20 Jun 2008

Operasi letup bom :5,000 kosongkan rumah di Ipoh esok

IPOH, 19 Jun :– Seramai 5,000 penduduk terpaksa mengosongkan rumah mereka bagi membolehkan sebutir bom Perang Dunia Kedua diletupkan di tempat ia ditemui seminggu lalu dekat Sungai Pinji, Tambun di sini, Sabtu ini.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias berkata, bom tersebut tidak dapat dipindahkan kerana sistem suisnya telah diaktifkan dan kemungkinan besar boleh meletup jika digerakkan.


Ekoran itu, menurutnya, penduduk di empat kawasan dalam lingkungan 500 meter radius lokasi bom ditemui perlu mengosongkan rumah mereka mulai pukul 8.30 pagi Sabtu, bagi mengelak kejadian tidak diingini.


Kawasan terlibat ialah Taman Tambun, Taman Tambun Jaya, Kampung Baru Tambun dan Kampung Malay Rezab.


Penduduk terlibat, katanya, akan dipindahkan ke Masjid Tambun dan Kem Rejimen Askar Melayu Diraja di Tambun menggunakan perkhidmatan bas percuma yang disediakan.
‘‘Buat masa ini, kami sedang mengeringkan air sungai bagi memastikan kesan letupan adalah kecil.


“Kerja-kerja untuk meletupkan bom ini tidak mengambil masa yang lama, mungkin selesai antara pukul 1 atau 2 petang Sabtu ini tetapi jika hujan, ia terpaksa ditangguhkan,’’ katanya kepada pemberita di sini hari ini.


Bom seberat 100 kilogram itu ditemui oleh empat pemancing di Tambun selepas mata kail salah seorang daripada mereka terkena pada bom tersebut di sungai itu pada 12 Jun lalu.

Azisman menambah, polis turut menutup jalan masuk ke pekan Tambun, Jalan Tambun Permai dan Jalan Ampang Baru bagi tujuan keselamatan.


Katanya, seramai 200 anggota polis termasuk tiga pakar dari Unit Pemusnah Bom Bukit Aman terlibat dalam operasi memusnahkan bom tersebut.


Beliau berkata, Unit Udara Polis turut membuat tinjauan udara bagi memastikan tiada pergerakan manusia dalam lingkungan 500 meter dari kawasan bom diletupkan.


“Orang ramai bagaimanapun usah bimbang dengan keputusan polis meletupkan bom itu dalam sungai kerana yakin ia tidak mengakibatkan kemalangan jiwa dan harta benda,’’ ujarnya.


Beliau berkata, keyakinan itu berdasarkan pengalaman anggota Unit Pemusnah Bom yang sudah banyak kali melakukan teknik yang tidak menyebabkan letupan besar.

Drs. Khalil : Bas telah tukar driver !

SELAMA, 19 Jun :- Kemenangan Kerajaan pakatan Rakyat yang menjadi teraju Kerajaan Negeri Perak sekarang ini diibaratkan sebagai bas yang hanya bertukar driver. Mahu atau tidak rakyat atau penumpang hendaklah menaiki bas tersebut dan tidak mungkin ada yang hendak berjalan kaki. Demikianlah antara isi ucapan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil idham Lim dalam Program Penyampaian Bantuan kepada warga miskin tegar Daerah selama petang tadi.

ADUN Titi Serong itu mewakili Exco Agama, YB. Hj. Zainuddin mohd. Yusof yang tidak dapat hadir kerana masalah yang tidak dapat dielakkan.

YB. Hj. Roslan Sharom sedang menyampaikan bantuan

Katanya kerajaan terdapat 4 unsur yang utama iaitu tanahair, kedaulatan, pemimpin dan undang-undang. Unsur petama dan kedua mustahil dapat dirubah namun unsur pemimpin dan undang-undang adalah bergantung kepada rakyat 5 tahun sekali untuk memilih. Perubahan inilah yang berlaku di Perak.Drs. Khalil menyampaikan bantuan.

