12 Oktober 2009

Budaya Rumah Terbuka Perlu Islamik

Email : Ahmad Baei Jaafar

Raya sebulan kerana raya sebulan begitulah yang sering kita dengar. Itulah uniknya budaya Melayu mutakhir ini. Dulu-dulu tidak, paling lamapun dua hari, masih adalah kelihatan anak-anak jiran datang beraya dan diberi wang raya.

Zaman berubah, budaya berubah berikutan suasana masyarakat bandar dan kota yang sering sebuk dengan kerja harian. Pada awalnya, pemimpin negara berbuat begitu kerana ingin memberi peluang kepada raykat untuk bertemu mereka. Maka dengan hari rumah terbuka itu dapatlah pemimpin itu menjemput rakyat ke rumahnya.

Majlis ini wajar kerana rumah pemimpin tidak boleh diziarah sebarang orang. Ada peraturan dan kawalan. Jadi dengan majlis itu rakyat bebas berkunjung dan bermesra dengan pemimpin mereka. Namun kadang-kadang pemimpin sebut melayan orang besar, terlupa rakyat jelata. Maklumlah ramai sangat pengunjungnya.

Setelah itu orang bandar mula ikut memandangkan mereka balik kampung pada hari raya, dan setelah pulang ke bandar, itulah peluang untuk beraya dengan kawan, jiran dan sebagainya. Jadi, jamuan raya itu memberi peluang mereka bertemu mesra.

Tetapi kadang-kadang budaya ini nampak macam janggal sedikit kalau berlaku di taman-taman perumahan kerana ziarah raya perlu dijemput. Kalau jemputan berbentuk komuniti agak wajar tetapi untuk individu agak kurang sesuai dengan semangat Islam.

Sebagai contoh, saya sebagai ketua kampung yang semua orang kenal di kampung itu, seharusnya anak kariah kampung itu datang ke rumahnya tanpa diundang. Mungkin kalau takut dia tiada, boleh buat temu janji. Sewajarnya anak buah ziarah ketuanya dahulu. Selepas itu mungkin boleh dilakukan ziarah balik. Inilah budaya yang harus dihidupkan.

Jika jamuan untuk seluruh taman yang dilakukan untuk memgeratkan silaturahim antara anak kariah bolehlah dilakukan secara rasmi. Majlis ini perlu dijemput sama ada secara umum atau khas. Semoga pada suatu hari nanti budaya ini dapat diubah kepada yang lebih Islamik.


Umno menang tetapi kalah dalam memerangi rasuah

TELOK KEMANG, 11 Okt: Umno memang menang dalam pilihanraya Bagan Pinang ini tetapi ternyata kalah dalam memerangi rasuah, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar sambil menghormati keputusan rakyat atas prinsip demokratik.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, dengan kemenangan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad yang sebelum ini telahpun ditolak oleh Umno; mengakibatkan Umno akan terus angkuh mengamalkan rasuah.

Ujarnya lagi, kemenagan Isa ini sebenarnya tidak sedikit pun memulihkan kepercayaan palabur terhadap integriti kerajaan.

Sebaliknya, ia bakal menjadi satu lagi titik gelita dalam sejarah integriti negara.

Sementara itu, Pengarah Jentera Pilihan raya PAS Bagan Pinang, Salehuddin Ayub yang sebelum ini yakin, N31 bakal memangkin gelombang ketiga Rasuah Musuh No.1 Negara, konsistan menjalaskan, keputusan pilihan raya hari ini akan mempercepat gelombang itu.

Tegasnya lagi, N31 juga bakal dijadikan medan permulaan Pakatan memperjuangkan senarai undi pos bersih.

Kedua-dua mereka mengulas keputusan pilihan raya kecil Bagan Pinang dalam sidang media mereka jam 9 malam tadi. Turut serta dalam sidang media itu adalah calon PAS, Zulkefly Mohamad Omar dan Pengarah Operasi Pilihan raya ini, Dr Dzulkefly Ahmad serta pimpinan Pakatan Rakyat.

SPR mengumumkan, calon BN, Tan Sri Mohd. Isa Samad menang besar dalam pilihan raya kecil ini mengalahkan calon PAS, Zulkefly Mohamad bin Omar dengan majoriti majoriti 5,435 undi.

Mohd. Isa memperolehi 8,013 undi manakala Zulkefly mendapat 2,578 undi.

Dalam pilihan raya lalu, calon BN, Azman Mohd Nor mengalahkan calon PAS dengan majoriti 2,333 undi. Pilihan raya ini diadakan ekoran kematian Azman.

Harakahdaily/-

Calon PAS gagal dalam cobaannya di Bagan Pinang.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan BN berjaya mengalahkan PAS dengan majoriti lebih besar, 5,435 undi.

Calon BN Tan Sri Mohd Isa Samad mendapat 8,013 undi, sementara calon PAS Zulkefly Mohamad Omar pula meraih hanya 2,578 undi.

Undi rosak pula 223 daripada keseluruhan 11,170 undi yang diperolehi hari ini.

Pada pilihan raya umum 2008, rekod terburuk BN, parti pemerintah itu hanya meraih majoriti 2,333 undi.

Pada pilihan raya umum sebelumnya, prestasi BN yang paling baik sejak merdeka, ia memperolehi 4,411 undi.

Kejayaan BN menggandakan jumlah majoriti kali ini berjaya menebus maruah parti itu yang selama ini tercalar akibat kegagalan memenangi sebarang pilihan raya kecil di Semenanjung sejak sembilan kali ia diadakan.

BN berjaya menebus ketewasannya di tiga daerah mengundi pada Mac tahun lalu: Ladang Atherton, Pekan Siliau dan Sua Betong.

Kemenangan mantan menteri besar Negeri Sembilan itu, selain membuktikan ketokohannya masih kukuh walaupun tercalar dengan isu rasuah, juga menunjukkan pengundi bukan Melayu berpatah balik bersama BN.

Di samping itu, BN juga menang di semua lapan daerah mengundi - termasuk tiga daerah yang dimenangi pembangkang pada 2008, iaitu Pekan Siliau, Ladang Atherton dan Sua Betong.

Begitu juga dengan undi pos di mana majoriti yang dimenangi BN, iaitu 2,920 undi adalah dua kali ganda berbanding 1,891 undi pada 2008.

Dalam pilihan raya kecil ini, BN mendapat 3,521 undi berbanding 3,080 undi pada 2008. Manakala undi pos yang diperolehi PAS merosot kepada 601 undi berbanding 1,189 undi yang diperolehinya pada pilihanraya umum tahun lalu.

Sumber : Malaysiakini/-

TERKINI : BN terus mendahului.

6.52pm : Tidak rasmi, BN mendahului PAS dengan majoriti 5,331 undi. Calon BN Tan Sri Mohd Isa Samad mendapat 7,821 undi, sementara calon PAS Zulkefly Mohamad Omar pula 2,490 undi. Undi rosak 84.

Setakat ini, 10,395 daripada 11,157 undi atau 93.2 peratus undi telah dihitung.

