29 Mac 2010

Puduraya: Kejap tutup kejap tak tutup, apa cerita?

13 Rabiulakhir 1431H
Anak Rantau Melaka

MENTERI Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin sudah menghebahkan kepada media, Hentian Puduraya akan ditutup selama empat bulan untuk kerja-kerja meningkat taraf hab pengangkutan awam itu mulai 19 Mac; tetapi mengapa tiba-tiba ia dibatalkan pula.

Seluruh ‘kampung’ sudah heboh, tetapi ‘ tiba-tiba tidak jadi kahwin’ pula? Maka berterusanlah Hentian Puduraya menjadi tumpuan warga kota berpendapatan rendah dan sederhana serta perantau bagi mendapatkan perkhidmatan pengangkutan awam. Tetapi apa sudah berlaku berikutan pengumuman terburu-buru menteri berkenaan?

Tinjauan mendapati sejumlah premis perniagaan sudah ditutup; antaranya kedai buku dan pakaian. Malah autoteller seperti CIMB, Maybank dan Bank Rakyat pun sudah ditutup. Ada peniaga sudah memindahkan barangan mereka, dengan sampah memenuhi lantai kedai. Sebelum pengumuman terbaru ini, seorang peniaga buku yang ditemui berkata dia akan terus berhenti daripada berniaga kerana tidak sesuai berniaga buku di stesen bas sementara yang dicadangkan di Jalan Galloway , tidak jauh daripada Ibu Pejabat Kontijen Polis di Jalan Hang Tuah.

Kerja-kerja pembinaan berterusan berhampiran Platform 1 manakala sejumlah tangga yang menuruni platform ditutup dengan kayu pemidang. Kerja-kerja ini mendatangkan ketidakselesaan kepada penumpang. Orang ramai dan peniaga yang ditemui menyatakan rasa terkejut dengan pengumuman baru itu. “Apa ni, kejap kata tutup, kejap kata tak jadi pula?” luah seorang penumpang yang kesal dengan sikap agensi kerajaan terutama menteri wilayah.

Uda Holdings Berhad yang menyelenggara hab pengangkutan awam berusia hampir 40 tahun itu, berkata penangguhan itu dibuat selepas mesyuarat antara pihaknya, Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan polis.

Jika di Hentian Puduraya, peniaga, orang awam termasuk penumpang terganggu dengan ‘cerita tak jadi kahwin’ itu, tinjauan di stesen bas sementara Jalan Galloway menunjukkan pelbagai prasarana sudah disediakan. Sebuah lapangan besar sudah dibina, demikian juga khemah lengkap dengan kipas dan lampu malahan sebuah tangga dibina menuruni bukit berhampiran stesen monorel Hang Tuah.

Berapa banyak kos sudah dihabiskan di Puduraya, kini ditambah lagi dengan kos pembinaan stesen bas sementera Jalan Galloway. Takkan wang dihamburkan begitu saja bagi memuaskan hati PM Dato’ Seri Najib Tun Razak yang tidak puas hati dengan keadaan Puduraya selepas beliau melawat hentian itu awal tahun lalu?

Kedudukan stesen bas sementara itu terletak di kawasan sesak. Biasanya di Jalan Hang Tuah berlaku kesesakan lalulintas amat teruk. Di tepi jalan itu sudah dipasang papan tanda jalan bahawa sebuah jejambat akan dibina melepasi persimpangan Jalan Hang Tuah-Jalan Pudu. Apabila kerja-kerja pembinaan dijalankan kelak, tentulah kawasan bertambah hiruk pikuk malah mendatangkan bahaya kepada orang ramai.

Demikianlah betapa rakyat golongan kebanyakan terpaksa menerima kepahitan akibat perancangan pihak berkuasa yang tidak berpandangan jauh. Disebabkan kebanyakan pengguna adalah daripada golongan bawahan, mereka tidak peduli dengan arahan mereka yang tidak tepat itu. Seolah-olah rakyat dipermainkan saja lagaknya oleh pihak berkuasa. Rakyat bagaikan bola yang boleh disepak dan diterajang begitu saja.

