18 September 2009

Setelah 6 jam Mat Sah bersua isteri, anak tercinta...

KUALA LUMPUR, 17 Sept: Kali ini giliran Mat Sah Mohd Satray, 46 pula menitiskan air mata. Begitu hening pagi tadi tatkala melihat kelibat isteri dan anaknya yang telah ditinggalkan secara paksa selama hampir 8 tahun.

Mereka baru bersua jam 2 pagi tadi sehinggalah sekarang, masih tidak tidur lagi. Perasaan mereka bertiga anak beranak masih bercampur baur. Gembira, sayu dan terasa janggal pun ada. Tidak terbit kata-kata pada awalnya. Masing-masing melayan perasaan.

Tepat jam 5 pagi, tiga beranak ini bersahur buat pertama kalinya setelah terpisah sekian lama. Rendang daging, telur mata kerbau dan nasi antara santapan. Dan juadah dijamu cukup berselera dan paling enak dirasa.

"Perasaan saya masih bercampur-baur. Nak kata gembira sangat pun tak, sedih pun ada

"Dan terkejut melihat anak yang dah besar...ketika saya tinggalkan usianya baru 9 tahun," demikian mukadimah Mat Sah ketika menceritakan perasaannya setelah dibebaskan.

Mat Sah kelihatan agak susut badannya, mengenakan baju t-shirt berwarna putih dan berseluar 'track' hitam begitu tenang menerima kunjungan Harakahdaily seawal jam 9 pagi.

Sambil duduk rapat dan erat dengan anaknya, Suhaib 16 seolah-olah tidak mahu lagi berenggang, Mat Sah dengan nada sebak merasa cukup pilu apabila mengenangkan anaknya itu membesar tanpa ayah.

Dia dipaksa berpisah dengan anaknya, pada April 2002, apabila sepasukan polis dengan kekuatan 20 orang anggota datang menyerbu dan mengeledah isi rumahnya. Habis siling rumah dipecah dan tilam dibongkar. Malah malam yang sama, rumah abangnya juga turut disergah, disepah gara-gara pihak berkuasa menyangka abangnya itu Mat Sah.

Semenjak itu, hanya doa dan gambar menjadi teman di bilik kurungan.

Mat Sah, kemudiannya dikurung secara bersendirian selama tiga tahun, gara-gara isterinya Norlaila Othman begitu lantang memperjuangkan nasib suami dan tahanan yang lain termasuk 'menyerbu' bekas Perdana Mneteri Tun Abdullah Ahmad Badawi di Putrajaya dengan memo bantahan di tangan.

"Saya dituduh salah akidah. Terlibat JI, KMM, Wahabi dan sabotaj Pelabuhan Klang...dipaksa mengaku salah...

"Kenapa perlu mengaku kerana saya tidak bersalah. Oleh kerana itu, tempoh tahanan saya dilanjutkan setahun ke setahun...," kata Mat Sah dengan nada yang serak dan perlahan.

Selama 8 tahun itu, dia memendam rasa rindu teramat sangat terhadap anak dan isteri namun menguatkan hati yang adakalanya 'kecundang' dengan membasahkan bibir dengan kalimah ayat-ayat suci al-Quran sehingga dapat menghafal banyak surah-surah panjang.

"Kalau terlalu rindu sangat, peluk bantal yang dilekatkan gambar anak...," katanya sambil sesekali menjeling Suhaib.

Beliau menceritakan, tiada aktiviti dan program khusus di Kamunting, tetapi meluangkan masa dengan banyak membaca buku dan bergaul dengan rakan-rakan.

"Pagi-pagi kami disuruh keluar mengadap bendera menyanyi..lepas itu aktiviti sendiri. Cuma enam bulan sekali polis datang soal siasat dan ada masa di bawa ke Kuala Lumpur untuk 'kursus' basuh minda ataupun betulkan akidah.

"Diaorang selalu beritahu pentingnya ISA ini dan harap isteri saya serta GMI akan menghentikan perjuangan. Kata mereka jika, ISA tak ada, Malaysia akan huru hara dalam masa 5 bulan," jelasnya yang sekali-kali tidak setuju dengan pendapat mereka.

Kata Mat Sah, penahanannya sudah jelas menunjukkan ISA tidak adil dan tidak menepati kehendak Islam dan secara berterus-terang tanpa takut memberitahu pegawai-pegawai soal siasat, bahawa Akta itu mesti dimasuhkan.

Beliau pada awalnya tidak menyangka akan dibebaskan kerana sudah 7 kali ditipu oleh pihak berkuasa yang berjanji untuk melepaskkannya setiap tahun menjelang Hari Raya.

Ditanya tentang persiapan Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelma, Mat Sah tidak mempunyai sebarang perancangan memandangkan beliau perlu menyesuaikan diri dan berehat dengan keluarganya. Norlaila yang disisi kemudiannya mencelah cuba menerangkan realiti pahitnya kepada Harakahdaily.

Image"Tak buat persiapan apa-apa...apa makna Hari Raya bila suami disekat tak boleh jalan malam, tak boleh keluar kawasan...dan tak boleh balik kampung.

"Baju yang dipakai pun pinjam baju anak...'Mereka' ini semua tak fikir kesusahan orang. Dah bebas pun susahkan orang lagi...yang dia tahu buat peraturan sahaja," kata Norlaila.

Bagi Suhaib, kepulangan Mat Sah sangat dinantikan walaupun terpaksa mengambil masa untuk serasikan diri dengan ayahnya.

"Masa saya kecil, selalu jogging dengan ayah waktu cuti. Zaman kanak-kanak saya telah berlalu begitu sahaja tanpa ayah.

"Dan selepas ini saya terpaksa ambil masa nak bersosial kembali dengan ayah, sebab terlalu lama." kata Suhaib meluahkan isi hati.

Walaupun masih sebak, sesekali Mat Sah sempat bergurau dengan Harakahdaily tentang kematangan dan kedewasaan anaknya Suhaib yang tidak 'sempat' dikecapi dan dilihatnya.

"Saya masih terkejut lagi melihat anak saya ini. Dia membesar tidak ikut kebiasaan, tidak diberi kasih sayang oleh seorang ayah. Tengoklah ni...bulu kaki pun dah tumbuh.." katanya tersenyum.

Sambil itu, Mat Sah turut memberitahu makanan yang paling dirinduinya selama menjadi tahanan di Kamunting ialah Rendang Ayam dan Daging, dan sahur pagi tadi makanan kesukaan itulah menjadi menu hidangan sungguhpun bukan dari masakan isterinya.

"Kalau di Kamunting, masak kari rasa tomyam, masak tom yam rasa ntah apa-apa...

"Cuma adalah kawan-kawan tahanan yang pandai masak...terubat jugalah rasa nak makan sedap," kata bekas kakitangan Dewan Bahasa dan Pusataka itu.

Norlaila yang tidak berkesempatan memasak kerana baru pulang dari Sabah bagi misi menyampaikan sumbangan derma Tabung Harakahdaily untuk 7 buah keluarga mangsa ISA.

Beliau bersama anaknya dan Ketua Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman ke negeri bawah bayu itu pada 15 Sepetember lalu dan menerima berita pembebasan suaminya itu melalui panggilan dan sms rakan-rakan media alternatif.

"Tak boleh tidur saya semalam dan pagi ni lagilah tak boleh tidur...

"...sebab baru nak 'berkenalan' dengan orang yang dah hilang lama ni," kata Norlaila tersenyum.

Ketika ditanya apa-apa perubahan isterinya sekembalinya daripada kem itu, Mat Sah kagum dengan isterinya yang menunjukkan komitemen dalam perjuangan menentang ISA dan sudah mula sibuk dengan jemputan dan aktiviti yang dirancang.

"Dari segi cantik, macam biasa jelah...cuma nampak semakin sibuk dan aktif," katanya tersenyum melihat Norlaila yang kelihatan 'geram' dengan usikan suaminya itu.

Buat sementara ini, kata Mat Sah belum sempat untuk berfikir akan akan perancangannya di masa akan datang seperti bekerja kembali apatah lagi dengan sekatan dan peraturan yang dikenakan oleh pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) ini.

"Saya nak berehat dulu... dan mungkin selepas Hari Raya baru nak fikir, berniaga ke atau bekerja semula. Buat masa ini masih nak serasikan diri dulu dengan keluarga," katanya sambil mengakhiri perbualan dan berpelukan dengan krew Harakahdaily.

Hari ini, Mat Sah yang baru 'berkenalan' dengan keluarganya 6 jam lalu, mempunyai jadual padat dengan tetamu, NGO, aktivis dan wakil pihak media yang bakal bertemu untuk mendapat kisah dan ceritanya.

