20 Mei 2008

Pemimpin UMNO takut ahlinya keluar dari parti?

Tindakan drastik Tun Dr Mahathir (TDM) mengisytiharkan keluar dari UMNO kelmarin membimbangkan banyak pihak dalam UMNO mengenai kesan kepada ahli yang akan meninggalkan parti. Situasi ini tidak dapat disembunyikan lagi melihat kepada kenyataan beberapa orang pemimpin UMNO.

Mungkin kerana bimbangkan ramai ahli UMNO akan mengikuti jejak TDM, Muhyiddin Yassin menasihati anggota UMNO supaya tidak tergopoh gapah dalam membuat keputusan yang boleh merosakkan parti, kedudukan orang Melayu dan negara. Beliau berkata tindakan perlu diambil secara bijaksana dan berhemah supaya keadaan tidak bertambah buruk lagi.

Terkejut dengan tindakan bekas Perdana Menteri TDM yang keluar dari parti itu secara serta merta semalam, Muhyidin menggambarkan kemungkinan sokongan komponan parti dalam BN akan terjejas. “Kalau ada mesej daripada tindakan yang memeranjatkan ini, apa yang perlu dibuat adalah melalui proses demokrasi dalam parti melalui musyawarah, muzakarah dan perbincangan.

Demikianlah suasana dihari kedua TDM keluar dari UMNO. Cina islam sangat yakin suatu kejutan besar akan berlaku kesan daripada hilangnya keyakinan ahli-ahli UMNO kepada presidennya yang paling lemah.

Apakah muslihat TDM keluar dari UMNO ?

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan keluar daripada UMNO.Menurutnya, surat rasmi mengenainya akan dihantar kepada Setiausaha Agung UMNO secepat mungkin.Katanya, beliau akan berada di luar UMNO selagi Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memimpin parti itu.Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan bertajuk `Kedudukan Orang Melayu Pasca Pilihan Raya Umum Ke-12’ di sini hari ini.

Berita menggemparkan ini pastinya akan menghiasi warna politik Malaysia dalam masa-masa yang mendatang. Kehangatannya entah bila akan berakhir. Namun baru beberapa jam sesudah pengumuman itu pelbagai rekasi telah diberikan oleh pemimpin UMNO sendiri termasuk Abdullah yang terkejut dan timbalannya Najib yang sedang berada di kaherah meminta ahli UMNO bertenang dan terus memberi sokongan kepada parti.

Musa Hitam juga telah memberi ulasan dengan katanya duri dalam daging sudah tiada. Tidak kurang yang memujuk seperti Ali Rustam dan UMNO Perlis yang meminta TDM menarik balik keputusan itu.

Yang menariknya ada maklumat banyak pengikut di cawangan di Johor yang akan mengikuti jejak TDM. Sebagaimana keputusan Sanusi Juned yang telah dilakukan hari ini juga.

Apa pun saya menjangkakan sesuatu yang lebih besar dan kehangatannya akan membawa kepada "berpeluh"nya semua pemimpin UMNO. Tidak salah TDM pernah mengatakan ada sesuatu perkara besar yang beliau akan dedahkan. Bila lagi kalau bukan sekarang? Ayuh TDM lakukan demi untuk menyelamatkan negara Malaysia yang kita cintai ini.

Saya yakin TDM ada langkah berikutnya setelah dia mengumumkan keluar dari UMNO hari. TDM tidak akan berdiam diri selagi hasratnya tercapai. Kita tunggu dan lihat.