Jika rakyat ‘dihayun’ sebegitu di Hentian Puduraya, kebanyakan pihak diam saja; tetapi apa kata dibuat ‘cerita kejap tutup kejap tidak tutup’ ini di KLIA, bagaimana agaknya reaksi menteri dan orang-orang besar. Ringkasnya, rakyat kebanyakan menderita ‘tak pa’, jangan orang kaya dan VIP yang kerap menggunakan KLIA itu, mereka perlu dijaga dulu, kini dan selamanya.

Berdasarkan apa yang berlaku di Hentian Puduraya, slogan muluk ‘Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan’ hanya bahan gorengan saja. Hairan juga, slogan ini banyak diletakkan di sepanjang susur gajah antara Hentian Puduraya dan stesen LRT Plaza Rakyat, sedangkan keadaan bangunan Puduraya dan Plaza Rakyat yang pernah siap-siap itu, membayangkan di mana kedudukan rakyat.

Bukan saja konkrit Plaza Rakyat terbiar karat, lantai susur gajah itu sudah berlubang-lubang, menunggu masa untuk membaham mangsa pertama! Mungkinkah rakyat didahulukan untuk ke kubur?


* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan.

Harakahdaily.net/-

Terkini 8.40 pg: Jalan Menuju MBI ditutup

13 Rabiulakhir 1431H

Saya menuju ke Dewan MBI dan sangat terkejut dengan kesesakan jalan yang berlaku di jalan Kuala Kangsar pada pagi ini. Rupanya polis telah menutup jalan disekitar jejantas.

Saya tidak pasti kenapakah jalan tersebut ditutup dan saya terpaksa melencon ke kiri dengan menggunakan jalan belakang untuk menuju ke Dewan MBI.


Bukti surat yang dihantar Ganesan.

Ganesan ternyata melanggar kandungan surat yang dihantarnya mengenai tatacara penghantaran Soalan-soalan untuk sidang 30 Mac.

Ganesan memang tidak layak jadi Speaker : Soalan ADUN PR ditolak walaupun memenuhi syarat.

Sebanyak 216 soalan telah dihantar oleh 27 ADUN pakatan Rakyat Perak(kecuali Speaker Sivakumar) namun dengan angkuh dan sombong serta membelakangi dan mematuhi peraturan yang sedia, Ganesan yang telah menyamar sebagai Speaker DUN Perak telah menolak soalan dari 20 orang ADUN PR dan cuma menerima soalan yang dihantar melalui Email.

Perlu saya tegaskan bahawa Surat notis panggilan sidang yang dikirim oleh SU Dewan yang mewakili Ganesan bertarikh 1 Mac 2010 dengan jelas menyebutkan begini :

"4. Sehubungan dengan mesyuarat tersebut, Yang Berhormat adalah diminta mengemukakan kenyataan-kenyataan mengenai Soalan-soalan Lisan dan bertulis, Usul-Usul dan Ucapan penangguhan(sekiranya ada) kepada pentadbiran ini tidak lewat dari hari Isnin, 15 Mac 2010 melaui fax ke talian 05-2410451 atau e-mail kepada rumaizi@perak.gov.my, rosnah@perak.gov.my, salamiah@perak.gov.my."

Jelas surat tersebut telah memberi kebebasan kepada semua ADUN untuk mengemukan soalan dalam bentuk surat, fax atau email kepada penntadbiran, namun dengan "bodoh" dan semacam "tidak bersekolah" Ganesan tidak faham isi kandungan surat tersebut dengan menolak usul yang telah kami dikemukakan.

Berikut ini saya paparkan untuk tatapan umum soalan-soalan lisan dan bertulis yang telah dikemukan oleh saya dengan menurut peraturan namun ditolak mentah-mentah oleh Ganesan.

