31 Ogos 2009

BENDERA MALAYSIA

Oleh : Naninu Sakun

ASSALAMUALAIKUM YB!

MERDEKA INI USAH DILEPASKAN DARI GENGGAMAN
MERDEKA INI PERLUKAN PENGISIAN ERTI SEBUAH KEMERDEKAAN
NAMUN KENAPA KINI IA MENJADI SUMPAH KEKOSONGAN?

Memang pelik fenomena kemerdekaan pada tahun ini. Kalau dulu sekolah2, bandar2, kampung2, kedai2 seluruh negara berlumba2 memasang bendera tetapi kini seperti ia tinggal memori sepi yang patut kerajaan mengambil berat akan hal ini. Bila ditinjau dapatlah saya simpulkan kepada beberapa sebab mengikut pandangan saya iaitu:

1) Perayaan kemerdekaan ini disambut di bulan Ramadan.
2) Harga semua barang telah melambung naik begitu juga dengan bendera.
3) Pada rakyat bendera tidaklah penting berbanding gula.
4) Tema hari kebangsaan menjadi kebencian pula pada sesetengah rakyat. Kenapa? Tepuk dada tanya minda.
5) Rata2 bendera yang nampak pada kenderaan ada stiker daulat tuanku itupun boleh dibilang dengan jari. Ini
menunjukkan ramai yang beralih ke Pakatan Rakyat. Program yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat banyak
tertumpu di masjid sahaja.Justeru, dengan tidak memasang bendera melahirkan tanda protes kepada kerajaan
terutama apa yang berlaku di Perak.
6) Pengisian merdeka sekarang lebih tertumpu pada aktiviti agama di masjid kerana itu lebih baik sebagai contoh
membaca Yasin disedekahkan kepada pejuang2 kemerdekaan.
7) Orang terlalu benci Bn.

Pandangan diatas hanya pandangan peribadi yang dapat dilihat di negeri Perak ini. Mungkin ada yang tertinggal atau tersalah harap dapat jadikan muhasabah sempena Ramadan Al-Mubarak ini.

DI SINI RUMAH KITA YANG TERCANTIK...
DI SINI RUMAH KITA YANG TERBAIK.....SALAM KEMERDEKAAN

ANAK KOMANDO REJIMEN 1

ADUN Kota Seputeh serah kepada SPR

PETALING JAYA: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Seputeh, Datuk Abu Hassan Sarif menyerahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menentukan nasib beliau sebagai wakil rakyat termasuk jika mahu mengadakan pilihan raya kecil di bahagian tersebut.

Wakil rakyat sejak 1995 itu berkata, beliau akan menerima apa saja keputusan yang bakal dibuat oleh suruhanjaya itu Selasa ini.

"Saya serah kepada SPR... kita serah kepada apa saja keputusan yang akan diputuskan oleh SPR... saya akan komen selepas keputusan SPR nanti," kata Ketua Umno Bahagian Jerlun ini ketika dihubungi petang tadi.

SPR akan bermesyuarat Selasa ini bagi menentukan sama ada perlu diisytharkan kerusi DUN Kota Seputeh sebagai kosong ataupun sebaliknya.

Ketika dihubungi mStar Online, beliau menghadiri majlis penyerahan bantuan kepada anak-anak yatim yang turut disertai Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir.

Ditanya sama ada beliau tertekan ekoran perkembangan tersebut, Abu Hassan berkata, "tidak, saya seperti biasa saja."

Beliau mengakui situasi yang dialaminya sekarang merupakan kali pertama sejak dipilih sebagai ADUN pada pilihan raya umum 1995.

Abu Hassan, 54, walaupun berhadapan dengan kemungkinan dilucutkan jawatannya sebagai ADUN Kota Seputeh, ekoran makluman Speaker kepada SPR tetapi terus menjalankan tugas sebagai wakil rakyat.

"Saya terus mengadakan pertemuan dengan penduduk kawasan saya... semalam saya hadiri majlis bulan Ramadan, pagi tadi mesyuarat agensi MADA dan sekarang di Kg. Siputeh (bersama Mukhriz)," katanya lagi.

Pada 18 Ogos lalu, Speaker DUN, Datuk Dr. Abdul Isa Ismail berkata, beliau sudah menghantar surat kepada SPR memaklumkan mengenai kegagalan Abu Hassan hadir sidang DUN pada 19 April dan 16 Ogos lalu.

Mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah, mana-mana ahli dewan yang tidak hadir pada sidang DUN selama dua kali berturut-turut tanpa kebenaran Speaker, tempatnya hendaklah dikosongkan.

Kerusi itu dimenangi Abu Hasan dengan majorti 495 undi. Lawannnya, Ismail Wan Teh dari PAS menerima 7,665 undi.

Abu Hassan menjelaskan, beliau juga telah mengemukakan surat sakit bagi membuktikan sebab ketidakhadirannya pada sidang DUN tempoh hari.

mStarOnline/-

Menteri Besar Pakatan Rakyat : Sidang DUN Perak tetap diadakan Rabu ini

PETALING JAYA: Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak akan tetap diadakan Rabu ini walaupun disifatkan sebagai tidak sah oleh Speaker diiktiraf Barisan Nasional (BN), kata Menteri Besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin.

"Sidang DUN Perak akan diadakan seperti yang telah ditetapkan dan sebagaimana notis yang telah dikeluarkan sebelum ini," kata beliau ketika dihubungi sebentar tadi.

Jelas Nizar, sidang DUN akan tetap diteruskan sebagimana telah dimaklumkan oleh V. Sivakumar "selaku Speaker yang sah" dalam notisnya.

"Sivakumar merupakan Speaker yang sah. (Datuk) Ganesan bukan Speaker," kata beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang dan ADUN Pasir Panjang.

Oleh itu kata Nizar, Ganesan tidak boleh menghalang mana-mana ADUN daripada menghadiri sidang kali ini.

Ketika ditanya kemungkinan akan ada usaha menghalang sidang yang dimaksudkan itu sebagaimana pernah disaksikan 3 Mac lalu, Nizar memberitahu, usaha sedang diambil oleh Sivakumar untuk mengelakkan suasana sedemikian.

"YB Sivakumar sudah memohon kepada mahkamah agar dikeluarkan satu perintah bagi menghalang mana-mana pihak eksekutif daripada mengadakan halangan," katanya.

Permohonan itu telah dibuat baru-baru ini dan diharap keputusan akan diperoleh Selasa ini, katanya lagi.

Semalam, Datuk R. Ganesan, Speaker yang diiktitaf Barisan Nasional (BN) berkata, semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak tidak perlu menghadiri persidangan dewan yang dipanggil pada Rabu ini kerana arahan yang dikeluarkan adalah daripada sumber tidak sah.

Ganesan menegaskan, tindakan Sivakumar yang juga ADUN Tronoh memanggil sidang itu adalah pelik kerana beliau bukan lagi Speaker.

Menurut Nizar, notis untuk mengadakan sidang DUN perlu dikeluarkan 14 hari sebelum persidangan dan ia "telah diterima lebih awal daripada itu."

Pada Mei lalu, Sivakumar mengeluarkan notis sidang DUN tergempar 11 hari lebih awal sebagaimana sah diperuntukkan undang-undang, Perintah Tetap Dewan Negeri (PT)8(1).

Bagaimanapun ia dihalang dan terpaksa mengadakan sidang di bawah pokok berhampiran DUN.

mStarOnline/-

Pilihan raya kecil DUN Kota Seputeh? SPR putuskan Selasa ini

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat khas Selasa ini bagi memutuskan status kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Seputeh, Kedah iaitu sama ada perlu diadakan pilihan raya kecil ataupun sebaliknya.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, pihaknya akan meneliti semua aspek dengan tumpuan kepada soal perundangan sama ada kerusi itu perlu dianggap kosong, sekali gus mengadakan pilihan raya kecil.

SPR mempunyai kuasa muktamad untuk mengisytiharkan kekosongan mana-mana kerusi dan diadakan pilihan raya kecil.

"Kita akan bincang semua aspek secara menyeluruh, mempertimbangkan dari segi perundangan dan dari segi moral tetapi lebih kepada soal undang-undang," katanya lagi.

Jika diputuskan wujud kekosongan sudah pasti pilihan raya kecil akan diadakan, kata beliau.

SPR telah mengadakan pilihan raya kecil yang kelapan pada 25 Ogos lalu - sejak selepas pilihan raya umum Mac 2008.

Sehubungan itu, kata Aziz, pihaknya akan memaklumkan keputusan SPR kepada Speaker Kedah.