KEPUTUSAN SEMASA PRK N.31 BAGAN PINANG-2

6.40pm Tidak rasmi, BN mendahului PAS dengan majoriti 4,702 undi. Calon BN Tan Sri Mohd Isa Samad mendapat 6,705 undi, sementara calon PAS Zulkefly Mohamad Omar pula 2,003 undi.

Setakat ini, 8,708 undi daripada 11,157 undi telah dihitung.

6.25pm Keputusan tidak rasmi menunjukkan BN mendahulu di empat daripada lapan daerah mengundi di DUN Bagan Pinang. Malah BN menang di ketiga-tiga daerah mengundi yang dimenangi PAS dalam pilihanraya umum tahun lalu.

Tiga kawasan tersebut ialah Pekan Siliau (BN 349 dan PAS 113 undi); Ladang Atherton (BN 218 dan PAS 115); dan Sua Betong (BN 371 dan PAS 149). Manakala BN mengekalkan penguasaannya di Ladang Bradwal dengan memperolehi 215 undi dan PAS mendapat 90 undi.

Dalam pilihanraya umum 2008, PAS menang di Pekan Siliau dengan mendapat 275 undi dan BN 194 undi (majoriti 81 undi); menang di Ladang Atherton dengan mendapat 208 undi dan BN 124 undi (majoriti 84 undi); dan menang di Sua Betong dengan mendapat 290 undi dan BN 244 undi (majoriti 46 undi).

5pm Semua lapan pusat pembuangan undi untuk pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang ditutup. Proses pengiraan di semua saluran di pusat-pusat tersebut bermula tidak lama lagi. Seramai 11,157 atau 81.65 peratus pemilih, termasuk pengundi pos, mengundi dalam pilihanraya kecil ini.

5pm Semua lapan pusat pembuangan undi untuk pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang ditutup.

Proses pengiraan di semua saluran di pusat-pusat tersebut bermula tidak lama lagi.

Seramai 11,157 atau 81.65 peratus pemilih, termasuk pengundi pos, mengundi dalam pilihanraya kecil ini.

MalaysiaKini/-

Perkembangan semasa proses pengundian PRK Bagan Pinang

5:10 : Kesemua lapan pusat mengundi ditutup. Peratusan keluar mengundi adalah 81.6 peratus iaitu seramai 11,157 pengundi termasuk pos.

4.20 pm: SPR mengumumkan sehingga jam 4 petang, peratusan keluar mengundi adalah sebanyak 69.5 peratus atau seramai 6,301 pengundi.


Sumber : HarakahDaily.Net/-

Agen provokasi dihalau

TELOK KEMANG, 11 Okt: Walaupun Pemuda Pakatan sejak malam semalam sedaya upaya mengelak pergaduhan dengan Umno, namun ia tetap berlaku dan pihak lawan kali ini terpaksa berdepan polis pula.

Segelintir pemuda yang dipercayai penyokong ekstrem Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad bergelutan dengan Polis di Unit Peti Undi (UPU) Sekolah Menengan Telok Kemang, Batu 8; sekitar jam 1.15 petang tadi, di sini.

Saksi harakahdaily, Hasnul Baharin bin Hassan (gambar), 43, membuat dakwaan demikian, berdasarkan logo Umno dan gambar Isa (calon Umno) yang terdapat pada baju T beberapa pemuda provokator tersebut.

"Saya nampak wajah mereka�saya nampak logo (Umno) pada baju merah mereka�saya nampak wajah Isa pada baju mereka. Takkan penyokong PKR atau PAS pula (yang melakukan provokasi) tersebut."

Jelasnya lagi, Polis terpaksa berkawal antara penyokong Umno dan Pakatan Rakyat di sini, ekoran aksi cabar-mencabar yang dimulakan oleh beberapa pemuda terbabit.

Beberapa anggota FRU yang datang kemudian terus melemparkan tubuh pemuda-pemuda provokatir itu ke dalam kereta merah, yang dipercayai milik salah seorang daripada mereka yang terbabit.

Mereka kemudiannya diminta meninggalkan kawasan panas tersebut oleh FRU, sebelum perkara yang lebih tegang berlaku antara penyokong Isa dan Pakatan kelak.

Berdasarkan bahan gambar yang diperoleh dari Unit Media Khas bagi Parlimen Telok Kemang; kereta tersebut jenis Iswara Eroback 1.5, berwarna merah dan No.pendaftarannya adalah WGN3160. Sejak petang semalam, lebih lapan laporan Polis dibuat atas lima kes provokasi yang berbeza-beza.

Pengarah Jentera Induk PAS N31 Salahuddin Ayub beberapa kali mendesak Polis menyiasat kesemua kes berunsur provokatif tersebut.

Namun, SPR sehingga kini masih belum memberi penjelasan jujur; termasuk isu kewujudan komando Umno untuk membelasah sukarelawan Pakatan Rakyat sejak hari pertama kempen lagi.

Dalam pada itu, media arus perdana melaporkan secara tidak langsung, kononnya Salahuddin cuba meraih publisiti dengan mereka beberapa isu; untuk memburukkan nama Umno.

Dengan berlakunya kes provokasi terbaru ini, pihak tertentu perlu membuat perhitungan � sama ada mahu terus menutup pekung Umno yang ekstrem atau jujur memelihara keselamatan rakyat. _


HarakahDaily.Net/-

Polis larang pamer logo parti

4.45pm Masa untuk membuang undi bagi menentukan ADUN baru Bagan Pinang tinggal lagi 15 minit sebelum ditutup rasmi.

4.23pm Seramai 6,301 pemilih, atau 69.5 peratus, di Bagan Pinang keluar mengundi sehingga pukul 4 petang - sejam lagi sebelum tempoh membuang undi bagi pilihan raya kecil DUN tersebut ditutup.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mensasarkan peratus keluar mengundi mencecah 80 peratus.

3.30pm Seramai 5,892 atau 65 peratus pemilih telah keluar mengundi sehingga jam 3 petang ini - dua jam sebelum pengundian bagi pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang ditutup pada jam 5 petang.

2.53pm Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membuat keputusan mengejut berhubung pemakaian lambang-lambang parti di badan para penyokong di luar lapan pusat pembuangan undi.

Atas arahan suruhanjaya itu, polis mengarahkan semua petugas dan penyokong PAS serta BN menanggalkan sebarang simbol - termasuk pada pakaian seperti topi atau jaket.

Penggunaan kipas tangan dan payung yang bersimbolkan parti bertanding juga dilarang.

2.24pm Seramai 5,371 pemilih, atau 59.2 peratus, di Bagan Pinang keluar mengundi sehingga pukul 2 petang - tiga jam sebelum tempoh membuang undi bagi pilihan raya kecil DUN tersebut ditutup.

2.15pm Wakil calon PAS, Ramli Ismail, membuat aduan polis tengah malam tadi, mendakwa 70 kertas undi untuk pemilih pos yang tidak membuang undi diserahkan pihak tentera.