SOALAN-SOALAN LISAN
MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL KETIGA
DEWAN NEGERI PERAK YANG KEDUA BELAS
PERAK DARUL RIDZUAN MULAI 30 MAC 2010

DARIPADA : YB TITI SERONG

1.Dalam sidang 7 Mei yang lalu, berlaku perlantikan Yang Dipertua yang baru Dewan Undangan Negeri Perak di mana Ganesan telah dipilih sebagai Yang Dipertua Dewan yang baru bagi mengantikan YB Sivakumar.

a)Di bawah peraturan manakah yang digunakan oleh ahli-ahli dewan BN melantik speaker baru sedangkan YB Sivakumar masih menjalankan tugasnya sebagai Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak yang sah sedangkan usul memilih Yang Dipertua Dewan yang baru telah ditolak oleh Yang Dipertua Dewan mengikut bidang kuasanya dalam Perintah Tetap ?

b)Di bawah peraturan manakah yang membolehkan Ganesan berada di dalam dewan, sedangkan tiada kebenaran oleh Yang Dipertua Dewan ketika itu untuk beliau berada di dalam dewan ?

c)Di bawah peraturan manakah ketika mana YB Sivakumar menjalankan tugasnya sebagai Yang Dipertua Dewan yang sah pada persidangan 7 Mei yang lalu, tiba-tiba Timbalan Yang Dipertua Dewan mengambil alih tugas Yang Dipertua Dewan bagi menjalankan pemilihan Yang Dipertua Dewan yang baru ?

2.Dalam sidang dewan 7 Mei 2009, Yang Dipertua Dewan telah menggunakan kuasanya bagi menentukan jumlah pemerhati dan pemberita yang dibenarkan berada di dalam dewan sepanjang persidangan berjalan.

a)Mengapa kuasa Yang Dipertua Dewan ketika itu dinafikan sebaliknya arahan menentukan jumlah pemerhati dan pemberita diambil alih oleh Dato’ Setiausaha Kerajaan Negeri ?

b)Di bawah peraturan manakah Dato’ Setiausaha Kerajaan Negeri menguasai perjalanan sidang dewan sehingga menghalang Yang Dipetua Dewan menjalankan tugas sebagaimana peraturan dalam Perintah Tetap ?

c)Di bawah peraturan manakah Dato’ Setiausaha Kerajaan Negeri menghalang pemerhati dan pemberita yang telah diberi kebenaran khas oleh Yang Dipertua Dewan dari memasuki dewan .

3.Dalam sidang dewan 7 Mei 2009 yang lalu, DYTM Raja Muda Perak telah menyampai titah ucapan bagi merasmikan sidang dewan tersebut.

a)Adakah tidak menyalahi amalan dalam persidangan dewan di Perak, titah ucapan Tuanku tidak disertai dengan ucapan usul terima kasih dan membahaskannya serta menerima titah ucapan tersebut ?

b)Adakah ia bukan satu penghinaan terhadap titah Tuanku yang langsung tidak dibahas dab diterima ?

c) Di bawah peraturan manakah, usul pemilihan Yang Dipertua Dewan dijalankan sedangkan Perasmian Sidang Dewan 7 Mei yang lalu belum pun disempurnakan lagi ?

SOALAN-SOALAN BERTULIS

1. Hasil hutan

a)Sila buat analisis perbandingan keluasan balak yang telah diluluskan dan hasilnya oleh kerajaan pada tahun 2008 dan 2009 ?

b)Apakah polisi yang diguna pakai oleh Jabatan Hutan Negeri Perak bagi menentukan kelulusan balak dan berapakah keluasan balak yang ditender sepanjang tahun 2009 ?

2. Sekolah Agama Rakyat (SAR)

a)Berapakah jumlah bantuan perkapita kerajaan Negeri kepada Sekolah Agama Rakyat yang bukan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) ?

b)Berapakah pula jumlah peruntukkan yang kerajaan negeri salurkan kepada setiap Sekolah-sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SUWA) ?

3. Majlis Agama Islam Perak

a)Sila nyatakan anak-anak syarikat kerajaan negeri yang membayar zakat kepada Majlis Agama Islam Perak dan jumlah yang dikeluarkan oleh setiap anak-anak syarikat?

b) Mengapakah kerajaan tidak mengguna pakai kaedah perlantikan Ahli Jawatankuasa Qaryah yang pernah dicadangkan dalam mesyuarat Majlis Agama Islam iaitu sama ramai jumlah Ahli Jawatankuasa Qaryah dari penyokong Pakatan Rakyat dan Penyokong BN sewaktu kerajaan Pakatan Rakyat memerintah dan mendapat perkenan Tuanku Raja Muda?

