28 Jun 2012

'Leftenan Adnan' di Himpunan Hijau Johor esok

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU: Pelakon Hairie Othman yang baru sahaja mengisytiharkan mahu menyertai PAS akan menyerahkan borang keahlian secara rasmi kepada Mursyidul Am Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat esok.

Penyerahan itu sempena Himpunan Hijau peringkat Johor yang akan berlangsung di Kempas, Johor Bahru, Johor malam esok.

Hero filem 'Leftenan Adnan' itu sebelum ini menghangatkan politik tanah air apabila menjadi selebriti terbaru menyatakan hasrat menyertai PAS.

Sebelum ini beberapa selebriti telah menyerahkan borang menyertai PAS termasuk Bob Lokman dan penyanyi Aishah yang popular dengan lagu janji manismu.

Selain mereka, beberapa selebriti lain yang kini sering tampil di pentas PAS termasuk Iwan Syahman, Abby Abadi, Catriona Ross dan Sham Kamikaze.

Sementara itu Himpunan Hijau PAS Johor akan bermula jam 5 petang di Padang Futsal, Projek Perumahan Rakyat (PPR), Taman Kempas Permai, Tampoi dalam program jamuan bersama Tok Guru.

Selepas itu majlis tahlil dan munajat perdana akan dibuat di Dataran Dahlia, Taman Dahlia bermula dengan solat Maghrib sebelum ceramah perdana ditempat sama.

Turut diadakan jamuan makan bersama masyarakat Cina dan India di Grand Straits Garden Seafood Restaurant, Johor Baharu mulai jam 7 malam.

Pimpinan PAS yang akan turut hadir adalah Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub dan Datuk Husam Musa, Ketua Pemuda PAS, Nasruddin Hassan Tantawi serta Pesuruhjaya PAS negeri Datuk Dr Mahfoz Bin Muhammad.

"Pihak jawatankuasa Program menjangkakan kehadiran lebih daripada 10 ribu peserta himpunan daripada seluruh negeri Johor bagi menjayakan himpunan ini.

"Kahadiran Hairie Othman bakal menarik lebih ramai anak muda hadir dalam himpunan ini. Ahli-ahli dan penyokong PAS di luar Johor juga dijemput sama untuk menjayakan himpunan ini," kata Ketua Pemuda PAS Johor Suhaizan Kaiat.

Harakah Daily

Anwar saman tak boleh, Umno saman boleh?

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: “Oh macam itu ke? Satu hala sahaja. Anwar saman Umno tak boleh sebab dikatakan tutup mulut, tapi Umno saman Anwar tak apa?” ulas blog Kelab Greenboc terhadap kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Mahathir kelmarin dilaporkan berkata tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ‘begitu galak’ memfailkan saman sekarang sebenarnya merupakan pendekatan untuk menutup mulut orang lain.

Bekas perdana menteri itu berkata demikian di Putrajaya apabila diminta mengulas laporan akhbar yang menyebut bahawa Senator Datuk S. Nallakarupan, bekas rakan Anwar menuduh Ketua Pembangkang itu menggunakan saman untuk menyekat perbuatan buruknya didedah kepada umum.

Ulasan GB

Oh macam itu ker? Satu hala sahaja. Anwar saman UMNO tak boleh sebab dikatakan tutup mulut, tapi UMNO saman Anwar tak apa?

Bloody nonsense, a hipocrite of the highest degree, isn't he?

Harakah Daily

Kelebihan Membaca dan Menghayati Al-Quran

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

1) Al-Quran akan memberikan pertolongan pada Hari Kiamat.
Dari Abu Umamah radhiAllahu `anhu katanya: ”Saya mendengar Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Bacalah olehmu semua akan al-Quran itu, sebab al-Quran itu akan datang pada Hari Kiamat sebagai sesuatu yang dapat memberikan syafa`at (pertolongan) kepada orang-orang yang memilikinya (mengamalkannya).”

(HR Muslim)

Dari an-Nawwas bin Sam`an radhiAllahu `anhu katanya: ”Saya mendengar Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Al-Quran itu akan didatangkan pada Hari Kiamat nanti, demikian pula ahli-ahli al-Quran iaitu orang-orang yang mengamalkan al-Quran itu di dunia, didahului oleh surah al-Baqarah dan surah ali-Imran. Kedua surat ini menjadi hujah untuk keselamatan orang yang mempunyainya (membaca, memikirkan dan mengamalkan).”

(Riwayat Muslim)

2) Manusia yang terbaik ialah yang belajar dan mengajar al-Quran.
Dari `Uthman bin `Affan radhiAllahu `anhu katanya Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Sebaik-baik engkau semua ialah orang yang mempelajari al-Quran dan mengajarkannya.”

(HR al-Bukhari)

3) Ganjaran buat orang-orang yang lancar dan tidak lancar membaca al-Quran.
Dari `A’isyah radhiallahu `anha, katanya Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Orang yang membaca al-Quran dan ia sudah mahir dengan bacaannya itu, maka ia adalah beserta para malaikat utusan ALLAH yang mulia lagi sangat taat. Sedang orang yang membaca al-Quran dan ia berasa susah dalam bacaannya (tidak lancar) tetapi ia selalu berusaha, maka untuknya dua pahala.”

(Muttafaq `alaih)

4) Perumpamaan orang mukmin yang suka membaca al-Quran.
Dari Abu Musa al-Asy`ari radhiAllahu `anhu katanya Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Perumpamaan orang mu’min yang suka membaca al-Quran ialah seperti buah utrujjah (اَلْاُتْرُجَّة), baunya enak dan rasanya pun enak. Dan perumpamaan orang mukmin yang tidak suka membaca al-Quran ialah seperti buah kurma, tidak ada baunya, tetapi rasanya manis. Adapun perumpamaan orang munafik yang suka membaca al-Quran ialah seperti minyak harum, baunya enak sedang rasanya pahit. Dan perumpamaan orang munafik yang tidak suka membaca al-Quran ialah seperti rumput hanzolah (اَلْحَنْظَلَة), tidak ada baunya dan rasanya pun pahit.”

(Muttafaq ‘alaih)

5) Al-Quran menaikkan dan menurunkan darjat manusia.
Dari `Umar bin al-Khattab radhiAllahu `anhu bahawasanya Nabi sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Sesungguhnya ALLAH mengangkat darjat beberapa kaum dengan adanya kitab al-Quran ini (orang-orang yang beriman) serta menurunkan darjatnya kaum yang lain-lain dengan sebab al-Quran itu pula (yang menghalang-halangi pesatnya Islam dan tersebarnya ajaran-ajaran al-Quran itu).”

(HR Muslim)

6) Dibenarkan iri hati kepada orang yang membaca dan mengamalkan al-Quran.
Dari Ibnu `Umar radhiallahu ‘anhuma dari Nabi sallAllahu `alaihi wasallam sabdanya:

“Tidak dibenarkan iri hati melainkan terhadap dua macam orang, iaitu: Orang yang diberi kepandaian oleh ALLAH dalam hal al-Quran, lalu ia berdiri dengan al-Quran itu (membaca sambil memikirkan dan juga mengamalkannya) di waktu malam dan waktu siang. Juga seorang yang dikurniakan ALLAH akan harta lalu ia menafkahkannya di waktu malam dan siang (untuk kebaikan).”

(Muttafaq ‘alaih)

7) Bacaan al-Quran mempunyai sakinah
Dari al-Bara’ bin `Azib radhiAllahu `anhu katanya:

“Ada seorang lelaki membaca surat al-Kahfi dan ia mempunyai seekor kuda yang diikat dengan dua utas tali, kemudian tampaklah awan menutupinya. Awan tadi mendekat dan kuda itu lari dari awan tersebut. Setelah pagi datang, orang itu mendatangi Nabi sallAllahu `alaihi wasallam menyebutkan apa yang terjadi atas dirinya itu. Baginda sallAllahu `alaihi wasallam lalu bersabda: “Itu adalah sakinah (ketenangan yang disertai oleh malaikat) yang turun untuk mendengarkan bacaan al-Quran itu.”

