12 November 2009

36 Taktik Peperangan: Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat

Taktik Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat merupakan salah satu taktik yang selalu digunakan dalam pertempuran. Daripada judul taktik tersebut, kita dapat merumuskan bahawa jika ingin menyerang musuh dari barat, jadi hendaklah berpura-pura menyerang musuh dari timur dahulu sebagai helah untuk memperdaya musuh. Apabila tentera musuh telah bergerak ke arah timur, kemudian strategi serangan dilancarkan dari barat iaitu ketika kekuatan musuh berada pada tahap yang paling lemah. Ini merupakan satu muslihat yang praktikal dalam bidang ketenteraan. Banyak pertempuran yang berlaku pada zaman purba telah menggunakan taktik tersebut

Pada abad ke-2 Masihi, seorang panglima Dinasti Han Timur, Zhu Juan telah mengetuai tentera untuk membanteras pemberontakan petani. Oleh sebab semua anggota pasukan pemberontak yang terdiri daripada petani itu melilit kepala dengan kain berwarna kuning, maka pasukan itu dikenali sebagai pasukan "kain kuning". Pada ketika itu, pasukan "kain kuning" bertempat di dalam kota Wan Cheng. Memandangkan pertempuran antara tentera kerajaan dengan pasukan pemberontak telah berlarutan lama, panglima Zhu Juan telah mengarahkan tenteranya untuk membina kubu pertahanan di luar kota itu untuk memperhatikan keadaan di dalam kota.

Lalu, Zhu Juan telah mengarahkan tenteranya berpura-pura akan melancarkan serangan dari sudut barat daya kota itu. Pasukan pemberontak telah kena tipu dan mengerahkan hampir kesemua tenteranya ke arah itu untuk menghadapi serangan musuh. Melihatkan pasukan pemberontak telah terpedaya, maka panglima Zhu Juan telah mengetuai tentera yang terdiri daripada ribuan orang askar yang terpilih telah melancarkan serangan hebat terhadap kota itu dari arah timur laut. Oleh sebab jumlah pasukan pemberontak di sudut timur laut kota itu agak kecil, maka tentera yang diketuai oleh Zhu Juan telah berjaya mengalahkan pasukan pemberontak dan menembusi kota itu dengan mudah.

Dalam penggunaan taktik Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat yang pentingnya mesti memperdayakan musuh supaya membuat keputusan yang kurang bijak dan juga kurang pertimbangan. Ini memerlukan pihak penyerang yang bijak mengatur strategi dengan menyembunyikan perkara yang sedang dirancang dan menggunakan serangkaian tipu muslihat supaya menyebabkan pihak musuh membuat pertimbangan yang tidak betul.

Dalam peperangan zaman moden, taktik Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat juga banyak diguna pakai. Pada tempoh akhir Perang Dunia II, pertempuran Normandy yang terkenal merupakan contoh yang berjaya hasil daripada menggunakan taktik tersebut.

Pada 6 hari bulan Jun 1944, Tentera Berikat telah melancarkan serangan dengan mendarat di pantai Normandy Perancis dan akhirnya berjaya menewaskan tentera Jerman. Sebelum pertempuran itu, pihak Tentera Berikat telah membuat persiapan selama dua tahun. Untuk memperdayakan tentera Jerman, Tentera Berikat telah membuat perancangan yang rapi dan menggunakan tipu muslihat seperti penyebaran maklumat palsu dan serangan terancang yang berpura-pura.

Akhirnya pihak Tentera Berikat telah berjaya meyakinkan tentera Jerman bahawa Tentera Berikat akan mendarat di Calais Perancis. Walaupun Tentera Berikat telah mendarat di Normandy, namun tentera Jerman tetap menganggap serangan Tentera Berikat cuma berpura-pura sahaja. Setelah serangan besar-besaran Tentera Berikat dilancarkan, tentera Jerman juga tidak bersedia menggunakan pasukan yang paling hebat dan terlatih yang dilengkapi dengan senjata maju untuk mempertahankan serangan Tentera Berikat. Ini telah menyebabkan tentera Jerman terlepas peluang yang paling baik untuk menewaskan Tentera Berikat. Dalam pertempuran tersebut, Tentera Berikat akhirnya mencapai kemenangan dan pertempuran ini telah menjadi salah satu pertempuran yang menentukan kemenangan pihak Tentera Berikat kemudian dalam Perang Dunia II.

Dalam penggunaan taktik Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat, kita mesti mendapat maklumat sepenuhnya mengenai pihak lawan, menganalisis fikiran pihak lawan serta memperhatikan sebarang tindakan pihak lawan untuk membuat pertimbangan yang menyeluruh supaya keputusan yang betul dan tepat dapat dibuat.

----Puspa.CRI/-

36 Taktik Peperangan: Merampas Rumah Terbakar


Merampas Rumah Terbakar bermaksud merampas barang-barang dalam keadan kekacauan ketika rumah sedang terbakar, dan juga difaham sebagai mengambil kesempatan untuk mengaut keuntungan ketika seseorang berada dalam keadaan kesukaran dan kecemasan. Walaupun taktik Merampas Rumah Terbakar boleh dikatakan satu muslihat yang jahat dan kejam, akan tetapi taktik tersebut memang sangat praktikal untuk digunakan dalam peperangan. Dalam buku 36 Taktik Peperangan, Merampas Rumah Terbakar juga dijelaskan sebagai mengambil kesempatan untuk menyerang ketika musuh dalam keadaan kecemasan, kerana inilah waktu yang paling senang untuk mencapai kemenangan.

Sebenarnya, taktik mengambil kesempatan untuk menyerang ketika musuh dalam keadaan kecemasan sudah lama dikuasai oleh orang China. Dalam buku abad ke-5 Sebelum Masihi sudah ada taktik menyerang sebaik sahaja musuh dalam keadaan kelam-kabut. Dalam "Seni Perang Sunzi", sebuah buku strategi peperangan yang sangat terkenal di China, malah dunia juga ada disebut taktik yang hampir sama dengan Taktik Merampas Rumah Terbakar. Dalam konteks itu, keadaan kelam-kabut tersebut boleh difahami sebagai ketidaktenteraman dalam negeri dan pencerobohan dari luar yang mungkin berlaku dalam bidang politik, ekonomi, sosial, bahkan malapetaka yang tidak dapat dijangka. Boleh dikatakan, walaupun betapa kuatnya sesebuah negara, syarikat ataupun kumpulan, jika hilang ketenteraman dan tatatertib, musuh atau pesaingnya akan memperoleh kesempatan yang dapat dipergunakan.

Dalam sejarah China, terdapat juga banyak pertempuran yang telah menggunakan taktik Merampas Rumah Terbakar. Saya bagi satu contoh:

Pada abad ke-5 Sebelum Masihi, China sedang berada dalam keadaan terpisah-pisah dan diduduki oleh pelbagai negeri kecil yang sering berperang antara satu sama lain untuk merebut seberapa luas wilayah. Negeri Wu dan negeri Yue yang terletak di kawasan tenggara China merupakan negeri berjiran. Kedua-dua negeri itu mempunyai kekuatan yang hampir sama dan juga mahu menewaskan pihak lain. Oleh sebab itu, pertempuran antara kedua-dua negeri ini sering berlaku. Akhirnya, negeri Yue dikalahkan oleh negeri Wu. Raja negeri Yue, Gou Jian telah ditahan di negeri Wu dan dijadikan hamba raja negeri Wu yang bernama Fu Chai. Gou Jian dengan tabah hati telah menanggung semua penghinaan daripada Fu Chai dan mengatasi kesukaran seperti kurang makan, tidur di kandang kuda dan kerja berat. Baginda juga melayani Fu Chai secara berhati-hati dan mengikut segala perintah Fu Chai serta tidak kisah akan apa-apa jua penghinaan yang dilemparkan terhadapnya. Dengan begitu, Gou Jian telah mendapat kepercayaan Fu Chai. Akhirnya baginda dibebaskan dan balik ke negeri Yue pada tiga tahun kemudian.

Selepas kembali ke negeri Yue, Gou Jian masih berpura-pura mengikut perintah negeri Wu seperti memberi ufti, mempersembahkan gadis yang cantik-cantik, barang kemas dan tukang mahir pada tiap-tiap tahun untuk mengambil hati Raja Fu Chai agar dapat menghapuskan kewaspadaannya terhadap negeri Yue. Serentak dengan itu, negeri Yue juga sedang mengambil langkah-langkah untuk mengukuhkan pertahanan dan mengembangkan ekonomi. Beberapa tahun kemudian, kekuatan negeri Yue telah banyak meningkat dengan pertambahan jumlah penduduk dan bahan-bahan keperluan yang mencukupi.

Di samping itu, Raja Gou Jian juga telah menyogok pegawai utama negeri Wu untuk memujuk Raja Fu Chai supaya menghantar tenteranya untuk berperang dengan negeri yang lain. Dengan ini, kekuatan negeri Wu tentu akan menjadi lemah setelah menggunakan banyak sumber semasa peperangan.

Raja negeri Wu merupakan seorang yang tidak suka mendengar nasihat orang lain dan hidup secara bermewah-mewah. Baginda telah menolak nasihat yang betul daripada para menterinya dan terus menikmati kehidupan yang mewah dengan sesuka hati sehingga sumber kewangan negeri hampir habis diguna.

Pada tahun 473 Sebelum Masihi, bencana kemarau yang serius telah melanda negeri Wu dan perasaan ketidakpuasan hati rakyat negeri itu juga telah mencapai kemuncaknya. Jadi, raja Gou Jian telah mengambil kesempatan tersebut untuk menyerang negeri Wu secara besar-besaran. Negeri Wu yang kekuatan pertahanannya sudah lemah ketika itu telah dikalahkan oleh tentera negeri Yue dalam masa yang pendek.

Raja Gou Jian dapat mengalahkan negeri Wu betul-betul kerana telah menggunakan kesempatan ketika musuh dalam keadaan kelam-kabut dan telah menjadi pelajaran klasik dalam sejarah ketenteraan China.

Taktik Merampas Rumah Terbakar juga banyak diguna pakai dalam perang zaman moden ini. Misalnya, pada penghujung abad ke-19, kekuatan negara penjajah Sepanyol semakin hari semakin lemah. Pada masa itu, rakyat di Cuba dan Filipina, dua negara yang dijajahinya telah melancarkan pemberotakan bersenjata untuk menggulingkan pemerintahan jajahan Sepanyol di sana. Jadi, A.S. yang baru muncul sebagai kuasa baru dunia telah mengambil kesempatan untuk melaksanakan tindakan ketenteraan dan telah mengambil alih kuasa pemerintahan terhadap Puerto Rico, Guam dan Filipina daripada tangan Sepanyol dengan kos yang sangat rendah.

