14 Mei 2011

Libya Nafi Gaddafi Cedera, Tinggalkan Tripoli

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] - LA BAGNAIA, 14 Mei — Pemimpin Libya Muammar Gaddafi dipercayai telah meninggalkan ibu negara Tripoli dan kemungkinan besar mengalami kecederaan, kata Menteri Luar Itali Franco Frattini semalam.
Frattini memberitahu pemberita di Tuscany, beliau dimaklumkan oleh Giovanni Innocenzo Martinelli, biskop Katolik di Tripoli bahawa "Muammar kemungkinan berada di luar Tripoli dan kemungkinan telah cedera akibat serangan udara Nato."

Bagaimanapun kerajaan Libya segera menafikan laporan itu.

Laporan stesen Al-Arabiya memetik seorang jurucakap kerajaan yang menafikan Muammar mengalami kecederaan. 

Reuters

150 Pelajar diraikan Anugerah Pelajar Cemerlang


Yb bersama pelajar dan ibubapa bergambar kenangan selepas program

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -

Klang - Seramai 150 pelajar yang telah menduduki peperiksaan STAM STPM, SPM, SMA, PMR, UPSR 2010” telah diraikan oleh ADUN Selat Klang bersama ibubapa pelajar-pelajar disini baru-baru ini.

Majlis yang penuh kegemilangan telah di hadiri oleh YB Dr Hjh Halimah Ali Exco Pendidikan Pendikan Tinggi dan Pembangunan Insan bagi menyampaikan anugerah kepada pelajar-pelajar yang telah Berjaya menduduki peperiksaan tersebut.

Semua pelajar-pelajar dan ibubapa yang hadir merasa gembira dengan majlis yang diadakan kerana ianya bukan sekadar majlis penganugerahan pelajar tetapi telah diadakan juga Sambutan Hari Ibu bagi semua ibu yang hadir sempena Hari Ibu.

“Tahniah buat semua pelajar-pelajar yang telah berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan yang dilalui. Usaha ini perlu ditingkatkan dari masa ke semasa, Katanya”.

Beliau juga menasihatkan agar pelajar –pelajar yang telah Berjaya dalam akedemik seharusnya melahirkan terima kasih dan bersyukur kepada ALLAH swt kerana kejayaan yang mereka terima adalah pengorbanan yang besar dilakukan oleh ibubapa mereka.

“Jasa pengorbanan Ibubapa tidak seharusnya dilupai kerana mereka telah banyak memberi sumbangan dan galakan kepada kita ketika menghadapi peperiksaan mahupun dalam apa juga keadaan demi untuk anak-anaknya, Ingatlah ibubapa harus dihormati syurga itu telatak dibawah kaki ibu. Jangan sekali kita lupa atau melukai hati mereka kerana apabila ibubapa terluka sudah pasti keredhaan allah juga sukar untuk kita dapati”.

Begitu juga dengan guru-guru yang telah banyak berjasa dengan mencurahkan ilmu dan memberi didikan yang sempurna kepada pelajar-pelajar. Seharusnya jasa mereka perlu diraikan. Raikan mereka sempena dengan Hari Ibu dan Hari Guru yang bakal di sambut tidak lama lagi agar mereka dihargai oleh anak-anaknya. Hari ibu juga bukan sekadar diraikan pada 8hb Mei tetapi boleh diraikan pada bila-bila masa sahaja dengan menurut syariatnya.

Oleh itu, dikesempatan ini juga saya bersama Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) ingin mengambil kesempatan yang ada untuk mengucapkan ‘Selamat Hari Guru” buat semua pendidik tidak kira samada peringkat PRA Sekolah, Sekolah Rendah, Sekolah Menengah dan Institusi Pengajian Tinggi, kata Y.b Dr Halimah dalam ucapannya.

Semoga Hari kecemerlangan pelajar yang diraikan pada hari ini bersama ibubapa penjaga melakarkan kenangan manis dalam sejarah hidup mereka.Sesi pergambaran bersama ahli keluarga pelajar dan Y.B Dr Halimah juga diadakan dengan penuh meriah sekali.

Editor : khaulah azwar

Wanita Jadi Ketua Cawangan PAS Rahmat Jaya

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -SELAYANG, 14 Mei: PAS mencatat sejarah tersendiri apabila seorang wanita menjadi ketua cawangannya yang pertama iaitu Puan Eisah A Wahid, 53, (gambar) untuk PAS Cawangan Rahmat Jaya, Kuang.

Bukan itu sahaja, PAS cawangan pimpinan beliau ini berjaya menarik hampir 200 ahli Umno untuk menyertai PAS.

Turut berjaya ditarik cawangan beliau adalah pengasas kampung Kuang dekat sini yang juga Ketua Cawangan Umno Kundang Jaya, Haji Mohamad Ithnin menyertai PAS.

Bermula dengan hanya 52 ahli kini cawangan beliau mempunyai lebih 150 ahli termasuk dari kampung-kampung lain dalam Dun Kuang.

Ibu kepada dua anak dan seorang anak angkat ini bukannya memimpin ahli wanita sahaja bahkan kebanyakan ahli cawangan beliau adalah lelaki.

