04 April 2010

Cuba beli undi: MB S'gor bidas BN

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini membidas janji-janji pilihan raya yang ditaburkan oleh BN bagi merampas semula kerusi parlimen Hulu Selangor tetapi seringkali tidak mengotakannya.

"Jangan menipu rakyat Selangor. Penyanggak tidak ada urusan di negeri ini,” bidasnya.

Abdul Khalid, yang juga ketua PKR selangor mencabar BN untuk terus menaburkan lebih banyak janji kepada pengundi di Hulu Selangor menjelang hari pengundian 25 April ini.

"Kita alu-alukan RM2 juta yang mereka akan curahkan di kampung-kampung di Hulu Selangor. Lagipun duit itu adalah hak kita sebagai pembayar cukai. Saya juga cabar mereka untuk membina universiti di sini.

"Kerajaan negeri akan carikan tanah yang sesuai dan memberi kepada mereka dengan harga premium yang rendah. Mereka boleh namakan universiti apa-apa sahaja yang disukai, Universiti BN atau Universiti 1Malaysia...asalkan mereka mengotakan janji-janji mereka,” katanya selepas sesi turun padang di SKC Bernam, Hulu Selangor petang tadi.

PKR, katanya lagi akan menggunakan pendekatan mesra rakyat dalam kempennya untuk pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor ini.

Bukan 'berorientasikan janji-janji'

Menteri besar Selangor itu juga berkata PKR tidak akan terbabit dalam sebarang pertelingkahan atau bermain dengan emosi orang ramai dalam usaha meraih sokongan dalam kempennya.

"Ceramah kami semasa kempen nanti akan lebih 'berorientasikan rakyat', dan bukannya 'berorientasikan janji-janji', tapi kami akan jadi 'offensif' sekiranya terdapat usaha menipu rakyat Selangor," katanya.

Merujuk kepada calon PKR untuk pilihan raya kecil itu Abdul Khalid berkata kepimpinan tertinggi parti akan mengumumkan namanya apabila tiba masanya, malah menurutnya beliau sendiri sehingga kini tidak tahu siapa yang akan diketengahkan sebagai calon.

Kempen pilihanraya kecil Hulu Selangor sepatutnya tidak boleh dimulakan selagi proses penamaan calon pada 17 April ini belum berlansung.

Namun, semalam Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa Hulu Selangor akan mendapat empat sekolah baru, dan projek pembinaan banjir bernilai RM2 juta ringgit.

Muhyiddin juga berkata Kementerian Pendidikan sedang mengenalpasti tapak sesuai untuk membina sebuah sekolah aliran Cina.

Hari ini pula Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan projek perumahan baru untuk warga Felda di Gugusan Sungai Dusun.

Projek bernilai RM32 juta ringgit ini membabitkan 2,50 unit, setiap satunya bernilai antara RM42,000 dan RM75,000 ringgit.

Tuduhan meleset

Abdul Khalid juga menolak dakwaan Najib kononnya rakyat sudah hilang keyakinan dengan Pakatan Rakyat.


"Jika dia kata rakyat tak yakin dengan Pakatan, kenapa Najib datang ke mari? Dia sepatutnya pergi berseronok di tempat lain,” katanya sambil merujuk lawatan Perdana Menteri di kedai-kedai sekitar Kuala Kubu Baru hari ini.

Sementara itu, lebih 500 orang menghadiri majlis bersama Menteri Besar dan Pemimpin Pakatan Rakyat untuk mendengar maklum balas terhadap masalah yang dihadapi masyarakat setempat.

Abdul Khalid juga menyerahkan hak milikan tanah kepada lebih 108 penduduk Hulu Selangor.

Beri geran

Khalid berkata pemberian geran ini sudah dirancang sejak tiga bulan lalu, dan usaha ini akan diteruskan sepanjang tahun bersama Pejabat Daerah Hulu Selangor. Kerajaan negeri meletakkan sasaran 100,000 pemberian milikan tanah di seluruh Selangor.

