang mempunyai halatuju jelas dan mantap bagi memastikan kebajikan rakyat terjamin, khususnya untuk menikmati air percuma 20ml padu dan pada harga yang munasabah.

"Sebelum ini kerajaan BN tidak mempunyai perancangan besar agar harga air terus stabil, malahan bertindak menyebabkan harga semakin meningkat dari masa ke semasa.

"Justeru, kerajaan pusat perlu bertindak adil dan mementingkan kebajikan rakyat Selangor serta fokus ke arah mewujudkan industri air yang memberi manfaat kepada rakyat Selangor dan tidak kepada segelintir korporat sahaja.

"Pengurusan air perlu dimantapkan dan terus dipertingkatkan kerana air adalah nadi kepada kehidupan dan kemakmuran ekonomi negara," kata Mohd Ezli.

Malaysiakini/-

Menghayati semangat tulen konsep PR...

3 Rabiul Awwal 1431H
Li Fook Gao

Selepas gagal dalam misi mereka untuk memecah-belahkan Kelantan, UMNO kini bertukar strategi menyerang negeri Pulau Pinang yang dikuasai oleh DAP. Gimik terbaru mereka ialah menuduh kerajaan Pulau Pinang memansuhkan perarakan Maulidur Rasul dengan hanya merujuk kepada berita yang dilaporkan oleh Utusan Meloya. Berdasarkan berita yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia, Timbalan Perdana Menteri dan pakar tidur negara, Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Badawi yang tetiba bangun daripada tidur untuk turut sama-sama membidas kononnya tindakan kerajaan pimpinan Lim Guan Eng membatalkan perarakan Maulidur Rasul atas nama agama dan menjaga keharmonian kaum.

Memandangkan isu agama merupakan isu yang sensitif sebagaimana isu nama kalimah ALLAH, Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin mengambil peluang untuk menajamkan serangan terhadap kerajaan pimpinan Guan Eng dengan memaparkan salah satu surat yang diedarkan, membawa kepala surat kerajan negeri, menyebut kerajaan negeri telah memutuskan untuk membatalkan perarakan tersebut.

Akan tetapi, perkara itu dijawab dengan rapi oleh Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Abdul Malik Abdul Kassim yang berkata surat-surat berkenaan hanyalah opsyen untuk mengubah format sambutan selama tiga mulai 25 Feb ini. Beliau menegaskan bahawa kerajaan Pulau Pinang tidak pernah berhasrat untuk membatalkan perarakan sempena Maulidur Rasul tahun ini sambil menegaskan, surat yang disebarkan menerusi internet hanya opsyen yang dikemukakan oleh pegawai-pegawai kerajaan.

Sambil membidas laporan Utusan Malaysia, yang mencetuskan rasa tidak senang dan protes di kalangan pemimpin Umno dan umat Islam, sebagai satu pembohongan; Lim Guan Eng turut menjemput Tan Sri Muhyddin Yassin dan Tun Abdullah untuk turut serta mengambil bahagian dalam sambutan tiga hari Maulidur Rasul akhir bulan ini. Selain itu, beliau juga mengambil kesempatan dalam menasihatkan Timbalan Perdana Menteri supaya tidak mempercayai sepenuhnya maklumat-maklumat Utusan Malaysia - “Utusan Malaysia berbohong dan saya tidak mahu Muhyiddin memalukan dirinya sendiri dengan mempercayai pembohongan itu. Jangan mempolitikkan isu ini. Timbalan perdana menteri tidak harus bergantung pada maklumat-maklumat Utusan Malaysia yang tidak disahkan. Laporan bahawa kami hendak membatalkan perarakan ini adalah satu pembohongan.”

Dalam serangan bertubi-tubi UMNO dalam isu Maulidur Rasul terhadap kerajaan Pulau Pinang, PAS sebagai rakan karib DAP di dalam Pakatan Rakyat turut menyumbang strategi dalam membela DAP dan membongkar kepalsuan niat UMNO dalam menjaga agama Islam. PAS menyedari tindakan UMNO menyerang DAP dalam soal agama Islam hanyalah bertujuan bermain politik semata-mata untuk meningkatkan tahap kebencian orang Melayu terhadap DAP yang sering dilabelkan mereka sebagai parti komunis Cina.