4.Pemberian suratan hak milik dan Tanah Rezab Melayu

a)Sila nyatakan jumlah suratan hak milik yang telah dikeluarkan dari tahun 2000 hingga 2009 mengikut pecahan daerah dengan menyatakan sekali jumlah ekar dan kepada siapa suratan hak milik itu dikeluarkan?

b)Berapakah jumlah Tanah Rezab Melayu yang ditukar statusnya di seluruh Perak mengikut pecahan dari tahun 2000 hingga 2009 ?

5. Pelaboran

a)Sila nyatakan jumlah pelaburan asing yang diterima oleh Kerajaan Negeri mengikut pecahan bilangan tahun sejak 2007 hingga 2009 serta nyatakan nama pelabur-pelabur asing itu?

b)Baru-baru ini, YAB MB pergi ke beberapa buah negeri antaranya ke Timur Tengah, Amerika dan London, berapakah jumlah pelaburan yang diterima hasil lawatan tersebut serta nyatakan nama syarikat-syarikat yang melabur.?

Chua Presiden MCA, adakah masalah akan selesai ?

Tahniah, Bekas Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memenangi jawatan Presiden parti dengan majoriti tipis 68 undi, mengetepikan bekas pemimpin nombor satu Tan Sri Ong Ka Ting dan penyandang jawatan, Datuk Seri Ong Tee Keat dalam pemilihan parti di Wisma MCA, hari ini. - Foto THE STAR oleh NG KOK LEONG

Dr. Mujahid dan Drs. Khalil sempurnakan perlawanan Bolasepak Liga GRS Sdn. Bhd.

Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusof, ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim dan ADUN Sungai Acheh, Dato' Mahmud bin Zakaria(tengah) didampingi oleh Pengarah Urusan GRS, Hj. Abd. Rahman (kanan sekali berkopiah putih) sedang menyaksikan pertandingan akhir Bolasepak Liga GRS Sdn. Bhd. bersama Pemuda Sungai Acheh yang diadakan di Padang Bandaran Awam Parit Buntar petang tadi.

PARIT BUNTAR, 28 Mac :-Satu Pertandingan Bolasepak Liga yang dianjurkan oleh sebuah syarikat swasta Genius Red Star Sdn. bhd. (GRS) telah diadakan bermula sejak 9 Januari 2010 yang lepas dan acara kemucaknya ialah perlawanan merebut tempat ke 3 dan ke 4 serta paling kemuncak pertandingan akhir pada petang tadi.

Pertandingan secara liga yang disertai oleh sepuluh pasukan itu menyaksi pertemuan antara pasukan Seri Megat FC melawan Kampung Kedah FC bagi merebut tempat ke 3 dan ke 4. Perlawanan berkesudahan Kampung Kedah FC menang 5 - 1.

Pertandingan akhir pula adalah antara pasukan Kuala Bagan Tiang melawan pasukan Benang Biru. Pelawanan yang agak seimbang dengan aksi menarik dari kedua buah pasukan berkesudahan dengan Benang Biru menang dengan kelebihan gol 2-1.

Majlis Perasmian telah disempurnakan oleh Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusof dan Penutupan serta penyampaian hadiah oleh ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim.Chua menang presiden, Tiong Lai timbalan

12 Rabiulakhir 1431H.

Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memenangi jawatan presiden MCA manakala Datuk Seri Liow Tiong Lai pula menang jawatan timbalan presiden.

Empat jawatan naib presiden dimenangi oleh Datuk Ng Yen Yen, Gan Ping Sieu, Datuk Donald Lim dan Datuk Chor Chee Heung.

Chua mendapatkan 901 undi, menewaskan Tan Sri Ong Ka Ting yang mendapat 833 undi manakala Datuk Seri Ong Tee Kiat memperolehi 578 undi.

Bagi jawatan timbalan pula, Liow mendapat 1,171 undi, menewaskan Datuk Kong Cho Ha yang memperolehi 1,106 undi.

Bagi jawatan naib presiden, Dr Ng mendapat 1,528 undi, Donald Lim (1,469) manakala Chor dan Gan masing-masing mendapat 1,202 undi.

Yang paling menarik ialah mereka yang menang, merupakan campuran penyokong kepada Chua, Ka Ting dan Tee Keat.

