14 November 2009

Mustafa sambut baik cadangan Nik Aziz jadi ketua Pakatan Rakyat

KUALA LUMPUR, 13 Nov: Cadangan Bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim agar Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menjadi ketua atau pengerusi Pakatan Rakyat pertama mendapat sokongan dari Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

Mustafa mengakui bahawa Nik Aziz adalah antara ikon penting yang mengikat parti-parti dalam Pakatan Rakyat dan jika cadangan Zaid itu boleh diterima oleh lain-lain pimpinan Pakatan, beliau menyokong cadangan itu.

"Bagaimanapun ia hendaklah mendapat sokongan dari semua pimpinan Pakatan terlebih dahulu," kata Mustafa kepada Harakahdaily.

Datuk Zaid dalam blognya mencadangkan agar Nik Abdul Aziz menjadi ketua atau pengerusi Pakatan Rakyat.

Dalam poll yang dibuat oleh NTV7 malam ini, siapa yang sepatutnya memimpin Pakatan, Nik Aziz mendapat 44%, Datuk Seri Anwar 43%, Lim Kit Siang 17% dan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi 6%.

(Gambar: Datuk Zaid calonkan Nik Aziz sebagai ketua Pakatan Rakyat)

"Untuk menjayakan usaha ini, ia memerlukan “pengorbanan” dari (Datuk Seri) Anwar Ibrahim. (Datuk Seri Tuan Guru) Abdul Hadi Awang juga boleh membuat sumbangan besar dengan meminta Tok Guru Nik Aziz untuk menjadi Ketua atau Pengurusi kepada Pakatan Rakyat; sama seperti Mahatma Gandhi yang menjadi “spiritual leader” kepada parti Kongres India.

"Lim Kit Siang pula boleh membuktikan semangat “statesmanship” dengan bersetuju dengan cadangan ini serta menjadi penasihat dalam hal-hal demokrasi dan hak asasi. Sekali gus tindakan ini akan melenyapkan sebarang agenda “unity government” dengan UMNO," tulis Zaid dalam blognya.

Sebelum ini, Zaid bersama lima lagi pemimpin Pakatan iaitu dua dari setiap parti mendaftarkan secara rasmi Pakatan Rakyat sebagai sebuah parti politik dengan Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Zaid telah dinamakan sebagai pengerusi protem itu.

"Satu wadah politik yang bernama Pakatan Rakyat Malaysia telah pun dikemukakan permohonan untuk kelulusan Pendaftar Pertubuhan 10 hari yang lalu.

"Saya amat gembira dengan perkembangan ini; maklumlah ini adalah julung kali tiga parti pembangkang terbesar di tanah air kita bersetuju untuk bersatu di bawah satu kerangka yang sah serta mempunyai lambang dan matlamat perjuangan politik yang satu," tulis Zaid dalam blognya.

Dalam tulisannya itu, Zaid juga mencadangkan agar Tengku Razaleigh Hamzah dilibatkan dengan Pakatan Rakyat.

Para pemimpin Pakatan sepatutnya berusaha lebih gigih dan bersungguh-sungguh supaya pemimpin politik seperti Tengku Razaleigh Hamzah masuk gelanggang bersama-sama dengan mereka, tulis Zaid.

Pasukan Pakatan tentu masih memerlukan beberapa orang ’striker’ lain dari yang ada sekarang untok memperkuatkan pasukan. Ku Li memang orang lama; tetapi ada integriti dan pandangan politik nya kontemporari, tulisnya.

Menurut Zaid, beliau tidak semestinya melompat parti kerana perjuangan untuk matlamat yang sama boleh diwujudkan melalui kerjasama yang lebih rapat.

Ini boleh dilakukan dengan mengadakan ceramah dan kempen bersama, katanya.

"Saya sedar Ku Li masih mempunyai impian untuk memulihkan UMNO, iaitu menghidupkan semula UMNO asal yang telah mati (dan kemudiannya menjadi alat untuk kroni-kroni parti dengan masalah politik wang dan rasuah). Bagi saya tidak ada salahnya kerjasama seperti itu kerana hasrat bersama kita ialah membuat pembaharuan ke arah sistem pemerintah yang bersih, cekap dan tidak rasuah," tulisnya lagi.

Dalam tulisannya, Zaid mempunyai pandangannya tersendiri dalam usaha Pakatan Rakyat untuk mengembangkan sayapnya di Sabah dan Sarawak.

"Realiti politik menunjukkan ia adalah usaha yang amat berat. Kesan buruknya sudah pun kelihatan sekarang apabila berlaku perebutan kerusi, sama seperti dalam pilihan raya umum 2008.

"Hakikat politik juga menunjukan bahawa adalah lebih baik jika Pakatan memainkan peranan dengan memberi sokongan padu kepada parti-parti tempatan yang sehaluan dengan Pakatan di Sabah dan Sarawak.

"Ini bukan sahaja langkah yang dilihat sebagai menghormati maruah dan kekuatan orang tempatan tetapi juga membawa kepada kesan yang lebih besar, iaitu membawa mereka bersama menjadi rakan kongsi dalam Pakatan. Bukankah ini lebih realistik?" tulis Zaid.

Yang penting, bagi beliau adalah untuk menjadi ikatan kuat dalam Pakatan ialah kesanggupan semua pihak untuk bersetuju tanpa berdolak-dalik untuk memastikan wujudnya dasar-dasar negara yang baik dan dipersetujui bersama melalui perbincangan sebagai landasan perjuangan.

"Hanya gabungan besar atau “grand coalition” seperti ini mampu mengatasi gergasi BN," katanya.

"Sebaliknya jika para pemimpin besar ketiga-tiga parti ini masih lagi merasakan mereka sudah cukup kuat dan hebat, dan memadai dengan meneruskan cara lama, iaitu melalui pakatan pilihan raya atau “electoral pact” semata-mata, saya yakin impian ke Putrajaya hanya akan kekal sebagai mimpi di siang hari," tulisnya lagi.
Harakahdaily/-

Encik Dong Guo dan Serigala Zhongshan

Encik Dong Guo ialah seorang cendekiawan kolot yang terlalu asyik membaca buku. Menurut ceritanya, pada suatu hari, dia membawa seekor keldai dan sebuah beg yang berisi buku, menuju ke Negeri Zhongshan untuk mencari peluang kerja dengan kerajaan tersebut. Dalam perjalanan, tiba-tiba, seekor serigala yang cedera melompat ke depannya dan merayu, "Encik, saya sedang dikejar oleh seorang pemburu. Saya terkena anak panah, yang hampir meragut nyawa saya. Tolonglah sembunyikan saya ke dalam beg itu. Budi baik encik akan saya balas suatu hari nanti." Encik Dong Guo tentu mengetahui bahawa serigala ialah sejenis binatang yang buas.

Bagaimanapun, dia berasa kasihan kepada serigala yang cedera itu. Selepas berfikir beberapa ketika, dia memutuskan untuk menolong serigala itu, lalu menyuruhnya menggulungkan badan, dengan kepalanya diletakkan di antara kedua-dua lutut. Lalu, dia menggunakan seutas tali untuk mengikat serigala itu supaya badan serigala itu muat-muat untuk diletakkan ke dalam beg berisi buku itu.

Tidak berapa lama kemudian, pemburu yang mengejar serigala itu pun sampai. Apabila dia tidak dapat lagi mengesan jejak serigala itu, dia bertanya kepada Encik Dong Guo, "Adakah encik terlihat seekor serigala yang cedera lalu di kawasan ini? Ke manakah ia melarikan diri?" Encik Dong Guo menjawab, "Tak ada serigala yang melalui tempat ini. Terdapat banyak cabang jalan di sini. Mungkin ia telah melarikan diri pada cabang jalan yang lain." Mendengar kata-kata Encik Dong Guo, pemburu itu mengucapkan terima kasih, dan berlalu dari situ. Sebaik sahaja tidak lagi mendengar bunyi keletak tapak kaki kuda yang ditunggang oleh pemburu itu, serigala yang terikat dalam beg berisi buku itu merayu kepada Encik Dong Guo supaya membebaskannya. Encik Dong Guo yang baik hati itu segera berbuat demikian tanpa rasa curiga.