(Muttafaq ‘alaih)

8) Membaca satu huruf dari al-Quran akan diganjari 10 kebaikan.
Dari Ibnu Mas`ud radhiAllahu `anhu katanya: ”Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Barangsiapa yang membaca satu huruf dari kitabullah (al-Quran), maka ia memperoleh satu kebaikan, sedang satu kebaikan itu akan dibalas dengan sepuluh kali ganda seperti itu. Aku tidak mengatakan bahwa ‘alif lam mim’ itu satu huruf, tetapi ‘alif’ adalah satu huruf, ‘lam’ satu huruf dan ‘mim’ juga satu huruf.”

(HR at-Turmudzi, katanya ia hasan sahih)

9) Orang yang tiada al-Quran di dalam hatinya ibarat rumah yang kosong.
Dari Ibnu `Abbas radhiallahu ‘anhuma, katanya: ”Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Sesungguhnya orang yang dalam hatinya tidak ada sesuatu apapun dari al-Quran (tidak ada sedikitpun dari ayat-ayat al-Quran yang dihafalnya), maka ia adalah seperti rumah yang kosong.”

(HR at-Turmudzi, katanya ia hasan sahih)

10) Kebaikan membaca al-Quran secara tartil
Dari `Abdullah bin `Amr bin al-`As radhiallahu ‘anhuma dari Nabi sallAllahu `alaihi wasallam, sabdanya:

“Dikatakanlah, nanti ketika akan masuk syurga- kepada orang yang mempunyai al-Quran (gemar membaca, mengingat-ingat kandungannya serta mengamalkan isinya): “Bacalah dan naikilah darjatmu (dalam syurga) serta tartilkanlah (yakni membaca perlahan-lahan) sebagaimana engkau mentartilkannya dulu ketika di dunia, sebab sesungguhnya tempat kedudukanmu adalah pada akhir ayat yang engkau baca.”

(HR Abu Daud dan at-Turmudzi, dengan katanya hadith ini hasan sahih)

(Rujukan: Riyadhussolihin, susunan Imam An-Nawawi)

Tapak pertanian berusia 5,600 tahun ditemui

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

SEOUL - Seorang ahli arkeologi, Cho Mi-soon semalam mendakwa terdapat bukti kewujudan kawasan pertanian tertua di Asia Timur terdapat di Goseong, Korea Selatan.

Menurutnya, tapak tersebut dipercayai berusia hingga 5,600 tahun.

Pada zaman Neolitik, manusia mula tinggal di penempatan tetap dan bercucuk tanam selepas hidup secara nomadik dengan mengembara untuk mencari makanan.

Menurut Mi-soon, terdapat serpihan barangan tembikar dan rumah ditemui di tapak berkenaan.

Katanya, artifak berkenaan telah diuji dan disahkan berasal dari zaman Neolitik. - Agensi

ISA: KDN bertanggun​gjawab tahanan mogok lapar

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 28 Jun: Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) hari ini terus mendesak Menteri Dalam Negeri segera membebaskan kesemua tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan tidak akan mengambil tindakan ke atas sembilan tahanan yang melakukan mogok lapar di Kem Kamunting (Kemta).

Peguam Latheefa Koya berkata, Menteri Dalam Negeri mesti memberi jaminan bahawa pihak keluarga, peguam dan doktor akan diberi akses kepada tahanan tanpa sebarang halangan oleh pihak Kemta.

"GMI menuntut pendirian Menteri Dalam Negeri mengenai mogok lapar yang sedang berlaku di Kamunting.

"Apakah menteri akan memberi jaminan bahawa tahanan yang mogok lapar tidak akan dikenakan sebarang tindakan seperti yang dikenakan ke atas dua tahanan," kata beliau sebelum menyerahkan memorandum kepada Ahli Parlimen Pakatan Rakyat di hadapan Bangunan Parlimen, hari ini.

Kira-kira 30 terdiri daripada keluarga tahanan, aktivis GMI termasuk peguam dan wakil Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) berkumpul di pintu masuk Parlimen dengan kain rentang dan poster menuntut tahanan dibebaskan.

Memorandum tersebut diserahkan oleh sekretariat GMI, Syukri Razab dan bapa Fadzullah, Abdul Razak Mohd kepada Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena), Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai) dan Tian Chua (PKR-Batu).

Menurut maklumat yang diterima, dua tahanan yang memulakan mogok lapar iaitu Fadzullah Razak dan Razali Kassan diasingkan daripada tahanan lain dan dikenakan kurungan sendiri.

Hari ini merupakan hari ke lapan mogok lapar yang bermula Khamis lalu.

GMI berpendirian menyokong mogok lapar tersebut dan mahu Menteri Dalam Negeri bertanggungjawab sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini ke atas tahanan.

Sehubungan itu, GMI akan mengadakan candle light virgil pada Sabtu ini jam lapan malam di pintu utama Ibu Pejabat Polis Bukit Aman dan protes bersama keluarga tahanan di hadapan pintu utama Kemta pada keesokan harinya jam 10 pagi.

Harakah Daily

Tolak jadi katak: Tahniah kepada Azan Ismail

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pelbagai pihak mengucapkan tahniah kepada anggota Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail di atas kecekalannya menolak tawaran melompat parti bernilai RM5 juta.

"Setinggi-tinggi hormat kepada Saudara Azan Ismail kerana semangat wajanya. Tak boleh dibeli walau dengan RM5 juta," tulis pemimpin veteran PKR, Dr Syed Husin Ali.

(Azan bersama Khalid Samad dalam sidang media di Parlimen)

"Tidak seperti katak-katak puru yang sanggup jual diri," sambung Syed Husin dalam Twitternya.

Syed Husin mengulas kenyataan Azan di Parlimen bahawa beliau adalah antara yang ditawarkan agar melompar parti.

Azan mendakwa, beliau ditawarkan RM5 juta jika sanggup meninggalkan kerabat Pakatan Rakyat, PKR.

Sebelum itu, anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad membuat sidang media mendedahkan bukti video usaha pihak tertentu memujuk anggota Parlimen Pakatan agar keluar dari parti masing-masing.

Dalam video itu, Khalid mendakwa, Ketua Parti Kita Kedah, Zamil Ibarhim adalah antara orang perantaraan Umno untuk membeli anggota Parlimen berkenaan.

Harakah Daily

32 hari tidur di khemah, bimbang dihempap batu

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

CAMERON HIGHLANDS: Sekurang-kurangnya tujuh buah rumah di kawasan Green Cow di sini diancam tanah runtuh ekoran sikap pemaju mementingkan keuntungan sehingga mengabaikan keselamatan penduduk.

Penduduk mendakwa, syarikat pemaju LTT Development Sdn Bhd dan Ng Yeet Ng giat menjalankan kerja-kerja meratakan tanah bukit untuk projek pembangunan di kawasan itu sehingga terlalu hampir dengan kawasan kediaman penduduk di bawah cerun.

Kini seramai 38 penghuni di kediaman-kediaman itu diancam bahaya bukan sahaja tanah runtuh, malah beresiko dihempap batu-batu besar berdiameter lebih 5 meter.

(Gambar: Batu besar yang menggelongsor ke bawah cerun hampir-hampir menghempap kediaman penduduk)

Menurut salah seorang penduduk S.Marapan, beliau kini terpaksa meninggalkan rumah yang didiami lebih 40 tahun itu dan membina khemah di atas bukit tersebut sejak 25 Mei lalu kerana bimbang akan keselamatan diri dan keluarga.

"Hari ini sudah masuk 32 hari kami tidur di khemah ini. Sehingga kini tiada pihak yang peduli nasib kami," katanya ketika ditemui Harakahdaily semalam.

Selain ancaman tanah runtuh, penduduk juga mendakwa kerja-kerja meratakan tanah itu menyebabkan air lumpur mengalir turun ke kediaman mereka sehingga menyebabkan banjir lumpur.

Menurut Marapan lagi, pelbagai pihak telah dimaklumkan berhubung permasalahan mereka itu.

Ianya termasuk mengadakan perbincangan dengan jabatan-jabatan kerajaan seperti Pejabat Daerah dan Tanah, Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Alam Sekitar.

Namun sehingga kini katanya tiada sebarang tindakan diambil pihak berwajib untuk menyelesaikan masalah itu.

Seorang surirumah, Vennetta mendakwa sejak kerja-kerja meratakan tanah itu dilakukan, beliau sering tidak dapat tidur malam kerana bimbang perkara tidak diingini berlaku kepada keluarganya.

"Bila hujan sahaja, saya mula bimbang takut berlaku tanah runtuh.

"Sejak beberapa bulan ini saya susah nak tidur, risau keselamatan kami," kata ibu kepada tiga orang anak itu.

