26 April 2009

Perasit dalam PAS yang menguntungkan UMNO

Us Nasaruddin Tantawi telah menyiarkan sebuah artikel yang sepatutnya menjadi pedoman kepada kita selaku pendokong Islam di dalam blog beliau. Artikel tersebut menceritakan tentang kewujudan 2 team di dalam PAS. Memang benar, di sana memang terdapat 2 team di dalam PAS, bahkan boleh saya katakan, ia lebih daripada itu. Di dalam sebuah hadis Nabi SAW, sepertimana yang telah disebutkan oleh Us Nasaruddin di dalam artikelnya, bahawa di akhir zaman, Islam terpecah kepada 73 kumpulan, dan satu kumpulan sahaja yang akan menang.

Hakikatnya, di dalam PAS, hanya dilihat terdapat 2 kumpulan sahaja, bahkan ia sebenarnya lebih banyak dari itu. Demikianlah suara hati yang diluahkan oleh Us Nasaruddin. Sebelum ini saya pernah menulis artikel yang bertajuk “Jangan tubuhkan BN yang kedua setelah menjatuhkan BN yang pertama”. Namun, hakikat yang perlu diketahui oleh semua ahli PAS ialah janganlah menyuntik virus politik kotor UMNO ke dalam tubuh PAS!

Saya teringat Sirah Nabi Muhammad SAW, ketikamana Baginda SAW sendiri mengalami situasi yang sama sepertimana yang terjadi di dalam PAS hari ini. Iaitu wujudnya beberapa golongan Islam yang tidak percaya dengan Nabi Muhammad SAW sendiri, dan terdapat juga golongan munafik yang berlakon sebagai seorang Islam, tetapi bertujuan menghancurkan Islam.

Ketika peperangan Bani Mustalik selesai, orang Islam pergi mendapatkan bekalan air di sebuah perigi. Perigi yang satu itu menyebabkan mereka berebut-rebut untuk mendapatkan air sehinggakan berlaku pertengkaran kecil. Lalu terdengarlah seorang ansar memanggil, “Wahai kaum Ansar….” Dan terdapat seorang muhajirin juga memanggil “Wahai kaum Muhajirin…”……

Apabila mendengar panggilan tersebut, Rasulullah SAW bersabda “Apakah mereka masih menyeru kepada jahiliyyah sedangkan aku masih bersama mereka?!!”. Pertengkaran sesama umat Islam ketika itu menyebabkan Nabi Muhammad SAW begitu benci, kerana meraka mengembalikan sifat taksub perkauman yang telah dihapuskan oleh Baginda SAW. Baginda SAW begitu benci dengan kelakuan orang Islam ketika itu yang menyeru kepada jahiliyyah.

Begitu juga apa yang terjadi hari ini, terdapat parasit di dalam PAS yang telah cuba mengembalikan PAS kepada Jahiliyyah UMNO! Politik kotor UMNO cuba diserap di dalam PAS. Perpecahan UMNO diserap di dalam kesatuan PAS. Seolah-olah parasit-parasit ini cuba mengUMNOkan PAS setelah UMNO gagal mendapat pengaruh rakyat.

Parasit inilah yang telah disebut oleh Us Nasaruddin sebagai golongan Asy Syaqawah. Tidak dinafikan, bukan setakat UMNO sahaja yang membencikan ulama’, bahkan terdapat parasit PAS sendiri yang membenci ulama’. Bertaubatlah sekiranya anda adalah salah seorang daripada mereka. Parasit-parasit ini cuba menjadi hero dalam perjuangan PAS, sedangkan hero ini tidak lain hanya ingin mendapat nama sepertimana yang dilakukan oleh Abdullah bin Ubay, seorang munafik di zaman Nabi Muhammad SAW.

Abdullah Ubay memang hebat menabur fitnah. Dia bertujuan menghancurkan pengaruh Nabi Muhammad SAW kerana kehadiran Nabi SAW di Madinah mengganggu kenaikannya sebagai pemimpin Madinah. Oleh itu, beliau sering bertindak menyuntik racun ke dalam pemikiran umat Islam supaya tidak mempercayai kepada Nabi Muhammad SAW.

Adakah kita juga salah seorang yang bertugas sebagai penyuntik ke dalam pemikiran umat Islam supaya tidak mempercayai ulama’ yang juga pewaris bagi Nabi? Inilah beberapa ekor parasit yang hidup di dalam tubuh PAS, dan berusaha untuk merosakkan PAS!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Ada 2 Team dalam PAS ?