Pembelaan pertama PAS datang daripada Naib Presiden PAS, Dato Mahfuz Omar yang dipetik berkata, “Bagi saya berarak maulud tak salah tak belarak tidak lah berdosa. Untuk apa kalau berarak membawa pada dosa. Apa erti kalau berarak dan berselawat keatas Nabi kemudian tolak apa yang Nabi suruh.” Beliau turut berkata pihaknya menganggap serangan ke atas kerajaan negeri Pulau Pinang khususnya terhadap Ketua Menteri Lim Guan Eng seolah-olah “dijadikan modal politik murahan” untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat.

Mahfuz juga mempertahankan Ketua Menteri dengan menegaskan bahawa syor awal dibuat oleh jawatankuasa induk, perarakan akan dibatalkan, yang pastinya bukan dipengerusikan oleh Lim. “Jadi tidak wajar Lim dituduh sebagai anti-Islam... lagi pun keputusan awal sebenarnya hanya merupakan syor, bukan keputusan muktamad,” katanya. Sehubungan itu beliau menyeru umat Islam dan rakyat Malaysia supaya menjauhkan dari bahaya Umno dan Barisan Nasional demi keamanan, kestabilan dan kesejahteraan negara.

Sokongan kedua PAS datangnya dari Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan, Abdul Latif Abdul Rahman turut serta membela Guan Eng dalam isu Maulidur Rasul dengan menyatakan bahawa UMNO cetek pengetahuan agamanya apabila hanya asyik membesar-besarkan perarakan daripada penghayatan sejarah Maulidur Rasul itu sendiri. Beliau menambah bahawa Nabi sendiri tidak pernah menuntut umatnya membuat perarakan. “Tidak tahulah saya takut-takut Umno sengaja hendak mempolitikkan perkara itu setelah mendapati Lim cuba membatalkan upacara yang dianggap telah menjadi amalan tradisi di kalangan sesetengah masyarakat Islam,” katanya.

Demi membongkar kepalsuan UMNO dalam soal menjaga nama Islam, kerajaan pimpinan Tok Guru Nik Aziz, Kelantan yang juga dikenali sebagai serambi Mekah, mengisytiharkan perarakan Maulidur Rasul tahun ini tidak ada tahun ini, sebaliknya kerajaan negeri adakan syarahan agama di Stadium Sultan Muhammad IV dan disusuli dengan sembahyang khas pada 25 Feb. “Kami tidak menganjurkan perarakan sebagaimana amalan sebelum ini. Tetapi sudah tentu perarakan diadakan di masjid-masjid di seluruh negeri, yang dianjurkan oleh orang ramai untuk melahirkan kecintaan mereka terhadap Nabi Muhammad,” kata Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob.

Dalam kenyataannya, Timbalan Menteri Besar Kelantan menambah, “Perarakan itu bukan satu kemestian. Dan, ia juga tidak diamalkan ketika zaman Nabi. Umat Islam boleh memilih untuk mengadakan ataupun tidak. Tetapi apa yang penting ialah mereka berpegang teguh pada ajaran yang dibawa Nabi Muhammad.”

Selain dapat mematahkan serangan bertubi-tubi UMNO terhadap kerajaan Pulau Pinang, tindakan kerajaan Kelantan ini secara terang-terangan ingin membuktikan kepada rakyat bahawa UMNO langsung tiada niat untuk membela agama Islam – segala-gala rintihan dan polemik atas isu perarakan Maulidur Rasul hanyalah bermotifkan politik semata-mata untuk mengkucar-kacirkan negeri-negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat.

Semangat kekitaan dan persahabatan tulen Pakatan Rakyat yang dipamerkan PAS dalam hal membela DAP daripada serangan politik murahan UMNO dalam isu perarakan Maulidur Rasul amatlah dikagumi and sepatutnya dihayati bersama oleh semua para penyandang jawatan politik Pakatan Rakyat.

Inilah semangat tulen konsep Pakatan Rakyat yang harus ada pada setiap parti komponen Pakatan dalam misinya mengembalikan konsep ketuanan rakyat kepada Malaysia dengan menumbangkan kerajaan UMNO Barisan Nasional dalam pilihanraya ke 13 nanti. Jika PAS, DAP dan PKR dapat menghayati dan mempraktikkan semangat tulen konsep Pakatan Rakyat ini sepanjang waktu, yakinlah bahawa inilah formula yang akan membawa Pakatan Rakyat melangkah jauh ke dalam kubu kuat Barisan Nasional dalam pilihanraya yang akan datang.

Ingat, bersatu kita teguh, bercerai kita roboh!