Ternyata, raut ceria dan bahagia terpancar di wajah ketiga-tiga beranak ini dan yang pasti Aidilfitri kali ini cukup beerti dan tidak lagi sunyi...

(Sebarang komen dan pandangan, bolehlah dimajukan kepada azaminamin@yahoo.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya dan urespons@gmail.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya )

HarakahDaily.Net/-

Ahmadinejad: Problem Dunia Berhubungan dengan Masalah Palestina

Oleh : Shah Bundy

Presiden Republik Islam Iran, Mahmoud Ahmadinejad menyatakan Hari Al-Quds Sedunia merupakan sebuah momentum yang pada hari itu, bangsa Iran dengan turun ke jalan-jalan, kembali menunjukkan kegigihan, keunggulan dan pandangan manusiawi mereka dalam masalah-masalah dunia, kepada seluruh masyarakat dunia.

Sebagaimana dilaporkan Kantor Berita Fars, Ahmadinejad di sela-sela rapat kebinet, hari Rabu (16/9), menyebut masalah Palestina sebagai isu kemanusiaan terpenting saat ini. Dikatakannya, masalah Palestina bukan problema sepetak tanah dan masalah ummat muslim, tapi bersangkutan dengan seluruh manusia di dunia ini. Ahmadinejad menjelaskan, "Jika dunia saat ini dihadapkan pada berbagai instabilitas, kefasadan, arogansi, kelaparan yang menimpa lebih dari setengah milyar warga dunia, serta pelecehan harga diri manusia dan hak-hak asasi manusia, itu semua dapat dihubungkan dengan masalah Palestina."

Seraya menjelaskan bahwa bangsa Iran selalu terdepan dalam masalah kemanusiaan di dunia, Ahmadinejad mengatakan, "Menaruh perhatian untuk menyelesaikan berbagai problema kemanusiaan, menghormati hak-hak bangsa, mengupayakan penegakan keadilan dan keamanan adalah di antara masalah-masalah yang selalu dikedepankan oleh bangsa Iran."

Lebih lanjut Ahmadinejad menuturkan, "Negara-negara adidaya yang mengklaim sebagai pendukung reformasi, bukan hanya menelantarkan masalah Palestina, bahkan memperkeruh suasana dari kondisi sebelumnya." Dalam kesempatan tersebut, Ahmadinejad menyebut gelombang manusia dan pemikiran sebagai sumber kekuatan utama. Dikatakannya, "Di dunia politik saat ini, kepemilikan senjata mutakhir, gudang-gudang nuklir dan rekening bank sama sekali tidak menghasilkan kekuatan. Akan tetapi sumber kekuatan sebenarnya bermuara pada kekuatan manusia, pemikiran dan keimanan setiap bangsa."

RAKYAT TERUS DINAFIKAN HAK BERSUARA OLEH UMNO/BN: PESURUHJAYA PAS PERAK

mohd hafez sabri

IPOH:Pesuruhjaya PAS Perak hari ini menyatakan UMNO dan Barisan Nasional (BN) merupakan parti llama yang lebih setengah abad di Malaysia dilihat semakin tidak relevan buat rakyat Malaysia kini. Ditanya mengenai kenyataan beliau baru-baru ini yang mengatakan BN bakal mengikut jejak langkah Parti Liberal Demokratik (LDP) seperti di Jepun, hal ini dapat dilihat melalui apa yang telah dilakukan oleh kerajaan UMNO dan Barisan Nasional di Perak secara khususnya

Mengulas lanjut, beliau mengatakan UMNO seringkali bercakap soal demokrasi akan tetapi mereka lupa rakyat di negeri Perak sedang melihat perbuatan mereka dan rakyat lebih bijak menilai segala tindakan yang dibuat oleh mereka. Perubahan di dalam kerajaan berbentuk kosmetik yang dibuat oleh Datuk Seri Najib Tun Razak juga tidak ubah seperti menampal perhiasan pada UMNO yang hakikatnya sudah banyak diselaputi krisis dalaman dikalangan mereka dan kepercayaan rakyat semakin hilang terhadap mereka.

Perlantikan semula Ketua Kampung dan Jawatankuasa Kerja Kampung (JKKK) pada bulan April yang lalu telah menjadi tanda aras bahawa umno/bn begitu dahagakan kekuasaan tanpa mempedulikan suara rakyat yang telah membuat pilihan secara demokrasi sebelum ini. Ketua Kampung dan JKKK yang dipilih secara demokrasi dipilih oleh rakyat sebelum ini telah dikhianati secara terang-terangan oleh umno/bn,sememangnya ini menunjukkan keangkuhan umno/bn yang telah merampas kerajaan Perak yang sah dipilih rakyat pada pilihanraya umum yang lepas .

Selain itu,Permohonan Dewan Pemuda PAS Perak untuk berhimpun di Stadium Perak sepertimana yang ditawarkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini jelas telah menunjukkan pembohongan pemimpin umno/bn terhadap rakyat. Pesuruhjaya PAS Perak itu turut menyatakan. ”Sebelum ini mereka (UMNO) tidak benarkan kita berdemonstrasi dan kita akur, tetapi bila kita minta seperti yang telah ditawarkan, mereka tolak,” bukankah ini satu pembohongan terhadap rakyat. Menurutnya lagi, hal ini serius memandangkan kerajaan umno/bn bertindak untuk menyekat hak rakyat iaitu kebebasan bersuara yang telah dijamin di dalam perlembagaan. Hatta di dalam Islam, kebebasan bersuara merupakan sesuatu yang dibenarkan.

Tambah beliau lagi, tindakan umno/bn yang menyekat rakyat menggunakan tempat-tempat awam seperti yang telah dilaksanakan semasa pemerintahan Pakatan Rakyat di Perak, merupakan satu usaha untuk menyekat budaya ilmu dan informasi di kalangan masyarakat. ”Mereka yakin dengan tidak memberi maklumat yang benar dan tepat pada rakyat, pada fikiran mereka, mereka mampu untuk kekal lebih lama,”. katanya lagi mengulas mengenai sikap UMNO yang sehingga kini masih belum berani membenarkan perhimpunan secara terbuka. . Menambah mengenai kegagalan umno/bn mempraktikkan demokrasi mengikut landasannya, mengakibatkan ”senjata makan tuan” rakyat kini sudah mengerti strategi umno/bn untuk terus memerintah negara ialah dengan membelakangkan kebenaran dan menutup segala kesalahan dan penipuan yang mereka lakukan dengan menggunakan segala medium yang ada agar rakyat tidak tahu kesalahan mereka, umno/bn semakin hari semakin ketakutan kerana hari demi hari belbagai pengkhianatan umno/bn kepada rakyat dibongkar oleh pemimpin umno/bn sendiri ditambah dengan kekuatan Pakatan Rakyat yang terus mendapat sokongan dan kepercayaan rakyat dalam memimpin perubahan Malaysia ke arah menjadi negara yang lebih sejahtera dan berkeadilan, jelas beliau.

Masalah parkir di Bazar Ramadan dapat perhatian

PARIT BUNTAR - Peniaga di sini, merungut mengenai masalah parkir kereta yang agak terhad berikutan kenderaan peniaga dan pembeli semakin bertambah berikutan tempoh Hari Raya Aidilfitri semakin hampir.:

:Masalah itu semakin ketara apabila anak perantau yang bekerja di ibu kota pulang beraya di kampung halaman masing-masing dan turut singgah di Bazar Ramadan itu untuk membeli juadah.

:Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Titi Serong, Khalil Idham Lim dan kakitangan pejabatnya telah meluangkan masa berkunjung ke Bazar Ramadan Taman Wawasan Parit Buntar iaitu yang yang terbesar di Kerian.

Lawatan dua jam itu digunakan beliau untuk bertemu bagi melihat dan mendengar sendiri mengenai rungutan serta keadaan peniaga yang berniaga di situ.

:Khalil Idham berkata, selain bertemu rakyat, ia juga khusus untuk mendengar rungutan daripada peniaga yang disampaikan kepada beliau antaranya mengenai masalah parkir kereta agak terhad di Taman Wawasan sehingga ada yang di saman polis apabila meletakkan kenderaan di bahu jalan utama.

:Menurut beliau, keadaan itu berlaku bukan disengajakan, sebaliknya disebabkan kebanyakan pembeli yang datang dengan kenderaan sendiri.

:“kenderaan menjadi semakin banyak apabila terdapat ramai anak perantau yang pulang untuk beraya di kampung halaman mereka di sini.

:“Kita berharap isu parkir ini dapat diselesaikan pihak berkuasa tempatan (PBT) dengan mencari alternatif lebih berkesan supaya masalah ketiadaan tempat meletak kereta dan motosikal tidak timbul lagi di masa hadapan,” katanya.