"Kebanyakan ahli saya lelaki tetapi mereka mahu saya menjadi ketua...naib ketua cawangan saya lelaki," beritahu Eisah dalam mesyuarat agung PAS kawasan Selayang.

Bendahari PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli ketika merasmikan mesyuarat agung itu menyentuh fenomena ini.

"Ini satu fenomena baru dalam PAS. Oleh kerana orang lelaki sibuk cari nafkah, muslimat jaga cawangan...ambik kau," kata Hatta.

Sebelum itu, Eisah dan Mohamad Ithnin diperkenalkan kepada perwakilan PAS yang menyertai mesyuarat agung PAS Selayang dengan mendapat tepukan gemuruh dari mereka.

"Saya pun tak tahu macamana saya masuk PAS sebab saya Umno sebelum ni. Ia bermula sebelum 2008 bila saya mula mendekati program-program PAS," cerita peniaga ikan segar ini.

Apabila usaha dibuat untuk menubuhkan cawangan PAS di Rahmat Jaya, ahli-ahli PAS di situ sepakat memilih Eisah sebagai ketua.

Menurut Yang Dipertua PAS Kawasan Selayang, Haji Mohamad Abdul Rahman, satu majlis besar-besaran akan dibuat bagi meraikan kemasukan ahli-ahli baru PAS yang sebelum ini memegang jawatan penting dalam Umno.

Pemandu Maut, Bayi Parah dalam kemalangan

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -IPOH 14 Mei — Seorang maut manakala tiga lagi termasuk seorang bayi parah apabila kereta yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan di Km 290 Lebuhraya Utara-Selatan dekat Simpang Pulai di sini malam tadi.

Pemandu kereta itu, Abdul Fatah Abdul Latif, 27, yang bertugas di Universiti Perguruan Sultan Idris Shah (UPSI) Tanjung Malim cedera parah di kepala dan mati di tempat kejadian.

Mereka yang cedera parah ialah kakak Abdul Fatah iaitu Suriani, 31, dan dua anaknya iaitu Nik Fawas Mohd. Fazli, 5, dan Nik Norfarwizah Arbiah Mohd Fazli, tiga bulan.

Kesemua mereka dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun, manakala seorang lagi anak perempuan Suriani berusia dua tahun yang turut berada dalam kereta itu tidak cedera, kata Ketua Polis Trafik Daerah Ipoh, DSP Mohd. Rodzi Rejab.

Beliau berkata, dalam kejadian pada pukul 9 malam tadi itu, Suriani dan anak-anaknya menumpang kereta adiknya untuk pulang ke rumah mereka di Manong, Kuala Kangsar.

Ceramah Pakatan Rakyat diganggu, Provokasi

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


Penganjur majlis ceramah ketua umum PKR, Anwar Ibrahim di Melaka mempertikaikan cara pihak polis menyelesaikan insiden yang hampir mencetuskan ketengangan di antara kedua-dua penyokong Pakatan Rakyat dan BN.


Ketua pemuda PKR Shamsul Iskandar Md Akin mendakwa pihak polis tidak berlaku adil di dalam menyelesaikan suasana tersebut yang dianggapnya lebih memihak kepada penyokong BN.

Menurutnya, ceramah berkenaan yang sepatutnya diadakan di Duyong namun terpaksa dipindahkan ke markas induk PAS di Bukit Katil setelah mendengar dan mematuhi nasihat polis.


"Kita punya program malam ini setelah membuat perbincangan dengan polis terpaksa dipindahkan daripada Duyong ke Bukit Katil atas alasan perlu dibuat di Markas.

"Tetapi apabila kita membuatnya di Markas PAS mereka pula membuat provokasi. Tugas kita adalah untuk memaklumkan kepada polis untuk menghentikan perbuatan ini.


"Tetapi malangnya Ketua Polis Daerah Melaka Tengah datang dan mereka menyuruh saya leraikan ceramah yang sedang berlangsung tetapi dalam masa sama mereka tidak suraikan orang-orang yang melakukan provokasi tersebut," katanya selepas mengadakan pertemuan dengan Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, ACP Salehudin Abd Rahman.

Dalam insiden yang berlaku semalam, lebih 100 penyokong BN dikatakan telah melakukan provokasi terhadap lebih 2,000 penyokong Pakatan Rakyat yang sedang mendengar ceramah Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Keadaan yang dilihat hampir menimbulkan kekacauan setelah pihak terbabit melontarkan kata-kata kesat termasuk ada segelintir penyokong yang cuba membaling objek seperti botol air minuman.

Bagaimanapun, kehadiran anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) berjaya mengawal keadaan itu.


Menurut Shamsul, pihak polis sepatutnya bertindak terhadap mereka yang memulakan insiden terbabit sehingga mengganggu kelancaran ceramah.

"Bila kita lapor sesuatu kesalahan, pegawai polis harus ambil tindakan kepada orang yang melakukan kesalahan tetapi dalam kes ini kami yang buat ceramah, mereka langsung tiada permit untuk berhimpun kerana ini bukan markas mereka. 

"Kalau boleh minta pihak polis berlaku adil, kita sudah bekerjasama dengan pihak polis, dan sekarang mereka lakukan provokasi kemudian kita minta polis campurtangan.

"Takkan kita nak campur tangan, kita boleh lakukan tetapi ia akan jadi satu kesalahan.