Jumlah kertas ini - yang dicurigai oleh PAS - sepatutnya disimpan di pejabat pegawai pengurus pilihan raya DUN Bagan Pinang, katanya kepada Malaysiakini.

1.33pm Seramai 4,905 pemilih, atau 54.1 peratus, di Bagan Pinang membuat penentuan antara calon BN atau PAS sehingga jam 1 tengah hari ini dalam pilihan raya kecil DUN tersebut.

1.27pm Pasukan peguam PAS mendakwa kes replika duit palsu RM100 yang ditabur di Taman Desa Sirusa semalam menjelang hari pengundian pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang satu bentuk provokasi BN, lapor media rasmi parti itu Harakahdaily.

Isu tiga keping duit RM100 yang bernombor siri sama telah diadukan kepada polis.

12.54pm Lapan pusat pembuangan undi di DUN Bagan Pinang mulai lengang menjelang tengah hari, dipercayai penyokong dan pemilih berehat makan tengah hari.

12.25pm Seramai 4,220 pemilih, atau 46.5 peratus, di Bagan Pinang keluar mengundi sehingga jam 12 tengah hari ini dalam pilihan raya kecil DUN tersebut.

12.10pm: Beberapa penyokong parti yang bertanding dalam pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang dilaporkan ditahan selepas berlaku satu pergaduhan di luar SK Teluk Kemang.

11.35am Insiden membaling batu dan botol air mineral berlaku di pusat pengundian di SK Teluk Kemang pada kira-kira jam 11.20 tadi. Bagaimanapun, anggota polis berjaya mengawal dan meredakan keadaan antara penyokong BN dan PAS.

11.20am Sebanyak 35.7 peratus pemilih biasa di Bagan Pinang keluar mengundi sehingga jam 11 pagi ini dalam pilihanraya kecil DUN tersebut. Pengundian bermula jam 8 pagi hingga 5 petang ini.

11am Calon BN, Tan Sri Isa Samad beredar dari Sekolah Bradwall di tengah laungan 'rasuah' oleh pemimpin PAS.

Isa berkata, peluang untuk beliau menang adalah cerah.

Ketika menemui seorang pengundi India, Isa berkata: "Jangan lupa dacing".

10.20am Seramai 2,168 atau 23.9 peratus pemilih biasa di Bagan Pinang keluar mengundi sehingga jam 10 pagi ini dalam pilihanraya kecil DUN tersebut. Pengundian bermula jam 8 pagi hingga 5 petang ini.

10.15am Calon BN, Tan Sri Isa Samad tiba di Ladang Siliau dan berjalan sejauh kira-kira 150 meter dari jalan utama ke pusat pengundian. Penyokong PAS di situ mula melaung menyindirnya berhubung isu politik wang.

10.10am Keadaan pusat pengundian di SK Panglima Adnan riuh rendah dengan penyokong BN dan PAS melaung antara satu sama lain. Kira-kira 5,000 orang berhimpun di situ. Beberapa penyokong sebuah parti kelihatan membaling botol air mineral melintasi jalan ke arah tempat penyokong PAS berhimpun.

9.30am Calon PAS, Zulkefly Mohd Omar tiba di SK Panglima Adnan, dengan diiringi ahli-ahli parti itu yang memakai baju dengan logo PAS. Beliau yakin mampu menang dan menggesa pengundi supaya keluar mengundi.

Sebelum itu, proses pengundian pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang bermula sebaik sahaja pusat-pusat pengundian dibuka pada jam 8 pagi ini.

Hujan turun awal pagi tetapi berhenti sejurus selepas jam 8 pagi. Bagaimanapun, hujan renyai turun semula kira-kira 40 minit kemudiannya.

Terdapat 13,994 pemilih, termasuk 4,604 pemilih pos, yang layak mengundi dalam pilihanraya kecil kali ini.

Pengundi pos telah selesai membuang undi dua hari lalu, manakala pengundi biasa seramai 9,060 orang, akan membuat pilihan mereka hari ini di lapan pusat pengundian yang melibatkan 18 saluran.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mensasarkan kira-kira 80 peratus daripada pengundi akan keluar mengundi dalam pilihan raya kecil ini.

Sementara itu, Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Osman Sabtu meminta petugas BN supaya menanggalkan jaket dan menutup payung mereka yang mempunyai logo parti.

Menurutnya, tempoh kempen tamat tengah malam tadi, maka tiada lagi bahan kempen seperti baju dan payung boleh digunakan hari ini.

Pilihan raya DUN Bagan Pinang menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon BN, Tan Sri Isa Samad dengan calon PAS, Zulkefly Mohd Omar.

Kerusi itu kosong ekoran kematian penyandangnya dari BN, Azman Mohammad Noor, pada 4 September lalu. Azman mengekalkan kerusi tersebut, dengan menewaskan calon PAS, Ramli Ismail dengan majoriti 2,333 undi.

Polis telah menasihatkan pengundi khususnya supaya mematuhi arahan anggota pasukan itu bagi memastikan kelancaran lalu lintas, yang dijangka sesak berikutan kehadiran pelawat yang berkunjung ke pantai peranginan di situ pada hujung minggu.

Pengundian akan ditutup pada pukul 5 petang dan diikuti dengan pengiraan undi di kesemua lapan pusat mengundi terbabit.

Penjumlahan undi akan dilakukan di Dewan MPPD dan keputusannya
dijangka dapat diketahui seawal pukul 8 malam ini.

8.51am Sekumpulan Pemuda Umno melaung kepada Pemuda PAS, sesiapa yang mahu arak, pergi ke Selangor.

8.50am Hujan renyai-renyai mulai turun di Teluk Kemang.

840am Hujan turun renyai-renyai semula di pusat mengundi SJK (T) ladang siliau.


8:25am Kira-kira 150 penyokong PAS berkumpul di luar sekolah kebangsaan Teluk Kemang untuk merayu undi. Beberapa orang pemandu kereta menunjukkan "tanda bagus" kepada penyokong PAS, dan penyokong membalas dengan laungan "Allahu Akbar".

8.20am Pemuda Kg Bagan Pinang menjerit "Anwar Rasuah" "Take Beer" dan "bapa rasuah". Ia sebagai membalas laungan penyokong PAS yang melaungkan "BN Rasuah". Kedua-dua penyokong melaung "Allahu Akhbar".

Kira-kira 100 penyokong PAS dan BN berkumpul di SJK (T) Ladang Siliau. Polis memantau keadaan. Langit kelihatan cerah, selepas hujan gerimis di sebelah pagi berhenti.

Kira-kira 100 penyokong PAS berhimpun di luar SK Telok Kemang dalam usaha terakhir merayu undi. Beberapa kereta yang lalu di situ membunyikan hon dan menunjukkan tanda sokongan. Penyokong PAS membalas balik dengan laungan 'Allahu Akhbar'.

8.05am Penyokong-penyokong PAS berdoa di luar pusat mengundi di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil ladang Siliau dalam Pekan Siliau.

