10 Februari 2011

DAP akan sokong Nizar jadi MB Perak lagi

8 Rabiul Awal 1432H.

IPOH, 10 Feb.:- DAP akan memberikan sokongan penuh kepada Datuk Seri Muhamad Nizar Jamaludin (gambar) untuk menjadi menteri besar Perak jika Pakatan Rayat berjaya merampas negeri Perak semula dalam pilihan raya umum akan datang.

Perkara ini dinyatakan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam ucapannya di majlis makan malam DAP Kampar malam tadi.

Perkara ini dinyatakan juga oleh Setiausaha DAP Perak yang juga bekas Exco kerajaan negeri Pakatan Perak, Nga Kor Ming dalam satu kenyataannya.

Menurut Nga Kor Ming, Setiauasaha Agung DAP dalam ucapannya itu menyifatkan Nizar mempunyai rekod yang sangat baik sebagai MB Perak sebelum ini.

"Nizar juga seorang yang mempunyai intergriti yang menyebabkan dia adalah calon terbaik untuk jawatan itu," kata Lim Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang dalam ucapannya itu.

Nizar telah dipilih menjadi MB Perak ketika Pakatan memerintah sebelum ini walaupun PAS hanya mempunyai enam wakil dalm Dun Perak berbanding DAP dan PKR yang mempunyai lebih ramai wakil.

Berita gembira peniaga kecil Kelantan esok

8 Rabiul Awal 1432H
Harakahdaily

KOTA BHARU, 10 Feb: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dijangka membuat pengumuman penting esok yang dipercayai mengembirakan para peniaga kecil di Kelantan khasnya peniaga Arked Uda dan Bazar MPKB.

Menurut maklumat tidak rasmi yang diterima Harakahdaily, pengumuman itu dijangka akan dibuat semasa kuliah dhuha beliau di Dataran Ilmu pagi esok.

Dalam mesyuarat kerajaan negeri minggu lepas, Nik Aziz dikatakan bersetuju mengecualikan bayaran apa-apa sewa kepada para peniaga yang berpindah ke Bazaar Tok Guru selama antara 1 - 3 tahun berkuat-kuasa serta merta.

Menurut Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa, peniaga di tingkat bawah dijangka akan dikecualikan apa-apa bayaran antara 1 hingga satu setengah tahun.

Peniaga di lot-lot tingkat 1 pula dijangka akan dikecualikan sehingga 3 tahun.

"Perincian mengenainya akan dibincangkan dengan para peniaga nanti," kata Husam.

Nik Aziz dijangka akan bertemu dengan para peniaga kedua-dua pusat perniagaan itu dalam majlis Maulidul Rasul minggu depan.

"Langkah ini adalah sebagai hadiah sempena Maulidul Rasul kepada para peniaga serta dalam rangka kerajaan Kelantan memberikan galakan kepada kepada para peniaga kecil di bandar Kota Bharu," kata Husam.

Low Yat Kelantan

Menurut Husam juga, sejumlah unit lot kedai di tingkat 1 dan 2 akan diperuntukkan kepada para peniaga kecil muda untuk memulakan perniagaan secara percuma.

"Kita akan khaskan untuk peniaga bahan-bahan berasas IT dan Multimedia.

"Tok Guru berharap, Bazar Tok Guru ini akan jadi seperti Plaza Low Yat di Kuala Lumpur," kata Husam.

Tanah Arked Uda

Dalam pada itu, Husam berkata, mesyuarat Exco Rabu lepas telah memutuskan kerajaan negeri mengambil alih semula tanah yang diberi milik kepada Uda di PT 207, Seksyen 11 yang telah diberikan pada tahun 1984 lalu.

Tanah itu sekarang menempatkan peniaga Arked Uda yang terpaksa pindah kerana Uda bercadang membina pangsapuri dan tiga tingkat ruang niaga yang tidak mampu dibeli oleh 115 peniaga Arked Uda sekarang.

"Ruang niaga ini dijangka disediakan Uda dengan kadar harga yang tinggi dan hanya 36 unit sahaja.

"Kerajaan negeri sedia membatalkan tindakan mengambil balik itu jika Uda sedia tempatkan semula kesemua 115 peniaganya di tapak yang sedia ada dalam pembangunan yang dicadangkan oleh mereka," kata Husam.

Husam baru-baru ini telah berunding dengan Pengerusi Uda untuk membincangkan bagi memastikan Uda memasukkan komponen unit-unit kedai peniaga kecil dalam pembangunan mereka.

"Jika Uda enggan, rancangan ambil balik ini akan diteruskan," kata Husam.

Mesir, AS bertikam lidah ketika ketegangan memuncak

7 Rabiul Awal 1432H

WASHINGTON: Menteri Luar Mesir, Ahmed Abul Gheit, menuduh Amerika Syarikat cuba memaksakan kehendaknya ke atas sekutunya ketika Rumah Putih memberi amaran bahawa Kaherah gagal mencapai "tahap minimum" pembaharuan.

Abul Gheit berkata demikian dalam temubual bersama stesen televisyen PBS selepas Washington mengkritik Naib Presiden Mesir, Omar Suleiman, yang bertanggungjawab mengadakan dialog dengan kumpulan pembangkang. Beliau membidas apa yang disifatkannya sebagai retorik AS terhadap krisis yang dicetus penunjuk perasaan di Mesir itu. “Apabila anda berbicara mengenai 'segera', 'serta merta', 'sekarang', seolah-olah anda memaksakan kehendak anda terhadap negara hebat seperti Mesir, negara sahabat yang sentiasa mengekalkan hubungan baik dengan AS.

“Mesir dan Presiden Mesir, kerajaan Mesir sudah memulakannya," katanya merujuk pelan untuk rundingan peralihan kuasa kerajaan Hosni Mubarak.

Bagaimanapun, Washington menegaskan penunjuk perasaan yang berhimpun di Medan Tahrir akan menentukan masa depan Mesir, bukannya AS.

“Kami tidak cuba menentukan apa-apa," kata jurucakap Jabatan Negara, Philip Crowley. - AFP

Mahkamah Persekutuan tolak petisyen ketiga bekas Sultan Kelantan

7 Rabiul Awal 1432H.

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan hari ini menolak petisyen bekas Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra untuk mencabar pelantikan putera sulung baginda, Sultan Muhammad V, menaiki takhta.

Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff yang mengetuai panel tiga hakim membenarkan permohonan Sultan Muhammad V (Tengku Muhammad Faris Petra), untuk membatalkan petisyen ketiga ayahanda baginda yang memohon diisytiharkan permasyhuran baginda (Sultan Muhammad V) sebagai Sultan, adalah melanggar perlembagaan.

Permohonan untuk membatalkan petisyen itu difailkan atas alasan bahawa Tuanku Ismail Petra tidak mempunyai locus standi untuk mengemukakan petisyen itu dan forum yang betul untuk membuat keputusan terhadap pertikaian itu ialah Mahkamah Khas. Ini kerana Tengku Muhammad Faris ialah Sultan Kelantan dan permohonan tuntutan mempertikaikan pelantikan seorang Sultan perlu dibuat di Mahkamah Khas.

Panel hakim menyampaikan keputusan itu tanpa kehadiran peguam yang mewakili Tuanku Ismail Petra.

Peguam yang mewakili Tuanku Ismail Petra sebelum ini, Raja Aziz Addruse dan Abdul Rashid Ismail telah menarik diri daripada mewakili baginda pada 18 Januari laluselepas mahkamah menolak permohonan mereka supaya petisyen itu didengar pada pertengahan Mac kerana Raja Aziz perlu menyelesaikan rawatan perubatannya di sebuah hospital di Singapura pada awal Mac.
Panel itu yang terdiri daripada Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Mohd Ghazali Mohd Yusoff dan Hakim Mahkamah Rayuan Hasan Lah menolak petisyen itu tanpa mengeluarkan perintah mengenai kos.

Petisyen ketiga itu difailkan pada 20 September tahun lalu, memohon pendapat Mahkamah Persekutuan mengenai persoalan perundangan berhubung pindaan ke atas perlembagaan negeri dan pelantikan tengku mahkota sebagai Sultan.

Pada 13 September tahun lalu, Majlis Perajaan melantik Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan, menggantikan ayahanda baginda, berikutan mengalami ketidakupayaan sejak Mei 2009.

Pada 26 November tahun lalu, dua petisyen yang mempersoalkan tahap kuasa dan kewibawaan Tengku Mahkota semasa Sultan mengalami ketidakupayaan yang difailkan oleh Tuanku Ismail Petra, ditolak oleh Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Persekutuan, dalam dua petisyen itu telah memutuskan bekas Sultan tidak mempunyai kedudukan undang-undang untuk merujuk persoalan berkenaan kepada mahkamah tertinggi itu untuk diputuskan.

Dalam prosiding hari ini, peguam Sunil Abraham yang mewakili Sultan Muhammad V memaklumkan mahkamah yang beliau telah memaklumkan kepada Tuanku Ismail Petra mengenai tarikh perbicaraan hari ini melalui sepucuk surat pada 28 Januari tahun ini.

Beliau berkata salinan hujahan beliau bagi permohonan beliau untuk membatalkan petisyen itu turut dikepilkan dalam surat itu.

Penasihat Undang-Undang Negeri Kelantan, Datuk Azlan Abdul Halim mewakili responden kedua, kerajaan negeri Kelantan. - BERNAMA

Dua lelaki, seorang wanita ditahan ISA

7 Rabiul Awal 1432H

PUTRAJAYA: Dua lelaki dan seorang wanita ditahan ISA di sekitar Kuala Lumpur semalam, dipercayai ketua sindiket jenayah rentas sempadan termasuk dadah dan penyeludupan manusia.

Seorang daripada mereka adalah rakyat Indonesia. Penahanan mereka diumumkan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, sebentar tadi. Hishammuddin berkata, penahanan mereka yang berusia antara 33 hingga 48 tahun itu hasil soal siasat pihak berkuasa terhadap sembilan individu, termasuk tujuh kakitangan Jabatan Imigresen yang ditahan ISA antara 10 hingga 12 Oktober tahun lalu berkaitan kegiatan penyeludupan warga asing.

Katanya, pegawai imigresen yang ditahan ISA berhubung kegiatan penyeludupan warga asing itu kemungkinan besar dibebaskan secara bersyarat atau didakwa di mahkamah dalam tempoh terdekat.

Mengenai permohonan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, supaya negeri itu dibenarkan mewujudkan pasukan polis bantuan, Hishammuddin berkata tiada peruntukan undang-undang untuk perkara itu.