"Dalam kes ini mereka nampak cenderung memihak kepada BN sebab itu saya lawan kerana atas prinsip dan hak kita," katanya.

Hata Tekad 'rampas' Utusan dari Kongkongan Umno

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -GOMBAK, 14 Mei: Presiden Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ), Hata Wahari bertekad untuk terus berjuang merampas akhbar Utusan Malaysia daripada kongkongan Umno.

Beliau mendakwa, perjuangan Utusan sudah jauh tersasar daripada perjuangan asal iaitu untuk menuntut kemerdekaan dan membela nasib kaum Melayu di tanah air.

Utusan sebaliknya kini lebih berperanan sebagai suara Umno.

"Masa Utusan Melayu diterbitkan Umno tak ada lagi. Akhbar ini diterbitkan untuk menuntut kemerdekaan,untuk menyatakan suara orang Melayu.Sebab itu dipanggil Utusan Melayu, untuk menyatakan pendapat dan pendirian orang Melayu ketika itu.

"Saya berpendirian bahawa saya perlu berjuang untuk merampas kembali akhbar ini daripada Umno.

"Saya memang tak layak digelar pejuang kebebasan media. Baru 7-8 bulan saya bersuara untuk kebebasan media berbanding pejuang kebebasan media sejak 50 tahun dahulu," kata Hata di majlis ceramah bertajuk "Membongkar Konspirasi Utusan huru-harakan negara" anjuran bersama PAS Kawasan Batu dan Kumpulan Aktivis Media Indipenden (KAMI) di Taman Melewar,dekat sini malam tadi.

Ia merupakan kemunculan pertama bekas wartawan kanan Utusan Malaysia itu di pentas PAS selepas dipecat daripada Utusan Melayu Berhad.

Hata dipecat 1 Mei lalu,dua hari sebelum Hari Kebebasan Akhbar sedunia yang disambut pada 3 Mei setiap tahun.

Pemecatan itu atas alasan Hata memburukkan imej majikannya itu dengan mengeluarkan beberapa kenyataan media yang mengkritik pengurusan editorial Utusan.

Tampil di hadapan kira-kira 500 orang yang hadir, Hata memulakan ceramahnya dengan mengakui "gementar" berada di atas pentas PAS.

"Kalau ditanya adakah saya gementar, ya memang saya gementar," katanya disambut gelak ketawa hadirin.

Orang ramai kelihatan teruja dengan kemunculan Hata di pentas. Ada yang pada mulanya hanya berdiri di tepi-tepi dataran tempat ceramah mula mengambil tempat yang lebih selesa dan yang yang berada di gerai-gerai jualan mula menghampiri kawasan ceramah.

Hata berkata, beliau juga berasa malu kerana sudah bertahun-tahun bekerja di akhbar yang mempunyai imej yang sangat buruk."Saya teragak-agak juga nak terima jemputan pihak penganjur ke program ni.Bukan kerana takut tapi imej Utusan itu sendiri yang berada dalam keadaan yang teruk bagi diri saya.

"Nasib baiklah saya berada di pentas PAS.Kalau berada di pentas DAP dah lama saya digelar "pengkhianat Malayu",katanya.

Menceritakan kisah-kisah sepanjang bergelar wartawan kanan Utusan, Hata mengulangi dakwaannya bahawa Utusan mempunyai agenda tetap untuk memporak-perandakan Pakatan Rakyat.

Apa yang berlaku di Utusan sekarang ini, mereka mempunyai agenda untuk terus kekal berkuasa, bukan memperjuangkan Melayu lagi.

"Agenda yang wajib,menyerang PAS kerana menolak kerajaan perpaduan untuk bergabung dengan Umno,menyerang DAP di Pulau Pinang berkaitan anti Melayu dan anti macam-macam lagi dan mereka sentiasa menyerang Datuk Seri Anwar Ibrahim. Itu agenda Utusan sekarang ini," katanya.

Hata yang diatakan akan menguruskan sebuah akhbar baru, Utusan Rakyat juga mengingatkan orang ramai agar berhati-hati dengan laporan Utusan yang disifatkan sebagai "membahayakan".

Berhati-hati dengan laporan Utusan kerana agenda mereka hanya untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat.

"Apa yang membuatkan saya berasa benci sangat dengan Utusan bila mempermainkan isu agama.Saya bimbang kerana majoriti yang membaca Utusan adalah orang Melayu.Kalau hari-hari isu agama dimainkan, akan mempengaruhi pembaca terutamanya di kawasan luar bandar," katanya.

Sokong Pakatan Rakyat

Sementara itu, menyeru orang ramai agar terus menyokong Pakatan Rakyat dan tidak terus membiarkan Umno BN terus bermaharaja lela di negara ini.

"Bagi saya tuan-tuan perlu terus menyokong Pakatan Rakyat.Saya memang tak terlibat dengan parti politik tapi kalau kita benar-benar ingin memastikan media bebas, inilah yang perlu kita lakukan," katanya.

Hata sebelum ini pernah menganjurkan program "makan nasi lemak beralaskan Utusan dan menerima reaksi yang pelbagai.

"Utusan hari ini digelar Utusan porno, menjijikkan, dan sebagainya. Sampaikan saya buat perogra makan nasi lemak beralaskan Utusan, ada yang marah.