Walau bagaimanapun, taktik Merampas Rumah Terbakar juga memperingatkan orang ramai supaya sentiasa mengekalkan perpaduan dalaman bagi mencegah berlakunya "kebakaran". Dengan begitu, kita tidak akan memberi kesempatan kepada musuh atau pesaing yang sentiasa mencari kesempatan untuk mengalahkan kita dan juga boleh mengelakkan kerugian atau kekalahan ketika dalam keadaan yang di luar jangkaan.

----Puspa.CRI/-

Wang Mei Zhi Ke : Melegakan Rasa Dahaga dengan Bayangkan Buah Plum Hilanglah Rasa Dahaga


Pada suatu masa dalam zaman kerajaan Tiga Negeri, Raja Negeri Wei, iaitu Cao Cao telah mengetuai tenteranya menyerang Zhang Xiu. Ketika itu, hari terlalu panas. Askar Cao Cao tidak tertahan akan cahaya matahari yang terik itu, baju mereka mula basah oleh keringat yang mengalir deras, malah ada beberapa orang yang kurang kuat, pengsan di tepi jalan.

Melihat kemaraan tenteranya semakin perlahan, Cao Cao amat risau kerana takut mereka akan terlepas peluang yang terbaik untuk berperang. Namun, beribu-ribu orang askarnya itu, masih tidak ada air untuk diminum. Jadi bagaimana pula mereka mampu mempercepat perjalanan? Baginda segera memanggil pemandunya, dan bertanya dengan suara yang rendah:

"Adakah sumber air dekat sini?"

Pemandu itu menggeleng-gelengkan kepala, dan berkata:

"Sumber air terdekat berada di sebelah sana gunung ini, masih agak jauh dari kedudukan kita."

Melihat askarnya yang menderita kehausan, Cao Cao terfikir satu cara yang bijak, dan mengarahkan dengan kata-kata, "Tidak jauh lagi akan kita temui banyak pokok plum. Buahnya yang segar terasa masam manis, boleh melegakan rasa dahaga kita. Marilah kita cepat-cepat menuju ke hutan plum itu."

Ketika mendengar kata-kata yang memberangsangkan itu, askar-askar baginda tidak sabar-sabar lagi ingin merasai buah plum tersebut sehingga air liur mereka hampir terkeluar meleleh, membuatkan rasa dahaga mereka terus hidang.

Peribahasa ini membawa pengertian bahawa ketika seseorang gagal mendapatkan sesuatu benda yang diingininya, dia akan menyenangkan hatinya dengan angan-angan yang bukan-bukan, seperti askar Cao Cao tersebut. Ketika menderita kehausan, mereka membayangkan buah plum yang rasanya masam, untuk melegakan rasa dahaga.CRI/-

Hua Bing Chong Ji : Melukis Kuih Lempeng untuk Melegakan Rasa Lapar


Peribahasa "Hua Bing Chong Ji", atau melukis kuih lempeng untuk melegakan rasa lapar, membawa pengertian yang sama dengan "Wang Mei Zhi Ke". Ceritanya begini:

Pada zaman kerajaan Tiga Negeri juga, iaitu pada tahun 220 Masihi hingga tahun 280 Masihi, di Negeri Wei, ada seorang pegawai kanan yang amat bijak, namanya Lu Yu.

Pada suatu hari, Raja Negeri Wei ingin mencungkil bakat baru untuk mengisi jawatan kosong di jabatan kerajaan. Selepas menimbangkan peserta yang dicalonkan oleh pegawainya, baginda berkata:

"Beta mahu Lu Yu mencungkil bakat baru untuk jawatan kerajaan. Beta tak mahu orang yang hanya mempunyai reputasi baik sahaja, tetapi tidak ada kebolehan dan keupayaan yang sebenar. Reputasi itu bagaikan lempeng yang dilukis pada dinding, untuk dilihat sahaja, tetapi tidak boleh dimakan."

Lu Yu mencadangkan supaya bakat pegawai dicungkil melalui ujian. Sejak itulah, pegawai-pegawai kanan kerajaan dilantik mengikut kebolehan sebenar mereka. Cara mencungkil bakat yang dikemukakan oleh Lu Yu mendapat pujian yang cukup meluas daripada rakyat jelata.

Peribahasa "Hua Bing Chong Ji" mula-mula disebut oleh Raja Wei untuk merujuk kepada mereka yang hanya mempunyai reputasi baik sahaja, tetapi tidak ada kebolehan dan keupayaan yang sebenar. Sekarang, peribahasa ini membawa pengertian menyenangkan hati sendiri dengan angan-angan yang bukan-bukan.CRI/-

Fikrah Islamiah berwajah baru

Oleh : Ahmad Baei Jaafar
Fikrah Islamiah

Fikrah Islamiah berwajah baru dengan sedikit perubahan pada loyout. Diharapkan Pelawat Blog ini lebih selesa dengan persembahannya. Bacalah demi memperoleh ilmu dan mempraktikan pengajarannya. Semoga anda diramati Allah.

Jika anda ada cadangan boleh kemukakan pandangan dengan sebaiknya.


Solat Hajat & Ceramah Perdana

Bagan Serai

Email : Zamri Keciks

Kampung Padree, Bagan Serai: Pembuangan sisa kelapa sawit di kawasan perkampungan menyebabkan kegelisahan beberapa orang penduduk Kampung Padree Bagan Serai. Dari tinjauan yang dibuat, kelihatan longokan tandan kelapa sawit yang ditinggalkan ditepi jalan.

Keadaan ini menyebabkan bau busuk dan menjadi tempat pembiakan lalat. Longokan hampas kelapa sawit ini dipercayai dibuang oleh sebuah kilang memproses kelapa sawit berhampiran. Dimaklumkan ada beberapa orang yang mengalami sakit perut dan cirit birit. Dengan ini saya minta kerjasama dari pihak yang terlibat supaya menghentikan pembuangan sisa tersebut dan membersihkan semula sisa yang telah dibuang.

Longokan hampas kelapa sawit yang ditinggalkan di tepi jalan sepanjang jalan

Longgokan hampas kelapa sawit ini menutupi sebahagian jalan menyebabkan laluan menjadi sempit.

Politik Perkauman SMS UBN

Oleh: Nash Ar-Rawy

Satu Malaysia Sekular ( SMS ); begitulah kondisi dan situasi negara ini dulu dan kini.; sejak kolonial British keluar daripada tanah air. Jika anda mahu fenomena ini bertukar kepada Negara Berkebajikan dan keadilan untuk semua berdasarkan kepada prinsip-prinsip sejagat yang ada dalam Islam ( Pas For All ). Pastikan akan datang ; iaitu , PRU 13 kemenangan berada di pihak kebenaran dan musnahnya kejahatan, kerakusan , kezaliman , kemaksiatan, kebongkakan dan ego politik SMS UBN untuk selama-lamanya. Sebagaimana firmanul Lahu , “ wa qulja alhakku wazahaqal batil ‘’( apabila datang yang hak, maka musnahlah kebatilan ).

Setakat menjatuhkan UBN di Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor sahaja tiada memadai kerna puak ekstemis nasionalis sekular; masih lagi menguasai kerajaan persekutuan dan menguasai semua kementerian . Termasuklah PDRM, SPRM, SPR, Mahkamah , petronas , khazanah dan kewangan negara .

Ini bermakna UBN masih lagi ada talian hayat melalui agensi kerajaan tersebut dan dengan menguasai khazanah negara; walaupun kecundang di beberapa buah negeri dalam PRU 12 . Tetapi, masih bisa lagi melakukan autokrasi ke atas rakyat dan tradisi politik wang dan kronisma.

Ini menyemerakkan lagi identiti kesekularan UBN kerna seharusnya , Allah dan Rasul di dahulukan dan Ad-deen Waddaulah diutamakan ; barulah keberkatan dan rahmah Allah melimpahi rakyat dan negara , insyaAllah. Yakni, menjurus kepada Negara “ Baidatun thoiyibatun warabbun grofur “ ( Negara yang kaya raya , aman damai dan mendapat keampunan ‘Dia’)

Tetapi, apabila UBN mengamalkan Politik SMS ( Sekular Satu Malaysia ) maka berlakulah kesyaitanan ke-Berhala-an sekularisme ialitu ; ‘ The End Justifies The Means “ ( Matlamat menghalalkan cara resepi politik Machievelli ) . Antaranya kudeta ( rampasan kuasa ) secara rakus , bongkak dan tiada berperlembagaan di negeri Perak . Menangkap 500 orang demonstran Anti ISA secara aman dan tanpa senjata . ISA itu sendiri adalah tiada Islamik kerna penangkapan dan penghukuman dalam tahanan ISA tanpa bicara adalah zalim dan tiada berperikemanusiaan dan melanggar prinsip –prinsip demokrasi sejagat dan peruntukan perlembagaan Malaysia sendiri; yang membenarkan kebebasan menyatakan pendapat , bersuara dan berpersatuan serta berkumpul secara aman ( ‘a peaceful unarmed assembly’ ). Yakni. jaminan perlembagaan.

Politik SMS meletakkan PM melalui perkudaannya iaitu; PDRM mengatasi perkara asasi dalam perlembagaan Malaysia yang lebih besar dariapada Akta Polis sekalipun dengan menyalahgunakan kuasa eksekutif . Memerintah polis melakukan pengekangan ke atas ceramah-ceramah Pakatan Rakyat dan menahan pencermah-pencermahnya. Akan tetapi, akhirnya Dr. Hatta memenangi kes beliau yang di tahan polis sewaktu berceramah . Keputusan mahkamah ini membuktikan bahawa ceramah di dalam premis sendiri tiada memerlukan permit polis.