Beliau berkata, soal keselamatan dan polis adalah di bawah bidang kuasa Kerajaan Pusat mengikut Senarai Pertama Jadual Kesembilan Perkara 74 dan 77 Perlembagaan Persekutuan.
"Tidak ada kes di mana polis bantuan diberikan kepada kerajaan negeri, diupah majikan untuk menjaga aset mungkin (ada) tetapi dibiayai majikan bukan duit rakyat.

"Saya melihat ini adalah untuk menidakkan usaha Polis Diraja Malaysia selama ini khususnya dalam konteks Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang jelas (ada) penurunan kes dan indeks jenayah di negeri berkaitan termasuk Selangor, jadi alasan Menteri Besar Selangor tidak berasas," katanya.

Selasa lalu, Khalid dilaporkan berkata beliau menulis surat kepada Hishammuddin untuk memohon penubuhan pasukan polis bantuan itu dengan dakwaan sebagai reaksi terhadap kadar jenayah yang semakin meningkat di Selangor. BH/-

Saya akan ikut semua arahan MB, kata Khusrin

7 Rabiul Awal 1432.

SHAH ALAM: Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor, Datuk Mohd Khusrin Munawi berkata, beliau akan mengikut segala arahan dan bidang tugas yang ditetapkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kepadanya.

Beliau juga berharap isu kontroversi antaranya dengan Menteri Besar tidak dipanjangkan kerana ketika ini harapannya adalah untuk menjalankan tugas yang diamanahkan kepadanya. "Cukuplah publisiti yang saya dapat selama ini dan biarlah saya buat kerja saya dulu. Menteri Besar pun banyak beri kerja kepada saya dan semuanya kerja yang penting," katanya ketika ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat Pegawai Daerah mengenai isu pasir, di sini, sebentar tadi.

YBUDR ALAT PEMUDA UMNO PERAK: JELAS SALAHGUNA KEWANGAN YBUDR

07 Rabiul Awal 1432 H.
Oleh safarizal saleh.

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) yakin dengan andaian sebelum ini bahawa kedudukan Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan (YBUDR) telah dijadikannya sebagai alat politik Pergerakan Pemuda Umno Negeri Perak yang mana ketuanya juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif YBUDR. Ianya boleh dilihat dalam satu program baru-baru ini yang telah dianjurkan atas nama Skuad Ikon Bina Upaya (IBU) dengan kerjasama Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Parit Buntar. Bagi DPPN Pk, jelas program ini merupakan program Pemuda Umno.

Persoalan yang timbul, adakah Pemuda Umno tidak mampu menjalankan program seumpama ini atas nama mereka sendiri? Adakah program tersebut ditaja oleh YBUDR dan Pemuda Umno telah menumpang segala perbelanjaannya? Bagi DPPN Pk jelas bahawa YBUDR telah disalahgunakan oleh Pemuda Umno dan jelas YBUDR adalah alat politik Pemuda Umno. Apa yang menjadi persoalan ketika ini ialah adakah sumber kewangan YBUDR telah disalahgunakan?

DPPN Pk mendesak penjelasan YBUDR di dalam perkara ini dan mendesak agar kedudukan Khairul Azwan di dalam YBUDR dikaji semula. Jika kedudukan Khairul Azwan masih dikekalkan, DPPN Pk bimbang Pemuda Umno akan menyalahgunakan kewangan rakyat melalui YBUDR ini.

Anak lelaki Presiden Mesir, Gamal, larikan diri ke London bawa 100 bagasi

07 Rabiul Awal 1432 H.

Seorang anak lelaki Presiden Mesir, Hosni Mubarak melarikan diri ke London dengan membawa 100 bagasi, lapor beberapa buah akhbar semalam. Anak lelaki Hosni itu, Gamal berusia 48 tahun melarikan diri selepas sejumlah para penunjuk perasaan yang mendapat ilham dari kejadian di Tunisia menuntut peletakan jawatan bapanya.

Bapanya telah memerintah Mesir selama 30 tahun selepas kematian Anwar Sadat yang mati ditembak dalam satu majlis ketenteraan. Gamal kerap dikatakan akan menggantikan bapanya sebagai Presiden Mesir. Sementara itu, para penunjuk perasaan melakukan protes pada hari ketiga semalam bagi menuntut peletakan jawatan Hosni.

Mereka menuntut peletakan jawatan itu kerana menganggap pemerintahan Hosni dicemari rasuah, penindasan dan masalah penggangguran. Ekoran perkembangan itu, Parti Demokratik Kebangsaan yang dianggotai Hosni mengadakan mesyuarat semalam untuk menilai situasi di negara tersebut.

Anggota-anggota prodemokrasi yang dikenali sebagai Pergerakan 6 mendesak tunjuk perasaan akan diadakan selepas solat Jumaat hari ini. Menurut seorang pegawai keselamatan Mesir, sekurang-kurangnya 1,000 orang ditahan sejak tunjuk perasaan itu bermula pada Selasa lalu.

Sementara itu, pemenang Hadiah Nobel Keamanan dan bekas Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, Mohamed Elbaradei semalam berkata, beliau bersedia untuk mengetuai perubahan di Mesir jika diminta. Beliau dalam perjalanan pulang ke Kaherah dari Vienna, Austria semalam. Kehadiran Elbaradei ke Mesir akan memberikan semangat baru ke atas para penunjuk perasaan yang menuntut peletakan jawatan Hosni, lapor Agensi.

Mubarak's Defeat Is US-Zionist Defeat

07 Rabiul Awal 1432 H.
Oleh Nash Ar-Rawy.

The Aggression Of Zionist US Terrorism By : Nash Ar-Rawy
Zionist and US imperialism have been the word aggressor, suppressor and oppressor towards the third world and under-developed countries. Japan was bombed by US nuclear bombs in Hiroshima and Nagasaki .

Vietnam was destroyed for ten years. Somalia was attacked by US aggressions. Afghanistan being occupied by US military . Iraq, ten of thousands died in US conquest and aggressions . All these never occurred in US but in the poor and under-developed countries. US is save! Palestine for decades has been a battle-field of Israel and US supports killing innocent civilians. Israel is the reputation of US.

Thus, US and Zionist have caused mass destructions and chaos in this world. UN and most of the OIC are subordinates of US and the victims of Zionist conspiracies. The greed of the world old giant is oil as in Iraq where no nuclear plant was found and Afghanistan oil wells by killing the people with the military occupation.

The latest being Egypt as a satellite of Zionist-US to take control of the Middle East and the muslim world as a whole. The defeat of the murderous autocrat Mubarak-Suleiman’s Pharaoh dictatorial regime is the defeat of Zionist-US for good.

Warships of 800 troops were sent by US to the land of the Pharaoh so as to sustain Mubarak’s aggressions. Behind Mubarak –Suleiman is Zionism and US aggressions and terrorism. But US-Israel hypocrisy shows by its dramas of portraying ‘Policeman of the world” which is in actuality is the WORLD GANGSTERISM, TERRORISM and IMPERIALISM .

Who was behind the late Shah Iran if not Zionist and US . Likewise, US should liberate itself from the Zionist conspiracies and stop becoming its subordinate controlling UN and the Middle-East because history has proven that US-Zionist was chased away in Iran by the Islamic Revolution .

US was also driven off from Somalia an underdog country which is not a super power . At the end of the day US had left Vietnam after killing millions of innocent civilians and innocent young American soldiers died for nothing being forced by the imperialist nation to die for imperialism and terrorism in the Vietnam War.

US should take all these as a lesson not as a license to kill. Back off from Egypt and stop supporting autocrats and making them as its subordinates. In this cyber era; slavery is no more a tradition of the third –world. US as a sick old giant and is dying and the whole world is against US now.

No country wants to be the subordinate or a slave of another country. If this happens , look what happened to Iran . The whole masses chased away the autocrat regime, security force , CIA , Zionist and US. North Korea, Venezuela, Cuba, Russia, China ,Iran ,Turkey, Sudan , and Syria don’t give a damn to America.

Suleiman the puppet of US-Zionist won’t stay long and his days are numbered. For the reformist, it’s better to die as martyrs in dignity rather than to live in slavery and embarrassment . Let there be a new nation of Independent Egypt being born in peace, harmony , dignity , solidarity and sovereignty.

Tahrir Square and Alexandria Liberation Square will liberate the masses, the protesters and the reformist demonstrators through out the world for the true meaning of freedom, liberation , democracy and the people’s sovereignty once and for all.

Suleiman –Mubarak have lost their legitimacy and it’s time for them to leave, resign and dissolve the parliament immediately and call for a fair and free election. Let the world defeat Zionist-Israel and US imperialism and terrorism in Egypt now and forever!. And let there be peace and harmony in this world.

Down with Suleiman, down with Mubarak’s regime, down with US terrorism and Zionist conspiracies in Eqypt as a starting point to liberate the Middle-East , Arab World and the Muslim World as a whole and defeat the imperialist–terrorist-zionist in Egypt for good. If Iran’s Islamic Revolution succeeded in doing so and Tunisia began it . Why not Egypt as one of the world’s oldest civilization as Persia/ Iran is succeeds as well by His Grace.
GOD IS THE GREATEST!

"Dewa Puisi" Li Bai (5)

07 Rabiul Awal 1432 H.

Kebetulan, seorang tukang sampah yang bertugas menjaga kebersihan di Taman Liang menampak puisi itu, dan menganggap tulisan pada dinding itu sebagai tulisan cakar ayam. Beliau cepat-cepat bertindak mahu menghapuskan "kekotoran" itu. Tetapi, Ci Zong yang sudah tertarik oleh puisi itu enggan karya yang dianggap cemerlang itu begitu cepat dihapuskan.

Cuma, permintaannya sukar disetujui oleh si tukang sampah itu, kerana dia akan didenda gajinya jika gagal memelihara kebersihan pada dinding dalam taman itu.
Dengan demikian, Cik Zong yang begitu suka puisi "Liang Yuan Yin" terpaksa membeli tembok yang tertulis puisi itu dengan membelanjakan seribu unit emas.

Begitulah datang pepatah "Membeli tembok dengan seribu unit emas".

Menurut catatan dari banyak buku sejarah, Cik Zong disifatkan sebagai seorang gadis yang cantik lagi berpengetahuan luas, tambahan pula, seorang penganut agama Tao yang berbakti. Beliau dan Li Bai mempunyai kepercayaan dan minat yang hampir serupa, khususnya pada aspek kesusasteraan. Ini merupakan percintaan yang sebenar yang pertama yang dialami Li Bai.

