17 Julai 2009

Gambar sekitar ceramah mansuhkan ISA peringkat negeri Perak.

Naib Presiden PAS, Yb. Salahuddin Ayub sedang menyampaikan ceramah pada Ceramah Isu Semasa mansuhkan Isa di markaz PAS Kg. Jana Kamunting, Taiping.
Kampung Perdamaian Sukhirin - Kini Dan Silam

Email Oleh : hisham ikmal
sumbangan artikel dari Saudara Panji Darman


Kampung Perdamaian Sukhirin (Kampung Chulabhorn Patana 12) adalah sebuah kampung bermastautinnya bekas kader dan perajurit Rejimen Ke-10 Tentera Rakyat Malaya yang dibangunkan selepas penandatanganan perdamaian 3 pihak di Haadyai pada 2 Disember 1989. Justeru itu kampung ini berlatarbelakangkan perjuangan bersenjata yang bermula sejak Jun 1948 menentang penjajah Inggeris untuk kemerdekaan tanah air. Rejimen Ke-10 didirikan pada 21 Mei 1949 di Temerloh, Pahang di bawah pimpinan Abdullah C.D.

MENCARI MAKNA SEJARAH

Hegemoni imperialis British terhadap Malaya, bukan sahaja telah merantai kebebasan dan memunggah kekayaan kita keluar demi melampias kuasa empayar yang berpusat di London, malah ia juga telah meragut kebenaran sejarah dan warisan perjuangan kemerdekaan kita yang sebenar. Rentetan-rentetannya terputus-putus, penuh dakyah dan memihak kepada penjajah seolah-olah merekalah dewa penyelamat.

Kebengkokan ini diwarisi terus dari satu generasi ke satu generasi. Minda rakyat terus dibelenggu, tampak seolah-olah mereka masih dijajah. Justeru kerana sejarah yang bengkok ini, tidak hairanlah sekiranya masih terdapat segelintir pemimpin Melayu yang masih menjadikan mereka dewa pujaan seperti apa yang dilaporkan di dalam surat khabar tempatan tentang seorang pegawai daerah “haprak” yang mencadangkan agar didirikan satu papan tanda bagi memperingati, Pesuruhjaya Tinggi British di Malaya, Sir Henry Gurney, yang ditembak oleh Tentera Pembebasan Nasional (TPN) di Bukit Fraser pada 6 Oktober 1951.

Henry Gurney adalah seorang Think Tank dan pakar strategi pecah-perintah, utusan Queen yang dihantar ke Palestin bagi menyelesaikan isu Palestin dan Israel pada tahun 1946. Beliaulah orang yang bertanggungjawab memecahkan Palestin dan mewujudkan Negara Israel. Dari buah fikirannyalah kita dapat manjamah hingga ke hari ini, Palestin hidup dalam ancaman Zionis serta lebih setengah abad dalam peperangan dan penindasan yang tidak berkesudahan.

KUALA KUBU BHARU, 21 Jun (Bernama) -- Dalam beratus-ratus kenderaan yang melalui Jalan Kuala Kubu Bharu untuk ke pusat peranginan Bukit Fraser setiap hari, mungkin tidak ramai yang tahu bahawa salah satu selekoh di jalan itu pernah menjadi saksi kepada satu peristiwa berdarah yang menggegarkan negara.

Bagi mengajak orang ramai dan pelancong luar mengimbau semula peristiwa pembunuhan Pesuruhjaya Tinggi British di Tanah Melayu Sir Henry Lovell Goldsworthy Gurney, Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Selangor mengambil inisiatif meletakkan sebuah papan tanda di lokasi berlaku tragedi berdarah di selekoh itu.

Pegawai Daerahnya Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata perletakan papan tanda itu dibuat supaya orang ramai yang melalui jalan itu dapat memperingati dan mengimbau semula peristiwa hitam itu. (Bernama.com).

Satu lagi peristiwa penting dalam sejarah Malaysia iaitu Rundingan Baling di antara Tunku dan Chen Ping pada tahun 1955. Rundingan ini bukan sahaja berat sebelah dengan syarat-syarat yang tidak menasabah terhadap MCP, malah ianya adalah satu skima rundingan demi kepentingan dan hegemoni British seterusnya. Kehadiran David Marshall mengiringi Tunku adalah demi memastikan agar rundingan ini gagal dan peperangan terhadap TPN diteruskan. Kegagalan ini dapat memberi ruang kepada propaganda British untuk melebel MCP sebagai pengganas, kepala batu dan golongan yang sukakan peperangan.

Skima ini juga telah memperuntukan ruang masa yang cukup kepada British untuk terus memperkukuhkan strategi penguasaannya terhadap mobiliti sumber ekonomi Malaya dengan memperalatkan golongan bourgeoisie tempatan pula demi kelangsungan cengkamannya terhadap bumi ini.

Sekian lama masa berlalu; Kata Stalin, bahawa sejarah di tulis oleh tangan orang yang menang, tetapi dalam konteks ini sejarah Malaysia telah ditulis oleh tangan golongan oportunis Pro-British yang telah dirasuk oleh faham kebendaan. Tidaklah menghairankan sekiranya para pemimpin hari ini tidak mempunyai integriti untuk membela rakyat miskin yang mengharapkan pembelaan.

Kepada orang yang ingin menelusuri rentetan perjuangan kemerdekaan tentu sekali Terasatimbul pelbagai pertanyaan yang begitu banyak tidak terjawab. Mengikuti sebuah buku yang di tulis oleh Tunku sendiri ”The Road to Independence” (1988), terasa hidangannya begitu hambar dan kosong. Ia menceritakan bahawa kemerdekaan ini dicapai hanya dengan air liur dan tinta pemimpin-pemimpin seperti Tunku, Tan Cheng Lock dan kawan-kawannya. Memahami betapa dalam dan berbisanya cengkaman British di bumi Malaya ini, maka timbul lagi persoalan apakah kuasa imperialis ini telah membebaskan Malaya yang kaya raya ini dengan begitu mudah sekali. Orang putih memang bijak menyembunyi kelicikan tindakannya di bawah kulitnya yang cerah dan bahasanya yang lunak.

Sesekali mereka memperlihatkan diri sebagai sebuah bangsa yang berilmu dan bertamadun tinggi. Mereka tampak lebih menyayangi monyet dan orang utan serta sangat prihatin terhadap unggas lain di rimba seolah-olah mereka adalah golongan yang penyayang, bertanggungjawab dan bertamadun. Kepada monyet dan orang utan mereka melayani dengan baik kononnya menjaga spesis-spesis ini agar terus kekal. Mereka tidak menjajah monyet dan orang hutan kerana spesis ini tidak boleh menoreh getah, melombong bijih, membina jalan keretapi, pelabuhan atau membeli barang keluaran British pada masa itu.

Monyet dan orang utan juga tidak boleh dijadikan buruh paksa atau dikutip cukai setiap bulan seperti yang dilakukan terhadap orang-orang Melayu miskin di perkampungan Belum, Gerik pada suatu ketika dulu. Perkampungan itu, kini lenyap dari pandangan dan hilang dari sejarah oleh perbuatan mereka yang telah mengebom dan menghalau keluar penduduknya ketika darurat dulu. Terhadap spesis unggas, mereka persis seperti wakil Tuhan, kononnya memperjuangkan kemanusiaan sejagat.

Sebaliknya pula kepada rakyat yang lemah seperti di Malaya, dasar–dasar imperialis yang berpaksi di London telah dipaksakan ke atas mereka, demi mengukuhkan kedudukan sterling menerusi penguasaan terhadap mobiliti sumber ekonomi bagi keperluan industri dan dagangan. Rakyat yang lemah dilihat sebagai sumber yang boleh ditindas untuk membina syurga mereka di London.

Sungguhpun begitu, ramai juga pemimpin silam termasuk dari kalangan UMNO sendiri begitu menyedari terhadap fakta sejarah sebenar perjuangan mengusir keluar kuasa imperialis ini. Kuku imperialis yang begitu kuat mencengkam itu, tidak sekali-kali boleh menjadi longlai kerana pujukan dan rundingan. Kuku dan jari ini menjadi menggeletar apabila melihat askar-askarnya bergelimpangan dan darahnya membasahi bumi Malaya setiap hari. Justeru itu, ia terpaksa merencana satu pengunduran yang lebih selamat tanpa mengurbankan misi sebenarnya.

Lama sesudah semua peristiwa ini, pada tahun 1999, Universiti National Australia telah menganjurkan sidang dialog bersama Chen Ping, bekas Setia Usaha Agung MCP. Dialog ini kemudiannya disiarkan pada tahun 2004. Semasa ditanya kepada Chen Ping tentang sumbangan MCP dalam sejarah Kemerdekaan Malaya katanya dengan jujur;
” But we didn’t experience defeat in forcing the British to grant independence to Malaya. Without our struggle, I don’t think the British would grant independence to Malaya. Or it will be many years later. According to Sir Rober Thomson, he admitted we at least accelerated the Merdeka for 10 to 15 years” ( Dialog with Chin Peng 2004 page 234-234).