Bagaimanapun, dia terkejut dengan apa yang berlaku kemudiannya yang memang tidak disangkanya. Sebaik sahaja dibebaskan daripada ikatan, serigala itu segera mengacah Encik Dong Guo, "Encik sudah membuat satu jasa baik untuk menyelamatkan nyawa saya. Sekarang saya terlalu lapar. Eloklah encik membuat satu lagi jasa, iaitu menjadi makanan untuk mengisi perut saya." Sebaik sahaja habis bercakap, serigala itu pun menerpa ke arah Encik Dong Guo. Bagaimanapun, Encik Dong Guo cuba mempertahankan diri dengan melawan serigala itu tanpa sebarang senjata, sambil memaki hamun serigala itu yang membalas kebaikan dengan kejahatan.

Pada ketika itu, seorang petani yang membawa cangkul melalui tempat itu. Encik Dong Guo segera meminta tolong petani itu, dan memberitahunya apa yang terjadi. Bagaimanapun, serigala itu menafikan dakwaan segala jasa baik Encik Dong Guo terhadapnya. Petani itu berfikir beberapa lama, lalu berkata, "Saya tidak percaya kepada kata-kata kedua-dua kamu. Beg sekecil ini mana boleh mengisi seekor serigala yang begitu besar. Silalah ulangi proses itu supaya saya boleh melihat dengan mata saya sendiri." Serigala itu pun bersetuju dengan cadangan petani itu. Ia berbaring semula di tanah, dan menggulungkan badannya, lalu membiarkan Encik Dong Guo mengikatnya semula dengan seutas tali dan meletakkannya ke dalam beg itu.

Petani tersebut segera mengikat beg itu dengan ketat, lalu berkata kepada Encik Dong Guo, "Binatang buas seperti serigala ini, mustahil akan berubah perangai. Encik tersilap kerana menyelamatkannya." Lalu, dia memukul serigala itu dengan cangkulnya sehingga mati.

Ketika itu, Encik Dong Guo menyedari bahawa dia melakukan kesilapan besar kerana berbuat sesuatu tanpa berfikir panjang. Dia mengucapkan terima kasih kepada petani itu kerana menyelamatkan nyawanya. Sekarang, "Encik Dong Guo" dan "serigala Zhongshan" sudah menjadi satu istilah dalam bahasa Mandarin. "Encik Dong Guo" merujuk kepada golongan yang lurus bendul, tidak berfikir panjang dan mudah termakan kata-kata manis walaupun daripada orang yang tidak dikenali. "Serigala Zhongshan" pula merujuk kepada golongan yang selalu membalas kebaikan dengan kejahatan.CRI/-

Hendak Ke Selatan dengan Menaiki Pedati Ke Utara

Pada abad ke-5 sebelum Masihi, peperangan berlaku di beberapa negeri di China kerana perebutan wilayah dan bersaing untuk menguasai negeri-negeri yang kecil dan lemah. Ketika ini, muncullah banyak penasihat raja di negeri-negeri berkenaan. Mereka amat bijak dalam menggunakan metafora ketika memberi nasihat kepada raja moga-moga cadangan diterima mereka. Cerita "Hendak Ke Selatan dengan Menaiki Pedati Ke Utara" menggambarkan keadaan ini. Ia sebuah kisah yang berlaku ketika seorang menteri kanan negeri Wei, iaitu Ji Liang memberi nasihat kepada raja negeri itu supaya mengutamakan keamanan.

Menurut ceritanya, pada suatu hari, raja negeri Wei merancang untuk menyerang negeri Zhao, sebagai asas bagi baginda untuk menguasai seluruh negara China. Ketika mendengar berita ini, seorang menteri kanan dari negeri itu, Ji Liang, yang sedang bertugas di luar negeri, berasa amat bimbang. Dia segera pulang ke negerinya untuk mengadap raja negeri Wei di istana.

Pada ketika itu, raja itu sedang bersiap-siap mengatur rancangan untuk menyerang Negeri Zhao. Melihat Ji Liang datang mengadapnya tanpa mengenakan dengan sempurna baju dan topi, baginda bertanya dengan hairan, "Apa perkara kecemasan yang membuatkan kamu tidak sempat memakai baju dan topi sebelum datang mengadap beta?" Ji Liang menjawab, "Dalam perjalanan ke istana tadi, hamba terlihat satu perkara yang sangat pelik." Melihat raja itu seolah-olah berminat kepada perkara itu, Ji Liang menyambung, "Hamba ternampak sebuah pedati sedang bergerak menuju ke sebelah utara.

Hamba bertanya kepada pemandu itu ke mana dia hendak pergi. Pemandu itu memberitahu hamba bahawa dia hendak pergi ke Negeri Chu. Hamba berasa hairan, dan bertanya kepadanya, Negeri Chu di sebelah selatan, mengapa dia bergerak menuju ke sebelah utara? Pemandu itu menjawab bahawa kudanya sangat hebat, ia mampu sampai ke Negeri Chu mengikut arah ke utara. Hamba semakin hairan, dan bertanya lagi, 'Walaupun kuda awak kuat, tetapi, arah yang awak tuju itu memang salah.' Pemandu itu menjawab, 'Jangan bimbang. Duit yang saya bawa cukup.' Hamba semakin keliru, walaupun duitnya cukup, tetapi macam mana dia akan sampai ke destinasi menuju arah yang berlawanan.

Bagaimanapun, mendengar soalan hamba itu, pemandu tersebut tertawa besar, sambil berkata, 'Saya amat pandai memandu pedati.' Orang itu tidak menghiraukan nasihat hamba, dan terus bergerakmenuju ke sebelah utara." Mendengar cerita ini, raja negeri Wei tertawa besar, sambil bertitah, "Bagaimana ada orang yang begitu bodoh di dunia ini?" Ji Liang menyambung kata, "Adakah tuanku ingin menjadi ketua kepada raja-raja pelbagai negeri? Kalau begitu, lebih eloklah tuanku memenangi kepercayaan semua rakyat mereka. Jika tuanku masih tetap dengan cita-cita mahu menakluki negeri lain supaya terserlah kehebatan tuanku, cita-cita yang diiharapkan tuanku itu akan semakin sukar untuk dicapai, justeru seperti pemandu pedati itu, yang hendak ke sebelah selatan, tetapi berkeras menuju ke arah yang bertentangan sehingga mustahil sampai ke destinasi yang dikehendakinya.

Mendengar kata-kata Ji Liang itu, barulah raja Negeri Wei menyedari bahawa niat sebenar menteri kanan itu adalah untuk memujuk baginda membatalkan rancangan menyerang negeri Zhao. Bagaimanapun, Ji Liang tidak menyedari bahawa raja itu sudah berkenan dengan cadangan tersebut.

Di China, pepatah "Hendak Ke Selatan dengan Menaiki Pedati Ke Utara" ini menasihati kita supaya mengikut matlamat asal ketika mengusahakan sesuatu perancangan. Jika tidak, kita pasti akan mengalami kegagalan. CRI/-

36 Taktik Peperangan: Pisau Tersarung dalam Senyuman

Daripada judul taktik tersebut sudah dapat kita tangkap maksud yang hendak disampaikan iaitu: Berpura-pura sentiasa bermuka manis, berbudi bahasa, merendah diri dan beramah mesra supaya pihak musuh tidak lagi berwaspada terhadap komplot yang sedang kita rancangkan. Dalam peperangan atau aktiviti diplomatik, taktik itu digunakan untuk menyenangkan hati pihak musuh dengan berpura-pura taat setia dan beramah-tamah dengan pihak musuh di samping mencari kaedah untuk menewaskannya secara rahsia. Setelah mendapat kepercayaan daripada pihak musuh, kita perlu melancarkan serangan mengejut terhadapnya. Oleh sebab pihak musuh tidak bersiap sedia sama sekali terhadap serangan kita, maka kita pasti akan dapat mengalahkannya tanpa bersusah payah.