:Pegawai Khas Pejabat ADUN Titi Serong, Zakaria Abdullah berkata, lawatan ke Bazar Ramadan itu adalah rutin bagi Khalil Idham setiap kali Ramadan.

:Katanya, lawatan yang disifatkan berjaya itu mendapat maklum balas dan kerjasama yang baik dari semua peniaga serta pembeli di Bazar Ramadan berkenaan.:

Beliau berkata, lawatan itu diharapkan dapat diteruskan di masa akan datang supaya segala permasalahan dialami penduduk termasuk peniaga dan pembeli terutama di musim perayaan dapat diatasi bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan untuk semua yang terlibat,” katanya.

Sinar Harian/-

Salam Idulfitri, Maaf Zahir dan Batin

Oleh : Ahmad Baei Jaafar

Terlalu cepat masa berlalu, Ramadhan semakin penghujung dan semakin mahu meninggalkan umat Islam. Walaupun kita bersedih untuk berpisah dengannya, ia tetap akan pergi meninggalkan kita. Beruntunglah mereka yang boleh berjaya memanfaatkan Ramadhan siang dan malamnya. Rugilah mereka yang gagal memanfaatkannya dengan pelbagai alasan kerana tiada jamin kita boleh bertemu lagi Ramadhan akan datang.

Sijil Taqwa yang akan Allah berikan kepada umat Islam, tentu terhad. Yang pasti mereka yang tahu dan mahu memanfaatkan Ramadhan. Sijil Taqwa diberikan kepada mereka yang berjaya menempuh segala ujian sepanjang bulan Ramadhan. Sijil Taqwa sudah pasti tidak akan diberi kepada mereka yang terus mengekalkan dosa basah, dosa kering walaupun pada zahir mereka berpuasa. Dosa mengumpat, dosa fitnah, dosa menyebarkannya, dan dosa melaga-lagakan satu golongan dengan golongan lain.

Walau apapun kita tetap mahu merayakan Idulfitri (sebutan yang betul), mahu bergembira dan bersuka ria. Kita sudah diharamkan berpuasa pada 1 Syawal. Jadi, kita perlu menyambut hari raya walaupun dalam keadaan biasa. Kita perlu beraya walaupun hakikatnya kita belum dianggap berjaya oleh Allah. Bertaubatlah dan berdoalah semoga kita terus dirahmatinya. Pada masa yang sama ucaplah tahniah kepada rakan yang lain dengan anggapan mereka berjaya. Nanti mereka juga akan lakukan terhadap anda. Semoga Allah terima.

Di kesempatan ini saya mengucapkan Salam Idulfitri, maaf zahir dan batin, semoga setiap tahun anda dalam keadaan kebaikan. Bagi yang akan balik ke kampung, berhati-hati di jalan raya dan semasa beraya.

Terima kasih daun keladi,
Untuk rakan dan teman yang baik hati
Sepanjang perjalanan pulang jagalah diri,
Supaya terhasil hari raya idulfitri yang dinanti.

DAP tidak peralat orang Melayu

SHAH ALAM – DAP kesal dengan kenyataan Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang mendakwa parti itu memperalatkan orang Melayu apabila membuka keahlian kepada kaum itu.

Naib Pengerusinya, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata, dakwaan Shahrizat itu tidak berasas selain menunjukkan ketakutan UMNO bahawa sokongan orang Melayu sekarang sudah beralih kepada pembangkang khususnya DAP.

Menurutnya, cawangan DAP yang majoriti orang Melayu itu ditubuhkan di Kampung Lembah Kinrara, Puchong Kuala Lumpur dan dipengerusikan Haron Abdul Wahab.

Kenyataan Shahrizat bahawa DAP tidak pernah memperjuangkan hak dan kepentingan orang Melayu adalah tidak benar sebaliknya parti itu turut mengutamakan kepentingan kaum lain.

“DAP juga tidak anti – Islam dan tidak anti – Melayu malah mempertahankan dan melindungi semua kaum dan agama,” katanya.

“DAP juga menjamin hak-hak orang Melayu dan Islam malah turut menggalakkan lagi syiar Islam. Contohnya, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah menyampaikan sumbangan ikhlas daripada prinsip Cekap, Akauntabiliti dan Telus (CAT).

“Antaranya ialah pengiktirafan tinggi kepada pelajar-pelajar Melayu cemerlang, termasuk untuk penghafal Quran atau Huffaz dan peruntukan RM1.5 juta setiap tahun kepada sekolah-sekolah agama rakyat,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Ahad lalu, Sinar Harian melaporkan kenyataan Shahrizat yang berpandangan penubuhan cawangan DAP di kawasan majoriti Melayu di Puchong sebagai strategi parti itu untuk meraih sokongan daripada kaum Melayu

Tunku Abdul berkata, Shahrizat harus menghormati hak asasi rakyat Malaysia untuk memilih mana-mana pertubuhan politik dan berhenti daripada bermain dengan isu perkauman yang boleh mencetuskan syak wasangka antara rakyat.

Katanya, DAP bersedia menghulurkan salam persahabatan untuk membantu Shahrizat dalam menangani mana-mana isu yang melibatkan kezaliman dan ketidakadilan terhadap wanita, keluarga dan masyarakat.

Sinar Harian.

Pimpinan Pas Perak terima risalah ‘sampah’

IPOH - Angkara siapakah ini? Itulah pertanyaan yang bermain diminda Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Titi Serong, Khalil Idham Lim setelah menerima laporan dari banyak pihak berkaitan risalah ‘sampah’ yang rancak dikirimkan kepada pimpinan Pas Kawasan seluruh negeri.

Menurutnya, beliau mendapat maklumat itu ketika lawatan Badan Perhubungan Pas Perak ke Pas Kawasan Gerik dan Lenggong

Katanya, dia diberitahu oleh pimpinan Pas Kawasan bahawa sudah hampir separuh Ahli Jawatan Kuasa Pas Kawasan Gerik menerima risalah ‘sampah’ ini.

”Saya istilahkannya sebagai ‘sampah’ kerana di dalamnya mengandungi unsur fitnah dan fakta yang diputar belit dan menyiarkan gambar-gambar palsu yang tidak bermoral.


“Setakat ini saya belum menerima maklumat dari negeri lain adakah bahan sampah ini dikirim juga kepada mereka,” katanya dalam satu kenyataan.

Khalil berkata, sampul itu mengandungi tiga bahan yang bertajuk “The Tales at Mat Bon Anwar Sodomy II, “Siapa Pas Sebenarnya, pejuang Islam atau boneka DAP?” dan satu lagi bahan berupa akhbar tabloid berjudul “The Screw Opener”.

Beliau berkata, bahan itu kemungkinan dikirim oleh musuh Pas termasuk rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

“Saya menganggap pihak yang menghantar dan menerbitkan risalah ini adalah orang yang paling bacul di dunia.

“Ini kerana mereka tidak menyebut dari mana penerbitnya, cuma yang dapat dikesan setemnya dikirim dari Kuala Lumpur,” katanya.

Sumber : Sinar Harian.

Bonus raya kerajaan pakatan.

Kerajaan Kedah hari ini mengumumkan pembayaran bonus Hari Raya sebanyak RM500 kepada kesemua 5,300 penjawat awam kumpulan sokongan yang berkhidmat di bawah pentadbiran kerajaan negeri itu.

Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, pembayaran bonus hari raya itu melibatkan peruntukan kerajaan sebanyak RM2.65 juta dan akan dibayar secara serentak esok.

Bayaran bonus itu diberi kepada semua penjawat awam kumpulan sokongan termasuk yang berkhidmat secara kontrak, sambilan dan sementara, katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco kerajaan negeri di Alor Setar

Azizan juga berkata kerajaan negeri akan menganjurkan Majlis Rumah Terbuk pada 24 Sept ini di kediaman rasminya di Sri Mentaloon.

Di Shah Alam, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan pembayaran yang sama kepada 9,000 penjawat awam negeri itu yang akan dibuat sebelum Hari Raya.

Kerajaan pusat telah mengumumkan pembayaran saguhati RM500 kepada semua penjawat awam kumpulan sokongan yang akan dibuat dalam dua ansuran.

Malaysiakini/-

Ole-ole raya PKR untuk saudara Rosmah

Seminggu menjelang sambutan Aidilfitri, ahli keluarga terdekat isteri perdana menteri Rosmah Mansor - seperti pernah dilihat dalam siri klip video di Internet - mendapat hadiah dan duit raya daripada Angkatan Muda PKR.

Ketuanya Shamsul Iskandar Md Akin berkata, hampir 10 pemimpin sayap kanan PKR itu mengunjungi ibu saudara dan sepupu isteri Datuk Seri Najib Razak di Kampung Mertang, Kuala Pilah kelmarin.