----------------------------------
Li Fook Gao @ Tohkong Mosjid mengharapkan Tahun Harimau ini menjadi tahun perkahwinan Pakatan Rakyat…. janganlah “bersekedudukan” lagi……

Harakahdaily.net/-

PAS mahu SPRM siasat Umno guna UiTM Jengka

3 Rabiul Awwal 1431H

KUALA LUMPUR, 17 Feb: PAS mahu Jabatan Audit Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat status penggunaan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Jengka sebagai lokasi program Konvensyen Umno Pahang.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad juga mempersoalkan tindakan Umno Pahang yang mengunakan fasiliti milik rakyat itu untuk program konvensyen yang bakal dirasmikan oleh Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang dijangka 2,000 ahli Umno Pahang akan berkampung di situ.

Katanya, konvensyen itu diadakan dari 19 hingga 21 Februari ini merupakan program politik yang jelas bertentangan dengan Akta UiTM 174 yang tidak membenarkan program politik diadakan di universiti berkenaan.

Menurutnya, walaupun ada peruntukan 'dengan kebenaran menteri' tetapi kebenaran yang diberikan itu boleh dipertikaikan kerana selama ini UiTM begitu keras menolak mahasiswa dan kakitangannya melibatkan diri dalam politik, apalagi membenarkan program politik di dalam kampusnya.

“Kalau dengan alasan sudah mendapat restu menteri, jawapan itu juga boleh dipersoalkan kerana Menteri Pengajian Tinggi juga adalah Ahli Majlis Tertinggi Umno.

“PAS mahu bertanya kepada Naib Canselor UiTM, berapakah Umno bayar untuk menggunakan fasiliti rakyat itu,” katanya.

Menurutnya lagi, sebelum ini sudah ada rekod bahawa Umno merupakan parti yang culas dan suka mengambil kesempatan dalam menggunakan fasiliti rakyat.

Malah pada tahun lepas, katanya Umno pernah diheret ke mahkamah oleh Syarikat Elegant Advisory Sdn Bhd kerana gagal membayar hutang sebanyak RM218 juta semasa pilihan raya 2008.

“Apakah Umno menggunakan fasiliti UiTM secara berbayar atau percuma. Jika berbayar, berapakah nilai sewaan dewan-dewan dan asrama yang mereka gunakan.

“Sampai bilakah UiTM mahu membiarkan dirinya terus menerus menjadi hamba kepada Umno,” tanya beliau.

Beliau berkata, rakyat sudah jelak melihat Umno memperkudakan UiTM, di mana UiTM tanpa segan silu mengarahkan mahasiswanya menjadi petugas semasa persidangan Umno setiap tahun di PWTC.

Katanya, PAS kesal kerana dalam keadaan ekonomi dan dana kerajaan yang gawat ini, Umno masih mahu menambahkan beban perbelanjaan.

Harakahdaily.net/-

Maulidur Rasul: Rendahnya mentaliti Umno

3 Rabiul Awwal 1431H
http://misabah.blogspot.com

Apabila Utusan Malaysia melaporkan Kerajaan Pulau Pinang batalkan perarakan sempena Maulidul Rasul saw. tanpa usul periksa Timbalan Perdana Menteri terus buat kenyataan menyanggah kerajaan Pulau Pinang, Pak Lah Badawi yang sudah tidak ada kepentingan politik pun tumpang komen sekali. Yang sangat dikesalkan, Mufti Perak Harussani juga komen sama tanpa tahu hujung pangkal.

Kalau pemimpin UMNO buat kenyataan seumpama itu saya tidak sangat hairan, sebab mereka sentiasa memutarkan isu untuk kepentingan politik mereka, perkara yang tidak wujud pun direka supaya wujud. Tujuannya nak bagi orang Islam dan orang Melayu marah dan sensitif terhadap isu ini. Lim Guan Eng akan dilabel anti Melayu dan anti Islam. Inilah kerja UMNO, mereka porak perandakan Selangor, sebelum tu Perak sampai tumbang, Kedah juga cuba diusiknya, sekarang giliran Pulau Pinang pula. Apa punya UMNO, dengki, jahat, busuh hati, celaka.

Persoalannya buat ke tak buat perarakan, itu hak kerajaan negeri, tak timbul soal batal ke tak batal. Penganjur sambutan Maulidur Rasul ialah Kerajaan Negeri, terpulanglah pada kerajaan nak buat perarakan ataupun tidak sempena sambutan maulid nabi peringkat negeri. Yang penting sambutan diadakan, difahamkan kerajaan negeri menganjurkan selama tiga hari tiga malam. Perak sejak lepas-lepas sehari sahaja iaitu perhimpunan sebelah pagi sahaja, kalau ada malam pun forum atau ceramah.