Ustaz Nasrudin Tantawi
http://ustaznasrudin-tantawi.blogspot.com

Saya tidak boleh nafikan bahawa sememangnya manusia senantiasa akan terpecah kepada beberapa golongan . Ada manusia baik dan ada manusia jahat , ada manusia yang bertaqwa dan ada pula manusia yang fujur , ada yang mahu ke kanan dan ada pula yang memilih ke kiri , ada golongan yang bahagia dan ada golongan yang celaka , ada yang akan ke Syurga dan ada yang akan ke neraka .

Saya lihat golongan ini ada di mana - mana dan tiada siapa yang boleh claim dirinya selamat atau terlepas dari golongan - golongan ini termasuk ahli - ahli PAS , demikian juga kita tidak boleh blame orang lain menjadi ahli neraka . Namun secara mata kasarnya , saya lihat kini di dalam PAS juga terdedah kepada kemungkinan wujudnya golongan - golongan ini . Paling tidak tergolong kepada 2 team . Team pertama ialah Team As Saadah dan kedua ialah Team Asy Syaqaawah . Firman Allah swt :

Surah Hud : 106 - 108

106 . Adapun orang-orang yang celaka [ team Syaqaawah ] , maka (tempatnya) di dalam neraka, di dalamnya mereka mengeluarkan dan menarik nafas (dengan merintih)

107. mereka kekal di dalamnya selama ada langit dan bumi , kecuali jika Tuhanmu menghendaki (yang lain). Sesungguhnya Tuhanmu Maha Pelaksana terhadap apa yang Dia kehendaki.

108. Adapun orang-orang yang berbahagia [ team Saadah ] , maka tempatnya di dalam syurga, mereka kekal di dalamnya selama ada langit dan bumi, kecuali jika Tuhanmu menghendaki (yang lain); sebagai karunia yang tiada putus-putusnya.

Team Saadah

Team ini juga dikenali sebagai team Al Maimanah sebagaimana yang Allah sebut di dalam surah Al Balad : ayat : 18 . Team ini mempunyai ciri - cirinya yang tersendiri , antaranya ialah :

Memiliki aqidah perjuangan yang tulen .
Sabar dalam tindakan dan sabar jua menerima tekanan .
Toleransi dalam komunikasi dan menjalin erat silaturrahim .

Memiliki tiga kriteria asas ini meletakkan team ini sangat disayangi oleh Allah swt sehingga Allah swt juga sebut mereka adalah golongan yang akan beroleh kebahagiaan [ saadah ] dan mereka jugalah golongan kanan [ maimanah ] . Sepertinya mereka ini adalah orang kanan Allah swt .

Manakan tidak , golongan ini adalah golongan yang sangat kental menjunjung dan mendokong keabsahan manhaj dan kesohihan sumber perjuangan . Apa pun ketika dan di mana jua berada , sikap mereka konsisten dalam mempertahankan prinsip - prinsip perjuangan yang bersifat fundamental . Jelas dalam mendokong visi perjuangan dan tabah sewaktu melaksanakan misinya .

Sekalipun berdepan dengan pelbagai tohmahan dan fitnah ke atas diri mereka , sabar sungguh jiwa mereka . Tidak terburu - buru dalam tindakan mahupun kenyataan . Malah sering berpesan kepada anak buah dan sahabat taulan agar tidak melakukan sesuatu yang salah dan bertentangan dengan adab berjamaah dan akhlak berjuang .

Kenal siapa musuh dan arif siapa kawan . Kalaupun berunding dengan musuh , mereka berada dalam siap siaga dan waspada agar Islam dan perjuangannya tidak tergadai . Sesekali timbul khilaf sesama anggota parti , mereka sering tawadhu' dan segera duduk berbincang agar segera terungkai segala yang bersilang .

Memelihara rahsia parti dan senantiasa membina ukhuwwah fillah demi memastikan keutuhan jamaah yang memperjuangkan cita - cita Islam ini .

Team Asy Syaqaawah

Golongan ini pula secara mudahnya berlawanan sifat dan sikapnya dengan golongan yang pertama tadi iaitu golongan As Saadah . Mereka ini suka sangat menabur fitnah dan gembira melihat orang lain derita dengan fitnah yang ditabur . Tergamak mencetus suasana dan menimbulkan sengketa bagi melaga - lagakan pimpinan yang ikhlas dengan perjuangan . Lantas mereka senyum melihat pimpinan bertembung antara satu sama lain .

