29 November 2021

‘Sempadan lebih terbuka’ Singapura, Malaysia walau diancam Omicron – PM Lee

 

Lee (kanan) dan Ismail Sabri berucap di Istana, Singapura pada 29 Nov, 2021. (FOTO CNA)

SINGAPURA: Singapura dan Malaysia tetap mahukan ‘sempadan yang lebih terbuka’ walaupun kemunculan varian baharu Covid-19, Omicron mengganggu perancangan untuk meluaskan laluan perjalanan vaksin (VTL) antara kedua-dua negara.

Indonesia tawar 8 blok baru penerokaan minyak dan gas

 Gambar hiasan. - Foto AFP

Gambar hiasan. - Foto AFP

JAKARTA: Indonesia membuka tawaran bagi lapan blok minyak dan gas baharu yang terletak di seluruh kepulauan itu, menurut Ketua Pengarah Minyak dan Gas di Kementerian Tenaga, Tutuka Ariadji.

Sultan Nazrin hadiri sambutan 100 tahun UPSI

 

SULTAN Nazrin Muizzuddin Shah merasmikan Majlis Pelancaran Sambutan 100 Tahun UPSI di Dewan Tuanku Canselor, Kampus Sultan Azlan Shah di Tanjung Malim hari ini. - UTUSAN/ZULFACHRI ZULKIFLI

TANJUNG MALIM: Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan berangkat ke Majlis Pelancaran Sambutan 100 Tahun Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Dewan Tuanku Canselor, Kampus Sultan Azlan Shah di sini hari ini.

Royalti minyak tiada kena mengena dengan perairan wilayah, Zaid jawab Zafrul

 

Zaid Ibrahim mempersoalkan bagaimana Kelantan dapat maju tanpa wang yang mencukupi.

PETALING JAYA: Bayaran royalti minyak bergantung kepada perjanjian antara negeri dengan kerajaan persekutuan dan tiada kaitan dengan perairan wilayah, kata bekas menteri Zaid Ibrahim.

Perjanjian ialah 5% royalti minyak, bukannya wang ihsan, kata Ku Li

 

Tengku Razaleigh Hamzah berkata, Putrajaya perlu menghormati perjanjian antara kerajaan negeri dan Petronas berhubung pembayaran tunai 5% royalti minyak kerana menyerahkan hak minyak dan gas kepada syarikat itu.

KUALA LUMPUR: Pengerusi Pengasas Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, pembayaran wang ihsan kepada negeri tidak termaktub dalam Akta Kemajuan Petroleum.

Perkhidmatan bas VTL darat Malaysia-Singapura mula beroperasi

 

Untuk permulaan, VTL darat melibatkan 1,440 orang (satu hala) dengan 64 trip sehari, menggunakan perkhidmatan bas Handal Indah (Causeway Link) (Malaysia) dan Transtar (Singapura). (Gambar Bernama)

JOHOR BAHRU: Perkhidmatan bas yang membawa pengembara Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) darat melalui Tambak Johor mula beroperasi hari ini tepat pukul 7.30 pagi ini.

Arab Saudi batal had usia 50 tahun bagi visa umrah

 Gambar fail menunjukkan jemaah melakukan Tawaf mengelilingi Kaabah. - Foto AFP

Gambar fail menunjukkan jemaah melakukan Tawaf mengelilingi Kaabah. - Foto AFP

RIYADH: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi sudah membatalkan had usia 50 tahun dikenakan bagi jemaah antarabangsa yang mahu mengerjakan umrah.

Tolak rancangan tambakan: PAS Pulau Pinang ucap tahniah

 

Oleh NOOR SARA MASHITOH MOHAMAD HANIF

KANGAR: PAS Pulau Pinang menzahirkan ucapan tahniah kepada Persatuan Nelayan Negeri Pulau Pinang (Pen Mutiara) atas keputusan tepat menolak rancangan tambakan di perairan selatan (PSR) Pulau Pinang dan Bagan Ajam, Butterworth melalui resolusi Mesyuarat Agung ke-36 Pen Mutiara baru-baru ini.

Ketaasuban membawa ke lembah kebinasaan

 

BAHAYANYA taasub kerana ia boleh membuatkan seseorang menjadi tidak rasional. Batang tubuh pihak yang dikagumi secara melampau akan sering ‘disucikan’ walaupun dia telah melakukan pelbagai kesilapan. Perkara ini adalah dilarang dalam agama.

Bukit Gunung dipromosi pusat tarikan pelancong

 

Oleh MUHAMMAD ARIF ISMAIL

KOTA BHARU:
 Bukit Gunung yang terletak dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Jelawat bakal dipromosikan sebagai satu lagi pusat tarikan pelancongan tahun depan.

Bukit yang terletak berhampiran simpang empat pekan Gunung itu berkeluasan hampir 200 hektar mempunyai nilai tarikannya sendiri dengan keindahan alam semula jadi.

Isu judi: 20 NGO Islam sokong penuh pengumuman MB

 

Oleh SARINA ISMAIL

ALOR SETAR: 
Sebanyak 20 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam menzahirkan sokongan penuh akan pengumuman Menteri Besar, Dato’ Seri Muhammad Sanusi Md Nor tidak lagi mengeluar serta memperbaharui lesen premis judi di Kedah.