"Saya tanya kenapa marah, salah ke apa yang saya buat. Dia kata, makan nasi lemak beralas Utusan menjijikkan nasi lemak aku," ceritanya dan sekali lagi disambut gelak ketawa hadirin.

Hata dalam satu temubual dengan satu portal berita mendedahkan bahawa Perdana Menteri,Seri Najib Razak terlibat secara langsung dalam mesyuarat bagi menentukan agenda mingguan Utusan.

Ini katanya termasuklah serangan terhadap Buku Jingga Pakatan Rakyat.

Turut menyampaikan ceramah malam tadi peguam PAS, Hanipa Maidin dan Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin.

Nurul Izzah Cabar Najib Debat dengan Anwar

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -KETEREH, 14 Mei: Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar, mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengadakan ‘debat’ khas dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi menentukan kesalahan yang dilakukan oleh ayahnya itu.

Pada masa yang sama, beliau turut memohon Perdana Menteri itu mengarahkan pihak yang tidak bertanggungjawab menghentikan fitnah terhadap ayahnya, sebaliknya mengadakan debat sebagai medan untuk mendedahkan kesalahan yang dilakukan khususnya dalam pentadbiran negara sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Sepetang Bersama Nurul Izzah yang diadakan di Dataran Ilmu Kok Lanas, di sini petang semalam.

Turut berucap pada majlis itu, Penyelia Dun Kok Lanas, Nik Mahadi Mahmood, Anggota Parlimen Ketereh, Abdul Aziz Kadir.

Menurut Izzah lagi, perancangan jahat tidak perlu dilakukan apa lagi dengan tuduhan jijik liwat, video seks dan berbagai lagi kerana ianya akan memburukkan imej negara bukan sahaja keluarganya.

“Kalau ayah saya salah, buat debat terbuka biar rakyat dengar, biar rakyat puas hati dan kami juga puas hati apa kesalahan ayah kami,” ujarnya.

Beliau bagaimanapun yakin kerajaan tidak akan berbuat demikian kerana debat itu akan memakan mereka sendiri.

Izzah juga turut berpendapat pelbagai fitnah lagi bakal menimpa ayahnya menjelang pilihan raya umum ke-13 nanti.

Pada masa yang sama beliau juga turut mengucapkan terima kasih pada PAS dan DAP yang telah menyedarkan dirinya untuk turut berjuang bersama menentang kezaliman kerajaan BN terutama Umno.

Jelasnya, parti yang paling kuat menentang kerajaan khususnya berhubung kes ayahnya ialah PAS sehingga parti itu sanggup berdepan dengan pasukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU).

“Sebelum ini saya tidak berminat dengan politik, saya belajar di universitipun bidang kejuruteraan awam, namun kerana kezaliman yang semakin berleluasa khususnya melibatkan ayah, saya sanggup berdepan semua itu,” katanya.

Pada majlis tersebut Izzah tidak dapat menahan sebak apabila menyentuh tentang ugutan yang diterima melalui system pesanan ringkas (sms) yang akan menculik anak sulungnya sekiranya masih menyokong perjuangan Anwar.

Pada majlis itu juga beliau turut menyampaikan sumbangan golongan miskin di Dun Kok Lanas.

Sebelum menyampaikan ceramah di Kuala Krai dan Machang, beliau terlebih dahulu memenuhi program santai dan minum petang di rumah Anggota Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail.

Lelaki Indonesia dicari Polis

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -TEMERLOH – Polis mencari seorang lelaki warga Indonesia bagi membantu siasatan berhubung kematian seorang warga Indonesia yang mayatnya ditemui oleh orang awam pada pukul 3 petang, 10 Mei lalu di kebun betik Jalan Ulu Ketam, Kerdau dekat sini.

Menurut Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Supritendan Mohd. Nor Mansor, suspek dikenali sebagai Riyan (gambar) berusia lingkungan 20-an, dipercayai dari Lombok dengan ketinggian 5 kaki 2 inci (1.57 meter) dan berkulit sawo matang.

Kapal Terbang Jadi Restoran

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


PESAWAT lama DC6 diubah suai menjadi sebuah restoran di Lapangan Terbang Coventry, Britain

COVENTRY – Sebuah pesawat lama, DC6 yang pernah digunakan pada tahun 1950-an diubah suai menjadi restoran 40 tempat duduk di Lapangan Terbang Coventry, Britain.

Pihak pengurusan restoran itu juga memberi peluang kepada pengguna untuk berjalan di kokpit pesawat tersebut.

Agensi

Lelaki 87 Tahun Pernah Berkahwin 107 kali

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


BIDA - Seorang lelaki di Nigeria, Bello Maasaba berusia 87 tahun telah berkahwin dengan 107 wanita dan memiliki 185 orang anak, lapor sebuah akhbar kelmarin. Anak bongsunya baru berusia sebulan.

Bekerja sebagai seorang pengamal perubatan Islam, Bello kini memiliki 86 isteri berusia dari 19 tahun hingga 64 tahun. Sembilan isterinya telah meninggal dunia manakala dia menceraikan 12 yang lain.

BELLO MAASABA duduk bersama tiga orang isterinya

"Saya mendapat ilham daripada Tuhan yang memberitahu saya wanita yang mana patut saya berkahwin," kata warga emas tersebut.