"Oleh kerana Speaker telah menulis surat kepada kami, kami akan memaklumkan Speaker hasil keputusan mesyuarat khas ini... mesyuarat ini hanya membincangkan isu kerusi Kota Seputeh," kata beliau kepada mStar Online ketika dihubungi.

Pilihan raya kecil itu menjadi sebutan banyak pihak ekoran kemungkinan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Seputeh, Datuk Abu Hassan Sarif - dari Umno-BN - digugurkan daripada jawatannya kerana gagal hadir dua kali sidang DUNtanpa kebenaran Speaker.

Oleh itu, SPR telah meminta pandangan penasihat undang-undangnya dan juga Jabatan Peguam Negara mengenai isu berkenaan.

Pada 18 Ogos lalu, Speaker DUN, Datuk Dr. Abdul Isa Ismail berkata, beliau sudah menghantar surat kepada SPR memaklumkan mengenai kegagalan Abu Hassan hadir sidang DUN pada 19 April dan 16 Ogos lalu.

Mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah, mana-mana ahli dewan yang tidak hadir pada sidang DUN selama dua kali berturut-turut tanpa kebenaran Speaker, tempatnya hendaklah dikosongkan.

Kerusi itu dimenangi Abu Hasan dengan majorti 495 undi. Lawannnya, Ismail Wan Teh dari PAS menerima 7,665 undi.

Minggu lalu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melahirkan harapan agar SPR akan mempertimbangkan keadaan Abu Hassan yang kurang sihat dalam menentukan sama ada kerusi tersebut kosong atau sebaliknya.

Muhyiddin berkata, SPR yang mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan sesebuah bahagian pilihan raya, sebagaimana disaksikan di Perak Februari lalu, akan ambil kira pertimbangan itu.

"Bagaimanapun kita akan akur dengan keputusan SPR, kita selalu akur dengan keputusan SPR, mana ada yang kita tidak akur," kata beliau yang juga Timbalan Pengerusi BN.

Dalam pada itu, Wan Ahmad ketika dihubungi pagi tadi memberitahu mStar Online bahawa semua dokumen berkaitan dengan isu berkenaan sudah sedia ada.

"Semua dokumen, pandangan dan maklum balas sudah diterima. Kita hanya perlu mengadakan mesyuarat dan menentukan status kerusi ini," katanya.

mStarOnline/-

H1N1 ragut korban ke-72

Influenza A(H1N1) di negara ini meragut satu lagi korban, menjadi keseluruhan kematian akibat wabak tersebut meningkat kepada 72 orang.

Korban terbaru itu adalah seorang lelaki berumur 49 tahun dan bermasalah kesihatan hepar (hati).

Dia dimasukkan ke Hospital Melaka pada 13 Ogos kerana demam dan batuk selesema selama dua hari serta muntah.

Lelaki itu meninggal dunia pada 19 Ogos disebabkan oleh H1N1 dengan Sindrom Pernafasan Teruk Sistem Respiratori Strok
(ARDS).

Dalam kenyataannya, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata, sehingga jam 9 pagi ini, seramai 202 pesakit baru dengan gejala influenza-like illness (ILI) dimasukkan ke hospital untuk rawatan.

Manakala 285 kes telah dibenarkan pulang. Ini menjadikan baki 1,515 pesakit ILI sedang dirawat di 97 hospital termasuk lima di hospital swasta.

Daripada jumlah ini, katanya, hanya 280 pesakit (19%) yang disahkan positif H1N1.

Daripada kes yang disahkan H1N1, 44 dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) di mana lima kes merupakan kemasukan baru, sementara tujuh lagi kes keluar dari ICU.

Daripada 44 kes yang sedang dirawat di ICU, 36 (82%) mempunyai faktor risiko. Pecahan kes mengikut faktor risiko adalah penyakit kronik (3), obesiti (12), kanak-kanak/bayi (7), post-natal/hamil (2), penyakit jantung (3), kegagalan ginjal (4) asma (3) dan immuniti rendah (2).

Memandangkan sesi persekolahan akan bermula, beliau meminta ibu bapa supaya memastikan hanya menghantar anak mereka yang sihat sahaja ke sekolah.

"Manakala bagi anak-anak yang mengalami gejala demam atau batuk, dinasihatkan terus berehat di rumah sehingga benar-benar sembuh dan tiada lagi menunjukkan sebarang simptom.

"Ini kerana anak-anak yang ada simptom masih berisiko untuk menularkan virus tersebut kepada rakan-rakan mereka yang lain," tegasnya.

