06 April 2008

Tuntutan CUEPACS : Siapa ugut siapa ?

Abdullah Ahmad Badawi mengingatkan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) supaya tidak menggunakan pendekatan mengugut kerajaan dalam menyelesaikan isu berbangkit.kata PM,“Fikirlah semula dan jangan hendak mengugut, menggertak atau memboikot Hari Pekerja. Hari Pekerja adalah hari cukup penting dan sudah tentu CUEPACS harus menyertainya."

Abdullah mengulas tindakan CUEPACS yang tetap dengan keputusan memboikot sambutan Hari Pekerja pada Mei ini selagi kerajaan tidak mahu merundingkan lima tuntutan yang tertangguh sekian lama.

Persoalannya sekarang, siapakah yang mula buat ugutan. Bagi seorang rakyat Malaysia yang cintakan negara, di mana di sanalah antara komponen penting dalam menggerakan pembangunan negara iaitu pegawai-pegawai kerajaan. Kerana itulah segala tuntutan yang diminta oleh CUEPACS sepatutnya dilayan dengan sebaik mungkin. Sedangkan menurut Presidennya, Omar Osman berkata, kali terakhir mereka bertemu Perdana Menteri pada 7 Januari lalu dan sehingga hari ini masih tidak mendapat sebarang jawapan positif. Sepatutnya PM lebih kerap berbinncang dengan mereka.

"Seakan-akan pintu pejabat PM payah sangat untuk dibuka bagi menyelesaikan kepentingan awam ini.Bila hendak boikot baru nak bagi ulasan, itupun nampak seperti tidak mahu berbincang lagi. Tak cerdik sungguh PM kita yang seorang ini"., ulas kawan saya pada pagi ini.

Ir. Nizar : Saya Menteri Besar untuk semua rakyat Perak

IPOH, 4 April :- Semasa meresmikan dan melancarkan Buku Manual dan Panduan Wakil Rakyat Negeri Perak, YAB. Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin menegaskan bahawa beliau adalah Menteri Besar untuk semua rakyat Perak.Satu kenyataan yang merupakan penegasan betapa ikatan semua parti-parti dari Pakatan Rakyat (PR) iaitu DAP, PKR dan PAS adalah satu pakatan yang ikhlas dan mementingkan kepentingan umum dan rakyat.
Taklimat tersebut yang diadakan di sini, dihadiri oleh semua wakil-wakil rakyat dan penyelia-penyelia DUN. Sempena taklimat tersebut suatu pembentang telah dilakukan oleh Pengerusi TERAS, Cikgu Azmi Abdul Hamid.

Semasa meresmikan program tersebut MB menegaskan bahawa kita semua berasal dari satu keturunan iaitu Adam dan Hawa, sebagai mana memetik ayat dari Al Quran yang menjelaskan perkara tersebut.

Beliau juga menyeru supaya semua wakil rakyat mengubah minda sedikit demi sedikit walaupun perlu diingat perubahan tersebut pasti menghadapi rintangan.

Ingatan beliau juga meliputi sikap wakil rakyat yang lebih amanah dengan tanggung jawab. Katanya dengan itu akan lahirlah sikap kasih dan sayang rakyat kepada kerajaan. Sebaliknya jika kita menyeleweng, kita akan dibenci oleh manusia dan dimurkai oleh Allah SWT.

Ucapan beliau mendapat respon yang begitu baik dari semua yang hadir, antaranya seorang wakil dari DAP menyarankan Buku Manual itu diterjemahkan dalam bahasa Cina dan Tamil.

Selain itu seorang wakil kaum India menyatakan beliau sebelum ini mendengar ucapan-ucapan dari beberapa orang MB Perak yang lepas. Tetapi katanya semuanya tidak sehebat MB sekarang.