Pada majlis tersebut, Khalid berkata kerajaan negeri komited untuk membantu warga Selangor menduduki tanah yang sekian lama dinafikan kepada mereka di bawah pentadbiran lalu.

Dalam perkembangan lain Khalid berkata ibu bapa yang tinggal lebih dari lima tahun di Selangor kini boleh mendaftarkan anak-anak mereka dengan Tabung Anak Selangor (Tawas) walaupun anak-anak mereka dilahirkan di luar Selangor.

"Para ibu bapa berkenaan perlu mendapat pengesahan daripada ketua kampung atau pengawai daerah masing-masing bagi tujuan itu," tambahnya.

Tawas merupakan antara projek kerajaan Selangor dalam agenda Merakyatkan Ekonomi Negeri, dan antara lain agendanya ialah bagi membolehkan anak-anak yang terpilih untuk didaftar berpeluang menerima RM 1,500 tiap seorang hasil daripada pelaburan mereka dalam tabung itu.

Malaysiakini/-

PAS Lenggong gagal dapatkan Dewan Merdeka untuk Mesyuarat Agung Tahunan esok.

18 Rabiulakhir 1431H.
Oleh Mohd Syamil Azhar.

LENGGONG; Mesyuarat Agung PAS kawasan esok (4 April) terpaksa diubah tempat apabila Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) tidak meluluskan permohonan menggunakan Dewan Merdeka Lenggong dengan alasan tidak munasabah.

Yang DiPertua PAS (YDP) kawasan, Haji Razman Zakaria, berkata permohonan untuk mendapatkan Dewan Resort Tasik Raban juga gagal apabila dewan itu akan digunakan pihak lain yang telah membuat tempahan terlebih awal.

Katanya, tempat mesyuarat terpaksa dipindahkan ke Dewan Sekolah Agama Rakyat Hidayatul Quran, Kota Tampan Air, di mana permohonan dibuat pada saat-saat akhir, bagaimanapun bernasib baik kerana diluluskan pihak sekolah.

"PBT terbabit tidak meluluskan penggunaan Dewan Merdeka Lenggong dengan alasan hendak membaik pulih atap, seolah-olah kerja-kerja membaik pulihnya akan dilakukan segera.

"Saya difahamkan dewan itu baru saja dibaik pulih, tapi apa yang saya kesal apabila pihak berkenaan melewat-lewatkan keputusan sedangkan permohonan telah dibuat awal lagi," katanya.

Razman berkata, berikutan itu jawatankuasa, terutama Setiausaha PAS kawasan terpaksa membuat makluman semula kepada semua cawangan memberitahu mengenai perubahan tempat mesyuarat.

Sementara itu, Mesyuarat Agung PAS Lenggong kali ke-7 esok (Ahad), merupakan mesyuarat agung pertama bagi Razman setelah terpilih sebagai YDP bagi menerajui PAS kawasan itu pada tahun lalu.

Mesyuarat kali ini akan dirasmikan oleh Setiausaha Perhubungan PAS Perak, Ustaz Misbahul Munir Masduki yang akan bermula jam 9 pagi.

Najib kata Calon BN belum muktamad, Muhyiddin kata kemungkinan calon dari MIC .

18 Rabiulakhir 1431H.

Petikaian mengenai siapa calon yang akan mewakili BN untuk pilihanraya kecil Parlimen Hulu Selangor semakin menarik apabila Najib dan Muhyiddin dilihat bercanggah pendapat dalam dua kenyataan berbeza hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan dikatankan mereka yang bakal mewakili Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor pada 25 April ini belum dimuktamadkan lagi, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri bagaimanapun berkata, beliau telah berbincang dengan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu serta beberapa pemimpin BN yang lain berhubung perkara berkenaan.

Sementara itu dalam masa yang lain semasa di Machang, Kelantan hari ini, Muhyiddin yang juga timbalan pengerusi BN berkata, kemungkinan besar calon berkenaan adalah dari MIC. Satu kenyataan yang saya yakin tidak sedap didengar oleh parti yang diwakilinya sendiri iaitu UMNO yang sedang mendesak untuk mendapatkan kerusi itu.