"Tanpa ilham tersebut, saya tidak akan mengahwini lebih daripada dua isteri," tambahnya. Dia tinggal bersama keluarganya di sebuah rumah yang memiliki 89 bilik di sini.

Seluruh keluarganya termasuk mertua, ipar, sepupu dan anak saudara kini berjumlah sekitar 5,000 orang.

Bello pernah dipenjara tiga tahun lalu apabila dia enggan menceraikan semua isterinya kecuali empat isterinya seperti yang diarahkan pihak berkuasa agama Islam Nigeria.

Semasa kes itu dibicarakan, puluhan isterinya memberi keterangan bahawa mereka berkahwin dengan ikhlas. Selepas mendengar keterangan 57 wanita, hakim mahkamah terbabit mengarahkan supaya Bello dibebaskan.

Mengenai kehebatannya di ranjang, Bello memberitahu, ia adalah anugerah Tuhan. "Sekiranya saya gagal memuaskan isteri-isteri saya, mereka akan meninggalkan saya," ujarnya. - Agensi

Kerosakan di Loji nuklear Jepun Lebih Teruk

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


TOKYO - Salah satu reaktor di loji jana kuasa nuklear Fukushima Daiichi, timur laut Jepun didapati mengalami kerosakan yang lebih teruk daripada jangkaan, kata beberapa pegawai kelmarin.

Kerosakan itu memberi tamparan hebat ke atas usaha untuk menstabilkan semula loji jana kuasa tersebut yang rosak selepas dilanda tsunami pada bulan lalu ekoran gempa bumi kuat.

GAMBAR yang disiarkan semalam menunjukkan bangunan reaktor No. 3 yang mengalami kerosakan di loji jana kuasa nuklear Fukushima Daiichi.

Bagaimanapun, suhu di loji jana kuasa itu masih di bawah peringkat berbahaya kerana pihak pengendali, Tokyo Electric Power Co., masih berterusan mencurahkan air untuk memastikan batang bahan bakar sentiasa sejuk.

"Situasi masih tidak berubah sejak krisis berlaku dan batang bahan bakar disejukkan dengan menggunakan air secara berterusan," kata seorang pegawai nuklear, Takashi Sakurai.

Sementara itu, kerajaan Jepun semalam memutuskan untuk menubuhkan dana bagi membantu pembayaran ganti rugi ekoran krisis nuklear tersebut.

Syarikat pengendali loji tersebut dijangka menerima tuntutan ganti rugi daripada pihak yang terkena kebocoran radiasi selepas berlaku kerosakan di loji nuklear itu. 

Agensi

Lelaki Gila Potong Kepala Wanita

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


LOS CRISTIANOS, Tenerife - Seorang lelaki kurang siuman bersenjatakan pisau menggemparkan para pelancong apabila memegang satu kepala wanita yang dipotongnya di lokasi pusat peranginan terkenal Sepanyol iaitu Los Cristianos, Tenerife di kepulauan Canary, lapor sebuah akhbar semalam.

Pembunuh itu dikatakan menyerang mangsa yang dipercayai berusia dalam lingkungan 30-an atau 60-an dan melarikan kepalanya di sebuah pusat beli-belah yang sibuk kira-kira pada pukul 10.25 pagi waktu tempatan.

Saksi-saksi memberitahu melihat suspek berlari dari pusat beli-belah dengan memegang kepala mangsa dan darah menitis ke tanah.

ORANG ramai dan anggota polis melihat lelaki yang menotong kepala seorang wanita di Los Cristianos, Tenerife

Beberapa pengawal keselamatan mengejarnya sebelum menjatuhkannya ke tanah dan menunggu kehadiran anggota-anggota polis.

Penyerang tersebut dilaporkan telah mengekori mangsa yang bekerja di sebuah pasar raya dalam pusat beli-belah Valdes selama beberapa hari sebelum pembunuhan ngeri itu berlaku.

Dia didakwa telah keluar dari Hospital de La Candelaria pada Februari lalu untuk menjalani rawatan berkaitan keganasan.

Namun, timbul kekeliruan dalam laporan mengenai senjata yang digunakan suspek sama ada parang, pedang atau penyodok tanah.
Agensi

Lelaki Putus Cinta disimbah Asid

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


KANGAR – Kebiasaannya wanita kerap menjadi sasaran disimbah asid gara-gara cemburu namun lain pula yang berlaku di Kampung Sentang, Utan Aji dekat sini semalam apabila seorang lelaki disimbah asid oleh dua lelaki tidak dikenalinya.

Semasa kejadian pada pukul 1 pagi, Muhamad Hanif Sunaid @ Shuib, 24, yang bekerja sebagai pemandu lori berada di rumah seorang diri sebelum dia membuka pintu rumahnya selepas diketuk dua lelaki.

Mohamad Hanif yang melecur dimuka akibat disimbah asid dirawat di Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar, Kedah semalam. Gambar kecil Mohamad Hanif sebelum melecur

Sebaik pintu dibuka, seorang daripada lelaki itu terus menyimbah asid ke arahnya menyebabkan mangsa melecur 50 peratus pada muka dan sebahagian pinggang.