Politik SMS juga menjelekkan lagi demokrasi apabila speaker Kerajaan Negeri Perak yang sah iaitu, Sivakumar di heret keluar daripada Dewan Persidangan Negeri, dengan menggunakan bantuan polis yang tiada berhak berada di dalam dewan . Bahkan yang mempunyai otoriti di dalam mana-mana Dewan Perundangan Negeri di dalam dunia ini . Bukannya PM, SS, IGP , peguam negara atau hakim negara . Tetapi, adalah Speaker Dewan Perundangan Negeri . Ini ada kerna beliau adalah Pengerusi Badan Perundangan Negeri Bagaimanapun, politik SMS bisa digunapakai polis dan SS tangkap speaker . Jika Badan Perundangan Negeri tiada bisa dihormati lagi oleh PM , siapa yang gangster ! Inilah kerakusan politik SMS UBN . Jangan lupa rakyat bukannya warga tahun 70an yang bisa ditipu dengan salah informasi propaganda UBN . Tetapi, celik siber yang menunggu PRU 13 dengan penuh kesabaran untuk menamatkan riwayat UBN.dan politik SMS

Sehingga mutakhir ini, hak peuntukan petronas , 5% ke atas rakyat Kelantan masih lagi di kongkong dalam cengkaman politik SMS. Pengkhianatan ke atas peruntukan perlembagaan persekutuan dalam hal Bahasa Melayu masih lagi bersandiwara apabila penggunaan Bahasa Malaysia dalam mata pelajaran matematik dan sains ditangguhkan bukannya dimansuhkan kerna demi untuk memenuhi kontrak kroni UBN yang telah menelan belanja sebanyak RM 5 Billion sebagaiman pengakuan PM sendiri. Sewaktu perlaksanaannya mengapakah tiada bisa ditangguhkan ? Terus sahaja secara mendadak , gopoh dan rakus memaksakan perlaksanaannya ke atas guru-guru dan murid-murid ; sekalipun mendapat tentangan daripada pelbagai pihak ! Inilah dia politik SMS. Anak-anak bangsa yang akhirnya menjadi mangsa politik SMS UBN.

Politik SMS yang kononya untuk meraih sokongan bukan Melayu yang merosot sekali dalam PRU 12 . Namun, terbongkar rahsia politik perkauman SMS apabila problema ternakan babi di Kedah bisa diselesaikan dengan baik sekali oleh pimpinan PR yang tiada bisa ditangani oleh politik SMS UBN selama lebih daripada 30 tahun.

Kecundangan dengan semerak perkauman; permainan isu babi, politik SMS UBN cuba pula bermain dengan isu perkauman dengan masyarakat Hindu pula di seksyen 23, Shah Alam. Bukankah pimpinan PR telah berani turun ke padang berinteraksi dengan penuh hormat dengan masyarakat India untuk menangani isu perpindahan kuil ke tempat yang lebih baik sebagaimana perayaan pelita masyarakat Tionghua telah dipertempatkan di tempat yang paling kondusif dan menyeronakkan mereka; yang tiada bisa diperdulikan oleh politik SMS UBN , selama lebih 26 tahun. Tetapi, diadu-domba dengan politik perkauman SMS. Ini fakta yang diperhatikan oleh masyarakat satu Malaysia akan permainan kotor politik perkauman SMS UBN.

Semua orang tahu siapakah dalang disebaliknya kalau bukan kalangan ekstremis assobiyyah Melayu SMS Umno yang mengheret kepala lembu yang masih berdarah , tetapi cuba berpalit kepada Pas . Namun , identiti mereka mudah di kenali oleh masyarakat setempat.

Ternyatalah potitik SMS UBN ini hanya bisa hidup dengan talian hayat tradisi mereka iaitu, ‘ racist’ atau perkauman yang tidak bisa lagi dipakai dan di tolak oleh masyarakat satu Malaysia. Lawan kepada politik SMS UBN adalah politik “Ad-Deen waddaulah “ dan “ Ad-deen wa syariah “ yakni ; Islam For All ! PAS For All yang menghapuskan politk perkauman dan politik SMS UBN . Islam For All sebagai asas kemasyarakan, ketatanegaraan, perundangan, kepolitikan dan sosio –ekonomi dalam konteks “Ad- Deen Waddaulah” yang tiada memisakkan paksi dan panduan beragama dalam politk yang samasekali berbeda dengan politk SMS UBN ; matlamat menghalalkan cara yang memisahkan politik daripada agama.

Poltik Islam yang dibawa PAS sejak dahulu lagi adalah berasaskan kepada ‘ The Arts And Science Of How To Govern ‘ dengan mendahulukan Allah dan Rasul yakni, Kitabullah dan Assunnah sebagai teras pemerintahan negara bukannya poltik SMS UBN yang bernadikan dan hidup dengan perkauman dan ‘chaos’(mageran ) seperti yang pernah mereka lakukan di Kelantan . Tahukah anda politik SMS ini mencetuskan trajedi 13 Mei yang bisa berlaku dalam satu Malaysia; tetapi tiada pernah tercetus di Kelantan di bawah pemerintahan PAS walaupun orang Melayu adalah 90 %; kerna Islam menjamin keselamatan ummah dan semua kaum .

PASTI Parit Buntar anjur kem motivasi solat

Email : Zamri keciks

PARIT BUNTAR , 10 Nov. : Pendedahan bersolat kepada anak-anak mesti bermula dari kecil. Justeru itu, Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Parit Buntar telah menganjurkan Kem Motivasi Solat kepada pelajar PASTI Parit Buntar di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin, Titi Serong.

Menurut Pengarah PASTI Parit Buntar Mohd Amirul Hasni, program ini disertai oleh hampir 200 orang pelajar PASTI Kawasan Parit Buntar.


Fokus utama Kem Solat ialah wudhuk dan rukun solat. Tumpuan diberikan kepada Niat Solat, Surah Al-Fatihah dan Tahiyat Akhir di samping amali perlaksanaan Rukun-rukun Fi'li.

“ Kem ini lebih menekankan kepada praktikal solat memandangkan ramai pelajar PASTI yang boleh menguasai membaca rumi dan bacaan-bacaan solat di dalam Bahasa Arab”katanya

Beliau berharap pelajar PASTI mampu menjadi manusia yang lebih cemerlang terutama daripada sudut ibadah, menghormati orang tua, bersopan dalam berkata-kata dan berakhlak mulia.

“ Tidak dapat dinafikan, belajar solat adalah satu proses dan tidak mampu dicapai hanya dalam masa beberapa jam. Namun, sekurang-kurangnya peserta dapat memperbetulkan apa-apa yang kesalahan yang dilakukan di dalam solat sebelum ini” katanya


Mengantuk dan menguap

Email :aZuRa

Salah satu perkara yang sering mengganggu kerjaya kita adalah “MENGANTUK”.. Menguap merupakan ciri2 orang yang mengantuk. Sebenarnya ia merupakan gangguan syaitan yang menginginkan kita lalai dengan tanggungjawab yang telah diamanahkan kepada kita. Maka di sini ingin saya kongsikan tips dari Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa sallam untuk menangani gangguan syaitan ketika “MENGANTUK” yang menyerang melalui senjatanya “MENGUAP”.

HADIS TENTANG MENGUAP :

الْعُطَاسُ مِنَ اللّهِ , وَالتَّثَاؤُبُ مِنَ الشَّيْطَانِ , فَإِذَا تَثَاءَبَ أَحَدُكُمْ فَلْيَضَعْ يَدَهُ عَلَى فُيْهِ , وَإِذَا قَالَ : آهْ , آهْ , فَإِنَّ الشَّيْطَانَ يَضْحَكُ مِنْ جَوْقِهِ . وَإِنَّ اللّهَ عز جل يُحِبُّ الْعُطَاسَ , وَيَكْرَهُ التَّثَاؤُبَ

"Bersin itu dari Allah dan menguap itu dari syaitan. Jika salah seorang kalian menguap, maka tutuplah mulutnya dengan tangannya dan jika ia mengatakan `aaah... ' , maka syaitan tertawa di dalam perutnya. Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan membenci menguap." (Hadis riwayat. At-Tirmidzi )


FAEDAH DARI HADIS:

1. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam memberitahu kita bahawa menguap berasal dari syaitan gangguan Syaitan.

2. Oleh itu, apabila kita menguap atau terasa hendak menguap :

a. Berusaha menahannya sedaya upaya.

Sabda Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam :

"Apabila salah seorang dari kalian menguap dalam solatnya, hendaklah ia berusaha menahan menguapnya sedaya mampu kerana ia boleh menyebabkan syaitan masuk." (Hadis riwayat. Muslim)

b. hendaklah kita menutup mulut (samada dengan tangan kiri atau kanan, depan atau belakang, kerana Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa sallam tidak menetapkan mana2 bahagian),

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda (maksudnya),

“Jika seseorang dari kalian menguap, maka tutuplah mulut dengan tangannya kerana sesungguhnya syaitan masuk (ke dalam mulut yang terbuka) .” (Hadis Riwayat Muslim)

c. Elak dari mengeluarkan bunyi ketika menguap. Seperti “Haaaaaah” Kerana apabila seseorang itu menguap sambil mengeluarkan bunyi, maka Syaitan akan ketawa. (mungkin sebab tulah ada orang terdengar hantu2 ketawa di banggunan baru ijn :-).

d. Elakkan juga mengangkat suara ketika menguap.

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda (maksudnya),

“Menguap adalah dari Syaitan. Maka apabila seseorang dari kalian menguap, tahanlah (dari menguap) dengan sedaya upaya mungkin kerana sesungguhnya apabila seseorang itu menguap sambil berbunyi “Haaa” maka Syaitan akan mentertawakannya.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Maka, apabila anda bebas dari gangguan syaitan, anda pasti dapat melaksanakan tanggungjawab anda dengan cemerlang….InsyaAlla h.

Allahu a'lam.

" Wahai Tuhanku, aku tak layak ke SyurgaMu, namun tak pula aku sanggup ke nerakaMu, ampunkan dosaku, terimalah taubatku, sesungguhnya Engkaulah Pengampun dosa² ku. Amin Ya Rabbal'alamin "

Kata ustaz : "kita ini semuanya sama,tiada beza muda ataupun tua,jangan menyombong atau takbur sesama manusia,sekalipun kita berpangkat atau berilmu-kerana di sisi ALLAH SWT kita semuanya sama - cuma yang membezakan kita hanyalah AMAL dan TAQWA"

`HUBUNGAN SENYAP' DENGAN UMNO BAGAIKAN UMPAN BANGKAI KEPADA PAS

Oleh: WFAUZDIN NS

Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan masih mengharapkan agar PAS dan Umno dapat mengadakan `hubungan senyap' kononnya demi perpaduam Melayu Islam di negara ini. Nampaknya amat bersungguh Umno ingin meminang PAS walaupun secara terang-terang PAS tidak terliur dengan tubuh batang Umno yang dipenuhi kurap dan kudis buta itu. Percubaan

awal sewaktu adanya perjumpaan sulit `dalam kelambu' antara PAS dan Umno di Selangor sejurus PR menguasai Selangor selepas Pilihanraya Umum ke 12 telah gagal, Umno merasa amat kecewa kerana umpan mereka tidak dimakan hanya sekadar dihidu oleh dua tiga kerat pemimpin PAS yang `lapar' kepada umpan tersebut. Alhamdulillah, Allah telah menyelamatkan PAS dari termakan umpan berupa bangkai tersebut setelah diketahui umum tentang `hubungan haram' tersebut.