Dalam penggunaan taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman", kunci utamanya ialah kaedah untuk mendapatkan kepercayaan pihak musuh supaya mereka tidak lagi berwaspada terhadap tindak-tanduk kita. Kemudian, barulah kita boleh bertindak terhadap pihak musuh yang tindak mempunyai persediaan.

Dalam sejarah China, kes-kes yang berjaya menggunakan taktik itu agak banyak. Contohnya:

Pada abad ketiga Masihi, negeri Wei, negeri Shu dan negeri Wu merupakan tiga kekuatan yang terbesar di China. Ketiga-tiga negeri itu saling bersaing antara satu sama lain.. Antaranya, keupayaan negeri Wei adalah yang paling kuat dan sentiasa bercita-cita untuk menyatukan China. Ini menyebabkan negeri Shu dan negeri Wu terpaksa bersatu untuk bersama-sama mempertahankan serangan daripada negeri Wei. Untuk memperkukuh hubungan ikatan, raja negeri Shu, Liu Bei telah memperisteri adik perempuan kepada raja negeri Wu yang bernama Sun Quan.

Namun, Liu Bei dan Sun Quan pula mempunyai cita-cita yang tinggi iaitu untuk menubuhkan pemerintahan yang menyatukan China, maka hal ini menyebabkan konflik ketenteraan sering berlaku antara negeri Shu dan negeri Wu.

Jingzhou merupakan sebuah kota yang terletak di tengah-tengah di antara ketiga-tiga negeri tersebut. Oleh sebab kota itu mempunyai kedudukan yang sangat strategik, maka Jingzhou telah menjadi sasaran bagi ketiga-tiga negeri tersebut. Sehubungan dengan itu, konflik-konflik antara negeri Wei, negeri Shu dan negeri Wu sering berlaku di kawasan sekitar Jingzhou. Walau bagaimanapun, kota Jingzhou sentiasa dikawal oleh raja negeri Shu, Liu Bei. Untuk memperkukuh pertahanannya di Jingzhou, Liu Bei telah mengerahkan panglima yang paling dipercayainya iaitu Guan Yu untuk menjaga benteng pertahanan di sana. Oleh sebab takut akan kehebatan panglima Guan Yu, negeri Wei dan negeri Wu tidak berani menyerang kota Jingzhou dengan sewenang-wenangnya.

Tidak lama selepas dihantar ke Jingzhou, panglima Guan Yu telah mengetuai tentera untuk melancarkan serangan terhadap negeri Wei. Dengan menyedari akan kemungkinannya serangan daripada negeri Wu ketika beliau berada di luar kawasan, Guan Yu telah meninggalkan tentera elitnya di Jingzhou.

Selepas Guan Yu meninggalkan Jingzhou, raja negeri Wu, Sun Quan yang sentiasa ingin mendapatkan kota itu merasakan sudah tibalah masanya untuk mengambil tindakan.

Pada ketika itu, panglima tentera negeri Wu, Lu Xun sentiasa berpura-pura menghormati dan taat setia kepada Guan Yu. Lu Xun pernah menulis surat kepada Guan Yu. Dalam surat itu, Lu Xun dengan sikap merendah diri telah menyanjung tinggi pencapaian Guan Yu dan menganggap dirinya sebagai orang muda yang memerlukan panduan Guan Yu.

Guan Yu mempunyai kedudukan yang tinggi di negeri Shu. Beliau juga ahli ketenteraan yang sangat terkenal pada zaman itu. Ini telah menjadikannya seorang yang angkuh dan sombong. Selepas membaca surat Lu Xun, Guan Yu menganggap bahawa tidak ada perlunya untuk berwaspada terhadap perbuatan Lu Xun. Jadi, Guan Yu telah mengerahkan sejumlah besar tenteranya daripada tentera yang ditempatkan di Jingzhou untuk melancarkan serangan besar-besaran terhadap negeri Wei tanpa menimbangkan keupayaan pertahanan kota itu.

Justeru itu, Lu Xun telah menghubungi negeri Wei secara rahsia untuk merancang serangan terhadap tentera Guan Yu secara serentak.

Apabila tentera Guan Yu sedang menyerang negeri Wei, tentera elit negeri Wu telah melancarkan serangan mengejut terhadap Jingzhou dan berjaya menawan kota itu. Selepas diberitahu negeri Wu telah mencapai kemenangan, negeri Wei dengan sengaja telah menyebarkan khabar itu sehingga ke dalam kem Guan Yu dan menyebabkan tenteranya mengalami kekalahan teruk kerana tenteranya sudah hilang semangat. Kegagalan Guan Yu itu merupakan contoh klasik kejayaan penggunaan taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman" dalam sejarah China.

Dalam aktiviti manusia zaman ini, taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman" juga selalu diguna pakai dalam bidang perniagaan. Misalnya, dalam rundingan perniagaan, perunding sesepihak akan berpura-pura beramah-tamah dan bermurah hati terhadap pesaingnya, kadangkala mereka juga akan bertolak ansur bagi perkara tertentu. Sebenarnya, perbuatan itu adalah untuk menyenangkan hati pihak lawannya supaya keuntungan yang lebih besar dapat diperoleh.

Dalam Internet, penyebar virus komputer juga bijak menggunakan taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman". Fail yang mengandungi virus selalu disebar dengan tajuk yang menawan hati atau menggelikan hati penerimanya.

Untuk mengelakkan diri daripada tertipu oleh helah serupa taktik tersebut, kita dikehendaki berwaspada terhadap mereka yang bercakap dan bermuka manis yang kadangkala tidak munasabah dan tidak dapat diterima oleh akal selain menyedari akan kelemahan diri supaya tidak diperalatkan oleh mereka yang berniat jahat.

----Puspa.CRI/-

36 Taktik Peperangan: Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai

Daripada judul taktik tersebut sudah dapat kita tangkap maksud yang hendak disampaikan iaitu melihat sahaja, tidak mengambil sebarang tindakan untuk membantu mereka yang berada dalam bahaya, kesukaran atau krisis seperti Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai. Akan tetapi, dalam bidang ketenteraan taktik tersebut bermaksud: Berundur dulu, jika mendapati ada tanda-tanda yang menunjukkan pertikaian berlaku di dalamnya. Ini kerana jika kita berdepan dengan pihak musuh pada waktu itu, pelbagai pihak yang saling bertikai itu tentulah akan mengetepikan perselisihan dalaman buat sementara waktu, lalu bersama-sama mempertahankan diri daripda serangan kita. Itulah sebabnya disarankan supaya kita tidak bertindak dahulu, sebaliknya melihat perkembangan pertikaian dalaman pihak musuh dari jauh sahaja untuk menunggu sehingga situasi pihak musuh menjadi lebih buruk, kemudian seranglah dengan kekuatan penuh secara habis-habis.

Taktik "Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai" amat praktikal dalam peperangan. Saya bagi satu contoh: Pada akhir pemerintahan Dinasti Han Timur China (220 Masihi - 280 Masihi), tentera yang diketuai oleh Hulubalang Yuan Shao yang menguasai bahagian utara China telah mengalami kekalahan yang teruk. Tidak lama selepas itu, Yuan Shao telah meninggal dunia. Anak-anak lelakinya yang masing-masing bercita-cita untuk mewarisi kuasa pemerintahan ayah anda mereka telah mencetuskan konflik antara satu sama lain. Sementara itu, hulubalang Cao Cao dari negeri Wei yang berjaya mengalahkan Yuan Shao hendak membunuh Yuan Xi dan Yuan Shang, iaitu dua orang anak lelaki yang terunggul antara anak-anak Yuan Shao. Tujuan Cao Cao adalah untuk menghapuskan kekuatan Yuan Shao daripada akar umbinya supaya sekali gus mendapatkan kuasa pemerintahan di bahagian utara China.

