25 September 2021

Bakar kereta selepas kehabisan duit untuk baik pulih

 

Sebuah kereta Proton Wira dibaka oleh seorang lelaki kerana tidak berpuas hati dengan keadaan kereta tersebut.

PETALING JAYA – Seorang lelaki bertindak membakar kereta miliknya selepas tidak berpuas hati gara-gara telah mengeluarkan duit yang banyak untuk baik pulih, namun kenderan itu masih lagi rosak.

Jutawan berjiwa kampung

 MOTOSIKAL  digunakan Mohamad Azlan dalam menjalani kehidupan seharian.

MOTOSIKAL digunakan Mohamad Azlan dalam menjalani kehidupan seharian.

Besut: Sebut sahaja Jutawan Pengutip Sampah pasti ramai terbayang susuk tubuh seorang lelaki berjanggut yang bergerak dengan helikopter dari rumah ke kedai kopi dan pelbagai sikap merendah diri lelaki ini.

Thailand mulakan kempen pemberian sejuta dos vaksin sehari

 Seorang wanita menerima dos ketiga vaksin Covid-19 di Bangkok, Thailand. - FOTO EPA

Seorang wanita menerima dos ketiga vaksin Covid-19 di Bangkok, Thailand. - FOTO EPA

Bangkok: Kerajaan Thailand akan memulakan kempen baru pemberian vaksin Covid-19 nasional sehingga sejuta dos sehari.

 

UTeM melaksanakan PdP menerusi kaedah hibrid termasuk secara dalam talian atau bersemuka, bersesuaian dengan program akademik diikuti pelajar. - UTUSAN/DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA

MELAKA: Seramai 6,000 penuntut Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) dijangka memulakan pembelajaran secara fizikal di kampus bermula 15 Oktober depan. 

Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi yang menjalankan fungsi Naib Canselor UTeM, Profesor Ir. Dr. Ghazali Omar berkata, pembukaan semula kampus itu termaktub bagi penuntut yang telah menerima vaksinasi lengkap.  

3 jam terkandas di Lapangan Terbang Heathrow


LONDON: Kerosakan sistem teknologi dan informasi (TI) yang mempengaruhi operasi e-gate di Lapangan Terbang Heathrow menyebabkan ribuan penumpang terkandas selama tiga jam.

Stesen Kuala Lumpur antara stesen kereta api terindah di dunia

 

MESKIPUN sudah berusia lebih satu abad, seni bina Stesen Kuala Lumpur masih diakui antara yang paling indah di dunia. – Foto media sosial

PUTRAJAYA : Keunikan adunan imej gaya seni bina Barat dan Timur telah meletakkan Stesen Kuala Lumpur di ibu negara sebagai stesen kereta api kelima paling indah di peringkat global.

Pernah dengar diet BRAT? Ini pro & kontra pelan diet yang juga dikenali sebagai diet Pisang

 

Pisang mempunyai kandungan protein, lemak dan serat yang rendah, dan mudah dicerna. (Gambar Pexels)

Tidak ramai yang pernah mendengar mengenai diet BRAT. Diet yang juga dikenali sebagai diet pisang ini sebenarnya ialah salah satu daripada pelan diet yang banyak diamalkan di dunia.

Adakah Nabi SAW tidak mahu berubat?

 

Soalan:

Assalamualaikum ustaz. Saya ada soalan. Ada orang kata yang Nabi tak mahu ambil ubat. Dalilnya hadis لا تلدوني. Berdasarkan dalil ini, ada yang tolak vaksin dan apa sahaja bentuk ubat. Mohon pencerahan ustaz sebab nampak gusar cara dia terangkan takut nanti boleh timbul salah faham kepada masyarakat. Terima kasih ustaz.

Perdana Menteri bentang RMK12 Isnin ini

 

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan membentangkan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) yang akan menjadi landasan hala tuju pembangunan lima tahun negara di Dewan Rakyat, Isnin ini.

Presiden Lubnan meminta bantuan kewangan

 Presiden Lubnan, Michel Aoun. - Foto Google

Presiden Lubnan, Michel Aoun. - Foto Google

NEW YORK: Presiden Lubnan, Michel Aoun meminta masyarakat antarbaangsa memberi bantuan kewangan bagi membantu negara itu selepas pembentukan kerajaan baru mengakhiri krisis politik selama 13 bulan.

Polis China tahan Pengerusi, CEO Kumpulan HNA

 Gambar hiasan. - Foto Google

Gambar hiasan. - Foto Google

BEIJING: Polis China menahan dua eksekutif kanan konglomerat pengangkutan dan logistik HNA, yang dibebani hutang kerana disyaki terbabit dengan jenayah, ketika kerajaan melakukan tindakan keras terhadap sektor korporat negara itu.

82.5 peratus populasi dewasa lengkap vaksinasi setakat semalam

 Foto NSTP/Danial Saad

Foto NSTP/Danial Saad

KUALA LUMPUR: Sebanyak 82.5 peratus atau 19,311,563 individu daripada populasi dewasa di negara ini telah lengkap menerima suntikan vaksin COVID-19 setakat semalam.

Kulit kayu tangar RM350,000 dirampas

 Anggota Batalion 20 PGA Beluran bersama agensi lain memeriksa bot membawa muatan kulit kayu tangar yang dicuri dari Hutan Simpan Kuala Sungai Paitan. - Foto ihsan PGA Sabah

Anggota Batalion 20 PGA Beluran bersama agensi lain memeriksa bot membawa muatan kulit kayu tangar yang dicuri dari Hutan Simpan Kuala Sungai Paitan. - Foto ihsan PGA Sabah

KOTA KINABALU: Operasi Op Khazanah Bersepadu menemui 10,000 kilogram kulit kayu tangar dipercayai dicuri dari Hutan Simpan Kuala Sungai Paitan, Sungai Sugut, Pulau Jambongan, Beluran, semalam.