Sejak kematian penyandangnya, Datuk Zainal Abidin Ahmad dari PKR akibat barah otak pada 25 Mac lalu, Umno telah melobi untuk mendapatkan kerusi itu.

Semalam, bekas Timbalan Ketua Umno Bahagian Hulu Selangor, Datuk Ramli Abd Rahman, berkata, permintaan ahli Umno di kawasan berkenaan sepatutnya diterima pucuk pimpinan setelah hampir 10 penggal mereka bersabar dan beralah dalam isu itu.

Umno bahagian Hulu Selangor juga dilaporkan telah menghantar memorandum kepada Najib selaku presiden parti itu menimbangkan desakan supaya kerusi parlimen kawasan itu dikembalikan kepada Umno.

Memorandum tersebut telah diserahkan kepada Najib pada 30 Mac lalu oleh naib ketua Umno bahagian tersebut, Datuk Adnan Buyong.

Mengenai calon-calon yang sesuai kebanyakan penyokong akar umbi mahukan bekas menteri besar Tan Sri Muhammad Muhd Taib; ketua Wanita bahagian, Rosni Sahar dan setiausaha Umno bahagian, Nazri Dahlan.

Dalam perkembangan yang sama, Pakatan Rakyat telah pun membuat keputusan yang padu apabila sejak beberapa hari yang lepas telah mengumumkan bahawa Parti keadilan Rakyat (PKR) telah disahkan akan mewakili PR bagi mempertahankan kerusi tersebut.

Benarkah sokongan Terhadap Najib Naik 68 Peratus ?

18 Rabiulakhir 1431H.

Benarkah sebanyak 68 peratus rakyat Malaysia yang dikaji selidik kononnya dilaporkan secara besar-besaran oleh media yang mendapati berpuas hati dengan prestasi Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri Malaysia keenam selepas 12 bulan beliau mentadbir negara.

Menurut The Malaysian Insider yang memetik survei pendapat yang dilakukan oleh Merdeka Centre, sokongan terhadap beliau sebelum ini hanyalah 44 peratus yang antara lain dikatakan berpunca daripada prestasi ekonomi negara yang merosot dan beliau sentiasa mendapat gambaran negatif.

Kalaulah begitu apa yang telah dibuat kajian sempena setahun Najib menjadi PM, saya kira selama setahun itu juga berbagai insiden dan Isu yang masih tidak terjawab malah bertambah kusut dan sentiasa bertambah selama tempoh itu.

Bermula dakwaan yang tidak terjawab mengenai pristiwa pembunuhan wanita monggolia sehingga beberapa perkara yang berlaku akhir-akhir ini yang tidak mampu dijawab oleh kerajaan termasuklah isu kehilangan enjin jet, PKFZ, kepal selam tidak boleh menyelam, dan terkahit 1Malaysia 1Israel.

Kami di Perak tidak melupai insiden kudeta terancang yang diketuai oleh Najib yang menafikan demokrasi pilihanraya dimana pada tahun 2008 rakyat telah menolak BN di negeri ini.

Hari ini Najib menyambut setahun pemerintahannya di Hulu Selangor. Disinilah sebenarnya kekuatan Najib serta sokongan kononnya 68 pratus yang didakwa. Sekiranya Calon Bn menang dengan merampas kerusi dari Pakatan Rakyat, mungkin sedikit benar kajian itu, dan sekiranya sebaliknya ternyata rakyat tetap bersama Pakatan Rakyat sebagai kerajaan menunggu untuk PRU ke 13.


Dun Perak kecoh kerana tidak ikut peraturan - Nik Aziz

18 Rabiulakhir 1431H.
Muhammad Yusri Amin

KOTA BHARU, 3 April: Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata perjalanan persidangan Dewan Undangan Negeri Perak tidak akan menjadi kecoh sekiranya anggota dewan khususnya mematuhi perlembagaan negeri yang sedia ada, namun yang paling utama ialah mematuhi perlembagaan diselaraskan dengan Al-Quran.