Bagaimanapun, barang kali kepercayaan lebih penting daripada percintaan, menurut pandangan Cik Zong. Ini dicerminkan dari tindakannya pada tahun 761 Masehi. Beliau memutuskan untuk berpisah dengan Li Bai, lalu bertolak menuju ke Gunung Kuang untuk melanjutkan pengajiannya tentang Taoisme.

Li Bai yang terpaksa tinggal kesendirian, berasa begitu sepi, lalu memutuskan tidak berkeluarga lagi. Mungkin bagi seseorang lelaki, sekali sahaja percintaan yang sejati sudah cukup untuk sepanjang umur hidupnya.

Ketika berumah tangga dengan Li Bai, Cik Zong telah beberapa kali bertindak menyelamatkan Li Bai, khususnya apabila suaminya terperangkap dalam kes tentang perkhidmatannya dalam kerajaan Li Lin. Memang tiada apa-apa rasa kesal lagi bagi Li Bai sepanjang umur hidupnya disebabkan mendapat seorang perempuan yang begitu mengambil kira keselamatannya, dan pernah menumpukan segala cinta terhadapnya.

Seawal tahun 725 Masehi, iaitu tahun ke-13 pemerintahan Raja Kaiyuan Dinasti Tang, Li Bai memutuskan untuk meninggalkan kampung halamannya di Shu (Provinsi Sichuan sekarang, bahagian barat daya China), lalu memulakan penjelajahannya ke tempat-tempat yang beliau meminati. Li Bai memilih jalan melalui Tiga Gaung di Sungai Yangtze dengan menaiki kapal. Semua pemandangan yang dilaluinya lama-kelamaan menjadi asing belaka, kerana kampung halamannya sudah jauh ditinggalkan. Yang masih mengiringi Li Bai itu hanya air sungai Yangtze sahaja, yang mengalir deras mendorong kapal yang dinaikinya ke bandar pertama yang beliau singgah, iaitu Jiangling.

Li Bai memang tidak menjangka dapat bertemu dengan seorang tokoh ternama di bandar Jiangling. Tokoh itu bernama Sima Zhen, seorang penganut agama Tao yang amat dihormati oleh tiga raja secara turun temurun ketika itu. Sima Zhen yang tinggal di Gunung Tiantai, bukan sahaja hafal ilmu Taoisme dan ilmu ghaib yang berkaitan, tetapi juga cemerlang pada aspek kaligrafi dan puisi. Puisi yang dihasilkannya bercorak romantik seolah-olah ciptaan dewa-dewi.

Raja Xuanzong yang amat menghormati Sima Zhen pernah memanggilnya ke ruangan kediaman di istana untuk meminta tujuk ajar tentang ajaran dari Kitab Tao. Selain itu, baginda masih membina satu kuil yang disebut "Yang Tai Guan" untuk digunakan Sima Zhen dan mengatur adik perempuan ipar baginda mengikuti beliau mempelajari kitab Taoisme.

CRI/-

KETUA KAMPUNG: KESAL TIDAK BUAT KERJA

07 Rabiul Awal 1432 H.
Oleh safarizal saleh.

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) amat kesal Kerajaan Negeri Perak di bawah Barisan Nasional (BN) meneruskan perlantikan Ketua-ketua Kampung yang tidak memberikan rekod yang bersih dan banyak menerima aduan tidak baik daripada masyarakat kampung akibat sikap tidak bertanggungjawab mereka dan terlalu sibuk berpolitik kepartian.

Ini ditambah pula dengan adanya beberapa Masjid dan Surau juga menjadi medan yang digunakan oleh Ketua Kampung tertentu untuk campur tangan di dalam urusan Jawatankuasanya yang telah dilantik oleh Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Negeri Perak (MAIAMPk).

Terdapat juga beberapa kes akibat terlalu sibuk dengan program harian di luar daripada mukim atau kampung yang diuruskannya, sebagai contoh satu kes kematian tidak dapat diuruskan segera kerana pihak simati tidak mempunyai wang untuk menguruskan jenazah tersebut.

Oleh kerana kos menguruskan jenazah hingga ke kubur telah mencecah hampir RM1,500, terdapat sebuah keluarga di sebuah perkampungan di Ipoh tidak dapat menyegerakan pengebumian jenazah daripada waktu pagi hinggalah ke petang dan hanya dapat dikebumikan setelah mendapat sumbangan orang ramai.

DPPN Pk boleh membuktikan kes seumpama ini dan amat kesal penjawatan mereka terus disambung tanpa mendapat pandangan daripada masyarakat setempat. Tidak seperti pemerintahan Pakatan Rakyat (PR) dahulu yang menyerahkan semua proses perlantikan melalui pemilihan peringkat kampung tersebut.

Dengan cara tersebut barulah suara atau pandangan setiap penduduk akan diambil kira kerana Ketua Kampung bukan hanya menjalankan tugas mereka kepada Kerajaan Negeri bahkan menjalankan tugas mereka untuk rakyat!

"Dewa Puisi" Li Bai (4)

07 Rabiul Awal 1432 H.

Isteri pertama Li Bai adalah diperkenalkan oleh dua orang kawannya, Hu Ziyang dan Ma Zhenggong ketika Li Bai berjelajah melalui Anlu, Provinsi Hubei pada tahun 727 Masehi. Isteri itu sebenarnya adalah cucu bekas Perdana Menteri, Xu Weishi.

Dalam tempoh selama 10 tahun selepas Li Bai memperisterikan Xu, penyajak itu terus tinggal di rumah orang mentua. Rasanya tertekan disebabkan bukan tinggal di rumah sendiri.

Beliau menunjukkan sikap yang bertanggungjawab terhadap perkahwinan pertama itu yang mendatangkannya dua orang cahaya mata, seorang lelaki dan seorang perempuan.
Li Bai mempunyai kekasih pertama pada tahun 739 Masehi, iaitu 12 tahun selepas pernikahan pertamanya,

atau setahun selepas isteri pertamanya meninggal dunia. Beliau hidup bersama-sama dengan kekasih yang bernama Liu itu, dan pernah membeli sebuah rumah di Provinsi Anhui untuk Liu. Tetapi, kedua-dua mereka berpisah tidak lama kemudiannya dengan alasan yang kurang jelas.

Isteri kedua Li Bai adalah seorang penduduk bandar Rencheng, Provinsi Shandong. Li Bai menjelajah di sana pada tahun 745 Masehi. Pada masa itu, Li Bai baru meninggalkan ibukota Chang'an dengan membawa sekantung besar intan emas.

Beliau bersama-sama dengan Du Fu dan Gao Shi, dua orang penyajak yang tersohor ketika itu, memilih berjelajah melalui Shangqiu, Provinsi Henan, lalu menginap di situ dalam jangka masa yang agak panjang.

Setelah berpisah dengan kedua-dua orang kawan tersebut, Li Bai bertolak ke Gunung Tai di Provinsi Shandong untuk menduduki ujian Daolu. Ketika melalui Bandar Rencheng, Li Bai berasa agak sepi dan kebetulan dapat berjumpa dengan seorang perempuan yang beliau cepat jatuh cinta dengannya.

Mereka terus mendaftar untuk menikah dan perkahwinan turut membawa seorang anak lelaki kepada mereka. Kemudian, Li Bai membeli banyak tanah di bandar Yanzhou, Provinsi Shandong, dan memberikan mandat kepada isteri keduanya untuk mengendalikan tanah itu ketika beliau menjelajah di tempat lain.

Ini mencerminkan bahawa Li Bai amat mempercayai isteri kedua itu. Cuma, malangnya isteri itu meninggal dunia hanya lima tahun sahaja selepas mereka berumah tangga.

Isteri ketiga Li Bai bernama Zong, cucu Zong Cheke, iaitu Perdana Menteri semasa pemerintahan Ratu Wu Zetian. Li Bai mengenalinya ketika menjelajah di bandar Kaifeng, Provinsi Henan pada tahun 750 Masehi. Kononnya, pengalaman Li Bai mengenali isteri itu bercorak romantik.

Pada masa itu, Li Bai minum terlalu banyak arak hingga menjadi mabuk di Taman Liang. Tiba-tiba, beliau mempunyai rasa mahu menghasilkan sesuatu dalam bentuk puisi, lalu menulis "Liang Yuan Yin" pada dinding taman itu. "Liang Yuan Yin" ialah sebuah puisi yang dapat tersebar dalam lingkungan yang luas pada zaman berikutnya.

Setelah menulis karyanya pada dinding taman itu, Li Bai barang-kali buang air kecil di satu sudut dinding, kemudian, baru meninggalkan tempat itu dalam keadaan mabuk.

Tidak lama selepas itu, Cik Zong dan pelayannya berjalan melalui tempat itu, dan turut terpikat oleh puisi "Liang Yuan Yin" yang ditulis oleh Li Bai pada dinding itu. Cik Zong sangat suka puisi itu dan membacanya berulang-kali, dengan hanya berdiri di sana, tidak mahu berjalan lagi.

CRI/-

18 maut dalam serangan bom di Pakistan

07 Rabiul Awal 1432 H.

PESHAWAR: Serangan berani mati yang mensasarkan perarakan tentera hari ini mengorbankan kira-kira 18 askar di bandar barat laut, Mardan, kata polis hari ini.

"Ia adalah serangan berani mati. Pengebom remaja berjalan kaki dan memakai pakaian seragam," kata Pegawai Kanan Polis di Mardan, Abdullah Khan. Dua pegawai tentera di Peshawar mengesahkan serangan itu dan jumlah kematian. Mardan terletak kira-kira 30 kilometer di timur laut bandar Peshawar.

Berita Harian/-

Rundingan tentera Korea Utara-Selatan gagal

07 Rabiul Awal 1432 H.

SEOUL: Rundingan membabitkan tentera Korea Utara dan Korea Selatan yang bertujuan mengendurkan ketegangan kedua-dua negara berjiran, semalam gagal selepas delegasi Korea Utara meninggalkan meja perbincangan.

Kedua-dua pihak duduk berunding untuk kali pertama sejak tentera Korea Utara melancarkan serangan artileri terhadap pulau Korea Selatan di Laut Kuning, 23 November lalu.

Jurucakap Kementerian Pertahanan Korea Selatan berkata, rundingan itu gagal mencapai persetujuan mengenai tarikh yang sepatutnya perjumpaan itu diadakan semula. “Mengikut keadaan semasa, kami boleh menyatakan bahawa rundingan itu sebenarnya sudah gagal," katanya.

Sementara itu, Washington berkata, keputusan Pyongyang untuk meninggalkan meja rundingan dianggap 'mengetepikan peluang' dalan konteks mengukuhkan hubungan kedua-dua negara berjiran itu.

