18 Ogos 2010

Pimpinan PR Perak ziarah Ust. Bakar.8 Ramadhan 1431H.
Nga Kor Ming

IPOH : Isteri kesayangan Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Bin Hussien, Allahyarhamah Ustazah Siti Rafeah telah kembali ke rahmatullah kerana sakit kanser pada pukul 2.20 petang, tanggal 17/8/2010. Allahyarhamah Ustazah berumur 56 tahun dan meninggalkan 6 orang anak. Mayat beliau disemadi di perkuburan Islam Kg Rapat Setia Tambahan, Ipoh pada waktu malam hari ini.

Setelah mendengar berita pemergian beliau, pemimpin-pemimpin utama Pakatan Rakyat, penyokong dan orang ramai berduyun-duyun datang untuk memberi penghormatan terakhir kepada beliau dan mengucapkan takziah. Antara yang hadir termasuk Bekas Menteri Besar Perak, Dato Seri Ir Mohd Nizar Bin Jamalluddin, Pengerusi DAP Perak, Dato Ngeh Koo Ham, Ahli Parlimen Taiping, YB Nga Kor Ming, ADUN Tronoh, Yb Sivakumar, Ketua Pemuda DAP Perak, YB Wong Kah Woh dan lain-lain.

PAS buka cawangan baru: bukti rakyat semakin menerima

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: safarizal saleh

15 Ogos 2010 (KUALA KANGSAR) - PAS Kawasan mengorak langkah dengan penubuhan penaja PAS Cawangan Taman Chandan Putri yang dirasmikan oleh Naib Presiden PAS Haji Salahuddin Haji Ayub.

Kejayaan meneembusi kawasan separa elit ini yang menjadikan cawangan PAS yang ke - 36di dalam Kawasan Parlimen Kuala Kangsar. keahlian bagi penaja cawangan ini adalah seramai 57 orang.

Manakala ketua penaja PAS Cawangan adalah Dr Raja Ahmad Al-Hiss yang juga Setiausaha Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Dalam ucapan perasmian oleh Haji Salahuddin mengucapkan ucapan tahniah di atas kejayaan penubuhan cawangan ini.

Ini juga membuktikan golongan cerdik pandai sememangnya bersama dengan PAS dan PAS akan terus menjadikannya sebagai parti alternatif bangsa Melayu.

Pemuda PR Ipoh Timur mula gerakerja Pilihanraya bersama

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: safarizal saleh

16 Ogos 2010 (IPOH) - Usaha bagi menubuhkan Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat (PR) Kawasan Parlimen Ipoh Timur telah menjadi kenyataan dan bakal dirasmikan sempena program bersama Wakil Rakyat Ipoh Timur Lim Kit Siang pada 20 Ogos ini.

Sekretariat yang diketuai oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur yang juga Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Perak Salman Saleh bersama Ahli Jawatankuasanya yang terdiri daripada Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur, Angkatan Muda PKR Cabang Ipoh Timur dan Pemuda Sosialis DAP Ipoh Timur.

Antara program yang telah disusun ialah serah sumbangan kepada warga yang kurang bernasib baik di sekitar kawasan Ipoh Timur dan serahan bantuan juga di Surau Taman Temara, Ipoh. Manakala pada sebelah malamnya di Dewan Chin Woo akan diadakan ceramah bertajuk 'Ke Putrajaya'

Antara tetamu yang akan bersama ialah Pengerusi Pakatan Rakyat Negeri Perak yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Perak Datuk Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin dan juga Timbalan Pengerusi PKR Negeri Perak yang juga Naib Presiden PKR Dr Lee Boon Chye.

Pada sebelah malamnya panelis lain yang turut bersama ialah Ahli Parlimen Taiping yang juga Setiausaha DAP Negeri Perak Nga Kor Ming dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Hutan Melintang yang juga Naib Pengerusi PKR Negeri Perak S.Kesevan.

Selain daripada program-program yang bakal disusun, Sekretariat ini telah bergerak menjalankan kempen bersama daftar pemilih baru kepada seluruh warga penduduk di sekitar Kawasan Ipoh Timur ini.

Sempurnakan zakat fitrah anda tahun ini

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Ahmad Baei Jaafar

Saban tahun kita membayar zakat fitrah. Alhamdulillah, tidak ada yang terkecuali untuk membayarnya walaupun mereka dalam kalangan orang miskin. Pengalaman saya sebagai amil zakat beberapa tahun kebelakangan ini, tidak ada yang enggan membayar kecuali yang terlupa atas kesibukan bekerja, lalu mereka membayarnya juga selepas solat hari raya.

Tahukah anda mengapa umat Islam berlumba-lumba membayar zakat fitrah walaupun mereka miskin? Adakah kerana kadar zakat fitrah terlalu rendah dan mampu untuk membayarnya? Adakah kerana ketiadaan membayar zakat fitrah itu akan menyebabkan puasanya tergantung? Adakah kerana ramai orang membayarnya lalu mereka perlu ikut orang ramai? Atau adakah kerana promosi tentang kewajipannya sering dibuat?

Empat kemungkinan itu sedikit sebanyak mempengaruhi fikiran umat Islam untuk membayarnya. Tetapi faktor nilai atau kadar rendah bukanlah alasan yang kuat. Buktinya, kadar yang tinggi diperkenalkan pada tahun lalu masih tidak menjejaskan jumlah pembayarnya.

Begitu juga faktor ikut orang ramai, kerana masing-masing sudah tahu kewajipannya. Malah lazimnya orang ramai ingat akan zakat fitrah kerana sudah sinonim dengan puasa Ramadan.

Namun saya percaya, ramai yang terpanggil untuk membayar zakat fitrah ini kerana pengaruh promosi yang berterusan di mana-mana media massa.

Apatah lagi dalam promo yang disiarkan itu menjelaskan kewajipannya dan kesan bagi yang tidak menunaikannya. Semua itu telah menimbulkan kesedaran kepada orang ramai untuk segera menunaikannya.

Memang benar, peranan iklan dalam menyedarkan masyarakat amat tinggi. Sebab itu apa-apa yang hendak dilakukan dengan jayanya perlukan iklan yang kerap dan menarik. Malah dikatakan jika seseorang itu mendengar atau melihat sesuatu itu berulang kali sebanyak 40 kali, perkara itu akan terlekat pada hati seseorang itu.

Syabas diucapkan kepada pusat zakat negeri-negeri kerana anda telah berjaya memainkan peranan itu dengan sebaiknya.

Kadar bayaran zakat fitrah

Menyentuh soal kadar zakat yang agak tinggi mulai tahun lalu, mungkin agak mengejutkan umat Islam. Tetapi tidak ada yang mahu membantahnya kerana menyedari bahawa zakat fitrah adalah ibadah yang wajib.

Di negeri Selangor sebelum ini zakatnya bernilai RM5.70 tetapi terus melonjak ke RM7.00. Kadar ini meningkat mengikut kadar harga beras yang dimakan oleh rakyat Selangor waktu ini. Begitu juga yang berlaku pada negeri-negeri lain.

Persoalannya mengapa kadarnya mengikut nilai harga beras? Sebenarnya, zakat fitrah pada asal hukumnya ialah mengeluarkan segantang makanan asasi masyarakat setempat. Maknanya kalau di negara Arab yang makanan asasinya kurma, maka segantang kurma perlu dikeluarkan sebagai zakat fitrah.

Bagi rakyat negara ini, makanan asasi kita ialah beras maka perlu dibayarkan segantang beras itu sebagai zakat fitrah.

Walau bagaimanapun jenis gantang yang diambil kira ialah gantang baghdadi yang bentuk dan saiznya kecil sedikit daripada gantang Malaysia. Kalau beras diisi dalam gantang Malaysia dan ditimbang, beratnya ialah 3.6 kg. Tetapi kalau beras yang sama diisi dalam gantang baghdadi beratnya hanyalah 2.7 kg, ertinya kecil sedikit.

Berdasarkan itu, rakyat Selangor yang makan beras dengan kadar harga di sini perlu didarabkan dengan 2.7kg dan kadar harganya itulah yang dibayarkan sebagai zakat fitrah.

Majlis Agama Islam Selangor dengan mengambil kira jenis beras yang kebanyakan rakyat Selangor memakannya iaitu beras yang bernilai RM2.60 sekilo ditentukan kadar zakat fitrah pada tahun ialah RM7.00.

Cara mengiranya begini, 2.60 X 2.7 = 7.02. Maka digenapkan kadar itu menjadi RM7.00. Kadar purata ini dikira munasabah bagi rakyat Selangor yang berpendapatan sederhana.

Cuma di kesempatan ini saya ingin bertanya kepada semua rakyat Malaysia, berapa ramai yang menyedari cara kiraan ini. Mengikut kajian saya, ramai yang tidak tahu. Dan mereka boleh membayar mengikut apa yang ditetapkan oleh kerajaan. Tidak mengapa, yang penting kita perlu membayar mengikut kadar yang tepat.

Tetapi tahukah anda bahawa kita seharusnya perlu membayar zakat fitrah mengikut kadar beras yang kita makan setiap hari. Sekali lagi soalan ini apabila ditanyakan kepada mereka, katanya, “kami tidak tahu”.

Ya, betul kita membayar zakat fitrah mengikut kadar harga beras di negeri tersebut, tetapi jenis beras yang kita makan tentu tidak sama harganya. Sedangkan kadar yang ditetapkan oleh majlis itu hanya berdasarkan lazimnya rakyat awam di Selangor makan. Apa halnya dengan orang kaya yang harga berasnya lebih daripada RM3.00?

Jadi, sempurna atau tidak zakat fitrah kita yang dibayar RM7.00 sedangkan kita makan beras yang bernilai RM2.80, RM3.00 atau lebih? Mari kita kira kadar sebenar, 2.80 X 2.7 = 7.56, 3.00 X 2.7 = 8.10, kalau itulah yang sepatutnya kita perlu bayar maka kita sebenarnya telah terhutang sebanyak 56 sen atau RM1.10.

Bayangkan berapa banyak umat Islam yang tidak sempurna zakatnya.

Saya tidak katakan zakat mereka tidak sah, tetapi tidak sempurna kerana masih terhutang. Semoga Allah ampun dosa yang lalu dengan taubat kita pada hari ini. Tetapi untuk tahun ini saya mengajak umat Islam secara jujur mengira kadar zakat sendiri.

Oleh sebab itu anda perlu terus membayar kepada amil zakat pada kadar yang ditetapkan, tetapi baki daripada kadar itu bolehlah diberikan kepada asnaf yang lain secara sendiri.

Terdapat lapan asnaf yang boleh menerima zakat fitrah iaitu; fakir, miskin, amil yang mengurus soal zakat, muallaf, orang yang berhutang (dalam proses membayarnya), orang bermusafir, hamba yang dalam proses tebusan, dan yang berjuang fi sabilillah. Jadi, mana-mana dalam kalangan lapan jenis orang ini bolehlah diberikan kadar yang baki itu.

Semoga zakat fitrah anda semua pada tahun ini sempurna dan diberi ganjaran keberkatan. Nantinya, Idulfitri yang disambut akan lebih bermakna.

Pornthip tiba diselubungi kerahsiaan, kawalan ketat

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Hafiz Yatim dan Lee Way Loon

Pakar patologi Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand, yang dibawa oleh kerajaan Selangor bagi memberi keterangan pada inkues Teoh Beng Hock, tiba di negara ini dengan kawalan ketat pihak keselamatan yang dibekalkan oleh kerajaan negeri dan cuba dirahsiakan.

Dr Pornthip tiba pada jam 12.30 tengah hari tadi. Pada April lalu, beliau membuat kejutan dengan mengumumkan bahawa beliau tidak akan hadir bagi meneruskan untuk memberi keterangan. Ia berikutan ‘nasihat’ daripada majikannya, Kementerian Undang-undang Thailand supaya membatalkan kehadirannya kerana terdapat ‘tekanan politik’ daripada kerajaan Malaysia.

Beliau dijangka memberi keterangan apabila inkues bersambung esok.

Pakar patologi Thailand itu juga pernah memaklumkan kepada Malaysiakini bahawa beliau juga dinafikan melawat Kelantan awal tahun ini bagi menyiasat pembunuhan di selatan Thailand.

Pada Oktober tahun lalu, Dr Pornthip berkata berdasarkan pemantauannya pada bedah siasat pertama, beliau dapati ada 80 peratus kemungkinanTeoh mati akibat dibunuh.

Pendedahannya yang kontroversial itu menyaksikan pihak berkuasa bersetuju mengadakan beha siasat kedua yang dijalankan pada November tahun lalu.

Pornthip, bersama Dr Peter Vanezis, seorang ahli patologi British yang diupah olh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bertindak sebagai pemerhati pada behah siasat itu.

Dr Vanezis dan pakar patologi kerajaan Dr Shahidan Md Noor, yang melakukan bedah siasat kedua, masing-masing telah memberi keterangan mereka pada inkues. Hanya Dr Pornthip yang belum berbuat demikian.

Dr Shahidan menolak berlaku penjerutan sebagai punca kematian manakala Dr Vanezis berkata Teoh sedar ketika jatuh tetapi tidak menyatakan sama ada ia perbuatan bunuh diri.

Berikutan pendedahan pada inkues minggu lalu, bahawa terdapat nota yang didakwa ditulis oleh Teoh yang dijumpai kira-kira dua bulan selepas kematiannya, keterangan Dr Pornthip dilihat begitu penting bagi menentukan kematiannya.

Surat yang didakwa sebagai nota terakhir menjelaskan tindakannya membunuh diri yang ditulis oleh Teoh itu telah disebarkan oleh media arus perdana tetapi keluarganya menolak ia sebagai tulen.