Jadi, Cao Cao telah melancarkan serangan terhadap pasukan-pasukan pimpinan Yuan Xi dan Yuan Shang dan berjaya mengalahkan mereka, Yuan Xi dan Yuan Shang dua orang adik-beradik itu terpaksa melarikan diri ke kawasan Liaodong yang diperintah oleh Gongsun Kang untuk mendapatkan perlindungan. Ketua-ketua pasukan tentera Cao Cao semuanya memujuk Cao Cao supaya berperang dengan Gongsun Kang dengan alasan hendak mendapatkan Yuan Xi dan Yuan Shang. Akan tetapi, Cao Cao telah memberitahu pengikutnya bahawa kepala Yuan Xi dan Yuan Shang akan dihantar ke tempat mereka oleh Gongsun Kang tidak lama lagi. Maka, Cao Cao telah membawa tenteranya balik ke pangkalan dan menunggu perubahan situasi di sana.

Bagi Gongsun Kang, kedatangan Yuan Xi dan Yuan Shang telah menimbulkan kecurigaannya. Ini kerana dia tahu bahawa kekuatan Yuan Shao sentiasa bercita-cita untuk merebut kuasa pemerintahan terhadap kawasan Liaodong daripada tangannya. Dia menyedari bahawa selepas ditewaskan oleh Cao Cao, dua orang adik-beradik itu terpaksa meminta perlindungan daripadanya kerana mereka tidak ada pilihan yang lain. Jika Gongsun Kang menerima Yuan Xi dan Yuan Shang, ini tentu akan menjejaskan hubungannya dengan Cao Cao dan mungkin akan menjadi alasan Cao Cao untuk menyerangnya pada sesuatu hari nanti.

Dari satu segi yang lain, Gongsun Kang berfikir bahawa jika Cao Cao menyerangnya sekarang, dia terpaksa menerima dua orang adik-beradik itu untuk bersama-sama mempertahankan serangan daripada tentera Cao Cao.

Walau bagaimanapun, setelah diberitahu Cao Cao telah balik ke pangkalannya dan tidak ada rancangan untuk menyerangnya, Gongsun Kang telah berubah fikiran dan menganggap Yuan Xi dan Yuan Shang adalah tidak berguna sama sekali, sebaliknya akan membawa masalah pula. Maka, Gongsun Gang telah membunuh dua orang adik-beradik itu dan menyerahkan kepala mereka kepada Cao Cao untuk menunjukkan kesetiaannya dan juga supaya tidak menambah permusuhan dengan Cao Cao yang kuat itu.

Dalam pertarungan itu, Cao Cao telah berjaya menggunakan taktik "Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai". Dia telah membuat pertimbangan dan penilaian yang tepat serta membuat keputusan yang bijak iaitu berundur dahulu dan menunggu situasi berubah menjadi lebih berpihak kepada dirinya. Oleh sebab itulah, Cao Cao telah berjaya menghapuskan kekuatan Yuan Shao dengan terbunuhnya dua orang anak lelaki terunggul Yuan Shao tanpa bersusah payah.

Saudara pendengar, setelah mendengar cerita tersebut, adakah anda dapati bahawa taktik "Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai" boleh berjaya atau tidak? Sebenarnya, perkara ini bergantung kepada kebijaksanaan keputusan yang diambil iaitu melihat dahulu perkembangan sesuatu situasi tanpa membuat sebarang tindakan sehinggalah berlakunya perpecahbelahan dalam kalangan pihak musuh. Itulah peluang kita untuk mengambil tindakan terhadap pihak musuh secara habis-habisan.

----Puspa.CRI/-

Al-Quran buatan AMERIKA

Email : kahar jalil

Jangan abaikan ini, sebarkan ke semua muslim

UNTUK PERINGATAN BERSAMA..

surah al-baqarah
[120] Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu.

WASPADA !!!
Al-Qur'an Palsu buatan Amerika

Al-Quran baru buatan amerika, berbahaya dan sedang didistribusikan di kuwait , berjudul "The True Furqan" isinya bertentangan sekali. Dibuat oleh 2 perusahaan percetakan; 'Omega 2001' dan 'Wine Press'. Judul lain buku ini 'The 21st Century Quran'! berisi lebih dari 366 halaman baik bahasa Arab dan Inggris, sekarang kabarnya didistribusikan kepada anak2/generasi muda di Kuwait di sekolah2 berbahasa Inggris di sana . Bukunya sendiri memuat 77 surah, termasuk Alfatihah, Al-Jana and Al-Injil. Semuanya dimulai dengan sebuah versi panjang gabungan kepercayaan Kristen tentang tiga tuhan. Dan banyak sekali bertentangan dengan berbagai kepercayaan dalam Islam, seperti mempunyai lebih satu istri dianggap perbuatan Zina, penceraian itu dilarang, dikatakan juga bahwa Jihad adalah HARAM. Buku yang sangat menyesatkan.

Jadi tolong sampaikan kepada semua muslim sedapat kita tentang pemberitaan ini semoga Allah melindungi kita semua dari orang2 Kafir yang jahat, mendustakan Agama Allah SWT.

Contoh: Cover


The Blessing - Al Basmalah

The Opening - Al Fateha

Mudah2an Allah s.w.t. melaknat orang/kelompok yang mencuba menghancurkan Islam. Amin......


PJ Perak lawat banjir

oleh Mohd Syamil Azhar.

Ustaz Abu Bakar sampaikan bantuan kepada salah seorang mangsa banjir di Kampung Banggol Belimbing, Lenggong.

LENGGONG: Sebanyak 30 mangsa banjir di beberapa kampung di sini yang dianggap paling layak menerima bantuan, diberi sumbangan berupa beras dan barangan dapur ala kadar oleh Pesuruh Jaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain semalam (hari ini).

Ustaz Abu Bakar yang datang bersama Setiausaha Politik Menteri Besar Perak Pakatan Rakyat, Ustaz Misbahul Munir Masduki turut membuat penyerahan sukarelawan daripada Unit Amal (UA) dan pemuda-pemuda PAS tempatan yang ditugaskan untuk membersih rumah-rumah mangsa banjir.

Ustaz Abu Bakar (4 dari kiri), Ustaz Misbah (5 dari kiri), Haji Razman (kiri sekali) dan lain-lain termasuk sebahagian anggota Unit Amal dengar penjelasan mangsa banjir di Kampung Bor, Lenggong.

Kehadiran mereka berdua yang sampai jam 10.45 pagi disambut oleh Yang Dipertua PAS Lenggong, Haji Razman Zakaria serta AJK PAS Kawasan. AJK Dewan Pemuda PAS Lenggong dan anggota-anggota UA di Pusat Asuhan Tunas-Tunas Islam (PASTI) Kota Tampan Air.

Sebelum gerakan menyampaikan bantuan ziarah mangsa-mangsa banjir di Kampung Banggong Bor, Banggol Belimbing, Banggol Batu dan Taman Kota Tampan, mereka berdua terlebih dahulu dibawa ke Masjid Jamek Lenggong untuk menunaikan solat jenazah.

Ustaz Abu Bakar sampai bantuan kepada seorang ibu tunggal yang turut jadi mangsa banjir di Banggol Belimbing.

Ustaz Abu Bakar sendiri telah mengimamkan solat jenazah seorang ahli PAS Kampung Pecah Batu, Lenggong yang meninggal dunia petang kelmarin (semalam) dengan dimakmumkan lebih 100 penduduk kebanyakannya pimpinan dan ahli PAS kawasan.

Seterusnya Ustaz Abu Bakar dan Misbah telah dibawa melawat ke rumah-rumah mangsa banjir dua hari berturut-turut sambil menyampaikan bantuan serta membuat penyerahan anggota-anggota UA untuk tugasan kerja-kerja membersih rumah mangsa.

dijamu durian di Banggol Belimbing.