Selepas dua hari perbincangan di peringkat jawatankuasa kerja yang bertujuan menetapkan agenda untuk mesyuarat peringkat tertinggi tentera, ia bagaimanapun tidak mampu dicapai kedua-dua pihak.

Berikutan insiden serangan ke atas Pulau Yeonpyeong di perairan Korea Selatan yang mengorbakan empat orang termasuk orang awam itu, Seoul menuntut agar jirannya itu memohon maaf.

Korea Selatan juga menuduh Korea Utara menembak kapal perangnya pada Mac tahun lalu di perairan sempadan yang menyebabkan 46 maut tetapi ia dinafikan Utara.

Berita Harian/-

Seksinya........

7 Rabiul Awal 1432H.

Kadang-kadang apa yang kita lihat bukan seperti yang sebenarnya kita sangkakan. Sepertilah dalam karikatur yang kami pilih hari ini membuktikan sebenarnya andaian kita kepada sesuatu sebenarnya banyak yang meleset. .

Keperluan media bersama PR

07 Rabiul Awal 1432 H.
Oleh : Li Fook Gao.

Minda Naib Presiden PAS ke 22 bersama Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar. Jika anda mempunyai soalan khas untuk ditujukan untuk ketiga-tiga Naib Presiden PAS, sila emailkan kepada sembangnaibpresidenpas@gmail.com

Soalan 1:

Berikan penilaian terhadap jentera PAS dan Pakatan Rakyat di PRK Tenang. Apa kekurangan yang harus diatasi sebelum PRK Merlimau?.

Tuan Ibrahim:

Pada keseluruhannya jentera parti PAS telah melakukan kerja yang sangat baik, dan penghargaan harus diberi kepada mereka bahkan seluruh jentera dari DAP dan PKR. Kita boleh lihat bagaimana mereka telah memulakan tugasan seawal pengistiharan kekosongan kerusi DUN Tenang.

Pada peringkat awal kita memang menjangkakan agak sukar untuk memenangi kerusi Tenang, kerana kelemahan jentera dan organisasi PAS di sana; dan majoriti yang melebihi dua ribu dalam mana-mana PRK adalah sesuatu yang sukar di atasi.

Kelemahan utama ialah kerja yang bersifat umum, dan tidak fokus kepada undi sasaran. Oleh kerana terdapat kawasan yang dianggap kubu bagi BN, (Felda , Felcra dan kampung tradisi), maka jentera parti banyak menumpukan di kawasan ini, dan kegagalan mendapat undi sasaran menyebabkan kita gagal.

Di samping itu, faktor banjir juga menyebabkan ada pengundi yang tidak dapat ke tempat pengundian dan kesibukan menghadapi banjir disebabkan ketidakmampuan kita dalam menyediakan boat dan kenderaan yang sesuai.

Salahuddin Ayub:

Saya rasa PRK Tenang telah memberikan suatu gambaran yang jelas bahawa walau apapun yang cuba digambarkan media tradisional kerajaan, PR masih utuh dan ketiga-tiga pimpinan parti telah menunjukkan satu kombinasi, iltizam dan komitmen yang begitu tinggi.

Cuma saya rasa pada masa-masa akan datang, gandingan ketiga-tiga tokoh ini, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Tuan Guru Presiden dan YB Lim Kit Siang harus dilihat lebih mantap dengan gerakan bersama yang dilihat sebagai lambang kekuatan dan keutuhan PR.

Mahfuz Omar:

Isu di Tenang bukan masalah dari segi kekuatan bilangan jentera. Jentera kita cukup kuat tetapi kelemahan kita ialah dalam mengkomunikasikan segala dasar dan polisi yang ingin dibawa PAS dan PR itu sampai kepada rakyat.

Di samping itu, kita juga kena memikirkan cara untuk berkomunikasi terhadap segala persoalan dan isu yang berbangkit dalam negara dapat difahami sepertimana yang kita kehendaki.

Ini merupakan kelemahan-kelemahan dalam konteks ini kerana kita kadang-kadang terlalu leka untuk menyampaikan sesuatu dasar dan polisi yang kita nak bawa dalam pemerintahan kita.

Kita harap orang akan faham apa yang kita kehendaki, tetapi kita pula jarang memahami ada perkara yang kita bercakap “A”, orang lain akan faham “B”. Ini persoalan yang harus dikaji oleh PAS dan PR supaya frequensi komunikasi itu sama, di mana apabila kita bercakap “A”, orang akan dapat “A” dan bukannnya “B” kerana ini antara kelemahan kita di PRK Tenang.

Tidak dinafikan juga, propaganda BN walaupun dengan menggunakan segala dana rakyat melalui media tradisional dan sebagainya, ini berjaya berpihak kepada BN.

Akan tetapi, kita harus fikirkan cara atasi masalah ini dari sudut kelemahan media yang tidak berpihak pada kita ini. Kita harus fikirkan cara bagaimana untuk mengheret dan mengumpan media tradisional ini supaya akhirnya tindakbalas dan reaksi mereka akan membawa manfaat kepada kita.

Soalan 2:

Apakah pendekatan berbeza yang boleh dilakukan Pakatan Rakyat kali ini untuk menonjolkan kelainan PR daripada BN dalam menghadapi PRK Merlimau?

Salahuddin Ayub:

Saya rasa kita harus ada pendekatan-pendekatan baru yang inovatif, dan kita boleh cuba kaedah-kaedah dan pendekatan baru khususnya bagi mendekati pengundi-pengundi muda.

Dan kita harus lebih banyak menonjolkan kebersamaan dan komitmen ketiga-tiga parti dalam blog, Facebook dan juga Twitter supaya akses pada generasi ini lebih cepat.

Yang ketiga saya ialah sentuhan-sentuhan baru dengan menggunakan teknologi IT juga harus dipertingkatkan di samping kita mencari kaedah terbaik mengekalkan sokongan undi bukan Melayu dan juga meraih sokongan daripada pengundi Melayu.

Mahfuz Omar:

Kita tidak boleh melihat dengan kaca mata yang sama apabila kita turun dengan full force sebagai satu strategi dan taktikal yang bijak bukan dalam semua keadaan.

Kita juga perlu wujudkan kelainan daripada sudut tenaga jentera kita yang sedikit dan dana kita yang lebih kecil tetapi penghasilan kita lebih baik dan mantap.

Pakatan Rakyat kena tanya diri sendiri, apakah yang kita hendaki atau objektif kita di PRK Merlimau?

Ini yang harus diletakkan sasaran supaya kita tahu apa yang terbaik yang boleh kita perolehi.

Strategi dan taktikal yang betul juga bukan bermakna semua PRK kita kena sertai. Tidak sertai satu-satu pilihanraya mungkin juga ialah satu strategi dan taktikal yang baik.

Strategi dan taktikal yang betul itu bukan bermakna semua PRK kita seharusnya turun dengan kewangan yang besar dan full force kerana strategi itu tidak semestinya sesuai dengan semua masa dan keadaan.

Ada masa dan keadaan di mana kekuatan kita lebih kecil daripada biasa namun kita mencapai hasil yang boleh dibanggakan juga merupakan satu strategi dan taktikal untuk memperlihatkan kelainan kita kepada masyarakat dan rakyat selepas daripada keputusan PRK itu dicapai.

Secara ringkasnya, kita tidak boleh berfikir untuk menyertai PRK dengan cara biasa, kita mesti menyertai pilihanraya ini dengan cara luar biasa – luar biasa itu bukan bermakna dulu jentera kita sedikit, kini kita kena banyak.

Jika kita inginkan hasil yang luar biasa, kita kena berfikir cara luar biasa kerana jika kita sentiasa guna cara biasa, hasil kita akan seperti biasa. Harap direnungkan….

Tuan Ibrahim:

Untuk Merlimau PAS dijangka menghadapi suasana lebih agresif berbanding Tenang; akan tetapi itu bukanlah masalah.

Mekanisma kita untuk menghadapi mereka perlu fokus kepada undi sasaran dan hadapi pengundi secara berhemah. Masyarakat akan menilai dan tidak perlu menggunakan pendekatan agresif bagi menghadapi mereka.

Pendekatan ziarah dan kunjungan pimpinan di samping pengedaran risalah agar maklumat sampai kepada pengundi sasaran perlu dipastikan berjalan lancar. Suasana agresif di hari pengundian juga perlu dielakkan, kerana provokasi akan menakutkan pengundi, khususnya kaum Tionghua.

Soalan 3:

Perlukah Pakatan Rakyat mewujudkan satu media bersepadu berperanan seperti Bernama untuk menyebarkan berita-berita Pakatan Rakyat ke semua media/suratkhabar/laman web berita alternatif supaya berita mengenai Pakatan Rakyat tidak diputarbelitkan dan dibuat dalam konteks yang betul?

Mahfuz Omar:

Itu satu perkara yang sangat wajar bagi saya bahawa satu agensi berita rasmi PR perlu diwujudkan.

Selain itu, satu sekretariat media rasmi PR perlu diwujudkan yang berfungsi menyalurkan semua maklumat, pendirian terhadap segala persoalan dan pergolakan dan juga mengkomunikasikan dasar dan polisi yang dibawa Pakatan Rakyat kepada semua media rasmi kita, media alternatif dan media-media terutamanya blog-blog yang mendokong cita-cita PR ini.

Akan tetapi, kebergantungan kita terhadap media adalah satu bab lain, satu perkara yang lebih penting ialah kebijaksanaan cara pemimpin-pemimpin kita dalam mengeluarkan kenyataan dan menjawab soalan-soalan media perlu harus difikirkan oleh PR.

Kita tidak boleh sewenang-wenang mengeluarkan atau memberikan respons kepada apa yang diperkatakan dan dihulurkan soalan oleh media tanpa melihat kepada situasi politik secara menyeluruh – ini sangat bergantung kepada kebijaksanaan masing-masing untuk mengelak sendiri daripada diumpan media ke jerat kontroversi.

Kadang-kadang (kenyataan diputarbelitkan) bukan kerana kita tidak mempunyai media bersepadu yang melibatkan orang tidak mendapat maklumat atau kita dieksploitasi media lawan ini – tapi kerana kesilapan kita.

Kita juga harus memanfaatkan peluang dalam media tradisional lawan dalam rancangan-rancangan berbentuk forum yang boleh kita buat panggilan – jadi perlu ada petugas-petugas khas yang membuat panggilan yang cepat untuk memintas segala propaganda yang cuba dibawa oleh panel-panel talkshow forum dan media tersebut.

Ini yang dikatakan strategi “monkey ranching” untuk kucar-kacirkan media tradisional yang juga perlu ada pada PR.

Tuan Ibrahim:

Cadangan ini sangat baik, kerana ianya akan lebih tersusun, menjimatkan kos dan tenaga.