Umno tidak akan senang duduk selagi PAS berada di dalam PR. Umno inginkan PAS bersendirian berjuang agar memudahkan mereka `memperbodohkan' PAS. Adakah Umno bersungguh-sungguh ingin mendaulatkan Islam di negara ini apabila cuba mengumpan PAS untuk tidor sekelambu? Pendek kata, Islam pasti tertegak di negara ini apabila PAS sanggup bersama Umno. Nasib baik pemimpin-pemimpin PAS lebih cerdik dari Ketua Penerangan Umno berkenaan. Pelawaan Umno ditolak mentah-mentah dan yang terbaru di dalam seminar PAS baru-baru ini, PAS komited untuk terus bersama PR. Ini yang membuatkan Umno senak perut dan sakit jiwa.

Bagi mendatangkan curiga di kalangan rakan-rakan di dalam PR, Ketua Penerangan Umno bertindak bodoh dengan menyatakan Umno bersedia untuk bersama dengan PAS secara senyap-senyap. Jika benar ingin dilakukan secara senyap-senyap, mengapa perlu dihebahkan di dalam akhbar? Bukanlah senyap namanya, wahai Ahmad Maslan!! Cerdik sungguh Ketua Penerangan Umno ini. Sewajarnya Umno merasa malu apabila belum datang meminang, sudah ditolak tapi semenjak bila Umno tahu malu?

Sebenarnya Umno amat takut jika PAS terus bersama PR kerana dengan kerjasama mereka di dalam PR lah yang membuatkan Umno kini lumpuh selepas Pilihanraya Umum yang lalu. Ejen-ejen dan broker-broker Umno di dalam PAS telah diketahui umum. Umno amat bimbang jika ejen-ejen ini ditendang keluar dari PAS. Oleh itu, Umno perlu bertindak awal untuk menyatakan PAS harus bersama Umno jika ingin selamatkan Melayu dan Islam. Semenjak bila Umno terlalu sayangkan Melayu dan semenjak bila pula Umno begitu prihatin dalam soal agama?

Bagi saya, kata-kata dan harapan Ketua Penerangan Umno tersebut umpama umpan bangkai untuk meracuni PAS. Sehubungan itu, wajib bagi PAS menolak Umno jika ingin selamatkan Islam yang melangkau kepentingan bangsa Melayu. Jika orang-orang Cina dan India sendiri tidak mempercayai Umno, apakah PAS masih percaya pada Umno?


JAMBATAN RUNTUH: ISU KESELAMATAN PELAJAR DIPERSOALKAN

Email : safarizal saleh

Kenyataan Media (10 November 2009)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) bersetuju dengan kenyataan Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran (Bahagian Dasar dan Pembangunan Pendidikan), Dr. Haili Dolhan yang berkata, kementerian tidak akan melindungi atau menyembunyikan fakta sebenar dalam kejadian jambatan gantung runtuh yang mengakibatkan tiga murid maut di Pusat Kokurikulum Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Kinta Selatan di Kuala Dipang, 27 Oktober lalu akan didedahkan kepada umum.

Malah DPPN Pk mendesak isu keselamatan pelajar juga mesti diutamakan di dalam program Kokurikulum yang di anjurkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri (JPN). Walaupun isu surat kebenaran daripada Ibu Bapa dan penjaga telah di bangkitkan dan di pertikaikan, DPPN Pk masih belum melihat jaminan konkrit daripada kementerian di dalam isu ini. DPPN Pk juga yakin rakyat tidak akan bersetuju bahawa pampasan wang ringgit semata-mata sebagai ganti kematian anak-anak mereka.

DPPN Pk menyarankan kepada semua Ibu Bapa atau penjaga selagi isu keselamatan tidak diutamakan oleh kementerian atau JPN, Ibu Bapa dan penjaga berhak untuk tidak membenarkan anak-anak mereka menangung risiko yang bahaya di hadapan mereka. Jaminan ini penting supaya anak-anak yang akan mengikuti program seumpama ini tidak berhadapan dengan kejadian yang amat menyedihkan kembali sekali lagi.


SALMAN HAJI SALEH
Naib Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Speaker: Abu Hasan bukan lagi ADUN

Speaker DUN Kedah, Datuk Dr Abdul Isa Ismail, hari ini menegaskan bahawa Datuk Abu Hasan Sarif bukan lagi ADUN walaupun mahkamah belum membuat sebarang keputusan mengenai kedudukannya.

Beliau berkata, Abu Hasan telah hilang kelayakan selepas ADUN Kota Siputeh itu gagal menghadiri sesi DUN dua kali berturut-turut yang menyalahi Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah (UTKK).

"Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah buat keputusan yang lain, saya anggap bertentangan dengan peruntukan 51 UTKK, jadi saya minta kepada mahkamah semak semula keputusan SPR.

"Jadi sementara nak semak, mengikut pandangan kita, kedudukan dia (Abu Hasan) bukan lagi anggota dewan sejak 17 Ogos lalu, tidak timbul subjudis," katanya ketika ditemui pemberita di Yan hari ini.

Beliau diminta mengulas isu pembatalan surat jemputan kepada Abu Hasan bagi menghadiri sidang DUN pada 17 November ini.

Abdul Isa berkata, surat berkenaan telah dihantar secara umum yang ditandatangani oleh setiausaha dewan kepada anggota-anggota dewan.

"Setelah mendapati surat berkenaan turut dihantar kepada beliau (Abu Hassan), saya sendiri telah membatalkannya," katanya. BERNAMA

MalaysiaKini/-

Hasan terima surat tunjuk sebab

Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali hari ini mengakui telah menerima surat tunjuk sebab daripada jawatankuasa disiplin parti berhubung beberapa isu kontroversi di negeri itu.

Ditemui wartawan selepas pembentangan bajet di DUN Selangor hari ini, beliau yang juga exco hal-ehwal agama Selangor mengesahkan telah menerima surat tersebut semalam.

ADUN Gombak Setia, yang enggan mengulas kandungan surat berkenaan, bagaimanapun berkata beliau akan memberi jawapan kepada jawatankuasa tersebut dalam bentuk bertulis.

"Tidak perlu tahulah, itu hal dalaman parti," katanya di lobi bangunan DUN Selangor petang ini.

"Apa yang diminta itulah saya akan kemukakan. Selepas itu, terserah kepada jawatankuasa disiplin."

Jelasnya, beliau tidak bimbang dengan keputusan yang bakal diambil oleh jawatankuasa berkenaan.

"Perkara itu bukan susah sangat, benda yang nak dijawab itu sudah jelas.

"Tidak ada apa yang saya rasa ada keraguan atau kebimbangan. Benda ini biasa," katanya lagi.

Pengerusi jawatankuasa disiplin Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini dilaporkan berkata surat tunjuk sebab itu dihantar kepada Dr Hasan dan beberapa lagi pemimpin.

Keputusan menyiasat PAS Selangor dicapai dalam mesyuarat khas jawatankuasa pusat PAS pada 28 Oktober lalu yang diadakan susulan desakan Mursyidul Amnya Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat agar muktamar khas dipanggil bagi membincang "beberapa kerat pemimpin bermasalah", termasuk Dr Hasan.

Jika didapati bersalah, Dr Hasan boleh dikenakan tindakan penggantungan keahliannya dalam PAS atau dipecat daripada parti itu, Tuan Ibrahim dipetik sebagai berkata.

Beberapa kenyataan pemimpin PAS Selangor itu, yang dianggap tidak selari dengan kepentingan kerajaan Pakatan Rakyat negeri, diungkit semula baru-baru ini susulan kemerosotan undi parti pada pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang.

Kenyataan Dr Hasan itu yang dianggap negatif, antaranya, melibatkan isu jualan minuman beralkohol dan siasatan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat).

MalaysiaKini/-

Kes Lingam: Pembangkang dedah 'saksi utama'

Ahli Parlimen pembangkang R Sivarasa hari ini membawa ke Parlimen, Jayanthi LG Naidu, yang dikatakan menjadi 'saksi utama' yang dicari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam kes Datuk VK Lingam.

Ini ekoran kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Azri Abdul Aziz semalam bahawa SPRM tidak dapat menghubungi saksi utama dalam siasatan kes tersebut.

Nazri juga dilaporkan berkata, siasatan lanjut tidak dapat dilakukan oleh SPRM kerana saksi utama itu tidak dapat dikesan.

Berikutan itu, SPRM telah mengklafikasikan kes tersebut itu sebagai 'tiada tindakan lanjut'.

Sebaliknya, Jayanthi pula mendakwa bahawa beliau bersedia pada bila-bila masa untuk membantu SPRM dalam menyiasat tersebut.

Katanya, selepas kenyataan bertulis Nazri itu pada 23 Oktober lalu, beliau terus menghubungi SPRM, bertanyakan siapakan saksi utama yang sedang dicari itu.

"Mereka tidak dapat menjawab soalan saya," katanya kepada pemberita di Parlimen.

MalaysiaKini/-

MB dedah info rahsia tiga projek

Kerajaan Selangor akan mendedahkan mulai esok tiga dokumen berkaitan projek pembangunan di negeri itu yang didakwa telah menguntungkan syarikat-syarikat tertentu bawah pentadbiran BN.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pendedahan dokumen yang kini dikelaskan bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) akan dilakukan melalui bidang kuasanya sebagai menteri besar Selangor seperti yang diperuntukkan dalam Seksyen 2(C) akta berkenaan.

Katanya, peruntukan undang-undang itu memberi kuasa kepada menteri dan menteri besar untuk membatalkan pengkelasan "rahsia" atau "sulit" sesuatu dokumen bawah OSA.

Pendedahan tersebut bertujuan mengurangkan kejadian rasuah dan penyalahgunaan peruntukan serta memberi pendedahan kepada masyarakat mengenai kelebihan berkaitan kebebasan maklumat, jelasnya.

"Apa yang kita hendak tunjuk, kita ada projek yang ditinggalkan. Rakyat tidak tahu siapa yang terlibat, berapa nilai tanah itu dan sebagainya," katanya di luar sidang DUN selepas membentangkan belanjawan negeri hari ini.

Jelasnya, projek yang akan didedahkan itu melibatkan satu projek penghutanan semula untuk tujuan komersil dan dua lagi projek, masing-masing di Bukit Botak, Selayang dan Bukit Cerakah, Shah Alam.

"Satu berkaitan projek penghutanan semula. Satu lagi mengenai kegagalan Bukit Botak, projek perumahan untuk setinggan. Ketiga adalah laporan mengenai Bukit Cerakah," tambah Abdul Khalid.

