09 September 2013

Kenapa Pertikai Takdir Allah

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Ahmad Baei Jaafar


Sehari dua ini ramai yang memberi komen dalam fb kononnya kenaikan harga barang ketentuan Allah. Saya hairan kenapa timbul isu dengan kenaikan harga barang, apakah ada kaitan dengan kenaikan harga minyak. Tetapi yang saya perhatikan dalam hal minyak ini, bukan harga minyak yang naik tetapi sabsidi minyak yang dikurangkan. Maka dengan itu kita kena bayar lebih untuk beli minyak itu.

14 cedera pesawat terbabas landasan di Bangkok

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
14 cedera pesawat terbabas landasan di Bangkok
ANGGOTA keselamatan memeriksa pesawat Thai Airways yang terbabas selepas tayar di muncung depan tercabut ketika mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi, awal pagi ini. - Foto REUTERS
BANGKOK: Lebih 14 orang cedera apabila sebuah pesawat milik Thai Airways terbabas apabila tayar di muncung depan tercabut ketika mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi, awal pagi ini. 

478,848 calon duduki peperiksaan UPSR mulai esok

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Seramai 478,848 calon akan menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bermula esok sehingga 12 September ini di 8,268 pusat peperiksaan di seluruh negara. 

Menurut kenyataan Lembaga Peperiksaan, Kementerian Pendidikan hari ini daripada jumlah itu sebanyak 469,882 calon adalah dari sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan manakala 8,966 calon lagi dari sekolah swasta yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar. 

Kelantan peruntuk RM7 juta tambah kapasiti air

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan memperuntukkan sejumlah RM7 juta bagi menambah kapasiti air daripada 64 juta kepada 75 juta liter sehari pada Oktober ini membabitkan tiga kawasan iaitu Pasir Mas, Rantau Panjang dan Tumpat.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat negeri, Hanifa Ahmad, berkata dengan pertambahan kapasiti air hampir 10 juta liter, secara tidak langsung akan menyelesaikan masalah air yang berlaku di beberapa tempat.

Ambil langkah segera tangani kejatuhan ringgit

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily


KUALA LUMPUR: Kerajaan perlu mengambil langkah segera bagi menstabilkan nilai mata wang Malaysia dengan campur tangan dari Bank Negara Malaysia (BNM) bagi mengelakkan inflasi.


Pakar ekonomi PAS, Dr. Rosli Yaccob, berkata BNM boleh mengambil langkah untuk campur tangan dalam pasaran mata wang antarabangsa dengan membeli mata wang negara.

5 jam TG Nik Aziz di Institut Pemikiran Tok Guru

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,09 Sep 2013

KOTA BHARU: Bekas Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam memulakan tugasnya di Institut Pemikiran Tok Guru (IPTG), Kota Darul Naim.

Menteri Luar Iran anggap serangan keatas Syria menyalahi piagam PBB

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

BAGHDAD 9 Sept. - Serangan ketenteraan terhadap Syria yang bakal diketuai oleh Amerika Syarikat (AS) adalah 'menyalahi undang-undang' berdasarkan piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kata Menteri Luar Iran, Mohammad Javed Zarif di sini hari ini.

Pelarian Rohingya cecah 30,463

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Kuala Lumpur: Jumlah pelarian Rohingya di Malaysia makin meningkat dengan angka rasmi terkini mencecah sehingga 30,463 orang.

50 peratus hidap darah tinggi 2025

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Subang: Lebih 50 peratus rakyat Malaysia berumur 40 tahun ke atas dijangka menghidap penyakit darah tinggi menjelang 2025 berikutan amalan gaya hidup dan budaya pemakanan tidak sihat.

10,000 warga Bangladesh ‘terperangkap’ di Malaysia

3 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Kuala Lumpur: Kira-kira 10,000 warga Bangladesh di sekitar Cameron Highlands, Pahang dikesan menetap lebih masa, malah sudah menjangkau antara 15 hingga 20 tahun.