Malaysiakini/-

Mazlan Aliman fail saman RM20 juta

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Hashim Abdullah

TEMERLOH, 17 Ogos: Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman memfailkan saman malu terhadap empat pihak bagi menuntut ganti rugi sebanyak RM20 juta atas apa yang disifatkannya sebagai penahanan salah pada insiden di Felda Lembah Klau, Mac lalu.

Saman tersebut telah difailkan di Mahkamah Tinggi Temerloh, semalam dengan menamakan empat pihak iaitu Pengurus Felda Lembah Klau, Awang Sulong, Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), pegawai polis, Mohd Azran Rahmat dan Kerajaan Malaysia.

Dalam sidang media selepas penyerahan writ saman tersebut, Mazlan berkata tindakan diambil setelah beliau dan keluarganya menerima kesan diaibkan di khalayak umum dan dilayan seolah-olah beliau seorang penjenayah.

“Atas peristiwa yang berlaku saya dan keluarga saya termasuk anak-anak saya merasa malu apabila di sekolah anak saya ditanya rakan-rakannya sebab-sebab beliau ditahan di lokap. Saya rakyat Malaysia dan merupakan anak peneroka juga mengapa saya dilayan macam penjenayah,” soalnya.

Peguamnya, Wan Rohimi Wan Daud berkata, ada asas berlaku penahanan yang salah dilakukan pihak terbabit ke atas Mazlan yang boleh dicabar di mahkamah.

“Ada terdapat percanggahan fakta bagi tujuan mengelirukan terhadap penggunaan seksyen 441 iaitu penahanan dilakukan atas kesalahan pencerobohan jenayah yang dikenakan ke atas Mazlan, maka kita ada asas yang cukup kuat untuk mencabarnya di mahkamah,” katanya.

Ketua Penerangan PAS Pahang, Hasanuddin Salim, Pengerusi Hal Ehwal Peneroka Kebangsaan, Suhaimi Said dan Pengerusi Cabang PKR Temerloh, Ahmad Nizam Abdul Hamid menyokong penuh tindakan saman yang dilakukan Mazlan.

“Atas apa yang berlaku kita melihat bagaimana pihak pengurusan Felda telah melakukan tindakan kurang ajar dan melampaui bidang kuasa masing-masing sehingga menyekat hak dan kebebasan rakyat. Oleh yang demikian itu, kami menyokong penuh tindakan yang dilakukan oleh Mazlan,” kata mereka.

Harakahdaily/-

MIDA diselubungi rasuah selepas dikorporat?

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Dzulfikar Mashoor

BANGI, 17 Ogos: Beberapa pegawai kanan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) di Jalan Duta mendakwa wujudnya salah guna kuasa dan penyelewengan pada badan berkanun itu.

Mereka yang enggan identiti masing-masing diketahui umum mendakwa, Datuk Jalilah Baba selaku Ketua Pengarah MIDA mengetahui tentang beberapa kegiatan tersebut.

Dakwa mereka lagi, salah laku itu termasuk membabitkan Friends Advertising Sdn Bhd (FASB) yang dilantik sebagai agensi perhubungan awam bagi mempromosi MIDA dan Malaysia pada dunia.

Dari suatu dokumen sulit bertarikh 17 Jun 2009, didapati MIDA bukan sahaja melantik FASB secara rundingan terus (direct nego).

Malah, didapati agensi tersebut turut diberikan tender langsung untuk kerja-kerja penerbitan, pencetakan, penyediaan panel pameran seperti banting, season greeting cards serta beberapa risalah korporat yang sebahagiannya di luar spesifikasi tender.

"Semua itu di luar spesifikasi tender, semua itu dilakukan selepas Ketua Pengarah sendiri mempengaruhi Jawatankuasa Teknikal dan Harga supaya batal semua proses sebut harga untuk dia lantik syarikat itu,” ujar salah seorang pegawai terbabit yang juga mengaku terbait dalam proses pemilihan tender tersebut.

Sebagai contoh, beliau berkata, pelantikan perunding projek Media Plan 2010 dengan 'Rebranding of MIDA & Malaysia' meleburkan RM15 ribu sebulan pada syarikat perunding tersebut.

Dari satu notis bertarikh 28 Disember tahun lalu, ketua pengarah didakwa meluluskan proposal Media Plan 2010 bernilai RM5.5 juta pada firma terbabit tanpa melalui proses tender atau sebut harga secara terbuka.

Sedangkan, katanya, mengikut prosedur perolehan kewangan yang diguna pakai oleh kerajaan/MIDA, sekiranya seseorang ketua pengarah mahu meluluskan projek tanpa proses tender, seseorang itu hanya dihadkan kuasa meluluskan tender bernilai tidak lebih RM50 ribu.

Tidak cukup dengan itu, mereka mendakwa bahawa FASB turut mengambil kesempatan atas keistimewaan yang diberikan MIDA dengan menokok tambah harga satu-satu projek berbanding pasaran biasa.

"Pembelian kos design iklan dicaj dengan kos RM15 ribu oleh Friends Advertising berbanding harga pasaran semasa iaitu dalam RM1,200 hingga RM2,500.

"Arahan ketua pengarah supaya pembelian video klips TV1, TV2 dan TV3 dibuat oleh Friends dengan caj tambahan 17.6 peratus dikenakan dari harga pasaran oleh Friends; berbanding sekiranya ia dibeli secara terus melalui Bahagian Media & Komunikasi MIDA.

"Konsep mock-up rekaan iklan pelaburan bernilai lebih kurang RM200 ribu dibuat tanpa melalui proses sebut harga," ujarnya sambil mendakwa beberapa pendedahan Harakahdaily sebelum ini adalah rahsia umum yang diketahui oleh kebanyakan kakitangan am MIDA semata-mata.

Pada 9 Julai lalu, Harakahdaily melaporkan bahawa Jalilah sendiri mengaku bahawa syor pengkorperatan MIDA menjadi Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) masih dalam proses penelitian undang-undang berwajib.

Namun, beliau engggan menjelaskan dengan lebih lanjut berhubung langkah pengkorperatan yang diumumkan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed pada 28 Mei lalu.

Difahamkan, pasukan Jamilah sedang menyiapkan propsal penggubalan Akta Kemajuan Perindustrian Persekutuan, 1965 (pindaan 2000) supaya badan berkanun itu boleh benar-benar bebas sebagai badan korporat, tidak lagi di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) seperti sebelum ini.

Langkah perkorperatan itu, dilaporkan mendorong pasukan Jalilah hanya akan mengekalkan 300 orang dari 800 pekerja keseluruhannya hatta membimbangkan kakitangan bawahan MIDA sekarang.

Langkah perkorperatan yang dilaporkan turut mendapat sokongan langsung Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak serta isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor dijangka akan menjadi topik penting pada sidang Dewan Rakyat November ini.

"(Persidangan) Parlimen depan mungkin panas kerana segelintir Ahli Parlimen pembangkang telah dapat apa yang kami tahu," ujar salah seorang pegawai kanan terbabit kepada Harakahdaily.

Harakahdaily/-

Apabila kaum tani dan Felda di'gula-gulakan'

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Tok Pepijat

Perjuangan Kaum Tani dan Penjajah berulang kembali. Cumanya kini dalam versi moden. Melihat kepada sejarah hubungan tanah,tuan punya tanah tiada berpisah. Kerananya bermula kemelut dan konflik.

Perjuangan Red Indian melawan pendatang kulit putih, pendatang Yahudi dengan Arab Palestin dan penjenayah kulit putih dengan pribumi Australia. Semuanya tentang bab tanah. Penindas dan yang kena tindas.

Bumi kita juga tidak terkecuali. Perjuangan Tok Janggut, Haji Abdul Rahman Limbong, Mat Salleh, Rosli Dhobie, Rentap, Mat Kilau dan Dato Maharaja Lela semuanya tentang tanah, cukai tanah, tanah pusaka.

Tok Janggut kena gantung dan diarak keliling Kota Baru oleh penjajah Inggeris kerana tanah. Begitu juga Haji Abdul Rahman Limbong kena buang negeri hingga matipun kerana tanah. Sama juga nasib pejuang-pejuang kemerdekaan yang lain. Selain faktor ugama penentangan mereka terhadap penjajah, isu tanah juga adalah antara faktor utamanya.

Cumanya pemimpin Umno sahaja yang dikurniakan tanah kerana jadi barua penjajah Inggeris.

Kita melihat perjuangan anak-anak peneroka serta ibubapa mereka selaku peneroka mempunyai persamaan perjuangan Tok Janggut, Mat Kilau, Haji Abdul Rahman Limbong dan lainnya dari segi penuntutan hak hasil tanah mereka.

Jika dahulu,penjajah Inggeris menggunakan istana untuk melabelkan pejuang sebagai penderhaka dan pengkhianat, kini Umno dan FELDA(tentunya Umno menerajuinya)menggunakan wirid yang sama untuk melabel anak-anak Generasi Kedua sebagai,"kacang lupakan kulit"," tidak tahu berterima kasih" dan "pengacau dan penghasut".

Kini, Mazlan Aliman dan anak buahnya umpama Tok Janggut dan barisan pejuang keadilan dan kemerdekaan manakala UMNO meliputi Najib,Maslan, Yusof Nor umpama penjajah Inggeris yang selamanya "menjajah pemikiran" peneroka FELDA.

Kini gelombang kebangkitan Generasi Kedua FELDA yang terdiri dari anak-anak peneroka bermula. Sejak kemenangan peneroka di FELDA Kemahang Kelantan menegakkan keadilan walaupun belasan tahun menunggu penuh kesabaran menyemarakkan lagi semangat menegakkan keadilan.

Perjuangan Mazlan dan ANAK bakal menempuh ujian yang besar. Jika Suhaimi Saad dan Mohammd Sabu pernah dihantar ke Kem Kemunting demi membela warga peneroka walaupun mereka berdua bukan anak peneroka, tentunya Mazlan juga barangkali lebih hebat lagi diuji dan diancam.

Teruskan perjuangan mu wahai Mazlan agar namamu tercatat dengan tinta emas sebaris dengan pejuang kemerdekaan yang sebenar seperti Tok Janggut,Mat Kilau, Haji Abdul Rahman Limbong dan seangkatan dengannya di seluruh negara.

Kepada PMNajib, harga maruah peneroka FELDA bukannya senilai RM370 setahun. Lebih kurang RM1 sehari.Hinanya warga peneroka kalau begitu cuba "dirasuah"kan oleh Najib untuk duit raya.

Harakahdaily/-

Buang bayi: Antara musim mengawan dan menetas

7 Ramadhan 1431 H
episodeperjuangan.blogspot

Iklim sosial negara kita kian teruk dan parah . Nilai maruah dan harga diri telah turun semurah sekeping kad prepaid .

Jika seketika dulu dunia dikejutkan oleh tindakan Natalie Dylan dari San Diego USA [ 22 tahun ] melelong daranya dan dibida oleh seorang lelaki Britain dengan harga 2.5 juta pound [ RM 13 juta ] , kemudian Miss Spring [ 17 tahun ] melelong daranya turun pada bidaan serendah RM 1 juta dan Alina Persia [ 18 tahun ] pula menerima bidaan 10 Ribu euro apabila beliau turut melelong daranya .

Tetapi anak - anak gadis Malaysia ada yang melelong daranya dengan mee goreng sepinggan dan kad prepaid sekeping . Demikianlah harga maruah yang semakin susut malah hancur dan binasa .

Apabila maruah dan harga diri boleh dilelong dan digadai semurah itu , apalagi nilai yang ada pada manusia seperti itu untuk dipertahankan . Mereka akhirnya menjadi hamba nafsu yang tidak lagi mengenal syurga dan neraka atau dosa dan pahala .

Hidup mereka hanya diabadikan kepada perut dan apa yang berada dibawah perut . Rosak nilai , hancur maruah dan binasa tamadun .

Akhir - akhir ini , negara kita semakin menggerunkan . Sungguh menakutkan apabila statistik jenayah rogol , zina dan buang bayi ini semakin berleluasa seperti tidak menunjukkan tempoh tamatnya. Bermula dengan pergaulan bebas , pil ectasy , dadah , arak , pusat pelacuran , filem porno ,

laman lucah dan sebagainya sehinggalah sekatan ke atas majlis agama , sekolah agama rakyat [ SAR ] , mengurangkan sukatan pengajian Islam di pusat pengajian tinggi , mengambil tindakan ke atas khatib yang tidak bertauliah telah menyuburkan mungkar dan maksiat yang sedang berleluasa ini .

Saya memerhatikan sejak kebelakangan ini untuk tempoh beberapa tahun seperti menunjukkan satu trend bahawa bulan Julai , August dan Sept adalah bulan yang cukup banyak kes buang bayi dilaporkan dan ditemui .

Jika bulan julai , august dan september ini bulan menetas ertinya bulan december sebelumnya adalah musim mengawan . Dalam bahasa mudah , jika bulan julai , august dan september ini adalah bulan buang bayi ertinya bulan december sebelumnya adalah bulan berzina . [ sebab tidak mungkin berzina bulan ini , bulan depan buang bayi ]

Bulan December adalah bulan terakhir bagi setiap tahun menurut kalendar masihi . Biasanya di negara kita akan menyambut kedatangan tahun baru detik 12.00 am 1 january dan sambutan itu akan rayakan dengan pesta - pestaan , konsert hiburan , tari menari sedari awal malam sehingga ke awal pagi esoknya .

Tentunya pula pesta - pesta itu akan diserikan lagi dengan arak , pil ectasy , pil kuda dan pelbagai bahan khayal untuk membekalkan tenaga kepada melakukan maksiat semaksima mungkin .

Pengalaman saya meronda bersama dengan skuad Dewan Pemuda PAS Pusat dan negeri - negeri jelas menunjukkan bahawa malam sambutan tahun baru inilah menjadi musim mengawan beramai - ramai atau besar - besaran pasangan - pasangan yang tidak mengenal lagi batas dosa dan pahala .