Liow merupakan regu kepada Ka Ting, manakala bagi naib presiden pula, Dr Ng dikaitkan dengan Chua, Chor (Ka Ting), Gan (Tee Keat) manakala Donald Lim dilihat tidak memihak.

Manakala 25 pemenang jawatankuasa pusat ialah:

1. Tan Ken Ten
2. Koh Nai Kwong
3. Loh Seng Kok
4. Tan Cheng Liang
5. Gan Tian Loo
6. Chong Itt Chew
7. Hou Kok Chung
8. Lee Chee Leong
9. Wee Jeck Seng
10. Chuah Poh Khiang
11. Hoh Khai Mun
12. Heng Seai Kie
13. Kong Sing Chu
14. Teh Kim Poo
15. Wong Koon Mun
16. Tee Siew Kiong
17. Tan Ah Eng
18. Ti Lian Ker
19. Tan Chai Ho
20. Por Choo Chor
21. Lee Wei Kiat
22. Ong Ka Chuan
23. Liew Yuen Keong
24. Yoo Wei How
25. Toh Chin Yaw

Malaysiakini/-

Pengiraan undi jawatan naib presiden pula bermula

12 Rabiulakhir 1431H.

Sejumlah 2,318 perwakilan MCA mula mengundi bagi 31 jawatan tertinggi parti, termasuk presiden, timbalan dan naib presiden di ibupejabat parti itu hari ini.

4.37pm: Proses pengiraan undi bagi jawatan naib presiden pula bermula. Pengiraan undi bagi jawatankuasa pusat sudah selesai kira-kira jam 4.30 petang.

1.53pm: Petugas MCA telah mengira 2,315 undi. Tiga perwakilan tidak mengambil kertas undi.

1.20pm: Pengiraan bermula. Semua ejen dan pengawas pemilihan dilarang bawa telefon bimbit ke dalam dewan.

12.25pm: Tempat pengundian ditutup secara rasmi.

12.19pm: Proses pengundian selesai. Proses pengiraan undi akan bermula jam 1 tengahari.

11.23pm: Selepas mengundi Ka Ting beredar dari bangunan ibupejabat MCA. Sebelum beredar, Ka Ting berkata beliau gembira dan puas hati dengan proses pengundian kerana semunya berjalan lancar.

11.19am: Selepas mengundi, Tee Keat memberitahu pemberita yang beliau tidak percaya yang beliau adalah 'underdog' dalam pertandingan jawatan presiden, dan menyifatkan ia 'satu putarbelit media tertentu'. Mengenai peluangnya, Tee Keat berkata beliau sentiasa optimistik.

10.53am: Dari Twitter Ketua Pemuda MCA, Datuk Wee Ka Sing's: Saya harap selepas hari ini tiadalah krisis dalam parti.

10.54am: Yip berkata beliau telah mempengerusikan lebih banyak EGM MCA berbanding orang lain, dan mengucap terima kasih kepada perwakilan atas sokongan mereka.

10.15am: Timbalan ketua Pemuda MCA, Dr Mah Han Soon dilantik sebagai penyelia pemilihan.

10.10am: Pengerusi EGM, Yip Phooi Hong mengumumkan bahawa 2,318 daripada 2,380 atau 97 peratus perwakilan hadir.

9.30am: Calon-calon berbaris di sepanjang laluan ke Dewan San Choon di mana EGM akan diadakan, untuk mengalu-alukan kedatangan para perwakilan. Sestengah calon gagal mendapatkan tempat di tepi laluan tersebut, pula kelihatan berada di anak tangga menuju ke dewan tersebugt.

9.05am: Datuk Seri Ong Ka Ting tiba di ibupejabat parti dan bergambar untuk jurufota bersama regunya, Datuk Seri Liow Tiang Lai.

8.05am: Datuk Seri Ong Tee Keat tiba di ibupejabat parti sambil tersenyum lebar.

Beliau memberitahu pemberita yang beliau tidak terganggu dengan spekulasi akhbar bahawa beliau hanya mampu memperolehi tiga lebih daripada 15 peratus undi.