Hadir sama dalam program yang diadakan di perkarangan mesjid Selama itu ialah Ahli Parlimen Bukit Gantang, YB. Hj. Roslan Sharom, Bekas calon PAS DUN Kubu Gajah, Sdr. Mohd.Nazri Din dan Bekas Calon DUN Selama Hj. Abu Hussin Muhammad, manakala Pegawai Daerah diwakili oleh Hj. M. Yusof, Ketua penolong Pegawai Daerah Selama.ADUN Titi Serong mewakili Exco Agama sedang berucap.

Pada kesempatan itu sebanyak 112 orang miskin tegar telah mendapat sumbangan berupa 30 kilo beras, 5 kilo gula dan 2 kilo minyak masak serta wang tunai RM 100.Drs. Khalil dan Isteri bersama Ahli Parlimen Bukit Gantang di pentas utama.

Pengerusi BBC raikan rombongan dari Kelantan di Pejabat MB

IPOH, 19 Jun :- Seramai 44 orang rombongan dari UPU Gondang Parlimen Ketereh Kelantan yang diketui oleh Hj. Muhammad Yussof bekas ADUN di kawasan itu telah diraikan oleh Pengarah Urusetia Kerajaan Negeri Perak, Ust. Zukifli Ibrahim dan Pengerusi BBC , YB. Drs. Khalil idham Lim di sini pagi tadi.Ketua Rombongan menyampaikan cenderahati .


Dalam masa sekitar satu jam, Ust. Zulkifli telah memberikan taklimat mengenai Kerajaan dan negeri Perak Darul Ridzuan.

Dr. Khalil pula dalam ucapannya mengucapkan terima kasih dengan kehadiran rombongan walaupun dalam keadaan kos pengangkutan kesan dari kenaikan harga minyak.
Rombongan muslimat.
Sebagai anak Kelantan yang menang dan menjadi ADUN di Perak, beliau mengatakan rasa berbangga dengan sejarah dan keistemewaan Perak. Antaranya beliau memberikan contoh di Perak terdapat lebih dari satu Mezium.

Siapa kacang lupakan kulit ?

Tidak reda dengan masaalah lama, muncul lagi masalah baru dan ternyata ini lah zaman gelap bagi sebuah negara yang memerlukan seorang pemimpin yang boleh menyelamatkan negara tercinta ini.

Sebetulnya selepas PR umum ke 12 pada 8 mac yang lepas, hasil kepada pihak pembangkang nampak berbaloi sehingga dapat menambah gandaan kerusi parlimen dan berjaya mengambil alih tampoh pemerintahan negeri Selangor, Kedah, Pulalu Pinang, Perak dan terus kekal di Kelantan. maka populerlah sekarang dengan kerajaan pakatan Rakyat (PR).

Malang dan bala besar kepada pihak BN , pemimpin wahid dalam komponennya banyak yang tumbang dan rebah tersungkur. Wajah menteri yang terlantik adalah ayam tambatan yang belum tumbuh tajinya.

Serangan kepada pembangkang dalam keadaan sekarang adalah tindakan yang 'bodoh' kerana dalam BN sendiri ada serang menyerang sesama sendiri. Ibarat dalam permainan bola sepak ada saja yang tendang masuk gol sendiri, apa sudah jadi ?

Mengelabah pak lah bila Tun Dr. Mahadhir (TDM)bertindak keluar dari UMNO Baru. nasib baik TDM tidak tubuh parti UMNO Terbaru. Terpaksalah pak lah kerja kuat, cari pengaruh dan suruh orang sokong bagi membuktikan masih relavan dan mantap memerintah.

Makanya usaha mambawa ezam ke dalam UMNO Baru adalah sebahagian dari agenda untuk menguatkan kembali UMNO baru. namun tidak nampak kesannya dalam jangka masa pendik atau panjang.

Isu Ezam tenggelam dengan isu kenaikan harga minyak, dan terakhir kenyataan keras Yong Teck Lee yang mengejutkan banyak pihak. Mulanya saya beranggapan Pak Lah tidak mengelabah , apa lagi katanya mudah bila diminta komen dalam isu berkenaan, katanya,tindakan terbaru Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee adalah disebabkan “saya tidak dapat memenuhi ketamakan dirinya.”

Sehingga terbaca berita diadakan mesyuarat tergempar Dewan Tertinggi BN di Menara Dato’ Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini. Terjawab sudah bahawa Pak lah terpukul dan mengelabah dalam isu ini.

