29 November 2008

Ahli Parlimen Kuala Terengganu meninggal dunia.

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Razali Ismail meninggal dunia di Institut Aminuddin Baki, Genting Highlands kira-kira 6.30 petang tadi seperti yang disahkan oleh Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Alimuddin Mohd Dom petang ini.

Beliau merupakan ahli parlimen Kuala Terengganu selama dua penggal berturut-turut.

Difahamkan Razali, 59, rebah ketika bermain badminton di institut itu.

Dalam pilihanraya umum Mac lalu, beliau menewaskan Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu dan calon bebas, Maimun Yusuf.

Razali menang dengan majoriti tipis 628 undi. Allahyarham mendapat 32,562 undi, manakala Mohamad memperolehi 31,934 undi.

Maimun, seorang nenek yang dipercayai calon paling tua, pula mendapat 685 undi.

Allahyarham menghadiri sesi permukiman dua hari bagi pemimpin Umno Terengganu di situ yang bermula hari ini.

Alimuddin berkata jenazah Allahyarham akan dibawa ke Hospital Bentong, Pahang.

Razali meninggalkan seorang isteri Datin Nooraini Lob Yusoff dan lima
anak.

Malaysiakini difahamkan, jenazah Allahyarham akan dibawa pulang ke kampungnya di Terengganu malam ini.

Susulan kematian beliau, pilihanraya kecil akan diadakan dalam tempoh 60 hari bagi kerusi parlimen Kuala Terengganu.
Bernama.

Khatib Jumaat masih ramai yang tidak layak ?

Minggu lepas saya sembahyang jumaat di mesjid jamik Kubu Gajah. Disebabkan saya kena berada di Ipoh jam 3.00 petang jadi tidak ada pilihan lain melainkan terpaksa sembahyang Jumaat dalam perjalanan ke Ipoh. Seingat saya sudah beberapa jumaat tidab baca khutbah didalam kawasan sendiri kerana kebetulan tugas luar pada hari tersebut.

Semasa dimesjid itu alangkah kecewanya bila mendengar khutbah yang dibaca oleh seorang khatib yang saya nilai telah mengagalkan matlamat Jumaat di wajibkan pada setiap minggu seorang mukmin.

Tujuan Jumaat adalah untuk menjadi tempat mendidik ummah paling kurang seminggu sekali. Mahu tidak mahu kita kena mengaji dalam bahasa mudahnya. Sebab itulah Jumaat terdiri dari dua komponen utama iaitu khutbah dan solat 2 rakaat. Semuanya wajib dengan syarat dan rukunnya.

Saya tidak dapat bayangkan medium yang begitu penting disalah gunakan oleh orang yang tidak berkelayakan berada di sana. Suatu masa dulu zaman ulama Dahri yang bermegah dimimbar tanpa ada kelayakan yang sebenarnya. Kalau Dahri menyelewang aqidahnya, khatib yang sedemikian menyeleweng dari segi kedudukannya. Dia tidak selayaknya berada disitu.

Sekadar melepaskan geram sesudah sembahyang saya bertanya beberapa orang yang sembahyang bersama, dia kata khatib itu orang lama yang setahunya dari dulu telah jadi khatib. Persoalannya kenapakah dia sanggup berada disitu dengan ketidak layakannya.

Hari ini saya dalam perjalanan ke Pahang untuk suatu program PAS. Perkara sama berlaku lagi. Sekali ini di Mesjid jamek Sungkai. Disebabkan saya pernah berada di situ pada tahun 1992 semasa baru balik belajar di Indonesia lalu saya arahkan pemandu peribadi untuk singgah disana sembahyang Jumaat sesuai dengan jam ditangan.

Semasa dia membaca khutbah, saya teringat inikah imam yang pernah saya tegur pada tahun 1992 semasa saya sembahyang disitu, cuma sekarang mesjid baru, tahun 1992 mesjidnya dibangunan lama ditapak berlainan.

Bayangkan menyebut nama surah Al Ash pun tidak betul dan tersasul dengan "watawasau bil sabr" dulu. dan membaca beberapa hadits dengan sebutan yang jauh lari dari lahjah Arab.

Sesudah sembahyang saya menemui seorang petugas mesjid yang mengenali saya dan bertanya siapakah imam itu dan beliau mengesahkan itulah imam yang saya tegur pada 14 tahun lepas.

Sungguh tidak bertanggungjawab dia masih dalam tahap lama dimimbar jumaat. Sedangkan orang datang untuk mendapatkan ilmu dan suatu fardhu yang sangat bermakna setiap minggu kerana diwajibkan secara berjemaah.

