15 Julai 2009

Berpantang Tradisional Melayu

Email Oleh : Tok Cepai
[Credits to: ZORADATOLAKMA BT HJ DIN]

Bagi ibu-ibu muda tempoh berpantang merupakan satu pengalaman baru. Badan harus dirawat agar bila tamat tempoh berpantang, anda tetap kelihatan segar semula seperti sebelumnya.

Berpantang merupakan tempoh waktu membosankan bagi setiap wanita selepas bersalin kerana menunggu selama 44 hari ibarat bertahun lamanya. Namun bagi mereka yang tahu akan rahsia berpantang, saat ini dipergunakan semaksimanya untuk mengembalikan kecantikan dan kesihatan diri luar dan dalam.

Amalan yang diwarisi daripada nenek moyang tidak sukar dilakukan, malah dedaun dan herba yang digunakan bagi tujuan rawatan, kini boleh dibeli di pasar harian.

Bagi mereka yang tidak berkesempatan untuk mendapatkan dedaun, rempah-ratus dan herba untuk tujuan rawatan sendiri, bolehlah mendapatkan set bersalin lengkap yang sedia dijual di pasaran.

Kini terdapat pelbagai gedung kecantikan yang menjual dan menawarkan rawatan kecantikan khas bagi ibu bersalin seperrti Mustika Ratu, Lia Sari, Sari Ayu, Nona Roguy dan banyak lagi.

RAWATAN TRADISIONAL

Kebanyakan wanita muda masih mengutamakan cara perubatan tradisional serta petua daripada orang tua-tua bagi menjaga kesihatan diri sewaktu mengandung dan berpantang.

Biasanya amalan berpantang cara orang dulu-dulu dilakukan dengan bimbingan orang yang lebih tua. Kaedahnya pelbagai, bergantung kepada keturunan dan budaya seseorang.

Misalnya, cara wanita Kelantan mungkin berbeza dengan orang utara. Begitu juga ibu berketurunan Jawa, Arab, Cina atau India berbeza petua dan rahsia yang menjadi amalan mereka.

Walau apa jua cara yang digunakan, tujuannya tetap sama iaitu ingin menyembuhkan luka dan kesakitan ibu ketika bersalin dan selepas bersalin.

Banyak perkara misteri yang masih belum terhurai dan terjawab tentang rawatan selepas bersalin secara tradisi Melayu warisan pusaka. Apa lagi kalau hendak dihuraikan secara saintifik kerana masih belum ada penyelidikan dijalankan untuk membuktikan kebaikannya terhadap kaum wanita.

Namun kita sedia maklum akan khasiat herba dalam mengubati beberapa penyakit seperti akar Tongkat Ali atau nama sainsnya Eurycoma longfolia, Bunga Pakma dikenali juga sebagai Rafflesia, Kacip Fatimah iaitu Labisia pumila dan lain-lain lagi.

Rawatan dalam berpantang boleh dikategorikan kepada beberapa perkara dan menggunakan ramuan-ramuan yang tertentu.

Antara rawatan tersebut adalah bertungku, berurut, mandi herba dan mandi lulur, bertangas, memakai bengkung, berpilis, bertasak, minum air akar kayu dan jamu serta berpantang makan dan minum.

BERTUNGKU

Amalan bertungku merupakan amalan tradisional yang penting ketika berpantang. Tidak lengkap berpantang sekiranya tidak bertungku.

Biasanya tungku diperbuat daripada besi sebesar botol 500ml dan beratnya kira-kira 1.5kg. Bertungku juga tidak semestinya menggunakan besi kerana batu sungai atau anak lesung juga boleh digunakan.

Ini kerana kesan bertungku bukan terletak kepada beratnya tungku tetapi tahap kepanasannya yang dapat meresap hingga ke dalam.

Besi atau batu tungku perlu dipanaskan terlebih dahulu selama 1/2 - 1 jam di atas api yang sederhana. Kemudian tungku perlu dibalut dengan kain cita yang telah dilapik dengan daun mengkudu yang dikenali sebagai Morinda citrifolia.

Jika daun Morinda citrifolia tiada maka daun sirih iaitu nama sainsnya Piper betel atau daun lengkuas juga boleh digunakan.

Kesan panas dari tungku akan meresap ke dalam daun dan sekaligus bertujuan merawat bahagian badan semasa proses bertungku.

Proses bertungku dilakukan sambil berbaring dan tungku ditekan perlahan-lahan pada sekitar pangkal paha, berhampiran ari-ari/ bawah pusat dan di atas perut (bawah buah dada).

Untuk kesan tungku yang lebih baik tapak kaki serta tumit juga perlu ditungku.

Amalan bertungku ini penting memandangkan ia dapat menghangatkan badan ibu, membuang angin, mengecutkan urat yang kembang selepas bersalin di samping memperbetulkan serta melancarkan perjalanan darah.

Biasanya darah nifas mengalir lebih lancar selepas bertungku.

Justeru, bertungku adakala diteruskan hingga keluar darah terakhir berwarna seakan-akan putih keperangan atau dipanggil darah meroyan. Jika ibu rajin bertungku bolehlah diteruskan hingga habis pantang.

BERURUT MENYEGARKAN BADAN

Urut juga merupakan amalan penting dalam pantang. Ia hendaklah dilakukan setiap pagi sebelum mandi atau selepas bertungku. Pastikan rawatan ini dilakukan oleh bidan atau tukang urut yang berpengalaman.

Amalan urut perlu dilakukan seminggu selepas bersalin selama tiga hari berturut-turut. Bagi yang ingin merasa lebih segar, amalan berurut boleh dilakukan pada penghujung pantang iaitu hari ke 42, 43 dan 44 diikuti pada hari ke 60 dan ke 100 selepas berpantang.

Sebaiknya mulakan urutan pada sebelah pagi dan proses ini mengambil masa lebih dari satu jam.

Urut bertujuan memulihkan kesegaran badan, melancarkan peredaran darah, membuang angin, membetulkan urat, memperkemaskan bahagian perut dan mempercepatkan pengeluaran darah nifas serta kekotoran.

Urut hendaklah menggunakan minyak. Kini terdapat banyak minyak yang menggunakan herba dan khasiat tumbuhan yang dijual di pasaran. Misalnya minyak serai wangi, minyak kayu putih dan lain-lain lagi.

Namun jika rajin kita sendiri boleh membuat minyak urut.

Berikut adalah ramuan dan cara membuatnya:

* Minyak kelapa [Dibuat sendiri menggunakan santan daripada sebiji kelapa, dimasak hingga menjadi minyak]
* 3 camca besar halba
* 4 cm halia (Zingiber officinale)
* 4 cm kunyit hidup (Curcuma domestica)
* 3 ulas bawang putih (Allium sativum)
* 5 biji bawang merah (Allium cepa)
* Cara membuat: Tumbuk kasar halia, kunyit hidup, bawang putih dan bawang merah. Masak bersama halba dan minyak hingga panas. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kering agar tahan lama.