Serentak dengan itu, beliau yang juga Menteri Besar mempertikaikan ahli Dewan Negeri yang ‘dibawa masuk’ (menjadi anggota Dewan) melalui mahkamah, namun beliau akur bahawa perjalanan Dewan Negeri termasuk di Perak perlu berdasarkan peraturan.

“Dalam dewan ada peraturan, dan menjadi peraturan dewan (bahawa) mereka yang menganggotai dewan itu mesti wakil rakyat.

“Dan kalau nak jadi wakil rakyat mesti melalui undi (malalui proses demokrasi), itulah peraturannya. Tetapi sekiranya (ahli yang menjadi anggota Dewan itu) sebahagiannya melalui undi, dan sebahagiannya pula melalui tok hakim (mahkamah), mana boleh demikian,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan ceramah mingguannya di Medan Ilmu di sini pagi semalam.

Beliau diminta mengulas mengenai persidangan Dewan Undangan Negeri Perak yang disifatkan sesetengah pihak sebagai dalam ‘zoo’ sedangkan padanya termasuk di negeri Perak, ada peraturannya.

Beliau mendakwa kekecohan yang berlaku dalam dewan itu di mana golongan yang cerdik yang tidak boleh tunduk kepada perbuatan zalim, manakala mereka yang satu pihak lagi merasakan dizalimi, mereka melawan.

“Itu tanda mereka cerdik, tetapi kalau dikhianati namun mereka buat senyap saja itu tanda tak cerdik. Bagaimana pun, perbalahan itu mesti ada punca, takkan sebelah A lawan B dengan tidak ada sebab, tidak begitu. Mesti B buat masalah pada A dan A kena lawan atau pun A buat masalah pada B dan B kena lawan.

“Islam pun mengajar demikian. Demokrasi pun ajar, jadi jangan nampak benda kekecohan dalam Dewan lalu diburukkan lagi keadaan. Mesti ada sebab, kita kena tengok kepada sebab, kekecohan itu kerana apa termasuk dalam Dewan Undangan Negeri Perak,” katanya.

Beliau mendakwa, kekecohan itu disebabkan rakyat yang mengundi memilih calon A ke dalam dewan, namun orang lain pula membawa masuk orang lain melalui mahkamah.

“Mana boleh, sepatutnya memberi peluang kepada rakyat. Ini kerana membawa masuk wakil dalam dewan pun rakyat, hendak membawa masuk calon lain pun terlebih dahulu mesti tanya rakyat.

“Itu yang kita sebut beri peluang kepada pilihanraya semula, ini bendanya. Orang bawa masuk wakil rakyat melalui dewan, kita (pihak tertentu) mengubahnya,” katanya.

Mursyiyul Am menasihatkan bahawa semua perkara hendaklah bertindak dengan betul mengikut peraturan.

“Dari segi agama mestilah mengikut Islam. Kalau tak mahu agama, ikutlah perlembagaan, tetapi perlembagaan itu setakat di dunia sahaja. Apabila masuk kubur (mati) tidak berguna lagi.

“Oleh sebab itu kita di Kelantan mempastikan bahawa proses perlaksanaan perlembgaan selaras dengan Quran, dengan itu dalam kubur nanti (di akhirat) kita selamat , dan atas dunia pun kita jadi selamat, insya Allah,” katanya.

Harakahdailyy/-

Ye Gong Hao Long : Ye Gong Gemar Akan Naga


18 Rabiulakhir 1431H.

Asal Usul:

Pada zaman Chunqiu, iaitu antara tahun 770 hingga tahun 476 Sebelum Masihi, di negeri Chu, ada seorang bangsawan bernama Shen Chuliang yang telah dianugerahi gelaran "Ye Gong" atau "Tuan Ye" oleh maharaja. Dia dikatakan sangat gemar akan naga, sehingga seluruh rumahnya, baik dinding, loteng, alang dan tiang mahupun pintu dan jendela, semua dihiasinya dengan ukiran atau gambar naga.