Dalam program ziarah bantuan itu, Pesuruh Jaya PAS Perak itu serta rombongan telah dijamu durian oleh seorang peraih di Kampung Banggol Belimbing sebelum melawat Masjid Kampung Banggol Batu yang turut ditenggelami air.

Dalam program itu beliau dan Misbah serta rombongan dijamu nasi oleh Razman di gerai adiknya, badrin zakaria di Kampung Luat sebelum solat zohor dan sebelum kerja-kerja pembersihan rumah dilakukan mulai jam 3 petang.

Sementara itu, Razman berkata, kerja-kerja pembersihan rumah telah dilakukan sehari suntuk kelmarin, bagaimanapun selepas malam kedua berlaku banjir lumpur sekali lagi, kerja-kerja pembersihan oleh kira-kira 30 petugas dilakukan semula.

Katanya, dalam kejadian banjir pertama lebih 200 keluarga (72 di Taman Kota Tampan, lebih 30 di Kampung Banggol Batu, lebih 30 di Kampung Banggol Belimbing dan kira-kira 20 di Chain dan Batu Dinding) dilanda banjir lumpur mulai jam 12.30 malam dan surut jam 8 pagi.

Pada malam kedua (semalam) rumah-rumah yang sama dilanda banjir sekali lagi mengalami masalah akibat limpahan air Sungai Nerok selepas hulan berjam-jam pada sebelah petang membawa ke malam, katanya.

Turut dilanda banjir ialah, katanya ialah Masjid Banggol Batu, Sekolah Agama Rakyat Taman Kota Tampan, Surau Taman Kota Tampan, Dewan Tabika kemas Banggol Batu, Dewan Serbaguna Taman Kota Tampan, Dewan Orang Ramai Banggol batu dan lima buah premis kedai di taman Kota Tampan.

10 beg bantuan untuk mangsa-mangsa di Kampung Banggol Batu diterima Ketua Kampung Pakatan Rakyat, Zawawi Banyamin (3 dari kiri).

Sebahagian anggota Unit Amal dari Bukit Gantang dan Taiping sedang bersih rumah mangsa banjir di Kampung Banggol Belimbing

Razman turut membantu bersih rumah di Kampung Banggol Batu

Timbalan Ketua DPP Perak, Saudara Salman Husin (kanan sekali) turut membantu bersih rumah di Kampung Banggol Batu pada hari pertama.

RENUNGAN SEJENAK... fikirlah..

Email : anuarani

السلام عليكم

Abah berwasiat supaya kubur abah dan mak jangan dijadikan mangsa "penebusrasa bersalah" anak-anak.

Maksudnya begini:

Semasa ibu dan bapa masih hidup, anak-anak mengabaikan tanggungjawab mereka atas pelbagai alasan (sila rujuk kitab-kitab muktabar tentang tanggungjawab anak terhadap ibubapa) - alasan sibuk dengan urusan dunia yang tak akan habis sampai bila-bila, sibuk dengan urusan anak, isteri/suami masing-masing, sibuk dengan itu dan ini, hingga lah "tiba-tiba" salah seorang atau kedua-dua ibubapa mereka diperintah Allah untuk kembali kepadaNya... .. (sebenarnya tak ade kematian yang mengejut atau tiba-tiba - setiap kematian itu telah dirancang Allah lama sebelum manusia itu dijadikanNya. ... "tiba-tiba" itu hanya "tuduhan" manusia kerana bukankah kita rasa seronok hidup! Malahan pujangga dengan angkuhnya mendeklamasikan "aku mahu hidup 1,000 tahun lagi!)...

Dalam kesedihan kerana kematian mereka, timbul lah rasa bersalah si anak kerana telah mengabaikan mereka semasa hayat, maka dilakukanlah perkara-perkara seperti berikut:

1. upah orang bacakan Al Quran 40 hari, 40 malam (anak tidak pulak membacanya kerana maklum lah sibuk belaka....)

2. upah orang bina kubur yang tercantik dan terhebat ("mak/abah memang patut diberi penghargaan ini kerana jasa mereka kepada aku"....)

3. tabur berbagai-bagai bunga atas kubur ("aku sayangkan mak/abah"... . walhal semasa hidup mereka, sekuntum bunga pun tidak pernah dihadiahkan! )

4. cetak kitab Yaasin (siap tulis kat kulit depan "sempena kematian ibu/bapaku tersayang... .") dan edarkan kepada masjid - macamlah surau dan masjid tak cukup-cukup kitab Yaasin

5. buat kenduri panggil "orang masjid" bacakan doa tahlil (maklum lah, anak tak sempat mendoakan ibubapanya. lagi pun "doa orang masjid ni lebih berkat"....)

6. buat pelbagai kenduri "hari peringatan ke-3, ke-7, tahun ke-47....." kematian ibubapa

7. sedekah pisang kat masjid......

8.. buat upah umrah setiap tahun (walhal dulu semasa hayat mereka, langsung "takde bajet nak hantar mak/abah gi umrah"; lagi pun keperluan umrah itu hanya sekali sepanjang hayat sahaja!)

Selepas itu boleh lah si anak tidur lena dan sempat pula membidas adik beradik lain dengan berkata, "aku dah tunaikan tanggungjawab aku pada bapak/mak. Kau tak buat ke?"

Abah panggil semua ini sebagai "sindrom penebus rasa bersalah"- kerana " dulu aku tak buat semua itu, maka sekarang aku dah buat semua ini, jadi aku tak bersalah lagi!".....

Kalau inilah yang bakal terjadi kepada abah dan mak, maka abah berwasiat di sini, TAK PAYAH LAH anak-anak abah bersusah payah membuat pelbagai justifikasi dengan sindrom penebus rasa bersalah.... . memadai lah diselitkan satu ayat yang tak sampai satu nafas nak menyebutnya - "Ya Allah, ampunkan lah ibu bapa ku". Takde belanja wang ringgit, tak payah cari orang, tak payah susahkan diri.

Sempurnakan solat (wajib untuk penebus diri sendiri masing-masing) dan doa lah meminta apa-apa dari Allah (untuk mendapat penebus diri sendiri masing-masing) dan selitkan lah ayat di atas(sebagai penebus diri sendiri dan untuk keselamatan ibubapa di alam barzah dan alam akhirat).

Abah doakan apa-apa amal jariah yang abah dan mak lakukan dan apa-apa ilmu
bermanfaat yang abah dan mak ajarkan kepada sesiapa pun dan diamalkannya - agar semua ini diterima Allah sebagi pelaburan kami di akhirat. Semoga semua anak-anak yang lahir dari sulbi kami menyempurnakan janji-janji mereka kepada Allah untuk menjadi hamba-hambaNya yang beramal soleh. Itu lah 3 harta yang akan mengiringi kami ke kubur dan tinggal kekal menemani kami sehingga kiamat...... ..

Ambil iktibar dari lampiran di bawah.

Larangan dari Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam: Dari Jabir radhiyallahu 'anhu, dia berkata, "Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam telah melarang kuburan dikapur (di simen), dijadikan tempat duduk, dan juga didirikan bangunan diatasnya.."

(Hadith Riwayat Imam Muslim)

Dan membawa bunga-bungaan / jambak-jambak bunga dan seumpamanya bersama
jenazah adalah diharamkan yang telah menular di kalangan orang-orang Islam

kerana mengikuti adat-adat orang kafir dan Melayu kunoh dalam upacara-upacara jenazah mereka. Juga kerana perbuatan tersebut boleh mensia-siakan harta tanpa faedah dan memberi makna bermegah-megah dan berbangga.

Manakala hukumnya adalah haram jika kubur dibina menggunakan marmar (marble) dan seumpamanya, kerana amat berlawanan dengan ajaran Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam, juga kerana terdapat pembaziran harta yang

ditegah syarak serta terdapat sifat bermegah dan menunjuk yang amat dimurkai Allah subhanahuwata' ala.