"Kunjungan ini untuk mencari kebenaran. Kalau sebelum ini, kita lihat kehidupan mereka dalam Youtube sahaja.

"Keadaan mereka amat daif. Kita berikan bantuan sekadar termampu," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Dalam beberapa klip video tersebut, anggota keluarga dekat Rosmah itu melahirkan rasa tidak senang dengan sikap wanita pertama negara yang tidak lagi mengunjungi mereka dan kampung asalnya itu.


Rosmah bagaimanapun tidak pernah memberikan reaksinya berhubung kandungan video tersebut, atau mengesahkan mereka anggota keluarganya, yang kelihatan memaparkan imej negatif kepadanya.

Shamsul (kiri) berkata, rombongan mereka dari Kuala Lumpur tiba di kampung tersebut kira-kira jam 1.15 tengah hari dan menghabiskan masa kira-kira dua jam di sana.

Mengulas reaksi ahli keluarga Rosmah terhadap kunjunganya, beliau berkata: "Ada yang menangis sebab Rosmah tidak ingat lagi pada mereka."

Diminta menggambarkan kedaifan ahli keluarga perempuan pertama itu, Shamsul berkata, mereka bekerja kampung yang berpendapatan tidak sampai RM500 sebulan dan "mempunyai rumah kayu yang agak reput."

Beliau juga bercadang mengheret isu tersebut dalam kempen pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang yang akan bermula pada 3 Oktober ini.

"Sudah pasti, kerana dia (Rosmah) mungkin turut berkempen," jawabnya ketika ditanya kemungkinan perkara itu dibangkitkan lagi.

"Ia untuk menggambarkan sikap sebenar Rosmah yang kononnya prihatin dengan dengan nasib masyarakat. Sedangkan keluarganya sendiri dibiarkan daif dan miskin.

"Kalau kerajaan berkata, (dalam konsep) Satu Malaysia, rakyat didahulukan, keadaan ahli keluarganya (Rosmah) menunjukkan sebaliknya."

Kampung tersebut terletak kira-kira 10 kilometer dari bandar Kuala Pilah, kata Shamsul.

Malaysiakini/-

Dua lagi maut angkara H1N1

Dua kematian baru didaftarkan hari ini akibat influenza A(H1N1), menjadikan jumlah kematian sehingga kini sebanyak 76 orang.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata mangsa merupakan seorang wanita berumur 45 tahun dari Sabah yang juga menghidap darah tinggi dan seorang remaja perempuan berumur 19 tahun dari Bentong, Pahang.

Beliau berkata wanita itu dimasukkan ke Hospital Tambunan pada 17 Ogos kerana demam, batuk dan selesema selama tiga hari dan pada hari yang sama, kesnya dirujuk ke Hospital Keningau untuk rawatan rapi di unit penjagaan rapi (ICU) dan rawatan antivirus telah dimulakan

"Bagaimanapun, beliau meninggal dunia pada 26 Ogos iaitu 10 hari selepas dimasukkan ke ICU kerana komplikasi pneumonia dan kematian direkodkan sebagai 'severe bronchopneumonia with Acute Respiratory Distress Syndrome' dan kes disahkan H1N1 melalui ujian makmal pada 19 Ogos," katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur.

Beliau berkata mangsa kedua pula dimasukkan ke Hospital Bentong pada 30 Ogos kerana batuk selama lima hari serta demam sehari, dan rawatan antivirus juga telah dimulakan pada hari yang sama.

Beliau berkata mangsa sebelum itu mendapatkan rawatan pesakit luar di hospital bagi simptom batuk tanpa demam pada 26 Ogos dan pada 31 Ogos beliau mengalami sesak nafas dan terus dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan di ICU.

"Bagaimanapun, remaja perempuan itu meninggal dunia pada 1 Sept disebabkan oleh 'severe pneumonia with H1N1 infection' setelah kes disahkan melalui ujian makmal pada 3 Sept," katanya.

Sementara itu, sejumlah 156 pesakit baru dengan gejala penyakit serupa influenza (ILI) dimasukkan ke hospital hari ini untuk rawatan manakala sebanyak 189 kes telah dibenarkan pulang.

"Ini menjadikan baki seramai 881 pesakit ILI sedang dirawat di 98 buah hospital termasuk 11 hospital swasta di seluruh negara. Daripada jumlah pesakit yang dirawat, hanya 141 pesakit disahkan positif H1N1," katanya.

Beliau berkata daripada 141 kes yang telah disahkan H1N1, sebanyak 37 kes berada di ICU di mana empat kes merupakan kemasukan baru manakala empat lagi kes telah pun keluar dari ICU.

"Daripada 37 kes yang sedang dirawat di ICU, sebanyak 28 kes mempunyai faktor risiko iaitu penyakit kronik (sembilan), penyakit respiratori kronik (tiga), obesiti (enam), kanak-kanak bawah lima tahun (lapan) dan hamil (dua)," katanya.

Dr Mohd Ismail juga berkata dalam kesibukan umat Islam membuat persiapan untuk menyambut Hari Raya Aildilfitri, Kementerian Kesihatan ingin menasihati orang ramai agar terus mengamalkan langkah kebersihan diri dan segera mendapatkan rawatan jika mengalami gejala influenza A (H1N1).

Beliau berkata pihak pengurusan pasar raya atau pusat membeli-belah juga disarankan agar mengamalkan langkah-langkah pencegahan termasuk menyediakan kemudahan membasuh tangan dan menjaga persekitaran serta menyediakan tempat bagi membuang sampah serta topeng penutup mulut dan hidung yang mencukupi.

"Orang ramai digalakkan membawa kit H1N1 (topeng mulut dan hidung, tisu dan cecair pembasmi kuman) ke mana-mana termasuk ketika membeli-belah, menaiki kenderaan awam atau berhari raya di rumah sanak-saudara dan rakan dan sentiasa mengikuti perkembangan terkini mengenai wabak Influenza A (H1N1) serta langkah-langkah pencegahan yang disyorkan kementerian dari semasa ke semasa," katanya.

Maklumat dan perkembangan terkini jangkitan influenza H1N1 boleh diperoleh melalui talian 03-8881 0200 atau 03-8881 0300 dari 8 pagi hingga 5.30 petang, melalui email di cprc_h1n1@moh.gov.my serta laman web kementerian iaitu di http://www.moh.gov.my.

Malaysiakini/-

Terima Kasih.....

Assalamualaikum yb..terima kasih kerana menyiarkan berita pembebasan tahanan ISA baru-baru ni..pada pendapat sayalah,kalau setiap pilihan raya kecil yang belaku..bn keluarkan orang tahanan..pasti kosong penjara kemunting tu..walau bagai mana pun..harap semua ahli pas bersyukur kepada Allah tallah..kerana membuka pintu hati menteri2 bn ni..tak perlu berterima kasih pada kerajaan yang zalim mcm ni..akhir sekali..selamat menyambut hari raya aidil fitri..maaf zahir dan bati kepada semua rakyat melaysia yang cintakan keaamanan dan kesejahteraan..terutama kepada ahli pas yang sentiasa berjuang menegakkan hukum Allah..salam hormat dari kami di pangkalan TLDM Lumut perak..

Mohon maaf ......

Saya memohon maaf kepada pemilik blog http://killvearn.com diatas kesilapan menerbitkan tulisan berjudul " bilakah tibanya hari kiamat" yang pada angapan kami adalah milik penghantar email tulisan tersebut yang mengenalkan dirinya sebagai Al Hisham pada 29 Ogos yang lepas.

Kami tidak dimaklumkan langsung mengenai sumber sebenar tulisan itu dan menyebabkan tidak memberikan kredit kepada sumber asal. Oleh itu mulai hari ini tulisan tersebut kami padamkan dari blog ini.

Akhirnya saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada pemilik blog http://killvearn.com/ kerana tulisan itu mudah-mudahan memberi kebaikan selama dia berada di posting blog ini.

YB. Drs. Khalil Idham Lim,
Cina Islam.

YB NGA KOR MING MERAIKAN MAJLIS BERBUKA PUASA

Oleh : Nik Noor Azman Ghazali

TAIPING (15 Sept 09) – YB Nga Kor Ming Ahli Parlimen Taiping meraikan majlis berbuka puasa bersama penduduk Kampung Expo, Kamunting.
Majlis Berbuka Puasa ini turut disertai ADUN Pokok Asam, Yee Sue Kai dan ADUN Aulong, Yew Tian Hoe berserta kaum Tionghua dan kelab penyokong PAS Taiping.