Sebahagian besar mereka adalah remaja atau anak - anak yang mengawan semahunya memuaskan nafsu liar mereka . Akhirnya 7 atau 8 atau 9 bulan kemudian tibalah masa menetas .

Kini kita boleh saksikan bagaimana pesta menetas pula di dada - dada akhbar yang saya yakin akan berkurang sedikit selepas september nanti .

SANDAKAN [ 3 Julai 2010 ] Mayat seorang bayi perempuan ditemui di tapak pelupusan sampah di Batu 8 Jalan Fook Kim . Sandakan Sabah .

JOHOR BHARU [ 12 Julai 2010 ] Mayat bayi lelaki yang disimpan di dalam sebuah beg plastik di kawasan semak ditemui oleh orang awam yang melalui kawasan itu . Johor Bharu .

JOHOR BHARU [ 22 Julai 2010 ] seorang bayi perempuan ditinggalkan dalam sebuah beg berhampiran hentian bas dekat Hospital Sultan Ismail sebelum ditemui seorang pekerja kilang wanita yang sedang menunggu bas di tepi jalan pesiaran Mutiara Emas yang mengesyaki sesuatu apabila melihat sebuah beg bergerak - gerak .

KUALA LUMPUR [ 24 Julai 2010] Mayat bayi perempuan baru lahir yang dibungkus dalam beg plastik ditemui bersama longgokan sampah di Flat Sri KelantanBandar Baru Sentul. Mayat yang masih bertali pusat dan diselimuti dengan kain batik itu ditemui dalam tong sampah oleh pengutip barangan lusuh ketika menggeledah tong sampah di flat itu .

NIBONG TEBAL [ 31 Julai 2010 ] Seorang bayi perempuan yang masih hidup ditinggalkan berbalut dengan plastik dan kertas surat khabar di kaki lima sebuah bangunan kedai di taman Cegar Simpang Ampat .

KUALA LUMPUR [ 6 August 2010 ] seorang bayi perempuan yang baru dilahirkan ditinggalkan dalam sebuah lubang paip dalam longkang berhampiran sebuah stesen minyak di Klang Gate.

GEORGE TOWN [ 9 August 2010 ] Janin bayi lelaki dipercayai digugurkan ditemui seorang lelaki pemungut tin kosong dalam tong sampah di Pasar Borong Pulau Mutiara Jalan Makloom.

TAMPIN [ 10August 2010 ] Tidak sampai 4 jam selepas dilahirkan , seorang bayi perempuan terpaksa menahan sejuk lapar sambil menangis akibat ditinggalkan dihadapan sebuah rumah di Air Kuning Selatan dekat Gemencheh .

TANAH MERAH [ 12 August 2010 ] Bayi perempuan masih bertali pusat dipercayai dibuang sejak seminggu lalu ditemui seorang murid di dalam lubang kumbahan najis di belakang asrama sebuah kolej di bandar Bukit Bunga .

MELAKA [ 12 August 2010 ] Bayi baru dilahirkan dan masih hidup ditemui dalam tong sampah berdekatan pondok kawalan sebuah kilang plastik di Ayer keroh . Bayi perempuan yang masih bertali pusat itu dimasukkan dalam sebuah beg pakaian berwarna hitam sebelum dibuang ke dalam tong sampah.

KELANTAN , MELAKA DAN KUALA LUMPUR [13 August 2010 ] 3 kes lagi pembuangan bayi telah dilaporkan dalam tempoh 24 jam di kelantan , Melaka dan Kuala Lumpur .

PETALING JAYA [ 15 August 2010 ]- Meskipun kerajaan telah mengumumkan akan bertindak tegas terhadap pesalah kes buang bayi, ia masih gagal memberi kesedaran malah perbuatan itu berlaku lagi. Kali ini, mayat seorang bayi perempuan ditemui dalam sebuah beg sandang yang tersangkut di tebing Sungai Tambun, Kota Damansara di sini hari ini.

Insyaallah Dewan Pemuda PAS Pusat akan mengadakan satu Sidang Meja Bulat di Anjung Rahmat Gombak pada 22 hb August 2010 [ jam 2 pm hingga 5.30 pm ] bagi membincangkan isu Jenayah rogol , zina dan buang bayi serta jalan penyelesaiannya . Sidang meja bulat ini akan turut mengundang parti - parti politik , ngo - ngo dan tokoh - tokoh tertentu .

Harakahdaily/-

Jangan putar belit isu PM Pakatan

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Mohd Ali Hashim

GEORGETOWN, 17 Ogos: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng (gambar) membidas dakwaan sesetengah pihak yang cuba menjadikan isu jawatan Perdana Menteri sebagai politik murahan mereka.

Beliau menyelar mereka yang sengaja memutarbelitkan isu itu bagi menimbulkan polemik setelah melihat kekuatan yang ada dalam Pakatan Rakyat (PR).

Katanya, secara peribadi dan juga DAP akan terus menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri seandainya PR berjaya menapak ke Putrajaya dan membentuk sebuah kerajaan pada pilihan raya umum ke-13 yang akan datang.

"Anwar ialah seorang yang mempunyai kaliber dan banyak pengalaman. Kredibiiti yang ada padanya melayakkan beliau untuk berada di kerusi tersebut.

“Beliau juga salah seorang pemimpin yang mendapat sokongan penuh dari segenap lapisan masyarakat dalam negara ini," katanya yang juga Ahli Parlimen Bagan.

Beliau yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, media tidak seharusnya mengaitkan beliau dalam isu jawatan Perdana Menteri itu bagi mengelakkan berlakunya salah faham di kalangan kepimpinan yang ada.

Secara peribadi beliau juga menyatakan tidak berhasrat atau pun mempunyai cita-cita untuk menjadi Perdana Menteri.

Jawatan yang disandang sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang sudah cukup baginya untuk memperjuangkan nasib rakyat yang tidak terbela.

Harakahdaily/-

Umno Bukit Bendera ugut lompat parti

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Susan Loone

Anggota Umno Bukit Bendera mengugut akan melompat parti sebagai bantahan terhadap parti itu yang didakwa mengabaikan masalah akar umbi.

Ketua Umno Kg Mutiara Rose Akhmar Ahmed (kanan) berkata kira-kira 360 ahli berkemungkinan keluar parti sekiranya pucuk pimpinan negeri terus membisu berhubung isu berkaitan mesyuarat agung tahunan bahagian pada 8 Ogos.

Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan parti masa yang akan disertainya selepas ini.

Katanya kumpulan itu telah menghantar surat rasmi kepada majlis tertinggi Umno dan perhubungan Umno negeri apda 11 Ogos, selepas membuat laporan polis terhadap bahagian berkenaan tiga hari lepas, tetapi tidak mendapat sebarang maklum balas.

Surat itu, yang salinannya diberikan kepada media, ditujukan kepada Presiden Umno Datuk Sei Najib Razak dan pengerusi Umno negeri Datuk Zahid Hamidi.

"Kami mahu orang ramai tahu, terutamanya perdana menteri, tentang sikap tak ambil peduli pucuk pimpinan, terutamanya di Pulau Pinang," kata Rose Akhmar ketika dihubungi Malaysiakini.

"Mereka tunjukkan sikap tidak peduli tentang tekanan terhadap akar umbi sekiranya mereka terus tidak pedulikan isu ini, saya bimbang terdapat ahli akan melompat sebagai tanda bantahan," tambahnya.

Malaysiakini/-

Isteri Pesuruhjaya PAS Perak meninggal dunia.

7 Ramadhan 1431H.

Isteri kepada Pesuruhjaya PAS Perak , Ust. Abu Bakar Husein telah kembali ke Rahmatullah pada jam 2.20 petang tadi, demikian seperti yang di maklumkan kepada saya melalui pesanan ringkas oleh Setiausaha PAS Perak, Ust. Misbahul Munir Hj. Masduki.

Jenazah akan disembahyangkan di Mesjid Raja Nazrin, Rapat jaya Tambahan , Gopeng, Ipoh selepas solat Isya malam ini.

Jenazah Ustazah Hajjah Rafeah bt Ramli yang menderita sakit sekian lama kini masih berada di Hospital Ipoh.

Almarhumah terlantar di Hospital Besar Ipoh dalam keadaan tenat dan kritikal sejak dua minggu lepas .

Saya menwakili seluruh Ahli Badan perhubungan PAS Perak dan seluruh kepimpinan Pakatan Rakyat negeri Perak dengan ini mengucapkan takziah kepada Ust. Abu Bakar Hussain. Semuga Alah sentiasa memberi ketabahan dan kesabaran kepada beliau dan seluruh isi keluarga dalam menempuh ujian ini.

Dengan itu saya juga menyeru kepada seluruh PAS Kawasan untuk mengambil peluang bagi mengadakan Tahlil kepada Almarhumah sebelum waktu berbuka pada hari ini di Mesjid, Surau dan Markaz di seluruh negeri Perak.

Al Fatihah...

11 AJK Pemuda Umno Alor Star letak jawatan

7 Ramadhan 1431 H

Sebelas ahli jawatankuasa Pemuda Umno bahagian Alor Setar telah meletak jawatan berkuatkuasa 7 Ogos lepas dengan alasan tidak berpuas hati terhadap pucuk pimpinan bahagian kerana meminggirkan
peranan pergerakan itu selepas pilihan raya umum 2008.

Mereka terdiri penolong setiausaha, Mohd Azreen Azizan, selain Noor Baidurzaman Abu Bakar, Mohamed Shajahan Mohd Abdul Kader, Elias Haron, Mohamad Roshidi Marzuki, Wira bin Abdullah, Ahmad Faiz Abdul Halim, Mohd Zahir Abu Bakar, Ros Mahadi Hashim, Che Nat Said dan Mohd Shaharudin Manaf.

"Kami tidak mahu mengkhianati parti dan atas sebab ini kami merasakan tidak lagi boleh melaksanakan tanggungjawab dan sewajarnya kami meletak jawatan bagi membolehkan AJK baru dilantik," kata Mohd Azreen kepada pemberita.

Beliau menafikan kenyataan Ketua Bahagian Umno Alor Setar, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah, yang mendakwa tidak mengetahui punca sebenar peletakan jawatan mereka.

Katanya mereka telah beberapa kali bertemu dan berbincang dengan Ahmad Bashah, yang juga Timbalan Pengerusi Umno Kedah, tetapi perkara yang dibangkitkan tidak pernah selesai.

Mohd Azreen berkata mereka telah menghantar surat peletakan jawatan kepada ibu pejabat Umno pada 10 Ogos lepas dan salinan kepada kepada Umno negeri.

Katanya mereka akan terus menyokong kepimpinan Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Malaysiakini/-

PAS: Mengapa tiada tindakan ke atas Tajuddin?

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Salhan K Ahmad

Bekas pengerusi Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) Tan Sri Tajuddin Ramli mungkin dilindungi pihak tertentu menyebabkan beliau bebas daripada pendakwaan akibat kerugian didakwa sebanyak RM8 bilion yang dialami syarikat GLC itu, dakwa PAS.

Naib presidennya Salahuddin Ayub (kanan) berkata terdapat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 2009 terhadap Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Polis Diraja Malaysia (JSJK PDRM), Jabatan Peguam Negara dan Tajuddin, yang mendakwa terdapat salahlaku rasuah atau penyalahgunaan kuasa sehingga kes terhadap Tajuddin tidak diambil tindakan sewajarnya.

Salahuddin juga berkata terdapat dokumen lain yang merupakan sepucuk surat oleh ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) pada waktu itu Datuk Ramli Yusuff yang menyarankan kepada perdana menteri, bentuk pendakwaan yang boleh dikenakan kepada Tajuddin.

Surat bertarikh 26 Mac 2007 itu diserahkan kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi, perdana menteri pada ketika itu dan turut dihantar kepada semua anggota Jawatankuasa Khas Parlimen Mengenai Rasuah (JKMR).

Beliau yang merupakan salah seorang anggota jawatankuasa tersebut berkata, dokumen tersebut dihantar oleh seorang peguam yang mewakili MAS.

Katanya, MAS sebelum ini telah membuat dua laporan polis, bertarikh 4 Januari 2002 dan 4 Mei 2005, ke atas Tajudin dan beberapa orang pegawai kanan dalam syarikat penerbangan negara itu.

'Anak guam cemas'

Laporan tersebut melibatkan operasi MAS di sebuah lapangan terbang di Jerman dan turut membabitkan pemberian kontrak kepada salah sebuah anak syarikat MAS.

Bagaimanapun, tiada tindakan dikenakan ke atas Tajudin, hasil daripada laporan tersebut, kata Salahuddin yang juga ahli parlimen Kubang Kerian.

Ini menyebabkan MAS bertindak membuat satu lagi laporan kepada SPRM ke atas bekas pengerusinya itu, dan juga terhadap JSJK serta Jabatan Peguam Negara, tambahnya.

Aduan itu dibuat, antaranya dengan dakwaan bahawa maklumat mengenai aduan sebelumnya telah diketahui oleh JSJK, kata Salahuddin.

"Sepatutnya SPRM siasat perkara itu tapi SPRM dedahkan kepada JSJK menyebabkan anak guam kami (MAS) rasa cemas sebab aduan didedahkan kepada pihak berkepentingan," kata Salahuddin ketika membacakan satu surat daripada peguam MAS bertarikh 2 Ogos lalu.

Surat yang dialamatkan kepada pemangku ketua penolong kanan pesuruhjaya SPRM juga menyebut, tindakan SPRM mendedahkan maklumat siasatan kepada JSJK itu bercanggah dengan peruntukan bawah seksyen 29(4) dan seksyen 65(2) Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

"SPRM kena jawab kenapa dia dedahkan laporan tersebut," kata Salahuddin lagi dalam sidang media di ibu pejabat PAS di ibu negara.