MANDI

Mandi tidak boleh terlalu kerap semasa berpantang. Oleh itu adalah lebih baik mandi menggunakan air rebusan dedaun ataupun mandi lulur menggunakan lulur.

[A] Mandi Dedaun

Setelah selesai bertungku dan berurut, lebih elok mandi menggunakan air rebusan daun daripada air biasa, kerana setiap daun yang digunakan mempunyai khasiat tersendiri.

Sebolehnya sepanjang tempoh berpantang, mandi hendaklah sepenuhnya menggunakan air rebusan daun atau sekurang-kurangnya selama dua minggu.

Jika di kampung, banyak daun kayu dan pucuk muda digunakan ibu atau nenek kita untuk mewangikan air mandi kala berpantang.

Antara daun yang boleh digunakan adalah daun kunyit terus, daun lenggundi (Vitex negundo), daun secerek, daun pandan, daun lengkuas, daun serai wangi, daun pisang kelat, daun capa, daun inai (Lawsonia terma), daun bonglai, daun mengkudu (Morinda citrifolia) dan rempah halba.

Sekiranya ramuan ini payah dicari di bandar-bandar maka ibu-ibu boleh mendapatkan daun-daun yang dijual di pasar atau mudah dicari di rumah-rumah jiran berhampiran.

Berikut ialah contoh ramuan yang diperlukan untuk menyediakan air rebusan untuk mandi:

* 1/2 pelepah daun pisang kering atau daun pisang segar
* 10 helai daun limau purut
* 6 batang daun serai bersama serai
* Halia muda sebesar 4 kali ibu jari
* 7 helai daun pandan wangi atau pandan biasa
* 2 helai daun kunyit hitam atau temu kunci
* Seketul lengkuas atau 3 helai daunnya
* Segenggam halba (dipunjutkan)

CARA MENYEDIAKAN AIR MANDI:

* Ambil periuk tanah ukuran sederhana.
* Sediakan bahan-bahan di atas.
* Basuh bersih-bersih dan jerangkan bersama air di atas api yang sederhana.
* Masukkan halba yang dipunjutkan.
* Setelah air panas, ambil air rebusan ini dan campurkan dengan air pili dan pastikan suhu air, suam-suam kuku sahaja.

Mandi air rebusan dedaun ini juga seharusnya mengikut petua orang tua-tua.

Mulakan menjirus pada bahagian ibu jari [kaki kanan] dahulu diikuti kaki [kaki kanan] kanan hingga ke pinggang. Ulang pada kaki kiri.

Adalah penting memulakan jirus pada bahagian kaki supaya urat tidak tersentak apabila terkena air. Kemudian ulang semula menjirus kaki hingga ke bahu kanan. proses yang sama dilakukan pada bahagian kiri dan seterusnya barulah mandi keseluruhan badan.

Daun-daun rebusan tadi boleh digunakan untuk menggosok badan agar khasiat dan harumannya meresap ke dalam kulit.

Punjut halba juga boleh digunakan untuk menggosok badan kerana ia dapat membantu memejalkan otot disamping menghalang air dari masuk ke dalam badan.

Adalah dipercayai amalan mandi cara ini dapat mengeluarkan angin di dalam badan, mengendurkan otot, menghaluskan kulit dan untuk tujuan awet muda.

[B] Mandi Lulur

Sebenarnya ilmu merawat wajah dan tubuh ini telah dikenali dan diamalkan kaum wanita sejak zaman dahulu lagi umpamanya puteri raja Mesir dahulu kala menggunakan kaedah mandi lumpur yang kaya dengan mineral untuk mencantikkan kulit.

Begitu juga warisan nenek moyang kita sendiri yang membuat bedak lulur menggunakan campuran tepung beras, tulang sotong dan daun nangka, bedak sejuk cekur atau bedak kulit ari daripada batang rambai untuk melulur kulit.

Sebelum mandi seluruh tubuh akan dilulur dan bahan yang terkandung di dalam lulur bertindak sebagai ‘scrub’ bertujuan membuang daki-daki yang melekat pada kulit. Dalam masa yang sama sel-sel mati akan turut tertanggal.

Bagi yang berkemampuan mereka boleh mendapatkan khidmat rawatan mandian di pusat-pusat kecantikan yang terdapat di negara kita.

Kebanyakan ramuan mandian yang digunakan adalah berupa ramuan herba, akar kayu dan rempah ratus yang mempunyai khasiat rawatan yang tersendiri.

BERTANGAS

Ia dilakukan selepas mandi.

Amalan ini penting agar luka dan jahitan cepat sembuh. Bahagian sulit juga cepat kering dan ketat, mengecut rahim serta otot-otot yang kembang dan mengelakkan prolapse (keluar tombong).

Berbagai ramuan boleh digunakan untuk bertangas seperti kemiyan yaman, jintan hitam, halba dan lain-lain.

Ramuan Tangas:

* 9 keping asam gelugur
* 2 camca besar garam jantan
* 3 helai daun sirih (Piper betel)
* Segenggam inai (Lawsonia terma)
* Halia sebesar ibu jari (Zingiber officinale)
* 3 biji manjakani
* Caranya : Rebus semua bahan bersama air hingga mendidih. Angkat dan tangas selama kira-kira 20 minit. Untuk hasil yang baik ia dilakukan dua tiga kali sehari hingga 44 hari. Air yang sudah sejuk jangan dibuang, sebaiknya jadikan pencuci bahagian sulit.

PEMAKAIAN PARAM, PILIS, TAPEL, JADAM DAN BENGKUNG

Selain dari rawatan dalaman, kita perlu juga mengamalkan rawatan luaran.

Antaranya ialah pemakaian param ke seluruh badan supaya badan tidak masuk angin dan memakai pilis.

Pilis disapukan memanjang menutupi dahi bertujuan untuk menghilangkan rasa pening yang sering dialami oleh wanita bersalin.

Seterusnya sebelum memakai bengkung, sapukan perut dengan tapel (ubat barut) yang dicampurkan dengan 5 titik minyak kayu putih, 3 titik minyak gandapura, kapur sirih dan perahan limau nipis.

Khasiat tapel adalah untuk mengurangkan rasa sakit-sakit di perut selepas bersalin, mempercepatkan pengeluaran darah kotor, mengempiskan perut serta memulihkan kondisi kulit perut.

Selain menggunakan tapel, ramuan berjadam juga boleh digunakan untuk mengecutkan perut serta membuang angin di dalam badan sewaktu berbarut.