Pantang dapat maklumat , kalau tidak pun mereka akan memasang dengar untuk mengetahui maklumat yang tidak sepatutnya mereka tahu bahkan mereka bijak memperdaya individu tertentu untuk mengorek maklumat parti lalu mereka segera mendedahkan maklumat tersebut kepada umum . Suka sangat mereka apabila semua rakyat tahu maklumat tersebut .

Tambah - tambah zaman sekarang ni ramai blogger yang sedia untuk mensensasikan maklumat - maklumat yang dirisik oleh James Bond dalam parti .

Lebih malang sikap mereka terhadap pimpinan cukup tidak beradab . Tiada rasa hormat kerana rasa diri lebih hebat . Memperlekehkan ulama' jadi sendaan rutin mereka . Tidak memiliki adab dalam berjamaah , jika mereka hadhir mesyuarat kemudian mereka akan iringkan dengan mesyuarat kedua untuk menasakhkan mesyuarat yang pertama .

Thiqah dan wala' kepada pimpinan telah tidak lagi dijaga dan dihormati malah mereka memandang serong dan curiga kepada pimpinan mereka sendiri . Lebih menghairankan , mudah sahaja mereka merasa takjub kepada karektor dan figure tertentu sedang pimpinan mereka sendiri , wala' mereka berbelah bahagi dan hanya pandang sebelah mata .

Gaya kehidupan dan style kepimpinan tidak jelas menampakkan mereka memimpin gerakan Islam . Bahasa lidah pun bercampur campur bahasa sampai sukar untuk difahami . Nak kata melayu tak melayu , nak kata orang putih pun , kata orang ada bau tempe . Bantah PPSMI bagai nak rak tapi bahasa sendiri sudah jadi berselerak .

[ dengan mohon maaf - selingan - : saya sendiri memang rasa sangat bosan dengan orang berlagak cakap inggeris dan selang seli dengan bahasa melayu serentak . Sekarang sudah jadi bahasa rojak . Berbahasa ni ikut keperluanlah , kalau perlu guna bahasa inggeris maka silakan , kalau perlu bahasa melayu demikianlah juga halnya , atau kalau perlu sesekali mengungkap istilah bahasa inggeris dalam percakapan tidaklah mengapa .

Apa yang saya maksudkan ialah sengaja nak berbahasa inggeris konon , kemudian selepas beberapa kalimah , cakap melayu semula beberapa patah dan sambung pula dalam bahasa melayu .... akhirnya jadi bahasa rojak , dari asalnya saya faham sikit sikit bahasa inggeris jadi tak faham langsung . Rosak bahasa jadinya . Saya cadangkan , kalau nak cakap bahasa inggeris , cakap bahasa inggeris sampai ke akhirnya dan begitulah sebaliknya . campur - campur bahasa ni , jadi pening .]

Lebih malang , nak cakap Islam pun tidak gamak kalau - kalau ia nanti boleh menyinggung perasaan non muslim . Ulama' yang membuat draf negara Islam dan mengisytiharkannya kepada umum teruk kena belasah kononnya ini punca kekalahan dan punca kepada penolakan pengundi kepada perjuangan .

Inilah golongan syaqaawah . Siapa orangnya ? saya pun tidak tahu cuma saya menyebut ciri - ciri team syaqaawah dan saya harap team syaqaawah ini tiada dalam PAS .

Semoga Allah selamatkan jamaah kita dari unsur - unsur yang melemahkan nilai dan merosakkan jati diri sebagai sebuah gerakan Islam .

Berhati - hati saudara . selepas ini , kalau saudara terbaca blog yang melaga - lagakan pucuk pimpinan kita maka itu adalah blog Syaqaawah . Kalau saudara dengar orang mengutuk mencela ulama' dan mengkritik pimpinan keterlaluan tanpa adab dan akhlak maka kenallah bahawa itu ahli team Syaqaawah . Kalau ada pimpinan yang mebocorkan rahsia mesyuarat parti kepada orang luar yang tidak berhak tahu maka itu adalah pimpinan team Syaqaawah .

Selamat berjuang dan jaga diri agar tidak terjebak dalam golongan syaqaawah

RAYUAN DERMA MANGSA RIBUT

Kelmarin (20/4) satu ribut kencang telah melanda sekitar Parit Hj. Yusuf dalam Kawasan DUN Titi Serong. Pihak kami telah mengadakan tinjauan segera dan mendapati sebanyak 18 rumah mangsa yang perlu diberikan bantuan segera.