MalaysiaKini/-

Catatan Perjalanan 4 : Air Zam-zam Tanda Kebesaran Allah

Salam dari Tanah Suci semoga semua pembaca berada dalam keadaaan yang baik.

Pada kesempatan ini saya ingin berkongsi dengan pembaca mengenai kehebatan air zam-zam, satu punca air yang terhebat dalam sejarah manusia, Subhanallah...

Bayangkan sekiranya punca air biasa yang ada di negara kita contohnya pada satu ketika ia akan kering jua. Teringat saya semasa di kampung kesayangan di Bachok, Kelantan. Kami yang tinggal berhampiran dengan sungai setiap rumah memiliki, sebuah perigi. Dengan mudah perigi itu dapat di keringkan terutamanya untuk mencuci pinggir perigi yang berlumut. Biasanya, beberapa bulan sekali...

Air zam-zam bukannya di pinggir sungai, ianya satu-satunya telaga atau punca air yang ada di padang pasir yang tandus sejak ribuan tahun lepas. Sejak kisah bermula dari tendangan kaki Nabi Ismail semasa ibunya Siti Hajar berlari dari Safar ke Marwah di padang pasir yang tandus, lalu terpancutlah air zam-zam. Asalnya dari ucapan Siti Hajar "zam-zam" bermaksud buat takungan untuk mengumpul, air tersebut...

Bayangkan sejak itu punca air ini diguna pakai, zaman dan masa silih berganti, dikira dari zaman Nabi Muhammad sudah 1400 tahun lebih sudah, punca air ini tidak pernah kering. Malah semacam sifat air zam-zam, makin ramai yang meminum makin banyak air mengalir keluar...

Kecanggihan yang ada pada zaman sekarang menyaksikan air zam-zam yang berada di serata tingkat dan sudut Masjidil Haram keluar dalam keadaan separuh sejuk, cukup selesa diminum atau digunakan untuk membasahi badan dek kepanasan dan keletihan Tawaf dan Sai...

24jam terus menerus diguna pakai untuk minum dan berwuduk oleh jutaan manusia. Tidak cukup dengan itu setiap orang dengan sekecilnya botol mineral dan sampai kepada bekas yang memuat 10 liter membawa balik ke tempat penginapan masing-masing selepas solat..

Selain itu di Masjid Nabawi juga bekalan air zam-zam disalurkan kesana secukupnya..

Subhanallah, sebanyak itu diguna manusia, tidak pernah kering. Apa lagi ingin berbicara khasiatnya tidak boleh ditandingi, zam-zam adalah air yang terbaik dan penyembuh pelbagai jenis penyakit...

Itulah tanda kebesaran Allah yang meyakinkan Allah Maha Berkuasa kepada sesuatu yang lain.

Mendorong Khyusuk Dalam Solat

Oleh :zaharah ibrahim

Mendorong Khusyuk Dalam Solat AgamaYa Allah..tunjukkan kami jalan yang lurus,iaitu jalan orang-orang yang Engkau beri nikmat kepadanya,bukan jalan yang Engkau murkai,dan bukan pula jalan mereka yang sesat..Tetapkan imanku ya Allah,Untukku terus mencari cintaMu.

Untuk mendapatkan khusyuk dalam sembahyang, (selain sujud sahwi..)

1. Berdoa

Terutamanya hendaklah kita berdoa memohon restu kepada Allah ‘azza wajalla supaya Dia mengurniakan kepada kita khusyuk, taufik hidayah dan ‘inayahnya dalam mengerjakan ibadah sembahyang, di samping kita melaksanakan usaha-usaha dan langkah-langkah berikut:

2. 'Tinggalkan dunia'

Sebelum masuk bertakbiratul ihram, terlebih dahulu kita mestilah mempunyai kesedaran, bahawa kita bersembahyang, kita mengadap dan menyembah Allah yang Maha Besar.

Kosongkan hati dari mengingati urusan-urusan dunia. Ingat bahawa urusan-urusan itu tidak dapat dilakukan sama sekali masa kita sembahyang. Oleh itu, tunggulah selepas selesai sembahyang nanti. Tiada guna difikirkan masa sembahyang, hanya akan merosakkan sembahyang kita.

3. Usaha hati

Hati hendaklah sentiasa mengingati. Hendaklah berusaha dengan bersungguh-sungguh hingga sampai ke maqam Ihsan.