Akibat terkena cecair itu, Muhamad Hanif dikatakan menggelupur dan meraung kesakitan.

Muhamad Hanif yang bergegas keluar mencari pertolongan ditemui di tepi jalan kira-kira 30 meter dari rumahnya oleh seorang penunggang motosikal. Semasa ditemui mangsa dalam keadaan separuh bogel kerana pakaiannya melecur.

Ketua Polis Daerah Kangar, Supritendan Abdul Rahman Mohd. Noordin berkata, motif serangan dua lelaki itu berkemungkinan disebabkan cemburu atau dendam.

Dadah RM37j Dalam Kampit Simen

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


PELABUHAN KLANG – Jika bukan kerana kecekapan kakitangan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Selangor, kehidupan dua lelaki Pakistan tentu akan berubah menjadi kaya raya sekelip mata apabila dapat menyeludup heroin tulen gred tinggi bernilai RM37.8 juta ke sini.

AZIZ (tengah) dan Nordin (kiri) menunjukkan sebahagian heroin yang dirampas dari sebuah kontena pada sidang akhbar di Pelabuhan Klang

Bagaimanapun, maklumat awal yang diperoleh mengatakan lima buah kontena dari Islamabad, Pakistan yang tiba di Pelabuhan Utara di sini pada 18 April lalu mengandungi heroin seberat 214.5 kilogram telah menggagalkan usaha jahat mereka untuk mengedar heroin di Asia Tenggara.

Jika siap diproses, nilai dadah tersebut boleh menjangkau hingga tiga kali ganda iaitu hampir RM100 juta.

Difahamkan, lima kontena berukuran 1.8 meter persegi setiap satu itu dibawa oleh kapal pengangkut melalui Pelabuhan Karachi yang terletak kira-kira 4,400 kilometer dari sini. Kapal itu didaftarkan di luar negara.

Mengikut rekod pengirim, kontena-kontena itu diisytiharkan membawa 560 kampit simen.

Imej Misteri Dalam Jentera Bomba

11 Jamadilakhir 1432H. [MOD] - 


KUALA LUMPUR – Seorang pemandu peribadi, Rozaidi Ahmad, 42, terkejut dengan kemunculan imej misteri di dalam gambar yang dirakamnya semasa mengunjungi Hari Bomba Malaysia di Dataran Merdeka di sini baru-baru ini.

Menurutnya, imej tersebut yang menyerupai seorang wanita berambut panjang dikesan pada gambar yang dirakam menggunakan kamera digital pada 7 Mei lalu.

GAMBAR ahli keluarga Rozaidi yang dirakam di hadapan sebuah jentera bomba yang memaparkan imej misteri wanita berambut panjang (dalam bulatan) di Dataran Merdeka baru-baru ini.“Kami sekeluarga menyedari imej pelik berkenaan dua hari selepas itu semasa anak sulung saya memasukkan gambar-gambar daripada kamera ke komputer riba.

“Kami terkejut apabila ada imej lain yang menyerupai seorang wanita berambut panjang di dalam jentera bomba,” ujarnya

Tiga penunjuk perasaan di Yemen terbunuh

11 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

SANAA 14 Mei - Sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh apabila pasukan tentera elit Yemen, Pengawal Keselamatan Republikan melepaskan tembakan ke arah tunjuk perasaan yang diadakan menentang rejim Presiden Ali Abdullah Saleh di selatan bandar Taez, kata saksi, semalam.

Katanya, pasukan tentera elit itu melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan apabila mereka ditembak semasa berlindung di dalam sebuah bangunan selepas bertembung dengan kumpulan penunjuk perasaan sebelum itu.

"Seorang pegawai dan empat askar turut cedera apabila penunjuk perasaan bertindak melontar batu dan objek lain ke arah pasukan tentera yang terkepung," katanya.

Beribu-ribu penunjuk perasaan Yemen mula berhimpun bandar ini sebelum solat Jumaat untuk menuntut pengunduran rejim.

Saleh, bagaimanapun mengerahkan kereta berperisai dan beratus-ratus askar di jalan-jalan raya di ibu negara bagi menangani protes itu. - AFP

1,200 pelarian Libya dikhuatiri mati, hilang

11 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

GENEVA 14 Mei - Kira-kira 1,200 pelarian Libya dikhuatiri hilang atau mati di Laut Mediterranean berdasarkan bukti yang menunjukkan sebuah kapal tentera enggan menyelamatkan sebuah bot, kata Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Orang Pelarian (UNHCR) semalam.

"Kira-kira 12,000 orang telah sampai di Itali atau Malta manakala sekurang-kurangnya 1,200 orang dipercayai mati dan masih hilang," kata jurucakap UNHCR, Melissa Fleming.

Seorang migrasi berkata kepada UNHCR, sebuah kapal tentera yang tidak dikenal pasti berlepas daripada perlabuhan Libya enggan atau gagal menghulurkan bantuan kepada bot yang membawa 72 orang, kebanyakannya mati akibat kehausan, kepenatan dan kelaparan pada akhir Mac atau awal April.

"Pelarian yang ditemubual mengatakan kapal tentera melepasi bot mereka sebanyak dua kali tanpa berhenti sebelum helikopter tentera menjatuhkan makanan dan air bersih ke dalam bot di tempat-tempat tertentu sepanjang perjalanan," kata Fleming.