Program bermula jam 6.30 petang bermula dengan ucapan aluan oleh Ketua PAS Cawangan Ustaz Manolito. Disusuli dengan ucapan Yang Dipertua PAS Kawasan Ustaz Fakharuddin Abd Aziz. Dalam ucapannya beliau menegaskan telah berlaku satu sejarah di Taiping ini penduduk Islam berbuka puasa diraikan oleh orang bukan Islam. Ini menandakan perpaduan yang cukup erat telah dibina sejak Pakatan Rakyat memerintah Perak.

Manakala dalam ucapan YB Nga , beliau rasa cukup bertuah dan berterima kasih kepada PAS kerana memberi kerjasama yang baik menjemput beliau dan rombongan menghadiri majlis berbuka puasa ini. Ini menunjukan persefahaman antara Islam dan bukan Islam tercapai seperti pemerintahan di zaman kegemilangan Islam dahulu lagi.

Turut hadir ialah ketua Kelab Penyokong PAS Taiping , Nali Raja dan wakil wanita DAP.

Sambutan amat luar biasa ramai penduduk keluar dianggarkan 500 orang hadir berbuka puasa dan bertemu YB Nga dan pimpinan PAS. Kehadiran kalangan rakyat bukan beragama Islam dan Islam bergabung hadir menjayakan majlis ini telah membuktikan kejayaan Pakatan Rakyat menyatukan perpaduan kaum. Bukan seperti perpecahan yang berlaku dalam Barisan Nasional dimana UMNO, MCA, MIC masing-masing bercakaran antara satu sama lain ujar YB Nga semasa menyampaikan ucapan sebelum buka puasa.

Beliau juga telah mengumumkan akan menganjurkan majlis berkhatan beramai-ramai untuk kanak-kanak Islam bagi musim cuti sekolah yang akan datang.

Sempena majlis itu YB Nga telah dihadiahkan sebuah terjemahan tafsir Quran dalam bahasa Inggeris oleh PAS cawangan dan disampaikan oleh YDP PAS Ustaz Fakharuddin.

KELEBIHAN HABBATULSAUDA (kini dalam bentuk pil)

Oleh : baha asri

Habbatus Sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat.

Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ''Gunakanlah Habbatus Sauda' kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)" (HR.Bukhari, Muslim)

Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda ...... merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.
Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.

Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).
Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.

Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda' dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda' dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek.
Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda' antara lain:

* Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
* Antiarthritis, mengubati reumatik.
* Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
* Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
* Antiseptik, mengubati bau mulut.
* Antivirus, mengubati demam dan flu.
* Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
* Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
* Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
* Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
* Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
* Nematocidal, mengubati cacing pita.
* Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).

untuk dapatkan maklumat lanjut sila ke http://www.terataionline.net/

Salam Aidilfitri 2009.... Maaf Zahir Batin

Oleh : anuarani

Pengertian 'Idul Fitri

Kalimah 'Id (Bukan Aid) ialah kalimah bahasa Arab yang bermaksud perayaan atau hari ulang tahun. Fitri pula bermakna berbuka atau makan minum. Maksudnya, pada Hari Raya (tanggal 1 Syawal) umat Iislam dikehendaki berbuka dan haram berpuasa.

Fitri juga bermaksud tabiat semual jadi. Maksudnya orang-orang Islam setelah menjalani ibadah puasa selama sebulan disertai dengan ibadah-ibadah lainnya seperti solat Tarawih pada malam-malam Ramdhan, bertadarus al-Quran, Quyamullai, Zikrullah dan berdoa, bersedekah dan sebagainya. Amalan-amalan ini telah meleburkan dan membersihkan segala dosa sehingga keadaan diri mereka seolah-olah kembali seperti bayi yang baru dilahirkan.

Dengan penjelasan tadi maka kita dapat mengambil kesimpulan bahawa 'Idil Fitri adalah hari kemenangan bagi umat Islam yang telah berjaya menundukkan nafsu ammarah sepanjang bulan Ramadhan. Apabila muncul anak bukan Syawal, diri mereka telah bersih daripada dosa dan mereka septutnya benar-benar menjadi orang yang takwa. Inilah matlamat ibadah puasa sebagaimana firman Allah s.w.t. menerusi ayat 183 yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan puasa atas kamu sebagai diwajibkan atas umat-umat terdahulu sebelum kamu dengan puasa itu semoga kamu bertakwa."

Pengisian Program 'Idil Fitri

'Idil Fitri hendaklah disambut dengan acara-acara yang dianjurkan oleh al-Quran dan al-Sunnah, iaitu ada tiga perkara seperti berikut:

1) Membanyakkan Ucapan Takbir

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud : "Dan sempurnakanlah puasa kamu mengikut bilangan dari dalam bulan Ramadhan (29 hari atau30 hari) dan bertakbirlah (membesarkan Allah s.w.t.) atas petunjuk-Nya yang diberikan kepada kamu, semoga kamu bersyukur." (Surah al-Baqarah:185)

Sabda Rasullullah s.a.w. pula yang bermaksud : "Hiasilah Hari Raya kamu dengan takbir dan rahmud ."

2) Pembahagian Takbir

*
Takbir Mursal : Sunnat dilafazkan sama ada oleh orang yang bermukim mahupun musafir, dimasjid atau dijalan dengan cara duduk atau berdiri, dipasar-pasar, dirumah-rumah kediaman dan sebagainya. Waktu bermula daripada terbenamnya matahari akhit Ramadhan dan berterusan sepanjang malam Hari Raya hingga solat 'Id didirikan pada esok harinya. Demikian juga bagi Takbir 'Id al-Adhan (Hari Raya Qurban) sunnat dilafazkan sepanjang malam hingga esok harinya ketika solat 'Id al-Adhha didirikan.
*

Takbir Muqaiyad : Iaitu takbir yang terikat dengan waktu-waktu solat. Jelasnya ia sunnat dilafazkan pada setiap kali selesai sembahyang. Waktunya bermula selepas Subuh hari Arafah (hari ke-9 Zulhijjah) dan berakhir selepas solat 'Asar pada 13 Zulhijjah.

3) Menunaikan Zakat Fitrah

*
Walaupun dibolehkan pembayarannya sejak awal Ramadhan, yang afdal ialah pada pagi Hari Raya selepas solat Subuh sebelum solat 'Id didirikan. Inilah menurut hukum asal yang dilakukan pada zaman hayat Rasullullah s.a.w. dan para sahabat serta tabi'in yang lalu.

MASA DAHULU

Zakat Fitrah pada peringkat awal yang lalu dalam bentuk makanan asasi dan terus disampaikan kepada fakir miskin. Jadi, dalam saat-saat mereka hendak menyambut 'Idil Fitri, hari mulia yang penuh dengan barakah, alangkah gembiranya mereka mendapat habuan makanan itu.

Ibnu Abbas r.a. berkata yang bermaksud : " Rasulullah s.a.w. memfardhukan Zakat Tifrah sebagai membersihkan kecacatan ibadah puasa kerana perbuatan yang sia-sia dan mencarut, disamping itu menjadi habuan untuk orang-orang miskin."

Pada riwayat yang lain pula, Rasullullah s.a.w. berdabda yang bermaksud : "Sesiapa yang menunaikannya sebelum solat 'Id, maka zakatnya itu diterima, tetapi yang membayarnya selepas solat 'Id, ia menjadi sedekah biasa." (Riwayat Abu Dawud, Ibnu Majjah dan disahkan oleh al-Hakim)

MASA KINI

Kini dinegara kita, Zakat Fitrah diberikan dalam bentuk wang ringgit sebagai ganti beras. Fakir miskin telah menerima habuan sebelum Hari Raya dengan cara diberikan pendahuluan oleh pihak Majlis Agama Islam Negeri-negeri. Oleh itu, elok Zakat Fitrah dibayar lebih awal atau pada malam Hari Raya, untuk mengelakkan kesibukan tugas amil memungutnya. Sempena 'Idul Fitri selain diwajibkan berfitrah, kita umat Islam yang berkemampuan juga disunnatkan memberi sedekah-sedekah yang lain dengan mengutamakan kaum kerabat kita yang susah, kemudian barulah kepada fakir miskin dan anak-anak yatim.