Ekoran tidak mendapat perhatian pihak berkuasa, penduduk kini bertindak menghalang jentolak syarikat pemaju dari meratakan tanah di kawasan cerun berhampiran kediaman mereka.

Bagaimanapun difahamkan mereka berdepan ancaman samseng upahan pemaju yang mengganggu dan mengugut mereka.

Menurut mereka lagi, sehingga kini sudah lebih 10 laporan polis telah dibuat namun tiada tindakan diambil.

Malah hasil tindakan menghalang pemaju melakukan kerja-kerja meratakan tanah itu, tiga dari mereka didakwa di Mahkahmah Majistret Cameron Highlands.

Keluhan dan kebimbangan mereka selama ini diperjuangkan Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang berusaha menyelesaikan masalah meraka.

Semalam, Lajnah Alam Sekitar PAS Pusat turut dibawa melawat ke tapak perkhemahan mereka bagi melihat sendiri masalah yang dihadapi mereka.

Rombongan diketuai Pengerusi Lajnah Zulkefly Mohamad Omar, ahli jawatankuasa yang lain, Setiausaha PSM S. Arutchelvan serta wakil PKR dan DAP Cameron.

Wakil PSM Cameron, Suresh Kumar berkata, penduduk kini bertekad tidak akan berganjak dari tapak perkhemahan selagi tiada sebarang jaminan keselamatan dari pihak pemaju dan kerajaan negeri.

"Selagi tiada sebarang jaminan dari pemaju, kita akan terus berada di sini dan menghalang jentolak dari melakukan kerja-kerja meratakan tanah ini," katanya.

Harakah Daily

Judi: MB syukur Mah Rayuan tolak saman MCA

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Menteri Besar Kelantan merakamkan kesyukuran penolakan Mahkamah Rayuan terhadap saman dari MCA yang menuntut pengisytiharan Kelantan tidak mempunyai kuasa melarang aktiviti judi di negeri itu.

(Tuan Guru Nik Aziz memanjatkan kesyukuran dengan keputusan Mahkamah Rayuan)

Menurut Setiausaha Akhbar MB, Fadhli Shaari, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat yang kini berada di Kuala Lumpur beranggapan keputusan ini satu kejayaan yang besar ertinya kepada kerajaan Kelantan.

Mahkamah Rayuan Malaysia semalam yang secara sebulat suara telah menerima rayuan Kerajaan Negeri Kelantan dan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB – BRI) dalam isu judi sekaligus membatalkan saman pemula menuntut pengisytiharan Kelantan tidak mempunyai kuasa melarang aktiviti judi pada tahun lepas.

Saman tersebut telah dikemukakan pada Julai 2011 oleh tiga orang tiga penduduk Kelantan iaitu Wong Meng Yit, Lee Khim Haw @ Lee Khim Hwa dan Gan Han Chuan serta diiringi oleh anggota Jawatankuasa MCA Pusat, Datuk Ti Lian Ker semasa saman tersebut difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Tuan Guru Nik Aziz ini kejayaan besar dalam usaha untuk memastikan dasar yang telah dilaksanakan semenjak tahun 1990 ini tidak diganggu gugat oleh mana-mana pihak.

Hakikatnya, dasar ini dilaksanakan dengan tujuan menjaga kemaslahatan semua pihak dan ia secara umumnya diterima dengan baik kecuali anasir-anasir yang bersifat minoriti yang dipercayai berpunca daripada dakyah pihak-pihak tertentu.

"Tuan Guru Menteri Besar juga menyuarakan rasa kesal teramat sangat di atas tindakan saman yang difailkan yang dipercayai direstui oleh parti MCA berdasarkan kehadiran anggota jawatankuasa pusatnya semasa proses saman tersebut difailkan," kata Fadli dalam kenyataannya.

Persoalannya, kata beliau, di manakah suara Umno yang selama ini mendakwa sebagai juara membela agama dan bangsa?

"Kenapakah langsung tidak bersuara dalam isu ini yang sekaligus dilihat sebagai menyokong tindakan menyaman kerajaan Kelantan?" soal beliau.

Justeru, katanya, menjadi harapan Tuan Guru Menteri Besar agar keputusan ini diterima baik oleh semua pihak dan tidak lagi bertindak menggugat dasar-dasar yang telah diputuskan sekian lama.

Dasar ini pula selaras dengan dasar Membangun Bersama Islam yang menjadi tunjang pentadbiran kerajaan Kelantan semenjak tahun 1990.

Harakah Daily

Derita 'mandi' debu setiap hari

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

KOTA TINGGI – Pengguna laluan Jalan Pasak menghala ke Kota Tinggi terpaksa ‘bermandi’ debu setiap kali lori mengangkut pasir dari kawasan berhampiran melalui jalan tersebut.

Pengguna, Abidin Sumiri, 29, berkata, dia yang menunggang motosikal untuk ke tempat kerjanya setiap hari terpaksa berhadapan dengan masalah debu pasir tersebut yang mana boleh
membawa kesan penyakit.

“Amat kesian terutamanya bagi penunggang motosikal seperti saya, kami terpaksa berdepan dengan masalah pencemaran habuk debu pasir secara terus berbanding mereka yang menaiki kereta.

“Ketika cuaca panas debu yang berterbangan semakin ketara. Jika tidak diatasi debu pasir ini boleh mendedahkan pengguna kepada penyakit seperti asma dan batuk,” katanya kepada Sinar Harian.

Sementara itu, bagi Nurul Huda Mohd Noh, 24, lori yang membawa muatan pasir basah itu turut mengeluarkan air rembesan sehingga menyebabkan setiap kenderaan yang berada di belakang lori tersebut pasti akan kotor.

“Rembesan air pasir yang menitis dari lori yang membawa muatan pasir itu menyebabkan kenderaan kami seperti bermandi lumpur.

“Kami terpaksa cuci semula kenderaan kami walaupun baru sahaja dicuci,” katanya.

Nurul Huda berkata, dia merayu agar pihak bertanggungjawab dapat mengambil tindakan bagi mengelakkan masalah tersebut daripada berterusan.

Tinjauan Sinar Harian mendapati terdapat lori membawa muatan pasir sering berulang alik melalui jalan tersebut untuk mengangkut pasir dari kawasan berhampiran.

Laluan tersebut menjadi laluan utama khususnya bagi masyarakat Felda dan kampung berhampiran untuk ke Kota Tinggi.

sinar harian/-

WWW 1: Nizar lapor polis terhadap Utusan, TV3

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin membuat laporan polis terhadap Utusan Malaysia dan TV3 berhubung isu plat kenderaan WWW 1, hari ini.

Laporan polis tersebut dibuat di IPD Dang Wangi, bersama-sama barisan peguam Pemuda PAS Perak.

Menurut beliau, laporan itu dibuat kerana kedua-dua media pro Umno itu telah menyiarkan berita yang disifatkannya sebagai fitnah ke atas kredibiliti beliau.

"Mereka telah memfitnah saya dengan memutarbelitkan kenyataan saya di twitter dengan mengatakan saya menuduh Sultan Johor menggunakan wang rakyat untuk bidaan WWW1. Sedangkan, saya tidak menyatakan sedemikian," tegas beliau yang ditemui Harakahdaily.

Dalam pada itu, kata beliau peguamnya turut menghantar notis kepada TV3 dan Utusan Malaysia untuk menarik balik dan meminta maaf secara terbuka berkaitan penyiaran berita tersebut.

Sekiranya, TV3 dan Utusan Malaysia tidak berbuat demikian, tambah Nizar pihaknya akan mengemukakan saman malu terhadap kedua-dua media tersebut.

Ditanya tentang tempoh yang diberi pihaknya kepada TV3 dan Utusan Malaysia itu, Nizar berkata pihaknya memberi tempoh sehingga tujuh hari bermula hari ini untuk berbuat demikian (tarik balik dan mohon maaf).

Nizar, sebelum ini dalam twitnya mempersoalkan bidaan nombor pendaftaran yang dimenangi Sultan Ibrahim itu dengan bayaran RM520,000 dengan kesusahan rakyat Johor.

Ekoran kenyataannya itu, pelbagai reaksi positif dan negatif dibangkitkan, dan turut disiasat di bawah Akta Hasutan, malah pejabatnya turut digeledah pihak polis bagi membantu siasatan.