Dari perspektif sejarah yang lebih objektif, pengkaji sejarah melihat tentangan dan ancaman gerila, Darurat (1948-1960) yang meningkatkan ketegangan antara Gerila dan Penjajah serta peristiwa Rundingan Baling (1955) adalah antara kronologi penting ke arah memulakan rundingan untuk kemerdekaan. Dalam bahasa lain, pengunduran bagi menyelamatkan maruah kerana tidak lagi sanggup mendepani tentangan yang berterusan dari gerila Tentera Pembebasan Nasional Malaya. Pun begitu, British tidak pernah putus asa untuk meneruskan hegemoni ekonomi dan politiknya menerusi taktik yang lebih licik walaupun negara mencapai kemerdekaan.

Dasar pengukuhan sterling oleh British sebenarnya begitu berjaya hingga kini walaupun dasar ini telah dirangka semasa Churchill sekitar 1945 -1955. Dasar Neo-Imperialism yang lebih halus terhadap bekas tanah-tanah jajahannya pula diteruskan tanpa begitu disedari oleh rakyat. Jarum Propaganda yang halus terus tertusuk ke minda menerusi dasar-dasar politik, pendidikan dan ekonomi di negara-negara bekas tanah jajahannya. Mereka terus menikmati hasil titik peluh dari kerja keras rakyat negara ini. Kalau dulu mereka melebelkan komunis sebagai pengganas hari ini mereka mengguna label yang sama juga terhadap orang-orang Islam yang berjuang mempertahankan tanah air mereka dari penindasan. Ironinya, masyarakat kita terus menari mengikut rentak dan irama paluan gendang kaum penjajah yang licik ini kerana minda mereka masih jauh untuk menanggapi makna sejarahnya sebenar.

Ribut lagi di Titi Serong: ADUN sampaikan bantuan segera kepada mangsa


TITI SERONG, 16 July :- Kejadian Ribut yang memusnahkan rumah penduduk dalam DUN Titi Serong sekali lagi terus mendapat perhatian dari ADUN berkenaan, Drs. Khalil Idham lim. Beliau yang baru balik dari berkempen di PRK Manek Urai bersama dengan beberapa orang pegawai dari pejabat ADUN dan Setiausaha JKKK Sg. Kota, En. Zulkifli telah melakukan lawatan terhadap 3 rumah yang mengalami kerosakan teruk dalam kejadian ribut itu. Sedikit sumbangan barang makanan dan kewangan dihulurkan kepada semua mangsa.

Seorang mangsa yang ditemui mengatakan kejadian itu berlaku sekitar jam 3.00 pagi dalam keadaan mereka sekeluarga tindur nyenyak.

Dalam kunjungan itu Drs. Khalil sempat berbual dan bertukar pandangan dengan beberapa orang pegawai dari pejabat Tanah dan Daerah yang hadir juga untuk meninjau keadaan dua rumah yang rosak teruk dilanda ribut itu.

Dalam kenyataan ringkasnya yang sempat dipetik, Drs. Khalil menasihati seluruh warga Titi Serong dan sekitarnya menilai kembali segala amal yang dilakukan yang mungkin menyebabkan "bala" itu sering melanda kawasan Titi Serong.

Beliau juga memohon dari agensi yang berkaitan untuk menyegerakan bantuan yang sewajarnya dengan peruntukan yang sedia ada bagi membantu semua mangsa.Repot Polis kes sogokan wang kepada pengundi di Manek Urai jam 10.00pagi ini.

Kejadian sogokan wang kepada penggundi Manek Urai yang berlaku di Pejabat Kesedar Manek Urai (gambar) yang terletak kira-kira 50 meter dari pusat mengundi di SK Peria akan dilakukan oleh Ketua DPP Kawasan Kuala Krai dan diiringi oleh Pimpinan PAS Kawasan yang lain. laporan itu akan dilakukan di Balai Polis Kuala Krai pada jam 10.00 pagi ini.

Semua dijemput hadir.

Isu kematian misteri di SPRM Selangor : Sidang media di Wisma DAP jam 11 pagi ini

Berikutan dengan Setiausaha politik exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah, terbunuh dalam keadaan misteri dari bangunan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shah Alam.

Mayat Teo Beng Hock, 30, ditemui di atas bumbung bangunan bersebelahan pejabat suruhanjaya tersebut.

Satu sidang yang berkaitan akan dilakukan di Wisma DAP Perak pada jam 11.00 pagi ini. Dijangka Pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat Perak dan ADUN PR akan hadir dalam sidang penting itu.

Semua rakan media dijemput hadir..

SU politik exco mati jatuh bangunan SPRM atau dibunuh ?

Setiausaha politik exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah, terbunuh selepas dipercayai jatuh bangunan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor di Shah Alam.

Mayat Teo Beng Hock, 30, ditemui di atas bumbung bangunan bersebelahan pejabat suruhanjaya tersebut.

Semalam Teo telah dibawa ke pejabat tersebut untuk disoal siasat berhubung dakwaan salah guna wang peruntukan DUN membabitkan beberapa ADUN Pakatan Rakyat negeri itu.Kematian secara misteri dan ada setengah pihak yang mengaitkan ini sebagai insiden pembunuhan kejam sebagaimana yang berlaku sebelum ini termasuklah Kugan yang mati didalam lokap, sekali ini seorang yang berada dakan siasatan SPRM meninggal dunia dalam keadaan misteri dan penuh dengan tanda tanya.

Pagi ini pimpinan tertinggi pakatan rakyat, Ds.Anwar Ibrahim(PKT), Lim Kit Siang(DAP) dan Salahuddin Ayub(PAS) akan berada di Pejabar SPRM tersebut untuk memohon penjelasan lengkap dari SPRM mengenai kejadian tersebut. Demikian antara kenyataan yang berkaitan diucapkan dalam ceramah Naib Presiden PAS itu di Kamunting malam tadi.

YB.Gobalakrisnen yang juga berceramah ditempat sama malam tadi meminta pertanggung jawaban dari SPRM yang didakwanya menyebabkan kematian itu. Beliau selain itu mempersoalkan bagaimana ada penafian tentang kematian itu sedangkan Teo Beng Hock masih dalam siasatan SPRM dan mengaitkan "pembunuhan" itu ada kaitan dengan usaha SPRM menutup konspirasi yang sedang dilakukan terhadap Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat.

Berikutan berita mengejut dan luar biasa tersebut, para pemimpin Pakatan, termasuk Ean, bergegas ke bangunan tersebut kelmarin.

Pemimpin DAP lain yang berada di pejabat SPRM termasuk exco kerajaan Selangor, Ronnie Liu, Speaker DUN Teng Chang Khim dan ahli parlimen Petaling Jaya Selatan, Tony Pua.

Liu and Teng mengesahkan bahawa mayat itu mendiang Teo.

Sewaktu ditemui, mendiang berbaju biru bersama kot hitam dan seluar putih.

Dalam sidang media di pejabat SPRM negeri itu, Pengarah Siasatan SPRM Datuk Shukri Abdull berkata mayat ditemui jam 1.30 tengah hari ini.

Ditanya bagaimana mendiang ditemui, beliau berkata seorang pegawai suruhanjaya ke tempat kejadian selepas mendengar jeritan seseorang tentang mayat itu.

Menurutnya lagi, siasatan terhadap Teo - sebagai saksi kes - selesai kira-kira 3.45 pagi tadi tetapi dilihat masih berada di bangunan tersebut sekitar jam 6 pagi.

SPRM tidak jelas sama ada beliau mati akibat terjatuh atau terjun dari bangunan tersebut.

Sementara itu, SPRM mengesahkan sedang menyiasat empat ADUN Selangor berhubung dakwaan salah guna peruntukan wakil rakyat.

Shukri mengesahkan suruhanjaya itu semalam menyerbu empat pejabat ADUN berkenaan dan meneliti beberapa dokumen bagi membantu siasatan, lapor laman web Utusan Malaysia.

"(Siasatan) itu prosedur biasa. Kalau kita terima apa-apa aduan, memang kita akan ke pejabat atau rumah mereka," katanya kepada pemberita di Akademi SPRM hari ini.

Sementara itu, peguam M Manoharan, yang menemani Teo ke pejabat SPRM semalam berkata, mendiang kelihatan biasa dan tidak menunjukkan sebarang tanda menghadapi sebarang tekanan.

"Dia nampak gembira dan tenang. Saya menasihatkannya bagaimana hendak mengendalikan soal siasat tersebut kerana saya tidak dibenarkan untuk bersamanya" katanya.

Manoharan, yang juga ADUN Kota Alam Shah kali terakhir melihat Teo pada kira-kira jam 7 petang semalam.

Setakat jam 6 petang ini, mayat Teo masih berada di atas bumbung tempat dia jatuh.

Komputer riba Teo dirampas

Pejabat Ean telah diserbu SPRM semalam di mana sebuah komputer riba milik Teo dan sebuah komputer meja telah dirampas.

SPRM juga menyerbu pejabat ADUN Kampung Tunku, Lau Weng San.

Selain Ean dan Lau, lima lagi wakil rakyat Pakatan turut disiasat, iaitu Teresa Kok (Kinrara), Hannah Yeoh (Subang), Elizabeth Wong (Bukit Lanjan), Dr Cheah Wing Yin (Damansara Utama) and Edward Lee (Bukit Gasing).