4) Menghadiri Upacara Solat 'Id

Sekelian Muslimin dan Muslimat, tua dan muda, termasuk wanita-wanita yang haid disunnatkan mengahdiri upacara perhimpunan tahunan tersebut bagi masyarakat Islam setempat. Kehaduiran mereka sebagai menghayati syi'ar keagungan Islam dan perpaduan ummah, disamping itu mereka berpeluang bertakbir (membesarkan Allah s.w.t.) beramai-ramai, mendengar khutbah 'Id yang penting, berzikir dan mengaminkan doa yang dibacakan oleh imam. Bagi yang tidak uzur berpeluang mendirikan solat 'Id (Hari Raya)

Daripada Ummu 'Atuyah r.a. ujurnya : Kami disuruh membawa gadis-gadis kecil dan wanita yang haid pada Hari Raya ('Idil Fitri dan 'Idil Adhha), agar mereka menyaksikan kebajikan dan doa kaum Muslimin tetapi wanita-wanita yang sedang haid itu terpisah dari tempat solat." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Perlu diingatkan, bahawa Hari Raya Puasa kita disunnatkan menjamah makanan atau juadah terlebih dahulu, kemudian pergi ketempat solat, tetapi untuk Hari Raya Haji sunat tidak makan terlebih dahulu, sebaliknya kita bersegera keupacara perhimpunan solat. Solat 'Idil Adhha disegerakan lalu menyembelih binatang qurban, kemudian kita pulang dengan membawa daging qurban, lalu dimasak dan baru makan.

Pada pagi-pagi Hari Raya, kita juga disunnatkan mandi dan memakai pakaian yang serba baru atau yang bersih dan indah. Kemudian ketika pergi kemusollah (tempat solat), pergi melalui satu jalan dan pulang melalui jalan yang lain, dengan tujuan dapat bertemu lebih ramai sahabat handai dan saudara sesama Islam. Kita sama-sama mengucapkan Salam 'Idil Fitri sambil berbalas-balas senyuman, sama-sama menyatakan rasa syukur ke Hadrat Ilahi atas petunjuk dan pertolongan-Nya sehingga kita berjaya menundukkan nafsu sepanjang bulan Ramadhan.

Pada zaman hayat Rasulullah s.a.w. dahulu, solat 'Id diadakan ditanah lapang kerana masjid-masjid pada zaman itu kecil-kecil belaka. Kini solat 'Id diadakan dimasjid atau disurau. Adalah amat elok jika dapat dibuatkan khemah atau ruang khas diluar masjid atau surau untuk memberi peluang para wanita yang uzur (haid) duduk ditempat itu supaya mereka dapat sama-sama menikmati syi'ar 'Idil Fitri atau 'Idil Addha.

5) Amalan-amalan Menjelang Hari Raya Puasa

Umat-umat Islam digalakkan melakukan I'tikaf beramai-ramai dimasjid pada malam-malam sepuluh terakhir pada bulan Ramadhan (malam ke-21 hingga malam ke-29 atau ke-30) kerana berharap bertemu malam LAILATIL QADAR atau malam kemuliaan yang mempunyai nilai lebih baik daripada 1000 bulan. Amalan ini dilakukan pada zaman hayat Nabi Muhammad s.a.w. dan para sahabat serta abad-abad berikutnya, bahkan hingga kini masih dilakukan begitu bersemarak disesetengah negara Islam khususnya di Masjidil Haram (Makkah), tetapi malangnya dinegara kita kebanyakkan umat Islam menyambut 'Idil Fitri lebih tertumpu dalam bentuk fizikal atau lahiriah, yang mana sesetengahnya tidak sesuai dengan roh pengajaran Islam. Sejak awal Ramadhan lagi, mereka lebih tertumpu kepusat membeli-belah, melengkapkan persiapan membeli pakaian, hiasan rumah dan lain-lain lagi. Apabila Hari Raya sudah hampir, kebanyakkan suri rumah lebih tertumpu menyediakan kuih-muih yang pelbagai jenis.

Setiap individu Muslim dan Muslimah wajib menilai segala aktiviti yang telah berjalan selama ini, yang sesetengahnya telah menjadi 'budaya' termasuk bentuk acara menyambut 'Idil Fitri. Ciri-ciri yang diambil dari budaya luar Islam atau warisan budaya asing, yang tidak sesuai dengan aqidah dan syari'ah Islam hendaklah ditinggalkan. Kita boleh menyediakan makanan, juadah dan kuih0muih untuk Hari Raya tetapi hendaklah dalam bentuk sederhana. Demikian juga dengan perhiasan rumah, pakaian untuk diri dan anak-anak mestilah sesuai dengan ekonomi keluarga. Acara ziarah- menziarahi prang tua, sandara-mara, kaum kerabat, orang-orang yang berjasa kepada kita seperti para guru dan sabahat handai ini sebenarnya tidak terbatas sempena Hari Raya sahaja, tetapi perlu dilakukan pada hari dan bulan lain yang sesuai dari semasa ke semasa, sebagaimana sabda Rasullullah s.a.w.yang bermaksud : " Ziarahilah saudara mara kamu dari masa ke masa kerana ia boleh menambahkan kasih sayang." Lebih-lebih lagi menziarahi ibu bapa kita, hendaklah dilakukan labih kerap dan janganlah menunggu Hari Raya sahaja. Amalan meminta maaf juga perlulah dilakukan dengan segera apabila kita terasa telah melakukan kesilapan serta kesalahan pada orang lain.


Adab dan Sunat Hari Raya

Dalam menyambut kedatangan hari lebaran yang ditunggu-tunggu oleh para muslimin seluruh dunia setelah sebulan berperang melawan hawa nafsu dengan tibanya hari untuk bersyukur dan bergembira dengan segala nikmat Allah yaitu hari raya Idul Fitri. Di sini dituliskan beberapa adab dan perkara yang disunatkan untuk kita lakukan pada hari raya ini.

1. Membersihkan diri sebelum keluar untuk solat hari raya

Antara lain dalilnya ialah sebagaimana berikut :

a. Adalah Ibnu Umar mandi pada hari raya sebelum dia keluar
(riwayat imam Malik dengan sanad yang sohih )
b. Telah sabit bahwa para sahabat bersugi dan memakai bauan pada hari raya.
c. Telah sabit juga bahwa Ibnu Umar mandi dan memakai bauan pada hari raya Eidil Fitri.
d. Sebahagian ulama’ menyatakan sunat mencukur bulu dibadan dan memotong kuku kerana ia adalah penyerpurna dalam berhias.

2. Memakai sebaik-baik pakaian

Adalah bagi Rasulullah S.A.W satu jubah yang dipakai pada kedua hari raya.

3. Makan tamar atau seumpamanya sebelum keluar untuk solat hari raya

a. Daripada Anas adalah Rasulullah S.A.W tidak bersarapan pada hari raya eidul fitri sehingga baginda makan tamar dan memakannya secara ganjil pada bilangan.
(riwayat imam Bukhari dan Ahmad)
b. Daripada baridah telah memberitahu bahawa Rasulullah S.A.W tidak keluar pada hari raya eidil fitri sehingga baginda makan dan tidak makan pada hari raya korban sehingga menyembelih binatang korban. ( riwayat imam Ahmad dalam sohih Al-Jami’ )

4. Keluar solat hari raya dimasjid dan seumpamanya

Ummu ‘Athiyyah memberitahu bahawa Rasulullah S.A.W telah memerintahkan kami supaya keluar pada hari raya eidil fitri dan eidil adha termasuk perempuan yang baru baligh, mereka yang datang haidh dan mereka yang sibuk dengan tugas di rumah. Maka bagi mereka yang datang haidh hendaklah tidak turut sama untuk solat dan mereka menyaksikan kebaikan dan jemputan muslimin. ( Riwayat imam Bukhari dan Muslim)

Setengan ulama’ mewajibkan para muslimin untuk keluar ke temapt solat hari raya.

5. Melaungkan takbir pada hari raya

Daripada Ibnu Umar berkata bahawa Nabi S.A.W bertakbir pada hari raya eidil fitri bermula ketika baginda keluar dari rumah sehinggalah sampai di temapt solat hari raya.
( Riwayat Baihaqi dan al-hakim dalam sohih al-Jami’ )

6. Melalui jalan yang berlainan ketika pergi dan pulang dari tempat solat hari raya

Adalah Rasulullah S.A.W apabila keluar pada hari raya pada satu jalan, baginda pulang pada jalan yang lain. ( Riwayat imam Bukhari dalam sohih al-Jami’ )

7.Mengucapkan tahniah dan ucapan selamat hari raya kepada para muslimin

Adalah para sahabat apabila bertemu pada hari raya, mereka akan mengatakan kepada mereka yang ditemui dengan kalimah yang bermaksud : Semoga Allah menerima segala amalan kami dan kamu.
( Al-Albani telah berkata telah diriwayat oleh al-Muhamili dan selainnya dengan sanad yang sohih dalam Tamam al-Minnah )

Semoga kita dapat sama-sama menghidupkan amaln sunat yang pernah dilakukan oleh Rasulullah S.A.W sendiri dan para sahabat. Hidupkan hari raya dengan perkara yang bermanfaat dan jangan kotorkannya dengan pelbagai aktiviti yang berbentuk maksiat. Hari raya kemenangan dalam melawan nafsu dan jangan biarkan nafsu yang mengalahkan kita pula pada hari raya

Jangan cemari Aidilfitri dengan maksiat

Oleh : anuarani

Daripada Anas r.a berkata: Selepas Nabi s.a.w tiba di Madinah, baginda mendapati bahawa penduduk Madinah mempunyai dua hari yang mereka raikannya pada zaman jahiliah. Lalu baginda bersabda, “Aku sampai kepada kamu semua dan aku dapati ada dua hari yang kamu semua raikannya pada zaman jahiliah, dan sesungguhnya Allah telah menggantikannya bagi kamu dengan dua hari yang lebih baik daripadanya: hari raya korban dan eidul fitri”. (Hadis sahih, riwayat Ahmad, Abu Daud dan al-Nasa’ie) Hari Raya adalah ibadat. Bagaimanapun dalam keseronokan meraikannya ramai yang terlupa batasan yang ditetapkan oleh syarak.