Walaupun ianya adalah sesuatu yang agak sukar, tetapi lujnah penerangan di setiap parti mampu melakukannya; di samping mekanisma pengedaran yang lebih bersistematik khususnya untuk PRK Merlimau.

Dalam konteks parti PR, setiap parti perlu menyalurkan mesej bersifat kepartian masing-masing, dan ini adalah hak parti, tetapi bagi menyalurkan maklumat umum ianya perlu diwujudkan sekurang-kurangnya sebuah akhbar PR yang bersifat dwi bulanan, dan adanya web khusus bagi saluran rasmi PR.

Salahuddin Ayub:

Saya rasa itu satu cadangan yang cukup proaktif dan cukup mencabar, walau apapun PR mesti berfikir ke arah itu supaya kita dapat memiliki sendiri pusat berita kita, dan kita lihat lebih berupaya untuk menyebarkan maklumat kita dalam acuan kita sendiri.

Harakahdaily/-

Rayuan Derma Idham Care (IDCARE)

7 Rabiul Awal 1432H.

Saya merayu kepada semua pengunjung Blog Cina Islam untuk menyumbang ZAKAT/DERMA ke dalam NGO Idham Care (IDCARE) untuk menampung perbelanjaan kegiatan kebajikan dan kemasyarakat.

Dengan penubuhan IDCARE maka akaun Tabuan Amal DUN Titi Serong yang menjadi tabung untuk menyalurkan sumbangan pelbagai pihak sebelum ini , adalah dalam proses di non aktifkan.

Insya Allah kami akan mengagihkan semua sumbangan tersebut untuk membiayaan kegiataan bagi memenuhi hasrat penubuhan Idham Care seperti berikut :-

1. Menyatukan semua golongan masyarakat .
2. Menganjurkan sebarang aktiviti bagi faedah masyarakat khususnya berkaitan dengan peningkatan taraf hidup, pendidikan, kemahiran dan integriti/jatidiri.
3. Memperbaiki rohani dan jasmani serta meninggikan akhlak dan iktisad masyarakat.
4. Memperbaiki semangat persahabatan dan persefahaman seluruh masyarakat.
5. Menggalakkan masyarakat bertanggungjawab didalam hal ehwal tatarakyat dan kemasyarakatan dengan mengambil peranan yang berguna dalam masyarakat.
6. Mengambil bahagian dalam aktiviti aktiviti pembangunan dan kebajikan yang akan memberi faedah kepada seluruh masyarakat.
7. Menanam semangat kasih sayang dan taat setia kepada Negara.
8. Menganjurkan kerjasama dengan badan-badan NGO sama ada diperingkat daerah, negeri dan peringkat nasional dalam usaha mencapai tujuan-tujuan di atas.

Antara kegiatan yang kami rasakan memerlukan bantuan segera adalah seperti berikut dan ianya dapat direalisasikan dengan sumbangan yang disalurkan oleh pelbagai pihak.

1. Bantuan kepada anak yatim dan ibu tunggal
2. Bantuan mangsa bencana seperti kebakaran, ribut dan banjir.
3. Lawatan kepada warga terlantar, fakir miskin, sakit dan sebagainya
4. Bantuan peralatan sukan dan yang berkaitan untuk remaja.
5. Bantuan untuk megadakan perayaan hari besar Islam seperti ceramah dan sebagainya.
6. Segala kegiatan yang difikirkan bersesuai dengan keadaan semasa bagi membantu pelbagai pihak dengan program yang bersesuaian.

Salurkan sumbangan ikhlas tersebut ke Akaun berikut :

Nama Akaun : IDHAM CARE
Nama bank : Maybank
No. Akaun : 558417102650.

40 terbunuh di Kharga

07 Rabiul Awal 1432 H.

KUMPULAN penentang kerajaan Hosni Mubarak menunjuk perasaan di luar bangunan Parlimen negara itu di Kaherah, semalam.

PENUNJUK perasaan antikerajaan berkumpul berhampiran kereta kebal yang mengawal Muzium Mesir, berhampiran Medan Tahrir, semalam.

KAHERAH: Kumpulan pembangkang utama Mesir, Ikhwanul Muslimin berkata semalam, sekurang-kurangnya 40 penunjuk perasaan terbunuh di Kharga, selatan negara itu ketika revolusi rakyat di seluruh Mesir masuk hari ke-16 semalam.

Ikhwan, dalam kenyataannya berkata, pasukan keselamatan Mesir mensasarkan penunjuk perasaan antikerajaan di daerah itu dengan peluru hidup.

Sementara itu, Medan tahrir di Kaherah terus sesak dengan penunjuk perasaan yang menuntut Presiden Hosni Mubarak meletak jawatan.

Sehingga ini, pertubuhan hak asasi manusia, Human Rights Watch berkata, hampir 300 orang terbunuh akibat tunjuk peerasaan itu, se selepas pegawainya melawat sembilan hospital. Dalam pada itu, Naib Presiden, Omar Suleiman berkata, kerajaan tidak lagi boleh bertolak ansur dengan tunjuk perasaan yang sudah berlarutan begitu lama.

Omar berkata demikian ketika 50,000 penunjuk perasaan menghalang Perdana Menteri, Ahmed Shafiq daripada memasuki pejabatnya di Kaherah sambil mendesak beliau meletak jawatan bersama-sama anggota Kabinetnya yang lain.

Orang ramai juga berarak ke Kementerian Dalam Negeri dan bangunan Parlimen di ibu negara itu meskipun kerajaan berjanji untuk melakukan pembaharuan pada perlembagaan dan menaikkan gaji kakitangan awam.

Omar juga berkata, kerajaan mempunyai rancangan dan jadual untuk pemindahan kuasa secara aman.

Di Iskandariah, bandar kedua terbesar Mesir, ramai penunjuk perasaan meluahkan rasa marah terhadap sikap Amerika Syarikat dalam menangani revolusi di negara itu.
Sementara itu, beribu-ribu pekerja di bandar Suez dan Ismailia melancarkan mogok.

Metro/-

Pulau Pinang anjur perarakan Maulidur Rasul

07 Rabiul Awal 1432 H.
Oleh : Mohd Sabri Said.

PULAU PINANG, 10 Feb: Seperti biasa, Kerajaan Negeri Pulau Pinang mengadakan Majlis Perarakan sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri 1432H/2011M bertempat di Padang Kota Lama pada 15 Februari ini bermula jam 7.00 pagi.

Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Abdul Malik Abul Kassim berkata, sebagaimana tahun lalu temanya tetap sama iaitu 'Wasattiyah Tunggak Kecemerlangan Ummah' yang menjurus kepada maksud melahirkan kesederhanaan dalam Islam.

Menurutnya, memandangkan program ini merupakan kesinambungan kepada program tahun lepas kebanyakan pengisianya tidak berubah, cuma individu yang terbabit sahaja yang berganti contohnya ceramah Maulidur Rasul akan disampaikan oleh Sheikh Faisol Omar dari Jabatan Agama Islam Kedah dan persembahan nasyid dari Jabatan Penjara Pulau Pinang iaitu johan Festival Nasyid Peringkat Negeri Pulau Pinang 2010.

Katanya lagi, bacaan kitab Bidayat As-Sul Fi Tafdil Rasul selama dua hari berturut-turut di Masjid Negeri tetap disampaikan oleh Ahli Majlis Fatwa dan Ahli Majlis Syura Negeri Pulau Pinang, Rosli Othman bermula jam 8.30 pagi sehingga 5.00 petang pada 12 dan 13 Februari.

Ia, tambahnya akan diikuti Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil pada 14 Februari di Masjid Negeri bermula jam 7.00 malam yang diketuai oleh Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang.

Beliau berkata, seramai 4,000 peserta pembarisan dijangka akan mengambil bahagian pada perarakan tahun ini yang melibatkan Jabatan Kerajaan Negeri dan Persekutuan, badan berkanun, badan bukan kerajaan serta lain-lain.

Pada hari yang sama juga, katanya diadakan Perhimpunan Ummah di Dewan Sri Pinang di mana antara pengisiannya ialah anugerah khas Maulidur Rasul kepada personaliti yang mencipta nama peringkat negara dan antarabangsa, pelancaran Dana Wakaf oleh Yang Dipertua Negeri, ceramah Maulidur Rasul serta persembahan nasyid.

Katanya, kali ini juga Radio Pulau Pinang (Mutiara FM) telah mengadakan jalinan kerjasama untuk menyiarkan ceramah agama dari tokoh agama dari negeri atau kebangsaan selama 10 siri yang bertemakan Maulidur Rasul bermula dari 10 hingga 20 Februari di samping memperkenalkan Pameran Tamadun Islam pada 15 Februari di tempat yang sama.

"Dengan pemberitahuan ini tiada lagi mana-mana pihak mengambil peluang menghentam kerajaan negeri kononnya tidak menganjurkan perarakan Maulidur Rasul sepertimana kekecuhan di tahun lepas," ujarnya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Maung.
Harakahdaily/-

Kelantan beri jaminan tidak naik tarif air

07 Rabiul Awal 1432 H.

Kerajaan Kelantan pimpinan PAS hari ini memberi jaminan tidak akan menaikkan tarif air kerana mengambil kira bebanan yang ditanggung rakyat berikutan kenaikkan beberapa barangan keperluan harian.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika memberikan jaminan itu berkata, kerajaan negeri sepatutnya menaikkan tarif air pada Oktober tahun lalu.

"Bagaimanapun setelah mengambil kira bebanan yang ditanggung rakyat ekoran kenaikan beberapa barangan lain antaranya petrol, kerajaan negeri membuat keputusan tidak akan menaikkan tarif air," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco kerajaan negeri di Kota Bharu hari ini.

Nik Abdul Aziz bagaimanapun tidak mengulas lanjut mengenai tempoh jaminan kerajaan negeri untuk tidak menaikkan tarif air itu.

"Kita akan berusaha bersungguh-sungguh untuk tidak menaikkan tarif air, walaupun kita mengakui bahawa kita memikul bebanan yang berat kerana untuk pam air ke tangki memerlukan penggunaan elektrik dan untuk menyalurkan bekalan air yang bersih perlu menggunakan klorin, yang kos kedua-duanya juga telah meningkat," katanya.
Individu berkuasa

Mengenai isu debat berhubung kenyataannya yang didakwa merosakkan akidah serta memecahbelahkan umat Islam di negara ini, Mursyidul Am PAS itu menjelaskan kesediaannya untuk berdebat dengan "individu berkuasa" merujuk kepada Menteri Besar di peringkat negeri dan Perdana Menteri di peringkat pusat.