SPRM sebelum itu telah menyoal siasat beberapa orang, termasuk pembantu lima wakil rakyat - Ean, Lau, Kok, Wong dan Yeoh.

Wakil rakyat Pakatan Selangor masing-masing diberi RM500,000 setahun untuk membiayai program kemasyarakatan di kawasan masing-masing. SPRM mendakwa dana tersebut telah disalahguna.

R Sivarasa, yang juga ahli parlimen Subang berkata, kematian Teo berlaku dalam keadaan yang meragukan.

"Sehingga ini, kita mempertanggungjawab SPRM terhadap kematian tersebut sehingga kita mendapat penjelasan yang memuaskan," katanya.

Sumber asal Malaysiakini dengan edit. /-

Ceramah Perdana isu semasa isu mansuh ISA di Taiping dapat sambutan.

TAIPING, 16 July :- Sempena dengan Himpunan Mansuhkan ISA (GMI) yang akan diadakan di Kuala Lumpur pada 1 Ogos akan datang satu ceramah perdana isu semasa telah diadakan di Markaz Kg. Jana, Kamunting di sini.

Penceramah yang diundang ialah Naib Presiden PAS, YB. Salahuddin Ayub, Pimpinan Tertinggi PKR, YB. gobalakrisnen, Ketua Penerangan PAS Perak, Drs. khalil Idham Lim, ADUN Pokok Assam, YB. Yee Seui Kai, dan Ketua Pemuda PAS Perak, dan Ust. Zawawi Abu Hassan . Hadir sama ialah pimpinan DPP Perak dan pimpinan kawasan yang lain.

Ceramah tersebut telah mendapat perhatian dari penyokong Pakatan Rakyat pelbagai agama dan bangsa.

Pada kesempatan yang sama belangsung majlis penyerahan sebanyak 92 borang ahli baru yang diserahkan kepada YB.Salahuddin Ayub.

Manek Urai :Tindakan UMNO perlekeh Abe Uji jadi senjata makan diri

Dari : http://wargamarhaen.blogspot.com

Tindakan Umno memperlekehkan Mohd Fauzi Abdullah sebagai peraih ikan dan berpendidikan rendah, akhirnya menjadi senjata makan diri.

Majoriti pengundi di Manek Urai menolak isu tersebut biar pun disebar-sebar di kampung-kampung melalui tenaga kempen Umno dan jentera kerajaan pusat.

Anggota Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa melahirkan rasa bangga kerana rakyat di Manek Urai tidak mudah terpengaruh dengan taktik kotor yang dipermainkan Umno.

Kata beliau juga pengundi mempunyai daya ketahanan diri yang kuat biar pun banyak umpan wang ditabur Umno.

"Sebab itulah ada pihak menjangka PAS kalah pada pilihan raya itu berikutan banyak wang ditabur, janji pembangunan dipancing dan bantuan jentera kerajaan secara besar-besaran.

"Jadi ketika berdepan dengan segala situasi itu PAS masih boleh menang maka ia dianggap satu kejayaan besar. Jumlah majoriti tidak lagi menjadi penting dalam keadaan itu," katanya di sini, semalam.

Malah beliau cukup berbangga kerana pengundi di Manek Urai membuktikan kerajaan pimpinan ulama terus menjadi pilihan rakyat Kelantan.

Pada pilihan raya tersebut calon PAS, Abe Uji menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Tuan Aziz Tuan Mat dengan majoriti 65 undi. Abe Uji memperolehi sebanyak 5,348, manakala Tuan Aziz - 5,283 undi.

Abe Uji berkata, kemenangan yang diperolehinya bukan kejayaan peribadi, sebaliknya hak semua pejuang Islam dan pencinta keadilan.

"Saya berterima kasih kepada semua pengundi yang telah mengundi saya. Saya bersyukur. InsyaAllah saya akan cuba sedaya upaya menjadi wakil rakyat sebaik mungkin tanpa mengira fahaman politik," katanya.

Dalam perkembangan lain Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta kerajaan pusat membina jalan raya baru menghubungkan Kuala Krai - Kota Bharu sebagaimana dirancang sebelum ini.

Katanya, jalan raya baru itu sewajarnya disegerakan bagi mengatasi pertambahan jumlah kenderaan yang begitu ketara sekarang.

"Kerajaan kena meneruskan pembinaan jalan raya terbabit sebagaimana diumumkan sebelum ini. Buatlah apa yang telah dirancang dan bukannya menabur janji kosong kepada pengundi di Manek Urai," katanya.

Posted by RAKYAT MARHAEN

Jui Meng letak jawatan Pengerusi MCA Bahagian Bakri, kemungkinan sertai PKR ?

KUALA LUMPUR: Benama melaporkan bekas naib presiden MCA, Datuk Chua Jui Meng akan meletakkan jawatan sebagai pengerusi MCA Bahagian Bakri, Muar, Johor seperti spekulasi bahawa beliau mungkin keluar parti itu dan menyertai parti pembangkang.

Setiausaha MCA Bahagian Bakri, Kelvin Lim. berkata Chua, yang juga bekas Menteri Kesihatan telah memanggil satu mesyuarat tergempar bahagian berkenaan malam ini untuk membincangkan kedudukan beliau sebagai pengerusi bahagian berkenaan.

"Mesyuarat tergempar itu akan diadakan di pejabat bahagian di Jalan Bakri, Muar malam ini.

"Selepas 7.30 malam, satu kenyataan dijangka dikeluarkan kepada media. Ia seolah-olah Datuk Chua Jui Meng telah membuat keputusan," katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Chua, 64, menjadi pengerusi MCA Bahagian Bakri selama 23 tahun.

Beliau bertanding jawatan presiden MCA dua kali tetapi kalah kepada Tan Sri Ong Ka Ting pada pemilihan parti 2005 dan Datuk Seri Ong Tee Keat pada pemilihan tahun lalu.

Bagaimanapun Chua tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen mengenai peletakan jawatannya walaupun beberapa percubaan dibuat.

Semenatara itu Malaysiakini dalam satu beritanya menyiarkan kemungkinan Datuk Chua Ji Meng akan melompat parti untuk menyertai PKR di satu majlis hujung minggu ini.

Laporan itu juga menyatakan Chua telah memanggil mesyuarat tergempar MCA Bakri malam ini di mana beliau dijangka melepaskan jawatan ketua bahagian berkenaan.

Difahamkan timbalannya, Sia Ka Tuan, dijangka akan memangku jawatan ketua bahagian berkenaan.

Chua, 64, bekas menteri kesihatan dan seorang peguam, mengetuai bahagian Bakri sejak 23 tahun yang lalu.

Beliau bertanding jawatan timbalan presiden MCA tetapi tewaskan kepada Datuk Seri Ong Ka Ting pada 2005 dan Datuk Seri Ong Tee Keat pada 2008.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka menggunakan kemasukan Jui Meng ke dalam PKR untuk meningkatkan sokongan kepada gabungan pembangkang yang kini berdepan dengan krisis dalaman dan kebangkitan semula BN di bawah kepimpinan Perdana Menteri baru, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Usaha Malaysiakini untuk menghubungi Jui Meng juga tidak berjaya.

Iktibar disebalik Manek Urai

Email oleh : Zamri Keciks

Bahang pertarungan dan pergelutan di medan Manik Urai telah pun reda dan selesai. Syabas diucapkan kepada Sdr. Mohd Fauzi Abdullah , laksanakanlah amanah yang diberi oleh rakyat itu sebaik mungkin sebagai wakil yang mewakili parti yang memperjuangkan Islam. Seluruh negara berbangga dengan pencapaian PAS itu walaupun dengan majoriti yang amat tipis kerana PAS lah satu-satunya wadah harapan yang kekal dengan prinsip dan dasar perjuangannya.

Tidak keterlaluan dikatakan PAS menang bukan lebih kerana calonnya, jenteranya atau mana-mana pemimpinnya, tetapi PAS menang lebih kerana Islam, bukan hanya di Manek Urai malah seluruh negara dari Perlis hingga ke Johor, bukan hanya PRU ke 12 malah sejak Merdeka warna Islam yang ia kibarkan itulah yang membawa barakah dan menyejukkan hati rakyat untuk mengundinya.

Kemenangan di Manek Urai ini merupakan “hatrick” ataupun kemenangan tiga kali berturut-turut buat PAS dari Kuala terengganu ke Bukit Gantang dan kini Manek Urai, suatu pencapaian luar biasa dan perkembangan baru buat parti dan gerakan Islam ini. Namun yang ketara cumalah kalau kemenangan yang sebelumnya iaitu di Kuala Terengganu dan Bukit Gantang, besar dan membanggakan (walaupun kita tidak memerintah Terengganu dan baru sahaja terlepas kuasa di Perak), walaupun bertembung dengan jentera BN yang bagaikan gergasi berkaurng emas, di Manek Urai undi kita merosot, majority kita susut dab BN berjaya menambahkan bilangan undi mereka.