"Sama hebat" dengan PKFZ

Tajuddin juga tidak mungkin bertindak seorang diri dalam kes ini, dakwanya ketika ditanya sama ada Tajuddin dilindungi pihak tertentu menyebabkan beliau sehingga kini tidak dikenakan sebarang tindakan.

Kesemua salinan dokumen tersebut diedarkan kepada wartawan yang hadir di sidang medianya di Kuala Lumpur hari ini.

Salahuddin berkata, beliau akan menghubungi pengerusi Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah SPRM yang dianggotainya supaya mengadakan mesyuarat khas bagi membincangkan kes tersebut.

Katanya, beliau juga menimbangkan sama ada perlu membuat satu lagi laporan kepada SPRM ataupun kepada JSJK.

Beliau juga menuntut perdana menteri supaya mengambil tindakan tegas dalam skandal ini yang disifatkannya "sama hebat" dengan isu PKFZ.

Katanya lagi, ini memandangkan kedua-dua SPRM dan Pejabat Peguam Negara berada di bawah tadbir Jabatan Perdana Menteri.

Malaysiakini/-

MAS rugi pra-cukai RM532.29j bagi suku kedua

7 Ramadhan 1431 H

Harga bahan api yang turun naik mendorong Malaysia Airlines (MAS) untuk mencatatkan kerugian pra-cukai RM532.591 juta pada suku kedua berakhir 30 Jun, 2010 berbanding dengan keuntungan pracukai RM896.146 juta pada tempoh yang sama tahun lepas.

Bagaimanapun perolehannya meningkat 26 peratus kepada RM3.2 bilion berbanding dengan RM2.5 bilion manakala keuntungan operasi meningkat 33 peratus.

Bagi tempoh separuh pertama berakhir 30 Jun 2010, syarikat penerbangan itu mencatatkan kerugian pra-cukai RM212.340 juta berbanding dengan keuntungan pracukai RM189.904 juta.

Perolehan itu meningkat kepada RM6.5 bilion daripada RM5.3 bilion sebelum itu.

"Kami telah melaksanakan perkara yang betul dan ini dicerminkan di dalam prestasi operasi yang bertambah baik bagi suku kedua yang secara tradisinya suku kami paling lemah. Kami telah mengambil langkah tambahan untuk menutup kenaikan harga bahan api itu," kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tengku Datuk Azmil Zahruddin semasa mengumumkan keputusan kewangan suku kedua itu hari ini.

Katanya turun naik harga bahan api terus kekal menjadi cabaran industri itu.

Kenaikan mendadak 44 peratus perbelanjaan bahan api berikutan harga bahan api dan penggunaan yang tinggi berikutan kapasiti tambahan meningkatkan bil itu kepada RM1.1 bilion, yang meningkat RM338 juta berbanding dengan suku kedua 2009.

Berikutan turun naik bahan api, syarikat penerbangan itu mengalami kerugian nilai aset dan liabiliti yang diletakkan kepada harga pasaran semasa (MTM) RM217 juta pada suku kedua tahun ini, yang menjadikan kerugian bersih MAS RM535 juta.

Tengku Azmil berkata berlaku trend kenaikan berterusan harga bahan api seperti pada suku kedua, di mana purata harga bahan api jet ialah US$89.7 setong berbanding dengan US$66.7 setong pada tempoh yang sama tahun lepas.

"Kerugian bahan api MTM adalah kerugian atas kertas dan kuantum yang dizahirkan akan bergantung kepada harga sebenar apabila setiap satu kontrak matang.

"Oleh kerana turun naik harga bahan api, keuntungan atau kerugian MTM pada suku akan datang akan bergantung kepada harga bahan api sebenar pada hari akaun ditutup," katanya.

Sehingga 30 Jun, 2010, MAS telah melindung nilai 60 peratus daripada keperluan bahan apinya pada harga US$100 setong West Texas Intermediate (WTI), sejenis bahan api berkualiti tinggi bagi baki 2010 dan 40 peratus pada harga US$100/bbl bagi 2011.

Di segi operasi, Tengku Azmil berkata tempahan awal bagi separuh kedua adalah kukuh.

"Langkah itu mencerminkan pertumbuhan yang kukuh di rantau Asia Pasifik. Bagi suku kedua bilangan penumpang kami meningkat 14.7 peratus.

"Kami mencatatkan faktor tempat duduk yang lebih tinggi daripada krisis praekonomi. Sedang trend menaik itu berterusan sehingga akhir tahun, kami akan terus memberi fokus pada peningkatan hasil serta mendapatkan pelanggan premium.

"Kami telah merancang program jualan agresif untuk meningkatkan jualan korporat," katanya.

Terdapat banyak peluang untuk meningkatkan hasil apabila MAS mulai menerima pesawat baharu. Syarikat penerbangan itu telah menempah sehingga 55 B737-800 dan 25 A330-300.Sejumlah tiga B737-800 akan diterima pada 2010, iaitu masing-masing satu pada Oktober, November dan Disember.

Tengku Azmil berkata: "Kami juga telah menyelesaikan perbincangan dengan Airbus dan akan akan menerima enam A380. Yang pertama akan diserahkan pada April 2012."

Anak syarikat kargo MAS, MASkargo, terus menunjukkan prestasi kukuh dengan tiga sukuan berturut-turut yang meguntungkan.

Menurut Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), fret berkembang 29.8 peratus pada Jun dan trend menaik itu dijangka berterusan, katanya.

Katanya pembiayaan pesawat syarikat penerbangan itu juga berada di atas landasan.

Berikutan penilaian lebih 50 cadangan pembiayaan daripada pembagai penyedia pinjaman, MAS telah menerima empat penyedia pinjaman bagi pembiayaan 14 pesawat B737-800nya yang akan diserahkan antara 2010 dan 2012.

Syarikat itu juga kini sedang dalam perbincangan akhir dengan beberapa pemberi pinjaman berpotensi bagi pembiayaan pesawat A330 yang akan diserahkan dari 2011 hingga 2012.

Bagi tahun tahun kewangan sepenuhnya berakhir 31 Disember, 2010, kumpulan itu menyasarkan keuntungan operasi antara RM100 juta dan RM325 juta, katanya.

Malaysiakini/-

KP Tourism Malaysia didakwa pecah amanah RM888,000

7 Ramadhan 1431 H

Ketua Pengarah Tourism Malaysia Datuk Mirza Mohammad Taiyab, dan bekas Ketua Pegawai Operasi Pembangunan Pelancongan Malaysia Berhad (PEMPENA) Mohammad Rosly Md Selamat, dihadapkan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tuduhan pecah amanah melibatkan wang dana syarikat itu berjumlah RM888,000.

Mereka didakwa meluluskan pembayaran wang tersebut ke akaun LCL Interior Dubai pada 27 Februari 2007 bagi projek pembinaan Restoren Malaysia Dubai sedangkan syarat yang perlu dipatuhi bagi projek itu tidak dipatuhi.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di pejabat Pembangunan Pelancongan Nasional Sdn Bhd (PEMPENA) Tingkat 3, Menara Dato' Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), 41, Jalan Sultan Ismail pada 27 Februari 2007.

Mirza, pada masa itu ahli lembaga pengarah di anak syarikat kementerian pelancongan -Pempena Sdn Bhd - didakwa bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun yang sama.

Jika sabit kesalahan dia boleh dipenjara tidak kurang dua tahun dan tidak lebih daripada 20 tahun serta boleh didenda.

Mirza, 53, mengaku tidak bersalah. Hakim Azizah Mahmud menetapkan jaminan sebanyak RM30,000 dan mengarahkan dia menyerahkan paspot pada 1 September apabila pulang daripada mengerjakan umrah.

Manakala Mohammad Rosly pula dibenarkan jaminan RM50,000 dengan seorang penjamin dan pasportnya diserahkan kepada mahkamah pada hari ini sehingga kes selesai.

Beliau kemudian menetapkan 6 September depan untuk sebutan semula kes.Mirza diwakili peguam Shashi Menon. Tarikh sebutan kes itu ditetapkan pada 6 September.

Tahun lalu, Mirza dibebaskan daripada tuduhan menerima imbuhan dalam bentuk penjagaan gigi bernilai RM13,860.

Pagi tadi, Mohammad Rosly turut didakwa atas tuduhan pecah amanah kerana menaja konsert tanpa pengetahuan lembaga pengarah.

Beliau didakwa bersama bekas pengawal kewangan Lim Khing Thai kerana memberikan RM160,770 "dengan niat jahat" kepada Ummi Hafilda Ali untuk penganjuran konsert pada 15Ogos 2006.

Tuduhan terhadap Pempena pertama kali muncul pada 2 Julai 2008. Malaysiakini melaporkan mengenai memorandum kakitangan Pempena kepada menteri pelancongan ketika itu, Datuk Azalina Othman, mendakwa berlaku rasuah dan pecah amanah oleh dua pegawai kanan syarikat berkenaan.

Antara lain mereka didakwa menerima komisyen apabila membiayai semula kenderaan untuk perkhidmatan teksi mewah, meluluskan beberapa kontrak kepada syarikat RM2 dan kos berlebihan untuk mewujudkan sebuah portal e-pelancongan sekitar RM5 juta.

Beberapa hari kemudian, Azalina memberitahu Dewan Rakyat bahawa satu siasatan dalaman sedang dijalankan.

Pada 3 November, beliau mendedahkan bahawa audit PriceWaterhouse Coopers (PWC) telah mengesahkan urusan Pempena yang 'meragukan'.

Laporan siasatan PWC, yang didedahkan oleh ahli parlimen Ipoh Timur Lim Kit Siang MP pada bulan November tahun tersebut, menyatakan bahawa sehingga Jun 2008, Pempena telah melabur RM54.5 juta dalam 24 syarikat, tetapi hanya empat yang memberi keuntungan.

PWC juga menyatakan, sehingga November 2008, projek perkhidmatan teksi mewah (Pets) yang menelan belanja RM18.3 juta, mengalami kerugian sehingga RM7.8 juta.

Malaysiakini/-

PERLEMBAGAAN BARU: JANGAN REKA CERITA BAHAYA

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: safarizal saleh

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) cukup bimbang dengan dakwaan Mufti Kerajaan Negeri Perak Tan Sri Haji Harussani Zakaria berhubungan ‘Perlembagaan Baru’ yang dinyatakannya di dalam Forum Wacana Perpaduan Ummah Dalam Kesedaran Penghakisan Hak Orang Melayu anjuran Gabungan Pelajar Malaysia Semenanjung (GPMS) dan Gagasan Melayu Perak (GMP) baru-baru ini akan merosakkan keharmonian di dalam Negara kita dan akan membimbangkan rakyat pelbagai kaum yang hidup harmoni hampir lebih 50 tahun selepas Negara Merdeka.

DPPN Pk menasihatkan Tan Sri Harussani agar membuat laporan Polis jika benar perkara yang dinyatakan beliau benar-benar berlaku. Perkara ini penting kerana dakwaan-dakwaan yang selalu di timbulkan oleh Tan Sri Harussani tiada kesudahannya.

Seperti isu ‘Raja Sherina’ yang pernah di bawa oleh Tan Sri Harussani satu ketika dahulu yang mencetuskan kemarahan Umat Islam akhirnya hilang begitu sahaja. DPPN Pk juga meminta agar pihak Polis segera menyiasat dakwaan yang telah dinyatakan oleh Tan Sri Harussani tersebut.

Pihak Polis perlu membuat siasatan berkenaan kebenaran perkara tersebut dan siasatan perlu dilakukan terlebih dahulu terhadap Tan Sri Harussani kerana beliau yang membangkitkan perkara tersebut dalam Forum Wacana kelmarin.

Bagi DPPN Pk, Tan Sri Harussani perlu menjelaskan perkara sebenar akan maksud beliau tersebut kerana perkara tersebut amat membimbangkan rakyat seluruhnya.

PERKASA MESTI SOKONG PAS JIKA IKHLAS MAHU BELA NASIB MELAYU

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: WFAUZDIN NS

MAKA, raja katak Pasir Mas mengetuai Perkosa memberi amaran kepada Najib. Ini adalah berlanjutan kepada resolusi Kongres Ekonomi MCA yang menuntut agar ekuiti Bumiputera dikurangkan. Kongres tersebut sebelum itu telah dirasmikan oleh Najib.

Raja katak memberi kata dua kepada Najib agar Najib berbuat apa sahaja untuk menyelamatkan Bumiputera. Jika tidak, Umno akan kehilangan sokongan orang-orang Melayu, katanya. Baca di sini. Apakah selama ini sokongan orang-orang Melayu sudah begitu kuat kepada Umno?

Sebenarnya orang-orang Melayu mahu apa hidup di dunia ini? Mereka hanya perlukan ekuiti 30 peratus itu sajakah? Jika benar, selama 50 tahun lebih Umno berkuasa adakah tercapai 30 peratus itu? Jika tidak, apa yang orang-orang Melayu perlukan di dalam hidup mereka?

Raja katak jangan berfikir serendah itu untuk menggambarkan orang-orang Melayu hanya menuntut ekuiti yang tidak pernah membantu mereka selama ini. Orang-orang Melayu yang masih berpegang kepada ugama Islam, mereka mahukan lebih dari itu terutamanya keadilan dan kesejahteraan. Keadilan dan kesejahteraan hanya boleh dicapai jika Islam yang memerintah.

Berilah selama mana Umno memerintah, selagi mereka menolak Islam sebagai asas perjuangannya nescaya selagi itulah orang-orang Melayu akan gagal. Sekiranya Islam yang memerintah, bukan sahaja Melayu yang selamat bahkan kaum lain juga akan merasa nikmat berada di bawah payung Islam.