Maqam Ihsan bermaksud beribadat kepada Allah seolah-olah anda melihat-Nya. Walaupun pada hakikatnya anda tidak dapat melihat-Nya (dengan mata kasar), sesungguhnya Allah melihat anda.

4. Tanam Rasa Cinta Pada ALLAH

Tanamkan rasa cinta kasih yang mendalam tanpa berbelah bahagi terhadap Allah. Perasaan ini tidak akan timbul kecuali kita kenal Allah. Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta.

5. Perasaan takzim kepada ALLAH

Menaruh perasaan takzim (agung, besar, tinggi, suci) kepada Allah yang sedang kita hadap dan sembah.

6.Perasaan al-haibatu wal khauf

Menaruh perasaan al-haibatu wal khauf (gerun, takut, bimbang) kiranya sembahyang kita tidak diterima Allah, bahkan dimurkai-Nya.
Allah berfirman di dalam surah Faatir ayat ke-28 yang bermaksud:
Sesungguhnya yang takut kepada Allah daripada segala hamba-Nya ialah para ulama.

7. Menaruh harapan

Menaruh sepenuh harapan supaya Allah terima sembahyang kita. Ulangkan selalu dalam hati kita sebelum bertakbiratul ihram dengan ucapan para sufi yang bermaksud:

Tuhanku! Engkaulah jua maksud tujuanku, dan keredhaan-Mu jua tuntutanku.

8. Malu pada ALLAH

Berasa malu kepada Allah, takut cacat cela, ada kekurangan, kelalaian yang berlaku dalam sembahyang sama ada daripada segi bacaan, penghayatan pengertian bacaan, perlakuan perbuatan dan kekhusyukan hati terhadap Allah yang sedang kita sembah.

9. Memahami bacaan solat

Memahami dan mengerti bacaan dalam sembahyang, sekurang-kurangnya tahu maksud-maksud dan tujuan-tujuannya.

10. Hindar situasi gangguan

Menghindarkan situasi-situasi dan keadaan-keadaan yang mengganggu serta memalingkan hati dari khusyuk seperti kebisingan, kerunsingan hati, keliaran pandangan mata, lintasan-lintasan hati, keletihan tubuh badan dan lain-lain lagi.

11. Mendengar cerita orang yang khusyuk

Mendengar cerita orang-orang yang khusyuk dalam sembahyang seperti sahabat nabi.


SIDANG DUN PERAK

Oleh : Naninu Sakun

ASSALAMUALAIKUM SALAM RAMADAN AL MUBARAK!

September ini, sidang dun Perak akan berlangsung lagi bila speaker halal dari Pakatan Rakyat telah menghantar surat panggilan kepada adun2 di Perak ini. Hari ini speaker haram dari BN pulak menidakkan dengan mengatakan tiada sidang dun Perak. Tak tahulah apa yang akan jadi seterusnya. Bersidang dibawah pokok lagike? Yang pasti bila melihat apa yang terjadi pada sidang dun yang lepas, saya yakin rakyat yang cerdik pandai mampu untuk menjadi hakim yang bistari. Bagi yang cerdik pandai saya yakin mereka akan mengatakan bahawa Pakatan Rakyat Perak adalah di pihak yang benar namun bagi juak2 bn mereka tetap kata merekalah yang benar.

Dilubuk hati ini ikhlas saya katakan, kenapa kita diperbodohkan oleh pihak bn! Bayangkanlah berbagai penipuan telah berlaku dan bila pendedahan dibuat dan laporan2 polis dilakukan oleh Pakatan Rakyat ibarat laporan2 ini dibuang didalam tong sampah sahaja. Kenapakah di negara kita Malaysia yang tercinta ini pembohongan secara terang-terangan ini masih diterima oleh segelintir masyarakat. Negara luar ketawakan kita kerana ini. Minta maaf jika saya katakan bangsa Melayulah yang banyak mengiyakan perbuatan bn ini. Tahu apa kata2 org2 ini di kedai kopi? Yang penting MASYUUUUUK! Jahanamke jatuhke Perakni janji poket penuh. Inilah realiti bangsaku yang mudah layu dengan secawan kopi. Namun dilubuk hati ini saya percaya masih ramai rakyat Malaysia yang waras yang boleh berfikir secara bijak. Jangan kita biarkan Melayu kita terus layu dihujung dunia....

ANAK KOMANDO REJIMEN 1