8.00am Pengundian di Bagan Pinang bermula. Kira-kira 300 penyokong BN dan Pakatan Rakyat berkumpul di sepanjang jalan di pusat mengundi di Kg Bagan Pinang. Hujan yang turun sebentar tadi menyebabkan, ramai penyokong membuka payung masing-masing.

7.25am Polis mulai membuat sekatan di beberapa kawasan.

7.17am Hujan mulai turun seperti hari penamaan calon. Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusoff berkata ramalan cuaca hari ini dijangka hujan disebelah pagi, tidak seperti dua hari sebelum ini yang kelihatan cerah.

MalaysiaKini/-

E-Undi: 18 kesatuan pelajar serah memorandum kepada Menteri

SERDANG, 11 Okt: Gabungan Mahasiswa Bantah E-Undi (BANTAH) yang disertai 18 kesatuan mahasiswa seluruh kampus semalam menghantar memorandum secara langsung kepada Menteri Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Dato' Khaled Bin Nordin di Universiti Putra Malaysia.

Memorandum tersebut diserahkan sejurus program sambutan Aidilfitri Bersama Pimpinan MPPK di sini jam 11 pagi di Dewan Besar UPM.

Delegasi diketuai oleh pengerusi gabungan BANTAH, Mohd Aizat Bin Mohd Saleh. Turut serta, timbalan pengerusi Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN), Hisyamuddin Che Ali, pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Mohd Shazni Munir Ithnin, pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional (Pro M Nasional), Shafie Hashim dan seorang exco MPMUM, Mohd Fadzil Bin Jamal.

Disamping itu juga, BANTAH disertai hampir 100 mahasiswa yang menyokong usaha tersebut.

Di dalam pertemuan tersebut, BANTAH mengemukakan beberapa tuntutan, antaranya memansuhkan sistem perlaksanaan E-Undi dalam Pilihan Raya Kampus akan datang atas alasan tiadanya ketelusan dan kurang persediaan di peringkat universiti dalam melaksanakannya. Antara tuntutan lain juga adalah mendesak KPT supaya memansuhkan AUKU yang mencengkam hak bersuara mahasiswa.

Dato' Khaled, dalam kenyataan balas terhadap memorandum tersebut, bersetuju mengkaji semula sistem E-Undi, namun tidak bersetuju untuk memansuhkan AUKU atas alasan pemansuhan tersebut akan menyebabkan kesemua universiti akan ditutup.

Penyerahan memorandum tersebut adalah salah satu usaha BANTAH dan rakan-rakan kesatuan mahasiswa yang lain mendesak dihapuskan sistem E-Undi.

HarakahDaily.Net/-

BN semakin terdesak, PAS tetap optimis menang - Timbalan Presiden PAS

BAGAN PINANG, 11 Okt - PAS tidak menolak sebarang kekecohan dan keganasan yang terjadi disebabkan tindakan Umno-BN yang semakin terdesak dengan sokongan terhadap Pakatan Rakyat yang semakin memberangsangkan.

Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa berkata berdasarkan maklumat yang diterima sebarang kekecohan sengaja ditimbulkan pihak Umno-BN

"Ini adalah provokasi daripada Umno-BN terhadap petugas-petugas PAS dan ia merupakan tindakan desprado daripada Umno-BN," katanya ketika ditemui di Sekolah Kebangsaan Panglima Adnan, Bagan Pinang sambil mengiringi calon PAS, Zulkifli Mohd Omar.

Jelasnya hal tersebut disebabkan mereka berasa tergugat dengan sokongan yang dilihat meningkat dan positif kepada Pakatan Rakyat.

Ditanya mengenai peluang PAS untuk memenangi pilihan raya kecil ini, beliau menyatakan Pakatan Rakyat sentiasa bekerja keras dengan memberikan tentangan hebat kepada pihak lawan.

"Kita masuk pilihan raya untuk menang dan melihat kepada kesungguhan jentera Pakatan Rakyat yang turun secara all-out, kita yakin memberikan tentangan yang sehebat mungkin," ujarnya.

Beliau optimis kemenangan PAS pada pilihan raya kecil ini memandangkan rekod yang baik Pakatan Rakyat sebelum ini.

"Tiada suatu benda yang mustahil dalam senario politik Malaysia yang kian dinamik dan sukar dijangka apatah lagi untuk merampas kerusi Dun Bagan Pinang yang dimenangi Umno-BN sebelum ini," katanya lagi.

Tambahnya lagi, peringkat awal agak perlahan tetapi akan menjadi semakin lancar apabila masa berganjak ke tengah hari dan petang.

Suasana di unit peti undi Bagan Pinang yang terletak di Sekolah Kebangsaan Panglima Adnan agak tegang namun PAS akan terus berdepan dengan mereka ini dengan ketenangan serta mematuhi peraturan.

Turut sama mengiringi rombongan calon PAS, Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dato Abdul Halim Abdul Rahman, Adun Tendong, Dato' Mohd Daud, Ahli Parlimen Rantau Panjang, Adun Kijang, Wan Ubaidah Wan Omar, Adun Bukit Pana, Abdul Fatah Mahmood, Adun Jelawat, Abdul Aziz Kadir, Adun Dabong, Ariff Fathillah dan Adun Kemuning, Wan Ahmad Lutfi Wan Sulaiman.

Kereta juga jadi mangsa di Bagan Pinang

TELOK KEMANG, 11 Okt: Bukan sahaja orang menjadi mangsa, kereta petugas PAS juga diconteng dalam tindakan Jentera Umno dan Barisan Nasional (BN) yang dilihat semakin agresif melakukan provokasi terhadap PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil N.31 Bagan Pinang.

Kereta Toyota Camry warna hijau milik Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik diconteng dengan semburan cat putih pada pintu hadapan sebelah kiri.

Pintu kereta tersebut disembur dengan sejenis cat dengan tulisan.

Perbuatan provakasi itu didakwa dilakukan oleh jentera parti Umno-BN ala-samseng sekitar jam 4.00 pagi di lokasi tertentu dalam kawasan pilihan raya kecil tersebut pada 9 Oktober 2009.

Pemandunya, Encik Hazim Ismail, 52, menyifatkan tindakan Umno-BN cuba mencetuskan provokasi agar PAS bertindak balas.

Ini kerana, katanya beberapa siri keganasan dan tindakan melampau petugas Umno-BN terhadap petugas PAS dan Pakatan Rakyat sekadar mempertahankan diri.

"Umno cuba buat provokasi lagi pada hari-hari terakhir berkempen termasuk mereka (Umno-BN) menconteng kereta Usyaz Abu Bakar Chik ini.

Image"Banyak siri-siri keganasan petugas Umno-BN terhadap petugas PAS dan kita (PAS) hanya sekadar mempertahankan diri sahaja," jelasnya.

Beliau turut melahirkan rasa kebimbangan tahap keselamatan kerana banyak perbuatan melampau jentera Umno-BN tidak ada tindakan polis._


HarakahDaily.Net/-

Pemuda Umno jadi 'Beruk' Demokrasi!