Di negara kita, hanya PAS sahaja yang berjuang untuk menegakkan Islam. Justeru itu, marilah bersama PAS untuk kita buktikan bahawa Islam mampu membela semua bangsa dan kaum.

Masjid Besar Lhasa TibetⅡ

7 Ramadhan 1431 HSeiring dengan pertambahan jumlah penduduk Islam di Lhasa dan perkembangan industri pelancongan di Tibet, masjid yang lama itu tidak dapat menampung keperluan begitu ramai orang Islam. Oleh sebab itu, sebuah masjid yang baru dan lebih besar telah dibina di lokasi yang sama pada tahun 2001.

Masjid yang dimaksudkan ialah Masjid Besar Lhasa yang dapat kita lihat sekarang.Ya Gu, Imam besar Masjid Besar Lhasa. Beliau dilahirkan dan dibesarkan sebagai orang Islam di Tibet. Beliau fasih bertutur dalam bahasa Arab, Tibet dan Mandarin. Imam Ya Gu amat mesra ketika bertemu dengan para pengunjung ke masjid ini.

Beliau memberitahu wartawan bahawa kini jumlah penduduk orang Islam tempatan telah mencapai kira-kira 5,000 orang, manakala orang Islam dari luar ke Tibet untuk berurus niaga, bekerja dan belajar sudah melebihi 100 ribu orang.

Menurut beliau, adat resam kehidupan mereka hampir sama dengan etnik Tibet, cuma wanitanya memakai tudung, manakala lelakinya jarang memakai hiasan seperti gelang tangan yang diperbuat daripada kayu yang dibentuk bulat seperti bentuk mutiara.

Katanya, orang Islam di Tibet begitu kuat berpegang pada agama kerana pada pendapat mereka, kepercayaan mereka lebih suci daripada salji putih di puncak gunung dan lebih hangat daripada cahaya suria di dataran tinggi.

"Linka" bermaksud taman dalam bahasa Tibet. Oleh itu, "Khache Linka" menunjukkan kawasan ini didiami oleh penduduk yang beragama Islam.

"Khache Linka" terletak di barat Istana Potala. Selain perumahan, tanah perkuburan, terdapat juga dua buah masjid dalam kawasan tersebut.

Menurut cerita, pada abad ke-17 Masihi, seorang Imam dari Kashmir berhijrah ke Tibet dan memohon agar Dalai Lama Kelima menghadiahkan sebuah tempat sebagai kediamannya. Menurut perintah Dalai Lama Kelima, cara untuk menentukan kawasan kediamannya ialah dengan memanah.

Sehubungan dengan itu, kawasan tersebut lama kelamaan menjadi "Khache Linka" seperti yang dapat disaksikan sekarang ini.

Terdapat dua masjid di sebelah timur dan barat dalam kawasan ini. Manakala, taman perkuburan Islam dibina di bahagian selatannya.

CRI/-

DOSA-DOSA YANG DIANGGAP BIASA : MENGGAULI ISTERI SAAT HAID

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Syaikh Muhammad bin Shalih al-Munajjid

Allah berfirman, “Mereka bertanya kepadamu tentang haid. Katakanlah, “Haid itu adalah kotoran. Oleh sebab itu, hendaklah kamu menjauhkan diri dari wanita di waktu haid dan janganlah kamu mendekati mereka, sebelum mereka suci.” (Al-Baqarah: 222)

Karena itu seorang suami tidak halal menggauli isterinya sehingga ia mandi setelah darah haidnya berhenti. Allah berfirman, “Apabila mereka telah suci, maka gaulilah mereka di tempat yang diperintahkan oleh Allah kepadamu.” (Al-Baqarah: 222)

Mengenai kotornya perbuatan menggauli istri saat haid itu disebutkan dalam sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam,

مَنْ أَتَى حَائِضًا أَوِ امْرَأَةً فِيْ دُبُرِهَا أَوْ كَاهِنًا فَقَدْ كَفَرَ بِمَا أُنْزِلَ عَلَى مُحَمَّدٍ.

“Barangsiapa menggauli istri (yang sedang) haid atau menggauli di duburnya atau mendatangi dukun, maka ia telah kufur (mengingkari) dengan apa yang diturunkan pada Muhammad.”( Hadits riwayat Al-Tirmidzi dari Abu Hurairah, 1/243; dalam Shahihul Jami’ hadits no. 5918.)

Tetapi orang yang melakukannya dengan tanpa sengaja serta tidak mengetahui kondisi sang istri, maka ia tidak berdosa. Berbeda jika ia melakukannya dengan sengaja serta mengetahui kondisi sang istri, maka wajib baginya membayar kaffarat, menurut sebagian ulama yang menganggap shahih hadits tentang kaffarat, yakni dengan membayar satu dinar atau setengahnya.

Dalam penerapan kaffarat ini, para ulama juga berbeda pendapat. Sebagian berkata, ia boleh memilih antara keduanya (satu atau setengah dinar). Sebagian lain berpendapat, jika ia menggauli di awal haid (ketika darah masih keluar banyak), maka ia membayar satu dinar dan jika ia menggaulinya di akhir haid, saat darah tinggal sedikit atau sebelum mandi dari haid, maka ia membayar setengah dinar.

Menurut ukuran umum, satu dinar adalah 4,25 gram emas. Orang-orang yang bersangkutan boleh bersedekah dengannya atau dengan uang yang senilai dengannya.( (Yang benar adalah dia boleh memilih antara membayar kaffarat satu dinar atau setengahnya, baik di awal haid atau di akhirnya. Adapun dinar adalah senilai 4/6 junaih Saudi, sebab satu junaih Saudi sama dengan 1 ¾ dinar, Ibnu Baz).

DOSA-DOSA YANG DIANGGAP BIASA : ZHIHAR

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Syaikh Muhammad bin Shalih al-Munajjid

Di antara ungkapan Jahiliyah yang masih tersebar di kalangan umat ini adalah ungkapan yang menjerumuskan kepada persoalan zhihar. Seperti ucapan seorang suami kepada isterinya,

“Bagiku, engkau seperti punggung ibuku; atau engkau haram bagiku, sebagaimana haramnya saudara perempuanku.” Atau ucapan-ucapan kotor lain yang dibenci syari’at, karena di dalamnya mengandung penganiayaan terhadap wanita.

Dalam hal ini Allah Ta’ala berfirman, “Orang-orang yang menzhihar istrinya di antara kamu (menganggap istrinya seperti ibunya, padahal) tiadalah isteri mereka itu ibu mereka. Ibu-ibu mereka tidak lain hanyalah wanita yang melahirkan mereka. Dan sesungguhnya mereka sungguh-sungguh mengucapkan suatu perkataan yang mungkar dan dusta. Dan sesungguhnya Allah Maha Pema’af lagi maha Pengampun.” (Al Mujadilah: 2)

Syari’at Islam menjadikan kaffarat zhihar demikian berat, yakni hampir menyerupai kaffarat pembunuhan yang tidak disengaja. Demikian pula menyerupai kaffarat senggama pada siang hari di bulan Ramadhan. Seorang yang telah menzhihar istrinya, tidak boleh mendekati istrinya, kecuali setelah ia membayar kaffarat tersebut.

Allah berfirman, “Orang-orang yang menzhihar isteri mereka, kemudian mereka hendak menarik kembali apa yang mereka ucapkan, maka (wajib atasnya) memerdekakan seorang budak sebelum kedua suami isteri itu bercampur.

Demikianlah yang diajarkan kepada kamu dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. Barangsiapa yang tidak mendapatkan (budak), maka (wajib atasnya) berpuasa dua bulan berturut-turut sebelum keduanya bercampur. Maka siapa yang tidak kuasa (wajib atasnya) memberi makan enam puluh orang miskin.

Demikianlah supaya kamu beriman kepada Allah dan Rasulnya. Dan itulah hukum-hukum Allah. Dan bagi orang-orang kafir ada siksaan yang sangat pedih.” (Al-Mujadilah:3-4)

DOSA-DOSA YANG DIANGGAP BIASA : MINTA DITHALAK SUAMI TANPA SEBAB YANG DIBOLEHKAN SYARA’

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Syaikh Muhammad bin Shalih al-Munajjid

Ketika terjadi sedikit percekcokan dengan suami, banyak di antara para istri yang langsung mengambil jalan pintas, minta cerai. Ada juga perceraian itu disebabkan sang suami tak mampu memberi nafkah seperti yang diinginkan istri.

Padahal, terkadang keputusan itu diambil hanya karena pengaruh dari sebagian keluarganya atau tetangga yang memang hendak merusak keluarga orang lain. Bahkan tak jarang yang menantang sang suami dengan kata-kata yang menegangkan urat leher. Misalnya, kalau kamu memang laki-laki, ceraikan saya.

Semua mengetahui, bahwa thalak melahirkan banyak kerugian besar, di antaranya; putusnya tali keluarga; lepasnya kendali anak dan terkadang disudahi dengan menyesal pada saat penyesalan tak lagi berguna dan sebagainya.

Dengan akibat-akibat seperti disebutkan di atas, menjadi nyatalah hikmah syariat mengharamkan perbuatan tersebut. Dalam sebuah hadits marfu’ riwayat Tsauban radhiallahu ‘anhu disebutkan:

أَيُّمَا امْرَأَةٍ سَأَلَتْ زَوْجَهَا الطَّلاَقَ مِنْ غَيْرِ مَا بَأْسٍ فَحَرَامٌ عَلَيْهَا رَائِحَةُ الْجَنَّةِ.

“Siapa saja wanita yang minta diceraikan oleh suaminya tanpa alasan yang dibolehkan, maka haram baginya bau Surga.”( Hadits riwayat Ahmad, 5/277; dalam Shahihul Jami’ , hadits no. 2703.)

Hadits marfu’ lain riwayat Uqbah bin Amir radhiallahu ‘anhu menyebutkan,

إِنَّ الْمُخْتَلِعَاتِ وَالْمُنْتَزِعَاتِ هُنَّ الْمُنَافِقَاتُ.

“Sesungguhnya wanita-wanita yang melepaskan dirinya dan memberikan harta kepada suaminya agar diceraikan, mereka adalah orang-orang munafik.”( Hadits riwayat Ath-Thabrani, 17/339, dalam Shahihul Jami’, hadits no. 1934.)

Adapun jika memang ada sebab-sebab yang dibolehkan menurut syara’, seperti: Suaminya suka meninggalkan shalat; Suka minum-minuman keras dan narkotika; Memaksa istrinya berbuat haram; Suka menyiksanya dan menolak memberikan hak-hak istri; Tidak lagi mau mendengar nasihat dan tak berguna lagi upaya ishlah (perbaikan), maka tidak mengapa bagi sang istri meminta cerai, sehingga ia tetap dapat memelihara diri dan agamanya.

Wanita di Bawah Naungan Islam : Mahar

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Said Abdul Aziz al-Jandul

Mahar yang kita maksud adalah sesuatu yang bersifat materi yang diberikan oleh laki-laki kepada perempuan setelah adanya kesepakatan menikah sebagai simbol imbalan atas kesudian perempuan hidup bersamanya.

Mahar itu adalah hak penuh sang istri, tidak ada seorang pun yang mempunyai hak untuk memanfa’atkannya tanpa seizin dari perempuan itu. Mahar itu bisa berbentuk emas atau perak dan bisa juga berupa uang kertas, dan boleh juga berupa hewan atau tumbuh-tumbuhan, atau apa saja yang bersifat material.

Namun, mahar seharusnya didasari kemudahan dan tidak menyusahkan (calon suami). Kita mempunyai suri tauladan yang baik, yaitu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam.

Abdullah bin Abbas radhiyallahu ‘anhu meriwayatkan bahwa ketika Ali bin Abi Thalib radhiyallahu ‘anhu menikah dengan Fatimah binti Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam, Rasulullah bersabda kepada Ali, “Berilah ia sesuatu.” Ali menjawab, “Aku tidak punya apa-apa.” Nabi bersabda, “Mana baju besimu itu?”

Umar radhiyallahu ‘anhu menuturkan, “Aku tidak pernah melihat Rasulullah menikahi seorang pun di antara istri-istrinya, dan tidak pula menikahkan putri-putrinya dengan mahar lebih dari 12 Awqiyah.”

Mahar, selain bisa berupa sesuatu yang bersifat material, juga bisa berupa mengajari istri beberapa surat Al-Qur’an, sebagaimana Sahal bin Sa’ad meriwayatkan: bahwasanya ada seorang perempuan datang kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam seraya berkata: “Aku datang untuk menyerahkan diriku kepadamu”.

Maka Rasulullah pun memandang dan mencermati perempuan itu, lalu beliau menundukkan kepalanya. Lalu tatkala perempuan itu mengetahui bahwa Rasulullah tidak memiliki keinginan apapun terhadapnya, maka perempuan itu duduk, dan seketika ada seorang lelaki di antara shahabat Nabi berdiri dan berkata,

“Hai Rasulullah, jika engkau tidak ingin menikahinya, maka nikahkanlah ia kepadaku.” “Apakah kamu mempunyai sesuatu?” Tanya Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam. Lelaki itu menjawab, “Tidak, demi Allah, wahai Rasulullah.

” Lalu rasulullah bersabda, “Pulanglah engkau ke rumahmu, lalu lihat di sana barang kali ada sesuatu.” Maka lelaki itu pun pulang, kemudian kembali dan mengatakan, “Demi Allah, wahai Rasulullah, aku tidak mempunyai apa-apa.” Rasulullah bersabda, “Cari, sekali pun berupa cincin dari besi.

