03 Oktober 2013

Korban bukan sekadar tumpahkan darah.

19 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Ahmad Baei Jaafar

Korban dalam bahasa Melayu boleh difahami dalam banyak maksud. Orang yang terinaya oleh sesuatu keadaan dikatakan korban. Mangsa yang terlibat dalam kemalangan juga dikatakan korban. Memberi sesuatu demi agama juga dikatakan korban. Tetapi kalau perkataan korban dirujuk kepada bahasa Arab bermaksud dekat – dekat dengan Allah.

RM28.8 juta sewa pesawat untuk PM

19 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Kerajaan membelanjakan RM28.8 juta setahun bagi menyewa pesawat untuk kegunaan Perdana Menter (PM).

Selain itu sebanyak RM5.5 juta dikeluarkan bagi tujuan penyelenggaran pesawat jet VVIP tersebut.

Ketika menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming, Menteri di Jabatan Perdana Menteri,  Datuk Seri Shahidan Kassim memaklumkan dalam tempoh tiga tahun dari 2010 kerajaan telah berbelanja RM86.4 juta untuk kos sewa pesawat, RM16.515 juta bagi penyelenggaraan dan RM3.32 juta untuk  penambahbaikan jet tersebut.

Israel ciplak slogan dari Malaysia ?


19 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim berkata negara Israel menciplak slogan 'Endless Possibilities' dari Malaysia dan bukan sebaliknya.


Katanya, Israel melancarkan slogan sama pada Mei tahun ini, manakala Malaysia menggunakan slogan tersebut sejak Januari.

PRK DUN Sungai Limau: Tarikh tiada kaitan dengan Bajet 2014 - Abdul Aziz

19 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

PUTRAJAYA: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menegaskan pengumuman tarikh PRK Sungai Limau tiada kaitan dengan Bajet 2014 yang akan dibentangkan pada 25 Oktober ini. 

PRK DUN Sungai Limau: SPR akan guna dakwat kekal seperti PRK Kuala Besut

19 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

PRK DUN Sungai Limau: SPR akan guna dakwat kekal seperti PRK Kuala Besut
PENGERUSI SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (tengah) ketika mengadakan sidang media berkenaan PRK Sungai Limau di Ibu Pejabat SPR, Putrajaya, hari ini. - Foto BH Online
PUTRAJAYA: Pengerusi Suruhjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau akan menggunakan dakwat kekal yang sama ketika PRK Kuala Besut.

Sg Limau: Mengundi 4 Nov, penamaan calon 23 Okt

19 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 4 November adalah hari pembuangan undi bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Sungai Limau, Kedah sementara penamaan calon pada 23 Oktober.

Pengumuman itu dibuat oleh Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof di sini, sebentar tadi.

Masalah Domin Idhamlim.com

27 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Pihak kami buat sementara ini meminta maaf kepada semua pengunjung blog cina islam atas masalah teknikal yang sudah berlanjutan sehingga hari ke 8 pada hari ini.

InsyaAllah idhamlim.com akan dipulihkan secepat mungkin dalam masa terdekat dan kembali menemui pengunjung.

Untuk sementara waktu blog ini kembali dapat dilayari pada URL
http://idhamlim.blogspot.com/