7.45am: Datuk Seri Dr Chua Soi Lek merupakan calon presiden pertama yang tiba di ibupejabat. Dia ditemani anak lelakinya yang juga ahli parlimen Labis, Tee Yong.

Ditanya sama ada mengenai peluangnya, Chua tersenyum sambil bertanya: "Saya nampak risau ke?"

Malaysiakini/-

Wan hashim direman sehari lagi

Mahkamah Majistret Kota Bharu hari ini membenarkan perintah tahanan reman terhadap lelaki yang mengaku sebagai "Setiausaha Sulit" Sultan Kelantan, Wan Hashim Wan Daud dilanjutkan sehari lagi sehingga esok bagi membantu pihak polis menjalankan siasatan terhadapnya.

Perintah reman itu dikeluarkan Majistret Noor Haslinda Che Seman jam 11.15 pagi di mana suspek hadir ke mahkamah dengan kawalan ketat polis.

Peguam Setiausaha Sulit itu, Gobind Singh Deo dan Datuk Mohd Haaziq Pillay turut hadir di mahkamah.

Gobind Singh yang ditemui berkata anak guamnya itu turut dibenarkan menerima rawatan di hospital berikutan mengadu menghidap penyakit darah tinggi dan masalah tulang belakang.

Khamis lepas, polis menahan Wan Hashim yang juga bekas setiausaha kerajaan negeri Kelantan di kediamannya, di Taman Sri Aman, Kubang Kerian di Kota Bharu, dipercayai berhubung pengumuman pemecatan jawatan Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra sebagai Pemangku Raja Kelantan.

Dia ditahan pada jam 9 malam dan disiasat di bawah Seksyen 419 Kanun Keseksaan iaitu melakukan penyamaran dan berikutan itu direman selama tiga hari yang tamat hari ini.

Jika sabit kesalahan dia boleh dikenakan penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Ganesan tolak soalan ADUN Pakatan Rakyat, bukti tidak layak jadi Speaker

Speaker V. Sivakumar didampingi oleh ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim, ADUN Kuala Sepetang, Tai Sing Eng, dan ADUN Simpang Pulai, Chan Ming kai dalam sidang media di Pejabat PR Perak di sini pagi tadi.

IPOH, 28 Mac :- Ganesan semgaja membuat alasan untuk menolak semua soalan yang dikemukan olen 20 ADUN PR yang disampakian secara tangan dan hanya menerima soalan dari 7 adun yang menghantar dengan email disebab mereka tidak mampu untukmenjawab soalan yang kami kemukakan, demikian antara kenyataan media oleh Speaker Perak, V. Sivakumar dalam sidang media di pejabar PR Perak disini sebentar tadi.

Hadir sama bersama beliau adalah ADUN Titi Serong, Simpang Pulai dan Kuala Sepetang.

"Ganesan cuba lari untuk jawab soalan dengan menggunakan taktik kotor dengan alasan yang tidak munasabah kononya yang dihatar melalui email sahaja diterima" jelas nya.

Beliau juga menngaskan tindakan penolakan soalan tersebut jelas bertentangan dengan peraturan tetap dewan perkara 22 (2) yang menyebut " Notis yang berkenaan dengan tiap-tiap soalan hendaklah dihantar oleh seseorang ahli tidak kurang dari 14 hari dengan menghantar kepada Setiausaha Dewan di pejabat Setiausaha Dewan pada waktu pejabat.

Selain itu beliau menunjukkan salinan bukti semua soalan dari 20 ADUN PR yang telah dicop tanda terima oleh Setiausaha Dewan.

"Siapa serah tidak timbul yang penting ia telah emenpati peraturan yang ada" katanya lagi.

Pada kesempatan itu Sivakumar telah mendedahkan sepucuk faks dari mantan MB Perak yang juga ADUN pengkalan Hulu yang menjawab surat yang beliau hantar untuk bersidang pada 30 Mac ini. Disamping itu dia mengucapkan terima kasih dengan pengiktirafan kjepada surat yang dihantarnya.

"Bukan setakat difakskan tetapi Setiausa beliau telah menalifon pejabat saya dan bertanyakan adakah menerima surat tersebut" Jelas beliau merujuk kepada pengesahan penerimaan surat dari Tajol Rosli.