"Kalau ada orang nak berdialog dengan saya mengenai Islam, saya nak orang berkuasa, tidak orang biasa...kalau dalam negeri Menteri Besar, kalau pusat Perdana Menteri," katanya.

Baru-baru ini, akhbar melaporkan kesediaan Nik Abdul Aziz untuk berdebat dengan mana-mana pihak berkuasa termasuk Majlis Fatwa Kebangsaan.

Namun, semalam Nik Abdul Aziz menafikan beliau mahu berdebat dengan Majlis Fatwa Kebangsaan berhubung beberapa kenyataannya itu sebaliknya berkata beliau hanya bersedia berdebat dengan pihak berkuasa yang lain dan bukan dengan Majlis Fatwa Kebangsaan.

Harakahdaily/-

Hormati larangan umat Islam rai Valentine Day

07 Rabiul Awal 1432 H.

KUALA LUMPUR, 10 Feb: Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali mengharapkan rakan-rakan di kalangan bukan Islam agar menghormati usaha melarang muda-mudi Islam meraikan Valentine Day.

“Saya harap rakan-rakan Facebook yang bukan Muslim menghormati usaha kami di kalangan org Islam yang melarang muda-mudii kami daripada meraikan hari valentine,” tulisnya di laman Twitter.

Menurutnya, itu adalah antara usaha yang dilakukan untuk mengatasi masalah keruntuhan akhlak di kalangan muda-mudi Islam, kehamilan luar perkahwinan, pembuangan bayi dan menjauhi budaya yang bercanggah dengan ajaran Islam.

“Orang bukan Islam nak rai terserah, kami tidak ganggu.

“Itu hak anda asalkan jangan berlebihan dari norma ketimuran kita. Salam perpaduan,” ujarnya.

Harakahdaily/-

CUEPACS dakwa gaji kakitangan awam tak naik

7 Rabiulawal 1432H.[MOD]-

KUALA LUMPUR: CUEPACS mendakwa beratus penjawat awam yang berhak mendapat kenaikan gaji RM200 hingga RM400 sebulan selepas lulus Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) aras empat, tahun lalu, tidak mendapatnya berikutan tindakan Biro Tatanegara (BTN) menghentikan kursusnya yang menjadi syarat wajib untuk menikmati anjakan itu.

Setiausaha Agungnya, Lok Yim Pheng, berkata penjawat awam terbabit tidak menerima sebarang makluman daripada BTN berhubung kursus itu sehinggalah pihaknya menghubungi mereka dan dimaklumkan kursus berkenaan dihentikan sehingga Jun depan.

Beliau berkata, sewajarnya isu anjakan gaji bagi mereka yang lulus PTK aras empat diselesaikan awal bagi mengelak masalah teknikal pada masa depan berikutan pemansuhan PTK berkuat kuasa 1 Januari lalu.
Sehubungan itu, katanya, CUEPACS mencadangkan supaya kumpulan yang sudah lulus PTK tahun lalu dikecualikan daripada kursus BTN untuk anjakan gaji mereka.

“Sehingga kini CUEPACS menerima lebih 15 aduan daripada penjawat awam termasuk dari Sabah yang masih menunggu untuk mengikuti kursus BTN semata-mata mengharapkan menerima anjakan gaji.

“Kebiasaannya sebaik saja mengikuti kursus BTN, penjawat awam akan ditawarkan anjakan gaji secara automatik,” katanya ketika dihubungi Berita Harian semalam. (Berita Harian)

Mubarak terus terima tekanan

07 Rabiul Awal 1432 H.

PENUNJUK perasaan membanjiri Dataran Tahrir dalam usaha mengembalikan demokrasi di Mesir, semalam.
Penunjuk perasaan Mesir tolak amaran udang-undang tentera

KAHERAH: Penunjuk perasaan antikerajaan meningkatkan tekanan terhadap Presiden Hosni Mubarak dengan terus berhimpun di Dataran Tahrir pada hari ke-16 semalam dan menyekat jalan masuk ke bangunan Parlimen.

Laporan juga diterima dari beberapa tempat bahawa mogok dan tindakan industri dilaksanakan.

Amaran Naib Presiden, Omar Suleiman, kelmarin agar tunjuk perasaan dihentikan segera bagi mengelak rampasan kuasa, tidak dihindarkan rakyat yang mahu Mubarak berundur segera.

Malah, penunjuk perasaan bertindak lebih berani dengan menyekat jalan ke bangunan Parlimen yang terletak beberapa blok dari Dataran Tahrir yang menyak-sikan perhimpunan antikerajaan terbesarnya semalam sejak bantahan rakyat bermula lebih dua minggu lalu.

Bagaimanapun, keadaan di bangunan Parlimen itu masih terkawal berikutan tentera melindunginya sejak bantahan bermula.

Di Terusan Suez – laluan perdagangan penting di antara lautan Mediterranean dan Laut Merah, kira-kira 6,000 pekerja mengadakan mogok.

Wartawan Perbadanan Penyiaran Britain (BBC), melaporkan tindakan industri juga diadakan di seluruh negara. Malam kelmarin, Suleiman berkata, krisis itu harus ditamatkan segera.

“Kita tidak mahu menggunakan peralatan polis untuk berdepan dengan rakyat Mesir,” katanya dalam kenyataan ketika beratus ribu penunjuk perasaan berhimpun di Dataran Tahrir.

Beliau berkata, jika dialog dengan pembangkang dan penunjuk perasaan gagal menghentikan bantahan, rampasan kuasa akan berlaku dan ia akan mencetuskan perkara yang tidak diingini.

Kumpulan pembangkang mengecam kenyataan itu. Ikhwanul Muslimin, kumpulan pembangkang terbesar Mesir yang diharamkan, berkata pihaknya masih terbuka untuk menghadiri dialog tetapi tidak akan beranjak dengan tuntutan agar Mubarak berundur segera.

“Presiden harus berundur dan era baru harus bermula sekarang,” kata jurucakapnya, Mohammed Mursi.

Kumpulan itu bersama beberapa kumpulan pembangkang dan penunjuk perasaan menyertai dialog yang dimulakan Suleiman sejak beberapa hari lalu.

Abdul-Rahman Samir, jurucakap pakatan golongan muda – antara penganjur tunjuk perasaan – menuduh Suleiman sengaja mewujudkan senario bahaya.

“Beliau mengancam untuk mengenakan undang-undang tentera yang bermakna semua orang di dataran Tahrir akan ditembak. Namun, apa yang dia akan buat jika baki 70 juta rakyat Mesir berjuang bersama kami,” katanya.

Berita Harian/-

Slogan 1 Malaysia : Gimik BN menipu rakyat

07 Rabiul Awal 1432 H.

PARIT BUNTAR, 9 Feb : Slogan 1 Malaysia yang dilaung-laungkan oleh Najib Razak tidak lebih dari sekadar kosmetik yang amat tulen d merupakan gimik BM untuk menipu rakyat , begitulah perumpamaan yang selayaknya diberi kepada idea pemimpin tertinggi BN berdasarkan pendekatan kerajaan kepada seluruh rakyat, demikian pandangan Drs. Khalil Idham Lim, Ketua Penerangan PAS Perak.

Beliau memberi respon demikian terhadap perkembangan terkini negara yang kononnya dikatakan amat harmoni dari aspek hubungan antara kaum dengan pengenalan slogan hikmat BN tersebut .

"Mana-mana negara pun akan diperhati oleh orang luar, itulah antara peranan Duta negara luar berada di sesebuah negara itu, Malaysia tidak terkecuali, tapi BN tidak ambil peduli isu ini, mereka hanya sibuk cari salah parti lawan dan kumpul duit poket melalui rakyat,berbanding usaha menaikkan imej negara" katanya ketika ditemui di sini.

Beliau yang juga ADUN Titi Serong mengulas artikel Mantan Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia yang mengkritik prestasi hubungan antara kaum di Malaysia sejak Najib meneraju negara selepas Pak Lah meletak jawatannya.

Di dalam ulasan bekas duta itu beliau telah mengemukakan 5 isu yang berat yang berlaku di hadapan mata Perdana Menteri sendiri, Najib Razak selaku PM sepatutnya ambil berat dengan mengambil langkah memurnikan semula isu tersebut, tetapi sebaliknya berlaku.

Dalam pada itu menurut Khalil slogan 1 Malaysia ini terbukti lagi ia kosmetik dengan pendedahan demi pendedahan oleh MP Pakatan Rakyat baru-baru ini.

"isu pembinaan jejantas berhawa dingin sepanjang 142 meter yang menghubungkan sekitar KLCC di ibu negara dengan nilai RM10 juta ada gambaran bagaimana 1 Malaysia hanya gimik sahaja" katanya.

"Adakah jejambat tersebut diperlukan oleh rakyat pada masa ini? wang rakyat sudah tidak ada harga lagi di mata pemimpin BN, sewenang-wenangnya wang rakyat dibazirkan, dalam masa sama pelajar miskin tiada wang saku buat belanja alas perut di sekolah, katanya.

Jelasnya lagi, setelah diselidik tentang beban hutang rakyat, menurut laporan yang diperolehi Ahli Parlimen Gombak, didapati hutang isi rumah rakyat Malaysia adalah berjumlah RM577 bilion berdasarkan statistik bulanan Bank Negara Malaysia dan adalah suatu yang perlu kepada perhatian serius.

“BN telah gagal untuk ke sekian kalinya dalam menjaga kebajikan rakyat dan kini rakyat semakin hilang kuasa membeli kesan hutang yang membebankan,” ujarnya.

"Dalam kesibukan PM Menonjolkan 1 Malaysia, dalam masa yang sama rakyat terus dihimpit kesusahan, nampak sangat mereka menjadikan slogan itu sebagai gimik" jelasnya.

Pakatan Rakyat mengemukakan jalan penyelesaian bagi mengurangkan beban rakyat, plan pengurangan beban inilah yang selalu di perkecil serta dipersenda oleh pimpinan BN.

“Persoalannya sampai bilakah BN mahu terus menipu rakyat dengan cukai yang melampau setiap kali membeli kereta berkuasa kecil dengan harga RM40,000 dan RM16,000 cukai khusus buat kerajaan? adakah ini 1 Malaysia yang dimaksudkan? ,rakyat perlu bertindak menghentikan perbuatan BN yang jijik ini,” jelasnya ketika mengakhiri sesi temubual.

