22 September 2013

Timbalan Menteri: Kerajaan tidak boleh halang abu mayat Chin Peng pulang


15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Kerajaan tidak boleh menghalang sesiapa sahaja membawa pulang abu mayat Chin Peng ke Malaysia kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar (gambar).

Menurut Wan Junaidi, jika seseorang ditahan di lapangan terbang dengan abu mayat Chin Peng, beliau tidak tahu bagaimana pihak berkuasa akan menguruskan situasi berkenaan.

Jawatan Ketua Wanita menyaksikan saingan tiga penjuru


15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Saingan bagi jawatan Ketua Wanita Umno bakal menyaksikan perlawanan tiga penjuru, selepas bekas timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Maznah Mazlan (gambar) menghantar borang penamaan calon pada saat akhir hari ini.
Dengan perkembangan terbaru ini, penyandang Ketua Wanita Umno Datuk Shahrizat Jalil tidak mendapat laluan mudah untuk mempertahankan jawatan yang disandangnya.

Gempa 5.7 pada skala Richter gegar Myanmar

15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

YANGON 21 Sept. - Satu gempa bumi berukuran 5.7 pada skala Richter menggegarkan bandar kedua terbesar Myanmar, petang semalam.

Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS) berkata, gempa berlaku kira-kira pukul 6.54 petang waktu tempatan pada kedalaman 10 kilometer iaitu 110 kilometer daripada utara bandar Mandalay.

Senarai penuh calon bagi pemilihan Umno

15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Berikut ialah senarai calon yang berdaftar untuk bertanding jawatan utama Umno pusat pada pemilihan bulan depan, selepas tempoh pendaftaran calon berakhir pada pukul 5 petang ini:

    PENGERUSI TETAP : 
    1. Tan Sri Badruddin Amiruldin (Penyandang/Menang Tanpa Bertanding)
    
    PRESIDEN:
    1. Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak (Penyandang/Menang Tanpa Bertanding)

20 terbunuh; 7 dijadikan tebusan lelaki bersenjata di Kenya

15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

NAIROBI 22 Sept. - Sekurang-kurangnya 20 orang terbunuh selepas sekumpulan lelaki bersenjata melepaskan tembakan rambang di dalam sebuah kompleks membeli belah di sini semalam, sebelum mereka bersembunyi di premis itu dan menjadikan orang ramai sebagai tebusan.

Lebih 100 maut akibat banjir dan tanah runtuh di Mexico

15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

ACAPULCO 22 Sept. - Mexico semalam bergelut untuk kembali pulih daripada kesan hujan lebat yang melanda dua pertiga kawasan di negara ini sepanjang minggu lalu yang membunuh lebih 100 penduduk akibat kejadian tanah runtuh dan banjir.

30 pesanan Imam Syafie

15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
http://akuhamba-allah.blogspot.com,21 Sep 2013

Mutiara kata Islam: 30 Pesanan Imam Syafie Untuk Dijadikan Pegangan

Nama sebenarnya adalah Muhamad bin Idris bin Abbas bin Ulthman bin Shafie bin Saib bin Abdu Yazid bin Hasyim bin Abdul Mutalib bin Abdul Manaf. Ayahnya berasal daripada keturunan Quraisy dari Bani Mutalib. Ayahnya meninggal dunia ketika Iman Syafie masih kanak-kanak. Ibunya bernama Ummu Habibah al-Uzdiyyah berasal dari kabilah Yaman dari suku Uzd. Beliau dilahirkan di kota Gaza Palestin pada bulan Rejab tahun 150 hijran. Ada yang mengatakan pada malam beliau dilahirkan Imam Abu Hanifah (Imam Hanafi) meninggal dunia. Khalifah Islam pada masa itu ada khalifah Abu Jaafar al-Mansur dari Bani Abbasiyah.

Fuji Xerox lancar tiga mesin fotostat baru

15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Foto
DocuCentre S1810

FUJI Xerox Asia Pacific Pte Ltd (Fuji Xerox) melancarkan tiga model mesin fotostat baru DocuCentre dalam usaha meningkatkan penguasaan pasaran sehingga 30 peratus dalam tempoh setahun yang akan datang.

BlackBerry Z30 di pasaran minggu depan

15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
BlackBerry Z30 di pasaran minggu depan
BlackBerry Ltd melancarkan telefon pintar premium terbaru Z30.
Toronto: BlackBerry Ltd melancarkan telefon pintar premium terbaru Z30, yang dilihat usaha berterusan daripada pelopor pengeluaran telefon pintar itu untuk kembali menguasai pasaran walaupun masa depannya sebagai syarikat awam kelihatan suram.

Maznah buat kejutan tanding Ketua Wanita

15 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Kuala Lumpur: Exco Wanita UMNO, Datuk Maznah Mazlan membuat kejutan apabila menawarkan diri bertanding jawatan Ketua Wanita pada pemilihan 12 Oktober ini.


Penyertaan beliau menyaksikan jawatan berkenaan bakal berdepan pertandingan tiga penjuru membabitkan penyandangnya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan ahli UMNO Kulim Bandar Baharu, Raihan Sulaiman Palestin. 


Borang pencalonan Maznah diserahkan wakilnya kira-kira 25 minit sebelum waktu pendaftaran tamat pada jam 5 petang.