ANALISIS

Selama 5 hari berkempen di Bagan Pinang banyak pengalaman baru yang ditempuh, kalau di Permatang Pasir keadaannya agak berbeza kerana kita mempertahankan kerusi kita, tetapi di Bagan Pinang kali ini kita berada dalam keadaan menyerang untuk merampas kerusi dari BN.

Dalam dua-dua keadaan pihak masing-masing berada dalam keadaan tertekan untuk merampas dan untuk mengekalkan kemenangan. Dalam pemerhatian saya hari pertama hingga ketiga kempen keadaan, masih tenang dan terkawal, namun setelah masuk hari ke 4 hingga sekarang suasana sudah mula nampak berbeza. Khususnya bagi Umno, jentera mereka dan ahli mereka dilihat begitu terdesak dengan asakan kempen PAS dan Pakatan yang mengambil pendekatan �touching� melalui ziarah rumah ke rumah.

Ceramah PAS sememangnya ditujukan kepada penduduk setempat, sebab itu kehadiran tidak begitu ramai kecuali ceramah besar yang dihadiri oleh pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat. Tetapi pendekatan PAS setelah beberapa hari berkempen memperlihatkan keberkesanan dari sudut risalah PAS dapat sampai kepada pengundi.

Saya mengatakan Umno terdesak kerana masuk hari ke 4 gerak kempen PAS diganggu oleh Pemuda Umno dengan cara yang �ganas� malah beberapa petugas PAS telah dicederakan dalam dua insiden yang saya sendiri berada berada semasa kejadian.

Insiden provokosi dari Pemuda Umno bermula di UPU Bagan Pinang khusus di taman Abdul Samad. Taman ini dikatakan kubu kuat Umno di manapada 7/10 semasa ahli Parlimen PAS mengadakan program angkat di UPU tersebut, kami telah dihalang untuk mengadakan majlis Hi tea dan sebelumnya dihalang untuk mengadakan program klinik perubatan Islam.

(Gambar:Mata Bob masih bengkak selepas tiga hari menjadi mangsa keganasan Bagan Pinang)

Dalam insiden pukul 3.00 petang itu kononnya penduduk setempat tidak setuju PAS mengadakan program di atas kawasan yang didakwa milik �yayasan� 2 Kanopi yang disediakan diminta untuk ditanggalkan. Provokosi Pemuda Umno sebelumnya menyaksikan dua petugas kita dibelasah kononnya menyerang Pemuda Umno, sedangkan maklumat yang saya dapat ialah Pemuda Umno dengan begitu biadap menghemburkan kata-kata kesat sambil memukul kepala seorang pemuda PAS tempatan.

Marah dengan sikap biadap Pemuda Umno dia memarahi mereka dan kerana itu budak PAS ini dipukul. Sejurus itu dia memanggil abangnya untuk membela. Apabila abang budak PAS ini datang dia terus mencabar siap yang telah �sekeh� kepala adik dia dan memukul, lalu abang budak PAS ini menumbuk Pemuda Umno yang bilangan mereka seramai 100 orang lebih. Pembaca boleh bayangkan bagaimana kemudiannya abang budak PAS ini dibelasah sehingga di bawa lari dia lintang pukang oleh petugas PAS.

Saya kebetulan ada di situ, mengejar budak Umno yang tak puas hati mengejar untuk belasah terus budak PAS untuk setel masalah. Saya merayu kepada Pemuda Umno sudahlah dari terus membelasah budak ini dan saya bagi jaminan akan setel masalah ini. Sampai di tempat hi tea lebih kurang 300 meter dari aksi kejar mengejar, gerombolan Pemuda Umno semakin ramai sehingga mencecah 200 orang lebih. Wakil rakyat Pas yang ada selain saya ialah Datuk Kamarudin Jaafar, Datuk Mahfuz, Dr Hatta, Khalid Samad dan ustazah Zailah.

(Gambar:Selepas dipukul, Bob berjaya dibawa lari oleh penyokong PAS)

Suasana tegang

Kami dikelilingi oleh Pemuda Umno dengan maki hamun ejekan dan ada yang memijak gambar Tok Guru sambil berteriak �sini bukan Kelantan, sini NS jangan buat samseng, baliklah!� Unit Kawalan dari PAS Kelantan sampai, tetapi bilangan mereka hanya sekitar 10 orang, jadi semua orang PAS termasuk kami hanya sekitar 30 orang sahaja. Biadabnya Pemuda Umno sambil maki hamun mereka cuba merobohkan kanopi kami.

Saya memberitahu kepada mereka biarkan kami adakan program, kalau mereka tak suka jangan ganggu majlis kami, tapi mereka mendakwa tanah ini, tuannya tidak mengizinkan, apabila ditanya siapa tuannya mereka kata yayasan. Entah Yayasan apa saya pun tidak tahu. Kami bercadang untuk kekal disitu walaupun kanopi kami mahu dirobohkan, tetapi kehadiran pemuda Umno yang saya lihat sudah tidak dapat dikawal lagi dikhuatiri boleh menimbulkan keadaan yang tidak diingini.

Saya sempat memberitahu Pemuda Umno yang mata mereka nampak merah menyala malah ada yang betul-betul dilihat tidak terkawal lagi dengan maki hamun dan hemburan kata-kata nista kepada PAS, "Inikan pilihanraya kecil, biasalah setiap parti buat program, sepatutnya kita biarkan program parti lain berjalan kalau kita rasa ini kubu kuat kita dan kita tak perlu bimbang". Kata-kata saya hanya disambut dengan ejeken dan sorakan menghina, lalu Dr Hatta menarik tangan saya dan membisik "eloklah kita beredar, ini macam tak boleh control dah" Kami pun meninggalkan tempat itu dan kemudian beredar sambil diejek dan dan diboo oleh Pemuda Umno.

Kami mengambil keputusan untuk teruskan program dengan ziarah rumah ke rumah dan Alhamdulillah mendapat sambutan menggalakkan malah ada yang simpati dengan insiden yang berlaku.

Pada hari Khamis esoknya kami meneruskan ziarah bersama Yb Zailah dan terbukti bahawa insiden di padang itu sebagai provokosi Umno supaya menghalang kami menziarahi pengundi, tetapi dari ziarah yang kami lakukan hampir 80% pengundi di Taman kononnya �kaw� Umno sebenarnya menyantuni kedatangan kami dan ramai yang bersetuju untuk menyokong calon PAS sambil berbisik:

(Gambar:Calon PAS dan Umno di Bagan Pinang)

"Yb fahamlah keadaan di sini, mereka ini tak boleh tengok kami sokong PAS, tapi jangan risau kami boleh beri undi kali ini, kami pun dah bosan."

Apabila diberitahu insiden provokosi Umno tempoh hari mereka terus bersimpati dengan Pas. Agak memeranjatkan kami kerana menyangka cara provokosi dibuat membayangkan PAS tak ada peluang hatta menziarahi pengundi, tetapi respons yang kami terima cukup berbeza.

