31 Disember 2009

Kenyataan Media : Penafian Himpunan Desak Zambry Letak Jawatan Bohong

13 Muharram 1431H

Berhubung dengan sebaran sms dan khabar angin yang mengatakan Pakatan Rakyat akan mengajurkan satu himpunan mendesak MB Kudeta, DR. Zambry Abd Kadir supaya meletakkan jawatan pada 31hb Disember(esok),dengan ini saya suka mengeluarkan beberapa kenyataan :-

1. Saya menafikan bahawa Pakatan Rakyat Perak akan menganjurkan himpunan berkenaan. Suka ditegaskan disini bahawa prinsip Pakatan Rakyat dalam isu jawatan MB Perak dan langkah untuk menyelesaikan kemelut politik yang berlaku di Perak adalah dengan jalan pembubaran DUN Perak dengan memberi peluang kepada rakyat Perak untuk mengundi dan memilih siapakah kerajaan Perak.

2. Saya juga mengecam pihak yang tidak bertanggungjawab yang telah menyebarkan sms dan berita yang tidak berasas langsung itu.

3. Saya juga memohon dari pihak keselamatan mengadakan siasatan yang terperinci mengenai siapakah yang bertanggungjawab menyebarkan berita yang saya anggap satu provokasi dan fitnah terhadap Pakatan Rakyat Perak.

4. Selain itu, saya suka memberi ingatan kepada semua penyokong Pakatan Rakyat supaya jangan mempercayai dan mengabaikan maklumat bohong itu. Juga saya menegaskan semua penyokong Pakatan Rakyat sentiasa berhati-hati dengan provokasi dan fitnah yang berterusan dari musuh-musuh Pakatan.

5. Seterusnya saya berharap semua penyokong Pakatan Rakyat supaya tidak mudah mempercayai kepada sumber maklumat yang disebarkan dalam pelbagai media yang pro BN, dan saya sarankan supaya hanya mempercayai maklumat yang diterbit dan disiarkan dalam-media parti yang mewakili Pakatan Rakyat.

Kenyataan
13 Muharram 1431H/30hb Disember, 2009
DRS. Khalil Idham Lim
Setiausaha,
Sekretariat Pakatan Rakyat, Perak.

Web site palsu (FAKE) - Maybank and Hong Leong --pls be alert especially online users

13 Muharram 1431H
Email : kamil

Please note it is not easy to tell the difference between FAKE and genuine website if you do not pay close attention.
The only difference is to refer to the address bar.

Teman sekelian tentu telah notice akan pelbagai makluman dari Bank Negara Malaysia dan PDRM berkaitan dgn online bank transactions aktiviti yg dilakukan oleh pihak tertentu yg bertujuan utk mencuri info dari pelanggan akaun online banking.
Disini saya ingin share dua link yg saya sendiri terima yg betul betul menyerupai M2U dan HLB sites dihantar melalui mail dgn alasan saya harus memperbaharui info didalam akaun saya. Sila perhatikan dan lihat perbezaan masing masing.

Website palsu M2U

Website ‘ori’ M2U (Genuine)

Website palsu Hong Leong (FAKE)

Website ‘ori’ Hong Leong (Genuine)

Tak nampak perbezaannya, rite. Memang sukar utk mencari perbezaannya. These ppl are very good at their job copying the original site.
The only difference is to refer to the address bar. The web address should refer to the bank’s address dan juga sila pastikan tanda icon kunci(mangga) ada pada site itu coz itu confirm that it is a secured site and not a fake site.
Sila berjaga jaga ya coz once they have ur id and password, penat-penat duit dan simpanan yg diusaha boleh hilang sekelip mata.
Regards,


Keluarga cari pesakit mental hilang

13 Muharram 1431H
Email : Zamri keciks

SIMPANG EMPAT – Keluarga kepada Ahmad Zaidi Hamid,48,yang cacat mental sejak lahir hilang 13 hari yang lalu dan merayu kepada semua masyarakat awam yang menjumpainya supaya menghubungi keluarga berkenaan di Simpang Empat, Semanggol.

Adik Ipar,Jalil Bakar,42, berkata, pihak keluarga telah membuat laporan polis di Balai Polis Simpang Empat Semanggol disebabkan Ahmad Zaidi yang lebih mesra dipanggil ‘Mat’ tidak pulang ke rumah setelah lebih 24 jam keluar bersiar-siar sejak 18 Desember 2009 lalu.

Menurutnya, sebelum ini ‘Mat’ gemar ke perhentian Bas dan menumbang bas untuk berjalan-jalan kemudian pulang semula ke rumah sebelum malam.

“Semuanya ehsan daripada penduduk setempat yang sudah mengenali Mat terutamanya pemandu-pemandu bas dan teksi di daerah Kerian serta Kamunting.

“Tetapi sejak 18 Desember lalu Mat didapati keluar rumah sejak jam 8 pagi dan tidak lagi kelihatan dan kini sudah hampir 2 minggu dia hilang,”katanya.

Bercerita mengenai sejarah Ahmad Zaidi, adik iparnya Jalil Bakar berkata, abang iparnya itu cacat dari segi mental dan tidak mampu untuk bercakap dengan petah apatah lagi apabila ditanya di mana rumahnya.