Nizar bagaimanapun bertindak memohon maaf secara terbuka kepada Sultan Ibrahim beberapa hari selepas itu.

idhamlim@yahoo.com.my/-

Bunyi ular disangka perompak

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

PASIR GUDANG – Kira-kira 40 keluarga penduduk Kampung Sepakat Masai, di sini gempar apabila bunyi bising yang disangka perompak rupa-rupanya seekor ular sawa sedang membaham ayam.

Wakil penduduk, Ismail Talib, 42, berkata, ular sawa seberat lebih kurang 25 kilogram dan sepanjang 14 meter itu sudah empat kali ditangkap sejak awal tahun ini.

Menurutnya, ular sawa itu dikatakan datang dari tanah kosong berhampiran yang pada asalnya tapak rumah, tetapi sudah dipenuhi semak-samun sejak setahun lepas.

“Kami pada awalnya menyangka ada orang hendak memecah masuk rumah apabila bunyi ayam dalam reban bising seperti terkejut. “Apabila dihampiri, ruparupanya ia seekor ular sewa yang sedang membelit untuk membaham ayam yang berada di dalam reban salah seorang penduduk kampung,” katanya kepada Sinar Harian.

Ismail berkata, penangkapan buat kali keempat ular sawa itu sejak awal tahun ini menambahkan kebimbangan penduduk terhadap keselamatan terutama kanak-kanak.

Menurutnya, tambahan kawasan perkampungan itu kerap dilanda banjir setiap kali hujan lebat sehingga menambahkan kegusaran penduduk, selagi semak-samun di kawasan berhampiran tidak dibersihkan.

“Kami terlalu bimbangkan keselamatan terutama anak-anak kerana kebanyakan kami bekerja tidak menentu masa.

“Kami telah beberapa kali memberitahu kebimbangan ini kepada pemimpin setempat, tetapi kita tidak pasti apa tindakan yang telah dibuat kerana sehingga kini semak-samun itu masih belum dibersihkan.

“Kita mohon kerjasama pihak bertanggungjawab supaya mengambil tindakan segera membersihkan semak-samun ini kerana kami tidak mahu berlaku kejadian yang tidak diingini selepas ini,” katanya.

sinar harian/-

Mayat bayi bawah meja

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

KOTA TINGGI – Seorang penjual pau di Felda Lok Heng di sini terkejut apabila beg plastik yang dijumpai bawah meja gerainya dan disangka milik awam rupa-rupanya mengandungi mayat bayi perempuan.

Dalam kejadian Isnin lalu kira-kira jam 9 pagi, Mesdi Tiami, 59, baru sahaja hendak memulakan perniagaannya apabila terlihat sebuah beg plastik yang ditutup dengan jaket berada di bawah meja gerainya itu.

“Saya sangka mungkin ada orang yang nak tumpang letak barang, jadi saya biarkan saja. Namun saya hairan kerana sehingga jam 2.30 petang, masih belum ada yang mengambil beg plastik tersebut.

“Saya kemudian tergerak hati melihat isi kandungan beg plastik berwarna hitam itu. Alangkah terkejutnya saya sebaik sahaja terlihat tapak kaki

manusia bersaiz kecil seperti tapak kaki kucing di dalamnya,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Mesdi berkata, tambah memilukan apabila bayi tidak berdosa itu dimasukkan ke dalam beg plastik berkenaan dalam keadaan tertonggeng.

Menurutnya, setelah mengamati isi di dalam beg itu, dia mengesyaki jantina bayi berkenaan adalah perempuan dan bertambah yakin setelah disahkan rakannya, Ramlan Yunus, 54, yang kebetulan melalui kawasan tersebut.

Sementara itu, Ramlan berkata, bayi dengan berat hampir tiga kilogram itu didapati sudah tidak bernyawa setelah pemeriksaan dilakukan pihak klinik kesihatan berhampiran.

“Keadaan bayi itu amat menyedihkan, saya sendiri berasa sebak melihatnya. Bukan sahaja dimasukkan dalam keadaan tertonggeng, tali pusatnya juga masih belum dipotong.

“Ada di kalangan penduduk yang berada di tempat kejadian menangis melihat keadaan bayi tersebut,” kata bapa kepada empat anak itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Che Mahazan Che Aik ketika mengesahkan kejadian berkata, sehingga kini masih tiada lagi tangkapan dilakukan dan pihaknya masih melakukan siasatan untuk mengesan ibu yang melahirkan bayi itu.

“Kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 318 Kanun Keseksaan atas kesalahan menyembunyikan kelahiran,” katanya.

Beliau turut meminta kerjasama orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kes itu supaya menghubungi mana-mana balai polis berhampiran bagi membantu siasatan.

sinar harian/-

Krisis bekalan air Tebing Barat semakin buruk

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

BANDAR GAZA - Krisis bekalan air di Tebing Barat semakin buruk terutamanya di kawasan selatan berikutan sekatan haram Israel.

Ketua pihak berkuasa bekalan air Palestin, Shaddad Attili menegaskan rejim Zionis sememangnya bertanggungjawab terhadap masalah itu.

"Israel gagal untuk membekalkan air di wilayah Palestin mengikut seperti apa yang telah dipersetujui menerusi perjanjian di Oslo sebelum ini," katanya.

Sementara itu, laporan dikeluarkan kumpulan hak asasi manusia mendedahkan bekalan air ke Gaza turut tercemar dengan najis manusia.

Kandungan nitrat dalam bekalan air tersebut juga didakwa 10 kali ganda lebih tinggi daripada tahap yang dibenarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Keadaan itu menyebabkan penduduk di Gaza terutamanya wanita hamil dan kanak-kanak terdedah dengan penyakit seperti anemia serta serangan barah.

Pada masa ini, rejim Zionis mengawal kira-kira 84 peratus bekalan air di Tebing Barat selepas merampas tiga kolam takungan air milik penduduk Palestin dan turut menghalang mereka daripada menggunakannya untuk keperluan seharian.

sinar harian/-

Bukan Islam pun tak setuju PRU musim perayaan

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM: Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mempertikaikan tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mencadangkan Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) boleh diadakan pada musim haji.

Beliau mempersoalkan tindakan tersebut pada program wacana anjuran Roketkini di sebuah hotel di Shah Alam.

"Tindakan Najib yang ingin mengadakan PRU13 pada musim haji adalah tidak betul dan tidak tepat.

"Najib perlu peka dengan soal ibadat orang Islam, melaksanakan PRU pada musim haji tidak sepatutnya berlaku," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menyatakan penganut bukan Islam juga tidak akan bersetuju jika pilihan raya diadakan pada waktu musim perayaan atau keagamaan mereka.

"Bagaimana Najib nak melaksanakan dalam musim haji yang jelas ia merupakan ibadat kepada umat Islam," sambung beliau lagi pada program wacana bertajuk 'Benarkah Dasar DAP Mengancam Islam'.

Pensyarah Universiti Islam Antarabanga Malaysia (UIAM) Dr Maszlee Malek turut menjadi ahli panel sementara Ketua Pegawai Eksekutif IDEAS, Wan Saiful Wan Jan bertindak sebagai moderator.

Harakah Daily

Cemas percikan api disangka kebakaran

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

PARIT BUNTAR - Orang ramai meminta Majlis Daerah Kerian (MDK) mengkaji semula sistem pendawaian elektrik di Hentian Raya Bas, di sini berikutan kejadian kebakaran kecil di kaunter menjual tiket bas kira-kira jam 11 pagi semalam.

Sebelum itu, keadaan hujan lebat selama 15 minit menyebabkan saluran paip air bocor sehingga air terbabit mengalir ke beberapa kabel wayar utama berhampiran meter elektrik.

Keadaan itu menyebabkan berlakunya pintasan elektrik seterusnya menghasilkan percikan api sekali gus mengejutkan orang ramai.

Penjual tiket bas, Sholeha Jamaluddin, 30, berkata, semasa kejadian, dia berada di luar kaunter dan terpaksa masuk semula ke dalam untuk mengambil kunci yang tertinggal.

Bagaimanapun, dia terkejut apabila ternampak percikan api pada wayar dan meter elektrik itu selama lebih sepuluh minit.

"Saya bergegas keluar untuk menyelamatkan diri kerana menyangka kejadian kebakaran akan berlaku. Malah orang ramai bertempiaran lari kerana bimbang percikan api akan menjadi lebih teruk.