Rumusannya, Umno semacam terdesak apabila melihat asakan kempen Pas yang menyantuni pengundi dengan cara yang merayu simpati, dan tema kempen yang paling digeruni oleh Umno ialah �tolak calon rasuah� Pengundi India dan Cina lebih terbuka sokongannya kepada PAS dan itu juga menekankan gerak kerja Umno yang terdesak untuk meraih undi Melayu dan undi sandaran mereka iaitu undi Pos dari tentera dan polis di mana bilangannya hampir 4000 lebih.

Ada orang bertanya kepada saya bagaimanakah peluang? Saya menjawab, sukar dan tugasnya mendaki, namun tiada yang mustahil, khususnya Umno kini terdesak dan Najib pun akur menang sikit pun jadilah. Oleh itu diharapkan dengan tekanan yang ada kepada Umno dan simpati orang Melayu yang meluat dengan sikap biadab Pemuda Umno, satu kejutan boleh berlaku.

Selamat mengundi kepada pengundi N31! Bagi Pemuda Umno janganlah jadi Beruk Demokrasi kerana hodoh perangai kamu di depan pengundi!

Sumber : HarakahDaily.Net/-

Bagan Pinang: Mood rakyat jelas menolak Mohd Isa

Tinjauan rambang pelbagai pihak mendapati umumnya bersetuju bahawa mood rakyat semasa kempen pilihan raya kecil Bagan Pinang adalah menyebelahi PAS. Faktor mood sudah cukup mengatakan PAS boleh bertarung dan boleh menang!

Semuga Tuhan Yang Esa menyuntik kesedaran kepada pengundi Bagan Pinang agar bersama-sama dengan mood rakyat di serata Semenanjung yang telah merasmikan pihak Pakatan Rakyat adalah pilihan rakyat di semua pilihan raya kecil.

Berikut adalah analisis daripada beberapa tinjauan online atau undian SMS yang mengutip mood rakyat tersebut.

Undian online

Beberapa kutipan pendapat yang dibuat melalui laman sesawang akhbar online tentang senario pilihan raya kecil N.31 Bagan Pinang, sebahagian besar memberi sokongan kepada isu-isu yang menyebelahi PAS/Pakatan Rakyat.

Berpandukan respon pembaca akhbar online yang sebahagian besar mereka adalah penjenguk laman sesawang (mungkin mereka sebahagian profsional, blogger atau penggemar internet) dari pelbagai lapisan social pembaca, menyatakan mood mereka (tentang sesuatu isu pilihan raya kecil Bagan Pinang) adalah menyebelahi pihak Pakatan Rakyat.

Di antara isu itu adalah Bagan Pinang adalah DUN kuat pengaruh BN, penilaian terhadap populariti Tan Sri Isa Samad dan hubungan populariti calon BN dengan peluang kemenangan.

Oleh itu, undian para pembaca laman MyStar online dan the Malaysian Insider adalah antara sample yang boleh dibaca. Berikut adalah keputusan undian tersebut.

Undian MyStar online 20 September 2009, atas persoalan: Apakah peluang BN untuk menang di pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang lebih besar kerana ia adalah kubu kuat Umno? Jawapannya yang bersetuju (Ya) = 12.9% dan tidak bersetuju (Tidak) = 87.1%.

Undian MyStar online 1 Oktober 2009, atas persoalan: Adakah pemilihan Tan Sri Isa Samad sebagai calon beri peluang kemenangan BN di DUN Bagan Pinang? Jawapannya yang menyokong (Ya) = 9.7% dan tidak menyokong (Tidak) = 90.3%.

Kemudian undian MyStar online pada 9 Oktober 2009 atas persoalan yang sama: Adakah pemilihan Tan Sri Isa Samad sebagai calon beri peluang kemenangan BN di DUN Bagan Pinang? Jawapannya yang menyokong (Ya) = 3.8% dan tidak menyokong (Tidak) = 96.2%.

Melalui laman akhbar online The Malaysian Insider pula, atas isu popularity Tan Sri Isa Samad lagi: Do you think Tan Sri Isa Samad's popularity in Bagan Pinang makes the by-election result a foregone conclusion? Jawapan pembaca laman berkenaan pada 6 Oktober 2009 adalah 63.8% yang memandang popularity Isa tidak menjamin kemenangan BN. Undian pada 7 Oktober pula menunjukkan pandangan atas persoalan yang sama adalah meningkat kepada 64.0%.

Respon SmS

Namun, hasil kajian respon SMS pula mendapati agak berbeza bacaan pandangan individu respondan dibandingan dengan pembaca laman online di atas. Walaupun keputusannya penerimaan respondan SmS ke atas isu 'memperkenal calon PAS: Zulkefly Mohamad Omar' kepada pengundi (melalui telefon bimbit) didapati agak rendah menyatakan sikap berpihak kepada mana-mana parti � setuju/tidak setuju dengan calon PAS � sebahagian mereka mengambil sikap tidak menyatakan sikap bersetuju dengan calon PAS.

Kajian SMS oleh Unit IT pilihan raya kecil Bagan Pinang yang dilakukan antara 1-4 Oktober mendapati serami 223 orang respon SMS itu jelas menyembunyikan sikap mereka melalui jawapan yang bernada berkecuali/tidak menjelaskan persetujuan sebenar kepada calon PAS yang dipilih bertanding.

Sehubungan dengan nilaian kajian tersebut, ternyata pada permulaan tempoh kempen pandangan pihak luar (mood pembaca laman online) adalah jelas menolak pencalonan Tan Sri Isa sebagai calon yang patut dipilih. Sementara jawapan melalui SMS kalangan pengundi Bagan Pinang sendiri, apabila PAS menamakan Zulkefly dan BN pula Tan Sri Isa, ia telah membuka sikap tidak berpihak kepada 52 peratus respondan.

Jika keputusan kajian SMS ini dijadikan bandingan atas sikap keseluruhan pengundi di Bagan Pinang, maka faktor calon hanya menjadi nilaian penting kepada 48% pengundi sementara 52% lagi pengundi masih bergantung kepada isu-isu lain (ekonomi, pembangunan, kesejahteraan dan integriti parti) yang bertanding.

Petunjuk Tuhan

Maka, atas keputusan itu, sesungguhnya Tuhan Yang Esa pasti memberi petunjuk kebenaran kepada para pengundi Bagan Pinang di dalam memilih calon dan parti yang mengikut selera masing-masing. Tunggulah esok hari mengundi, keputusannya dijangka akan membuktikan segala analisis pra-pilihan raya kecil.

Setiausaha Pilihan Raya PAS Pusat _

sumber : HarakahDaily.Net/-


Bagan Pinang: Proses pengundian dicemari pergaduhan penyokong BN dan PAS, SPR kesal

TAHAN... Ekoran pergaduhan antara penyokong BN dan PAS berhampiran dengan pusat mengundi di SK Telok Kemang. Dua orang penyokong yang dipercayai masing-masing daripada PAS dan BN ditahan oleh pihak polis.Kejadian berlaku apabila kedua-dua pihak membaling botol dan kayu kepada pihak lawan.Foto THE STAR Oleh: ART CHEN.