Antara ramuan berjadam adalah seperti berikut:

* Segenggam jadam (diperbuat dari kayu gaharu atau lidah buaya)
* Halia (Zingiber officinale) sebesar ibu jari
* Isi kunyit terus sebesar ibu jari
* 3 ulas bawang putih (Allium sativum)
* Asam jawa (Tamarindus indica) sebesar bola ping-pong
* Secawan air kosong
* Periuk tembikar dan sudip
* Cara membuatnya: Masukkan jadam di dalam periuk tanah. Tumbuk halia, isi kunyit terus dan bawang putih selumat-lumatnya. Kemudian gaul dengan jadam dan campur perahan air asam jawa. Jerang di atas api perlahan hingga mengggelegak.

Cara menyapu jadam:

Biarkan jadam suam-suam kuku. Bentang barut dan baring di atasnya. Selepas itu sapu jadam pada seluruh perut hingga ke bahagian ari-ari. Tutup dengan kain kecil dan ikat barut dengan kemas. Seterusnya untuk lebih kemas pakailah bengkung.

BERBENGKUNG

Bengkung haruslah diikat ketat dan kemas meliputi bahagian punggung, perut sehingga bahagian bawah payu dara.

Ini untuk mengelakkan bahagian-bahagian seperti punggung dan perut mengalami pengumpulan lemak yang membawa gejala buncit dan mengendurkan punggung.

BERTASAK

Bertasak penting untuk memulihkan semula otot perut seperti sebelum melahirkan.

Sebaiknya ia dimulakan selepas seminggu bersalin, dan diminum selepas makan.

Ia hendaklah dilakukan sembilan hari berturut-turut, dua kali sehari pagi dan petang. Setiap tiga hari, bahan berlainan digunakan.

Caranya: Bahan-bahan ditumbuk sehingga lumat, dicampur setengah cawan air, ditapis dan diminum.

Pada hari pertama hingga ketiga: Segenggam daun inai iaitu Lawsonia terma, garam jantan (secukup rasa) dan 1/2 camca teh lada hitam atau nama sainsnya Piper nigrum.

Pada hari keempat hingga keenam: Gunakan segenggam daun senduduk yang dikenali dengan nama Melastoma malabathricum dan garam jantan.

Sementara pada hari ketujuh hingga kesembilan: Bahannya adalah 5cm kunyit iaitu Curcuma domestica, garam jantan dan 1/2 camca teh Piper nigrum.

MINUM AKAR KAYU DAN JAMU

Semasa tempoh berpantang ibu-ibu digalakkan minum air akar kayu dan jamu yang boleh dibeli terus dari penjual-penjual ubatan tradisional.

Minum air akar kayu dan jamu menyihatkan badan disamping mengembalikan kesegaran ibu di sepanjang tempoh berpantang. Minum air akar kayu turut membantu mengecutkan rahim secara rawatan dari dalam kerana khasiat dari campuran herba akar kayu yang digunakan.

Cara minum air akar kayu dan jamu turut mempunyai petua dan cara yang tersendiri dan diminum sebelum makan.

Tekan ibu jari kaki kanan ke atas ibu jari kaki kiri supaya rahim dan punggung tidak kembang. Tangan kiri digunakan untuk ampu payudara agar tegang sentiasa. Selawat tiga kali, tarik nafas dan kempiskan perut supaya tidak buncit. Minum senafas agar tidak terasa mual.

MAKANAN BERKHASIAT UNTUK YANG BERPANTANG

Jika merawat diri tetapi tidak berpantang makan, samalah seperti mandi tidak bersabun.

Pada minggu awal bersalin eloklah dimakan makanan yang kering bagi tujuan mengecutkan rahim.

Hidangan yang pedas, gatal, berlemak dan terlalu berminyak tidak elok dimakan.

Kalau ditanya pendapat orang tua-tua atau bidan kampung, mereka akan mengatakan ianya adalah untuk mengelakkan meroyan atau tempat peranakan menjadi licin dan tidak kembali ke tempat asalnya.

Minum air batu atau minum terlalu banyak air juga akan menyebabkan urat dan peranakan menjadi kembang.

Namun tidak diketahui sejauh mana kebenarannya akan perkara ini. Apa yang nyata, mengamalkan pantang makan selepas bersalin membuatkan ibu kembali sihat malahan anggun dan ceria kerana mengurangkan pengambilan lemak, gula dan minyak yang berlebihan.

Sebenarnya banyak hidangan yang boleh dijadikan menu ibu bersalin, dengan cara memasak yang berbeza, sama ada dipanggang, direbus atau dikukus.

Lada hitam , halia, serai, asam gelugur dan rempah ratus adalah sebagai perisa yang dijadikan aroma serta membangkitkan selera makan ibu.

Selain dari itu ulaman seperti pegaga (Centella asiatica), kunyit (Curcuma domestica), halia (Zingiber officinale), cekur (Kaempferia galanga), mengkudu (Morinda citrifolia) dan sebagainya boleh mengimbangi diet di dalam makanan ibu-ibu disamping mempunyai khasiat yang tinggi untuk tujuan rawatan semasa berpantang.

Menurut orang tua-tua buah mengkudu (Morinda citrifolia) jika dimakan mentah mempunyai khasiat yang sama dengan seperiuk ubat akar kayu.

Cara makannya: Ia perlu dimakan dengan sedikit garam dan terus ditelan. Ia tidak boleh dikunyah kerana boleh menyebabkan mulut berasa terbakar.

Makanan yang menyebabkan angin patut dielakkan. Angin atau dalam bahasa saintifiknya flatulence boleh didefinisikan sebagai situasi dimana seseorang terasa sangat kenyang.

Menurut Mary Easaw, Pengurus Dietetik & Dietari di Institut Jantung Negara, selain dari beberapa faktor tertentu, makanan turut menjadi penyumbang kepada masalah angin.

Masalah angin yang disebabkan oleh makanan adalah berbeza dari seorang individu kepada individu yang lain.

------------ --------- --------- --------- --------- ---------

CARA-CARA MENGIKAT BENGKUNG:

1. Sempurnakan ikatan barut.

2. Ikat satu hujung kain pada tombol pintu atau dipegang pembantu. Lilit bermula di bawah paras punggung. Pastikan satu hujung kain pendek, agak-agak melepasi kepala. Bahagian berkenaan dijadikan tulang bengkung.

3. Lilitan dipusing ke belakang, apabila tiba di depan, simpul pada bahagian pendek, kemudian pusing ke belakang semula.

4. Bahagian depan siap diikat.

5. Bahagian belakang, dililit kemas dan bertindih setiap satunya.

Makanan yang menyumbang kepada penghasilan angin di dalam perut:

1. Legumes: Kebanyakannya dari jenis kekacang kering, kacang panjang dan kacang soya.

2. Susu dan hasil susu: Susu, aiskrim dan keju.

3. Sayur-sayuran: Kubis, lobak putih, lobak merah, kubis brussel, bawang, kubis bunga, asparagus, timun dan brokoli.

4. Sayuran berubi: Kentang dan sengkuang.

5. Buah-buahan: Prun, aprikot, epal, kismis, pisang, sukun, nangka, pear dan pic.

6. Bijirin dan roti: Kesemua jenis makanan yang mengandungi gandum dan produk daripada gandum termasuk bijirin, roti dan pastri.