Ali bin Abi Talib radhiyallahu 'anhu berkata kepada Abi Hayyaj Al-Asadi,

"Tidakkah kamu mahu aku utuskan kamu untuk melakukan perkara yang aku diutuskan oleh Rasulullah untuk melakukan? Kamu hendaklah meruntuhkan semua berhala dan meratakan semua kubur yang ditinggikan orang."

(Hadith Riwayat Imam Muslim)

P/s- So jangan la jadi anak yang tidak kenang budi…Selalu kata tak sempat lah…apa lah…tapi buat benda-benda pelik banyak masa…esok kita pun akan ada zuriat dan hidup ni mcm roda gak…lu buat orang so lu kena la plak…moral of the story lu piker la sendiri bagi yg masih ada mak bapak tuh termasuk la gua gak masih belum terlambat untuk dimulakan…

Pendedahan amalan bai’ah berniat jahat

Ahmad Baei Jaafar

Bai’ah dalam bahasa Melayu moden bolehlah diterjemahkan sebagai akujanji. Semasa Rasulullah di Makkah lagi, ada beberapa penduduk Yasrib (Madinah) melakukan akujanji untuk mempertahankan Islam dan Rasulullah. Semasa Rasulullah sampai di Madinah, orang Muhajirin dan Ansur member bai’ah terhadap kepimpinan Baginda.

Selepas itu setiap kali berlaku perlantikan khalifah selepas wafat nabi Muhammad, rakyat terutama pemimpin tempatan keluar memberi bai’ah. Akujanji taat setia itu memberi pengiktirafan kepada pemimpin yang dipilih itu. Dengan ini mereka boleh menjalankan amanah dengan sebaiknya.

Tiba-tiba timbul pula pada akhir-akhir ini bai’ah ADUN PAS yang mereka bersedia menceraikan isteri masing-masing jika mereka melompat parti. Walaupun dengar seperti janggal, tetapi bai’ah seperti sah. Kedudukannya adalah takliq yang boleh menjaga kelangsungan rumah tangga. Logiknya, kalau suami itu sayang kepada isteri dia tidak akan keluar parti atau apabila dia berkira-kira untuk lompat parti akan difikirkan berkali-kali, mana lebih penting; isteri atau parti baru. Kalau lompat parti, bolehkah dapat isteri lain sebaik bekas isterinya? Jadi, dia akan pilih mempertahankan isteri dan partinya.

Kalau berdasarkan itu, mengapa ada mufti yang kata bai’ah itu haram? Mengapa ada orang yang kata bai’ah itu zalim? Jawapan mereka kepada masyarakat itu bukan berdasarkan ilmu tetapi kerana kepentingan orang tertentu atau jahil.

Takliq dalam Islam boleh datang dalam pelbagai keadaan bagi tujuan menyelamatkan rumah tangga daripada bercerai berai , bukan sebaliknya, mempurak purandakan rumah tangga yang sedia ada. Sebagai bukti, bukankah selepas majlis akad nikah ada takliq yang dibacakan suami walaupun sesetengahnya tidak diketahui isteri?

Selain isteri juga boleh buat takliq dengan syarat dipersetujui suami. Ini bermakna setelah isteri membuat draf takliq dan suami bersetuju dengan takliq itu, mereka takliq itu sah. Maka dengan itu mereka akan saling berusaha mengekalkan rumah tangga mereka.

Takliq ini boleh diamalkan oleh sesiapa, individu ataupun ahli mana-mana persatuan. Sama ada orang politik atau tidak, parti pemerintah atau pembangkang. Boleh juga secara paksa atau sukarela. Yang penting tujuannya untuk kebaikan rumah tangga mereka.

Walau bagaimanapun rencana ini bukan menyokong apa yang dilakukan oleh ADUN PAS kerana apa yang didakwa itu masih tidak jelas pada saya. Sekali pandang seperti fitnah yang sengaja dibesar-besarkan oleh musuh politik. Hal ini kerana Menteri Besar dan sebahagian besar ahli PAS terkejut dengan berita itu.

Saya mencari-cari juga kenyataan YB Khalid Samad yang kononnya mengesahkan kejadian bai’ah itu. Tetapi yang saya dapati beliau mengesahkan wujud satu blog yang mendedahkan kejadian itu. Alhamdulillah saya berkesempatan melayari blog itu dan setelah membacanya, ternyata ia seperti satu cerita yang direka oleh penulis blog itu.

Saya tidak kenal dengan penulis blog itu, mungkinkah dia YB yang dimaksudkan. Saya tidak pasti. Tetapi saya hairan kalau dia wakil rakyat PAS mengapa dia membuat kenyataan itu kepada umum, apakah motifnya. Pendedahan itu yang pada saya amat bodoh sebagai seorang Islam apatah lagi sebagai wakil rakyat.

Jika benar dia adalah wakil rakyat, sememangnya dia tidak layak. Hal ini kerana orang politik ada perkara yang boleh didedahkan dan ada yang tidak boleh didedahkan. Dalam perjuangan ada rahsia dan ada sterategi yang perlu dibuat dengan berhati-hati.

Walau apapun saya berharap setiap umat Islam sama ada pemimpin atau rakyat biasa, jadilah orang yang cerdik dalam melayari bahtera hidup yang berliku ini.


Menyeru dengan lisan yang indah

Email : Zamri Keciks

Ahad lepas saya hadir ke Majlis Makan Malam sempena ulangtahun ke 10 Jabatan IT PAS Pusat yang telah disempurnakan oleh Dato Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang.

Saya dapati ucapan Tuan Guru pada malam itu sungguh bermakna, membawa mesej yang sangat mendalam kepada perjuangan khasnya bagi mereka yang memilih untuk berdakwah dan berjuang melalui ICT. Ucapan beliau disampaikan secara spontan namun ternyata kaya dan penuh ilmu bagi mereka yang menghargainya.

Ayat al Quran yang beliau pilih untuk mukadimmah ucapannya adalah:

Firman Allah SWT, “Dan siapakah lagi yang lebih indah cakapnya termasuklah lisannya daripada orang yang menyeru kepada agama Allah juga beramal dengan amalan yang soleh seraya menegaskan sesungguhnya saya termasuk dikalangan orang-orang menyedari Islam adalah sebenarnya.”

Antara petikan ucapannya yang saya rasa telah memberi kesna mendalam kepada diri saya sendiri dan mudah-mudahan sahabat yang lain adalah seperti berikut:

“Sesungguhnya, penyampaian melalui tulisan yang dicatit lebih berpanjangan dari ucapan yang diungkapkan. Maka, peranan ICT dalam menegakkan Islam sangat besar.

Terutamanya, teknologi maklumat menjadikan dunia yang lebih luas ini seolah perkampungan yang sempit. Maklumat disebarkan dengan mudah, dicapai dengan mudah, maka kita juga menjadi sasaran.

Bukan sahaja kita menunaikan tanggungjawab menerang, tapi kita juga diserang. Disini, kita memerlukan kebijaksanaan dalam menangani keadaan semasa.
Kita diwajibkan untuk menggunakan uslub menerang lebih banyak daripada menyerang kerana matlamat kita adalah untuk menyelamatkan manusia.

Bukan untuk menuduh dan menghukum orang walaupun kita boleh menuduh dan menghukum orang itu.

Sekiranya menuduh dan menghukum itu membawa fitnah maka dosanya adalah besar. Sila buka kitab Riyaadus Solihin. Terjemahannya ada dalam bahasa kita. Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Disini, memberi peringatan kepada kita betapa kita perlu berhati-hati, apatah lagi kita adalah parti Islam yang menjadi model dan dilihat oleh orang lain.

Kesalahan satu titik dianggap kubah yg besar. Kesalahan yang kecil dibesarkan laksana bukit yang kukuh. Apa yang betul ditutup dan kita perlu bersabar dalam melaksanakan tugas.