Kata Tok Mat, bekas menteri penerangan , Presiden SAPP tidak ubah seperti 'kacang lupakan kulit'.
Namun sebenarnya siapakah yang telah melupakan kulit, Pemimpin seperti Datuk Yong atau semua pemimpin BN yang lain? bayangkan kononnya pemimpin BN berjanji untuk membela nasib rakyat, tetapi realitinya nasib rakyat di hancur punah oleh kesan kenaikan harga minyak yang tertinggi dalam sejarah Malaysia.
Rakyat jadi tenggelam dan timbul, namun pemimpinBn masih hidup mewah dan semuanya free. yang jadi gimik hanya potong elaun keraian 10 %, yang tahu kadar jumlahnya pasti kata pembohong !

Dewan Tertinggi BN hanya kutuk tindakan Presiden SAPP

KUALA LUMPUR, 19 Jun :- Tindakan terhadap Parti Maju Sabah (SAPP) hanya akan diputuskan selepas mendengar penjelasan daripada Presidennya, Datuk Yong Teck Lee, demikian keputusan yang dibuat pada mesyuarat tergempar Majlis Tertinggi Barisan Nasional (BN), petang ini.

Mesyuarat yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hanya mengutuk dengan keras tindakan Teck Lee, kelmarin. BN juga mengarahkan semua Ahli Parlimen hadir pada sidang Parlimen, bermula Isnin ini.

Pemimpin dari 12 komponen BN itu juga sebulat suara menyatakan sokongan padu kepada kepemimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, kata kenyataan Dewan Tertinggi BN yang dibacakan Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor selepas mesyuarat lebih tiga jam di Menara Datuk Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Badan tertinggi BN itu belum memutuskan bentuk tindakan kepada Datuk Yong dan menangguhkan keputusan yang akan diambil terhadap SAPP sehingga Majlis Tertinggi parti itu mengesahkan atau menafikan kesahihan kenyataan Yong yang dibuatnya semalam.
Senario ini merupakan keadaan yang berlainan dari kenyataan keras sebelum mesyuarat resmi diadakan pada hari ini.

Mesin ATM dipecah, RM350,000 dilarikan perompak

BANGI: Sekumpulan perompak melarikan wang tunai RM350,000 selepas memecah mesih ATM di bangunan Koperasi UNIKEB, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini, awal pagi ini. Dalam kejadian jam 3.45 pagi itu, perompak berkenaan dipercayai warga asing turut mengikat tangan, menutup mata dan mengurung tiga orang pengawal keselamatan, seorang tukang masak kafeteria dan suaminya.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Shakaruddin Che Mood, berkata perompak yang berusia antara 20 dan 40 tahun itu, memasuki bangunan berkenaan melalui pintu utama. “Rompakan ini dirancang dengan teliti memandangkan mereka tahu di mana pengawal keselamatan itu tidur dan arif mengenai kedudukan Kamera Litar Tertutup (CCTV) di situ. “Setelah memasuki bangunan itu, perompak berkenaan mengikat tangan dan menutup mata pengawal keselamatan bangunan itu, sebelum mengikat dua lagi pengawal keselamatan yang sedang tidur di tingkat atas,” katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Beliau berkata perompak terbabit terlebih dahulu menutup CCTV yang dipasang di dalam bangunan itu dengan surat khabar dan mematikan loceng kecemasan. "Alat pemotong besi api oxyacetylene digunakan untuk memotong satu daripada empat mesin ATM yang ada di bank itu," katanya. Sehubungan itu, polis kini melancarkan operasi memburu sekumpulan perompak itu yang disifatkan amat merbahaya dan bersenjata dan orang ramai yang mempunyai maklumat diminta menghubungi balai polis berdekatan.

Tok Guru : Titik pertemuan SAPP dengan pembangkang

KOTA BHARU, 19 Jun :- Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tindakan Parti Maju Sabah (SAPP) mengisytiharkan sudah hilang kepercayaan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai tindakan “titik pertemuan” SAPP dengan parti pembangkang dalam Pakatan Rakyat.

“Saya tak biasa lagi dengan dia ni, tapi dia sudah mulai ikut 'line' (laluan) pembangkang, maknanya sudah ada titik pertemuan di antara kami dengan dia. Cukuplah tu untuk permulaan,” katanya.