7. Makanan berlemak: Makanan bergoreng, lemak daging, sos krim dan sos tartar.

8. Cecair: Minuman bikarbonat soda, fizi, minuman bergas, ubatan atau serbuk.

9. Seserat (fiber): Kacang, oat, bran dan kacang panggang.

Wallahu a'lam.

Keputusan manek Urai.

N41: MANIK URAI (12,293)

KEPUTUSAN

1.MOHD FAUZI ABDULLAH (PAS)........ 5,348

2.Tuan Aziz Tuan Mat (BN).......... 5,283

Jumlah mengundi................... 10,631

Peratus.............................. 87%

Undi rosak.......................... 117

Majoriti............................. 65

Abe Uji menang di Manek Urai.

Keputusan rasmi Calon PAS Mohd Fauzi Abdullah menang dengan majoriti sebanyak 65 undi.

PAS mendapat 5,348 undi sementara calon BN Tuan Aziz Tuan Mat mendapat 5,283 undi.

PAS Menang di Manek Urai

Calon PAS Hj. Fauzi Abdullah menang dalam PRK Manek Urai dengan majoriti undi 64 undi mengikut sumber yang saya perolihi sebentar tadi.

Manek Urai: Belum ada pemenang jelas, undi dikira semula

KUALA KRAI: Ketika keputusan pilihan raya kecil DUN Manek Urai sepatutnya sudah diketahui, pengiraan semula undi pula kini berlangsung selepas kiraan awal menunjukkan PAS menang dengan undi tipis.

Bagaimanapun terdapat sumber yang mengatakan Barisan Nasional (BN) juga menang dengan undi tipis - dalam lingkungan 31 hingga 38 undi.

Oleh itu belum ada pemenang yang jelas.

Pusat pengundian ditutup jam 5, pratus mengundi 87 pratus

KUALA KRAI: Lebih 87 peratus pemilih telah keluar mengundi pada pilihan raya kecil DUN Manek Urai, Kelantan hari ini.

Jumlah itu melebihi 85 peratus yang disasarkan Suruhanjaya Pilihan Raya.

Pengundian ditutup 5 petang.

Maaf, photobucket ada masalah teknikal.

Saya dapat mengesan dari beberapa laporan dari pengunjung blog ini di mana didapati terdapat masalah pada photobucket sehingga kebanyakan gambar yang diterbitkan sejak dua hari lepas hingga sekarang tidak dapat dilihat di blog ini.

Pihak kami memohon maaf atas sedikit masalah yang tidak disengajakan dan kami sedang berusaha untuk membetulkan masalah teknikal dalam masa terdekat.

TERKINI : Hampir dapat disahkan, PAS menang setakat ini?

Berita terkini dalam beberapa minit lagi peti undi akan ditutup,tersebar berita mengenai kemenangan yang berpihak kepada PAS.


TERKINI : Markaz induk BN hampir kosong, Pemimpin BN sudah mula balik ke tempat masing-masing.

Maklumat yang baru diterima mendapati Markaz induk BN ditepi jalan utama Kuala Krai-Gua Musang telah mula kosong mengikut pemberi maklumat sekitar jam 3.30 petang tadi.

Gambaran ini mungkin menjawab desas desus yang kedengaran setakat ini hampir disahkan 5 dari 9 peti undi telah pun dimenangi oleh PAS setakat ini.


TERKINI : Lebih 70peratus perayu undi adalah golongan pengundi muda

Satu kenyataan yang tidak boleh dinafikan apabila kelihatan lebih 70 peratus perayu undi adalah dari golongan muda yang sanggup bertahan hingga ke saat akhir.

Walaupun sekitar sejam lagi pusat pembuangan undi akan ditutup namun mereka masih bertahan dan tidak berganjak dari tempat masing-masing.

Dengan loghat Kelantan mereka bersorak dan merayu sesekali bila ada lagi yang melintas untuk ke pusat mengundi.

Perayu BN hampir tidak kedengaran lagi. Lucunya ada beberapa kanak-kanak sekolah yang sesekali bersorak untuk BN...itulah yang masih kata pepatah melayu..tiada rotan, akar pun berguna.


Terpacak dengan payung dan bendera, ini saja yang masih pegang bendera di pusat pembuangan undi di Manek Urai lama, kenyataan yang sedang disaksikan oleh ratusan perayu PAS dalam keadaan 1jam lagi pusat pembuangan undi akan ditutup.

TERKINI : Jam 3.30 petang : Jumlah keluar mengundi sudah 81peratus

Saya mendapat maklumat dari pegawai keselamatan yang mengesahkan setakat ini jumlah yang keluar mengundi ialah 81 peratus. Jangkaan jumlah ini akan meningkat sekitar 84 peratus apabila pusat pembuangan undi ditutup pada jam 5 petang nanti.
Perayu undi masih bertahan pada jam 3.30 petang dengan jumlah yang hampir sama dengan sebelah pagi di pusat pembuangan undi Manek Urai lama.

Dalam masa yang sama inilah jumlah perayu undi BN yang masih bertahan. Bercampur dengan pegawai keselamatan jumlahnya jauh lebih sedikit.


Pos Perayu Undi BN Mula Lengang, Perayu PAS Masih Bersemangat.

MANIK URAI : Meninjau 2 pusat mengundi sebelum 2jam lagi pusat mengundi akan ditutup kelihatan rayu undi BN hampir lengang dan tidak dapat menandingi jumlah perayu undi PAS, misalnya di pusat mengundi Manek Urai lama dan Manek Urai baru kelihatan sekitar 8 orang perayu undi BN masih bertahan dan tenggelam dalam sorakan serta laungan takbir daripada penyokong PAS.

Jumlah anggota polis nampaknya lebih ramai dari perayu undi BN. Kelihatan 100 orang perayu undi PAS masih tidak berganjak dari tempat masing-masing di kedua-dua pusat mengundi itu.

Yang penting insyaAllah, kita akan menang di Manek Urai.

Ramai pengundi muda pulang mengundi

Zuharman MN Foto Md Nor Yahya
Tue Jul 14, 09 12:07:37 pm MYT


KUALA KRAI, 14 Julai (Hrkh) - Fenomena awal sudah memperlihatkan semangat penyokong PAS dan Pakatan Rakyat jauh mengatasi Umno ketika parti pemerintah itu di pusat itu terkial-kial menarik simpati rakyat di saat-saat akhir.

Sepanjang perjalanan dari Kota Bharu ke Manek Urai pagi tadi ditemui banyak kenderaan yang mengibarkan bendera bulan purnama.