Kita menang dengan majoriti 65 undi berbanding 1352 undi majoriti yang kita perolehi pada PRU ke 12 lalu. Benar “a win is a win” walau dengan 1 undi, namun sebagai sebuah gerakan Islam, parti yang bertunjangkan adab dan prinsip Islam, kita perlu bermuhasabah menyaring dan merenung dimana kekurangan dan kesilapan kita kalau mahu dibandingkan dengan di Kuala Terengganu dan di Bukit Gantang. Biar kita berterus-terang, jujur demi kelangsungan perjuangan yang maha suci ini.

Kita perlu akui suasana di Manek Urai berbeza dengan suasana mana-mana pilihanraya kecil yang melibatkan PAS sejak tahun 50-60an lagi. Suasana agak kelam, ikatan ukhuwah dan mahabbah berjemaah bagaikan diuji di sana. Kalau sebelum ini jika pun ada perbezaan pandangan sesama kita, tetapi apabila terjun ke medan perang segala-galanya diketepikan. Keutamaan adalah mempamirkan satu saf ketumbukan yang padu dan kemas bagi menggerun dan menghadapi musuh. Di Manek Urai kali ini secara jujur saya nyatakan ia tiada malah sebaliknya strategi dan pendekatan asing dibuat sehingga saf tampak tidak kemas, longgar dan renggang.

Ada yang boleh turun, ada yang dilarang. Ada poster yang boleh naik ada yang tidak. Ada yang disusun dan dibenarkan ceramah ada yang tidak. Malah ada pula yang menggunakan gelanggang untuk menyindir dan merendah-rendahkan sesama jemaah. Maaf ini tidak pernah berlaku sebelum ini.

Ahli-ahli secara matang melayan karenah ini walaupun hati luka dan gelisah. Kita tidak mahu menzahirkan kelemahan kita walaupun ada yang ghairah begitu. Tetapi kita tidak berdaya menahan persepsi mereka yang di luar saf. PAS dilihat berbeza di Manek Urai, bukan PAS yang biasa-biasa. Kerana itu samada kita sedari ataupun tidak mereka yang di luar saf yang sebelum ini pernah memenangkan kita, kini rimas dan tidak selesa dengan gelagat kita. Mereka percaya dan kasih pada PAS tetapi PAS kali ini tidak tampak bagaikan yang selalu-selalu.

Biarlah kita berlapang dada dan menyelami kekurangan ini dengan penuh adab dan disiplin Islam. Pasti ada hikmah disebaliknya.

Apa pun kepada yang ikhlas yang telah bertungkus-lumus kerana percaya pada PAS dan prinsip perjuangannya, syabas saya ucapkan. Doakanlah PAS kekal sebagaimana asalnya. Buangkan yang keruh ambil yang jernih.

Mahkamah benar Anwar peroleh dokumen kes liwat

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini mengarahkan pihak pendakwa bagi kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim menyerahkan semua dokumen (barang kes) yang dipohon beliau kecuali sampel DNA.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah mengarahkan pihak pendakwa menyediakan semua dokumen itu termasuk rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dalam masa 10 hari

BERITA TERDAHULU

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi pagi tadi selesai mendengar hujah permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim agar pihak pendakwa memberikan kepadanya semua dokumen berkaitan kes liwatnya sebelum perbicaraan bermula.

Pendengaran di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah selesai selepas satu jam pihak pembela mengemukakan hujahan balas terhadap hujahan pihak pendakwa semalam.

Hakim kemudiannya menangguhkan prosiding sehingga pukul 2.30 petang ini untuk keputusan permohonan tersebut.

"Saya fikir petang ini saya boleh berikan keputusan bagi permohonan ini.

"Namun saya hanya akan berikan keputusan serta alasannya secara ringkas... Saya perlukan masa untuk sediakan penghakiman penuh," kata hakim Mohamad Zabidin.

Terdahulu dalam hujah balas hari ini, peguam bela Edmund Bon sekali lagi menegaskan pihak pendakwa raya sememangnya perlu menyerahkan semua dokumen dan yang berkaitan di bawah Seksyen 5, 51 dan 51 A Kanun Acara Jenayah (KAJ).

"Dokumen dan bahan-bahan itu penting untuk persediaan kami menghadapi perbicaraan nanti... tanpa dokumen-dokumen berkenaan akan menyukarkan kami untuk bersedia," kata Bon.

Antara dokumen yang diminta ialah pita rakaman CCTV yang asal yang diambil di beberapa lokasi di tempat kejadian di Kondominium Desa Damansara, Jalan Setia Kasih, Bukit Damansara dari tarikh 25 Jun hingga 27 Jun 2008, sampel DNA, kenyataan-kenyataan saksi termasuk pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan, kenyataan polis dan beberapa dokumen lain.

Bon juga membantah hujah Peguam Cara Negara II, Datuk Yusof Zainal Abiden yang mengetuai pihak pendakwaan semalam bahawa pihaknya tidak memahami dan tersalah tafsir maksud yang terkandung dalam seksyen itu.

Beliau berkata, kandungan seksyen berkenaan ada menyatakan bahawa pihak pendakwa perlu menyerahkan dokumen dan bahan-bahan yang berkaitan termasuk seperti sampel asal DNA, rakaman asal CCTV dan juga keterangan pengadu.

"Undang-undang jelas menunjukkan seksyen berkenaan membenarkan kami memperolehinya," katanya.

Anwar didakwa meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari, 23, di Unit 1151, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun tahun lepas.

100 hari Najib bawa bala kepada dua karyawan NTV 7

Email Oleh : Zamri Keciks

Kedah dapat pelaburan RM35.7 bilion

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Kedah bakal pesat membangun selepas ini apabila menerima projek hub penapisan minyak terbesar di negara ini yang bernilai RM35.7 bilion.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak menyaksikan pelancaran projek itu melalui majlis menandatangani perjanjian antara Merapoh Resources Corporation dengan para pelabur mereka.

Merapoh oil refinery di Yan, Kedah yang bernilai US$10 billion (RM35.7 billion) akan mempunyai kapasiti penapisan sebanyak 350,000 tong minyak sehari, sekali ganda kemampuan kilang yang kedua terbesar di Malaysia iaitu di Melaka.

Kilang ini akan dibangunkan oleh Merapoh Resources Corporation dan dananya akan disokong oleh pelabur antarabangsa.

Kilang ini akan menapis minyak mentah dari Timur Tengah untuk diekspot kemudiannya ke China.

Azizan berkata, kerajaan negeri menjangka, pelaburan untuk industri minyak dan gas akan bernilai RM80 bilion di masa depan dengan terbinanya hub ini.

Khir Toyo gemparkan Dun Selangor?

SHAH ALAM, 15 Julai: Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohd Khir Toyo membuat kegemparan besar dalam Dewan Undangan Negeri Selangor pagi tadi apabila dia bersama 19 Adun BN lagi keluar meninggalkan dewan.

Gempar ke? Tetapi itulah yang dijanjikan oleh beliau semalam iaitu akan membuat satu kegemparan hari ini.

Dun Selangor, melalui Selcat, telah membentangkan usul untuk mengantung Khir selama setahun dan empat lagi Adun BN enam bulan.

100 hari Najib bawa bala kepada dua karyawan NTV 7

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Nampaknya tidak semua mendapat hadiah sempena 100 hari Datuk Seri Najib Razak menjadi Perdana Menteri. Dua karwayan NTV 7 misalnya mendapat bala sempena 100 hari Najib.

Ketua Pengarang Meja Berita NTV7, Mohd Mohsin Abdullah, selepas 100 hari Najib kehilangan pekerjaannya.

Beliau ditamatkan perkhidmatan di situ mulai 1 Julai lalu. Sebabnya, dia dikira penyokong Datuk Seri Abdullah Badawi kerana beliau memasuki NTV 7 atas cadangan Datuk Kamaruzaman Zainal, bekas Pengarah Hal Ehwal Semasa TV3, orang Abdullah.

Selain Mohsin, turut mendapat bala sempena 100 hari Najib adalah Penolong Editor Tugasan NTV 7, Florence Looi, yang juga rakan Mohsin.

Tambang bas sekolah berhawa dingin naik 30 peratus

KUALA LUMPUR: Kadar tambang bas sekolah berhawa dingin dibenarkan naik sehingga 30 peratus bermula 1 Ogos depan.

Perkara itu diumumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz di sini hari ini.Tambang teksi naik RM3

KUALA LUMPUR: Kadar tambang teksi akan dinaikkan dari RM2 kepada RM3 untuk tiga minit pertama, manakala tambahan 10 sen akan dikenakan bagi setiap 115 meter perjalanan.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz di sini, sebentar tadi.

Katanya, kadar tambang baru itu dijangka berkuatkuasa bulan depan, namun tarikhnya belum ditetapkan.

Lebih 13,000 Keping Duit RM50 Palsu Ditemui Di Thailand

BANGKOK, 16 Julai :- Polis Thailand merampas lebih 13,000 keping wang RM50 palsu bernilai antara RM650,000 dan RM750,000 di Lopburi dua hari lalu.

Wang-wang tersebut ditemui ketika polis menyerbu rumah seorang bekas pegawai kanan tentera di wilayah di luar Bangkok itu yang turut menemui senjata api.