Sekaligus menunjukan Isu yang dibangkitkan Zambry bahawa kita iktiraf Ganesan sebagai Speaker tidak berbangkit.

Dalam satu soalan dalam perkembangan yang berkaitan, beliau juga mengesahkan telah menerima sepucuk surat untuk hadir pada esok hari pada jam 12.00 tengahhari disebuah balai polis diipoh untuk menjawab berkenaan dengan laporan oleh Gane3san.

Bila ditanya akan hadir atau tidak katanya" esok saya jawab".
Pengundian selesai, pengiraan jam 1 tengahari.

12 Rabiulakhir 1431H.

Sejumlah 2,318 perwakilan MCA mula mengundi bagi 31 jawatan tertinggi parti, termasuk presiden, timbalan dan naib presiden di ibupejabat parti itu hari ini.

12.19pm: Proses pengundian selesai. Proses pengiraan undi akan bermula jam 1 tengahari.

11.23pm: Selepas mengundi Ka Ting beredar dari bangunan ibupejabat MCA. Sebelum beredar, Ka Ting berkata beliau gembira dan puas hati dengan proses pengundian kerana semunya berjalan lancar.

11.19am: Selepas mengundi, Tee Keat memberitahu pemberita yang beliau tidak percaya yang beliau adalah 'underdog' dalam pertandingan jawatan presiden, dan menyifatkan ia 'satu putarbelit media tertentu'. Mengenai peluangnya, Tee Keat berkata beliau sentiasa optimistik.

10.53am: Dari Twitter Ketua Pemuda MCA, Datuk Wee Ka Sing's: Saya harap selepas hari ini tiadalah krisis dalam parti.

10.54am: Yip berkata beliau telah mempengerusikan lebih banyak EGM MCA berbanding orang lain, dan mengucap terima kasih kepada perwakilan atas sokongan mereka.

10.15am: Timbalan ketua Pemuda MCA, Dr Mah Han Soon dilantik sebagai penyelia pemilihan.

10.10am: Pengerusi EGM, Yip Phooi Hong mengumumkan bahawa 2,318 daripada 2,380 atau 97 peratus perwakilan hadir.

9.30am: Calon-calon berbaris di sepanjang laluan ke Dewan San Choon di mana EGM akan diadakan, untuk mengalu-alukan kedatangan para perwakilan. Sestengah calon gagal mendapatkan tempat di tepi laluan tersebut, pula kelihatan berada di anak tangga menuju ke dewan tersebugt.

9.05am: Datuk Seri Ong Ka Ting tiba di ibupejabat parti dan bergambar untuk jurufota bersama regunya, Datuk Seri Liow Tiang Lai.

8.05am: Datuk Seri Ong Tee Keat tiba di ibupejabat parti sambil tersenyum lebar.

Beliau memberitahu pemberita yang beliau tidak terganggu dengan spekulasi akhbar bahawa beliau hanya mampu memperolehi tiga lebih daripada 15 peratus undi.

7.45am: Datuk Seri Dr Chua Soi Lek merupakan calon presiden pertama yang tiba di ibupejabat. Dia ditemani anak lelakinya yang juga ahli parlimen Labis, Tee Yong.

Ditanya sama ada mengenai peluangnya, Chua tersenyum sambil bertanya: "Saya nampak risau ke?"

Malaysiakini/-

Umno dalam dilema

12 Rabiulakhir 1431H.
Anak Sengat

Umno sekali lagi diuji, kali ini dengan MIC. Sejauhmana Umno yang dilihat cuba menjelma dengan istilah dan topeng juara melayu mampu merampas kembali Hulu Selangor.

MCA memang tak peduli kerana sibuk dengan AGM nya. MIC dari awal telah menamakan calonnya kerana takut dirampas Umno.

PKR hampir pasti mengekalkan calonnya dari kalangan melayu. Sebelum inipun calonnya ialah melayu. Nama seperti Zaid Ibrahim dan Badrul Amin sangat dinanti untuk menggerunkan Umno.

Jika Umno melatakkan calon melayu...Umno sedikit ada kelegaan kerana isu melayu tak akan berkemundang di sana.

Jika MIC yang bertanding di situ, Umno tak perlu berkempen kerana ternyata Umno mengkhianati pengundi Melayu.