Adun PAS nafi desak Tuan Guru Nik Aziz berundur cepat

KUALA LUMPUR, 27 Nov - Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Kelantan, Zulkifli Mamat hari ini menafikan wujudnya desakan dari kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS supaya Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Nik Mat berundur dari jawatannya.

Malahan, beliau yang juga Adun Pulai Chondong, berkata pihaknya mahukan Mursyidul Am PAS itu agar dipanjangkan umur supaya boleh mentadbir kerajaan negeri lebih lama lagi.

"Sepatutnya Tok Guru (Nik Abdul Aziz) memerintah lebih lama lagi. Tiada pakatan untuk gesa tok guru berundur sama ada secara sulit atau tidak," katanya kepada pemberita selepas taklimat Homestay anjuran Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Kelantan di Kota Bharu.

Menurut laporan Bernama, beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Nik Abdul Aziz semalam, yang "tidak sabar" untuk melepaskan jawatan itu jika Adun PAS di Kelantan memintanya berbuat demikian.

Sebelum ini, sebuah akhbar mingguan melaporkan bahawa beberapa wakil rakyat daripada parti itu mahu beliau meletak jawatan "pada masa gemilang beliau" dan memberi laluan kepada pemimpin muda parti itu bagi menerajui kerajaan Kelantan.

Malahan, menurut laporan Mingguan Watan itu, golongan berkenaan mahu Nik Abdul Aziz yang dianggap sudah berumur dan mengalami masalah kesihatan, menyediakan pelan peralihan kuasa segera kerana kerap berlaku mesyuarat penting membabitkan keputusan segera kerajaan negeri terpaksa ditangguh kerana beliau berada di hospital.

Sementara itu, Adun PAS Bukit Tuku, Abdul Fatah Haron meminta pihak yang membuat dakwaan itu agar tampil ke hadapan.

"Tidak ada sebab kami mahukan tok guru berhenti. Tok Guru memang dikenali sebagai bapa perpaduan. Kami tidak mahu dia berhenti," katanya.

Adun Tawang, Hassan Mohamood berkata isu gesaan itu tidak pernah dibangkitkan di kalangan Adun PAS kerana mereka akan menyokong Tuan Guru Nik Abdul Aziz sehingga akhir hayatnya.

"Kita sokong Tok Guru sampai mati. Semua terus sokong," katanya sambil menyifatkan gesaan itu datang daripada pihak luar dan bukan di kalangan Adun PAS. _sumber harakahDaily

MB seru graduan ceburi bidang asas tani

SUNGAI SIPUT, 27 Nov - Menteri Besar Perak, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menyeru anak-anak muda terutama graduan dan lepasan institut pengajian tinggi di negeri ini supaya menyertai sektor asas tani.

"Kerajaan bersama agensi-agensinya seperti Mardi, Sirim, Mara dan pihak swasta akan menyediakan pelbagai bantuan keperluan asas teknikal demi menjayakan program tersebut," katanya di Pelancaran Agrofest 2008 Hari Peladang, Penternak, Nelayan di Ladang Inforternak di Kuala Kangsar petang semalam.

Nizar ketika berucap di depan 30,000 orang pengunjung semalam menyatakan, dalam usaha intensif kerajaan ke arah itu klinik-klinik bimbangan usahawan sempena Agrofest 2008 akan diadakan untuk memberi peluang kepada graduan dan usahawan muda menimba ilmu pengetahuan serta pelbagai maklumat ke arah menyertai industri usahawan asas tani.

"Pada peringkat awalnya program klinik ini akan mendedahkan mengenai kursus bidang keusahawan industri dan asas tani dengan dipolopori oleh Unit Perancang Ekonom Negeri Perak," tegasnya.

Tegas Nizar, Unit tersebut akan mengetuai sektor berkenaan dengan memberikan tumpuan positif bagi mewujudkan pekerjaan industri asas tani.

"Pengembelingan sedemikian itu bukan sahaja dapat mengukuhkan ekonomi negeri ini malah dapat mengurangkan pergantungan bahan tersebut dari luar, malah ia akan membolehkan kita dalam masa terdekat mengekspot lebihan hasil produk pertanian, penternakan dan nelayan keluar negara pula," hasratnya.

Nizar, kemudiannya menyampaikan hadiah-hadiah kepada Peladang Jaya Lelaki, Rosli Ismail dari Pertubuhan Peladang Kawasan Parit Buntar, Peladang Jaya Wanita, Sharifah Abdul Rahman dari Batu Kurau dan Peladang Muda Jaya 2008, Zulsami Ismail dari Kuala Kurau. - mns_HarakahDaily