Di Pulau Pinang, kerajaan PR yang dipimpin DAP boleh anjur sehingga tiga hari tiga malam. Semua dipenuhi dengan program-program islamik yang ada beberapa acara Ketua Menterinya hadir sama. Tahun lepas, Lim Guan Eng turut serta dalam perarakan dan berada di atas pentas. KM BN yang lepas-lepas ada ke turut serta ?

Lain lah kalau sebelum ini, kerajaan tak pernah buat perarakan, kemudian ada permohonan dari Ngo Islam atau UMNO nak berarak sempena sambutan maulid nabi, tetapi permohonan ditolak oleh Kerajaan Negeri, barulah UMNO nak melalak ke, demontrasi ke, atau jajalah merata kampung seluruh negara konon Lim Guang Eng anti Islam dan sebagainya, barulah ada munasabahnya.

Ini, kerajaan Negeri tak katapun nak batal, tiba-tiba Utusan melapor batal, Timbalan PM boleh melalak tak tentu pasal, apa punya mentaliti pemimpin UMNO macam ini. Pak Lah pun serupa je. Perarakan maulid nabi dulu-dulu memang menjadi acara tahunan sambutan maulid nabi, entah tahun bila saya pun tak ingat, perarakan tidak lagi diadakan, ada ke UMNO sensitif dengan pembatalan ini, PAS pun kisah dengan pembatalan perarakan ini.

PAS tak nampak pentingnya perarakan, buat pun tak kisah, tak buat pun tak kisah, pada PAS yang penting penghayatan sunnah junjungan besar Rasulullah saw. Perarakan maulid nabi dibuatnya, tapi aurat tak ditutupnya, hukum hudud ditolaknya, solat berjamaah ditinggalkannya, solatpun tidak kadang tu, dan macam-macam lagi yang mereka tak buat amal Islam pun. Bila perarakan kononnya batal, bukan main marah Muhyiddin, tapi apa usaha beliau untuk menghalang sambutan hari kekasih, orang Melayu ramai terlibat pulak tu.

Mufti Perak, satu-satunya mufti yang disegani kerana tegas terhadap isu-isu umat Islam pun sama rupanya, melatah buat kenyataan tanpa usul periksa. Di Perak, apabila perarakan maulid rasul ditiadakan sejak zaman Ramli Ngah Talib, ada ke UMNO dan mufti Perak buat kenyataan menyanggah kerajaan negeri. Ada ke umat Islam dan orang Melayu terasa tersinggung ketika itu ?

Sejak tulah, perarakan tidak pernah dibuat di Perak, PAS pun tak kisah, sebab itu, bila PR ambil alih, kita pun tak buat perarakan sama. Tetapi sambutannya cukup luar biasa, tak cukup tempat untuk ramai. Yang lepas-lepas, kerusi tak penuh pun. Ini kata pegawai-pegawai kerajaan yang setiap tahun terlibat dengan maulid nabi.

Lim Guan Eng yang dilabel anti Melayu dan Islam oleh UMNO memberi peruntukan yang agak besar untuk Jabatan Agama Islam Pulau Pinang, zaman BN ini lebih kurang 12 juta setahun, Guan Eng umum 24.3 juta untuk tahun 2010. Kontraktor Bumiputra yang dapat projek dan tender kerajaan adalah 70 % berbanding kontarktor bukan bumi.

Menjadikan Khalifah Umar Abdul Aziz sebagai idola dan suri teladan dalam amalan keadilan di Pulau Pinang. Pemimpin UMNO siapa para sahabat dan ulama yang jadi suri teladan dalam amalan pentadbiran di negeri-negeri yang diperintah oleh mereka.


Misbahul Munir Masduki,
Setiausaha Politik YAB Datuk Seri Nizar.

Harakahdaily.net/-

Cara memberi nama mengikut Quran dan Sunnah

3 Rabiul Awal 1431H.
http://akhisalman.blogspot.com

MUKADDIMAH

Kesibukan dengan program dan membeli kitab di book fair menyebabkan lama tidak menulis artikel baru. 5hari ke ma'rid, prgram diskusi haid nifas selama 3 hari di mansurah. Prgram terdekat diskusi kitab Fatawa mantan Pengerusi lajnah fatwa mesir syeikh Atiah Saqar di tanta anjuran DPM tanta dan Fatawa Marah di Dpm Zaqazik untuk akhawat medik zaqazik. Mudah2an saya terus diberi kesempatan menulis artikel2 di ruangan ini. Kali ini tentang etika pemberian Nama. Ramai yang memberi nama tetapi tidak mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh Islam.