Beliau berkata, salah satu daripada kes yang akan didedahkan itu melibatkan tanah kerajaan seluas kira-kira 2,000 ekar yang telah diberikan kepada penduduk.

"Penduduk ini membuat perjanjian dengan satu pemaju untuk membina rumah di atas tanah mereka. Pemaju berjanji membayar mereka RM360,000 untuk tiga ekar. Akhirnya mereka tidak dapat aset tersebut dan mereka kehilangan semua wang," katanya.

Beliau juga berkata, beberapa laporan mengenai projek-projek berkenaan akan dikemukakan dalam sidang DUN.

"Bila kita tahu mengenai perkara ini, kita akan dapat membincangkan dengan baik dan produktif dengan mangsa-mangsa projek ini," katanya.

Sehubungan itu juga, Khalid berkata kerajaan Selangor akan memperkenalkan satu enakmen baru berkaitan hak kebebasan maklumat yang akan dibentangkan dalam sidang DUN akan datang.

"Apa yang kita hendak tunjuk, kebebasan maklumat memberi lebih kelebihan untuk membuat keputusan berbanding (kerahsiaan) bawah OSA pada masa sekarang," katanya.

Jelasnya, enakmen berkenaan masih perlu dikaji sebelum dibentangkan kerana mungkin akan berhadapan tentangan daripada Peguam Negara kerana dianggap mendatangkan konflik bidang kuasa persekutuan dalam akta OSA.

"Sebab di bawah perlembagaan (negara), undang-undang persekutuan boleh melebih undang-undang negeri," jelasnya.

MalaysiaKini/-

Pelajar ponteng, parah terjatuh bangunan

Seorang pelajar lelaki yang dikesan ponteng daripada menghadiri perhimpuan mingguan sekolahnya ditemui parah, dipercayai terjatuh dari tingkat empat bangunan sekolahnya hari ini.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kangar DSP Ismail Che Isa berkata pelajar Tingkatan Empat Sekolah Menengah Perlis itu dikesan gagal menghadiri perhimpunan pukul 8 pagi bersama seorang lagi rakannya.

Seorang guru menemui kedua pelajar itu bersembunyi di tingkat empat bangunan sekolah terbabit dan ketika dihampiri, keduanya dikatakan terjun dari bangunan itu pada paras ketinggian 12 meter.

Seorang ditemui dalam keadaan parah di bawah bangunan itu manakala seorang lagi tidak dapat dikesan, katanya.

Ismail berkata pelajar berusia 16 tahun itu patah paha kirinya selain mengalami pendarahan pada hidung dan dihantar ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) untuk rawatan. BERNAMA

MalaysiaKini/-

ADUN Titi Serong adakan lawatan rutin ke Pasar Awam Parit Buntar.

Drs. Khalil meninjau sebuah gerai menjual kuih muih sambil mengatakan sesuatu kepada pemilik gerai tersebut.

PARIT BUNTAR, 10 Nov :- ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim telah melakukan lawatan rutin ke Pasar Awam Parit Buntar disini hari ini. Tujuan lawatan itu adalah untuk meninjau masalah yang dihadapi oleh peniaga-peniaga yang berniaga disitu.

Menurut Setiausaha ADUN berkenaan, Hj. Zakaria Abdullah semasa ditemui menjelaskan bahawa terdapat beberapa rungutan yang disampaikan oleh peniaga-peniaga di pasar berkenaan.

Antaranya mereka merungut dengan pembaikan bangunan pasar tersebut yang nampaknya tidak sempurna terutama dibahagian palong cucuran air disekeliling bangunan itu.

menurut tinjauan lawatan itu memang didapati palong yang kebanyakannya bocor tidak diganti tetapi cuma di tutup dengan kepingan zink berwarna biru dan masih bocor bila berlaku hujan.

Hj. Zakaria juga memaklumkan terdapat rungutan mengenai keadaan longkang yang tersumbat yang memerlukan perhatian segera dari piohak berwajib.


Iklan 'potong' jadi isu di Parlimen

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang mengkaji penyiaran iklan P1 Wimax broadband yang menimbulkan kontroversi apabila menggunakan perkataan 'potong' secara berulang-kali dalam iklan itu.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Senator Heng Saei Kie berkata kandungan iklan itu sedang dalam pertimbangan forum kandungan SKMM untuk menentukan sama ada ia bercanggah dengan kod kandungan yang sepatutnya.

"Bagaimanapun untuk makluman semua, iklan sebelum boleh disiarkan mesti mendapat kelulusan Lembaga Penapisan Filem bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan bukannya kementerian ini," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2010 di peringkat dasar bagi kementerian berkenaan di Dewan Rakyat hari ini.

Terdahulu Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) mencelah penggulungan Heng bagi meminta kementerian menghentikan penyiaran iklan itu yang dikatakan boleh disalah tafsir.

"Bila kita kata potong ini... lucah sangat la... kita faham (tukar penggunaan talian internet kepada jalur lebar) tapi bagi sesetengah orang, potong itu maknanya potong itulah (merujuk kepada amalan bersunat).

"Saya ingat kalau boleh minta menteri iklan itu dipotonglah," katanya.

Bagaimanapun hasrat Mohamad untuk berhujah mengenai pengwujudan Tabung Kebajikan Penggiat Seni ditegur Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang meminta beliau meringkaskannya.

"Yang Berhormat, sila ringkaskan, saya tidak mahu menggunakan perkataan 'potong' pada Yang Berhormat," katanya, berseloroh.

Mendengar teguran itu, Mohamad segera menghentikan hujahnya dengan berkata: "Jadi begitu saya tidak kena potonglah," yang mengundang ketawa anggota dewan. BERNAMA

MalaysiaKini/-

Ketua Pemuda PAS Shah Alam nafi hadapi tekanan

Ketua Dewan Pemuda PAS Shah Alam, Ahmad Sayuti Bashiron hari ini menafikan laporan bahawa dia telah meletak jawatan ekoran tekanan daripada parti itu.

Antara lain, didakwa bahawa tekanan itu berhubung tindakannya merakam ucapan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Hasan Ali, yang sedang disiasat oleh lembaga disiplin PAS.

Menurut Ahmad Sayuti, beliau tidak menerima sebarang tekanan atau pertanyaan mengenai rakaman tersebut.

Katanya, beliau tidak melepaskan jawatan ketua dewan Pemuda, tetapi melepaskan semua jawatan lain di peringkat negeri kerana isterinya melanjutkan pelajaran ke Australia.

Beliau berkata, timbalannya akan memangku jawatan tersebut bagi pihaknya.

Bagaimanapun, katanya, beliau akan melepaskan jawatan ketua dewan Pemuda sekiranya berada di seberang lain lebih daripada dua tahun.

Ahmad Sayuti mendakwa, laporan-laporan mengenai perkara itu untuk menjejaskan kepercayaan rakyat terhadap Pakatan Rakyat.

Beliau mendakwa laporan-laporan itu muncul ekoran serangan yang diketuai Umno untuk memenangi semula Selangor.

Umno, dakwanya, cuba menjejaskan kedudukan parti itu dan kerajaan Selangor dengan banyak cara, bermula dengan isu hiburan, pengharaman alkohol, protes kepala lembu, ancaman terhadap wakil rakyat pembangkang, isu permit khutbah dan sebagainya.

MalaysiaKini/-

Kerajaan BN Tidak Hormati Amanah Rakyat.

Email : mohd hafez sabri

Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain membidas kenyataan Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Najib Tun Razak yang membidas tindakan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam
(CUEPACS) menuntut bayaran bonus daripada kerajaan dinayatakan salah dari segi moral oleh Perdana Menteri sendiri.

Menurut Pesuruhjaya PAS Perak itu, Najib yang sebelum ini cuba menyembunyikan fakta bahawa perkembangan ekonomi Negara belum sedia pulih lagi. Dalam keadaan retorik ekonomi kerajaan BN melalui Bajet 2010, Malaysia masih tegar untuk berbelanja boros untuk beberapa projek yang banyak menghabiskan duit Negara dalam masa yang sama hanya
mengenyangkan perut segelintir individu.

Beliau turut memetik kajian yang dijalankan oleh, Profesor Rajah Rasiah (UM), beliau menyatakan Malaysia gagal menangani defisit belanjawan tahunan selama 13 tahun Defesit belanjawan ini adalah sebanyak 7.65 dari KDNK (keluaran dalam negeri kasar) 2009. Pendapatan negara hanya RM 162.1 bilion berbanding RM 176.2 bilion yang diramalkan untuk 2009. Profesor Rajah menafikan malaysia bakal mencapai target wawasan 2020 jika defesit belanjawan masih terabai. Menurut Pesuruhjaya PAS Perak itu, bonus kepada kakitangan kerajaan adalah antara piawaian umum untuk rakyat menilai kemampuan negara ini menjadi negara maju berekonomi berasaskan pengetahuan. Jika tuntutan sekecil itu dinafikan malah dikatakan tidak bermoral, igauan Dr Mahathir berkenaan wawasan 2020 hanya tinggal kenangan.

Memetik ucapan beliau ” Ternyata Malaysia rugi selama mana ditadbir oleh Barisan Nasional. Kita maju dan moden di zaman pemerintahan Dr Mahathir tetapi rakyat tidak sedar betapa kita memanipulasikan hasil dalaman, mineral dan hutan untuk membeli kemodenan tanpa menjadikan agenda ekonomi baru tanpa berasaskan sumber seperti Singapura.” ” CIA menyatakan Singapura memiliki ekonomi inovatif yang bergantung kepada eksport, penghasilan industri (terutama elektronik), IT, perubatan dan sektor servis seperti pengangkutan dan sebagainya. Peratusan sektor yang menyumbang kepada KDNK Singapura ialah Pertanian: 0%, Industri: 33.2%, Perkhidmatan: 66.8% (2008 est.) Manakala CIA menunjukkan Malaysia masih banyak bergantung dengan sumber alam untuk KDNK, Pertanian: 9.7%, Industri: 44.6%, Perkhidmatan.: 45.7% (2008 est.) ” ini fakta yang tidak didedahkan pada rakyat jelas beliau.