Wartawan MOHD. RADZI MOHD. ZIN dan jurufoto ZHAFARAN NASIB menemu bual Pegawai Agama Kem Kementah, Mejar Shukri Yahya bagi mengupas isu ini.

MEGA: Apakah maksud Eidul fitri?

SHUKRI: Eid itu bermaksud Hari Raya Fitrah sesuai dengan kewajipan umat Islam membayar zakat fitrah. Ia juga disebut sebagai hari kemenangan selepas sebulan berpuasa Ramadan melawan hawa nafsu. Kita menang sebab berjaya menunaikan perintah Allah.

Ia juga adalah hari kita kembali kepada fitrah di mana dosa diampunkan oleh Allah. Sebagai manusia kita kembali kepada fitrah iaitu suka kepada kebaikan dan kebajikan serta benci kepada kejahatan dan maksiat.

Pendek kata, ia adalah ibadat. Maka, sebagai umat Islam hendaklah kita menggunakan hari raya ini sebagai hari untuk membesarkan Allah. Ini dijelaskan dalam al-Quran: Supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), supaya kamu membesarkan Allah (dengan bertakbir) kerana telah memberi petunjuk-Nya kepada kamu dan supaya kamu bersyukur. (al-Baqarah: 185)

Kalau begitu, bagaimanakah seharusnya kita menyambut Hari Raya ini?

SHUKRI: Hari Raya Aidilfitri ini bermula pada waktu maghrib malam 1 Syawal. Antara ibadat sunat yang dianjurkan oleh Islam ialah bertakbir dan bertahmid memuji kebesaran Allah.

Selain itu, kita perlu menghidupkan malam raya dengan ibadat seperti zikir, solat, tilawah al-Quran dan beristighfar.

Sebenarnya, menghidupkan malam raya dengan amal ibadat ini diberi ganjaran yang besar oleh Allah. Malangnya, mungkin disebabkan kekurangan ilmu, maka ada di kalangan umat Islam yang tidak menghidupkan malam raya ini dengan mengerjakan ibadat seperti yang disebutkan.

Rasulullah s.a.w bersabda, “Siapa yang bangun malam raya fitrah dan malam raya adha dengan mengharapkan pahala, nescaya tidak akan mati hatinya pada hari mati sekelian hati”. (riwayat Ibn Majah).

Pada pagi raya, kita hendaklah solat subuh berjemaah dan menyambung takbir raya.

Kemudian mandi sunat Hari Raya, memakai baju yang elok atau cantik dan memakai wangi-wangian. Disunatkan makan sedikit dahulu di rumah sebelum menunaikan solat aidilfitri.

Anas r.a. berkata, Adalah baginda s.a.w tidak beredar pada Hari Raya Fitrah hinggalah baginda makan beberapa biji tamar. (riwayat Bukhari)

Semasa dalam perjalanan, kita disunatkan bertakbir dan bersedekah kepada fakir miskin, anak yatim dan orang yang dalam kesusahan. Bagi mereka yang belum membayar fitrah, inilah masa paling afdal berbuat demikian.

Selepas solat hari raya, hendaklah kita ziarah-menziarahi kaum keluarga dan jiran tetangga.

Tetapi ramai yang tidak bertakbir dan bertahmid pada malam raya kerana sibuk menukar langsir atau kerusi baru. Bagaimana membetulkan keadaan tersebut?

SHUKRI: Untuk membetulkan keadaan ini, kita hendaklah membuat persiapan awal. Maknanya, selesaikan kerja-kerja menghias rumah termasuklah menggantung langsir baru atau menyusun perabot baru lebih awal. Jangan tunggu sehingga malam raya.

Sebabnya, kita mahu menghidupkan malam raya dengan ibadat kepada Allah. Ini bukan pula bermaksud kita perlu bertakbir sepanjang malam.

Memadai jika kita berhimpun bersama keluarga dan bertakbir bermula daripada solat Maghrib hingga Isyak.

Selain itu, kita boleh juga menghidupkan amalan bertakbir rumah ke rumah di kawasan kediaman kita. Selain mendapat pahala kita juga dapat mengeratkan silaturrahim sesama jiran.

Hari Raya adalah hari mulia. Namun apakah batas-batas yang perlu dijaga semasa meraikannya untuk mengelak kemuliaannya dicemari?

SHUKRI: Hari Raya adalah hari kebesaran Islam untuk kita bergembira dalam suasana ibadat. Bagaimanapun, jangan kita jadikan Hari Raya sebagai tiket menghalalkan apa sahaja. Kita kena jaga batasan yang ditetapkan oleh Islam.

Kita perlu menjaga adab bertamu ke rumah orang, masuk dengan ucapan salam dan menundukkan pandangan. Jangan terlampau ghairah melihat ke sana-sini.

Batas pergaulan dan aurat wajib dijaga. Jika yang datang itu lelaki bukan mahram, maka jangan pula si gadis bersalam dengannya atau pun membuka aurat.

Memadai hanya mengucap tahniah dan bermaaf-maafan tanpa bersalam. Rasulullah pun tidak pernah bersalam dengan wanita yang bukan mahram semasa baiah (membuat perjanjian).

Jangan pula timbul rasa bangga diri atau sombong kerana kita mempunyai kereta baru atau perabot yang baru.

Paling utama, hendaklah kita menjaga had atau batas dalam menikmati juadah hari raya. Jangan makan terlalu banyak. Ingatlah firman Allah, …makan dan minumlah dan janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan. (al-A’raf: 31)

Seperkara lagi, jangan pula kita dilalaikan dengan menyambut tetamu sehingga tidak menunaikan solat. Kalau kita beraya dan meninggalkan solat fardu maka kita melakukan maksiat dan ia tidak lagi menjadi ibadat.

Ada yang lebih suka menonton televisyen di rumah berbanding menziarahi keluarga. Apakah pandangan Islam dalam hal ini?

SHUKRI: Dalam Islam, Hari Raya Aidilfitri adalah sehari. Jadi amat rugi jika kita menghabiskannya dengan hanya menonton tv. Rancangan tv itu hari lain pun boleh kita tengok.

Lagipun bukan semua program tv pada hari raya sesuai ditonton pada hari yang mulai ini. Ini bukan pula bermakna kita tidak boleh berhibur pada hari raya.

Islam benarkan kita berhibur tetapi jangan sampai ia melalaikan. Umat Islam perlu memilih rancangan hiburan yang sesuai contohnya yang menyiarkan lagu-lagu raya tetapi filem atau rancangan yang lari daripada konsep hari raya tidak perlu ditonton.

Sepatutnya kita mengambil peluang hari raya untuk berziarah dan bermaaf-maafan. Bukan pula maknanya, hari raya sahaja masa untuk memohon maaf.

Cuma apabila pada hari lebaran ini kita dapat berkumpul beramai-ramai dengan sanak saudara maka ia seolah-olah menjadi masa paling sesuai bermaafan.

Bermaafan ini adalah sifat orang yang bertakwa. Malah Rasulullah juga adalah sangat pemaaf walaupun kepada kaum kafir Quraisy yang sentiasa menyakiti baginda.

Bagi anggota keselamatan seperti tentera, sudah tentu ada yang terpaksa bertugas di perbatasan pada Hari Raya. Bagaimanakah cara untuk mengurangkan kesedihan ini?

SHUKRI: Dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ada giliran bertugas. Mereka yang bertugas tahun ini barangkali bercuti pada hari raya lalu.

Dalam Hari Raya pun menjaga keselamatan negara adalah penting dan mesti diteruskan. Sebenarnya anggota tentera yang bertugas di perbatasan ini memikul amanah dalam suasana orang lain bergembira pada Hari Raya.