Terpulanglah kepada kita masing-masing untuk menerima saranan dan pengajaran dari beliau. Namun saya yakin sebagai anggota jemaah yang bertanggungjawab, insyallah kita mudah menerima dan mempraktikkan saranan itu. Sahabat saya al Maniri di dalam blognya “Kalam Perantau” ada menyedut keseluruhan teks ucapan Tuan Guru itu. Sila ikuti di:

http://kalamperantau.wordpress.com/2009/11/10/menyebar-maklumat-bohong-ke-neraka/


Syabas para petugas dan pimpinan JIT PAS Pusat.

PERKARA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG TELEFON BIMBIT

Email : mohd shahir

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yang boleh anda lakukan,antaranya : -

1) NOMBOR KECEMASAN

- Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock )

2) KERETA TERKUNCI

- Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI

- Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ' *3370# ' . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .

4) TELEFON KENA CURI

- Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya


Tiada bonus 2 bulan untuk k'tangan awam

Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) akur dengan keputusan kerajaan tidak memberikan bonus dua bulan gaji kepada 1.2 juta kakitangan awam tahun ini selepas menerima penjelasan Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Presidennya Omar Osman berkata Perdana Menteri bagaimanapun memberi jaminan untuk mengkaji pemberian tambahan bonus sebanyak RM500 dalam masa terdekat sekiranya keadaan ekonomi mengizinkan.

"Perdana Menteri juga memberi jaminan akan menimbangkan pemberian bonus dua bulan seperti mana permintaan kongres sekiranya keadaan ekonomi negara pulih kelak.

"Perkara ini dalam pertimbangan Perdana Menteri, tetapi dalam masa terdekat kita berharap ada pertambahan RM500 untuk kakitangan awam mendapat RM1,000 Disember nanti," katanya kepada pemberita selepas pertemuan kira-kira satu jam dengan perdana menteri di Parlimen, hari ini.

Bagi penjawat awam berpangkat Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA), Omar berkata perdana menteri pada pertemuan hari ini turut bersetuju menimbangkan permintaan kongres untuk memberikan potongan cukai pendapatan sehingga 30 peratus.

Omar berkata dalam pertemuan itu Najib menjelaskan dalam keadaan ekonomi sekarang, kerajaan mungkin terpaksa membabitkan pinjaman daripada sumber lain sekiranya mahu memenuhi permintaan kongres.

Cuepacs sebelum ini menuntut kerajaan menimbangkan pemberian bonus dua bulan gaji kepada kakitangan awam dalam perbentangan Bajet 2010 pada 23 Oktober lepas.

Kerajaan bagaimanapun mengumumkan akan memberikan bayaran khas sebanyak RM500 kepada penjawat awam gred 41 hingga 54 dan setaraf dengannya serta pesara wajib kerajaan pada Disember ini.

Turut dibincangkan pada pertemuan itu ialah mengenai kenyataan perdana menteri kepada Cuepacs bahawa adalah salah dari segi moral bagi kongres itu menuntut bonus ketika keadaan ekonomi negara masih belum pulih sepenuhnya.

Perdana menteri juga menyifatkan tindakan kongres itu boleh membuatkan Cuepacs popular di kalangan ahlinya, tetapi dalam konteks ekonomi semasa ia disifatkan sebagai tidak wajar.

"Selepas perdana menteri menjelaskan apa sebenarnya yang dimaksudkan, kita terima dan perkara ini kita anggap sudah tamat," kata Omar.

Dalam isu lain, Omar berkata kongres itu turut menyerahkan memorandum kepada perdana menteri untuk menimbangkan supaya 18,000 warga pekerja Kemas diberi keistimewaan yang sama dengan warga perkhidmatan awam.

Dalam pertemuan itu, perdana menteri juga bersetuju untuk menambah geran peruntukan tahunan Cuepacs kepada RM1 juta bermula tahun depan, katanya.

Tahun lepas, Cuepacs menerima RM350,000 bagi menjalankan aktiviti kongres. - Bernama

HarakahDaily.Net/-

Najib perlu tarik balik kenyataan terhadap CEUPACS

KUALA LUMPUR, 12 Nov: Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar semalam menasihatkan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak agar berdamai dan menarik balik kenyataan beliau terhadap Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CEUPACS) dalam isu tuntutan bonus untuk kakitangan kerajaan.

Najib sebelum ini mengeluarkan kenyataan didakwa menghina CEUPACS sebagai tidak bermoral kerana menuntut bonus untuk kakitangan awam dari kerajaan.

"Saya minta Perdana Menteri berdamai dan tarik balik kenyataannya kata CEUPACS tidak bermoral bila mereka tuntut bonus," jelasnya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena menasihatkan Najib agar menjelaskan pertimbangan kerajaan menolak tuntutan CEUPACS itu.

"Dia (CEUPACS) nak tuntut itu haknya, kerajaan jelaskanlah kenapa tak boleh (beri bonus)...jelaskanlah kalau kerajaan hadapi penguncupan ekonomi,ketirisan, rasuah dan sebagainya kalau itu punca kerajaan tidak mampu beri bonus pada mereka." jelasnya.

"Saya tidak mahu menuduh Najib tidak berupaya menyanggah tuntutan itu (tuntutan bonus) kerana dia adalah Perdana Menteri 1Malaysia, takkan dengan CEUPACS pun tak berani nak bersemuka. Kalau macam ini, 1CEUPACS pun tak layak."

Tambahnya lagi, tindakan Najib menafikan hak CEUPACS itu turut dilakukan ke atas kerajaan negeri Kelantan, dalam isu royalti minyak.

"Saya nampak apa saja yang dituntut rakyat, Najib akan anggap sebagai tidak bermoral. Mungkin sebab itu, Najib menafikan hak kerajaan negeri (dan) rakyat Kelantan untuk dapat royalti minyak sekarang ini," ujarnya.

"Sedangkan ini (pemberian royalti minyak) adalah hak yang termaktub dalam perjanjian antara Petronas, kerajaan persekutuan dan negeri."

Beliau juga menyifatkan tindakan Najib enggan bersemuka dengan CEUPACS sebagai cubaan menyembunyikan fakta, sama seperti sikap Najib dalam kes pembunuhan gadis Mongolia.

"Saya juga lihat Najib cuba sembunyikan fakta yang perlu kakitangan kerajaan tahu, tidak kira sama ada kes rasuah (dan) ketirisan yang libatkan beberapa individu yang dekat dengan Najib, atau juga siapa bunuh Altantuya, semua nak tahu," jelas Khalid lagi.

"Itu (sembunyi fakta) yang sepatutnya dilihat sebagai suatu kesalahan tidak bermoral apabila seorang wartawan akhbar Perancis dedah gambar-gambar Najib bersama Altantuya yang saya lihat cuba disembunyikan."

Mewakili seluruh kepemimpinan PAS, Mahfuz juga menyokong tuntutan CEUPACS agar seluruh kakitangan kerajaan diberikan bonus demi menempuhi kemelesetan ekonomi tidak lama lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, Pesuruhjaya PAS Perak, Abu Bakar Hussain (gambar) turut mendesak Najib menarik semula kenyataannya, yang dianggap menghina kakitangan kerajaan di negeri Perak sendiri.

Menurut Abu Bakar, Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) yang mengalami difesit untuk tahun ke-12 tahun ini mungkin menjadi punca kerajaan tidak boleh melunaskan tuntutan CEUPECS itu, seperti yang yang didedahkan Penyarah Universiti Malaya Profesor Rajah Rasiah sebelum ini.

Ujarnya lagi, bonus kepada kakitangan kerajaan adalah antara piawaian umum untuk rakyat menilai sejauh mana kemampuan kerajaan.

Terdahulu, beberapa media melaporkan Najib enggan bertemu CEUPACS dalam isu tuntutan bonus kakitangan kerajaan kerana mengganggap tuntutan tersebut sebagai tidak bermoral.