Menurut beliau lagi, Kita ditampilkan dengan kekayaan melalui simbol-simbol bangunan, kemajuan melalui Koridor raya dan Pusat sains, sedangkan yang kita pamerkan hanya teknologi luar. Ini terbukti apabila dalam KDNK negara, hanya 0.64% digunakan untuk kajian dan pembangunan (R&D). Adakah ini melambangkan sebuah negara yang ingin maju? Soal Beliau

Tambah beliau apa yang lebih membimbangkan kita sebagai rakyat Malaysia, dicelahan kerugian demi kerugian , kerajaan mengisytihar pula usaha untuk menjayakan F1 1 Malaysia yang cukup mahal setanding dengan projek PKFZ. Proton adalah antara syarikat yang dilibatkan walaupun sedang sakit tenat mengalami kerugian. Sedangkan Litar F1 Sepang memerlukan belanja sebanyak RM 308 juta setiap tahun inikan pula projek F1 1 Malaysia pula akan dijalankan. Mesti Cuepacs geleng kepala jika sedar fakta-fakta ini.

Pesuruhjaya PAS Perak itu juga membidas tuduhan pimpinan BN yang sanggup mengatakan cuepacs ingin mengambil populariti dengan perjuangan menuntut Bonus tahunan adalah satu tuduhan yang cukup tidak patut.

Lihat sahaja ” Najib bercakap soal moral bila berhadapan dengan wakil kakitangannya sendiri. Gejala rasuah, penyelewengan kehakiman (kes pita VK Linggam contohnya), kezaliman polis dan SPRM tidak pula dianggap tidak bermoral. Beberapa menteri BN yang membuat kenyataan awal mungkin Teoh Beng Hock membunuh diri (sebelum disiasat) tidak pula dianggap biadab tak bermoral ” memetik kata-kata beliau.

Pesuruhjaya PAS Perak itu juga menyeru kepada semua rakyat Malaysia supaya menyedari betapa bajet 2010 adalah kosmetik menutup defesit warisan BN selama ini. Kerajaan memang tidak berduit untuk melayani kehendak rakyat. Jika ada agihan untuk rakyat ia dijenamakan atas label 1 Malaysia, untuk tujuan pilihanraya. Sokongan dan kesetiaan kakitangan kerajaan dibalas dengan label ‘tidak bermoral’ sepertimana layanan BN kepada tentera (pengundi POS) dalam PR bagan Pinang, kesudahannya bajet untuk pertahanan dalam Bajet 2010 tiada langsung, Tegas Beliau.

Bai'ah talak: "Tiada dalam kepala saya"-Nik Aziz

KOTA BHARU, 10 Nov: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mendakwa isu bai'ah menceraikan isteri dengan talak tiga, segaja ditimbulkan oleh pihak yang dengki kepada PAS.

Dalam satu sidang media di pejabat Menteri Besar Kelantan siang tadi, Nik Aziz memberitahu perkara itu tidak ada dalam pengetahuan beliau dan tidak pernah kedengaran di negeri itu.

“Benda ni tak ada dalam kepala saya, tidak ada bai’ah -bai’ah (talak tiga) ni, tidak ada bunyi khabar pun benda ni di Kelantan,” katanya.

Isu tersebut dakwanya dicetus pihak sekular anti Islam yang berusaha mencari jalan untuk menggugat kedudukan PAS.

PAS yang sedang berkembang menjadi sebuah parti Islam yang diterima semua kaum sudah pasti dicemburui oleh pihak lawan.

Yang ada ujarnya sekadar bai'ah biasa bagi menunjukkan taat setia seperti akujanji yang dilaksanakan terhadap kakitangan awam.

"Mana ada parti ke, kakitangan kerajaan ke yg tak buat bai'ah ni.....mcm aku janji lah, semua ada buat tapi tak sampailah bai'ah taklik," ujarnya lagi.

"Kita kahwin dengan orang pun ada tanda tangan, ijab qabul, qabul tu baih'a lah," katanya.

PAS minggu ini dipalit pula dengan dakwaan melaksanakan bai'ah menceraikan isteri dengan talak tiga kepada wakil rakyat mereka sekiranya berhenti dan keluar daripada parti itu.

Selain Nik Aziz, setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali sebelum ini juga menafikan wujudnya bai'ah taklik tersebut dan beliau diberi tanggungjawab untuk menyiasat dakwaan terbaru itu.

Isu ini dikatakan mula tersebar selepas satu majlis dialog antara beberapa pimpinan PAS di Selangor dengan sembilan blogger.

Kemudianya pula mendapat respon dari muslimat PAS dan dilaporkan secara besar-besaran oleh akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

HarakahDaily.Net/-

Isteri Datuk Kamarudin meninggal dunia

KELANA JAYA, 11 Nov: Isteri Datuk Kamarudin Jaffar, Datin Kamariah Kamarudin meninggal dunia jam 6 pagi ini selepas sekian lama melawan kanser.

Datin Kamariah meninggal di rumahnya di No 2, Jalan 7/2, Kelana Jaya, di hadapan anak-anaknya kerana suami beliau, Datuk Kamarudin, anggota Parlimen Tumpat yang juga AJK PAS Pusat masih dalam perjalanan pulang dari Qatar.

Beliau bergegas pulang ke Malaysia selepas mengetahui isterinya tidak sihat malam tadi. Kamarudin, bekas Setiausaha Agung PAS, dijangka akan sampai ke KLIA tengahari ini.

Allahyarhamah Datin Kamariah, 50-an, telah sekian lama menghidap kanser payudara dan sedang menerima rawatan di Subang Jaya Medical Centre (SJMC) termasuk kimoterapi.

Suami beliaulah, walaupun dalam keadaan sibuk yang sentiasa berada di sisinya termasuk berada bersama beliau setiap kali mendapatkan rawatan kimoterapi di SJMC.

Datuk Kamarudin juga adalah Pengarah Urusan Harakah sehingga kini.

Seluruh warga PAS, kakitangan Harakah dan Harakahdaily serta anak-anak syarikat mengucapkan takziah kepada Datuk Kamarudin dan keluarga. Semoga roh Allahyarhamah ditempatkan bersama orang-orang yang soleh dan solehah.

Alfatihah

HarakahDaily.Net/-

PENTAS PEMUDA - Anjuran PKR Parit Buntar & AMK Perak

Email : Yunus Jamsari
GEMPAR : Siapa arah lepas orang mabuk kena tangkap di sebuah bar di Ipoh malam tadi ?

Terkini 8.30am : Saya sedang mengumpulkan maklumat untuk mengesahkan berita gempar yang berlaku di Ipoh malam tadi iaitu mengenai satu tangkapan besar-besaran kepada sekumpulan orang Melayu sekitar 100 orang yang minum arak disebuah bar di Ipoh malam tadi.

Yang ditangkap termasuklah "body gard" MB Kudeta Perak, SB, Polis dan tentera.

Malangnya semasa siasatan masih dijalankan kepada semua yang ditangkap sekitar jam 6.00 pagi tadi , sekumpulan orang tertentu yang dikaitkan dengan MB kudeta itu diarahkan dilepaskan orang pihak tertentu sebelum mereka disahkan positif alkohol atau tidak.

Berita berikutnya akan menyusul.

Nik Aziz nafi bai'ah PAS cerai isteri

Email : Mohammad zahid

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menafikan wujudnya apa yang dinamakan sumpah bai'ah yang membawa kepada perceraian isteri sehingga menjadi polemik baru dalam kepimpinan PAS sekarang.

Menteri besar Kelantan berkata isu itu sengaja ditimbulkan oleh pihak tertentu di kalangan orang Islam sendiri yang dengki terhadap perjuangan PAS yang mula diterima oleh masyarakat umum.

"Sebenarnya PAS ini telah didengki oleh orang Islam sendiri, oleh kerana parti ini berkembang akhir-akhir ini maka golongan sekular ini berusaha juga dan mencari juga jalan yang boleh menggugat kedudukan PAS.

"Di Kelantan, isu bai'ah ini tak timbul langsung," katanya kepada pemberita di Kota Bharu hari ini, mengulas isu yang ditimbulkan oleh anggota parlimen Shah Alam, Khalid Samad baru-baru ini.

Khalid, daripada PAS, mengakui wujudnya syarat yang menghendaki pemimpin-pemimpin parti itu melafazkan bai'ah iaitu sumpah taat setia bahawa akan jatuh talak tiga terhadap isteri masing-masing jika mereka mengkhianati parti.

Bagaimanapun Naib Presidennya Salahuddin Ayub berkata Majlis Syura Ulama tidak pernah mengeluarkan sebarang dasar yang menghendaki pemimpin-pemimpin parti itu melafazkan bai'ah sedemikian.

Namun anggota jawatankuasa pusat PAS dan anggota Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa pula mempertahankan bai'ah yang wujud dalam parti itu dengan alasan untuk mengelak wakil rakyat mereka daripada dibeli oleh Umno.

Reaksi daripada itu kerajaan mahu kepimpinan PAS memberi penjelasan mengenai dakwaan bai'ah itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Jamil Khir Baharom berkata ini kerana pihak kerajaan melihat bai'ah adalah suatu keputusan yang hanya dibuat sebelah pihak tanpa perbincangan dengan pihak wanita.

Bagaimanpun Nik Abdul Aziz mengakui sebelum calon PAS bertanding (dalam pilihan raya) ada angkat sumpah dan ia terdapat dalam borang taat setia sebagai akujanji sebagai tanda setia dan amanah kepada parti.

"Kita kahwin dengan orang pun ada ijab kabul, ijab kabul itu yang dipanggil bai'ah," katanya.

Ditanya mengenai wujudnya bai'ah sedemikian di kalangan PAS Selangor, Nik Aziz berkata sebagai menteri besar Kelantan masalah Selangor adalah masalah individu dan terserah kepada tugas jawatankuasa disiplin utuk menyelesaikannya.

Di KUALA LUMPUR, Presiden PAS Datuk Abdul Hadi Awang berkata, PAS tidak akan mengambil sebarang tindakan atau memberikan penjelasan lanjut mengenai isu bai'ah kerana menganggap isu itu telah selesai.

"Tak payah (siasatan), tidak ada (bai'ah), benda tu tidak ada, ia sudah selesai, sudah habis," jawabnya ringkas ketika ditanya pemberita di lobi Parlimen.

Abdul Hadi berkata, perkara itu hanya dibangkitkan oleh media dan bukannya anggota PAS.

Sementara itu, Salahudin berkata, parti itu tidak akan mengambil sebarang tindakan terhadap Khalid yang membuat kenyataan itu memandangkan pemimpin tertinggi dan Majlis Syura PAS memberitahu bahawa sebenarnya bai'ah yang didakwa tidak wujud.