” Lalu lelaki itu pulang, kemudian kembali kepada Rasulullah dan berkata, “Demi Allah, aku tidak mempunyai cincin dari besi, yang ada hanyalah kainku ini dan aku serahkan kepadanya separohnya.” Maka Rasulullah bersabda, “Apa yang bisa kamu lakukan terhadap kainmu itu? sebab jika kamu memakainya maka perempuan itu tidak akan mendapatkannya, dan jika ia memakainya,

maka kamu tidak memakai apa-apa.” Maka laki-laki itu duduk sampai cukup lama. Lalu lelaki itu berdiri dan pulang. Ketika Rasulullah melihat bahwa laki-laki itu pulang, beliau pun memanggilnya, tatkala ia kembali,

Rasulullah berkata: “Surah apa saja dari Al-Qur’an yang kamu miliki (hafal)?” Lelaki itu menjawab, “Saya punya beberapa hafalan surah Al-Qur’an.” (ia pun menyebutkannnya).

Lalu Nabi bersabda, “Apakah kamu bisa membacanya di luar kepala?” Ia jawab, “Ya.” Maka Nabi bersabda, “Pergilah kamu! Aku menikahkan kamu dengan perempuan ini dengan mahar surah-surah Al-Qur’an yang kamu hafal.”

Mahar yang telah disepakati itu menjadi wajib apabila disebutkan di dalam akad nikah, telah dilangsungkan dan ia wajib diserahkan kepada istri secara sempurna sesudah bercampur dengannya.

Adapun kalau sebelum bercampur, maka boleh diserahkan sebagiannya saja dan sebagian lain diserahkan nanti sesudah bercampur. Namun, tidak mengapabila diserahkan sepenuhnya sebelum bercampur.

Dan kalau terjadi perceraian sebelum terjadi hubungan (bercampur) maka si perempuan itu hanya mendapat separoh mahar yang telah disepakati, sedangkan separoh lagi dikembalikan kepada suami.

Dan suami boleh mengambil semua maharnya jika si istri merelakannya, atau diambil semuanya oleh istri jika suami merelakannya. Allah Subhaanahu Wata'ala berfirman,

وَإِنْ طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِنْ قَبْلِ أَنْ تَمَسُّوهُنَّ وَقَدْ فَرَضْتُمْ لَهُنَّ فَرِيضَةً فَنِصْفُ مَا فَرَضْتُمْ إِلَّا أَنْ يَعْفُونَ أَوْ يَعْفُوَ الَّذِي بِيَدِهِ عُقْدَةُ النِّكَاحِ

“Dan jika kamu menceraikan istri-istrimu sebelum kamu bercampur dengan mereka, padahal sesungguhnya kamu sudah menentukan maharnya, maka bayarlah seperdua dari mahar yang telah kamu tentukan itu, kecuali jika istri-istrimu itu mema’afkan atau dima’afkan oleh orang-orang yang memegang ikatan nikah.” (Al-Baqarah: 237).

Sesungguhnya Islam telah menganggap sikap mengalah dari pihak laki-laki (suami) atau dari pihak istri itu sebagai qurbah kepada Allah dan suatu keutamaan dan perbuatan baik, sebagaimana dijelaskan pada akhir ayat di atas, seraya difirmankan, “Dan pema’afan kamu itu lebih dekat kepada takwa.

Dan janganlah kamu melupakan keutamaan di antara kamu.” Maksudnya: Dan janganlah perceraian itu menjadi penyebab kamu lupa akan cinta, kesetiaan dan kedekatan di antara kamu.

Wanita di Bawah Naungan Islam : Kebebasan Memilih dan Menentukan Calon Pendamping Hidup

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Said Abdul Aziz al-Jandul

Telah penulis katakan dahulu, bahwa melihat calon istri yang dipinang itu adalah masalah yang sangat penting untuk merealisasikan kehidupan suami-istri yang tenteram.

Di sini penulis ingin katakan, bahwa pemberian kebebasan penuh kepada calon istri untuk memilih calon pendamping hidupnya adalah juga merupakan perkara yang wajib, karena dialah yang akan mengarungi kehidupan bersama suaminya dan akan tetap tinggal berdampingan dengannnya sampai waktu yang Allah kehendaki.

Maka, memilih dan menentukan calon suami adalah haknya perempuan (calon istri).

Oleh karenanya, tidak ada hak bagi siapapun untuk memaksa putrinya menikah dengan seorang lelaki yang tidak disukainya.

Adapun tindakan pemaksaaan yang terjadi di sebagian negeri (di berbagai belahan bumi ini) terhadap perempuan yang dilakukan oleh walinya untuk menikah dengan orang yang tidak disukainya adalah merupakan tindakan yang tidak dibenarkan oleh Islam. Maka dari itu, ia punya hak untuk menolak lelaki itu bila ia menghendakinya.

Ibnu Majah, Ahmad dan Nasa’i telah meriwayatkan dari riwayat Abdullah bin Buraidah yang bersumber dari ayahnya. Ayahnya menuturkan: “Pernah ada seorang putri remaja datang kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam dan berkata, “Sesungguhnya ayahku telah menikahkan aku dengan putra saudaranya dengan maksud ingin menghilangkan rasa hinanya.

” Ia menuturkan: Maka Rasulullah memberikan kebebasan untuk memilih kepada perempuan itu, lalu perempuan itu berkata, “Sesungguhnya aku rela menerima apa yang telah diperbuat oleh ayahku, akan tetapi aku ingin mengajarkan kepada sekalian kaum perempuan, bahwa ayah tidak mempunyai hak sedikit pun (untuk memaksa putrinya).”

Jika seorang ayah saja tidak diperbolehkan menikahkan putrinya dengan lelaki yang tidak ia sukai, maka apa lagi orang lain selain ayahnya!

Ibnu Abbas radhiyallahu ‘anhu juga meriwayatkan, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,

اَلثَّيِّبُ أَحَقُّ بِنَفْسِهَا مِنْ وَلِيِّهَا، وَاْلبِكْرُ تُسْتَأْذَنُ وَإِذْنُهَا صُمَاتُهَا.

“Perempuan janda itu lebih berhak (menentukan pilihannya) daripada walinya, sedangkan perempuan gadis dimintai persetujuan, dan tanda persetujuannya adalah diam.”

Di dalam dua hadits di atas terdapat dalil yang sangat jelas sekali bahwa seorang gadis tidak boleh dipaksa menikah dengan orang yang tidak ia suka. Adapun perempuan janda, maka sudah jelas sekali, bahwa ia benar-benar mempunyai hak penuh untuk menolak atau menerima.

Tak ada seorang pun, termasuk ayahnya sendiri, yang boleh memaksanya menikah dengan orang yang tidak ia suka. Seorang gadis pun mempunyai hak penuh untuk menyatakan pendapatnya, menerima atau menolak.

Orang tua, termasuk sang ayah tidak mempunyai hak kecuali bermusyawarah dan memberikan masukan pendapat kepada putrinya pada fase pertama dari fase-fase kehidupannya, barangkali karena keawaman putrinya terhadap beberapa aspek penting tentang kehidupan ini yang belum ia ketahui, dan ia juga belum pernah memasuki fase percobaan di dalam hubungan bersuami-istri.

Maka fungsi wali berperan sebagai pembimbing dan pemberi nasihat yang ia pandang dapat menjadi kebaikan putrinya. Ketika Islam memberikan kebebasan kepada perempuan untuk memilih calon pendamping hidupnya, sebenarnya mempunyai beberapa sasaran, yaitu:

Pertama, mengakui harga dan martabat perempuan; dia bukan barang dagangan yang bisa diperlakukan sekehendak sang wali.

Kedua, agar terjadi keharmonisan yang merupakan fundamen penting untuk mencapai kebagian berumah-tangga apabila pernikahan itu dilaksanakan berdasarkan pilihan dan kesepakatan dari pihak perempuan.

Ketiga, Sesungguhnya tindakan pemaksaan terhadap sesuatu yang bertentangan dengan kemauan seseorang, secara pasti dapat menyebabkan timbulnya berbagai problem.

Ketika seorang perempuan dipaksa untuk hidup bersama seorang suami yang tidak mendapat rasa cinta di dalam hatinya, maka itu berarti kegagalan untuk memperoleh kehidupan yang dikehendaki oleh Islam di mana ia telah menetapkan batasan-batasan dan aturan-aturan agar bisa dibangun di atas fundamen-fundamen kokoh, seperti rasa cinta, ketenangan dan ketentraman. Dan yang demikian itu tidak bisa diwujudkan dengan pemaksaan.

Perlembagaan Baru : Saya desak Polis soal siasat Harussani

7 Ramadhan 1431H.
Drs. Khalil Idham Lim

Hujan tidak, ribut pun tidak tiba-tiba Harussani Zakaria menimbulkan kontraversi terbaru yang saya anggap sangat murahan dan menampakkan kecelaruannya terbarunya dengan mendakwa ada individu tertentu mengambil kesempatan meng­hasilkan perlembagaan baru menggantikan Perlembagaan Persekutuan sedia ada.

Katanya, beliau difahamkan sekarang ini sudah ada perlembagaan baru dibuat di Alor Setar, Kedah dengan isi kandungannya antara lain menyebut mahu menyisihkan hak keistimewaan orang Melayu dan Islam yang dijamin dalam perlembagaan sekarang.

"Kebetulan saya berceramah di Alor Setar. Ada seseorang datang memberikan saya tiga buku perlembagaan (baru) yang dikehendaki oleh pihak tertentu," katanya ketika menjadi panel dalam Wacana Perpaduan Ummah Dalam Kesedaran Penghakisan Hak Orang Melayu di Taman Budaya.

Kalau benarlah apa yang didakwanya itu alangkah baiknya dia menyerahkan bahan bukti yang diterimanya kepada pihak polis untuk mengadakan siasatan, bukannya mendedahkan dalam forum yang tidak dapat menyelesaikan masalah.

Soalnya siapakah yang ingin "dikambing hitamkan" oleh jaguh perpaduan Melayu itu bila ditanya siapkah yang menyerahkan teks itu. Adakah ada pihak tertentu yang sengaja membuat onar dan dijadikan peluru baru untuk menembak pihak tertentu.

Kalau itulah plot barunya kita sudah tahu "jantan dan betinanya".

Dalam perkembangan yang berkaitan Hishamddin Tun Hussein mengesahkan Kementeriannya belum menerima sebarang maklumat berkaitan mengenai dakwaan Harussani tentang individu tertentu yang mengambil kesempatan menghasilkan buku Perlembagaan Negara yang baru bagi menggantikan Perlembagaan Persekutuan sedia ada.

Hishammuddin Tun Hussein juga berkata, sebarang pandangan untuk menuntut pindaan Perlembagaan perlu dibawa kepada kerajaan dan jemaah menteri terlebih dahulu.

Setakat ini saya belum mendengar wujud sebarang pindaan Perlembagaan Negara dan tidak menerima apa-apa maklumat berkaitan perlembagaan baru seperti yang dikehendaki oleh pihak tertentu. Kata Hishamuddin.

Kenyataan Hishamuddin mengesahkan bahawa sekali Harussani menimbulkan suasana yang tidak tenteram dalam masyarakat. Masing-masing bertanya siapakah yang dimaksudkan.

Janganlah main "baling batu sembunti tangan" dalam perkara serius ini.

Nampaknya Harussani makin bercelaru dengan mengambil alih tugas Menteri Dalam Negeri dan Polis. Tidak salah suatu masa dulu dia pernah jadi SB, dan adakah dia sudah lupa dia sudah bergelar Mufti sekarang ?

Kerana itu saya mendesak pihak Polis untuk memanggil Harussani untuk disoal siasat berhubung dakwaannya itu. Sebarang bukti dari kenyataannya boleh menjadi petunjuk kepada pihak polis untuk bertindak.

Wanita di Bawah Naungan Islam : Masalah Mahar

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Said Abdul Aziz al-Jandul

Problem yang sangat sulit yang saya maksud di sini adalah masalah mahalnya mahar yang ditentukan untuk berbangga-bangga dan tampil PeDe (percaya diri) di hadapan para khalayak, padahal semua itu adalah penghamburan harta dan perbuatan mubadzir yang sama sekali tidak dibenarkan oleh Allah Subhaanahu Wata'ala.

Ini adalah masalah yang makin memperbengkak jumlah gadis-gadis tua di rumah-rumah, melipat-gandakan jumlah pemuda yang makin menjauh dari pernikahan yang sah dan menjadi pemicu bertumbuh-kembangnya kerusakan dan kebejadan moral di masyarakat, karena tidak ada alternatif lain untuk memenuhi tuntutan biologis dan seksual kecuali mencari dengan cara yang tidak benar.

Penyebabnya adalah adanya penghalang dan jurang besar yang menghalangi jalan kemudahan menuju pernikahan syar’i, penghalang utamanya adalah mahalnya mahar dan berlebih-lebihan dalam mengadakan pesta pernikahan.

Oleh karena itu, tidak ada alternatif lain kecuali kedua lawan jenis, muda-mudi menjalin hubungan gelap dan seks bebas di antara mereka, apalagi dengan adanya sarana penghalang kehamilan (yang begitu mudah didapat) tanpa ada rasa diawasi Allah dan tanpa rasa takut kepada-Nya.

Sangat amat jarang sekali mereka yang miliki iman yang dapat menghalangi mereka dari perbuatan nista itu, yaitu iman yang dapat mengantar mereka ke tingkat di mana setan tidak akan dapat menjerumuskan mereka, kecuali segelintir mereka saja yang memilikinya.

Oleh karena itu, berlebihan dalam menekan dan mempermahal mahar tidak akan menjadi kebaikan bagi masyarakat, apapun alasannya!.