Apabila mengetahui hal tersebut, naga yang benar-benar ada di kayangan berasa sangat terharu. Maka, turunlah naga tersebut ke bumi ini untuk menziarahi Ye Gong. Bagaimanapun, kasihan sungguh! Apabila ternampak ada seekor naga yang hidup sedang menjengukkan kepalanya di tingkap sambil meninjau-ninjau, dengan ekornya yang panjang meleret di atas lantai dewan rumahnya, Ye Gong menjadi sangat takut hingga dia berteriak sekuat-kuatnya sambil berlari lintang pukang.

Sejak itu, orang ramai pun tahu bahawa Ye Gong hanya suka kepada naga yang berupa hiasan, gambar atau ukiran sahaja, bukanlah naga yang sebenarnya.

Catatan Keterangan:

Peribahasa "Ye Gong Hao Long" atau "Ye Gong Gemar Akan Naga" ini, membawa erti gemar akan sesuatu yang sebenarnya ditakuti. Ia digunakan untuk mempersenda orang atau golongan yang pada zahirnya sangat berminat kepada sesuatu benda, tetapi hakikatnya bukanlah benar-benar suka kepada benda tersebut, malah takut kepadanya.

Ia boleh digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang suka menggembar-gembur tentang kegemarannya, tetapi ketika benda atau objek yang selalu digembar-gemburkannya itu benar-benar muncul di hadapannya, wajahnya segera menjadi pucat ketakutan. CRI/-

Pasukan Polis Xinjiang Berusaha Belajar Bahasa Uygur untuk Menjaga Perpaduan Kebangsaan

18 Rabiulakhir 1431H.

"Hari ini kita belajar satu ayat bahasa Uygur yang bermaksud 'menjaga perpaduan kebangsaan', sila baca ikut saya…"

Wuqikun, seorang anggota polis dari etnik Uygur sedang mengajar rakan-rakannya bahasa Uygur dengan satu demi satu ayat di Markas Komander satu pasukan dari Pasukan Polis Xinjiang di bandar Kashi, Xinjiang.

Pasukan tersebut bertugas di Kashi, Hetian, Akesu dan Zhou Autonomi Kirgiz Qizilsu dengan keluasan lebih 589 ribu kilometer persegi di bahagian selatan Xinjiang. Mereka ditugaskan untuk melindungi keselamatan negara dan memelihara kestabilan masyarakat serta mengangani keadaan ketika berlaku kecemasan demi menjamin kepentingan rakyat pelbagai etnik.

Kawasan tersebut merupakan kawasan kediaman yang didiami oleh penduduk pelbagai etnik yang berlainan. Penduduk etnik Uygur dan Kirgiz merupakan penduduk yang paling ramai bilangannya. Tugas yang melibatkan penduduk tempatan akan lebih mudah dilaksanakan sekiranya pasukan polis dapat menguasai bahasa-bahasa etnik minoriti tersebut. Aktiviti "mempelajari bahasa, lagu dan tarian etnik minoriti" telah dijalankan di kalangan semua pasukan polis tersebut sejak bulan Julai tahun 2009. Anggota polis dari pelbagai etnik bersungguh-sungguh mempelajari bahasa etnik minoriti dan mereka saling membantu untuk maju bersama-sama. Selain kuliah bahasa yang diadakan sekali seminggu, mereka sering membaca buku bahasa jika ada masa yang terluang pada setiap hari.