“Sepanjang lebih lima tahun bekerja di sini, kejadian ini pertama kali berlaku dan bersyukur keadaan kembali terkawal setelah pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat serta Tenaga Nasional Berhad (TNB) hadir memantau keadaan,” katanya sewaktu ditemui media di sini semalam.

Sementara itu, pengawal keselamatan, Wan Yazli Radzi, 43, berkata, pihaknya terus menghubungi Jabatan Bomba dan Penyelamat Parit Buntar dan TNB bagi melaporkan kejadian berkenaan.

Menurutnya, keadaan menjadi terkawal dengan kehadiran jentera bomba yang bertindak mengawal kebakaran kecil itu dan melakukan pemeriksaan tahap keselamatan sistem pendawaian di situ bagi mengelakkan perkara tidak diingini berlaku.

“Sebelum ini kerja-kerja pemasangan dan pendawaian elektrik dan saluran paip air dilakukan oleh MDK sejak enam bulan lalu melalui sebuah syarikat kontraktor tempatan yang dilantik.

"Ia sempena kerja-kerja membaik pulih bumbung serta infrastruktur Hentian Raya Bas Parit Buntar. Bagaimanapun, masalah pendawaian elektrik dan kebocoran berlaku walaupun kerja-kerja membaik pulih baru dijalankan.

Katanya, diharap pihak MDK menyiasat kembali punca masalah itu demi keselamatan pengguna.

Sinar Harian

Lelaki nyaris maut melecur di bahagian badan

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

TAIPING – Seorang lelaki nyaris maut dalam satu kejadian kebakaran melibatkan sebuah rumah di Kampung Pasir Tambahan, Sungai Relung, di sini, semalam.

Mangsa dikenali sebagai Mohamad Rizan, 30, yang mengalami lecur di bahagian badan akibat terkena percikkan api berjaya diselamatkan orang ramai.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.45 pagi itu, mangsa dikatakan sedang tidur tanpa menyedari kediamannya terbakar.

Pegawai Kanan Bomba II, Mohd Isa Zainal berkata, pihaknya yang kebetulan berada di kawasan berhampiran tiba sekitar tiga minit kemudian sejurus menerima panggilan daripada orang awam yang melihat kejadian itu.

Bagaimanapun katanya, ketika itu hampir 70 peratus rumah terbakar apabila api marak menyambar bahagian atap termasuk di bahagian dinding papan.

“Api dapat dikawal sekitar jam 9.23 pagi, tiada kemalangan jiwa berlaku hanya membabitkan kecederaan ringan. “Mangsa dikejarkan ke Hospital Taiping bagi mendapatkan rawatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, dua jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Taiping dan Kamunting dikejarkan ke tempat kejadian yang turut disertai 6 anggota bomba termasuk pegawai bertugas.

Katanya, pihaknya masih menjalankan siasatan berhubung punca kebakaran dan jumlah kerugian yang dialami.

Sinar Harian

‘Zoo di Malaysia abai undang-undang hidupan liar’

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN - Kebanyakan zoo di negara ini didakwa masih belum mematuhi undang-undang hidupan liar yang baru, apabila tempat pemeliharaan didapati tidak mematuhi keperluan yang ditetapkan.

Presiden Sahabat Alam Malaysia (SAM), SM Mohamed Idris berkata, tinjauan yang dilakukan pihaknya mendapati masih banyak zoo yang tidak mematuhi undang-undang itu antaranya memelihara haiwan dalam keadaan yang memuaskan dari segi keperluan biologi dan tingkah laku
sosialnya.

“Pihak zoo mesti bertanggungjawab dalam memenuhi piawaian tempat tinggal, kebajikan dan kesihatan terhadap haiwan di bawah jagaannya.

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) sudah memberi tempoh masa enam bulan kepada zoo untuk mematuhi undang-undang baru itu dan memperbetulkan semula keadaannya.

“Jika mereka (zoo) masih tidak mengikut peraturan yang ditetapkan, ia mesti dihentikan segera dan tidak boleh diberikan tempoh penangguhan,” katanya.

Tinjauan SAM mendapati, kebanyakan zoo mengendalikan haiwan itu tidak seperti yang ditetapkan. Mereka mementingkan keuntungan berbanding nilai pendidikan dan pemuliharaan.

Beliau berharap Perhilitan menguatkuasakan sepenuhnya undang-undang pada sesetengah zoo dengan mendakwa atau mengambil tindakan undang- undang terhadap mereka tanpa pilih kasih.

“Banyak aduan dan laporan diterima mengenai layanan buruk terhadap hidupan liar. Usaha membiak haiwan peliharaan dilakukan bukan untuk menyelamatkan habitatnya, tetapi untuk menarik perhatian umum dan keuntungan semata-mata.

“Kita minta Perhilitan menghentikan pengeluaran lesen untuk pembukaan zoo baru, sehingga zoo yang sedia ada mempertingkatkan penyelenggaraannya atau ditutup, jika mereka masih tidak mampu memenuhi keperluan undang-undang yang ditetapkan,” katanya.

Menurutnya, Singapura mempunyai sebuah zoo bertaraf dunia manakala Malaysia ada sekurang-kurangnya 44 zoo yang tidak mencapai standard itu.

“Kita tunggu apa yang akan dilakukan oleh pihak berkuasa sama ada memenuhi janji mereka atau tiada sebarang tindakan diambil,” katanya.

sinar harian/-

"NISFU SYA’BAN DIANGKAT AMALAN "

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Marilah kita meningkatkan ketaqwaan ke hadrat Allah SWT supaya hidup kita selamat di dunia dan di akhirat. Hari ini kita sedang berada di Bulan Sya'ban yang mulia. Insya Allah pada bulan hadapan kita akan berpuasa selama sebulan, sebagai satu ujian untuk menjadi insan-insan yang bertaqwa.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,
Dinamakan Bulan Sya'ban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak. Bagi mendapatkan kemuliaan dan ketinggian martabat, kita hendaklah banyak melakukan amal kebajikan, agar hati kita mampu ditundukkan dan dijinakkan untuk mentaati segala titah perintah Allah.

Pada malam Nisfu Sya'ban, buku catatan amal kita akan diangkat ke langit oleh para malaikat (Raqib dan Atid). Apabila tiba waktu perhitungan amalan, buku itu akan dipergunakan sebagai saksi utama bagi setiap manusia.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,
Al-Quran menjelaskan kepada kita bahawa, perhitungan amalan manusia atau hisab itu dilaksanakan oleh Allah SWT dengan beberapa cara, antaranya;

Pertama : Perhitungan amalan dihisab melalui soal jawab.
Setiap insan akan ditanya segala perbuatan yang dilakukannya di dunia, baik yang lahir mahupun yang tersembunyi, yang kecil mahupun yang besar. Firman Allah SWT dalam surah al-Hijr ayat 92-93;

فَوَرَبِّكَ لَنَسْـَٔلَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ ﴿٩٢﴾ عَمَّا كَانُوا۟ يَعْمَلُونَ ﴿٩٣﴾
"Demi Tuhan-Mu! Kami pasti akan menyoal mereka. Mengenai apa yang mereka telah lakukan".

Kedua : Perhitungan amalan dihisab dengan pembacaan buku catatan.
Allah SWT telah menugaskan malaikat mencatat segala amalan yang baik atau yang buruk bagi setiap manusia, dalam keadaan sedar atau lupa, dalam keadaan bergurau atau bersungguh-sungguh, sehingga nafas yang turun naik dan rintihan kalbu pun dicatat juga. Allah SWT berfirman dalam surah al-Infithar ayat 10-11;
وَإِنَّ عَلَيْكُمْ لَحَـٰفِظِينَ ﴿١٠﴾ كِرَامًۭا كَـٰتِبِينَ ﴿١١﴾
"Dan sesungguhnya, ada malaikat-malaikat yang menjaga dan mengawasi segala perilaku kamu. (Mereka adalah makhluk) yang mulia (di sisi Allah) yang ditugaskan menulis (amalan-amalan kamu)".