Ada laporan mengatakan di dalam akhbar British, The Guardian bahawa kapal tentera tersebut berkemungkinan kapal pembawa pesawat milik Perancis, Charles De Gaulle yang ditugaskan untuk misi zon larangan terbang di Libya. - AFP

Perbaharui Sijil Pendaftaran Perniagaan SSM di BSN

11 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

GOLONGAN peniaga yang tinggal di pedalaman atau jauh dari pejabat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) kini lebih mudah memperbaharui sijil pendaftaran perniagaan mereka kerana tidak lama lagi urusan itu boleh dilakukan di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berdekatan.

Inisiatif ini adalah hasil kerjasama SSM dan BSN bertujuan memudahkan komuniti peniaga yang mungkin sukar mengunjungi pejabat SSM kerana terletak jauh dari tempat tinggal mereka.

Usaha sama SSM dan BSN ini diumumkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika merasmikan “Program Outreach SSM Bersama Masyarakat FELDA” di Dewan Orang Ramai, FELDA Mayam, Bera, Pahang, pada 23 April lalu.

Program Outreach SSM Bersama Masyarakat FELDA ini adalah satu program kolaborasi yang julung kalinya diadakan antara SSM dengan pihak FELDA Wilayah Mempaga, Bera.

Sejak dilaksanakan pada 2006, Program Outreach SSM memberi peluang SSM mendekatkan diri kepada masyarakat awam bagi memastikan orang ramai memahami peranan dan fungsi SSM secara mendalam.

Program ini dilaksanakan secara meluas bukan hanya setakat di kawasan sekitar Lembah Klang saja malahan diperluaskan ke seluruh negara melalui Pejabat Negeri SSM dengan kerjasama Pihak Berkuasa Tempatan dan Institusi Pengajian Tinggi Awam serta Swasta.

Di samping itu, program outreach ini diperluaskan dengan menjemput Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dan agensi di bawahnya seperti Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Bank Rakyat, Perbadanan Nasional Berhad dan Maktab Kerjasama Malaysia (MKM). Turut serta agensi lain seperti BSN, CELCOM, TEKUN dan MARA untuk mengadakan pameran dan memberi taklimat berkaitan operasi mereka.

Dalam program yang sama orang ramai yang ingin menjalankan perniagaan atau mempunyai perniagaan tetapi masih belum berdaftar dengan SSM diingatkan supaya mendaftarkan perniagaan mereka dengan segera. Setiap bentuk perdagangan, pertukangan, pekerjaan, profesyen atau aktiviti-aktiviti lain yang dijalankan bagi maksud mendapatkan keuntungan wajib berdaftar dengan SSM terlebih dulu.

Kegagalan untuk berbuat demikian adalah suatu kesalahan di bawah Seksyen 12(1) (a) Akta Pendaftaran Perniagaan (APP) 1956 yang membawa denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara selama tempoh tidak lebih 2 tahun atau kedua-duanya sekali.

Pengunjung yang hadir pada program ini boleh mendaftarkan perniagaan baru ataupun memperbaharui sijil pendaftaran perniagaan dan melakukan perubahan butir-butir perniagaan secara serta merta melalui kaunter bergerak SSM yang disediakan.

Bagaimanapun, bagi yang tidak berkesempatan hadir ke program ini ataupun mengunjungi pejabat SSM yang berdekatan; orang ramai masih boleh mendaftarkan perniagaan mereka di kaunter bergerak pendaftaran perniagaan SSM. Jadual perkhidmatan kaunter bergerak ini boleh didapati dengan melayari laman web SSM di www.ssm.com.my

Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Datuk Azmi Ariffin, berkata ini adalah pertama kali SSM berganding bahu dengan masyarakat FELDA menganjurkan program sebegini.

“Ini adalah satu titik permulaan yang amat baik bagi kedua-dua pihak untuk terus menjalin kolaborasi yang lebih erat dalam melahirkan usahawan di kalangan masyarakat FELDA,” katanya.

Beliau berkata, pada setiap program Outreach SSM, lazimnya aktiviti yang dilakukan adalah seperti taklimat berkaitan keperluan mendaftarkan perniagaan dan memperbadankan syarikat. Namun kali ini, terdapat sedikit kelainan di mana SSM menambah satu lagi taklimat yang menyentuh tentang skim kepentingan.

“Inisiatif ini diambil bagi mendedahkan kepada orang ramai tentang apa itu skim kepentingan dan kaitannya dengan skim cepat kaya atau skim pelaburan yang tidak sah di sisi undang-undang. Dengan adanya pendedahan sebegini ia akan memberi gambaran jelas kepada masyarakat pengguna untuk menilai skim yang boleh dijadikan sebagai perniagaan ataupun diceburi mengikut lunas undang-undang,” katanya.

Azmi berkata, program kali ini juga lebih menarik kerana SSM menjemput beberapa peniaga tempatan yang juga anak peneroka FELDA untuk menjual hasil produk mereka di sini.