Baginya, isu bai'ah itu tidak menjadi liabiliti kepada parti itu bahkan ia dianggap sebagai satu percambahan minda yang sihat dalam parti serta mencerminkan kebebasan bersuara di kalangan anggota PAS.BERNAMA

PESURUHJAYA PAS PERAK LETAK HARAPAN TINGGI KEPADA PASTI

Email : mohd hafez sabri

Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain, dalam kenyataannya beliau meletakkan satu harapan yang tinggi kepada PASTI agar menjadi duta kepada jemaah PAS kepada masyarakat. Menurut beliau, ini kerana PASTI sangat dekat dengan masyarakat melalui pelbagai aktiviti yang boleh dijalankan selain aktiviti pengajaran & amp pembelajaran di bilik darjah.

Melihat prestasi cemerlang PASTI negeri Perak dalam meningkatkan jumlah kelas dan murid PASTI setiap tahun, Ustaz Abu Bakar Hussain sangat yakin, suatu ketika nanti PASTI akan diterima oleh seluruh lapisan masyarakat di Perak.

Menurut beliau, guru PASTI juga sangat tinggi pengorbanannya, elaun yang diterima tidak seberapa, tetapi semangat dan komitmen mereka dalam mencurahkan bakti dan ilmu kepada murid-murid wajar dipuji. Mereka bukan sahaja terlibat dengan aktiviti pendidikan malahan terlibat dengan aktivti kemasyarakatan melalui penglibatan mereka yang aktif dengan Mulsimat, Nisa’ dan Jentera Pilihanraya Kawasan.

Badan Perhubungan PAS Perak, mengucapkan tahniah kepada Dewan Pemuda PAS Perak dan Jabatan PASTI Perak atas usaha gigih yang dilakukan, semoga dengan usaha dakwah yang mulia ini, PASTI akan melahirkan ramai lagi anak-anak yang dapat mengenali dan mempelajari ajaran Islam sedari mereka kecil lagi, jelas beliau.

SIDANG DUN 28 OKTOBER 2009: ZAMBRY BODOHKAN RAKYAT

Oleh : safarizal saleh

Kenyataan Media (10 November 2009)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) pelik dengan catatan terbaru di dalam blog rasmi Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir yang jelas memperbodohkan rakyat Negeri Perak khasnya dan rakyat Malaysia amnya malah seluruh dunia yang melihat sendiri apa yang telah berlaku semasa Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada 28 Oktober 2009 yang lalu.

DPPN Pk akan terus mempersoalankan kedudukan Datuk R. Ganesan yang jelas tidak mempunyai kuasa sebagai seorang Speaker yang sah kerana tiada tindakan dengan peruntukan yang ada sebagai Speaker bagi menghukum Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang dikatakan melanggar Peraturan-Peraturan DUN Perak sehingga hari ini. Ganesan sebagai seorang peguam jelas tidak memahami kedudukannya di dalam perkara ini.

DPPN PK juga cukup hairan dan pelik melihat ADUN-ADUN UMNO yang sebelum ini di lihat begitu garang termasuk Zambry menjadi jinak dan terlalu baik semasa di dalam Sidang DUN baru-baru ini. Perkara ini jelas menunjukkan mereka gilakan kuasa dan sanggup berlakon untuk membuktikannya.

DPPN Pk yang pernah melihat gelagat Dato Seri Diraja Haji Mohammad Tajol Rosli Mohammad Ghazali, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar, Datuk Hasbullah Osman dan ramai lagi pahlawan-pahlawan yang garang semasa sidang DUN Perak dahulu terlalu baik dan sopan di dalam sidang DUN pada 28 Oktober baru-baru ini pula. Inilah rahsia ADUN-ADUN UMNO setelah merampas kuasa dan cukup pandai berlakon demi menipu rakyat.


DR. RAJA AHMAD AL-HISS
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

36 Taktik Peperangan: Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan

36 Taktik Peperangan merupakan sebuah buku yang di dalamnya terkandung 36 taktik peperangan yang diguna pakai pada zaman purba di China dan diwarisi sehingga hari ini. Taktik-taktik peperangan yang terkandung di dalam buku itu telah diguna pakai di China dalam jangka masa yang panjang dan telah menjadi inti pati kebudayaan tradisi China. Pada masa ini, "36 Taktik Peperangan" telah disesuaikan untuk strategi dalam pelbagai bidang, antaranya termasuklah politik, diplomasi, ilmu-ilmu pengurusan, perdagangan dan lain-lain.

"36 Taktik Peperangan" tidak ada banyak kandungan yang menjelaskan tentang teori peperangan, sebaliknya lebih tertumpu kepada penggunaan praktikal strategi peperangan.

"36 Taktik Peperangan" merupakan rumusan hasil fikiran ahli ketenteraan yang terunggul pada zaman purba China. Setiap taktik mempunyai tujuan yang jelas dan bersifat praktikal. Kebanyakan taktik tersebut lebih mementingkan perubahan yang tidak dijangka ketika bertempur dengan musuh. 36 Taktik Peperangan diketahui oleh umum melalui pelbagai cara. Ada taktik diberi judul opera, peribahasa atau peristiwa yang pernah berlaku dalam sejarah China. Oleh sedemikian, orang ramai lebih mudah untuk memahami teori dan ilmu ketenteraan yang terkandung di dalam buku itu.

Taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan" banyak diguna pakai dalam pertempuran dengan cara mengelakkan bertempur langsung dengan musuh yang bersemangat tinggi dan menjadikan mereka menggunakan tenaga secara sia-sia sambil mengumpulkan dan menghematkan tenaga sendiri. Tunggulah sehingga saat musuh telah penat dan bingung, baru menyerangnya secara mendadak. Dengan begitu, anda pasti akan dapat mengalahkan musuh dengan senang sahaja. Taktik tersebut amat berguna bagi pihak yang lebih lemah semasa bertempur dengan musuh yang lebih perkasa.

Ahli ketenteraan zaman purba China berpendapat, kelemahan dan kelebihan boleh saling berubah menjadi perkara sebaliknya. Ini seperti 24 jam sehari yang terdiri daripada siang dan malam, jika siang menjadi panjang, malam akan menjadi pendek secara relevan. Jika malam menjadi panjang, maka siangnya pula akan menjadi pendek.

Dalam keadan apabila kekuatan antara kedua-dua pihak yang sedang bertempur tidak berubah, jika kekuatan pihak musuh berubah menjadi lemah, maka kekuatan sendiri akan menjadi kuat secara relevan.

Terdapat banyak ahli ketenteraan pada zaman purba China pernah menggunakan taktik tersebut.

Contohnya, pada zaman kerajaan Tiga Negeri iaitu pada tahun 220 Masihi hingga tahun 280 Masihi, negeri Wu telah membunuh Panglima Guan Yu dari negeri Shu. Raja negeri Shu, Liu Bei keberangan dengan terbunuhnya panglimanya lalu baginda telah mengetuai tentera sebanyak 700 ribu orang untuk menghapuskan negeri Wu.

Tentera negeri Shu yang berkelebihan dari segi geografi telah memenangi banyak pertempuran dalam perang dengan tentera negeri Wu. Lalu, raja negeri Wu telah memilih Lu Xun, seorang pegawai tentera yang muda untuk memimpin tentera dan mempertahankan negeri itu daripada serangan negeri Shu.

Setelah membuat penganalisisan terhadap situasi semasa, Lu Xun telah membuat keputusan untuk melaksanakan pengunduran strategik. Dengan berbuat begitu, tentera negeri Shu akan berada dalam keadaan yang pasif dan kehilangan musuh untuk bertempur. Ini akan melunturkan semangat perjuangan dalam kalangan askar tentera negeri Shu. Ketika melihat tentera negeri Shu telah menjadi penat dan kurang bersemangat, tentera negeri Wu telah melancarkan serangan balas yang menyeluruh terhadap tentera negeri Shu pada setengah tahun kemudian dan berjaya menewaskan musuhnya yang lebih gagah dahulu.

Petempuran tersebut telah mencipta sejarah dan menjadi terkenal sebagai contoh pertempuran yang berjaya menewaskan musuh yang kuat dengan mengambil inisiatif dan bertindak kemudian.

Taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan" juga banyak diguna pakai dalam perang pada zaman moden. Misalnya, dalam perang saudara China pada tahun 1930-an, kumpulan militan yang dipimpin oleh Parti Komunis China agak ketinggalan berbanding dengan tentera yang diketuai oleh Chiang Kai-shek sama ada dari segi kelengkapan senjata ataupun bilangan anggota.

Pemimpin Parti Komunis China yang juga ahli strategik telah mengemukakan strategi "perang gerila" yang disesuaikan dengan keadaan pasukan sendiri. Strategi itu berprinsipkan "musuh mara, kita undur; musuh menempat, kita mengacau; musuh penat, kita menyerang dan musuh undur, kita mengejar".

Dengan adanya strategi itu, kumpulan militan pimpinan Parti Komunis China pada ketika itu telah memenangi banyak pertempuran dengan kelebihan geografi dan masa yang sesuai.

Dalam penggunaan taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan", yang pentingnya adalah mengambil inisiatif. Anda harus menunggu dan mencipta peluang dan masa yang sesuai untuk bertempur, jangan sesekali dipengaruhi oleh pihak musuh, sebaliknya anda mesti mencari jalan untuk mengganggu dan memenatkan musuh.

Selain bidang ketenteraan, taktik tersebut juga banyak diguna pakai dalam persaingan perniagaan pada zaman sekarang.

Mereka yang mahu mencuba taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan" harus bersikap berani, tabah dan sabar. Anda juga mesti menahan pelbagai godaan dan mempunyai semangat yang tabah ketika bersaing dengan orang lain. Hanya dengan berbuat begitu, anda akan mencapai kejayaan dan mendapat perkara yang dihajati.

----Puspa.CRI/-

36 Taktik Peperangan: Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman

36 Taktik Peperangan merupakan sebuah buku yang di dalamnya terkandung 36 taktik peperangan yang diguna pakai pada zaman purba di China dan diwarisi sehingga hari ini. Taktik-taktik peperangan yang terkandung di dalam buku itu telah diguna pakai di China dalam jangka masa yang panjang dan telah menjadi inti pati kebudayaan tradisi China. Pada masa ini, "36 Taktik Peperangan" telah disesuaikan untuk strategi dalam pelbagai bidang, antaranya termasuklah politik, diplomasi, ilmu-ilmu pengurusan, perdagangan dan lain-lain.