Ketua pencegah jenayah dua divisyen, Kol Akradej Pimolsri memberitau pihak media, serbuan tersebut dibuat hasil maklumat orang ramai bahawa bekas pegawai tentera tersebut menyimpan senjata api di rumahnya.

Rampasan wang itu yang dicetak di Thailand dipercayai yang terbesar sejak beberapa tahun lalu.

"Sebelum ini ada maklumat bahawa ringgit palsu dicetak di Kemboja. Tetapi kini kami ada maklumat ia mungkin dicetak di luar Bangkok," kata seorang pegawai polis.

Semalam, polis Thai menahan seorang pembawa dolar Amerika palsu yang mempunyai nilai 13 juta baht di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Bangkok.

Lelaki berumur 36 tahun tersebut memberitahu bahawa dia merupakan bekas pemberi maklumat polis dan membawa wang tersebut untuk operasi polis.

--BERNAMA

Penyokong Pakatan Rakyat cedera, media tutup keganasan BN

KUALA LUMPUR, 16 Julai: - Akibat kekalahan di Manek Urai memberikan tamparan dan kejatuhan moral yang dasyat kepada Barisan Nsional (BN) namun media seperti biasa cuba memberikan moral semula dan menjadi peniup 'nyawa' parti itu.

Ahli Majlis Tertinggi KeADILan Badrul Hisham berkata ini dapat dilihat apabila media cuba mengenengahkan isu puteri Umno jadi mangsa keganasan dengan gambar diambil dari sebuah sebuah hospital.

Ahli Majlis Tertinggi KeADILan Badrul Hisham berkata ini dapat dilihat apabila media cuba mengenengahkan isu puteri Umno jadi mangsa keganasan dengan gambar diambil dari sebuah sebuah hospital.

"Malangnya media menggelapkan berita dan gambar penyokong Pakatan Rakyat yang berdarah, 'pecah' kepala dibaling batu oleh penyokong BN," katanya dalam blog peribadinya.

Dalam blognya itu, turut disiarkan gambar seorang wanita di salah satu pusat mengundi yang terpaksa dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan kerana kepala terkena batu yang dibaling penyokong Umno.

Turut disirakan seorang petugas Pakatan Rakyat yang turut cedera, berdarah kepalanya dibalut tetapi tidak mahu dihantar ke hospital.

"Inilah bentuk mainan media regim yang tidak layak di ajak berpakat atau berpadu..." katanya dan menambah walaupun berkarung wang ditabur, janji dan ugutan di buat namun BN tetap kalah.

Harakahdaily /-

Kaedah Meraikan Anak-Anak Yatim Berbuka Puasa

Email Oleh : anuarani
Ramadan - Marilah beramal
lawatilah KE http://rumahanakyatim.com/


Asalamualaikum wbt,

Bulan Ramadhan akan menjelang tidak lama lagi. Seperti biasa banyak syarikat, jabatan serta individu sibuk menyusun jadual berbuka puasa. Sudah menjadi kelaziman setiap majlis yang adakan antara yang dijemput adalah anak-anak yatim. Alhamdulillah dengan adanya jemputan maka dapatlah anak-anak tersebut bergembira menikmati juadah yang istimewa. Saat ketibaan bulan Ramadhan sangat-sangat dinantikan oleh anak-anak tersebut.

Terima kasih diucapkan kepada pihak penganjur yang saban tahun tidak pernah melupakan anak-anak yatim dalam penganjuran majlis mereka. Disamping dijamu makan anak-anak ini juga diberikan sumbangan yang berupa duit raya dan juga hadiah-hadiah yang lain.

Namun demikian ada beberapa perkara yang harus kita ambil kira. Ianya bukanlah satu peraturan yang harus kita patuhi tetapi hanyalah sebagai panduan.

1. Jangan memilih
Dirumah-rumah jagaan anak-anak yatim bukanlah semuanya dihuni oleh anak-anak yatim atau piatu sahaja. Terdapat juga anak-anak yang miskin dan anak-anak terbiar. Oleh yang demikian janganlah kita sebagai penganjur meletakkan syarat untuk menjemput anak-anak yatim atau piatu sahaja. Jemputlah semua anak-anak yang ada disitu.. Jangan dipinggirkan anak-anak yang lain. Jangan lupa juga untuk menjemput 3 atau 4 orang pengiring yang terdiri dari pengurus atau pekerja dari rumah tersebut.

2. Sediakan kenderaan atau tambang
Rumah-rumah anak yatim tidaklah mempunyai peruntukan yang besar bagi membiayai tambang atau sewa bas. Jika anda ingin menjemput mereka sediakan kenderaan yang sesuai. Atau jika mereka perlu uruskan sendiri pengangkutan, berikan sedikit peruntukan untuk sewa pengangkutan pergi dan balik. Jika syarikat atau jabatan anda memiliki bas sendiri adalah lebih baik.

3. Tempatkan mereka bersama tetamu anda yang lain
Jangan diasingkan anak-anak tersebut diruang yang khas yang berasingan dari tetamu lain. Tempatkan mereka bersama-sama tetamu lain. Mereka ingin sekali berinteraksi dan bermanja dengan orang lain. Adalah lebih afdhal jika mereka diselangselikan dengan tetamu disetiap meja.

4. Anak-anak yatim bukanlah bahan pameran
Seringkali berlaku anak-anak yatim ini akan dapat bertemu dengan tetamu khas seperti VIP atau artis ketika sesi bergambar atau sidang akhbar. Sebelum itu mereka ditempatkan dimeja barisan belakang. Mereka cuma dipanggil kedepan apabila tiba sesi bergambar atau ketika menjadi latarbelakang sesi fotografi artis.

5. Selera kita mungkin sama dengan selera mereka
Adalah tidak manis jika tetamu dihidangkan dengan makanan yang berbeza dengan anak-anak yatim.. Mereka juga ingin menikmati juadah yang istimewa seperti orang lain. Oleh yang demikian jangan diasingkan hidangan mereka dengan hidangan tetamu-tetamu lain.

6. Jika memberi hadiah, berilah kepada semua
Jika anda akan memberi sumbangan atau cenderamata berikan kepada semua mereka. Tentukan jumlah mereka yang akan hadir dan sediakan sumbangan atau cenderamata yang secukupnya. Selain dari wang mereka juga memerlukan pakaian dan alat-alat tulis.

7. Beri peluang mereka tunjukkan bakat
Kebanyakan rumah anak-anak yatim mempunyai pasukan kompang atau nasyid mereka sendiri. Selain dari persembahan artis jemputan, mereka peluang anak-anak ini menunjukkan bakat mereka. Mereka merasa dihargai jika diberi peluang memberikan persembahan mereka. Tapi jangan lupa memberi notis awal semasa mengundang mereka. Mereka juga mempunyai aturacara yang ketat sepanjang bulan ramadhan..

8. Jangan tahan mereka hingga larut malam
Anak-anak perlu menjalani tanggungjawab mereka sebagai pelajar. Mereka perlu hadir kesekolah pada awal pagi. Oleh yang demikian jangan menahan mereka didalam majlis anda sehingga larut malam. Lepaskan mereka pulang lebih awal supaya mereka dapat bangun sahur dengan segar dan seterusnya dapat bersekolah esok paginya. Awalkan acara penyampaian sumbangan dan cenderamata.

Semoga apa yang dipaparkan diatas boleh menjadi panduan kepada kita semua dalam mengendalikan majlis-majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim kelak. Jika anda ingin membuat sebarang penambahan atau komen, dipersilakan.

Terdapat lebih 300 orang anak-anak yatim, piatu, anak-anak miskin dan terbiar dibawah naungan Yayasan Pembangunan Nur Hikmah di Kuala Lumpur, Selangor dan Perak . Jika anda ingin agar kami menguruskan undangan bagi pihak anda sila hubungi kami di talian hotline kami 1700 800 020 atau hubungi Pejabat Yayasan Pembangunan Nur Hikmah 03-8733 2411 atau boleh terus hubungi rumah-rumah berkenaan seperti berikut :

1. Pondok Penyayang Raudah, Batu 11 Gombak, Selangor
No. Telefon : 03-61852068 (Ustaz Mukhtaruddin)

2. Asrama Anak-Anak Yatim Qanaah , Taman Greenwood, Gombak
No. Telefon : 03-61892001 (Puan Shamsiah)

3. Asrama Penyayang Nur Iman, Setapak, KL
No. Telefon : 019-2519082 (Ustazah Sharimah)

4. Persatuan Anak Yatim Flat Sri Sabah, Cheras, KL
No. Telefon : 012-2427558 (Puan Kalsom)

5. Rumah Jagaan Nurhikmah, Tmn Mesra, Kajang, Selangor
No. Telefon : 03-87396994 (Hj. Osman)

6. Asrama Anak-Anak Yatim Nurul Iman, Manjoi, Ipoh, Perak
No. Telefon : 016-5460071 (En. Khairul)

Terima kasih

* Anda juga boleh menaja sajian sahur untuk anak-anak yatim melalui Program Mangkuk Tingkat. Sila klik MangkukTingkat.com

-----------------------------------------------------

Hadith :