Krisis Mesir - Mubarak terus terima tekanan

7 Rabiulawal 14323H.[MOD]-
KAHERAH: Penunjuk perasaan antikerajaan meningkatkan tekanan terhadap Presiden Hosni Mubarak dengan terus berhimpun di Dataran Tahrir pada hari ke-16 semalam dan menyekat jalan masuk ke bangunan Parlimen. Laporan juga diterima dari beberapa tempat bahawa mogok dan tindakan industri dilaksanakan.

Amaran Naib Presiden, Omar Suleiman, kelmarin agar tunjuk perasaan dihentikan segera bagi mengelak rampasan kuasa, tidak dihindarkan rakyat yang mahu Mubarak berundur segera. Malah, penunjuk perasaan bertindak lebih berani dengan menyekat jalan ke bangunan Parlimen yang terletak beberapa blok dari Dataran Tahrir yang menyak-sikan perhimpunan antikerajaan terbesarnya semalam sejak bantahan rakyat bermula lebih dua minggu lalu.

Bagaimanapun, keadaan di bangunan Parlimen itu masih terkawal berikutan tentera melindunginya sejak bantahan bermula.

Di Terusan Suez – laluan perdagangan penting di antara lautan Mediterranean dan Laut Merah, kira-kira 6,000 pekerja mengadakan mogok.

Wartawan Perbadanan Penyiaran Britain (BBC), melaporkan tindakan industri juga diadakan di seluruh negara. Malam kelmarin, Suleiman berkata, krisis itu harus ditamatkan segera. “Kita tidak mahu menggunakan peralatan polis untuk berdepan dengan rakyat Mesir,” katanya dalam kenyataan ketika beratus ribu penunjuk perasaan berhimpun di Dataran Tahrir.

Beliau berkata, jika dialog dengan pembangkang dan penunjuk perasaan gagal menghentikan bantahan, rampasan kuasa akan berlaku dan ia akan mencetuskan perkara yang tidak diingini.

Kumpulan pembangkang mengecam kenyataan itu. Ikhwanul Muslimin, kumpulan pembangkang terbesar Mesir yang diharamkan, berkata pihaknya masih terbuka untuk menghadiri dialog tetapi tidak akan beranjak dengan tuntutan agar Mubarak berundur segera.

“Presiden harus berundur dan era baru harus bermula sekarang,” kata jurucakapnya, Mohammed Mursi.

Kumpulan itu bersama beberapa kumpulan pembangkang dan penunjuk perasaan menyertai dialog yang dimulakan Suleiman sejak beberapa hari lalu.

Abdul-Rahman Samir, jurucakap pakatan golongan muda – antara penganjur tunjuk perasaan – menuduh Suleiman sengaja mewujudkan senario bahaya.

“Beliau mengancam untuk mengenakan undang-undang tentera yang bermakna semua orang di dataran Tahrir akan ditembak. Namun, apa yang dia akan buat jika baki 70 juta rakyat Mesir berjuang bersama kami,” katanya. – AFP/Agensi

Gelombang Merah - gimik politik Umno

7 Rabiulawal 1432H.[MOD]-

KUALA LUMPUR, 10 Feb — PAS Kelantan menyifatkan langkah Umno Kelantan melancarkan kempen Gelombang Merah di negeri itu sebagai “gimik politik” menghadapi pilihan raya umum akan datang.

“Bagi kita ini satu gimik politik Umno untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi dengan hasrat mahu menampakkan mereka mempunyai slogan baru untuk menghadapi PAS di Kelantan.

“Rakyat di Kelantan tidak akan terpengaruh dengan gimik politik ini, malah kita percaya pengundi terutamanya pengundi muda tidak akan terpedaya dengan slogan terbaru Umno ini,” kata Setiausaha PAS Kelantan Mohd Zaki Ibrahim kepada The Malaysian Insider.

Malah beliau percaya langkah terbaru Umno Kelantan itu tidak akan memberikan kesan terhadap sokongan pengundi kepada PAS dan kerajaan negeri pimpinan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

“Rakyat Kelantan boleh menilai serta buat penilaian dengan baik, mereka boleh buat keputusan tepat dengan memilih PAS dan kita lihat sehingga kini mereka masih memberikan kepercayaan kepada PAS untuk memerintah negeri ini.

“Ia tidak akan memberi kesan untuk mempengaruhi pengundi di sini,” kata Mohd Zaki.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kelaboran itu berkata, PAS tidak hipokrit seperti Umno yang hanya mendekati pengundi setiap kali pilihan raya akan diadakan.

“Pengundi terutamanya pengundi muda akan tetap bersama kita, mereka akan tetap bersama kita daripada pergi kepada Umno.

“Kita sudah mendekati mereka sudah lama, kita konsisten dan kita bukan hanya seperti Umno yang bergerak setiap empat tahun sekali,” katanya.

Awal minggu ini Umno Kelantan melancarkan kempen Gelombang Merah untuk mendekati dan mendapatkan kepercayaan kira-kira 400,000 pengundi muda di Kelantan untuk menyokong Barisan Nasional (BN).

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata Gelombang Merah bertemakan “Transformasi 1Kelantan Gelombang Rakyat” akan dilaksanakan Pergerakan Pemuda Umno negeri Kelantan melalui penganjuran ceramah, kursus, seminar dan gerak kerja.

Kempen itu antara lain berobjektif untuk menawan negeri itu daripada kepimpinan PAS yang telah memerintah Kelantan selama 21 tahun, pada pilihan raya umum akan datang, katanya.

Menurut Mustapa, BN semakin mendapat tempat di hati rakyat Kelantan berdasarkan keputusan pada dua pilihan raya kecil iaitu di Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai pada Julai 2009 dan DUN Galas pada November lepas.

Pada pilihan raya kecil DUN Manek Urai pada 14 Julai 2009, BN berjaya mengurangkan majoriti 1,352 undi yang diraih PAS pada pilihan raya umum 2008 kepada hanya 65 undi dan pada pilihan raya kecil DUN Galas pada 4 November tahun lepas, BN menang dengan majoriti lebih besar iaitu 1,190 undi berbanding 646 undi pada 2008.

Mustapa berkata keputusan pada dua pilihan raya kecil itu jelas menunjukkan golongan muda di Kelantan mahukan satu perubahan.

Beliau percaya golongan muda kini sudah berpihak kepada BN kerana mereka yakin dengan kemampuan BN untuk membawa pelbagai perubahan yang diperlukan bagi merubah landskap Kelantan menjadi sebuah negeri berdaya saing daripada aspek ekonomi.

Tambah Mohd Zaki, dua pilihan raya kecil di Kelantan itu tidak boleh dijadikan ukuran bahawa pengundi muda telah kembali kepada Umno.

“Bagi kita pilihan raya kecil tidak boleh dijadikan petunjuk kerana bila ada pilihan raya kecil Umno-BN dengan semua jentera akan turun dengan menawarkan pelbagai janji kepada rakyat.

“Dengan janji macam-macam kepada rakyat, ini adalah cara kempen Umno-BN kalau ada pilihan raya kecil yang kita akan tolak walapupun mereka menang,” katanya.

Sementara itu Pengarah Pilihan Raya PAS Kelanatan Abdul Fatah Harun pula berkata parti Islam itu tidak bimbang terhadap usaha terbaru Umno Kelantan untuk merampas negeri itu.

“Kita tidak gentar untuk hadapi taktik terbaru Umno ini, bila Umno gunakan cara berdepan macam ini PAS tidak akan kalah.

“PAS hanya akan kalah bila Umno guna gerakan senyap, strategi yang bercanggah dengan Islam dan amalan demokrasi,” katanya.

Beliau juga yakin pengundi di Kelantan tidak akan mudah terpengaruh dengan strategi Umno Kelantan itu.

Bagaimanapun, Adun Bukit Tuku itu berkata, PAS Kelantan tidak akan berdiam diri sebaliknya akan bertindak dengan lebih agresif untuk mempertahankan Kelantan.

“Sudah pasti... kita akan tetap pertahankan Kelantan, kalau Umno guna strategi ini kita juga ada strategi kita sendiri.

“Kalau Umno kuat, kita akan pastikan PAS Kelantan lebih kuat daripada Umno kerana kita tidak mahu menang disebabkan kelemahan orang lain,” katanya.(MInsider)

Ekonomi Islam penyelesaian krisis7 Rabiulawal 1432H.[MOD]-

Barat kini mempertikaikan akan perlunya beralih kepada ekonomi Islam sebagai alternatif dari sistem ekonomi kapitalis riba. Ia berikutan Barat kini berada dalam dilema dan sedang berusaha mencari jalan keluar yang lebih aman dan efektif.

Pakar ekonomi di Barat menyarankan supaya beralih kepada ekonomi Islam serta menjauhi perbuatan riba dan spekulasi.

Ini kerana, perbuatan tersebut merupakan penyebab utama yang mencetuskan krisis ekonomi global sejak akhir-akhir ini yang meruntuhkan sejumlah bank besar dunia terutamanya bank terbesar keempat di dunia, Bank Amerika Leman Bradz.

Ekonomi Islam jadi alternatif

Pakar ekonomi Universiti Al-Azhar, Dr Muhammad Abdul Halim Umar berkata, pada ketika ini, Barat sememangnya sedang berusaha keluar dari krisis ekonomi yang semakin serius ini. Pakar ekonomi juga mengakui bahawa sistem kapitalis seharusnya diatur dengan benteng moral dan campur tangan daripada pihak pemerintah.

“Benteng yang dimaksudkan adalah ekonomi Islam. Seperti yang diketahui, sistem ekonomi Islam mengharamkan pelbagai perbuatan dalam pelbagai bentuk yang boleh mendatangkan kerugian kepada ekonomi, contohnya seperti menipu, membuat spekulasi dan interaksi yang penuh dengan riba.

Bunga yang diperoleh daripada riba akan terus bertambah dalam bentuk spekulasi (hutang) kepada peminjamnya. Sikap ini secara tidak langsung boleh merosakkan peredaran ekonomi kerana apabila berakhirnya tempoh pembayaran balik, pihak peminjam masih belum mampu melunaskan segala hutang maka pemberi hutang (pemiutang) terpaksa mengambil tindakan,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, proses jual beli akan tergendala dan seterusnya boleh merugikan proses perdagangan di antara kedua-dua pihak.

Peruncit mengeluh kekurangan bekalan minyak masak dalam botol

7 Rabiulawal 1432H.[MOD] -

KUALA LUMPUR - Peruncit di sekitar Lembah Klang hari ini mengeluh kerana tidak mendapat bekalan minyak masak dalam botol yang secukupnya daripada pengilang bagi menampung permintaan pengguna.

Mereka mendakwa masalah ini timbul ekoran tindakan pengilang mengurangkan bekalan minyak masak dalam botol tetapi menambah pengeluaran minyak masak dalam bungkusan plastik.