Sebaliknya hanya sebuah dua kereta sahaja yang ditemui sanggup memasang bendera dacing. Banyak kenderaan dilihat dipandu golongan muda, kemungkinan anak perantau Manek Urai yang pulang mengundi.

Kesesakan lalu lintas ketara sekali di kawasan berhampiran tempat pengundi. Kenderaan terpaksa berbaris panjang bermula di Bukit Ah Kim menghalang ke Sekolah Kebangsaan Sungai Peria.

Ketegangan berlaku di hadapan sekolah berkenaan apabila perayu undi berbaris di tepi jalan. Biar pun dikawal ketat anggota polis mereka tetap tidak berganjak.


Berlaku juga kekecohan di Sekolah Kebangsaan Manek Urai Baru apabila perayu undi Puteri Umno enggan mematuhi arahan polis. Petugas PAS pula tidak lekang mulut berselawat.

Manakala didapati seorang petugas SPR cuba mempengaruhi pengundi tua cuba berkempen bagi pihak Umno dengan umpan kebendaan. Petugas PAS yang membawa pengundi yang menggunakan stiker SPR dihalang mendekati pintu tempat mengundi.

Di Manjor biar pun kawasan itu merupakan kubu Umno sebelum ini langsung tidak kelihatan ghairah. Kehadiran penyokong PAS jauh lebih ramai.

Di peti undi Laloh pos Umno yang terletak berdekatan dengan tempat pembuangan undi kelihatan lengang.

Situasi itu sudah cukup memberi gambaran awal terhadap apa yang akan berlaku lewat petang ini. Malam tadi ketika jarum menunjukkan jam 12 malam, berakhir sudah lapan hari tempoh kempen pilihan raya kecil bagi Dun Manek Urai.


Biarpun pada detik itu tidak kedengaran lagi gema kempen kedua-dua parti terbabit, namun kesesakan jalanraya terus kelihatan terutama dijalan-jalan berhampiran dengan bilik gerakan parti masing-masing.

Warong di tepi-tepi jalan masih sibuk bersama pelanggan merumus pelbagai andaian dan teka teki tentang pilihan raya. Gerai-gerai jualan terus menjadi tarikan pengunjung persis di bulan Ramadhan.

Namun debaran jantung kedua-dua calon tiada siapa dapat menyelaminya. Pastinya sementara menunggu berakhir proses pilihan raya keresahannya tiada jua dapat merasainya.

Timbalan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yasin mempertaruhkan isu pembangunan antara lain akan menjadikan Manek Urai sebagai anak emas, di saat-saat akhir.

Janji mahu membina jambatan baru dua lorong menghubungkan Manek Urai Baru dan Manek Urai Lama diungkit semula, sedangkan Jambatan Sultan Yahya Kedua di Kota Bharu yang telah dipecah tanah oleh Perdana Menteri hampir dua tahun kini seakan menjadi projek gajah putih.

Muhyiddin juga menjanjikan mahu membin masjid dan sekolah termasuk akan menjadikan Manek Urai sebagai kota agropolitan.

Pasal pertama kempen Barisan Nasional (BN) menggunakan isu latar belakang pendidikan dan karier calon PAS dianggap tidak mampu mempengaruhi pengundi di Manek Urai. Walau apa pun, hanya 12,953 pengundi bakal menentukan segala-galanya.

Biar apa pun imej Umno dilihat tercalar apabila seorang pengundi dari Kampung Slow Machang, membuat aduan polis terhadap Muhyidin kerana cuba menyogok pengundi Manek Urai dengan kebendaan. - mj-HarakahDaily.Net-

TERKINI 12.00 Tengahhari : 68.4 pratus sudah keluar mengundi

SPR memberitahu, sudah 68.4 peratus atau 8,415 pengundi dari 12,293 telah membuang undi sehingga jam 12 tengahari tadi

Manek Urai: Lebih 50 peratus sudah mengundi

KUALA KRAI: Hampir 57 peratus sudah keluar mengundi setakat 11.30 pagi tadi.

BERITA TERDAHULU

KUALA KRAI: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengesahkan peratusan keluar mengundi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai setakat pukul 11 pagi ini sudah mencecah 40 peratus.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, proses pengundian di kesemua pusat mengundi berjalan lancar.

"Setakat ini, proses pengundian berjalan lancar, cuma ada perang mulut antara penyokong-penyokong parti yang bertanding... tapi itu perkara biasa.

"Pihak polis juga dapat mengawal keadaan," katanya kepada mStar Online.

Beliau berharap orang ramai akan keluar mengundi awal bagi mengelakkan kesesakan.

"Kita harap pengundi akan ikut arahan SPR dan polis," katanya.

SPR menjangkakan 85 peratus akan keluar mengundi pada pilihan raya kecil ini. Mstar.

TERKINI 11.30 Pagi : Tok Guru Lawat Pusat Pengundian Manek Urai Lama

Mursidul Am yang juga Menteri Besar Kelantan, YAB. Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat meluangkan masa pada jam 11.30 pagi tadi untuk meninjau Pusat pembuangan Undi Manek Urai Lama yang terletak berhampiran dengan Markaz UPU Manek Urai Lama. Kedatangan Tuan Guru menyerikan suasana dengan laungan takbir dari para penyokong PAS. Setelah meninjau suasana di Markaz, beliau sempat berjalan kaki ke tempat perayu undi berkumpul untuk peti undi ini.

Koleksi terkini : Gambar Manek Urai 1

Telur Di mana-mana (Kreatifnya....)

Email Oleh : tok_busu


Gambar Tidak Menipu

Email Oleh : Pemuda PAS Kuala Krai

Apa tujuan anggota polis perlu berada di Bilik Gerakan barisan Nasional? Adakah menjaga keselamatan jentera Barisan Nasional? Anda sendirilah yang menilainya.


Poster Tok Guru

Email Oleh : Mr. President
Lintas langsung proses pengundian di Manek Urai

Terkini MANEK URAI, 14 Julai : - Proses pengundian bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai bermula jam 8 pagi ini.

7.30 pagi: Kenderaan mula sibuk dan jalan sekitar Dun mula sesak dengan kenderaan.Bendera PAS dan Pakatan Rakyat kelihatan di merata tempat sehingga ke Pekan Kuala Krai dan Kota Bahru.

8.00 pagi: Pusat pengundian mula dibuka. Semua kawasan pengundian hangat dengan kehadiran para pengundi dan kenderaan.

8.15 pagi: Kelihatan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat; bersama-sama dengan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengiringi calon PAS, Mohd Fauzi Abdullah sedang meninjau di kawasan Peti Undi Peria.

8.30 pagi: Jalan mula sesak. Kenderaan dan anggota polis dilihat hanya mengiringi pemimpin dan VIP daripada BN dan tidak kelihatan anggota yang bertugas mengawal jalan raya.

9.15 pagi: Rombongan Tuan Guru Nik Aziz, Presiden dan calon PAS kini berada di kawasan Peti Undi Sg Sok.