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:"Sebaik-baik rumah kaum muslimin ialah rumah yang ada anak yatim yang diasuh dengan baik dan sejahat-jahat rumah kaum muslimin adalah rumah yang ada anak yatim yang selalu diganggu dan disakiti hatinya." Riwayat Ibnu Majah

Huraian

i) Penghormatan dan bantuan kepada anak yatim mestilah dijaga terutama mereka yang terdiri daripada keluarga yang susah kerana anak yatim begitu memerlukan perhatian yang sewajarnya dalam meneruskan kehidupan sebagaimana yang dirasai oleh anak-anak yang lain. Mereka begitu rindukan belaian kasih sayang dan juga keprihatinan semua pihak agar mereka turut gembira.

ii) Rasulullah s.a.w juga merupakan anak yatim di mana bapanya Abdullah meninggal ketika umurnya 2 bulan dalam kandungan. Manakala ibunya Aminah pula meninggal ketika baginda baru berumur 6 tahun iaitu ketika usia seseorang itu dahagakan kasih sayang seorang ibu. Datuknya Abdul Muttalib turut meninggalkan baginda ketika usia baginda 8 tahun.

iii) Allah turut menyebut bagaimana keadaan nabi dan bagaimana pula Allah membantu baginda sehingga menjadi pemimpin yang teragung. Firman Allah dalam ayat 6 - 11 surah ad-Duha yang bermaksud :

"Bukankah Dia yakni Allah mendapati engkau wahai Muhammad yatim piatu lalu Dia memberikan perlindungan. Di dapatiNya engkau mencari-cari jalan kebenaran lalu Dia memberikan petunjuk. Didapati-Nya engkau miskin lalu Dia memberikan kekayaan. Oleh itu, janganlah engkau mengasari anak yatim. Jangan engkau menengking orang yang meminta pertolongan. Maka hendaklah engkau menyebut-nyebut nikmat Tuhanmu sebagai tanda syukur kepadaNya."

iv) Islam melarang umatnya daripada mengkhianati dan menghina anak yatim. Tetapi hendaklah memastikan agar hak mereka dalam memiliki harta, ilmu dan kasih sayang sentiasa terjaga. Pastikan mereka lahir sebagai anak yang soleh yang mampu membantu ibu atau bapa mereka yang telah meninggal dunia kerana sesungguhnya membiarkan mereka bererti kita telah mengkhianati agama dan menghina mereka bererti kita turut membenci Rasulullah s.a.w yang juga merupakan anak yatim piatu. Oleh itu bimbinglah mereka ke jalan yang diredhai Allah dan jauhilah mereka daripada jalan kesesatan. Allah telah memberi amaran melalui firmanNya dalam Ayat 1-2 Surah al-Ma'un yang bermaksud : "Tahukah engkau tentang orang yang mendustakan agama. Dia ialah orang yang menindas serta berlaku zalim terhadap anak yatim !"

-------------------------------------------------------
YAYASAN PEMBANGUNAN NUR HIKMAH
No. Pendaftaran : 646393-A
No. 16-3, Jalan Mesra Niaga,
Taman Mesra,
43000 Kajang,
Selangor Darul Ehsan.
Telefon : 03-87332411
Faks : 03-87332967
Laman web : http://www.nurhikmah.org.my/home/
EMAIL : presiden@nurhikmah.org.my

AMARAN :

Pihak Yayasan Pembangunan Nur Hikmah tidak pernah melantik mana-mana pihak atau mengeluarkan surat kebenaran atau apa-apa surat rayuan kepada pihak ketiga bagi memungut derma atas nama Yayasan Pembangunan Nur Hikmah atau Khidmat Nur Hikmah. Sebarang sumbangan hendaklah dibuat terus kepada Yayasan Pembangunan Nur Hikmah samada melalui cek atau secara online ke Akaun Maybank 564306010030.

Sebarang kemusykilan atau pertanyaan sila email kepada presiden@nurhikmah.org.my atau telefon 019-2158 827 (24 jam) .


Terjemahan Muqaddam JUZ AMMA

Email Oleh : Mohamad Feroz

Assalamu'alaikum wahai Sahabat sekalian.

Dibawah adalah petikan berita dari Laman Web ALAF 21.

Menghasilkan buku, kongsi kebaikan

Dipetik dari:
SINAR HARIAN - 27 Jun 2009

REZEKI memperoleh anak sulung cetuskan usaha seorang bapa hasilkan sebuah buku panduan mudah pelajari cara membaca dan fahami al-Quran (Juz Amma). Orang yang dimaksudkan ialah Muhammad Nazir Mohammed Khalid, pensyarah elektronik di Universiti Industri Selangor (Unisel).

Pada awalnya, anak kelahiran Pulau Pinang cuba menghafal Juzul Amma sejak menerima kehadiran anak pertamanya, Muhammad Azri yang lahir pada 17 April 2005.

Saya teringat kata seorang rakan dari Indonesia yang mengatakan jika anak hendak masuk sekolah perlu pandai hafal Juzuk Amma. Jadi, saya terpanggil untuk cuba menghafal dan mengamalkan surah-surah tersebut, sebelum mengajar anak berbuat demikian.

“Dari situ, saya mula menulis pada akhir tahun 2007. Namun isteri saya, Noor Malawati Awang telah sarankan saya untuk menulis ayat-ayat al-Quran menggunakan komputer agar tulisan tersebut nampak lebih cantik dan boleh dikongsi dengan orang lain.”

Pada bulan Januari 2008, Muhammad Nazir dengan kerjasama abangnya, Ustaz Mohammad Najib, guru agama dan tahfiz dari Bukit Mertajam dan adik iparnya, Kamal Rul Ariffin Awang yang mahir dalam bidang komputer serta rakannya, Mohd Azim Sardan yang mahir dalam tulisan Jawi, telah berusaha menghasilkan buku berjudul Terjemahan Muqaddam Juz Amma.

Usaha membukukan hasil penulisan tersebut mengambil masa hampir setahun, sehinggalah mendapatkan kelulusan perakuan betul pruf daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN). Muhammad Nazir kemudiannya menghubungi syarikat penerbitan buku Alaf 21 melalui saranan seorang rakan sekerjanya, Mohd Karimi.

Bermula dari situ, buku Terjemahan Muqaddam Juz Amma secara Lafziyah Melayu-Inggeris – Jawi berserta tajwid akhirnya berjaya diterbitkan oleh Karya Bestari pada pertengahan Jun ini. Kini buku tersebut menjadi salah satu daripada 200 judul buku terbitan Alaf 21, Buku Prima dan Karya Bestari pada Pesta Buku Alaf 21 yang berlangsung pada 26 – 28 Jun.

Bapa kepada dua anak memberitahu, niat awalnya menghasilkan buku tersebut untuk berkongsi kebaikan dengan orang ramai. Ada dua syarat untuk mengaji dengan baik, iaitu dari segi tajwid dan kaedah berhenti dan sambung bacaan ayat al-Quran tersebut.

Bagi mereka yang kurang mahir berbahasa Arab boleh mendapatkan buku tersebut yang ada menyediakan terjemah ayat ke ayat dan perkataan ke perkataan dari tulisan Melayu, Inggeris dan Jawi.

“Sebenarnya saya melihat al-Quran sebagai medium pembelajaran yang berkesan dalam apa-apa jua bidang. Saya berharap buku Terjemahan Muqaddam itu dapat membantu pembaca dari segi menanam minat membaca, mudah baca al-Quran dan memperkayakan bahasa Arab.”

TERJEMAHAN MUQADDAM DAPAT SAMBUTAN

BUKU terbaru Karya Bestari bertajuk Terjemahan Muqaddam Juz Amma merupakan buku terbaru di pasaran dan kini mendapat sambutan hebat di Pesta Buku Alaf 21. Buku berwarna hijau ini mendapat sentuhan yang begitu istimewa daripada Ustaz Naib Mohammed Khalid, Muhammad Nazir Mohammed Khalid, Mohd Azim Sardan dan Kamal Rul Ariffin Awang.

Editor yang bertanggungjawab sepenuhnya dalam pembikinan Muqaddam, iaitu Norhayati Mat Kassim dan Norliza Salih berasa syukur kerana melalui penerangan tentang buku ini, pengunjung rasa terpanggil untuk memilikinya.

“Alhamdulillah, jualan yang memberangsangkan sepanjang dua hari berlangsung jualan buku Alaf 21 walaupun pada mulanya, ada pengunjung agak sukar menerima keistimewaan buku ini. Lama-kelamaan apabila diterangkan satu per satu kaedah mempelajari buku ini, mereka sudah boleh faham dan terima.

Saya syorkan buku ini perlu dimiliki oleh semua orang kerana susunan isi kandungan iaitu surah-surah dalam Muqaddam sangat sistematik, mudah baca dan lebih istimewanya pembaca boleh belajar bahasa Inggeris, mengeja jawi, bahasa Arab selain bahasa Malaysia dalam setiap surah,” kata Norhayati.

Norliza pula menambah, “Tanggapan pengunjung tentang Muqaddam ini iaitu buku ini sama dengan Muqaddam yang ada di kedai-kedai buku. Sebagai editor yang bertanggungjawab, bagi saya tidak sama. Kerana apa? Kerana surah-surah yang terdapat dalam Muqaddam diterjemah satu per satu dan ini membezakan Muqaddam yang ada di pasaran.

