03 Oktober 2008

Silaturrahim

“Barangsiapa yang ingin dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umurnya, hendaklah ia senang menjalin silaturrahim” (HR Bukhari).

Sebagaimana namanya, “silah” artinya hubungan atau menghubungkan, dan “ar-rahmi” artinya kasih sayang. Dilihat dari maknanya, tujuan yang diharapkan dari silaturrahim adalah terwujudnya kasih sayang yang diridhai Allah SWT.


Banyak keuntungan yang diperoleh dari melakukan perbuatan baik ini, yang di antaranya disebutkan dalam hadits di atas: mudah rezeki dan panjang umur. Rezeki Allah kadangkala diberikan lewat tangan-tangan atau sepatah kata dari orang lain. Sepatah kataorang yang bijak dan bermanfaat dari orang lain tidak tertutup kemungkinan menggugat dan membuka fikiran kita luas-luas, sehingga mampu melihat peluang-peluang rezeki yang dihamparkan Allah setiap hari di dunia ini. Lebih-lebih kata yang bersifat ilham, yang tidak semua orang mampu mengenalinya dan memahaminya. Oleh karena itu, silaturrahim sebaiknya dilakukan bukan hanya dengan orang-orang yang dikenali, tetapi juga yang tidak dikenali.


Selanjutnya, umur manusia yang gemar bersilaturrahim akan berkat. Kerana hidup dalam kedamaian, sebagai akibat baik dari silaturrahim, kita menjadi benar-benar mengisi dan menikmati hidup dengan sebaik-baiknya, tidak takut dalam mencari rezeki, dan boleh beribadah kepada Allah dengan semaksima mungkin.


Sebaliknya, kalau silaturrahim diputuskan, pasti timbul beberapa akibat yang sangat buruk. Hidup di bawah tekanan, ancaman dan peperangan, terasa tidak menyenangkan, kerana selalu timbul rasa was-was akan berbagai mara bahaya dari pihak lain. Rezeki pun terasa amat sulit untuk diperoleh, kerana antara sesama kita bukan saling memberi manfaat tetapi saling memusuhi. Waktu untuk menikmati hidup akan terasa sedikit. Akibat yang lebih buruk lagi ialah tidak ditilik Allah di Hari Kiamat (HR Ad-Dailami).

Semua manusia adik-beradik - Mursyidul Am

KUALA LUMPUR, 1 Okt : - Semua manusia seluruh dunia adalah "adik-beradik sebenarnya" tidak kira bangsa sama ada Arab, Melayu, Cina, India, Amerika atau Orang Asli kerana semua mereka adalah adalah anak cucu Adam a.s dan Hawa, kata Mursyidul Am PAS, Datuk Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam perutusannya sempena Eidulfitri.

"Tidak ada lebihnya bangsa Arab berketurunan Nabi Muhammad s.a.w dengan kaum Orang Asli kecuali hanya dengan taqwa kepada Allah, sujud kepada Allah Tuhan yang Maha Meliputi sekelian alam.
"Sumber hidup keseluruhan ini adalah anugerah Allah s.w.t. Ia tidak dapat dijual dan tidak dapat dibeli," kata Menteri Besar Kelantan itu.

Begitu juga, kata beliau, dengan pelbagai bulan di dalam taqwim di mana dalam bulan mana dan ketika mana sekalipun, hidup manusia sarat dengan perhambaan kepada Allah s.w.t.

"Sebenarnya, baik dalam bulan mana dan ketika mana sekalipun, hidup kita ini sarat dengan pelbagai aktiviti perhambaan. Kita mengabdikan diri kepada Allah dalam segenap keadaan.

"Menyambut Hari Raya pun adalah merupakan ajaran agama. Makan minum, berpakaian cantik, suka-ria di hari raya sama ada Eidulfitri atau Eiduladha; semuanya itu adalah ajaran agama.

"Teriak tangis di waktu dinihari, sedu-sedan sebelum subuh meminta diampunkan segala dosa, diselamatkan dari godaan nafsu dan sabar menghadapi segala karenah manusia baik mukmin, fasik, kufur dan lebih-lebih lagilah yang munafik; pun adalah ajaran agama," kata Tuan Guru.

Begitu juga, katanya, dengan kesedaran terhadap lafaz berbunyi: "Ya Allah mujurnya ada ajaran-Mu dan puasnya hatiku mendengar nasihat Nabi-Mu yakni Muhammad s.a.w.?

"Semuanya ini berupa pengabdian," katanya lagi.

Beliau mengucapkan kesyukurannya kepada Allah yang telah mendatangkan lagi Ramadhan "untuk kita menghirup udara kerahmatan, keampunan dan maghfirah yang sangat mulia".

Lebih penting dari itu, katanya, adalah kesedaran untuk mengambil kesempatan keatas janji-janji gandaan pahala yang ditawarkan oleh-Nya.