PEMBERIAN NAMA DALAM AL-QURAN

Pemberian nama manusia adalah suatu perkara yang penting dalam Islam. Kepentingan ini jelas seperti mana yang disebut dalam al-Quran. Firman Allah swt:

إِذْ قَالَتِ الْمَلآئِكَةُ يَا مَرْيَمُ إِنَّ اللّهَ يُبَشِّرُكِ بِكَلِمَةٍ مِّنْهُ اسْمُهُ الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ وَجِيهاً فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ وَمِنَ الْمُقَرَّبِينَ


"(Ingatlah), ketika Malaikat berkata: "Hai Maryam, seungguhnya Allah menggembirakan kamu (dengan kelahiran seorang putera yang diciptakan) dengan kalimat (yang datang) daripada-Nya, namanya Al Masih 'Isa putera Maryam, seorang terkemuka di dunia dan di akhirat dan termasuk orang-orang yang didekatkan (kepada Allah)" (45 - Ali Imran)

Firman Allah swt


يَا زَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلَامٍ اسْمُهُ يَحْيَى لَمْ نَجْعَل لَّهُ مِن قَبْلُ سَمِيّاً


"Hai Zakaria, sesungguhnya Kami memberi kabar gembira kepadamu akan (beroleh) seorang anak yang namanya Yahya, yang sebelumnya Kami belum pernah menciptakan orang yang serupa dengan nama dia." (7 - Maryam)

Firman Allah swt:

وَمُبَشِّراً بِرَسُولٍ يَأْتِي مِن بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ

"...dan memberi khabar gembira dengan (datangnya) seorang Rasul yang akan datang sesudahku, yang namanya Ahmad (Muhammad)." (6 : as-Saff)

PEMBERIAN NAMA PADA KACA MATA NABI

Seperti mana al-Quran, Nabi saw juga mengambil penting dalam pemberian nama. Nabi saw bersabda:

ولد لي الليلة غلام فسميته باسم أبي إبراهيم


"Pada malam ini aku mendapat anak dan aku namakan dengan nama moyangku iaitu Ibrahim."

Hadis sahih Muslim dan Abu Daud

Nabi saw menggalakkan kepada ummatnya agar memberi nama yang terbaik. Baginda bersabda:


إنكم تدعون يوم القيامة بأسمائكم وأسماء آبائكم فأحسنوا أسمائكم


" Sesungguhnya kamu akan dipanggil dengan Nama mu dan Nama bapa kamu. Elokkalah nama-nama kamu."

Hadis daif riwayat Ibnu Hibban.

NAMA ABDULLAH ADALAH YANG TERBAIK

عن عبدالله بن عمر رضي الله عنهما قال:قال رسول الله صلي الله عليه وسلم: ان احب اسمائكم الي الله عبد الله وعبد الرحمن.

daripada Abdullah bin Umar RA berkata,Nabi SAW bersabda”sesungguhnya nama yang paling disukai Allah ialah Abdullah dan Abdul Rahman”.

Hadis sahih riwayat Muslim, Abu Daud dan Tirmizi.

Ibnu Solah menyebut bahawa terdapat 220 orang sahabat Nabi yang bernama Abdullah. al-'Iraqi pula menyebut bahawa terdapat 300 orang sahabat yang bernama Abdullah.

DISUNATKAN NAMA PARA NABI DAN ORANG SOLEH

Nabi saw bersabda:


عن ابي وهب الجشمي قال:قال رسول الله صلي الله عليه وسلم: تَسَمَّوْا بِأَسْمَاءِ أَنْبِيَاءِ وَأَحَبُّ الْأَسْمَاءِ إِلَى اللهِ تَعِالَى:عَبْدُ اللهِ وَعَبْدُ الرَّحْمَانِ وَأَصْدَقُهَا:حَارِثٌ وَهَمَّامٌ وَأَقْبَحُهَا:حَرْبٌ وَمُرَّةٌ.


"Namakan dengan nama para Nabi,dan nama yang paling disukai di sisi Allah ialah Abdullah dan Abdul Rahman dan yang paling tepat ialah Haris(pekerja),Hammam(yang mempunyai keazaman).dan nama yang paling buruk ialah Harb(perang) Dan Murrah (pahit)”

Hadis riwayat Abu Daud dan Nasaie

Nabi saw sendiri meyuruh umatnya untuk menamakan dengan namanya . Baginda saw bersabda:


تَسَمَّوْا بِاسْمِيْ وَلَا تَكَنَّوْا بِكُنْيَتِيْ


"Berilah nama dengan namaku dan jangan beri gelaran kunyah dengan kunyah ku (Abu Qasim)"

Hadis riwayat Bukhari dan Muslim

SUNAT NAMA ABDUL (HAMBA) YANG DISANDARKAN KEPADA NAMA ALLAH

Nabi saw bersabda kepada seorang lelaki

" Namakan anakmu dengan nama Abdur Rahman."