Tinjauan di sekitar Chow Kit, Setiawangsa dan Wangsa Maju di sini mendapati kebanyakan kedai runcit telah kehabisan bekalan minyak dalam botol.

Peniaga mendakwa bahawa mereka dimaklumkan oleh pembekal bahawa pihak pengilang telah mengurangkan penghantaran jumlah bekalan minyak masak dalam botol kerana bimbang mengalami kerugian. - Bernama

Nota
Tinjauan krew Cina Islam semalam di beberapa pasar besar di sekitar Parit Buntar mendapati rak-rak minyak masak mulai kosong dan dikosongkan. Apakah akan berlaku semula krisis bekalan minyak semula bagi menyokong kenaikan harga ? Tunggu dan lihat.

Ketuanan Melayu Umno tidak laku kepada anak muda

Oleh : Muhammad Aizat Mohd Salleh
7 Rabiulawal 1432H.[MOD]-

Apabila memperkatakan tentang ketuanan Melayu, maka kita akan bercakap mengenai hak orang Melayu. Hari ini banyak pihak begitu lantang menyuarakan berkenaan itu terutama daripada Umno dan NGO Pro-Umno.
Bagi anak muda, sesetengah mereka berasa tidak ada keperluan ‘terpekik-pekik’ seperti mana yang dilakukan sesetengah pihak. Mungkin kerana anak muda hari ini tidak tahu langsung, ataupun barangkali sudah faham benar.Bagi anak muda, khususnya pasca-Merdeka yakni mereka yang lahir selepas Merdeka ataupun sepuluh tahun selepas merdeka, Ketuanan Melayu tidak boleh dipaksa kepada mereka untuk diperjuangkan. Lebih lagi anak muda yang faham.

Sejarah

Bukan bermaksud anak muda ini gagal menghayati sejarah, jauh sekali ‘menderhaka’ perjuangan tokoh-tokoh Melayu yang memperjuangkan kemerdekaan dahulu. Malah ada dikalangan mereka, walaupun tidak melaluinya (situasi perjuangan kemerdekaan), lebih menjiwai melalui penceritaan tokoh dan dokumentari.

Jika dahulu, pelajar dipaksa memahami sejarah melalui buku-buku teks sejarah yang kadangkala faktanya lebih berat sebelah yakni hanya memaparkan perjuangan tokoh Umno yang pro-penjajah. Mereka seumpama Dr Burhanuddin dilabel sebagai tokoh berhaluan kiri, walaupun beliau juga memperjuangkan kemerdekaan yang bersifat anti-penjajah.

Namun, anak muda hari ini, maklumat dan aksesnya lebih luas. Ada facebook, blog, e-book, wikipedia dan pelbagai lagi sumber maklumat untuk mengetahui sejarah.

Bahkan buku-buku sejarah orang Melayu yang bersifat analisis semakin banyak diterbitkan. Misalnya karya Dr Syed Hussin Ali bertajuk Melayu: Masalah dan Masa Depan dan The Malay Dillema karya Tun Dr Mahathir. Malah karya bertajuk Membina dan Meruntuh Malaysia yang ditulis oleh Datuk Ahmad Mustafa Hassan juga sebagai catatan sejarah berkenaan perjuangan Melayu era dahulu dan kini.

Tidak boleh tipu anak muda

Anak muda hari ini tidak lagi boleh ditipu dengan sejarah, apatah lagi ditipu dengan perjuangan menuntut Ketuanan Melayu.

Anak muda akan mempersoalkan dicelah manakah perjuangan Ketuanan Melayu, namun dalam masa yang sama hak mereka untuk mendapatkan biasiswa di dalam pendidikan yang sepatutnya diberikan kepada kesemua anak-anak Melayu dinafikan.

Anak muda juga akan mempersoalkan siapakah sebenarnya pejuang sebenar Ketuanan Melayu pada hari ini, apabila usul di dalam Dewan Undangan Negeri Selangor untuk mengembalikan kuasa Sultan ditolak oleh Adun Umno. Sedangkan anak muda boleh membaca sejarah tentang perjuangan Melayu itu.

Anak muda boleh dengan mudah mendapatkan fakta dengan luas dan dapat membezakan bagaimana harga barang yang melambung naik pada hari ini di negara Malaysia jika dibandingkan dengan negara-negara jauh lebih murah yang sama majunya dengan Malaysia.

Begitu juga anak muda akan mempersoalkan berkenaan ‘kekeringan’ peluang pekerjaan di negara tanah tumpah air mereka ini jika hendak dibandingkan dengan negara yang sudah merdeka sama seperti Malaysia. Semua itu anak muda ketahui.

Justeru untuk menipu ‘bulat-bulat’ anak muda dengan perjuangan Ketuanan Melayu sebagai pembela adalah tindakan yang meludah ke langit, terpercik ke muka sendiri.

Walhal nasib anak muda hari ini tidak juga berubah. Sudahlah perlu membayar semula pinjaman pendidikan, dengan peluang pekerjaan yang tidak menentu serta gaji yang tidak sepadan dengan harga barang dan perbelanjaan. Belum lagi memikirkan bagaimana tempat tinggal, jauh sekali mahu mendirikan rumah tangga.

Saya tidak pasti, bilakah akan berlaku ‘pemuda membakar diri’ kerana kesempitan ini. Kita jangan rasa tidak mungkin berlaku. Ini kerana sifat anak muda itu adalah tidak mudah dijangka (unpredictable).

Hutang isi rumah membimbangkan


7 Rabiulawal 1432H.[MOD] -


PETALING JAYA – Peningkatan hutang isu rumah yang ditanggung rakyat sekarang amat membimbangkan kerana ia akan merendahkan kuasa beli pengguna, sekali gus mengurangkan aliran tunai dan melembapkan ekonomi domestik.

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata, keadaan ini merunsingkan kerana antara puncanya tanggungan rakyat berkenaan pinjaman perumahan dan kenderaan menjadi sebahagian besar bayaran pinjaman keluarga setiap bulan.

Menurutnya, mengikut laporan statistik dari Bank Negara Malaysia, pada akhir November 2010, hutang isi rumah negara sudah mencecah RM557 bilion, bersamaan dengan 74 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Katanya, angka-angka ini menunjukkan prospek yang malap bagi ekonomi negara dan keupayaan rakyat menikmati taraf hidup lebih baik.

“Daripada hutang berjumlah RM557 bilion ini, RM118 bilion adalah pinjaman kereta, RM22 bilion pinjaman peribadi dan RM225 bilion pinjaman perumahan.

“Jumlah hutang kad kredit yang ditanggung rakyat adalah tinggi, dianggarkan RM200 bilion, menunjukkan rakyat menggunakan kad kredit untuk menanggung perbelanjaan harian,” katanya pada sidang media mingguan PKR semalam.

Selain itu, Azmin mendakwa harga kereta di Malaysia menjadi mahal disebabkan tiga jenis cukai, iaitu cukai import, cukai eksais dan cukai jualan.

“Kereta di bawah 1,500cc akan dikenakan sekurang-kurangnya 70 peratus cukai jika dipasang di Malaysia, iaitu 60 peratus untuk cukai eksais dan 10 peratus untuk cukai jualan, manakala cukai 100 peratus untuk kereta import, iaitu 30 peratus cukai import, 60 peratus cukai eksais dan 10 peratus cukai jualan.

“Ini bermakna bagi setiap kereta paling kecil dijual pada harga RM40,000, sebanyak RM16,500 cukai dibayar kepada kerajaan,” katanya.

Azmin mendakwa harga rumah semakin meningkat menjadi bebanan kepada rakyat, terutamanya yang berpendapatan rendah dan keluarga muda.

“Dianggarkan dua pertiga dari gaji mereka digunakan untuk membayar pinjaman rumah dan kereta, menyebabkan baki untuk perbelanjaan makanan, pakaian dan pendidikan menjadi terlalu kecil,” katanya.

Kata Azmin lagi, PKR akan adakan beberapa siri rundingan dengan kumpulan pengguna dan pakar untuk mencari dasar bagi menghapus dan menyelesaikan masalah yang semakin menekan rakyat pada hari ini.(Sinar Harian)

Beri tanah, bantu Melayu, ekuiti hanya 6-7%

7 RabiulAwal 1432H.MOD -
Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Syed Ali Alattas berkata beliau yakin golongan Melayu dan bumiputera akan berjaya mencapai sasaran kadar ekuiti sebanyak 30 peratus menjelang 2015.

Jelasnya, kadar berkenaan dapat dicapai sekiranya masalah membabitkan golongan itu dapat diselesaikan di peringkat pelaksana – khususnya pihak berkuasa tempatan.

Katanya, berdasarkan kajian DPMM, kadar ekuiti golongan itu pada masa kini hanyalah sekitar enam hingga tujuh peratus sahaja.

"Tapi kita tidak seharusnya beri angka sahaja. Semua orang boleh bercakap tapi kita perlukan tindakan yang konkrit untuk membantu bumiputera," kata Syed Ali (atas, kanan) dalam satu sidang media di pejabatnya di Bukit Damansara hari ini.

Tambahnya, isu melibatkan undang-undang kecil, termasuk melibatkan pelesenan dan dasar pemilikan tanah perlu diperbaiki memandangkan pihak berkuasa tempatan merupakan pihak yang paling dekat dengan golongan peniaga bumiputera.

Masalah melibatkan pembiayaan golongan peniaga itu juga perlu diselesaikan, termasuk bagi menyelesaikan soal pemilikan kedai dan memperbaiki sistem pengedaran runcit.

"Semua hutang kedai-kedai ini selesaikan dengan satu kaedah pembiayaan. Jika tidak, jika kedai mereka dilelong (timbul masalah).

"Teruslah beri tanah kepada (peniaga bumiputera). Kalau kita boleh beri tanah kepada orang berekar-ekar, ini orang yang (minta cuma seluas) sepuluh (kaki persegi) pun tak boleh kasi?

"Jadi perlu diselesaikan sekaligus. (Ini memerlukan) satu badan pembiayaan dan sistem baru yang komprehensif," katanya lagi.

Isu berkenaan merupakan antara yang akan diketengahkan dalam Makmal Sosioekonomi Melayu yang diterajui DPMM, kata Syed Ali lagi.

Makmal berkenaan merupakan salah satu inisiatif bawah TERAJU yang diumumkan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak semalam.

Isu berhubung kuota ekuiti bumiputera itu timbul ekoran bantahan anggota Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN) ke atas pelupusan kuota berkenaan melalui Model Baru Ekonomi (MBE), seperti didedahkan seorang anggota majlis itu semalam.(MKini)