Umno sangat tahu dan faham,peluang menang hanya akan wujud jika calon melayu diletakkan di situ.

Umno terpaksa bertahan dengan asakan MIC. Kita tengok benarkah Umno yang selama ini bersuara jantan dalam mempertahankan hak melayu kononnya.

PERKASA yang baru beranak tentunya akan membantu Umno.Jika tidak PERKASA hanya akan jadi penonton panas punggong saje.

Muhyidin dilihat memberi reaksi kecenderungan Umno, namun Najib masih bisu dalam isu ini.

Nampaknya Umno terpaksa berdepan satu lagi jerangkap yang boleh mematahkan tongkat kaum India atau mengecewakan melayu.

Umno dalam dilema!

Zambry sombong dan angkuh, tolak pelawaan PR.

12 Rabiulakhir 1431H.

Satu sidang media yang akan dikendalikan oleh Speaker Perak yang sah, V. Sivakumar bila-bila masa akan dimulakan berhubung dengan jawapan dari Zambry berkaitan dengan Sidang DUN Pada 4 Mac ini dan surat Jemputaan kepada Zambry dan Ganesan untuk berbincang berkaitan sidang itu pada 29 Mac ini.

Namun malang sekali Zambry menunjukkan kesombongan dan keangkuhannya dengan menolak mentah-mentah pelawaan tersebut dengan antaranya dipetik sebagai "budaya bulan mengambang" yang saya kira dapat difahami oleh semua pihak termasuk dirinya sediri.

Pemilihan MCA hari ini.

Ahli perwakilan MCA berkumpul di Dewan San Choon, Wisma MCA hari ini untuk pemilihan semula barisan kepimpinan parti itu. - Foto THE STAR oleh NG KOK LEONG

PAS yakin PR pertahan Parlimen Hulu Selangor

12 Rabiulakhir 1431H.
Hashim Abdullah

TEMERLOH, 27 Mac: Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Pakatan Rakyat (PR) berkeyakinan akan dapat memenangi semula kerusi Parlimen Hulu Selangor berikutan sokongan rakyat yang semakin meningkat di samping terlalu banyak isu yang semakin membebankan Umno/BN.

Pilihanraya kecil Parlimen Hulu Selangor dijangka akan diadakan dalam masa terdekat berikutan kematian ahli parlimennya, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad, 71, malam semalam.

Tuan Ibrahim (gambar) yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang mengulas perkembangan semasa dalam sidang media yang diadakan di Pejabat Badan Perhubungan PAS Pahang selepas mempengerusikan mesyuarat PAS negeri, sebentar tadi berkata banyak isu yang berlaku menyulitkan Umno untuk menjawabnya.

“Banyak isu yang sedang berlaku sekarang membelenggu Umno. Kita ada tiga isu besar yang membabitkan kes Datuk Seri Anwar Ibrahim, isu 1Malaysia 1Israel dan isu lompat parti. Isu ini akhirnya menjadi beban kepada mereka. Kesemua isu ini akan kita dedahkan dan Umno begitu sulit untuk menjawabnya.

“PAS yakin apa yang diusahakan kerajaan Selangor selama dua tahun selepas pemerintahannya akan berjaya mempengaruhi pengundi,” katanya.

Ketika ditanya kesan daripada beberapa wakil rakyat melompat parti akan digunakan oleh Umno untuk berkempen, Tuan Ibrahim berkata PR tidak bimbang memandangkan wakil rakyat melompat tidak mempunyai pengaruh.

“Masa mereka keluar pun tak ada orang yang nak ikut. Mereka tak ada pengaruh sebaliknya isu itu akan membebankan Umno,” katanya.

Harakahdaily/-

Hadits Pilihan.

12 Rabiulakhir 1431H.

Firman Allah Taala "Dan apabila gelombang dari segenap penjuru menimpanya dan mereka sedar bahawa mereka didalam kepungan bahaya, mereka berdoa kepada Allah dengan ikhlas semata-mata kepadaNya. Mereka berkata: sesungguhnya jika Engkau menyelamatkan kami dari bahaya ini, pastilah kami akan termasuk orang-orang bersyukur" (Yunus:22)