Hadis sahih riwayat Muslim

Dalam hadis daif ada menyebutkan

إذا سميتم فعبدوا


“Apabila engkau memberi nama hendaklah yang ada perkataan 'Abdu”

Hadis riwayat Thabrani
Imam Ibnu Hazm berkata:

“Para ulama bersepakat bahwa disunatkan nama yang disandarkan kepada nama Allah seperti Abdullah dan Abdurrahman.”

DILARANG NAMA YANG MEMBAWA KEPADA PENAFIAN PERKARA YANG BAIK

Nabi saw bersabda:


عن عمر رضي الله عنه قال, قال رسول الله صلي الله عليه وسلم:لأنهين ان يسمى رافع وبركة ويسار.


Daripada Umar RA berkata,Nabi saw bersabda,”Aku menegah daripada menamakan dengan nama Rafi’ (ketinggian)’,Barakah (keberkatan),dan Yassar (senang)”.

Hadis riwayat Tirmizi (sanadnya kuat).

Dalam hadis yang lain, Nabi saw bersabda:


لا تسمين غلامك يسارا ولا رباحا ولا نجيحا ولا أفلح فإنك تقول أثم هو فلا يكون فيقول: لا


“Jangan namakan anakmu dengan nama senang, keuntungan dan kejayaan. Sebabnya adalah jika kamu bertanya adakah 'kuntungan' ada? Jika tidak ada, orang akan menjawab "Keuntungan tidak ada.”

Hadis sahih riwayat Muslim, Tirmizi dan Abu Daud

Imam Nawawi berkata: Ulama syafie berkata:

“Dimakruhkan memberi nama dengan nama-nama ini dan apa yang membawa kepada sebab larangan ini. Larangan ini adalah hanya makruh tidak haram.”

LARANGAN NAMA YANG MEMUJI DIRI SENDIRI

Seorang wanita bernama Barrah (wanita yang sangat baik), Rasulullah saw bersabda


لاَ تُزَكُّوْا أَنْفُسَكُمْ اَللهُ أَعْلَمُ بِأَهْلِ الْبِرِّ مِنْكُمْ

“Janganlah kamu memuji diri kamu sendiri. Allah swt lebih mengetahui siapakah yang lebih baik dikalangan kamu.”

Mereka bertanya: Apa yang kami hendak namakannya

Baginda menjawab: Zainab.

Hadis sahih riwayat Muslim

PERHATIAN: Ini perkara yang banyak dilakukan oleh kebanyakan masyarakat melayu. Banyak nama yang menunjukkan memuji diri sendiri. Tidak kira nama orang cthnya dengan nama khairun Nisa (sebaik-baik wanita) ,nama blog atau id ym dengan 'mujahid' pejuang, syahid dll, nama kedai atau rumah dengan 'salafus soleh,tok guru dan sebagainya. Ini dilarang kerana termasuk dalam memuji diri sendiri.

SURUHAN MENGUBAH NAMA YANG TIDAK ELOK

Ibnu Umar berkata: Rasulullah saw telah menukar nama seorang wanita yang bernama Asiah عاصية(pemaksiat) , lalu baginda bersabda.”


“Engkau adalah Jamilah.

Hadis riwayat Muslim dan Abu Daud

KESIMPULAN

Seeloknya bayi dilahirkan itu dibawa kepada orang Alim untuk ditahnik dan diberi nama. Anas bin Malik ra berkata

“Aku membawa Abdullah bin Abi Talhah al-Ansari yang baru dilahirkan kepada Rasulullah saw. Baginda bertanya: adakah kamu ada kurma kering ? Aku pun menjawab "Ada" lalu aku memberi beberapa biji buah tamar kepada Rasulullah saw.Rasulullah saw mengunyah tamar itu dan membuka mulut Abdullah . Lalu baginda meletakkan kunyahan tamar ke mulut bayi. Lalu bayi itu memamahnya dan baginda bersabda:

حب الأنصار التمر


“Kesukaan orang ansar adalah tamar.” Lalu baginda menamakannya Abdullah."