Bertugas mempertahan negara jika ikhlas akan mendapat ganjaran yang besar.

Bagi mengelak kesedihan, adakan aktiviti menyiapkan juadah Hari Raya secara sederhana di tempat bertugas. Elakkan bersendirian sehingga terlalu memikirkan isteri dan anak-anak.

Pegawai Pemerintah juga berperanan menyuntik semangat anak-anak buah agar turut bergembira walaupun berada di hutan, laut atau pun misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.
Isteri ADUN Titi Serong sampai sumbangan kepada 35 fakir miskin dan ibu tunggal.

Isteri ADUN Titi Serong menyampaikan sumbangan kepada seorang penerima.TITI SERONG, 15 Sept :- Sempena bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan ini golongan fakir miskin dan ibu tunggal terus mendapat perhatian dari Pejabat ADUN Titi Serong. Sekali ini ADUN Titi Serong bersama Isterinya,Pn. Nor Ainah Ahmad berada di Cawangan Parit Tok Ngah Atas dan menyampaikan sumbangan kepada 35 orang yang terpilih.

Setiap orang menerima sumbangan adalah hasil dari kutipan yang dilakukan oleh PAS Cawangan tersebut. Kegiatan Tersebut adalah kegiatan tahunan cawangan dan mereka yang dipilih adalah terdiri dari penduduk kampung berkenaan yang layak.

Dalam ucapan alu-aluan sebelum penyampaian, ADUN Titi Serong mengucapkan tahniah kepada usaha murni yang dilakukan oleh cawangan tersebut dan berharap ianya dapat diteruskan pada masa akan datang serta dicontohi oleh cawangan yang lain.

Harapan beliau juga semuga Ramadhan yang hampir meninggalkan kita memberi banyak manfaat yang telah direbut bersama terutamanya malam Al Qadar yang terletak dipenghujung bulan pada malam yang ganjil.

FATWA SYEIKH AL-QARADAWI MENGENAI WAKTU BERBUKA PUASA BAGI MEREKA YANG BERADA DI UDARA

Oleh : epistimur

As-syeikh Dr. Yusuf Al-qaradawi, ketua persatuan ulamak seduni telah mengeluarkan fatwa pada hari ahad lepas mengenai penentuan waktu berbuka puasa bagi orang yang bermusafir dengan menaiki kapal terbang. Beliau menyatakan bahawa waktu berbuka puasa bagi mereka ini adalah ketika jatuhnya matahari atau hilangnya matahari dari penglihatan mereka, iaitu bukan mengikut negara yang ia berada di atasnya.

Mengikut fatwanya, setiap penumpang-penumpang kapal terbang yang ingin berbuka puasa, waktunya tidak boleh mengikut negara yang mereka bertolak daripadanya dan juga tidak boleh mengikut negara yang ditujukannya dan juga negara yang ia berada atasnya. Akan tetapi waktunya ialah ketika hilangnya matahari daripada penglihatan mata lender meraka.

Asyeikh berkata, sesungguhnya dia dikejutkan ketika sekembalinya beliau daripada Kaherah ke Doha pada awal ramadhan baru-baru ini dengan pengumuman daripada seorang pilot asing yang bukan islam bahawa sekarang telah masuknya waktu berbuka puasa, dalam waktu yang sama matahari masih terpampang dan siangnya masih jelas. Pengumuman itu berpandukan kepada negara yang berada di bawahnya telah memasuki waktu berbuka.

Fadhilatussyeikh telah menceritakan dialognya bersama penumpang-penumpang first class yang duduk bersebelahannya. Syeikh berkata, tidak harus kamu berbuka puasa sebelum terbenamnya matahari, sebenarnya waktu maghrib masih belum masuk, adakah sah kamu solat maghrib pada tika ini? Jawab mereka, tidak!! Maka aku menjawab balik, demikianlah juga berbuka puasa, tidak boleh ia dilakukan sebelum tiba masanya.

Aku mengakhirkan kalamku dengan mengatakan bahawa manusia itu setiapkali dia berada ditempat tinggi daripada bumi maka akan lewat matahari itu terbenam. Demikianlah juga orang-orang yang tinggal di bukit-bukau atau ditempat –tempat yang tinggi maka akan lewatlah terbenamnya matahari dari penglihatan mereka berbanding dengan orang-orang yang tinggal berhampirannya di tempat rendah atau tanah berdatar.

Akhirnya, Al-qaradawi telah meminta pesawat Qatar(yang berlaku kejadian ini) dan juga pesawat-pesawat arab lain supaya memperingatkan pilot-pilot supaya berhati-hati dengan perkara ini dan memastikan waktu berbuka puasa betul-betul selepas terbenamnya matahari.

Makna Idul Fitri

By: agussyafii

Insya Allah besok hari ahad kita merayakan hari Idul Fitri. Kita akan saling bersalaman dan mengucapkan minal `a'idin wal fa'izin. Apa artinya ? Saya pernah bertanya pada anak-anak Amalia, apa artinya minal `a'idin wal fai'izin? serempak anak-anak Amalia menjawab, 'Mohon maaf lahir batin..kak'

Demikianlah memang anggapan kita pada umum atas kalimat itu, padahal tidak benar. Kalimat minal `a’idin adalah kependekan dari do'a Allohumma 'ij`alna minal `a'idin waj`alna minal fa'izin, artinya, Ya Alloh setelah berpuasa ini, jadikanlah kami termasuk orang yang bisa kembali (ke fitrah kami) dan sukses.

Apakah fitrah itu? Tanya Lusi. Saya menjelaskan kepada anak-anak Amalia, 'Baginda Nabi Muhamad SAW bersabda, setiap manusia lahir dalam keadaan fitrah. Fitrah adalah keadaan semula jadi, atau potensi dasar insan.'

'Seperti apa potensi itu kak agus?' tanya lusi lagi.

Saya jelaskan bahwa pada dasarnya jiwa manusia itu sempurna, memiliki kemampuan membedakan yang buruk dari yang baik, memiliki kecenderungan kepada agama yang benar, memiliki kecenderungan lupa, mesra juga bergolak. Fitrah dasar manusia itu dapat dilihat ada bayi yang baru lahir, simpatik, menarik, lugu dan jujur. Semua aspek dari bayi itu menarik hati, tangisnya, geraknya bahkan pipisnya. Tidak ada seorangpun yang marah jika dipipisi bayi. Akan tetapi bersamaan dengan perjalanan waktu, yakni ketika sang bayi tumbuh dan berinteraksi dengan lingkungan, beraktualisasi diri, maka mulailah terjadi distorsi dari fitrahnya. Ketika anak-anak, ia mulai bandel dan rewel, ketika remaja ia bisa berbohong dan tawuran, ketika dewasa ia bisa merekayasa segala sesuatu secara curang demi untuk kepentingan diri, dan ketika ia berada pada puncak karir, ia bisa berubah menjadi jahat dan menyebalkan.

Nah, ibadah puasa dengan segala kelengkapannya dapat secara perlahan-lahan mengembalikan penyimpangan itu mendekat kepada fitrahnya yang jujur dan simpatik. Dalam berpuasa diajarkan untuk rendah hati kepada sesama, di dalam berpuasa diajarkan untuk kembali tekun beribadah, didalam berpuasa diajarkan untuk banyak memberi kepada orang lain, diajarkan untuk tidak berkata-kata kecuali yang benar, diajarkan untuk tidak melihat kecuali sesuatu yang halal, diajarkan untuk tidak mendengar kecuali sesuatu yang halal di dengar. Bohong, bergunjing, gossip, fitnah, adu domba, bertengkar, maksiat dan semua yang tercela secara keras tidak boleh dikerjakan selagi dalam bulan puasa dan juga diluar bulan puasa. Jika itu semua diperhatikan maka seorang yang sudah sangat menyebalkan bisa berubah menjadi simpatik kembali.

Belajarlah kepada ulat bulu yang sangat menjijikkan. Ketika ia bertekad untuk berpuasa dengan masuk ke dalam kepompong, dan di dalam kepompong selama tigapuluh enam hari hanya berzikir, maka ketika keluar dari kepompong, ia sudah berubah total dari ulat bulu yang menjijikkan menjadi kupu-kupu yang indah mengundang kekaguman melihat keelokannya.

Seperti kupu-kupu itulah makna Idul Fitri bagi anak-anak Amalia, penuh keindahan dan kebahagiaan itu terpancar dari wajah mereka dengan penuh senyuman sudah bersiap dengan baju barunya. Airmata kami mengalir melihat wajah penuh senyum ketulusan mereka. 'Ya Alloh limpahkan mereka kebahagiaan di dalam menyambut hari nan fitri..'


Wassalam,
agussyafii