“Dengan sokongan mereka ini diharapkan dapat dijadikan contoh kepada masyarakat FELDA yang lain untuk menceburi bidang keusahawanan. Sebenarnya pihak kami berhasrat untuk menjemput dan membuka kepada lebih banyak penyertaan kepada peniaga lain tetapi ruangan agak terhad,” katanya yang berhasrat mengadakan program secara lebih besar pada masa hadapan.BH/-

Benarkah harga petrol RON95 tidak naik ?

11 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Harga pasaran minyak petrol RON95 akan terus kekal pada harga semasa sebanyak RM1.90 seliter dan tidak akan dinaikkan pada masa terdekat ini. Demikian jaminan yang diberikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Kenyataan tersebut menyusul dalam keadaan spekulasi bertiup kencang mengenai kenaikan harga bahan bakar itu. Tambahan lagi 4 Mei lepas RON 97 telah dinaikkan sebanyak RM 0.20 seliter.

“Setakat ini belum lagi (kenaikan harga petrol RON95), kita cuma dengar laporan daripada pihak Kementerian Kewangan mengenai defisit jika ada perubahan kepada subsidi lain dan bahan petroleum misalnya.

Satu kenyataan bagi saya menampakkan kemungkinan keniakan harga RON 95 akan menyusul dalam waktu terdekat.

Alasan lain ialah secara kebiasaannya sepanjang pengamatan saya bila Pak Menteri menafikan biasanya akan berlaku kenaikan harga, itulah trend yang saya lihat sebelum dari ini.

Ismail Sabri jugi mengatakan kalau harga bahan bakar itu masih kekal dengan keadaan sekarang kemungkinan besar dari segi unjurannya subsidi akan bertambah daripada RM10.3 bilion kepada RM17 bilion. Kartanya lagi apabila pertambahan subsidi sebanyak RM17 bilion, defisit kita menjadi semakin besar.

Satu kenyataan yang menjurus kepada usaha menarik subsidi dan menambahkan lagi koleksi penjimatan wang kerajaan atau wang rakyat untuk perkara yang tidak diumumkan iaitu kemanakah wang itu akan digunakan.

Kita tunggu dan lihat, benarkah harga RON 95 tidak naik seperti dikatakan oleh Ismail Sabri , atau akan naik seperti yang saya jangkakan.

Benarkah UMNO masih menjadi jenama yang sangat tinggi nilainya ?

11 Jamadilawal 1432H. [MOD] -
Oleh : Hafizi Pauzi.

PARIT BUNTAR, 12 Mei : Datuk Seri Najib Tun Razak disifatkan sebagai puji diri sendiri seperti peribahasa “masuk bakul angkat sendiri”.Ketua Penerangan Pas Perak Yb Drs Khalil Idham Lim.

Najib Razak dipetik sebagai berkata bahawa UMNO masih lagi menjadi jenama yang sangat tinggi nilainya dalam kalangan rakyat sedangkan realitinya UMNO menghadapi kemerosotan besar sokongan dari rakyat.

“Saya cabar beliau (Najib) supaya biar rakyat menilai parti itu secara terbuka dan dedahkan jika berani . Malah saya sahkan kekuatan UMNO pada masa sekarang adalah dengan bantuan "alat pernafasan" seperti SPR dan banyak lagi,” katanya ketika ditemui di sini.

Tambahnya Najib sudah tertekan dengan taktik politik kotor dan lucah yang tidak menjadi tambahan pula rakyat dapat menghidu strategi lucah dan jijik BN yang menyerang Pakatan Rakyat.

“Talian hayat demi talian hayat yang mereka (BN) guna, rakyat makin nampak kerja kotor politik BN untuk kekal berkuasa di persada politik Negara,” katanya lagi.

Menurutnya yang juga Adun Titi Serong bagaimana mungkin parti itu berjenama kalau peratus pengundian kepada calon UMNO dan BN makin merosot.

"Paling memalukan bila UMNO yang ada sekarang adalah jenama baru selepas UMNO diharamkan pada tahun 1988" jelasnya

Khalil Idham Lim yang juga Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak juga berkata UMNO dan BN yang sudah separuh abad memerintah Malaysia sepatutnya semakin ramailah penyokongnya sambil menyifatkan senario semasa menunjukkan perkara sebaliknya berlaku.

Beliau yang juga pengerusi Idham Care menambah rakyat boleh menilai jumlah kerusi yang dimenangi oleh PR dalam 15 siri pilihanraya kecil (PRK) sejak selepas PRU 2008 dimana keupayaan PR menang 4 dari 6 kerusi PRK Parlimen dan PR menang 5 dari 9 kerusi DUN. Realiti ini membuktikan dan menafikan bahawa UMNO adalah jenama yang sangat tinggi nilainya.

"Penolakan rakyat terhadap UMNO telah dan sedang berlangsung dalam keadaan UMNO merayakan ulangtahun ke 65, Kerana itu saya yakin usianya akan berakhir pada PRU ke 13 nanti". Tegasnya.

“Malah PRN di Sarawak telah menunjukkan betapa BN dan UMNO cemas dengan peratusan undi populer BN turun 10 pratusi,” jelasnya.

“Saya yakin gelombang penolakan rakyat terhadap UMNO dan BN akan terus kekal dalam keadaan pelbagai usaha yang dilakukan oleh mereka tidak menjadi. Paling malang segala langkah saya sifaktkan sebagai "senjata makan tuannya" katanya.