Dalam "36 Taktik Peperangan" tidak banyak kandungan yang menjelaskan tentang teori peperangan, sebaliknya lebih tertumpu kepada penggunaan praktikal strategi peperangan

"36 Taktik Peperangan" merupakan rumusan hasil fikiran ahli ketenteraan yang terunggul pada zaman purba China. Setiap taktik, mempunyai tujuan yang jelas dan bersifat praktikal. Kebanyakan taktik tersebut lebih mementingkan perubahan yang tidak dijangka ketika bertempur dengan musuh. 36 Taktik Peperangan diketahui oleh umum melalui pelbagai cara. Ada taktik yang dinamakan dengan judul opera, peribahasa atau peristiwa yang pernah berlaku dalam sejarah China. Oleh sedemikian, orang ramai lebih mudah untuk memahami teori dan ilmu ketenteraan yang terkandung di dalam buku itu.

Taktik "Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman" bermaksud membunuh orang melalui orang lain tanpa disedari dan juga boleh difahami sebagai menghapuskan lawan sendiri dengan menggunakan kekuatan pihak ketiga. Taktik tersebut selalu diguna pakai dalam aktiviti ketenteraan dan politik pada zaman purba China.

Kononnya, pada zaman Chunqiu iaitu pada tahun 770 Sebelum Masihi hingga tahun 476 Sebelum Masihi, sebelum menyerang negeri Kuai, raja negeri Zheng telah membuat risikan dan mendapat maklumat tentang pegawai-pegawai yang pandai dan bijaksana di negeri Kuai. Raja negeri Zheng telah menyenaraikan nama mereka sebagai orang yang akan diberi ganjaran seperti memberikan mereka tanah dan menaikkan mereka pangkat sebaik sahaja dapat menewaskan negeri Kuai. Untuk memperdaya raja negeri Kuai, raja negeri Zheng pula telah mengadakan upacara untuk menyembunyikan senarai nama pegawai tersebut di tempat pemujaan dan bersumpah akan memberi ganjaran kepada pegawai-pegawai tersebut yang membantunya.

Setelah mendengar khabar itu, raja negeri Kuai yang berang telah membunuh kesemua pegawai dalam senarai tersebut yang dianggap sebagai pengkhianat. Jadi, seperti yang dijangka oleh raja negeri Zheng, tenteranya telah berjaya mengalahkan negeri Kuai tanpa bersusah payah.

Dalam sejarah China, juga terdapat satu cerita yang memperlihatkan penggunaan taktik "Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman". Cerita itu berjudul "dua biji pic bunuh tiga kesateria".

Kononnya, pada abad ke-6 Sebelum Masihi, terdapat tiga orang kesateria di negeri Qi China. Mereka ialah Gongsunjie, Tiankaijiang dan Guzhizi. Ketiga-tiga orang kesateria yang gagah berani itu amat disukai oleh raja negeri Qi. Akan tetapi, kesombongan dan jumlah pengikut mereka masing-masing yang semakin ramai telah menimbulkan kebimbangan ahli politik negeri Qi, Yan Ying atas keharmonian dan keselamatan negeri. Jadi, Yan Ying telah memberi nasihat kepada raja negeri Qi supaya ancaman daripada ketiga-tiga orang tersebut dapat dihapuskan.

Lalu, raja negeri Qi telah menggunakan muslihat Yan Ying untuk memperdayakan mereka yang pada akhirnya mereka telah membunuh diri masing-masing.

Cerita itu adalah seperti yang berikut: Raja negeri Qi telah menganugerahkan dua biji buah pic kepada tiga orang kesateria tersebut dan menitahkan bahawa hanya dua orang yang membuat jasa paling besar daripada ketiga-tiga orang tersebut sahaja yang layak untuk memakan buah pic itu. Akhirnya, ketiga-tiga orang itu masing-masing telah membunuh diri hanya semata-mata untuk memakan buah pic itu.

Dalam cerita tersebut, Yan Ying berjaya membunuh tiga orang kesateria yang telah menjadi ancaman kepada negeri Qi dengan menggunakan dua biji buah pic sahaja.

Walau bagaimanapun, taktik "Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman" biasanya dianggap sebagai muslihat yang licik dan kejam. Oleh itu, penggunaan taktik tersebut juga terhad dalam bidang ketenteraan. Penggunaan taktik itu dalam bidang yang lain pula akan dianggap mengejikan.

Meskipun begitu, penggunaan taktik itu dalam bidang perniagaan lebih tertumpu kepada peminjaman, iaitu meminjam dan menggunakan kekuatan pihak yang lain dengan cara yang pintar cerdas bagi mencapai matlamat sendiri. Tujuannya bukan untuk menghapuskan pihak lain, tapi untuk mencapai situasi muafakat bestari.

Dalam aktiviti perniagaan, antara yang boleh "dipinjam" juga termasuklah modal, tenaga manusia, teknologi, wilayah pasaran dan situasi. Jika para usahawan boleh menguasai kemahiran penggunaan taktik "Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman", mereka tentu akan mencapai matlamat dengan cara yang luar biasa.

----Puspa/CRI/-

An Tu Suo Ji : Mencari Chollima dengan Bantuan Buku

Pada zaman Chunqiu, di Negeri Qin, ada seorang pakar yang pandai mengenal baka kuda yang unggul, namanya Sun Yang. Disebabkan bakatnya dalam bidang tersebut terlalu istimewa, dia diberi gelaran sebagai Bo Le. Kononnya, "Bo Le" ialah nama sebutir bintang di langit, yang bertugas menguruskan kuda di syurga.

Pada suatu hari, Sun Yang terjumpa seekor kuda tua yang membawa beberapa karung berisi garam, sedang meringkik dengan sekuat-kuatnya. Dia mendapati kuda itu ialah seekor chollima (baka sejenis kuda yang boleh berlari sehingga 1,000 li sekalipun dalam masa sehari), cuma usianya sudah lanjut sikit. Dia berasa amat kasihan dengan nasib kuda tua itu. Ia semenangnya seekor kuda perang yang hebat, yang sepatutnya memerah keringat di medan perang. Namun, kini ia terpaksa melakukan kerja membawa beban yang berisi garam secara diam-diam. Kerja sebegini akan menghabiskan tenaga dan semangat perjuangannya. Alangkah sia-sianya! Ketika mengenangkan hal itu, Sun Yang berasa sedih sangat sehingga menitiskan air mata.

Untuk membolehkan lebih ramai orang menguasai teknik=untuk mengenal baka kuda yang unggul, dan membolehkan bakatnya dalam bidang tersebut diwarisi dari satu generasi ke satu generasi, Su Yang merumuskan pengalamannya secara sistematik, dan menghasilkan sebuah buku yang bertajuk "Xiang Ma Jing", atau The Classic of Reading Horses dalam bahasa Inggeris. Buku itu juga dimuatkannya dengan gambar-gambar tentang bentuk badan pelbagai jenis kuda.

Dalam buku tersebut, ada ayat yang berbunyi, "Ciri-ciri chollima ialah dahinya tinggi, matanya seperti wang logam, kukunya amat besar, bagaikan kuih beragi yang ditimbunkan (piled yeast-cakes)."

Setelah membaca buku "Xiang Ma Jing", anak Sun Yang berasa amat mudah untuk mencari kuda dengan baka yang unggul itu. Pada suatu hari, anak itu ingin keluar mencari seekor chollima dengan bantuan catatan dan gambar dalam buku tersebut. Ketika melihat seekor kodok yang besar, dia mendapati rupanya mirip dengan ciri-ciri chollima yang tercatat dalam buku ayahnya. Maka, dia mengikat katak itu dengan seutas tali, lalu membawanya balik ke rumah. Dia berkata kepada bapanya:

"Ayah, saya sudah menemui seekor chollima. Bentuk badannya mirip dengan apa yang dijelaskan dalam buku ayah. Cuma kukunya lain sedikit. Nampaknya tak sama dengan kuih beragi itu."

Bo Le memang mengetahui sifat anaknya yang bodoh itu. Dia mengawal kemarahannya, dan berkata sambil tersenyum:

"Ya, memang betullah kuda ini suka melompat, tapi bolehkah ia ditunggang orang?"

Catatan Keterangan:

Episod ini membawa pengajaran tentang seseorang yang hanya sentiasa menguruskan sesuatu perkara itu mengikut acuan yang sedia ada, dan tidak tahu mengubah suai caranya mengikut keadaan semasa. Ia menasihati kita supaya jangan memegang aturan-aturan yang sedia ada tanpa mempertimbangkan praktiknya.

Cao Mu Jie Bing : Rumput dan Pokok Semuanya Nampak Seperti Tentera Musuh


Pada zaman Dinasti Jin Timur, raja negeri Qianqin, Fu Jian telah menguasai bahagian utara China. Pada tahun 383 Masihi, baginda merancang untuk menyerang negeri Jin di sebelah selatan. Apabila mendapat berita bahawa jumlah tentera negeri Jin amat sedikit, Fu Jian segera mengetuai tenteranya yang berjumlah 900 ribu orang, mara ke negeri tersebut. Baginda tidak mahu terlepas peluang yang terbaik untuk berperang.

Bagaimanapun, di luar sangkaan Fu Jian, barisan hadapannya dengan jumlah 250 ribu orang askar itu, telah dikalahkan dalam serangan mengejut yang dilancarkan oleh tentera Jin di sekitar bandar Shouchun, hingga sekian banyak nyawa yang terkorban. Kekalahan itu menyebabkan tentera Qianqin berasa sangat takut sehingga hilang semangat untuk berjuang, malah ingin melarikan diri.

Pada ketika itu, Fu Jian yang berada di atas tembok bandar Shouchun itu, ternampak pasukan tentera Jin yang segak bergaya dengan semangat perjuangan yang cukup membara. Ketika memandang ke arah Gunung Bagong di sebelah utara pula, baginda berasa bahawa rumput dan pokok di gunung itu semuanya nampak seperti tentera musuhnya. Baginda berasa amat gerun, dan bertitah kepada adiknya:

"Alangkah hebatnya musuh kita! Siapalah yang mendakwa kekuatan tentera mereka tidak cukup hebat?"

Fu Jian berasa sesal sekali kerana telah memandang rendah terhadap lawannya sehingga mengalami kerugian yang begitu besar.

Inilah asal usul peribahasa "Cao Mu Jie Bing" mula digunakan untuk menggambarkan betapa teruknya kekalahan yang dialami oleh tentera yang diketuai oleh Fu Jian itu. Peribahasa "Feng Sheng He Li", atau "terkejut ketika terdengar deruan angin dan bunyi burung jenjang", membawa erti yang sama dengan "Cao Mu Jie Bing". , atau "terkejut ketika terdengar deruan angin dan bunyi burung jenjang", membawa erti yang sama dengan "Cao Mu Jie Bing". Kedua-dua peribahasa ini membawa pengertian psikologi tentang seseorang yang mudah terkejut atau berasa takut dengan sesuatu yang dibayang-bayangkannya. CRI/-