Ketiga : Perhitungan amalan dihisab dengan memperdengarkan rakaman.
Rakaman setiap perbuatan atau perkataan yang pernah diucap disepanjang hayat ketika di dunia.
Firman Allah SWT dalam surah al-Jatsyiah ayat 29;
هَـٰذَا كِتَـٰبُنَا يَنطِقُ عَلَيْكُم بِٱلْحَقِّ ۚ إِنَّا كُنَّا نَسْتَنسِخُ مَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ
"Inilah surat (kitab catatan malaikat) Kami, dia memberi keterangan terhadap kamu dengan yang benar, kerana sesungguhnya Kami telah (perintahkan malaikat) menulis segala yang kamu telah lakukan (di dunia dahulu)".

Keempat : Perhitungan amalan dihisab dengan mempamerkan semula segala amalan.
Setiap orang akan menyaksikan sendiri apa sahaja yang pernah dilakukan sepanjang hayatnya melalui tayangan itu. Walaupun perbuatan-perbuatan itu dilakukan dengan tersembunyi di tempat yang gelap atau terang-terangan, baik yang kecil mahupun yang besar akan tetap dapat didedahkan juga sebagaimana firman Allah SWT dalam surah al-Zalzalah ayat 6;
يَوْمَئِذٍۢ يَصْدُرُ ٱلنَّاسُ أَشْتَاتًۭا لِّيُرَوْا۟ أَعْمَـٰلَهُمْ ﴿٦﴾
"Pada hari itu manusia akan keluar (dari kuburnya) dalam keadaan yang bermacam-macam, untuk diperlihatkan kepada mereka (balasan) bagi setiap amalan mereka".

Menurut riwayat, ketika Rasulullah s.a.w. menyampaikan wahyu ini kepada umat manusia, maka ramai di antara para sahabat Baginda, menangis teresak-esak. Ini adalah kerana mereka merasakan begitu banyak kejahatan yang telah mereka lakukan. Di antara para sahabat Nabi yang paling sedih, adalah Umar bin Khattab r.a., beliau terasa malu apabila perbuatan-perbuatannya yang hina dan nista itu dipertontonkan oleh Allah S.W.T. kepada seluruh makhluk.

Kelima : Perhitungan amalan dihisab melalui timbangan.

Seluruh amalan yang pernah dilakukan oleh setiap manusia dalam hidupnya, akan ditimbang dengan satu timbangan yang adil dan saksama.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Marilah kita memperbanyakkan amal kebajikan pada bulan yang mulia ini. Antara amalan yang sering dilakukan oleh para ulama' pada bulan Sya'ban adalah seperti berikut:-

Pertama : Berpuasa.

Saidatina Aisyah r.a. berkata;

"Tidak pernah Rasulullah s.a.w. berpuasa lebih banyak daripada bulan Sya'ban (selain bulan Ramadhan). (Riwayat Bukhari)

Kedua : Beristighfar, berselawat dan berzikir.
Oleh kerana bulan Sya'ban adalah bulan yang sangat mulia di sisi Allah S.W.T. dan rasul-Nya, maka wajarlah kiranya sepanjang bulan itu kita memperbanyakan ibadah seperti beristighfar, berselawat kepada nabi, berzikir serta bertasbih.

Ketiga : Memperbanyakan membaca al Quran dan bersedekah.
Daripada Anas bin Malik r.a. katanya; sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w. apabila mereka melihat anak bulan dipermulaan bulan Sya'ban, mereka bersungguh-sungguh membaca al-Quran. Di samping itu, umat Islam dianjurkan mengeluarkan sedekah kepada fakir miskin supaya golongan yang tidak bernasib baik ini akan memiliki kekuatan untuk menyambut kedatangan bulan Ramadhan.

Sidang Jumaat Sekelian,
Mudah-mudahan, amalan kebaikan yang kita lakukan di Bulan Syaaban ini menjadi latihan untuk membolehkan kita mempertingkatkan amalan kita sepanjang Ramadhan nanti. Semoga kita mampu menyediakan diri kita untuk menghadapi tempoh ujian Ramadhan yang akan melayakkan kita menjadi insan-insan yang bertaqwa.

بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآءنِ الْعَظِيْمِ، وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ , أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ ِليْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَالْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ.

خطبة كدوا
اَلْحَمْدُ ِللهِ الْقَائِلِ :
وَسَارِعُوٓا۟ إِلَىٰ مَغْفِرَةٍۢ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا ٱلسَّمَـٰوَ‌ٰتُ وَٱلْأَرْضُ
أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ

"Dan bersegeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan daripada Tuhan kamu, dan (mendapat) syurga yang luasnya seluas langit dan bumi, yang disediakan bagi orang yang bertaqwa".

اَشْهَدُ اَنْ لاَ ِالــهَ اِلاَّ الله وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ،
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلىَ الــِهِ وَصَحْبِهِ اَجْمَعِيْنَ.
عِبَادَ الله اِتَّقُوْا الله اُوْصِيْكُمْ وَاِيـَّايَ بِتَقْوَى الله فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ.


اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ والْمُؤمِنَاتِ،
وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِهِمْ وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوْبِهِمْ وَاجْعَلْ فِيْ قُلُوْبِهِمُ اْلإِيْمَانَ وَاْلحِكْمَةَ وَثَبِّتْهُمْ عَلَى مِلَّةِ رَسُوْلِ اللهِ.
اَللَّهُمَّ أَعِزَّ اْلإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ اَللَّهُمَّ انْصُرِ اْلإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ اَللَّهُمَّ انْصُرِ الدُّعَاةَ وَالْمُجَاهِدِيْنَ
اَللَّهُمَّ دَمِّرِ اْلكَفَرَةَ وَاْلُمشْرِكِيْنَ وَأَهْلِكْ أَعْدَائَكَ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ .

اَللَّهُمَّ عَذِّبِ اْلكَفَرَةَ الَّذِيْنَ يَصُدُّوْنَ عَنْ سَبِيْلِكَ وَيُكَذِّبُوْنَ رُسُلَكَ وَيُقَاتِلُوْنَ أَوْلِيَائَكَ.
اَللَّهُمَّ بَدِّدْ شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا مِنْ كِلاَبِكَ
اَللَّهُمَّ يَا مُنْزِلَ اْلكِتَابِ وَيَا مُجْرِيَ السَّحَابِ وَيَا هَازِمَ الأَحْزَابِ إِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ.

Ya Allah kurniakanlah sepenuhnya taufiq dan hidayahmu terhadap Raja kami Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-Lah.

رَبَّنَا آتنِاَ فِيْ الدُّنْياَ حَسَنَةً وَفِيْ اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ، وَصَلَّى الله عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى الِهِ وَاَصْحَابِهِ اَجْمَعِيْنَ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.
اِنَّ الله يَأْمُرُ بِاْلعَدْلِ وَالأِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَاْلمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ.
فَاذْكُرُوْا اللهَ الْعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَاسْأَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكُمْ وَلَذِكْرُاللهِ أَكْبَرُ.

Bahagian Pengurusan Masjid,
Jabatan Agama Islam Perak

Pekerja amuk tetak majikan

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

MANJUNG: Seorang pemilik restoran di Taman Sentosa, Ayer Tawar di sini, hampir putus tangan kiri akibat ditetak dengan parang oleh pekerjanya sendiri tiba-tiba mengamuk selepas berselisih faham dengan majikannya itu, petang semalam.

Kejadian ngeri itu mengakibatkan mangsa yang berusia 40-an terpaksa dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) dengan helikopter Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) untuk menyambung semula tangannya yang putus.

Pemangku Ketua Polis Daerah Manjung, Deputi Superintendan Ahmad Mat Isa, (gambar) berkata kejadian pergaduhan itu berlaku jam 1.15 tengah hari di restoran.

Menurutnya, mangsa dikatakan bertengkar dengan suspek yang berusia 39 tahun tahun sebelum lelaki itu mencapai parang dan menetak mangsa.

“Majikan berkenaan gagal mengelak menyebabkan tangan kirinya terkena tetakan hingga hampir putus. Malah serangan suspek itu menyebabkan tulang tangan mangsa patah.

“Orang ramai yang melihat kejadian itu segera menghubungi Balai Polis Ayer Tawar di sini,” katanya.

Menurutnya, anggota polis menahan lelaki warga tempatan itu serta merampas sebilah parang yang digunakan untuk menyerang mangsa.

metro/-

Pekerja mengamuk, majikan putus tangan

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

IPOH - Angkara pergaduhan, seorang pemilik restoran terpaksa menanggung azab apabila putus tangan kiri akibat ditetak dengan parang oleh pekerjanya yang tiba-tiba mengamuk dalam satu perselisihan faham di sebuah restoran di Taman Sentosa, Ayer Tawar, Manjung, semalam.

