19 September 2013

Isu pakej bumi: Najib perlu yakinkan pembayar cukai

13 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Pakej Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera berjumlah RM30 bilion sebagai habuan orang Melayu dan anak kelahiran Sabah dan Sarawak kerana memilih Umno-BN nampaknya bertentangan dengan perlembagaan.


Sebagai satu dasar, ia sememangnya mendiskriminasi khususnya ke atas bukan Melayu. Ini sama sekali bertentangan dengan hak untuk kesamarataan yang dijamin kepada kesemua rakyat Malaysia bawah Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan.

NGO desak MB S'gor jelas permukiman di Bangkok

13 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Dua NGO di Selangor mendesak Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim memberi penjelasan berhubung tindakan kerajaan negeri mengadakan mesyuarat exco dan permukiman di Bangkok, Thailand bermula semalam.

Yang Dipertua PERKASA Selangor Abu Bakar Yahya berkata Khalid perlu memberi penjelasan berhubung maksud tersirat program 'retreat' yang bermula semalam dan hari ini, lapor Berita Harian hari ini.

Anwar: Jangan salahkan Dr M saja

13 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Jarang-jarang berlaku, hari ini Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan bekas mentornya Tun Dr Mahathir Mohamad dalam isu pemberian kad pengenalan terhadap warga asing di Sabah.

"Saya lihat laporan media, semuanya menyalahkan Dr Mahathir. Ini tidak betul.

Mukhriz tidak boleh ikut cara bapanya

13 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Tun Mahathir Mohamad mahukan yang tua itu hanya untuk beliau dan yang muda pula adalah anak dan generasi keluarga beliau sahaja, tulis blogger politik, Aspan Alias. 

“Bagi saya Umno biarlah dibina oleh ahli-ahlinya sendiri dan bukannya oleh mereka yang mempunyai agenda untuk keluarga dan peribadi mereka sendiri. Tidak ada pihak yang ingin menyekat kenaikan Mukhriz kerana ini demokrasi. Tetapi Mukhriz tidak akan terlepas dari bersalah-salahan dengan ahli-ahli Umno yang ramai dan beliau wajar menerimanya dengan terbuka,” tulisnya. 

Saksi dakwa nampak anggota SPR kira undi dalam lokap

13 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
SUBANG JAYA: Saksi ketiga yang tampil memberi keterangan dalam prosiding Tribunal Rakyat berkait proses Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu, membuat pendedahan mengejutkan.

Abu Hussin Tamby, wakil calon Dun Air Limau, Melaka ketika memberi keterangan berkata beliau nampak anggota Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah membuat kiraan undi awal biarpun pengundian awam belum berlangsung.

Gimik bakar Obama tanda bantah TPPA

13 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Sekumpulan aktivis yang bergabung dalam NGO Bantah TPPA malam tadi membakar patung Presiden Amerika, Barack Obama sebagai gimik pelancaran program Jelajah #BantahObama #TolakTPPA anjuran mereka.

Pada majlis yang berlangsung di Taman Melati, Wangsa Maju malam kelmarin itu mereka turut membakar bendera Amerika Syarikat di hadapan ratusan hadirin yang hadir.

Adlin kekal Yang Dipertua PAS Lembah Pantai

13 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: PAS Kawasan Lembah Pantai mengekalkan hampir 90 peratus kepimpinan sesi lalu pada mesyuarat agung tahunan kawasan itu yang diadakan pada 15 September lepas.

Jawatan Yang Dipertua PAS kekal disandang Adlin Salleh, manakala Timbalan Yang Dipertua diamanahkan kepada Hazmi Mamat.

Cacat rapuh tulang tak halang Ermiza Rozana cemerlang

13 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
BESUT 19 Sept. - Walaupun pernah dinafikan peluang untuk belajar di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di peringkat awal kerana kecacatan fizikal namun ia bukanlah penghalang buat seorang insan kurang upaya (OKU) untuk mencapai impian.

Dengan kegigihan dan keazaman yang kental, Nik Nor Ermiza Rozana Mustaffa, 32, akhirnya menggenggam segulung ijazah undang-undang dan syariah dalam tempoh enam tahun apabila diberikan peluang kedua belajar di UIAM dari tahun 2005 hingga 2010.

13 peserta Ops Bantah dilepas dengan ikat jamin

13 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
TAIPING: Hakim Mahkamah Tinggi Taiping menerima permohonan peguambela untuk menangguhkan hukuman yang telah dijatuhkan terhadap 13 peserta Ops Bubar.

Keputusan ini dibuat selepas Hakim Datuk Ahmad Nashfi berpuas hati dengan penghujahan oleh barisan peguambela yang terdiri daripada Asmuni Awi, Mohamed Hanipa Maidin, Aminuddin Zulkapli, Agustine dan beberapa orang lagi.