Hadis sahih riwayat Muslim dan Abu Daud

Imam Nawawi berkata: Disunatkan untuk meyerahkan pemberian nama kepada orang saleh

Rujukan: Minhaj oleh Imam Nawawi, Manhaj atTarbiyah an-Nabawiyah li Tifl oleh Muhammad Nur Abdul hafiz Suwaid dan min Hadyin Nabawi : Adabut Tasmiah oleh Dr Said Said Ubadah.

TAHNIAH

saya mengucapkan tahniah kepada pasangan yang melangsungkan perkahwinan cuti ini

a. Abdul Kadir (bekas jiran mansurah) dan saidatus Syakila

b Norfadila (sepupu dan anak angkat keluarga sy) dan

c Muhammad (kenalan di mansurah) dan tengku akilah

d Siti Hawa (bekas isteri) dan Abu Hasan.


بارك الله لكم وبارك عليكم وجمع بينكم بالخير


TERIMA KASIH

جزاكم الله kepada yang menyumbang untuk buku-buku di ma’rid kitab yang melebihi 15,000 genih. Walaupun book fair dah abis tapi siapa yang nak menyumbangkan dialu2kan. Banyak buku2 rujukan diperlukan.

Zhi Lu Wei Ma : Rusa Dikatakan Kuda


3 Rabiul Awal 1431H.

Asal Usul:

Pada zaman pemerintahan Maharaja Qin'ershi, iaitu maharaja kedua dan juga yang terakhir bagi Dinasti Qin, seorang pegawai kanan bernama Zhao Gao yang pernah membantu Maharaja tersebut naik takhta, mula menunjukkan hasrat untuk merampas kuasa. Bagaimanapun, dia tidak pasti bahawa dalam kerajaan itu, berapa orangkah yang mahu menjadi pengikutnya, dan berapa pula yang akan menentangnya. Maka, dia cuba memikirkan cara yang bijak untuk menguji sikap menteri-menteri yang lain terhadapnya.

Pada suatu hari, Zhao Gao telah membawa seekor rusa ke istana, dan berkata kepada Maharaja Qin'ershi:

"Inilah seekor kuda yang sangat unggul. Hamba ingin mempersembahkannya kepada Tuanku."

Maharaja itu tertawa kuat-kuat, sambil berkata:

"Tersilaplah kamu. Ia rusa. Kenapa kamu memanggilnya kuda?"

Zhao Gao menjawab dengan serius:

"Silalah tuanku tengok dengan teliti. Ini benar-benar chollima (baka sejenis kuda yang boleh berlari sehingga 1,000 Li sekalipun dalam masa sehari). Kalau tuanku tak percaya kepada kata-kata hamba, cubalah tanya menteri-menteri yang ada di sini."

Apabila melihat senyuman jahat yang terukir pada bibir Zhao Gao, para menteri mula memahami niat sebenarnya. Maka, respons daripada menteri tersebut pun berbeza-beza. Mereka yang bersifat penakut hanya diam sahaja kerana takut dimarahi Zhao Gao setelah menyatakan kebenaran. Mereka yang bersifat jujur dan suka berterus terang, berkeras mengatakan bahawa binatang itu ialah rusa, bukannya kuda. Manakala mereka yang ingin menggembirakan hati "bakal maharaja" itu pula, sepakat menyatakan bahawa binatang itu memanglah seekor chollima.

Sebenarnya, dalam proses tersebut, Zhao Gao sudah mengingat nama menteri-menteri yang ingin menentangnya secara diam-diam. Selepas peristiwa itu, kesemua mereka itu dibunuhnya seorang demi seorang dengan bermacam-macam alasan.

Catatan Keterangan:

Peribahasa "Zhi Lu Wei Ma" ini membawa erti yang sama dengan peribahasa "Hitam dikatakan putih, putih dikatakan hitam", iaitu berdusta atau yang buruk dikatakan baik, dan yang baik dikatakan buruk. Ia digunakan untuk mempersenda perbuatan yang menterbalikkan yang benar dengan yang salah secara sengaja. CRI/-

MAJLIS SILATURAHIM BERSAMA MUSLIMAT PAS DENGAN IBU TUNGGAL /FAKIR MISKIN BUKIT BERUNTUNG/BKT SENTOSA.

PAS CAWANGAN
BUKIT BERUNTUNG/BUKIT SENTOSA
MAJLIS SILATURAHIM BERSAMA MUSLIMAT PAS DENGAN IBU TUNGGAL /FAKIR MISKIN BUKIT BERUNTUNG/BKT SENTOSA.