PORT DICKSON: Proses pengundian bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang hari ini tercalar apabila berlakunya pergaduhan antara penyokong Barisan Nasional (BN) dan PAS.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Yusof berkata beliau kesal dengan sikap penyokong-penyokong berkenaan hingga mencetuskan kekecohan.

"Saya kesal dengan apa yang berlaku, mereka (penyokong dan peraih undi) masih tidak faham dengan larangan yang dikeluarkan oleh SPR supaya tidak hadir pada hari pengundian.

"Kehadiran mereka hanya untuk membuat kacau, tapi bila kita larang mereka degil, bila kedua-dua pihak dah duduk bertentang mula lah pergaduhan macam apa yang berlaku..Saya kesal lah," katanya kepada mStar Online ketika dihubungi di sini sebentar tadi.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira pukul 11 pagi tadi, penyokong BN dan PAS masing-masing membaling botol dan kayu ke arah penyokong parti lawan.

Ekoran kejadian itu, dua orang penyokong masing-masing daripada PAS dan BN telah ditahan oleh pihak polis.

Menurut Abdul Aziz lagi, beliau berharap kumpulan penyokong berkenaan tidak mencetuskan kekecohan sehingga menggangu pengundi untuk keluar mengundi.

"Bagi SPR, kita harap pengundi tidak takut untuk keluar mengundi, pihak polis akan memastikan keadaan terus terkawal," katanya.

KECOH..Proses pengundian pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang kecoh apabila penyokong BN dan PAS saling bersorak untuk merayu undi bagaimanapun kejadian tersebut bertukar sebaliknya apabila penyokong kedua-dua parti bertindak ganas dengan membaling botol dan kayu kepada penyokong parti lawan. Dalam kejadian tersebut dua orang penyokong yang dipercayai masing-masing daripada PAS dan BN ditahan oleh pihak polis. Foto THE STAR Oleh: ART CHEN.

TAHAN...Polis menahan seorang daripada dua penyokong daripada parti yang bertanding. Mereka ditahan kerana dipercayai menimbulkan kekecohan berhampiran pusat mengundi di SK Telok Kemang di sini.Kejadian berlaku apabila kedua-dua pihak membaling botol dan kayu kepada pihak lawan.

mStarOnline/-

Tanda-tanda kemenangan di Bagan Pinang.

Cina islam menulis...

Hari ini adalah hari yang bersejarah bagi penduduk Bagan Pinang setelah mereka diberi peluang sekali lagi untuk memilih wakil rakyat dalam tempoh tidak sampai 2 tahun sejak PR ke 12 pada tahun lepas. Tempoh PAS yang mewakil Pakatan Rakyat dan BN "meminang" mereka berakhir pada jam 12.00 malam tadi dan pada jam 8.00 pagi tadi mereka mula keluar untuk membuang undi di semua Pusat pembuangan undi yang telah ditetapkan.

Saya agak berminat untuk menfokuskan sekitar 3 hari kempen yang berjalan di Bagan Pinang. Dipihak BN kita menyaksikan aksi-aksi ganas yang dilakukan oleh "samseng" yang memukul dan menyerang pemuda PAS tanpa belas kasihan. nampaknya seperti kata Tok Guru yang UMNO mewarisi tindakan primitif sejak 1960 an benar-benar berlaku di bagan pinang.

Provokasi yang berlaku sehingga malam tadi oleh petugas BN semacam dirancang oleh orang yang sangat terdesak menggambarkan BN sudah kekeringan modal sehingga itulah modal terakhir untuk mematahkan serangan jentara PAS dan pakatan Rakyat yang terus bergerak dengan tersusun rapi.

Melihat kepada serangan jentara Pakatan Rakyat pada tiga hari terakhit dan turunnya Tok Guru Nik Aziz dan turunnya DS. Anwar disaat akhir menyebabkan apa yang saya istilahkan sebagai BN sudah terdesak di tepi gelangang. isu JE dan tanah serta Rasuahnya Isa Samad disamping kemelut Orang CIna dibawah MCA yang cuba diselesaikan dalam EGM kelmarin masih gagal.

Selain itu BN cukup terdesak apabila usaha Najib menaja dan menubukan Parti baru makkal Sakti dengan beliau hadir merasmikan nampaknya bagi saya masih gagal untuk menarik sokongan orang India di UPU yang majoriti pengundinya dari kaum India.

Contohnya di UPU Pekan Siliau kita mendapat maklumat terakhir kaum India lebih mesra dan tertarik dengan cara kempen yang dilakukan oleh petugas Pakatan Rakyat. Inilah antara asakan akhir yang saya sifatkan Bn dalam keadaan sangat terdesak.

Kerana itulah tanda-tanda kebimbangan yang terserlah bila Najib bercakap di Paris bahawa yang penting menang bukannya majoriti. Saya sifatkan inilah gambaran BN sudah terdesak.

Sesudah itulah aksi serangan ganas dilakukan dan tindakan provokasi lain mula dilakjukan di Bagan Pinang. BN semacam tidak ada isu untuk dibangkitkan dan dalam keadaan terdesak menjawab pelbagai isu yang dibangkitakan Paktan Rakyat termasuklah Undi Pos.

Demikianlah situasi yang saya gambarkan sebagai suasana akhir yang menghiasi suasana kempen di Bagan Pinang.

Saya berkesimpulan calon PAS ounya peluang yang cerah untuk menang dan saya jangkakan akan menang walauppun mungkin sangat tipis walaupun 1 atau 2 undi

50:50 di Bagan Pinang

Zulkifli Sulong

TELOK KEMANG, 11 Okt: 13,644 pengundi sah Bagan Pinang mula membuang undi pagi ini dengan lebih 95 peratus pengundi pos yang berjumlah 4,604 pengundi berdaftar telah selesai mengundi hingga semalam.

Mereka akan menentukan samaada calon Pakatan Rakyat dari PAS, Zulkefly Mohamad Omar atau calon Barisan Nasional (BN) dari Umno, Tan Sri Mohd. Isa Samad pilihan majoriti rakyat pantai peranginan Port Dickson ini.

Mereka terdiri dari 19.9 peratus pengundi India, kira-kira 10 peratus Cina dan selebihnya, 70 peratus adalah pengundi Melayu. Di kalangan Melayu itu, kira-kira 4,600 atau 32 peratus adalah pengundi pos.

Sehingga kini, kebanyakan pemerhati politik memberikan peluang kedua-dua pihak sehingga semalam adalah 50 : 50. Namun begitu, analisa di kalangan yang hampir dengan Umno memberikan kemenangan kepada calon mereka antara 600 hingga 1000 undi majoriti.

Ini berdasarkan andaian Isa akan mendapat 75 peratus undi Melayu, 70 peratus undi pos, India 45 peratus dan Cina 30 peratus.

Namun begitu, kajian yang dibuat oleh sekumpulan pensyarah Universiti Malaya berdasarkan 2,000 respondan secara rawak mendapati sokongan untuk PAS 56 peratus dan 46 peratus untuk BN.