9.30 pagi: Sehingga jam 9 pagi, SPR mengesahkan sebanyak 1,932 pengundi (15.7 peratus) telah keluar mengundi.

9.45 pagi: Kekecohan berlaku apabila berlaku pertembungan antara penyokong dan peraih undi BN dan PAS di kawasan SK Manek Urai Baru. Namun, keadaan terkawal apabila pihak polis berjaya mententeramkan keadaan.

10.30 pagi: Peratus keluar mengundi setakat ini adalah 4,706 pengundi (38.3 peratus) dan disahkan oleh SPR.

Harakahdaily../-

Resipi Pemulih Luka Pembedahan

Email Oleh : Tok Cepai

Bagi ibu-ibu yang melahirkan anak secara pembedahan, proses memulihkan
tubuh sememangnya lebih cerewet. Ini kerana mereka perlu merawat luka pembedahan itu selain dari memulihkan tenaga.Disarankan agar semua masakan bagi mereka yang bersalin cara pembedahan tidak ditumis.

Ini kerana minyak tidak membantu proses penyembuhan dalaman.
Masakan yang bercili juga tidak digalakkan pengambilannya.

Seeloknya setiap hidangan dimakan bersama nasi putih sebaik sahaja siap
dimasak. Tujuannya bagi memastikan khasiat dan kesegarannya terjaga.
Elakkan daripada memakan nasi sejuk (nasi yang dimasak semalam) kerana dikhuatiri boleh membuatkan perut kembung.


[1] PERIA MASAK ASAM

Bahan-bahan:

200 ml air
5 ulas bawang kecil – dihiris
2 biji peria katak – dipotong nipis
2 sudu besar ikan bilis – dibersihkan
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu makan air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Masak kesemua bahan sehingga pekat.
b) Kacau rata dan kecilkan api. Tunggu sehingga naik bau.
Angkat dan hidangkan.

Info: Pengambilan peria dapat membantu ibu dalam pantang
yang mengalami kesukaran membuang air besar, disamping menambah susu ibu.

Ia juga membantu membersih dan melancarkan peredaran
darah dalam tubuh jika diamalkan.


[2] AYAM MASAK KERING

Bahan-bahan:

200 ml air
3 – 5 helai daun pegaga – dihiris
3 ulas bawang kecil – dihiris
2 ketul ayam (sederhana besar)
Seketul halia – dimayang halus
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.
b) Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering
(mengikut suka). Hidangkan ketika masih panas.

Info: Bagi masyarakat Melayu, kunyit juga diminum sebagai
jamu terutamanya bagi ibu selepas bersalin.

Tujuannya untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Dimakan
bersama nasi sebagai ulam selama 40 hari pantang. Mampu
mengembalikan kecergasan badan dan menyembuhkan luka dalaman.


[3] IKAN BILIS GORENG

Bahan-bahan:

3 sudu makan ikan bilis – digoreng tanpa minyak
3 ulas bawang kecil – dimayang
2 sudu air asam jawa
Halia sebesar ibu jari – dimayang
½ sudu teh serbuk lada hitam

Cara menyediakan:

a) Masukkan ikan bilis di dalam pinggan. Letakkan halia, bawang
dan tuangkan air asam jawa serta serbuk lada hitam ke atasnya.


[4] IKAN TENGGIRI BERKUAH

Bahan-bahan:

200 ml air
5 ulas bawang kecil – dihiris
2 ketul ikan tenggiri
Halia sebesar ibu jari – dimayang
½ sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ cawan air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Masaklah kesemua bahan hingga tinggal sedikit kuahnya.
Angkat dan hidangkan.

Info: Untuk mengekalkan kesihatan dan kesegaran tubuh badan,
pengambilan ikan tenggiri dan ikan haruan sebagai makanan
tambahan sepanjang tempoh berpantang amat digalakkan.

Ia juga mampu melicinkan dan menegangkan kulit badan selain
menyembuhkan luka dalaman dan luaran kerana kandungan
asid amino dan lemak yang ada padanya.

Isinya yang bebas kolesterol turut membuatkan paras wajah
kelihatan berseri serta pemikiran menjadi cerdas. Ia juga tidak
menggemukkan badan untuk jangkamasa panjang.


[5] SUP AYAM

Bahan-bahan:

250 ml air
2 ketul ayam
½ sudu teh serbuk lada hitam
Halia sebesar ibu jari – dimayang
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Rebus kesemua bahan. Tambah air jika tidak mencukupi.
b) Biarkan ia mendidih hingga tinggal sedikit kuahnya. Angkat
dan hidangkan.

Info: Penggunaan lada hitam bertujuan untuk memanaskan
badan Boleh diambil oleh ibu yang bersalin secara pembedahan tetapi seeloknya dalam kuantiti yang sedikit.


[6] TENGGIRI MASAK ASAM

Bahan-bahan:

250 ml air
2 ketul ikan tenggiri
3 – 4 inci halia – dimayang
3 biji bawang kecil
½ cawan air asam jawa
½ sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Campurkan kesemua bahan dalam periuk sederhana besar.
Masak hingga pekat tetapi jangan sampai airnya terlalu kering
Sedia dihidang bersama nasi putih.

Info: Mencampurkan perahan air asam jawa dalam hidangan
ibu berpantang banyak khasiatnya. Antaranya, dapat memudahkan
untuk membuang air besar selain dari menyegarkan tubuh badan.

Funn of the day

Email Oleh : Shania Opal


Cara paling mudah!!!Janji BN boleh makan diri

Email Oleh : Ahmad Baei Jaafar

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melakukan kesilapan besar apabila membuat janji untuk membina jambatan baru di Manek Urai jika BN menang dalam pilihan raya tersebut. Lebih besar kesilapannya apabila beliau menolak permintaan pemimpin PAS supaya jembatan itu terus dibina walaupun BN kalah.

Dalam politik, cakap pemimpin, sikap pemimpin, dan diam pemimpin adalah percaturan yang tidak boleh pandang ringan. Janji pemipin BN, TPM bukan janji kecil. Rakyat sedang memerhatikan janji itu sama ada ikhlas atau tidak. Kini, rakyat sudah tahu jawapannya bahawa janji TPM itu tidak ikhlas.

Rakyat Manik Urai mungkin memberi kepercayaan kepada janji BN itu jika cara menolak itu lebih berhati-hati atau berhikmah. Tetapi dengan mengatakan bahawa kerajaan pusat tidak akan membuat jembatan itu jika rakyat tidak memilih BN satu jawapan ugutan, maka telah menghilangkan separuh kepercayaan rakyat kepada BN.

