25 November 2008

Drs. Khalil : Kewajipan umat Islam laksana amar maaruf nahi mungkar


KUALA KANGSAR, 25 Nov.:- Kewajipan setiap umat Islam laksanakan amar makruf nahi mungkar, dan Islam sangat menganjurkan kita berbuat kebaikan dan Allah SWT sangat kasih kepada orang yang berbuat kebaikan, demikian antara kandungan ucapan Pengerusi kelab penyokong Kerajaan Perak yang mewakili Exco Agama, Drs. Khalil Idham Lim semasa merasmikan Seminar Penguatkuasaan Undang-undang Syariah Peringkat Daerah Kuala Kangsar yang diadakan di sini hari ini.

Beliau menegaskan "solat"merupakan langkah yang terbaik untuk mengurangkan jenayah dalam masyarakat. Sambil memetik ayat Al Quran "sesungguhnya sembahyang dapat mencegah perbuatan keji dan mungkar", Drs. Khalil menyarankan juga Ketua-ketua kampung yang hadir untuk meningkatkan pengamalan solat dalam kampung masing-masing.

Hadir sama dalam majlis tersebut ialah Timbalan Penguatkuasa Unit Operasi Undang-undang Syariah Negeri Perak, Ust. Azaruddin, Pegawai Tadbir Agama Daerah, Ust. Kamal Izzat , Pegawai penguatkuasa Daerah Kuala kangsar, Ust. Zainuddin, Penghulu-penghulu Mukim dan Ketua-ketua Kampung dalam Daerah Kuala kangsar.


Kehadiran peserta menurut penganjur memberangsangkan apabila sekitar 100 orang mendaftar dalam program seminar sehari itu.

Dalam ucapan perasmiannya Drs. Khalil juga menyatakan kerajaan negeri sangat berterima kasih dan mengalu-alukan program seminar yang dianjurkan untuk memahamkan Ketua-ketua Kampung dalam mencegah perbuatan mungkar di kampung masing-masing sesuai dengan peraturan yang ada.

Katanya sambil berseloroh " Kalau ada yang buat maksiat tangkap dahulu dan selepas itu pegawai penguatkuasa agama tangkap sekali lagi".

ADUN Titi Serong itu juga menyatakan Kerajaan Negeri akan berusaha melihat kekurangan dalam usaha penguatkuasaan seperti jumlah penguatkuasa dan sebagai, sekira perlu tambah kita akan menambah jumlahnya.