Kajian yang dibuat oleh Ilham Centre pula menunjukkan Isa menjadi pilihan majoriti pengundi. Ini berdasarkan 48 peratus mereka mengenali Isa manakala Zulkefly hanya dikenali 11.7 peratus pengundi sahaja. Keutamaan cara pengundian juga adalah calon yang dikenali dan berwibawa.

Dalam pada itu, tidak kurang juga yang memberikan pendapat melampau namun tidak kurang juga asasnya. Mereka berkata Umno akan berjaa meningkat undi majoriti mereka sehngga ke 3,000 undi berbanding 2,333 undi dalam pilihan raya umum 2008 lalu.

Namun sikap melampau yang ditunjukkan oleh sesetengah juru kempen dan petugas Umno sehingga memukul petugas Pakatan Rakyat dan merobohkan khemah mereka sangat-sangat meragukan.

"Jika Umno yakin akan menang buat apa tindakan agresif sebegini? Ini tindakan orang yang tertekan dan takut dengan kekalahan," kata seorang rakan wartawan dari sebuah akhbar harian.

Tindakan ganas bermula Rabu lalu. Sekumpulan petugas Umno datang ke sebuah khemah Darul Syifa' yang ditubuhkan oleh PAS untuk memberikan perkhidmatan percuma di Taman Sirusa.

Kumpulan pertama ini memberikan amaran agar khemah itu dirobohkan dalam masa 24 jam. Selang beberapa jam datang lagi kumpulan kedua yang mengarahkan agar khemah itu dirobohkan segera bukannya dalam masa 24 jam.

Akibatnya dengan kasar khemah itu dirobohkan mereka. Petang semalam, sehari sebelum mengundi, berlaku juga pertengkaran dan pergaduhan di sini.

Kunjungan ke Taman Si Rusa Jumaat selepas itu dapat merasai betapa tegangnya keadaan antara petugas PAS dan Umno di situ. Ini kerana, markas mereka yang berdekatan antara satu sama lain.

Khemah-khemah PAS pula didirikan di tepi-tepi jalan kerana tidak ada penyokong PAS yang sedia memberikan rumah mereka kerana takut di ganggu dan diugut oleh petugas BN yang sudah lama bertapak di situ.

(Gambar:Pengundi OKU pertama ditolak masuk oleh petugas SPR)

Pusat akhtiviti PAS adalah di sebuah Pasti di situ. Kawasan ini dijaga oleh PAS Kedah dan PAS Johor.

"Kami banyak belajar dari PAS Kedah dalam kerja-kerja politik di sini," kata Pesuruhjaya PAS Johor, Dr Mahfudz Mohamad ketika ditemui di situ.

Menteri Besar Kedah yang juga Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Seri Azizan Razak, turut turun ke situ. Beliau banyak memberikan motivasi kepada petugasnya bukan memberikan kempen politik kerana majlis itu penuh dengan petugas PAS dari Johor dan Kedah di samping petugas tempatan.

"Tugas kita adalah berkempen dengan cara terbaik. Itu kerja kita. Menang kalah itu bukan kerja kita, itu kuasa Allah...Dia yang berkuasa menentukannya," kata Azizan.

Pengundi tempatan kurang menyertai majlis ceramah terutama yang dibuat di waktu siang kerana PAS agak asing bagi penduduk di sini. Mereka hanya mendekati PAS dan Pakatan melalui media khasnya media baru iaitu laman web dan blog di internet dan sms melalui telefon bimbit.

Calon BN, Tan Sri Isa yang memberikan ucapan di Si Rusa berkata, mereka semua ini orang luar yang datang buat kacau ke kawasan mereka.

"Selepas ini, mereka semua pulang. Siapa yang nak jaga kebajikan kitaa semua melainkan Umno," kata Isa dalam ceramahnya di sebuah rumah yang menjadi pintu masuk ke taman itu. Jalan di situ jam dengan kereta yang mahu keluar masuk.

Turut terperangkap adalah kenderaan PAS yang dibawa PAS Kedah untuk berkempen di sini. Ia berupa kenderaan pacuan empat roda yang dilengkapkan dengan alat siar raya di atasnya. Ketika itu mereka sedang berkempen untuk memanggil orang ramai ke ceramah yang akan diberikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada malamnya (9 Oktober).

Adun Ladang, Terengganu, Datuk Tengku Hassan mempunyai cerita tersendiri dalam siri kempen yang dibuat di sini.

"9 dari sepuluh pengundi yang kami temui memberikan jawapan positif kepada PAS. Namun kami bimbang kalau jawapan yang sama juga diberikan kepada jurukempen Umno," kata Tengku Hassan bekas Pegawai Kanan kerajaan Terengganu itu.

Anggota Parlimen Kota Raja, Selangor, Dr Mariah Mahmud juga mempunyai ceritanya sendiri. Sejak datang ke sini kira-kira seminggu lalu, beliau tidak pulang ke kawasannya di Selangor.

"Kalau saya pulang, saya kena jaga penduduk Kota Raja. Kalau saya ada di sini, mereka faham saya bertugas dan terpaksa tangguhkan apa-apa khidmat untuk mereka buat sementara," kata Mariah.

Dr Mariah bersama pasukannya yang dibawa dari Kota Raja menjaga peti undi Ladang Seliau tempat pengundi India bermastautin. Ini berdasarkan demografi Parlimen beliau yang ramai pengundi India itu.

"Kami dah kenalpasti hampir kesemua pengundi kita dahulu dan cuba mempertahankannya di samping menambah pengundi baru," kata seorang petugas Dr Mariah yang ditemui.

Pendek kata, dalam pilihan raya kecil kali ini, petugas Umno pasti terkejut besar. Buat pertama kalinya mereka merasakan tekanan dengan juru kempen yang memenuhi kawasan yang selama ini menjadi kubu kuat Umno.

Harakahdaily akan memberikan maklumat keputusan ini secara langsung. Keputusan pertama akan diketahui sekitar jam 6 petang nanti. _

PERKEMBANGAN PILIHAN RAYA KECIL DUN BAGAN PINANG

BERIKUT adalah perkembangan hari mengundi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang:

8.55 pagi: Hujan renyai-renyai kembali turun di kawasan Telok Kemang namun ia tidak menghalang pengundi untuk menunaikan tanggungjawab mereka.

8.15 pagi: Tinjaun di Sekolah Kebangsaan Telok Kemang mendapati kira-kira 100 pengundi mula hadir di pusat undi berkenaan.

8 pagi: Proses pengundian bagi pilihan raya kecil N 31 DUN Bagan Pinang bermula.

7.50 pagi: Suasana di pusat mengundi di Sekolah Kebangsaan Telok Kemang meriah dengan kehadiran ramai penyokong kedua-dua parti yang bertanding.

7.45 pagi: Hujan telah pun berhenti, cuaca kembali terang dan keadaan trafik di Bandar Port Dickson bergerak lancar.

7.30 pagi: Keadaan mendung dan hujan turun renyai-renyai.

7 pagi: Hujan turun dengan lebat di kawasan Telok Kemang. Mstar/-