Sebenarnya kerajaan pusat apatah lagi atas slogan 1Malaysia, tidak boleh memilih bulu berdasarkan parti politik dalam pentadbiran. Hakikat yang tidak boleh dinafikan bahawa semua negeri dalam Malaysia ini adalah berada di bawah perintahan satu kerajaan pusat. Semua rakyat di seluruh Malaysia adalah rakyat Malaysia, satu Perdana Menteri. Jadi, mereka wajar mendapat perhatian yang sama daripada kerajaan pusat.

Kerajaan negeri yang diperintah oleh parti pembangkang hakikatnya sebahagian daripada kerjaan Malaysia juga. Mereka sebenarnya membantu kerajaan pusat dalam mentadbir kerajaan negeri yang gagal mereka kuasai. Jadi, kerajaan negeri itu perlu diberi perhatian sekali gus mengucapkan terima kasih kerana membantu bebanan kerajaan pusat.

Oleh sebab itu, peruntukan yang sepatutnya mereka dapat perlu disalurkan seperti biasa, bukan disekat. Amanah Allah, rakyat perlu dilaksanakan. Kalau tidak Allah akan hukum dan rakyat juga akan menghukum mereka pada masa akan datang.

Tawaran kerajaan pusat untuk membina jambatan baru yang dianggar berharga RM7 juta hingga RM10 juta itu, perlu ditunaikan walaupun pengundi Manek Urai tidak memilih BN dalam pilihanraya kecil DUN itu kerana wang itu adalah wang rakyat, bukan wang BN. Pemimpin hanya memegang amanah.

Esok rakyat Manik Urai akan memilih salah satu dari dua calon sama ada dari BN atau PAS. Kita tidak boleh paksa pilihan rakyat tetapi daripada apa yang disebut di atas, kita dapat agakkan pilihan rakyat. Semoga rakyat pandai memilih yang terbaik untuk mereka.


Dicatat Oleh Ahmad Baei Jaafar ke Fikrah Islamiah di 7/13/2009 10:14:00 PM

9 SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA

Email Oleh : Zamri Keciks

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

2. Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3. Hasad dengki- amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui maknusia

5. Tamak orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut....walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak...lagipun org tamak selalu rugi.. ** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

8. Riak terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada..

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, ....dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah... Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.


Kesimpulan

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH.

Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA. Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain...andai kita terleka dengan dunia buruklah padahnya.

Wallahualam"

Dah Seratus Hari Pun…

Email Oleh : roslan mohd

(Suara Keadilan) Benarkah 11 Julai 2009, hari keseratus Datuk Seri Najib Razak menduduki kerusi Perdana Menteri Malaysia?

Jika dikira dari tarikh beliau mengangkat sumpah, perkara itu tidak dapat disangkalkan lagi, namun bagi pemimpin veteran Tengku Razaleigh Hamzah, pemerintahan Najib sebenarnya bermula jauh lebih awal dari itu – ketika Tun Abdullah Ahmad Badawi melepaskan jawatan tersebut.

Dalam tempoh 100 hari (atau lebih) Najib memegang tampuk pemerintahan, ia gagal dimanfaatkan untuk memulihkan imej kerajaaan. Banyak perkara yang seharusnya ada namun tidak dilaksanakan, begitu pandangan Tengku Razaleigh.

Dua bukti utama beliau utarakan: Pertama, cadangan Suruhanjaya Diraja Pembaikan Operasi Dan Pengurusan Polis Di Raja Malaysia supaya diwujudkan satu badan bebas iaitu Suruhanjaya Aduan dan Salahlaku Polis (IPCMC) bagi memperkasa dan mengawasi Polis Diraja Malaysia. Najib tidak mengendahkan cadangan ini.

Perkara kedua yang juga tidak dihiraukan Najib adalah hasil siasatan Suruhanjaya Diraja terhadap sedutan rakaman video perbualan VK Lingam dan bekas Ketua Hakim Negara Ahmad Fairuz Abdul Halim.

Dua perkara ini, kata Tengku Razaleigh, sekiranya diberi penegasan oleh pemerintah mampu memulihkan keyakinan rakyat terhadap system penguatkuasaan undang-undang dan badan kehakiman.

Malangnya Najib tidak mahu bertindak. Mungkin beliau tidak selesa untuk meneruskan usaha yang cuba dilaksanakan Tun Abdullah.

Sebaliknya Najib memilih untuk menonjolkan konsep 1Malaysia, yang sebenarnya bukan sesuatu yang baru. Konsep 1Malaysia ini tidak lebih dari penjenamaan semula wawasan pemimpin-pemimpin silam sejak Malaysia Merdeka 52 tahun lalu.

Sepertimana amalan Perdana Menteri-Perdana Menteri sebelum ini, selain dari memperkenalkan beberapa langkah ‘pembaharuan ekonomi’, Najib turut membebaskan beberapa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sejurus selepas mengangkat sumpah.

Najib juga berjanji untuk mengkaji semula akta kejam ini, walaupun kita semua sudah terbiasa dengan janji-janji seperti itu.

Ikrar ini diikuti dengan sesi turun padang dan beramah mesra bersama rakyat di merata kawasan di ibu Negara. Najib di lihat bergambar minum teh tarik di Brickfields Kuala Lumpur, dan dilaporkan mengucapkan selamat menyambut perayaan Vasakhi kepada masyarakat Sikh di sebuah gurdwara di Jalan Raja Bot.

Semua ini adalah sebahagian dari kempen beliau menzahirkan cogankata “rakyat di dahulukan” seperti yang dihebah-hebahkannya .

Dan semua ini juga adalah rekasaya kumpulan-kumpulan ‘tukang karut’ (spin doctor) dan penasihat beliau, propaganda yang di paksa suap ke mulut rakyat oleh media yang dikawal BN.

Dalam 100 hari pemerintahnnya, Najib mengumumkan perlaksanaan program Petunjuk Prestasi Utama atau Key Performance Index (KPI) bagi menilai prestasi kerja jemaah menteri dan semua kementerian.

Tujuannya adalah supaya kementerian mencapai takat ikhtisas yang baik dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab kepada rakyat.

Apa yang ironiknya adalah apabila Najib sendiri mencatatkan keputusan KPI yang mengecewakan. Penilaian ini dibuat oleh dua pemimpin utama dalam Umno sendiri.

Dalam hebat pemikir-pemikir Najib merancang, malang bagi Najib apabila sekutu-sekutu kuat kini bertukar seteru.

Tengku Razaleigh tidak bersetuju dengan apa yang berlaku di Perak dan menggesa mandat dipulangkan kepada rakyat untuk menentukan kerajaan negeri sekehendak mereka.

Isu pembinaan Zon Bebas Pelabuhan Klang yang melonjak dari RM1.1 bilion kepada RM12.5 bilion telah berlarutan dan sehingga ke hari ini rakyat tidak nampak yang kerajaan akan mengheret mereka-mereka yang bertanggungjawab ke mahkamah.