"Dengan segala kesedaran dan isi kandungan kesyukuran seperti yang kita sebutkan ini, izinkan saya mengucapkan Selamat Hari Raya. Maaf jua seadanya," kata Tuan Guru

SUMBER : http://paritbuntar.pas.org.my/

30,000 hadir rumah terbuka Menteri besar Perak.

Menurut panitia pelaksana yang dihubungi, seawalnya pada jam 12.30 telah ada yang sampai untuk menikmati juadah.

Semua pengunjung berbaris panjang untuk bersalaman dengan Menteri Besar dan isterinya.
Berikut ini adalah koleksi gambar oleh WebMaster Cina Islam yang diambil pada penghujung program jamuan:-

1 Syawal bersama ADUN Titi Serong

Takbir Hari Raya

Subuh 1 Syawal Drs. khalil telah bersembahyang subuh bersama dengan jemaah di surau Pusat Tarbiyah PAS di Titi Serong. Berliau mengimamkan sembahyang dan diteruskan dengan takbir Hari raya memecah kesunyian pagi penuh bermakna itu.

Setelah itu beliau telah bersama-sama dengan para jemaah untuk menyiapkan tempat sembahyang raya di ruangan sembahyang dibangunan Dewan Tuan Guru Hj. Ahmad Tuan Hussin yang separuh siap itu. Sejadah dihamparkan memenuhi ruangan sembahyang lelaki dan wanita.

Ust Idris Ismail menyampaikan Khutbah Hari Raya.


Setelah pembesar suara diuji cuba ADUN mengalunkan sekali lagi takbir raya bersama jemaah .

Jemaah khusyuk mendengar khutbah.


Sembahyang Raya

Drs. Khalil bersembahyang di Pusat Tarbiyah bersama sekitar 300 orang jemaah. Imam sembahyang kali ini adalah anak kepada ADUN sendiri iaitu Khairul Azri Lim yang baru berumur 16 tahun.


Jemaah Muslimat diruangan yang baru.


Khatib jemputan ialah Timbalan Ketua Pemuda PAS Bagan Serai, Ust. Idris Ismail, Beliau telah menyampaikan khutbahnya dalam masa sekitar 30 minit mengupas persoalan Aidil Fitri dan persoalan semasa.

Ucapan dari ADUN.Antaranya teks khutbah yang disediakan oleh Dewan Ulama PAS Negeri perak itu menyentuh persoalan remaja yang parah dan memerlukan penyelesaian segera.

Bergambar bersama tetamu di rumah Ibunda di Parit tok NgahUcapan ADUN

Setelah Khatib menyelesaiakn khutbah, ADUN Titi Serong telah memberikan sedikit ucapan kepada jemaah. Kandungan ucapannya ialah :-

1. Beliau berterima kasih dengan kesungguhan Jawatankuasa Pengurusan Pusat Tarbiyah sehingga sudah banyak tahun Sembahyang Hari Raya diadakan di situ dan untuk sekali ini diadakan diruangan yang baru dan lebih luas.

2. ADUN juga mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada Jemaah yang setia menjadi pengunjung solat sunat Hari Raya pada setiap tahun. Katanya ada jemaah yang balik dari Kelantan, Putra Jaya, Kuala Lumpur, Johor dan sebagainya. Selain itu ada jemaah yang meninggalkan mesjid dan Surau yang terletak berdekatan dengan rumah masing-masing semata-mata untuk datang berjemaah di Pusat Tarbiyah.

3. Beliau mengumumkan pada 2 Syawal akan diadakan Progran Anak Perak Diperantauan di tempat yang sama pada jam 9.00 malam. Tetamu Kehormat ialah Ust. Norazli Musa, Ketua Pemuda PAS Perak.

4. Drs. Khalil juga menjemput semua jemaah untuk hadir di Hari Terbuka Aidilfitri Pakatan Rakyat Parit Buntar, Ahli Parlimen Parit Buntar, ADUN Titi Serong dan Kuala Kurau pada 5 Syawal jam 3.00 hingga 6.00 petang di Taman wawasan.

5. Akhir sekali beliau dan seisi keluarga mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua para jemaah. Beliau memohon maaf sekiranya ada sesuatu yang tidak betul dilakukan sebelum ini. Beliau juga mengalu-alukan semua pihak untuk datang ke Pejabat kalau ada masalah .

Sesudah itu adun berkunjung ke rumah Hj. Rahman, Bendahari Pusat Tarbiyah. Difahamkan ADUN berada di rumah ibunda mentuanya di Parit Tok Ngah sehingga jam 2.30 menerima tamu disamping sempat menziarahi jiran tetangga terdekat sebelum berangkat ke IPOH bersama keluarga bagi menghadiri Rumah terbuka MB Perak.