Tempat : Pusat Khidmat Masyarakat (PAS)
No 70 Jalan Semarak 3C Seksyen BB7
Bukit Beruntung 48300 Rawang Selangor.
Tarikh : 21/02/2010 Ahad
Jam : 9.30 pg Hingga 2.30 Ptg
Perasmian : Ustazah Nuridah Binti Salleh
Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat
Perasmian jam 12 T hari

Semua Ahli /AJK PAS/PKR/DAP Bukit Beruntung /Sentosa di Jemput hadir.

Pengarah Program Silaturahim Muslimat PAS/Ibu Tunggal/Fakir Miskin
Hj Mohd Zulkifli Bin Dawam

Kenapa isu perarakan Maulidurrasul menjadi besar ?

3 Rabiul Awal 1431H,
Ahmad Baei Jaafar

Saya hairan apabila sehari dua ini keluar berita Negeri Pulau Pinang membatalkan perarakan Maulidur Rasul pada tahun ini. Yang peliknya berita itu dikeluarkan oleh orang luar dari Pulau Pinang. Apalah besarnya berita ini sehingga dibesarkan begitu dalam media perdana. Dan hari ini pula saya terbaca daripada laman facebook yang mengatakan Kelantan tidak akan mengadakan sebarang betuk sambutan Maulidurrasul.

Kalau betul pun berita itu apalah faedahnya kepada orang yang bukan dari kedua-dua negeri tersebut. Kalau berita itu boleh menguntungkan orang politik tertentu, tidak langsung memberi kesan kepada penduduk dua negeri tersebut, tetapi sebaliknya mereka yang mencetuskan itu beroleh dosa. Mereka berdosa kerana menyebarkan berita sia-sia apatah lagi boleh mencetuskan kemarahan pihak lain.

Saya bimbang gejala penyebaran ini menjadi budaya sebati dalam kalangan orang Melayu. Mengapakah orang Melayu boleh jadi seburuk itu walaupun pelbagai bala bencana sudah Allah tunjukkan di negara kita. Mengapa kita tidak boleh infas dan bertaubat serta kembali kepada hidup bermaufakat. Apakah mereka amat gemar kepada dosa dan bencikan pahala?

Mengapa dibesarkan soal perarakan Maulidurrasul, apakah jatuh maruah Islam kalau tidak dilakukan perarakan? Kalau benar begitu, bagaimana halnya di kampung-kampung yang mereka tidak mengadakan perarakan, adakah mereka tidak cintakan Rasulullah. Cinta Islam dan Rasulullah bukan dengan majlis begitu sahaja. Malah yang paling penting mereka mengamalkan ajaran Rasulullah dan meninggalkan larangannya.

Saya selepas mendengar khabar buruk itu, cuba merujuk ke laman web Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP), dan didapati tidak ada pembatalan pula. Kalaupun ada surat arahan pembatakan daripada Kerajaan Negeri mustahil JAIPP tidak terima. Kalau sudah terima mengapa tidak dibuat pembatalan pada laman webnya.

Kalaupun kerajaan Pulau Pinang membatalkannya kerana maslahan tertentu tidak mengapa kerana sebelum ini Kerajaan Malaysia pernah pada satu tahun membatalkan aktiviti perarakan Maulidurrasul. Kalau dibatalkan perarakan, tidak bermakna mengharamkan majlis Maulidurrasul. Tapi kalau dibatalkan majlis itu di peringkat negeri, masih tidak mengapa kerana majlis itupun tidak memberi impak yang besar kepada Islam.

Barangkali inilah yang berlaku di Kelantan, kalau benarlah tidak diadakan sebarang majlis sambutan Maulidurrasul, tidak menjadi apa-apa masalah kerana kerajaan hanya tidak mahu mengadakan majlis pada peringkat kerajaan. Hal ini kerana menggunakan wang kerajaan mesti pada yang berfaedah untuk rakyat dan Islam.

Saya percaya kalaulah benar berita itu, kerajaan tidak menghalang rakyatnya mengadakan majlis sambutan di peringkat daerah dan kampung. Sambutan di peringkat kampung lebih meriah kerana boleh diadakan bila-bila masa sepanjang bulan.

Sudah sampai masanya umat Islam berfikiran positif dalam semua yang berlaku di sekeliling kita. Carikan kebaikan ajaran Islam untuk kebaikan umat Islam dan manusia seluruhnya. Hapuskan usaha membuat fitnah dan cakap-cakap yang tidak berfaedah untuk kepentingan diri dan politik sempit.