Kejadian kira-kira jam 1.15 petang itu mengakibatkan mangsa, berusia 40- an dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) dengan menaiki helikopter angkatan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) untuk menyambung semula tangannya itu, petang semalam.

Pemangku Ketua Polis Daerah Manjung, Deputi Superintendan Ahmad Mat Isa berkata, mangsa dikatakan bertengkar mulut dengan suspek yang berusia 39 tahun sebelum suspek mencapai parang dan menetak mangsa.

“Mangsa difahamkan gagal mengelak sebelum tangan kirinya ditetak hingga putus.

"Malah serangan suspek itu menyebabkan tulang tangan mangsa patah, orang ramai yang melihat kejadian itu kemudian segera menghubungi polis,” katanya.

Beliau berkata. anggota polis bertindak pantas menahan suspek warga tempatan itu serta merampas sebilah parang yang digunakan untuk menyerang mangsa.

Katanya, mangsa yang diberikan rawatan kecemasan oleh doktor bagaimanapun dinasihatkan supaya segera dihantar ke HKL bagi membolehkan pembedahan menyambung tangannya dilakukan.

“Pihak TLDM yang dimaklumkan berhubung kejadian itu kemudian bertindak membuat penerbangan ihsan untuk membantu mangsa kira-kira jam 2 petang,” katanya.

Polis kini menahan suspek untuk disiasat mengikut Seksyen 326 kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan yang boleh boleh dihukum penjara hingga 20 tahun atau denda atau sebat atau kedua-duanya sekali.

Sinar Harian

Belukar jadi ‘port’ penagih

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA NERANG - Tidak serik! Walaupun sudah dua kali diserbu, kawasan terbiar di Kampung Padang Chenderai, Batu 14, masih tetap menjadi lokasi pilihan sekumpulan penagih dari kawasan berhampiran.

Mungkin kerana lokasinya yang agak tersorok iaitu di atas tanah yang dipenuhi semak samun, menyebabkan kegiatan kumpulan itu sukar dilihat walaupun jaraknya hanya kira-kira 300 meter dari laluan utama Pokok Sena-Kuala Nerang.

Hasil maklumat orang awam dan risikan yang dijalankan sejak tiga hari lalu, empat anggota Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Terap bersama tujuh petugas Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Padang Terap, mengadakan Ops Bersepadu di kawasan berkenaan semalam.

Dalam serbuan yang dijalankan bermula jam 1 petang dan berakhir kira-kira jam 5 petang itu, seramai 22 penagih yang sedang melepaskan gian, tergamam dan bertempiaran lari bagi mengelakkan diri daripada ditangkap pihak berkuasa.

Sinar Harian difahamkan, ada antara penagih itu cuba melawan dan menyerang pihak berkuasa menggunakan senjata tajam dan kayu, namun berjaya dipatahkan.

Beberapa penagih termasuk dua lelaki dipercayai pengedar secara kecil-kecilan, berjaya meloloskan diri dan lari ke dalam kawasan semak, namun kenderaan masing-masing ditinggalkan di lokasi.

Gelagat penagih ini agak mencuit hati kerana kebanyakan yang berkunjung ke kawasan belukar itu semalam, sempat singgah dan membeli barang keperluan dapur seperti sayur-sayuran, ikan dan juga lampin pakai buang untuk anak mereka di pekan berhampiran.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Padang Terap, Deputi Superintendan Ku Yaacob Ku Hamad berkata, 22 penagih yang ditangkap berusia lingkungan 20 hingga 45 tahun dan merupakan penduduk dari kawasan Felda Bukit Tembaga dan Pokok Sena.

“Kita turut merampas pelbagai jenis alat yang digunakan penagih, dadah jenis heroin, senjata tajam yang dipercayai digunakan untuk mempertahankan diri jika ‘port’ mereka diserbu pihak berkuasa, 17 motosikal pelbagai jenis serta sebuah kereta Proton Iswara berwarna merah.

“Siasatan awal mendapati kebanyakan suspek bekerja sebagai buruh dan penoreh getah. Mereka dibawa ke IPD Padang Terap untuk siasatan lanjut. Kes akan disiasat mengikut Seksyen 3 (1) Akta Penagih Dadah 1983 (Pindaan 1998),” katanya.

Sementara itu, seorang penduduk kawasan setempat yang enggan dikenali, berkata, lokasi berkenaan sudah lama menjadi tumpuan penagih, khususnya sekitar jam 11 pagi sehingga jam 4 petang.

“Mereka yang memasuki lorong berkenaan terdiri daripada pelbagai peringkat umur. Ada juga yang sudah tua, namun masih tidak serik menagih dadah.

“Sebelum ini, ada satu lagi kawasan semak berhampiran yang jadi tumpuan mereka, namun selepas beberapa kali diserbu, mereka bertukar ke ‘port’ baru ini pula,” katanya.

Sinar Harian

Doktor buang ketumbuhan 15kg daripada badan kanak-kanak

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

GAMBAR X-ray menunjukkan rangka badan Rodriguez yang mengalami ketumbuhan di bahagian kanan badannya.

BANDAR RAYA MEXICO - Sekumpulan doktor di Mexico berjaya membuang ketumbuhan seberat 15 kilogram (kg) daripada badan seorang kanak-kanak berusia dua tahun, Jesus Rodriguez.

Pengarah Pediatrik Pusat Perubatan La Raza di sini, Dr. Gustavo Hernandez berkata, ketumbuhan tersebut lebih berat daripada pesakit itu.

Beliau berkata, kanak-kanak itu ketika dibedah pada 14 Jun lalu mempunyai berat badan 12kg.

Doktor itu menyatakan kanak-kanak tersebut dilahirkan bersama satu bonjolan yang membesar sehingga ke bahagian celah lengan dan pinggul kanannya.

Kanak-kanak itu berasal dari negeri Durango di utara Mexico.

Hernandez memberitahu, sepasukan doktor mengambil masa sehingga 10 jam untuk membuang ketumbuhan tersebut.

Menurutnya, pesakit itu berada dalam keadaan baik dan semakin sembuh.

Beliau berkata, pembedahan tersebut adalah yang pertama melibatkan doktor di Mexico membuang ketumbuhan bersaiz lebih besar daripada pesakit. - Agensi

Jangan terikut isu hudud ciptaan Umno

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM: DAP meminta semua rakyat terutamanya penyokong parti-parti di dalam Pakatan Rakyat agar tidak terikut dengan persepsi Umno Barisan Nasional (BN) berhubung isu hudud.

"Walaupun isu hudud seringkali ditimbulkan oleh Umno-BN kita sebagai rakyat dan juga parti di dalam Pakatan Rakyat jangan terikut dengan persepsi mereka tentang hudud.

"Umno-BN sering sahaja menggunakan isu ini untuk memecah belah perpaduan yang dibina dalam Pakatan Rakyat," kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Tambahnya, persefahaman dan perpaduan yang telah dipersetujui dalam Pakatan Rakyat perlu dipegang bersama agar matlamat untuk menjatuhkan Umno-BN dapat dicapai.

"Persepsi palsu akan terus dimainkan oleh mereka jika kita terikut dengan rentak mereka itu hanyalah akan menguntungkan mereka (BN) sahaja.

"Pihak lawan akan terus berusaha untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat, perpaduan yang telah dibentuk ini perlu diperkemaskan sekuat-kuatnya," sambungnya.

Lim Guan Eng turut menyatakan Umno BN cuba menakut-nakutkan bukan Islam dengan PAS dan hudud dengan berharap bukan Islam akan menolak PAS.

"Seperti mana Umno-BN menakutkan orang bukan Islam tentang PAS dan hudud begitu jugalah orang Melayu bila mereka mengatakan DAP anti Islam.

"Namun sepanjang sejarah negara ini kita tidak pernah mendengar bahawa PAS mahupun DAP telah membunuh orang bukan Melayu ataupun orang Melayu tetapi peristiwa Memali membuktikan siapa yang perlu kita takuti," sambungnya lagi.

Katanya lagi, persepsi yang dibawa oleh Umno-BN itu perlu diketepikan sepenuhnya dalam usaha Pakatan mencari pentadbiran terbaru yang akan membanteras kemungkaran sepenuhnya.