Dengan itu kami merayu dari penderma yang budiman untuk menyalurkan sumbangan ikhlas masing-masing bagi meringankan bebanan mangsa.

Derma tersebut boleh disalurkan melalui akaun berikut :-

1. Bank Islam- Pusat Khidmat ADUN Titi Serong- No.Akaun : 08022010043634
2. Maybank - Khalil Idham Lim/ Nor Ainah bt. Ahmad- No.Akaun :
158417019430

___________________________________
SUMBANGAN ANDA MASIH DIPERLUKAN
Jumlah kutipan sehingga Sabtu 25 April 2009 - RM 1400.00
Terima kasih kepada penyumbang yang budiman

Sidang DUN Perak tetap diadakan 7 Mei ?

Menteri Besar Perak rampasan kuasa, Dr. Zambry Abdul Kadir berkata, persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dijadualkan berlangsung pada 7 Mei ini akan tetap diteruskan.

Beliau berkata persidangan berkenaan akan diadakan pada tarikh yang telah ditetapkan itu walaupun pertikaian mengenai tarikh oleh Speaker V. Sivakumar masih berlarutan.

Zambry menganggap masalah mengenai tempat duduk yang ditimbulkan wakil DAP, PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) adalah isu remeh yang menurutnya menunjukkan kononnya Pakatan Rakyat tidak matang berpolitik.

"Jangan bersikap seperti anak kecil dan menunjuk-nunjuk di khalayak ramai...apa yang diperkatakan mereka bahawa Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) mempunyai jumlah kerusi yang sama iaitu 28 kerusi adalah tidak betul kerana di bahagian BN terdapat tambahan tiga kerusi Bebas," katanya seolah tidak menyedari BN mendapat "barang curi" dengan cara tidak bermaruah di Perak .

Zambry mendakwa kedudukan berkenaan adalah serupa semasa Pakatan Rakyat memerintah dengan jumlah 31 kerusi tetapi pada kali ini jumlah majoriti berkenaan dimiliki BN. Namun realiti dari keadaan sebenarnya jauh berbeza kerana Pakatan Rakyat mendapat majoriti setelah mendapat mandat Rakyat tetapi BN merampasnya dalam satu kudeta dan sekaligus menafikan mandat rakyat tersebut.


Ceramah di Hulu Langat

Program ceramah agama saya pada malam ini ialah :

Tempat : Mesjid Taman Seri Nanding, Hulu Langat Selangor.
Jam : Lepas Sembahyang Isya.

Pengerusi UMNO negeri orang luar, UMNO makin bermasalah.

Kelmarin Presiden UMNO yang baru, Najib Tun Razak mengumumkan senarai penuh penyandang jawatan dalam UMNO Malaysia . Senarai yang dikemukakan pada dasarnya menampakkan satu usaha untuk memulihkan dan menguatkan UMNO walau diselidik disebaliknya tetap mengundang masalah.

Negeri yang mendapat pengerusi UMNO negeri bukan dari negeri tersebut ialah Terengganu (Hishamuddin), Selangor (Najib), Wilayah Persekutuan (Muhyiddin), Kedah (Shafei Afdal) dan Pulau Pinang (Zahid Hamidi).

Budaya melantik orang luar untuk memegang jawatan seingat saya jarang berlaku dalam mana-mana parti kecuali untuk menyelesaikan beberapa masalah maka terpaksalah ianya dilantik dari orang luar.

Bagi Parti UMNO seingat saya pernah satu masa Dr. Mahadhir pernah memegang jawatan sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan dalam usaha untuk merampas Kerajaan Kelantan dari Parti PAS. Begitu juga usaha mengambil balik Terengganu dengan perlantikan Dr. Mahadhir sebagai Pengerusi sehingga Terengganu yang dikuasai oleh PAS pada tahun 1999 telah dapat dirampas pada Pilihanraya ke 12 tahun 2004.

Tetapi kali ini kita menyaksikan semakin banyak negeri yang terpaksa diimport ketuanya dari luar sebagai satu isyarat awal bahawa UMNO juga semakin bermasalah. Masalahnya tidak dapat diselindungi lagi dan menunggu untuk semakin parah.

Alasan saya ialah perlantikan Pengerusi dari luar walaupun yang ditampilkan adalah dari senarai pemimpin tertinggi parti namun ianya menimbul "ribut" dalaman yang sukar dielakkan.

Begitulah satu analisa ringkas yang ingin saya gambarkan dan menyakinkan pembaca bahawa UMNO dalam sangat bermasalah.