Refleksi Ramadhan : Kandungan Firman Allah “Syahru Ramadhanalladzi Unzila Fiihil Qur'an”

7 Ramadhan 1431 H
Oleh: Syaikh

RENUNGAN KE-10

Ibnu Mas’ud radhiallahu ‘anhu meriwayatkan bahwa Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam bersabda,

مَنْ قَرَأَ حَرْفًا مِنْ كِتَابِ اللَّهِ فَلَهُ بِهِ حَسَنَةٌ وَالْحَسَنَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا لاَ أَقُولُ الـم حَرْفٌ وَلَكِنْ أَلِفٌ حَرْفٌ وَلاَمٌ حَرْفٌ وَمِيمٌ حَرْفٌ.

“Barangsiapa yang membaca satu huruf dari kitab Allah, maka baginya satu kebaikan, dan satu kebaikan itu dibalas sepuluh kali lipat. Saya tidak mengatakan ‘Alif Lam Mim’ satu huruf, tetapi ‘Alif’ satu huruf, ‘Lam’ satu huruf, ‘Mim’ satu huruf.” (HR. At-Tirmidzi).

Abu Umamah meriwayatkan bahwa Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam bersabda,

اقْرَءُوا الْقُرْآنَ فَإِنَّهُ يَأْتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ شَفِيعًا لِأَصْحَابِهِ.

“Bacalah Al-Qur'an, karena ia akan datang pada hari Kiamat sebagai pemberi syafaat bagi pembacanya.” (HR. Muslim).

Dari Aisyah radhiallahu ‘anha juga meriwayatkan bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam bersabda,

الْمَاهِرُ بِالْقُرْآنِ مَعَ السَّفَرَةِ الْكِرَامِ الْبَرَرَةِ وَالَّذِي يَقْرَأُ الْقُرْآنَ وَيَتَتَعْتَعُ فِيهِ وَهُوَ عَلَيْهِ شَاقٌّ لَهُ أَجْرَانِ.

“Orang yang membaca Al-Qur'an dengan mahir adalah bersama para malaikat yang mulia lagi taat, sedangkan orang yang membaca Al-Qur'an dengan terbata-bata dan susah membacanya, baginya dua pahala.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim).

Allah Ta’ala telah memerintahkan membaca kitab-Nya, di samping itu hal ini merupakan tradisi orang-orang shalih. Allah Ta’ala berfirman, “Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca kitab Allah dan mendirikan shalat dan menafkahkan sebagian dari rezki yang Kami anugerahkan kepada mereka dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan merugi, agar Allah menyempurnakan kepada mereka pahala mereka dan menambah kepada mereka dari karunia-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mensyukuri.” (Fatir: 29-30).

Dengan demikian, membaca Al-Qur'an merupakan perniagaan yang tidak akan merugi, dan hal itu terjadi pada setiap saat, namun membacanya di bulan Ramadhan memiliki keistimewaan yang besar dibandingkan dengan bulan selainnya, dan Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam meningkatkan frekuensinya (membaca Al-Qur'an) di bulan yang mulia ini dikarenakan beberapa faktor:

Pertama, Permulaan turunnya Al-Qur'an terjadi pada bulan Ramadhan. Maksudnya, malam turunnya malaikat Jibril ke hadapan Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam di saat menyampaikan wahyu, “Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dengan segumpal darah.

Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Paling Pemurah, Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan kalam.” (Al-‘Alaq: 1-4).

Kisah permulaan turunnya wahyu diceritakan di dalam Shahihain (Al-Bukhari dan Muslim) dari Aisyah radhiallahu ‘anha katanya: Permulaan wahyu yang dialami Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam adalah mimpi yang benar, beliau tidak melihatnya kecuali seperti cahaya di pagi hari, kemudian ia senang menyendiri, lalu ia menyendiri di gua Hira, dan ia beribadah di dalamnya beberapa malam sebelum kembali ke keluarganya untuk mengambil perbekalan.

Dia lakukan seperti ini berulang-ulang sampai turunnya wahyu kepada beliau di gua Hira, maka datanglah malaikat Jibril kepadanya dengan mengatakan, “Bacalah!”, beliau menjawab, “Saya tidak bisa membaca.” Rasulullah bercerita, “Lalu aku dipeluknya sampai aku kepayahan, kemudian dilepaskan kem-bali,

dan berkata, ‘Bacalah!’ aku jawab, ‘Saya tidak bisa mem-baca.’ Lalu aku dipeluknya lagi untuk ketiga kalinya, terus dilepaskan lagi. Maka ia berkata, ‘Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dengan segumpal darah.

Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Paling Pemurah, Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan kalam.”

Kemudian Rasulullah pulang ke keluarganya (Khadijah) dengan keadaan menggigil ketakutan sambil berkata, “Selimutilah aku, selimutilah aku!” maka diselimutilah beliau sampai hilang rasa takutnya. Kemudian ia menceritakan kepada Khadijah semua yang terjadi, “Sungguh aku khawatir terjadi sesuatu pada diriku.

” Khadijah berkata, “Sekali-kali tidak, demi Allah, Allah tidak akan menghinakanmu selamanya, karena engkau selalu menyambungkan tali persaudaraan, meringankan beban orang lain, membantu orang miskin, menghormati tamu, dan menolong orang yang mendapatkan musibah.”

Kemudian pergilah Khadijah bersama Rasulullah mene-mui anak pamannya yang sudah tua renta dan buta, namanya Waraqah bin Naufal As’ad bin Abdul Uzza, dia seorang yang beragama Nashrani pada saat itu, ia juga bisa menulis dengan bahasa Ibrani, kitab Injil salah satunya.

Khadijah berkata kepa-danya, “Hai pamanku, dengarkanlah apa yang akan disampai-kan anak saudaramu ini!” Lalu Nabi menceritakan semua yang terjadi pada dirinya, maka Waraqah berkata kepada Nabi, “Ini adalah malaikat yang pernah datang kepada Nabi Musa alaihis salam. Seandainya aku masih memiliki kekuatan dan masih hidup di saat engkau diusir oleh kaummu,

pasti aku akan menolongmu.” Rasulullah bertanya, “Apakah mereka akan mengusirku?” Ia menjawabnya, “Tentu, tidak ada seorang pun yang membawa misi sepertimu kecuali akan dimusuhi.” Maka tidak lama kemudian Waraqah meninggal, dan wahyu tidak turun kepada Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam.

Kejadian tersebut terjadi pada bulan Ramadhan sebagaimana yang dikatakan oleh Ibnu Ishaq dan Abu Salamah Ad-Dimisqi, seperti yang dikutip oleh Ibnu Al-Jauzi dalam kitabnya “Zadul Masir fi Ilmi Tafsir” ketika menjelaskan firman Allah Ta’ala “Syahru ramadhanalladzi unzila fiihil qur'an” yaitu permulaan turunnya, dan bisa juga ini sebagai tafsiran dari firman Allah “Inna anzalnahu fi lailatil mubarakah, inna kunna mundzirin.” (Ad-Dukhan: 3) dan firman Allah Ta’ala: “Inna anzalnahu fi lailatil qadr.” (Al-Qadr: 1) karena Lailatul Qadar terjadi pada bulan Ramadhan.

Kedua, pada bulan ini diturunkannya Al-Qur'an dari Al-Lauhul Mahfuzh ke langit dunia. Sebagaimana yang dinyatakan oleh Ibnu Abbas radhiallahu ‘anhu. Dan ulama Salaf sepakat bahwa Al-Qur'an diturunkan dari Al-Lauhul Mahfuzh ke Baitul Izzah di langit dunia pada malam Lailatul Qadar di bulan Ramadhan, kemudian diturunkan kepada Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam secara berangsur-angsur sesuai dengan situasi dan kondisinya sebagaimana dikenal dalam asbabun nuzul.

Dari Jabir radhiallahu ‘anhu ia berkata bahwa Suhuf Nabi Ibrahim alaihis salam diturunkan pada awal bulan Ramadhan, dan kitab Taurat diturunkan kepada Nabi Musa alaihis salam setelah berlalu 6 hari dari bulan Ramadhan, dan kitab Zabur diturunkan kepada Nabi Daud alaihis salam setelah berlalu 12 hari dari bulan Ramadhan, dan kitab Injil diturunkan kepada Nabi Isa alaihis salam setelah berlalu 18 hari dari bulan Ramadhan, dan Al-Qur'an diturunkan kepada Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam setelah berlalu 14 hari dari bulan Ramadhan.

Pernyataan di atas diriwayatkan dari sebagian para sahabat seperti: Wailah bin Al-Asqa’ dan Aisyah radhiallahu ‘anha dan pernyataan tersebut sampai kepada Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam secara marfu’ dan mauquf (sampai kepada sahabat).

Dan diriwayatkan juga bahwa Hasan bin Ali radhiallahu ‘anhuma ketika ayah kandungnya terbunuh (Ali radhiallahu ‘anhu) ia berdiri dan berkhutbah di depan orang banyak, “Kalian telah membunuh seorang laki-laki pada suatu malam yang di dalamnya diturunkan Al-Qur'an kepada Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, diangkatnya Nabi Isa alaihis salam ke langit, dibunuhnya Nabi Yusa’ bin Nun alaihis salam, dan diterima taubatnya Bani Israil.”

Asar yang ada hubungan dengan masalah ini sebenarnya banyak kita dapatkan dari As-Salafus Shalih yang jelas kesimpulannya bahwa Al-Qur'an diturunkan dari Al-Lauhul Mahfudz ke langit dunia pada malam Lailatul Qadar di bulan Ramadhan.

Ketiga, pada bulan ini Jibril menemui Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam mengajarinya Al-Qur'an setiap malam. Sebagaimana yang diriwayatkan dalam As-Shahihain dari Ibnu Abbas radhiallahu ‘anhuma berkata, “Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam adalah orang yang amat dermawan, dan beliau lebih dermawan pada bulan Ramadhan, saat beliau ditemui Jibril untuk membacakan kepadanya Al-Qur'an, Jibril menemui beliau setiap malam pada bulan Ramadhan,

lalu membacakan Al-Qur'an kepadanya, Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam ketika ditemui Jibril lebih dermawan dalam kebaikan dari pada angin yang berhembus.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim).

“Dan pada tahun wafatnya Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam Jibril mengajari beliau Al-Qur'an dua kali.” (HR. Al-Bukhari).

Jadi Ramadhan dikhususkan untuk tadarus Al-Qur'an antara Jibril dan Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam di setiap tahunnya, di mana Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam memuraja’ah (membaca ulang) apa yang telah diterima antara waktu tersebut dan Ramadhan sebelumnya,

lalu Jibril mendengarkan bacaannya shallallahu ‘alaihui wasallam, maka dengan itu ditetapkan apa yang mesti ditetapkan dan dimansukh (dihapus) apa yang mesti dihapus. Allah Ta’ala berfirman, “Allah menghapuskan apa yang Dia kehendaki dan menetapkan (apa yang Dia kehendaki), dan di sisi-Nyalah terdapat Ummul Kitab (Lauh Mahfuzh).” (Ar-Ra’d: 39).

Begitu juga makna dan tafsir Al-Qur'an bisa diselesaikan selama bulan Ramadhan dengan tadarus antara Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam dan Jibril alaihis salam.

Oleh karenanya, para ulama menyimpulkan disyari’atkannya khatam Al-Qur'an di bulan Ramadhan, karena Jibril dan Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam selalu mengkhatamkannya pada setiap Ramadhan, bahkan pada tahun kewafatannya mereka mengkhatamkannya sampai dua kali –sebagaimana tadi disebutkan–. Maka seyogyanya seorang muslim bersungguh-sungguh mengkhatamkan Al-Qur'an pada bulan Ramadhan satu kali atau lebih,

bahkan sunnahnya satu bulan sekali, jika mampu satu pekan sekali, dan jika mampu tiga hari sekali, sebagaimana yang diriwayatkan dari Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam karenanya kita mendapatkan para Salaf rahimahumullah mengkhususkan sebagian besar waktu mereka di bulan Ramadhan untuk membaca Al-Qur'an. Berkata Az-Zuhri rahimahullah, “Apabila telah datang bulan Ramadhan, maka tibalah saatnya untuk membaca Al-Qur'an dan memberi makanan.”

Imam Malik rahimahullah apabila telah menjumpai Ramadhan ia tinggalkan membaca hadits kemudian membaca Al-Qur'an. Diriwayatkan dari Salafus Shalih misalnya An-Nakhai, Ibrahim Al-Aswad, dan yang lainnya, mereka mengkhatamkan Al-Qur'an dalam setiap tiga hari, bila telah tiba Ramadhan mereka mengkhatamkannya dalam setiap dua malam, dan bila telah tiba sepuluh hari terakhir mereka mengkhatamkannya dalam setiap malam.

Jadi sekali lagi seorang muslim seyogyanya lebih besar perhatiannya kepada Al-Qur'an pada bulan Ramadhan melebihi dari bulan selainnya, sebagaimana Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam dan Salafus Shalih. Dalam hal ini saya ingin menyampaikan beberapa catatan penting:

Pertama, sebagian orang mengira bahwa khatam Al-Qur'an adalah tujuan asasi, karenanya ia membaca tergesa-gesa, tidak khusyuk, tidak mentadaburinya, dan tidak menggetarkan hatinya, karena yang ada dalam benaknya bagaimana ia bisa khatam Al-Qur'an dengan cepat.

Tidak diragukan lagi bahwa Al-Qur'an bukan karena itu (khatam saja) diturunkan, karena Allah sendiri berfirman di dalam kitab-Nya, “Ini adalah sebuah kitab yang kami turunkan kepadamu penuh dengan berkah supaya mereka memperhatikan ayat-ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang-orang yang mempunyai pikiran.” (Shad: 29).

“Dan bacalah al-Qur'an itu dengan perlahan-lahan.” (Muzammil: 4).

“Maka kepada perkataan apakah selain al-Qur'an ini mereka akan beriman.” (Mursalat: 50).

“Manakah lagi mereka akan beriman sesudah (kalam) Allah dan keterangan-keterangan-Nya.” (Al-Jasiyah: 6).