Yang dikatakan istimewanya ialah kita memahami setiap patah perkataan itu satu per satu dan mudah menghafalnya. Malah, surah-surah yang terdapat dalam Muqaddam merupakan surah yang lazim dibaca dalam sembahyang.”

Selain keistimewaan yang diperkatakan oleh kedua-dua editor ini, Muqaddam diterjemah secara Lafziyah (Melayu-Inggeris-Jawi) berserta tajwid. Buku ini juga merupakan panduan mudah untuk mempelajari membaca dan memahami al-Quran. Hukum tajwid yang dibincangkan disusun secara sistematik dan disertakan penerangan ringkas mengenainya.

Anda tidak perlu waswas kerana buku Muqaddam ini telah mendapat perakuan kesahihan daripada Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM).

# Sila layari - http://bacalahsayangku.blogspot.com/

HADITH HARIAN: Ciri-ciri Orang Munafik

Email oleh : Amier Selamat

Tajuk :
Ciri-ciri Orang Munafik

BAB:
Akhlak


Hadith : Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya . (Empat sifat itu ialah) apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran. (Menegakkan benang basah ) . [Riwayat Ahmad]

Huraian:
Pengajaran Hadith:
i) Amanah bermaksud tanggungjawab yang diterima oleh seseorang yang kepadanya diberikan kepercayaan bahawa ia dapat melaksanakannya sebagaimana yang dituntut tanpa mengabaikannya.
Ii) Amanah meliputi berbagai-bagai aspek seperti amanah tehadap Allah dan Rasul-Nya, amanah terhadap diri sendiri dan amanah terhadap masyarakat dan perkhidmatan.
Iii) Monopoli kuasa dan tanggungjawab yang luas di tangan seseorang akan menyebabkan kuasa itu tidak berkesan dan tanggungjawab tidak dapat dijalankan. Oleh itu sesuatu tugas itu hendaklah diamanahkan kepada mereka yang layak dan mampu melaksanakannya di mana ia memiliki ciri-ciri amanah, kepakaran dan ketakwaan.
iv) Tidak amanah adalah satu tanda munafik. Akibatnya seseorang itu tidak lagi dipercayai oleh masyarakat disebabkan sifat khianat yang telah dilakukannya terhadap sesuatu tanggungjawab yang diberikan kepadanya.

HADITH HARIAN: Terbuka Hijab Sebelum Meninggal

Email oleh : Amier Selamat


Tajuk :

Terbuka Hijab Sebelum Meninggal


BAB:
Akidah

Hadith :
Nabi s.a.w bersabda:
"Sesungguhnya apabila seseorang kamu mati, didedahkan kepadanya - pagi dan petang - tempat tinggalnya kelak; sekiranya si mati itu dari ahli Syurga maka Syurgalah yang didedahkan kepadanya untuk ia merasai nikmatnya, dan jika ia dari ahli Neraka maka Nerakalah yang didedahkan kepadanya untuk ia merasai azab sengsaranya. " Nabi s.a.w bersabda lagi: "Kemudian dikatakan kepada masing-masing: "Inilah tempat tinggalmu yang engkau akan dibawa kepadanya pada hari kiamat." [Ibn Umar r.a]Peguam Syarie Menulis: 'Perosak' rumah tangga boleh didakwa

Email Oleh : Sue Faris70
Oleh Musa Awang


ALANGKAH bahagianya memiliki sebuah rumah tangga dan keluarga bahagia. - Gambar hiasan

Dalang keretakan hubungan suami isteri rakan kepada Iblis Dasim

KEHADIRAN
orang ketiga dalam rumah tangga mungkin daripada kalangan ahli keluarga sendiri, membabitkan campur tangan ibu bapa, mentua, adik beradik atau orang luar adalah sebahagian faktor penyebab keruntuhan rumah tangga.

Ketua Pengarah Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Datuk Aminah Abdul Rahman dalam satu kenyataan mengakui kehadiran orang ketiga sering kali dikaitkan sebagai punca hubungan suami isteri bergoncang.

Walaupun orang ketiga bukan punca utama perceraian, Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia Keempat oleh LPPKN pada 2004, menunjukkan 12 peratus perceraian berpunca daripada kehadiran orang ketiga. Ia merujuk kepada pasangan curang dan isteri enggan dimadukan.

Perbuatan memecah-belah atau menjadi dalang punca berlakunya perceraian sebenarnya adalah perbuatan dosa dan maksiat serta boleh dikenakan tindakan mengikut undang-undang jenayah syariah.

Perbuatan memutuskan silaturahim sesama Muslim adalah amalan masyarakat Arab jahiliah. Apabila Islam muncul, Baginda Nabi Muhammad SAW membawa perspektif baru, menyeru manusia supaya menjaga silaturahim.

Firman Allah yang bermaksud: "Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu yang menciptakan kamu dari diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya dan daripada keduanya Allah memperkembang biak lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu." (Surah An-Nisa', ayat 1)

Allah menyeru seluruh umat manusia tanpa memandang agama, suku, ras, warna kulit, bangsa atau keturunan, supaya bertakwa kepada Allah dengan mengerjakan perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya.

Allah menciptakan manusia dari ayahanda dan bonda yang satu, iaitu Nabi Adam dan Hawa, maka Allah menyeru manusia untuk menyambung silaturahim serta dilarang memutuskannya.

Firman Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya orang yang beriman itu bersaudara. Maka damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu, dan bertakwalah kepada Allah, semoga kamu mendapat rahmat-Nya." (Surah al-Hujurat, ayat 10)

Tindakan memutuskan silaturahim antara suami isteri diperuntukkan sebagai suatu kesalahan jenayah dalam Akta/Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah setiap negeri.

Seksyen 36 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997 - Akta 559) memperuntukkan: "Mana-mana orang yang memujuk lari seseorang perempuan bersuami atau membawanya keluar dari atau dengannya apa-apa cara mempengaruhinya supaya meninggalkan kediaman suami isteri yang ditentukan oleh suaminya adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya dan mahkamah boleh memerintahkan perempuan itu supaya kembali kepada suaminya."

Seksyen 37 akta yang sama memperuntukkan: "Mana-mana orang yang menghalang sesuatu pasangan yang sudah bernikah daripada hidup sebagai suami isteri yang sudah bernikah dengan sah adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi setahun atau kedua-duanya dan mahkamah hendaklah memerintahkan pasangan itu supaya hidup sebagai pasangan suami isteri yang sudah bernikah dengan sah."

Selanjutnya, Seksyen 38 akta yang sama memperuntukkan: "Mana-mana orang yang menghasut, memaksa atau memujuk mana-mana lelaki atau perempuan supaya bercerai atau mengabaikan kewajipan dan tanggungjawabnya sebagai suami atau isteri adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya. "

Kesalahan itu tergolong dalam kategori kesalahan boleh tangkap menurut akta Prosedur Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997, iaitu kesalahan yang lazimnya boleh ditangkap Pegawai Penguat Kuasa Agama (PPA) atau pegawai polis tanpa waran.

Memandangkan kesalahan itu adalah mengikut kesalahan jenayah syariah, maka maklumat mengenai kesalahan itu hendaklah dibuat kepada PPA. PPA kemudian akan menjalankan siasatan, bertujuan menentukan sejauh mana kebenaran sesuatu maklumat itu.

Ia bagi mengelakkan berlaku penganiayaan atau tohmah dan sebagainya. Sebanyak mana bukti atau keterangan diperlukan akan diambil, untuk menentukan seseorang itu melakukan kesalahan supaya tindakan selanjutnya dapat diambil mengikut undang-undang.

Berdasarkan pengalaman mengendalikan kes di Mahkamah Syariah, tidak pernah dilaporkan atau terdengar kesalahan Seksyen 36, 37 atau 38 ini didakwa di Mahkamah Syariah. Kemungkinan tidak ada aduan dibuat, kerana tindakan PPA adalah berdasarkan maklumat dan aduan.

Kemungkinan juga kes yang diadukan tidak kukuh dan tidak cukup bukti. Kemungkinan juga aduan hanya tinggal aduan. Kajian terperinci perlu dijalankan mengenainya, sebelum apa-apa rumusan dibuat. Walau apa pun, hukum syarak sudah jelas dan undang-undang termaktub.

Orang yang menjadi dalang permusuhan dalam rumah tangga ini sebenarnya adalah rakan kepada iblis yang digelar Iblis Dasim, tugasnya mempengaruhi, menggoda, mendorong suami isteri supaya melakukan penyelewengan, akhirnya berlaku perceraian.

Apabila berlaku perceraian, maka akan mudah bagi iblis Dasim mengajak suami isteri tadi melakukan kemaksiatan, seperti zina dan khalwat. Iblis Dasim sangat benci kepada rumah tangga yang rukun dan bahagia.