"Kita mahu rakyat hidup dengan bermaruah tanpa ada perasaan takut, kita juga mesti saling hormat menghormati antara satu sama lain.

"DAP tidak pernah mengancam Islam malah kami menghormati Perlembagaan Persekutuan yang menjelaskan Islam itu agama rasmi," kata Ketua Menteri Pulau Pinang itu lagi.

Lim Guan Eng bertindak sebagai panelis bersama pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Maszlee Malek pada program wacana 'Benarkan Dasar DAP Mengancam Islam'.

Wan Saiful Wan Jan, Ketua Pegawai Eksekutif IDEAS bertindak sebagai moderator.

Harakah Daily

Pelukis trauma disamun

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN - Seorang pelukis terpaksa mengalami detik mencemaskan apabila galeri lukisannya di Lorong Love disamun seorang lelaki bertopeng, malam kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 10 malam itu, Lim Dang Chii, 31, dikatakan berseorangan di dalam galerinya sebelum seorang lelaki menyelinap masuk dan bertindak mencederakannya.

Difahamkan, penjenayah terbabit turut mengelar leher mangsa menggunakan pisau dan menghentak kepala mangsa beberapa kali ke lantai.

Menurut sumber, mangsa diikat dan dikurung di dalam bilik air galeri berkenaan.

Mangsa mengalami kecederaan di bahagian kepala dan leher, selain terpaksa menanggung kerugian apabila beberapa barangan termasuk wang tunai dilarikan suspek.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Assisten Komisioner Gan Kong Meng ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

Menurutnya, suspek berjaya melarikan wang tunai milik mangsa bernilai RM300, satu telefon bimbit dan satu komputer tablet.

“Bagaimanapun, mangsa berjaya melepaskan diri dari kurungan dan terus mendapatkan bantuan orang ramai sebelum melaporkan kejadian kepada polis,” katanya.

Kong Meng berkata, mangsa yang mengalami kecederaan teruk dihantar ke Hospital Pulau Pinang untuk pemeriksaan lanjut.

Dalam pada itu, Kong Meng berharap orang ramai yang menyaksikan kejadian itu tampil untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan.

Menurutnya, kes disiasat di bawah Seksyen 394 Kanun Keseksaan kerana menyamun menggunakan senjata.

Sinar Harian

Lelaki Aceh edar dadah ke tali gantung

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

ALOR SETAR - Seorang peniaga ikan yang berasal dari Aceh, Indonesia, dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi Alor Setar, semalam atas kesalahan mengedar 95.31 gram methamphetamine lima tahun lalu.

Ilham Saputra Zainal Abidin, 32, didakwa melakukan kesalahan itu pada jam 5.30 petang, 9 Ogos 2007, di tepi pagar kilang Hamagawa Sdn Bhd, Jalan Bakar Arang, Sungai Petani.

Pesuruhjaya Kehakiman, Mohd Zaki Abdul Wahab dalam penghakimannya berkata, mahkamah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

“Saya sudah mempertimbangkan seluruh keterangan dalam kes, bahawa saksi pendakwaan mengadakan perbincangan dengan tertuduh melalui telefon untuk urusan jual beli syabu, ada perbincangan mengenai lokasi dan masa.

“Malah tertuduh datang ke lokasi hasil persetujuan itu. Ini menunjukkan tertuduh mengetahui kandungan beg plastik yang dibawanya. Semasa ditangkap, dadah ada dalam pemilikan tertuduh,” katanya.

Menurutnya, keterangan pembelaan tertuduh semasa memberi keterangan secara bersumpah tidak boleh menimbulkan keraguan munasabah.

“Pendakwaan berjaya membuktikan kes melangkaui keraguan munasabah. Tertuduh didapati bersalah dan disabit dengan kesalahan di bawah
Seksyen 39B (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952. Tertuduh boleh dihukum mengikut Seksyen 39B (2) akta sama,” katanya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Wan Nor Hasnita Wan Daud manakala tertuduh diwakili peguam Gooi Soon Seng

Sinar Harian

Lemas ketika menjaring ikan

8 Syaaban 1433H. [MOD] -

ALOR GAJAH - Kehilangan seorang lelaki ketika sedang menjaring ikan di lubok sungai di Kampung Sungai Petai, Rembia, di sini terjawab selepas mayatnya ditemui terapung berhampiran tempatnya menjaring di sungai berkenaan, malam kelmarin.

Operasi mengesan mangsa dilakukan sepasukan anggota penye- lamat Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) sambil dipantau anggota polis
bermula kira-kira 3.30 petang sebelum menemui mangsa kira-kira 8.15 malam.

Keluar rumah jam 7 pagi

Kehilangan mangsa, K Mogan, 33, disedari salah seorang ahli keluarganya, R Bhuavanie, 36, yang tinggal serumah dengan mangsa kira-kira 2 petang selepas mendapati mangsa masih belum pulang dari menjaring ikan.

Menurutnya, pada pagi kejadian, mangsa keluar dari rumah kira-kira 7 pagi.

"Saya kemudiannya keluar membawa ayah ke hospital untuk pemeriksaan kesihatan dan hanya pulang ke rumah kira-kira 2 petang.

"Kebiasaannya mangsa akan pulang ke rumah kira-kira jam 12 tengah hari sebelum keluar semula membuat kerja lain," katanya.

Sanggup berjalan 3 kilometer

Bhuavanie berkata, anaknya, R H amanathan, 16, memberitahu mangsa masih belum pulang dari pagi menyebabkannya berasa tak sedap hati dan memaklumkan kepada adik ipar untuk mencari mangsa.

"Sehari sebelum kejadian mangsa ada memaklumkan kepada kami yang dia hendak ke sungai untuk menjaring ikan dan sanggup berjalan kaki melalui ladang sawit sejauh kira-kira tiga kilometer," katanya.

Katanya, dia bersama adik iparnya bergegas ke sungai dan mendapati baju yang dipakai mangsa berada di tebing berdekatan bersama selipar serta dompet berisi MyKad dan wang tunai RM15.

“Sebaik terpandangkan baju mangsa terdampar atas tebing, hati saya kuat merasakan ada sesuatu menimpanya malah jaring yang digunakan mangsa untuk menjaring ikan juga ditemui berhampiran tebing sungai berkenaan.

“Selepas melihat sekeliling saya teringat saya pernah menjadi mangsa sengatan sarang tebuan tualang di batang pokok sena tepi sungai dan ada kemungkinan mangsa diserang tebuan serta bertindak terjun ke dalam sungai,” katanya.

"Saya terkilan dengan pemergian mangsa yang tidak diduga kerana mangsa banyak membantu kami sekeluarga mendapatkan sumber pendapatan setiap hari," katanya.

12 anggota JPAM dikerah

Pegawai Muda Pertahanan Awam Alor G ajah, Zainal Awing berkata, bertindak selepas menerima maklumat orang awam, sepasukan 12 anggota sukarelawan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dikerah ke lokasi kira-kira jam 3.30 petang.

Menurutnya, pihaknya menghadapi sedikit kesukaran dalam operasi mencari dan menyelamat mangsa lemas kerana keadaan air deras serta berpusar sebelum operasi dihentikan kira-kira jam 6.30 petang.

“Bagaimanapun usaha mengesan mangsa diteruskan biarpun keadaan air pusar dan kedalaman sungai menyukarkan usaha menyelamat sebelum operasi dihentikan tiga jam kemudian atas arahan polis,” katanya.

Zainal berkata, mayat mangsa kemudiannya ditemui terapung tidak jauh dari tempat mangsa meninggalkan jaring dan pakaiannya di tebing sungai kira-kira jam 8.15 malam oleh penduduk kampung berkenaan.

Mayat ditemui berhampiran tempat menjaring

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor G ajah, Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin berkata, mayat mangsa ditemui berhampiran tempat mangsa menjaring dari tebing sungai oleh pasukan penyelamat kira-kira jam 8.15 malam.

“Mayat mangsa dihantar ke Jabatan Forensik dan Bilik Mayat Hospital Melaka untuk menjalani bedah siasat dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut,” katanya.

Turut sama berada di lokasi kejadian semasa operasi mengesan dilakukan, T imbalan Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Deputi Superintendan Abd Rahman Jid dan Ketua Turus Trafik dan Ketenteraman Awam, Inspektor Mohd Zuki Abd Ghani.

Sinar Harian