Tun Dr Mahathir Mohamad yang dahulunya bermati-matian berusaha supaya Najib menjadi Perdana Menteri sudah berpaling-muka dan berkata 100 hari Najib lebih banyak yang “negatif daripada positif”.

Sekiranya dalam masa satu ratus hari sahaja lebih banyak negative dari yang positif, kita sebagai rakyat biasa amat bimbang apa yang akan berlaku dalam jangka waktu yang panjang.

Mengimbas kembali apa yang disebutkan Tun Mahathir tempoh hari, Najib mahu popular katanya. Bagi Tun, isu pokoknya adalah Najib masih memilih “orang-orang yang korup” menduduki kerusi-kerusi dalam Kabinet.

Cuma apa yang membezakan Najib dan Perdana Menteri sebelum beliau adalah Najib tidak tertidur dalam menjalankan tugas.

Namun KPI paling bermakna adalah persepsi rakyat sendiri, yang umumnya sedia maklum dengan tingkah-laku Najib dan menteri-menterinya.

Melentur Buluh Biarlah dari Rebungnya

Email Oleh : Zaim Aziman

Minggu lepas, pelajar-pelajar SMK Gunung Rapat,Ipoh di Rapat Setia Baru Ipoh telah di'motivasikan' somewhere in Kuale Kangsar oleh Biro Tata Negara. Mengikut apa yang saya dengar dai beberapa orang guru, Murid dari kalangan KRK(kelas rancangan khas) dan bekas pelajar KRK yang akan sertai kem tersebut. Saya memang berharap supaya tidak dipilih sebagai salah seorang peserta. Saya memang telah lama duga akan objetif tersembunyi BTN itu.

Ia macam kem yang dikenali sebagai Kem Bina Diri. Namun,disebalik nama kem tersebut ada sesuatu yang disembunyikan oleh pihak penganjur.Ada sesuatu yang BTN ingin semai dalam kalangan pelajar.

Yang tersembunyi itu ditutup dengan nama dan aktiviti-aktiviti lain yang diadakan. Objetif tersembunyi itu ditutup dengan aktiviti-aktiviti menarik seperti berakit dan macam-macam lagi yang seumpanya.Oleh itu,para peserta yang kesemuanya terdiri daripada pelajar yang masih sa-tahun jagong tidak akan sedar yang sesuatu disemai dalam jiwa mereka diakhir kem itu.

Program-program diatur dari aktiviti lasak, kerja berkumpulan dan diselitkan dengan ceramah. BTN memilih salah satu dari pihak BTN atau aktivis pro-kerajaan(BN) untuk memberi syarahan. Bukan calang-calang ceramah/syarahan yang diberi. Segala keburukan kerajaan negeri yang dikuasai pembangkang akan dibuka/didedahkan sama ada betul mahupun rekaan.

Ini adalah salah satu cara menyemai kebencian para pemuda yang akan memimpin negara pada masa akan datang dengan membakar isu perkauman, isu hak keistimewaan dan macam-macam lagi. Bak kata pepatah,melentur buluh biarlah dari rebungnya medidik manusia biarlah ketika mudanya.

Jika dikaji dengan baik,banyak diantara kesan-kesan buruk yang menjejaskan negara adalah berpunca dari kerajaan sendiri sama ada dahulu atau yang baharu. Walaubagaimanapun, pihak kerajaan yang dari pembangkang akan dipersalahkan. Para pelajar diperbodohkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan akan turut menuduh pihak tertentu kerana termakan hasutan/tohmahan BTN.

Kerajaan sedar bahawa gulungan inilah yang memainkan peranan penting dalam menentukan masa depan karier politik mereka. Oleh itu, kerajaanl serius dalam menyemai benih kebencian terhadap lawan mereka(pembangkang). Kerajaan menggunakan kelebihan ini dengan menghalang pembangkang berkempen di dalam sektor pendidikan, tapi kerajaan boleh. Lihatlah buku teks sylabus Sejarah, Sivik dan Kewarganegaraan, Bahasa Melayu, Bahsa Inggeris dan sesetengah buku sastera banyak memihak kepada kerajaan. Ini dikira sebagai salah satu dari penyalah gunaan kuasa oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Dipetik dari blog Zambry, beliau menyatakan beliau amat bencikan sesiapa yang menyemai benih kebencian. Tambah beliau lagi, benih kebencian yang ditabur akan membuahkan buah benci yang masak. sesekali baja akan ditabur bagi menyubur kebencian. Beliau mesti bersungguh-sungguh dalam merealisasikan kenyataan yang beliau amat bencikan penaburan benih kebencian.

Cuba kita imbau kembali zaman Anwar Ibrahim menuntut di Unversiti dulu, pelajar boleh bersuara walaupun Anwar akhirnya ditangkap. Dibandingkan dengan waktu sekarang ini, suara pelajar disekat malah diracuni oleh pihak tertentu. ini akan merosakan pembangunan pelajar jika banyak ditaburi dengan racun-racun politik pro-kerajaan Barisan Nasional.cc from : http://noorzaimaziman.blogspot.com/2009/07/melentur-buluh-biarlah-dari-rebungnya.html

SIAPA BOLEH PARKING MACAM INI? - memang terror!!

Email Oleh : Zailina Mahmud


AS I LIVE EACH DAY

Email Oleh : Shania Opal

Friends are like melons,
Shall I tell you why ?
To find one good friend you must try...
Never look back... Never regret...
Never remember... the people you've met...
Never begin... And never end...
Never say never...
When its come to your friends...Manek Urai, PAS akan menang lagi ?

12,000 pemilih yang layak keluar mengundi mulai jam 8 pagi hingga 5 petang ini untuk memilih wakil rakyat mereka - Mohd Fauzi Abdullah dari PAS atau Tuan Aziz Tuan Man dari BN.

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) menjangka keputusan pilihanraya kecil hari ini dapat diketahui seawal jam 8 malam.Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata SPR tidak menjangka sebarang masalah untuk mengumumkan keputusan awal berdasarkan kawasan DUN itu yang kecil.

Beliau berkata, sasaran SPR ialah lebih 85 peratus daripada 12,293 pengundi akan mengundi hari ini kerana 90 peratus daripada pengundi adalah petani, penoreh getah, nelayan dan tidak tertakluk kepada hari bekerja.

Manakala Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat juga telah mengumumkan hari ini sebagai cuti am untuk membolehkan pemilih keluar pengundi.

Insya Allah PAS akan mengekalkan kerusinya di Manek Urai.

SELINGAN-PANDANG

Email Oleh : Shania Opal

Lelaki memandang wanita bagi memandang sahaja,
tetapi wanita memandang lelaki supaya dia di pandang
kembali.

Pandangan yang paling indah daripada segala-galanya
adalah apa yang anda lihat pada orang lain.

Apabila anda tidak memandang jauh ke hadapan, anda akan
berdukacita. Pandangan yang terbaik adalah pandangan
kepada kebesaran ALLAH.