Sesungguhnya al-Quran sudah memberi amaran kepada kaum Muslimin supaya jangan mengikuti langkah Iblis menyesatkan melalui firman Allah yang bermaksud: "Dan janganlah kamu mengikuti langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu." (Surah al-An'am, ayat 142)

Penulis ialah Timbalan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia. Sila layari http://www.arie.org/

Keputusan PRK MU Satu Amaran

Email Oleh : abang zack
Oleh Hamzah Filfilan


Akhirnya debaran menanti keputusan PRK MU telahpun berakhir, PAS yang mewakili PR berjaya mempertahankan kerusi DUN tersebut dengan majoriti yang amat tipis berbanding PRU ke-12 yang lalu. Saya secara peribadi memang telahpun menjangkakan awal-awal lagi sama ada PAS akan tewas ataupun akan menang tipis. Kita amat berharap agar para pimpinan yang duduk kat atas tu faham akan isyarat yang ditunjukkan oleh rakyat di MU.

Berbagai alasan akan diberikan.... BN guna duitla...janji-janji pilihanraya a, media berat sebelahla....dan seribu satu alasan akan dikemukakan. Dan kita telah mendengar semalam PAS akan mengadakan post-mortem untuk mengkaji kenapa perkara ini boleh berlaku.

Bagi saya, tragedi ini (saya anggap ini tragedi) adalah kerana salah PR sendiri, bukan salah sesiapa. Di ambang kita hendak menghadapi PRK ini berbagai kontroversi melanda dan diperbesarkan oleh media. Nak salahkan media? Sendiri cari penyakit sendiri jawabla....

Kita sebok nak menghadapi PRK, yang sebok bawak idea Kerajaan Perpaduan tu kenapa? Idea ini dari PAS kemudian PAS sendiri yang tolak. PM dengan senang hati kata sudi menerima idea ni. Sekarang yang nampak jahat siapa? PAS tolak perpaduan, BN nak perpaduan. Benda ini telah dieksploit dengan baik oleh BN. Kadang-kadang pening memikirkan apa punya idea ni...dulu sebok dengan muzakarah la, muqabalah la dan entah apa-apa lagi....yang pemuda PAS pulak sibuk nak berwacana dengan pemuda UMNO.....????? Sepatutnya idea-idea macam tu bincang dulu diperingkat kepimpinan, jangan sebok dan gatal mulut pergi bercakap dengan media!

Kalau nak sangat berbincang, bermuzakarah, bermuqabal, berwacana....buatla di peringkat komponen PR...kalau mereka sanggup berwacana sesama sendiri pastilah isu tempat sembelih babi tak timbul di Kedah. Isu ini juga telah menjejaskan kepercayaan rakyat terhadap PR. PR kelihatan tidak kukuh dan bersatu.

Timbul pulak isu Kg. Buah pala di Penang. Nampak sangat tidak sepakatnya PR. Ketua AMK sendiri boleh mengeluarkan kenyataan yang tidak sedap didengar. Malasla nak ulas. Lepas tu keluar pula berita dalam akhbar, Lim Guan Eng seolah-olah menyalahkan DSAI yang berjanji nak selesaikan masalah ni dan bukannya beliau. Sebelum ni timbul isu ahli majlis MPSP yang dipecat.....macam-macam hal....malslah nak ulas panjang-panjang.

Pergi pula ke sebuah lagi negeri PR....Selangor. Ni satu hal lagi...tiba-tiba seorang pemimpin kanan PKR tibai secara sindiran terhadap EXCO, dan turut ditambah semangkok oleh salah seorang MP PR dari Wilayah Persekutuan. YB Ronnie pulak minta penjelasan MP ni telah isu yang ditimbulkan. Tak ke nampak bercelaru? Kalau yepun tak puas hati kan mereka boleh berbincang secara tertutup....bermuzakarah, bermuqabalah, berwacana....sesama sendiri. Tak payahla dihebohkan sehingga menjejaskan imej dan moral kami para pendodokong Pakatan.

Dan hari ini dalam blog LKY ada tajuk ni..."Time for Pakatan Rakyat to set up a disciplinary committee to restore public confidence in PR cohesion, coherence, discipline, unity and common sense of purpose" .... saya amat bersetuju sekiranya perkara ini diberi keutamaan. Sepatutnya dah lama ada. Tapi tak apa...better late then never...keceluparan sesetengah pemimpin dalam memberi keyataan atas sesuatu isu perlu d disiplinkan. Kita bersetuju pendekatan telus dan terbuka, tetapi kalau sampai menjejaskan kepercayaan rakyat terhadap PR maka perkara ini hendaklah dikaji sedalam-dalamnya.

BN telahpun menganggap kekalahan tipis mereka sebagai kemenangan moral, dan kita dapat menjangkakan pasti mereka akan bertungkus lumus menaikkan kembali imej mereka di kalangan rakyat. Mereka kini telah mendapat talian hayat yang dinanti-nantikan. Keadaan mereka yang kelihatan nazak sebelum ini seakan-akan telah pulih....awas para pendokong PR, pasti mereka akan menggasak hebat selepas ini.

Diharap para pendokong PR berhentilah berbulan madu....kini masanya kita bermuhasabah, mencari dan mengkaji kelemahan diri, dari dok asyik menyalahkan pihak lain. Kini rakyat ingin melihat hasil bukan lagi dibuai mimpi-mimpi indah kemenangan semalam. Masa masih ada untuk kita sama-sama membetulkan kesilapan...

Apapun bagi kami para reformis tegar, apa keadaan sekalipun kami ingin melihat perubahan senario politik yang dicetuskan pada PRU itu akan kekal momentumnya...namun kalau jadi sebaliknya kami tetap tidak akan berubah....lawan tetap lawan.....INSYA ALLAH!

A £30,000 copycat Rolls-Royce? It must be made in China

Email Oleh : tok_busu

With a flying lady on the bonnet, its vast classical radiator and familiar contours, it looks for all the world like a Rolls-Royce.
Hop inside, and the massage seats, pure wool carpet, subdued lighting and wine cabinet add to the impression.
But the car in question could hardly be less British. It is actually a Geely GE, made in China.

Hauntingly familiar: The Geely GE, with flying lady circled, at the Shanghai show

Although Geely claims to be ‘re-inventing the classic’, it seems Rolls-Royce bosses disagree.
They are consulting lawyers after seeing this Chinese-made car audaciously displayed just feet from the classic brand’s Phantom at the Shanghai Motor Show.
‘Our colleagues in Shanghai are taking a serious look at it,’ a spokesman said. ‘Rolls-Royce Motor Cars is very protective of its brand image and takes seriously any attempt to imitate its products.
‘Rolls-Royce is currently keeping its options open and is in consultation with its legal advisers.’

The real deal: A Rolls Royce Phantom which costs £250,000 - compared to £30,000 for the Geely GE

The grille, the Flying Lady mascot, also known as the Spirit of Ecstasy, and the Rolls-Royce name and initials are specifically protected.
With its £250,000 price-tag, the original Rolls-Royce Phantom has always been the preserve of the privileged few.
But costing just £30,000, the GE, which stands for Geely Excellence, appears to offer a ‘luxurious mobile palace’ on a much tighter budget.
For your money, you get an air purifier with separate air conditioning, described as an ‘oxygen bar’, cigar storage, a refrigerator and a ‘starlight’ interior roof lining – a signal feature of the original Phantom.Spot the difference: The original Spirit of Ecstasy on the Rolls Royce Phantom (right) and on the Geely GE (left)
Chinese car companies have a reputation for copying foreign classics – sometimes leading to legal action.
Four years ago Shuang-Huan Auto created a lookalikeof Honda’s CR-V grass-and-gravel off-roader. So incensed were Honda that they sued Shuang-Huan, which counter-sued.
Geely already has links with British icons.
It builds taxis for London under licence.

Class act: An artist's impression shows the GE's single rear 'throne' and luxurious star effect roof (above and below)

And it is one of the companies said to be considering buying out Britain’s Vauxhall and Germany’s Opel from the ailing U.S. parent company General Motors, which is on the brink of bankruptcy.

SO WILL IT FIT IN MY GARAGE?

ROLLS-ROYCE PHANTOM

BUILT:
Goodwood, Sussex
PRICE: £250,000

ENGINE: Mammoth 6.75litre V12

LENGTH: 19ft 2 inches
TOP SPEED: Artificially restricted to 150mph / 0-62mph: 5.7 seconds
FEATURES:
Original 'Grecian-style' large grille. Spirit of Ecstasy mascot, also dubbed 'The Flying Lady'. Romantic 'starlight Headliner' in roof to emulate night sky. Drip dry umbrellas hidden in rear doors. 9 standard wood veneers. 44,000 different exterior colours.
Cashmere blend headliner. Lambswool rugs Special soft leather interior


THE GEELY EXCELLENCE

BUILT: Zhejiang, China
PRICE: circa £30,000
ENGINE: 3.5litre V6
LENGTH: 17ft 6 inches.
TOP SPEED: 110mph (estimated) 0-62mph: 10 seconds (estimate)
FEATURES:
Single rear 'throne'. Pastiche 'Grecian-style' large grille. Flying Lady-style mascot
Romantic 'starlight Headliner' in roof to emulate night sky. Glass interior divider
Pure wool carpet. 'Six star' safety. Cigar store. Refrigerator. Wine cabinet