Tindak tanduk Najib itu dipercayai bukan sahaja mencalar peribadinya, malah slogan 1Malaysia - Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

HarakahDaily.Net/-

Selangor iktiraf khidmat cemerlang Teoh

Gambar - Setiausaha Politik kepada Dato’ Menteri Besar Selangor, YB Nik Nazmi Nik Ahmad sedang menyampaikan sijil penghargaan kepada bapa mendiang, Teoh Leong Hwee.Turut hadir Exco Kerajaan Negeri YB Ean Yong Hian Wah (6 dari kiri) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Subang Jaya, YB Hannah Yeoh (hujung sebelah kanan).

SHAH ALAM, 12 Nov: Kerajaan Negeri Selangor memberi penghargaan kepada mendiang Teoh Beng Hock atas khidmat cemerlangnya ketika bertugas sebagai setiausaha politik kepada ahli EXCO kerajaan negeri Ean Yong Hian Wah.

Setiausaha Politik kepada Dato’ Menteri Besar Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Ean Yong Hian Wah telah menyerahkan sijil penghargaan tersebut kepada bapa mendiang Teoh, Teoh Leong Hwee pada Isnin lalu di Pejabat Dato’ Menteri Besar, Shah Alam.

Dalam pertemuan itu, Nik Nazmi merakamkan kesedihan kerajaan negeri atas nasib yang menimpa mendiang Teoh kerana beliau telah menunjukkan prestasi kerja yang cemerlang sepanjang tempoh perkhidmatan.

Katanya, ekoran kejadian tersebut, kerajaan negeri telah mengambil langkah untuk memastikan keselamatan di kalangan penjawat awam Selangor.

Antara ahli keluarga mendiang Teoh Beng Hock yang turut hadir ialah ibu Teng Meng Kee, abang Teoh Meng Kee dan adik Teoh Lee Lan.

HarakahDaily.Net/-

Nafi royalti bercanggah konsep 1Malaysia - pensyarah

KOTA BHARU, 12 Nov: Golongan cendikiawan di universiti menyifatkan tindakan kerajaan pusat mengenepikan bayaran royalti petroleum kepada Kelantan bertentangan dengan semangat federalisme.

Malah kata mereka ia juga tidak mencerminkan semangat 1Malaysia yang dijelmakan Perdana Menteri, Datuk Seri Datuk Najib Razak sekarang.

Pensyarah Sains Politik USM, Prof Madya Dr Ahmad Fauzi Abd Hamid (Gambar) berkata, sepatutnya kerajaan Barisan Nasional (BN) lebih cekap dalam usaha menawan hati rakyat Kelantan.

“Rakyat Kelantan tentunya termasuk mereka yang bukan sahaja mengundi BN, tetapi juga mereka yang tidak mengundi BN.

“Di kalangan mereka tentu ramai pengundi atas pagar. Sedangkan Perdana Menteri juga menyebut beliau menjadi ketua kerajaan untuk semua,” katanya ketika dihubungi di sini.

Minggu lepas perdana menteri mengumumkan kerajaan pusat akan memberi wang ihsan kepada Kelantan mulai tahun depan, hasil pengeluaran minyak di luar pesisir pantai negeri itu.

Ekoran itu ramai membantah kerana mereka menyifatkan ia bertentangan sama sekali dengan perjanjian yang ditandatangani pada 1975 di antara kerajaan negeri dan Petronas.

Dr Ahmad Fauzi berkata, sifat menghukum kerajaan pusat amatlah merugikan prospek BN di negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

“Hujah ini tidak perlu kepada mengkomplikasikan perbincangan dengan fakta undang-undang yang terlalu ilmiah berdasarkan akta itu dan ini.

“Cukup untuk dihujahkan tindakan Perdana Menteri seolah-olah tidak jauh berbeza dengan sentimen akar umbi Umno yang mendesak kerajaan pusat mengurangkan peruntukan kepada negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat,” ujarnya.

HarakahDaily.Net/-

Royalti: Najib digesa mohon maaf, tarik balik keputusan beri wang ihsan

KUALA LUMPUR, 12 Nov: Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan menuntut agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menarik balik keputusan pusat membayar wang ihsan kepada karajaan negeri itu.

Sebaliknya Najib tegas mereka harus membuat pengumuman baru bahawa Kerajaan Persekutuan akan membayar wang royalti seperti yang telah termaktub dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974.

Pemuda Kelantan turut menuntut agar Najib membuat permohonan maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Kelantan di atas tindakan kerajaan merampas royalti rakyat negeri itu.

Tiga tuntutan tersebut dibuat dalam satu penyerahan memorandum kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz di bangunan parlimen tengahari tadi.

Ketua Pemuda Kelantan, Abdul Latif Abdul Rahman (gambar) dalam satu sidang media di lobi parlimen selepas penyerahan tersebut berkata, penyerahan memorandum berkenaan bagi menunjukkan kesungguhan mereka mewakili rakyat Kelantan menuntut agar kerajaan memberikan royalti, bukannya wang ihsan seperti yang diumumkan.

"Kami dari Dewan Pemuda PAS Kelantan hari ini dapat menyerahkan memorandum kepada Datuk Seri Nazri Aziz, dan memorandum ini kami tujukan kepada Perdana Menteri sebagai usaha kami untuk menuntut supaya Kerajaan Pusat melalui Petronas mengkaji balik keputusan untuk memberi wang ihsan kepada rakyat Kelantan serta syarat tiga batu nautika plantar minyak dari pesisir pantai untuk melayakkan negeri pengeluar mendapat royalti,". katanya.

Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian) dalam satu sidang media yang sama berkata, ahli Parlimen Pakatan Rakyat khususnya dari Kelantan akan menanti penjelasan yang terperinci daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Datuk Nor Ya'kob.

Nor Ya'kob sewaktu sesi perbahasan di peringkat dasar enggan menjawab walaupun sepatah berkenaan isu ini.

"Kami ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat khususnya dari Kelantan akan meneruskan perjuangan ini di parlimen dan kami berjanji dalam sesi perbahasan bajet di peringkat jawatankuasa kita akan terus membahaskan isu royalti ini.Bagi kami kerajaan pusat seharusnya akur kepada perlembagaan negara dan mengikuti dengan serius apa-apa perkara yang terkandung dalam akta 144,"

Menurutnya juga, ahli parlimen dari Kelantan dan kerajaan negeri sendiri bersedia membuka pintu rundingan berkenaan pemberian royalti ini dengan Kerajaan Pusat
"Atas nama pemberian royalti kami sedia pada bila-bila masa membuka pintu rundingan dengan kerajaan pusat," Ujarnya.

Sementara itu, Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) kesal dengan jawapan Nazri yang meminta mereka merujuk perkara itu ke mahkamah yang disifatkan sebagai angkuh.

Ujarnya, jawapan Nazri itu menunjukkan Kerajaan Pusat tidak menghormati perjanjian di antara Petronas dan negeri pengeluar petroleum bahawa tiap-tiap negeri akan menerima lima peratus daripada nilai petroleum yang dijumpai atau diperoleh dalam kawasan atau di luar perairan negeri tersebut.

Nazri sewaktu menerima penyerahan memorandum itu meminta kerajaan Kelantan menyerahkan kepada mahkamah untuk memutuskan samaada Kelantan berhak mendapat royalti atau pun tidak.

"Saya nak meluahkan rasa kecewa saya terhadap respon yang diberikan Datuk Nazri tadi kepada kami.Bagi saya respon yang diberikan kerajaan seperti yang disebut oleh beliau (adalah) satu benda yang tidak sihat kepada konsep federalisme dalam negara kita.Ini akan memberi kesan buruk kepada pertumbuhan ekonomi dalam negara kita.

Kerajaan akan dilihat begitu angkuh apabila sudah jelas mengenai pemberian royalti itu dari sudut akta dan perjanjian kerajaan negeri dengan Petronas," katanya.

Turut bersama dalam sidang media tersebut ialah Dr. Hatta Ramli (PAS-Kuala Krai), Khalid Samad (PAS-Shah Alam), Firdaus Jaafar (PAS-Jerai) dan Ketua Penerangan PAS Kelantan Ustaz Baihaqi Atiqullah yang juga Adun Pasir Tumboh.

HarakahDaily.Net/-