Ini ialah lagu selamat hari jadi dalam bahasa Uygur. Pada hari jadi seorang anggota polis dari etnik Han, iaitu Li Jie, rakan-rakannya bersama-sama menyanyikan lagu selamat hari jadi untuknya dalam bahasa Uygur. Terdapat empat etnik dalam skuad Li Jie, iaitu etnik Han, Miao, Uygur dan Uzbek yang datang dari pelbagai tempat di seluruh negara. Ini merupakan kali pertama Li Jie menyambut hari jadinya setelah beliau menjadi anggota polis. Beliau sangat terharu apabila mendengar lagu yang disampaikan oleh rakan-rakannya itu dan beliau menerima beberapa hadiah daripada rakan-rakannya itu. Li Jie berkata:

"Saya sangat gembira dan terharu kerana ramai orang yang menemani saya ketika saya menyambut hari jadi. Ini juga pertama kalinya saya mendengar lagu selamat hari jadi yang dinyanyikan dalam bahasa Uygur."

Dengan menguasai bahasa Uygur memudahkan pegawai dan anggota polis menjalankan tugas dan dapat mengeratkan hubungan dengan penduduk tempatan. Salayiding, anggota polis dari etnik Uzbek bercerita sesuatu kepada wartawan.

"Pada suatu hari Ahad, kami ternampak seorang gadis yang kelihatan amat cemas ketika kami bertugas meronda di pasar. Waktu itu sudah hampir malam. Saya tanya gadis itu apakah namanya dan di mana rumahnya serta apakah yang telah terjadi dalam bahasa Uygur. Sebenarnya gadis tersebut telah tersesat jalan lalu terpisah dengan ibu bapanya. Dia kemudian memberitahu saya alamat rumahnya. Kami menghantarnya dengan kereta pulang ke rumahnya."

Kawasan di mana pasukan tersebut merupakan kawasan kediaman orang Islam. Maka terdapat banyak masjid di kawasan itu. Di bandar Kashi sebagai contoh, terdapat hampir 10 ribu buah masjid besar, kecil atau sederhana di seluruh bandarnya. Masjid Aitigaer, masjid terbesar di Asia Tengah dan Asia Barat terletak di pusat bandar itu. Seramai beribu-ribu orang jemaah berjemaah di masjid tersebut pada setiap hari. Jumlah jemaah bertambah dengan banyaknya sehingga mencapai 10 ribu orang pada hari Jumaat. Ramai pengunjung dari Pakistan dan Kyrgystan yang datang berkunjung ke masjid tersebut.

Setelah masuk musim sejuk, kakitangan hospital polis mula pergi ke kawasan yang berpenduduk padat seperti kawasan masjid untuk memberikan perkhidmatan perubatan secara percuma.

Selain itu, mereka melakukan semburan ubat menyahjangkit di dalam masjid untuk mencegah influenza A H1N1 daripada merebak.

Imam besar Masjid Aitigaer yang juga Naib Pengerusi Persatuan Islam Kebangsaan China, Juma Tayier menyatakan:

"Pegawai polis telah memberi sumbangan yang besar untuk menjamin kestabilan dan perpaduan etnik di Kashi. Kebanyakan mereka sebaya dengan cucu saya. Mereka terpaksa meninggalkan kampung halaman untuk bertugas di sini dan mereka telah banyak menghulurkan bantuan. Saya berharap cucu saya juga boleh menjadi anggota polis dan bersama-sama mereka dan menjadi orang yang disayangi dan dihormati rakyat."

Imam Tayier, berusia 70 tahun merupakan seorang tokoh agama Islam yang amat mencintai tanah airnya. Beliau membantah keras perpecahan dan kegiatan keagamaan yang tidak sah. Beliau sering menasihatkan para penduduk agar sentiasa mematuhi undang-undang negara, memelihara perpaduan kebangsaan dan perpaduan etnik dalam ceramahnya kepada para jemaah.

Aktiviti "mempelajari bahasa dan menjaga kesejahteraan bersama dengan penduduk tempatan" sudahpun mendapat sokongan padu penduduk pelbagai etnik di Xinjiang. Pesuruhjaya politik Markas Komander pasukan polis itu, Li Faping menyatakan:

"Aktiviti ini mempereratkan lagi hubungan kami dengan penduduk tempatan. Kami akan terus berusaha mempelajari bahasa etnik minoriti dan budaya mereka untuk memperkukuh lagi perpaduan pelbagai etnik." -CRI/-