05 Julai 2008

Drs. Khalil : Tidak wajar 100 hari menjadi ukuran Kerajaan Perak yang baru.

BAGAN SERAI, 4 July :- Genaplah 100 hari Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan di bawah Pakatan Rakyat (PR) adalah tidak wajar dan adil kalau sudah menjadi ukuran dan rakyat telah mengambil keputusan inilah wajah sebenar Kerajaan Negeri Perak, sedangkan Perak telah ditadbir oleh orang lain sejak 50 tahun yang lepas. Demikianlah antara ucapan YB. Drs. Khalil Idham Lim, ADUN Titi Serong semasa meresmikan Majlis Penyampai Bantuan kepada Miskin Tegar Daerah Kerian di sini hari ini.


Y.B Drs Khalil Idham Lim memberikan ucapan.

Hadir sama dalam majils itu ialah Ahli Parlimen Parit Buntar, YB. Dr. Mujahid Yusuf, Ahli Parlimen Bagan Serai, YB. Hj. Mohsin Fadli, ADUN Gunung Semanggol, YB. Hj.Ramli Tusin, ADUN Selingsing, YB. Hj. Husin Din, ADUN Kuala Kurau, YB. En. Ab. Yunus Jamhari, Orang Besar Jajahan Kerian, Dato' Seri Zulkifli Khusairi dan Isteri, Pegawai Daerah Kerian, En. Ismail Hassan, Tn. Hj. Zakuan, Penolong Setiausaha Jabatan Pembangunan Negeri Perak.

Selain itu semua Penghulu Mukim dan Ketua-ketua Kampung yang baru terpilih telah hadir sama dalam program tersebut.

Jumlah penerima bantuan ialah seramai 211 orang di mana setiap seorang telah diberikan wang tunai RM 100, 30 kilo beras, 5 kilo gula dan 2 kilo minyak masak.

Y.B. Drs Khalil Idham Lim memberikan bantuan.

Drs. Khalil juga mengucapkan tahniah kerana ada segelintir yang berada dalam golongan miskin tegar telah berusaha keluar dari kelompok itu. Katanya ada yang jual goreng pisang dan nasi lemak.

Kesusahan yang dirasakan oleh rakyat adalah kerana kesan dari kenaikan harga minyak yang menyebabkan semua harga barang naik, katanya.

Selain itu beliau sangat bersimpati dengan kedudukan harga padi di Daerah Kerian yang tidak semahal mana berbanding dengan harga padi di Selangor. Sikap pengilang yang tidak hadir dalam dailog dengan rakyat di sini kelmarin amatlah dikesali.

Bolehkah akuan bersumpah ditarik balik ?

Tidak sampai 24 jam penyiasat persendirian, P Balasubramaniam kelmarin telah menarik balik beberapa perenggan dalam akuan bersumpahnya yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.


Beliau membuat akuan bersumpah semalam kerana dalam keadaan tertekan dan kecewa kepada kerajaan .Perenggan yang ditarik balik itu ialah dakwannya bahawa Najib menjalin hubungan seks dengan Altantuya dan dakwaan bahawa Najib yang memperkenalkan Altantuya kepada penganalisis politik, Abdul Razak Abdullah Baginda.


Semalam bersama Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu sidang akhbar di pejabat PKR, Balasubramaniam telah mendedahkan mengenai hubungan langsung Timbalan Perdana Menteri bersama wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu yang mati dibunuh pada Oktober 2006.

Presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan berkata akuan bersumpah yang dibuat mengikut prosedur betul dan disahkan oleh Pesuruhjaya Sumpah tidak boleh ditarik balik.

"Akuan bersumpah adalah dokumen yang mengandungi keterangan yang diberi di bawah ikrar. Pengakuan bertulis di hadapan Pesuruhjaya Sumpah. Dalam kes ini semua keterangan diberi secara bersumpah tidak boleh ditarik balik," katanya.

Bagaimanapun, katanya, sesuatu akuan bersumpah boleh diselitkan tambahan atau pembetulan dan seperti dalam kes di mana seorang saksi memberi keterangan palsu di mahkamah dan sesiapa yang membuat akuan bersumpah palsu boleh melakukan satu kesalahan,"

Datuk Bandar Ipoh di umumkan

IPOH, 4 July:- Setiausaha Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) Hj. Roshidi Hashim dilantik sebagai Datuk Bandar Ipoh yang baru berkuat kuasa 1 Julai. Pengumuman berkenaan dibuat Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di sini, hari ini. Roshidi, 52, mengisi kekosongan selepas persaraan Datuk Bandar ketujuh, Datuk Mohamad Rafiai Moktar, 57, bulan lalu.

Hj. Roshidi b. Hj. Hashim, Datuk Bandar Ipoh Ke lapan
Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Pengangkutan Awam negeri, Nga Kor Ming sementara itu berkata pelantikan Roshidi diharap akan menamatkan spekulasi dan pelbagai tohmahan terhadap kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Jawatan berkenaan sebelum ini menimbulkan pelbagai spekulasi, termasuk kemungkinan akan diisi ahli politik antaranya Ahli Parlimen Ipoh Barat, M Kulasegaran daripada DAP. Nga berkata, pelantikan Roshidi satu penghargaan dan penghormatan terhadap penjawat awam dan sekali gus diharap menamatkan tohmahan bahawa kerajaan Perak menindas kakitangan awam.

“Kita pilih calon yang sesuai yang mempunyai kredibiliti dan akauntabiliti...kita sanggup walaupun beliau pernah bertugas sebagai sebagai setiausaha sulit bekas Menteri Besar yang lalu. "Ini petanda positif dan tidak ada alasan lagi bagi mana-mana penjawat awam untuk tidak memberi komitmen 100 peratus kepada kerajaan negeri,” katanya. Nga yang juga Ketua Pemuda DAP berkata Roshidi juga berpengalaman selama 16 tahun sebagai pegawai pendakwa Badan Pencegah Rasuah (BPR) dan pemilihannya sejajar dengan imej kerajaan negeri yang berusaha untuk membanteras rasuah.