21 September 2013

'Larang abu Chin Peng, jadikan kita bahan ketawa'

azlan
14 Dzulka'edah 1434 H.

  • Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Mohd Noor mengingatkan bahawa Malaysia akan menjadi bahan ketawa jika kerajaan tetap enggan membenarkan abu Chin Peng dibawa pulang ke negara ini.

Mukhriz dapat restu ibubapa tanding naib presiden

14 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata beliau mendapat restu ibu dan bapanya untuk menawarkan diri bertanding jawatan naib presiden Umno dalam pemilihan parti itu bulan depan.

    
"Saya dah jumpa mereka (ibu dan bapa). Tun (Dr Mahathir) serah pada saya untuk buat keputusan namun dia ada beri pandangannya berdasarkan pengalaman dia yang pernah bertanding naib presiden.

Najib, Muhyiddin serah borang pencalonan

14 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Borang pencalonan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mempertahan jawatan Presiden Umno dalam pemilihan parti bulan depan, diserahkan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pukul 8 pagi.

Borang itu diserahkan Setiausaha Politik beliau Datuk Khairun Aseh (kiri) yang hadir mewakili Najib di Bilik Labuan, tingkat 5, PWTC semasa proses penamaan.

Syed Rosli ibaratkan kepimpinan Pemuda Umno seperti 'warga Bangla'

14 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Seorang daripada calon jawatan Ketua Pemuda Umno memulakan kempennya hari ini dengan mengkritik kepimpinan sedia ada pergerakan itu yang diibaratkannya seperti "warganegara Bangladesh kerana tidak pernah bersekolah di Malaysia".

Penolong Setiausaha Pemuda Cawangan Pusat Bandar Taman Chempaka, Selangor, Syed Rosli Syed Harman Jamalullail tanpa menamakan sesiapa, membuat kenyataan itu selepas menyerahkan borang pencalonannya pagi tadi.

"Saya hanya ingin dikenang sebagai seorang manusia yang baik'

14 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Sejarah mungkin ditulis oleh pihak yang menang, tetapi bagi bekas pemimpin komunis Chin Peng, tidak kisah sama ada beliau menang atau kalah.

"Pada hakikatnya, saya hanya ingin dikenang sebagai seorang manusia yang baik, yang sanggup mengisytiharkan kepada dunia bahawa dia berani menghabiskan seumur hidupnya demi cita-cita yang dipegangnya, iaitu mewujudkan satu dunia yang lebih baik kepada rakyat jelata.

Ibu tunggal tiga anak maut

14 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Seorang jurujual kosmetik yang juga ibu tunggal kepada tiga orang anak maut dalam satu kemalangan di Kilometer 153.7, Jalan Jerangau Jabur berhampiran Balai Pemeriksaan Hutan Cheneh Baru, dekat sini malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.30 malam itu, mangsa, Asbalela Kamarudin, 34, berasal dari Bachok, Kelantan, maut apabila kereta Perodua Kancil dipandunya hilang kawalan sebelum merempuh sebuah lori treler membawa muatan bijih besi yang diletakkan di bahu jalan.