Tidaklah dibenarkan manakala seseorang begitu semangat mengikuti jejak para Salafus Shalih dalam mengkhatamkan Al-Qur'an sebagaimana dijelaskan tadi, sementara ia membacanya tidak dengan tartil, tergesa-gesa, tidak faham maknanya, dan tidak memperhatikan hukum-hukum tajwid dan makharijul huruf dengan benar.

Andaikan seseorang membaca Al-Qur'an satu juz saja, atau satu hizb saja (stengah juz) atau satu surat saja disertai dengan tadabbur, tafakkur (merenungkan makna dan kendungannya) itu lebih baik dari pada mengkhatamkan Al-Qur'an tanpa memperhatikan makna sedikitpun.

Diriwayatkan dalam kitab Al-Muwaththa bahwa Abdullah bin Umar radhiallahu ‘anhuma membaca dan mempelajari surat Al-Baqarah memakan waktu delapan tahun.

Gerangan apa yang melatarbelakangi Ibnu Umar ini? Apakah sahabat Rasul ini tidak mampu membaca dan menghafal surat Al-Baqarah dalam waktu sebentar..? Sekali-kali tidak, karena anak kecil saja akan mampu menghafal Al-Qur'an (semuanya) dalam waktu satu atau dua tahun,

ternyata yang membuat beliau lama itu adalah menghafalnya, menggali makna dan hukum-hukumnya, nasikh mansukhnya (yang menghapus dan yang dihapus), khas dan ‘amnya, dan sebagainya.

Kedua, terdapat pada sebagian negara atau masyarakat tradisi membaca Al-Qur'an secara formalitas saja, di sebagian masyarakat Mesir misalnya, ada sebuah tradisi mungkin sekarang sudah tidak ada namanya Al-Masahir (begadang malam), maksudnya yaitu: sehabis shalat tarawih mereka duduk bersama-sama di sebuah rumah milik orang kaya,

kemudian diundanglah salah seorang qari’ yang bagus bacaannya, untuk membacakan ayat-ayat Al-Qur'an, lalu orang-orang yang mendengar pada waktu itu serentak mengatakan Allah.., Allah .., atau Allahu Yukarrimuka.. Rabbana Yukarrimuka (semoga Allah memuliakanmu) untuk setiap ayat yang mereka dengar dari qari’ tersebut, dan hal itu mereka lakukan sampai sahur.

Tidak syak lagi, bahwa perbuatan seperti ini telah menyimpang dari petunjuk Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam dari berbagai sisi:

Membaca Al-Qur'an karena upah sama sekali tidak ada dasarnya, orang yang melakukannya karena materi duniawi, jelas tidak akan mendapatkan pahala dari Allah.

Berkumpulnya orang dengan cara seperti ini sama sekali tidak ada faedahnya, karena jika seseorang membaca Al-Qur'an seorang diri dengan khusyuk, Tartil, dan mentadabburinya, itu akan lebih baik dari sebuah perkumpulan orang sambil berteriak-teriak atau bersuara keras.

Hal ini diingatkan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam dalam haditsnya tentang tujuh golongan yang akan mendapatkan naungan Allah di saat tidak ada naungan selain naungan-Nya, di antaranya:

وَرَجُلٌ ذَكَرَ اللهَ خَالِيًا فَفَاضَتْ عَيْنَاهُ.

“Seseorang yang berzikir kepada Allah dengan menyendiri dan menangis karena-Nya.” (HR. Al-Bukhari Muslim).

Mengeraskan suara di saat membaca Al-Qur'an bukan tanda orang mukmin yang baik, tetapi itu perbuatan munkar yang tidak boleh dilakukan oleh seorang muslim, karena terdapat di dalamnya su’ul adab (etika buruk) kepada Kalamullah, di samping itu perbuatan seperti ini tidak pernah dilakukan Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam dan para sahabatnya radhiallahu ‘anhum.

Dan perlu diingat bahwa dari petunjuk Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam. Al-Qur'anul Karim ini menuntut kita untuk menyikapinya dengan baik, sebagaimana diriwayatkan dalam As-Shahihain dari Abdullah bin Mas’ud ia mengatakan bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam telah bersabda,

“Hai Ibnu Mas’ud, bacakan kepada saya Al-Qur'an!” berkata Ibnu Mas’ud, “Bagaimana aku harus membacakan Al-Qur'an kepada anda, sedang Al-Qur'an telah diturunkan kepada anda?” Nabi menjawab, “Saya ingin mendengarkannya dari yang lain.” Lalu Ibnu Mas’ud membaca surat An-Nisa’, ketika sampai di ayat,

“Maka bagaimanakah (halnya orang-orang kafir nanti), apabila kami mendatangkan seseorang saksi (rasul) dari tiap-tiap umat dan Kami mendatangkan kamu (Muhammad) sebagai saksi atas mereka itu (sebagai umatmu).” (An-Nisa: 41)

Ibnu Mas’ud berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam berkata kepadaku, ‘Cukup…’ kemudian aku melihat pipi Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam basah karena menangis.” (HR. Al-Bukhari Muslim).

Itulah khusyuk, itulah pengaruh hati yang luluh karenanya, itulah orang yang pandai mengambil pelajaran, dan itulah adab yang seharusnya dilakukan terhadap Al-Qur'an, semoga Allah memberi shalawat dan salam kepada guru besar nan mulia ini shallallahu ‘alaihui wasallam.

Ketiga, mengenai khataman, maksudnya program khatam Al-Qur'an pada saat shalat tarawih atau qiyamullail dilanjutkan doa khatam Al-Qur'an. Dalam masalah ini ada dua pendapat: Sebagian mereka mengatakan, ini perbuatan bid’ah, namun tidak disertai dengan dalil yang akurat.

Begitu juga yang mengatakan sunnah mereka tidak menyertainya dengan penjelasan yang terperinci.

Nah, menurut pandangan saya, yang benar adalah harus ada penjelasan yang terperinci sebagaimana berikut ini:

Mengkhatamkan Al-Qur'an pada saat shalat tarawih atau qiyamullail adalah masyru’ (disyari’atkan) seperti disebutkan tadi.

Berdoa setelah khatam Al-Qur'an juga disyari’atkan. Diriwayatkan dalam hadits Jabir Rasulullah shallallahu ‘alaihui wasallam bersabda,

اقْرَءُوا الْقُرْآنَ وَابْتَغُوا بِهِ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ مِنْ قَبْلِ أَنْ يَأْتِيَ قَوْمٌ يُقِيمُونَهُ إِقَامَةَ الْقِدْحِ يَتَعَجَّلُونَهُ وَلَا يَتَأَجَّلُونَهُ.

“Bacalah Al-Qur'an dan jadikanlah keridhaan Allah karenanya, sebelum datang suatu kaum yang menegakkannya sebagaimana menarik anak panah, segera ingin mendapatkan hasil dan tidak menunda-nundanya.” (HR. Ahmad dan Abu Daud).

Dalam hadits Imran bin Husain dikatakan,

مَنْ قَرَأَ الْقُرْآنَ فَلْيَسْأَلِ اللهَ تَبَارَكَ وَتَعَالَى بِهِ.

“Siapa yang membaca Al-Qur'an, mintalah kepada Allah Tabaraka Wata’ala dengannya (tawassul dengan Al-Qur'an).” (HR. Ahmad dan Ath-Thabrani).

Dan dalam Sunan Ad-Darimi dengan sanad jayyid dikatakan bahwa Anas bin Malik radhiallahu ‘anhu apabila sudah khatam Al-Qur'an beliau mengumpulkan keluarganya kemudian berdoa bersama mereka. Dengan demikian berdoa setelah khatam Al-Qur'an adalah dianjurkan.

Hendaknya dilakukan pada shalat witir, baik di shalat tarawih atau qiyamullail. Hal tersebut karena shalat witir secara syar’i tempat berdoa. Telah diriwayatkan bahwa Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam melaksanakan qunut di shalat witirnya, dan beliau mengajar Hasan doa berikut ini,

اللَّهُمَّ اهْدِنِي فِيمَنْ هَدَيْتَ وَعَافِنِي فِيمَنْ عَافَيْتَ وَتَوَلَّنِي فِيمَنْ تَوَلَّيْتَ وَبَارِكْ لِي فِيمَا أَعْطَيْتَ وَقِنِي شَرَّ مَا قَضَيْتَ فَإِنَّكَ تَقْضِي وَلَا يُقْضَى عَلَيْكَ وَإِنَّهُ لَا يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ تَبَارَكْتَ رَبَّنَا وَتَعَالَيْتَ.

“Ya Allah, berilah aku hidayah sebagaimana Engkau telah memberikannya pada orang lain, dan anugerahkanlah kepadaku kesehatan sebagaimana Engkau telah memberikannya kepada orang lain, dan karuniakanlah kepadaku kekuasaan sebagaimana Engkau telah memberikannya kepada orang lain,

dan hindarkanlah aku dari ketentuan yang jelek, sesungguhnya Engkau yang memutuskan dan tidak ada seorang pun yang menghukumi-Mu, dan tidak ada seorang pun yang menghinakan orang yang Engkau telah muliakan, Engkau Maha Mulia dan Maha Tinggi.” (HR. At-Tirmidzi).

Jadi sunnahnya berdoa dilakukan di saat shalat witir baik sebelum ruku’ atau setelahnya, kedua-duanya ada riwayatnya dari Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam, sekalipun yang paling banyak (riwayatnya) setelah ruku’.

Tidak apa-apa berdoa dilakukan dengan lama dan menyertakannya doa-doa yang ada kaitannya dengan Al-Qur'an sebagaimana yang dilakukan oleh sebagian imam masjid,

اَللَّهُمَّ انْفَعْنَا وَارْفَعْنَا بِالْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ، اَللَّهُمَّ اجْعَلْنَا مِنْ أَهْلِ الْقُرْآنِ الَّذِيْنَ هُمْ أَهْلَكَ وَخَاصَّتَكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ، اَللَّهُمَّ اجْعَلِ الْقُرْآنَ لَنَا شَفِيْعًا.

“Ya Allah, jadikanlah kami orang yang berguna dan tinggikan derajat kami dengan Al-Qur'an yang agung ini, Ya Allah, jadikanlah kami ahli qur'an yang mereka itu ahli-Mu dan orang-orang yang istimewa di sisi-Mu ya Arhamarrahimin, Ya Allah, jadikanlah Al-Qur'an ini pemberi syafaat bagi kami..” dan sebagainya.

Adapun doa yang beredar di kalangan sebagian orang-orang yang diawali dengan,

صَدَقَ اللهُ الْعَظِيْمُ الَّذِيْ لَمْ يَزَلْ عَلِيْمًا قَدِيْرًا، صَدَقَ اللهُ وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللهِ قِيْلاً، صَدَقَ اللهُ الْعَظِيْمُ، وَبَلَغَ رَسُوْلُهُ الْكَرِيْمُ، وَنَحْنُ عَلَى مَا قَالَ رَبُّنَا مِنَ الشَّاهِدِيْنَ وَلِمَا أَوْجَبَ وَأَنْزَلَ غَيْرَ جَاهِدِيْنَ.

“Mahabenar Allah yang Maha agung yang senantiasa Maha Mengetahui lagi Mahakuasa, Mahabenar Allah, perkataan siapa lagi yang benar selain perkataan-Mu, Mahabenar Allah yang Maha Agung, dan sungguh Rasul telah menyampaikan (risalahnya), kami sebagai saksi atas apa yang difirmankan Allah, dan kami tidak akan mengingkari apa yang telah diturunkan dan difardhukan..”

Doa seperti ini sama sekali tidak ada dasarnya, lebih baik kita menghindarinya, dan yang memprihatinkan adalah sebagian mereka mengira bahwa doa ini sunnah Nabi mungkin karena menyebarnya di kalangan orang-orang, sehingga kalau ada seseorang yang tidak melakukannya segera mereka menegurnya dengan mengatakan “Engkau telah menyalahi sunnah.”

Termasuk juga yang dilarang, di mana sebagian orang menambahkan dalam doa khatam Al-Qur'annya dengan nasihat-nasihat yang ada kaitannya dengan alam kubur, siksa kubur, As-Shirat, hari kebangkitan, hari pembalasan, hari hisab, surga, neraka, dan apa yang terjadi padanya.

Tidak diragukan lagi, hal ini bukan pada tempatnya bahkan termasuk perbuatan yang berlebih-lebihan yang dilarang dalam ajaran Islam dan bisa jadi sebagian mereka shalatnya batal, karena telah memindahkan posisi doa kepada nasihat dan peringatan.

Dengan demikian, penjelasan dengan terperinci dalam masalah khatam Al-Qur'an adalah sesuatu yang baik, dan ini adalah pendapat yang wasath (pertengahan) antara yang melarang sama sekali dengan yang membolehkan tanpa batasan.

Dalam masalah ini tidak pantas bersikap keras terhadap fenomena yang muncul walaupun terhadap orang-orang yang melakukannya pada shalat witir (di setiap raka’at kedua saat shalat tarawih) manakala shalat tarawihnya dua raka’at- dua raka’at, karena mereka berargumentasi bahwa Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam melakukan qunut pada shalat fajar (Subuh).

Begitu juga telah diriwayatkan bahwa Nabi shallallahu ‘alaihui wasallam melakukan qunut pada selain shalat fajar yaitu Dzuhur, Ashar, Maghrib dan Isya’, akan tetapi perlu dicatat jika dalam masalah ibadah itu tidak ada ruang untuk qiyas (menganalogikan sesuatu kepada yang lainnya),

dan titik tolaknya hanya kepada nash (teks Al-Qur'an dan Hadits). Oleh karenanya –apa yang saya ketahui– bahwa berdoa pada shalat yang dua raka’at-dua raka’at (raka’at kedua setelah ruku’) selain shalat sunnah tidak ada sumbernya?