“Mat tidak boleh bercakap dengan banyak selain lupa dimana rumahnya sendiri,”katanya.

Adik Ahmad Zaidi,Zaiton Hamid,43, berkata, abangnya itu merupakan anak sulong dalam keluarga dan mengalami kecacatan mental sejak dilahirkan lagi.

Menurutnya,beliau khuatir kerana sewaktu keluar rumah ‘Mat’ dipercayai tidak membawa kad pengenalan dan ini menyukarkan orang ramai untuk menghubungi pihak keluarga apabila menjumpainya.

“Sebelum ini dia ada membawa salinan kad pengenalannya ke mana sahaja dia pergi.

“Kami sekeluarga amat khuatirkan keadaan beliau dan amat berharap orang ramai yang menjumpainya terus menghubungi pihak keluarga di talian 019 4086188 atau 05-8905499 yang dibuka 24 jam atau terus menghantar Ahmad Zaidi ke alamat No 52 Sungai Kepar,Simpang Empat ,34400 Semanggol,Perak.

Menurut Zaiton, pernah sekali Ahmad Zaidi hilang itupun 9 tahun yang lalu sekitar tahun 2001 sewaktu sambutan Hari Raya Puasa diadakan Ahmad Zaidi dipercayai menumpang Bas dan dijumpai di Kuala Lumpur oleh orang kampung yang menziarahi keluarga mereka di sana.

“Kami sekeluarga amat berharap orang ramai yang menjumpai ‘Mat’ dapat memberi kerjasama dengan menghubungi pihak keluarga dengan segera,”katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.Dana bina markaz

13 Muharram 1431H
Oleh Mohd Syamil Azhar.

Dari kiri Zulkifli, Razman, Mohd Hatta dan Shukri melancarkan kutipan dana pembinaan Markaz PAS Cawangan Kampung Changkat Berangan, Lenggong.

LENGGONG: PAS Cawangan Kampung Changkat Barangan dekat sini memerlukan dana RM10,000 untuk menyiapkan markaz yang masih terbengkalan sejak setahun lalu.

Ketua cawangannya, Mohd Hatta Abdul Aziz, berkata markaz terbabit yang mula dibina di atas tanah yang diwakafkan oleh seorang pimpinan baru 40 peratus siapnya.

Katanya, bangunan yang dibina secara gotong royong dengan menggunakan dana sumbangan ahli itu akan disiapkan secepat mungkin sekiranya mempunyai sumber kewangan mencukupi.

"Bagi mengumpul dana untuk menyiapkan bangunan itu, kita mengadakan program makan malam baru-baru inisambil melancarkan kutipan dana.

"Kita jemput Yang Dipertua PAS Kawasan Lenggong, Haji Razman Zakaria melancarkan kutipan dananya," katanya ketika ditemui selepas program itu.

Hadir sama Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Perak, Ustaz Zulkifli (Ibrahim) Zakaria, Ketua Penerangan PAS Lenggong, Ustaz Shukri Ahmad dan pimpinan PAS kawasan.

Terdahulu Razman menyampaikan ucapan mewakili PAS Kawasan Lenggong, manakala Zulkifli diberi peluang menyampaikan kuliah agama.

Mohd Hatta berkata, orang ramai yang ingin menyumbang dana untuk menyiapkan markaz itu boleh berbuat demikian dengan mengirim cek kepada Bendahari PAS Cawangan Changkat Berangan, Encik Zakaria Mat, Kampung Changkat Berangan, 33400 Lenggong, Perak.


Mustafa Ali sokong saranan Nik Aziz

13 Muharram 1431H

KUALA LUMPUR, 29 Dis: Setiuasaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali menyokong saranan agar semua orang boleh menjadi ketua kerajaan tanpa mengira bangsa dengan syarat dia seorang Islam yang baik.

Namun, Mustafa mencadangkan agar syarat baru itu tidak hanya untuk Menteri Besar Kelantan sahaja bahkan juga pemimpin utama negara.

"Saya tidak setuju ia terbatas kepada Kelantan sahaja tetapi seluruh negara dan perlembagaan Persekutuan perlu dipinda untuk membolehkan semua orang, tanpa mengira dia Cina atau India, dengan syarat Islam boleh menjadi perdana menteri dengan syarat dia memenuhi kualiti kepimpinan yang baik," kata Mustafa kepada Harakahdaily.

Sebelum ini, Nik Aziz berkata, beliau sedia meminda perlembagaan Kelantan untuk membolehkan orang bukan Melayu boleh menjadi menteri mesar negeri itu.

Namun, segelintir pemimpin Umno menolak cadangan itu dengan andaian ia membelakangi kepentingan Melayu.

Ketua Pembangkang di Dun Kelantan, Datuk Md Alwi Che Ahmad menyifatkan Nik Abdul Aziz sebagai hilang kredibiliti dan tidak perlu lagi diulas sebarang kenyataannya.

Ketika mengulas pandangan balas itu, Nik Aziz menyifatkan mereka yang mempertikaikan cadangannya melantik orang Cina Muslim sebagai ketua kerajaan di Kelantan sebagai taksub kepada bangsa sendiri.

Katanya, bangsa Cina yang beriman kepada Allah tidak menjadi kesalahan dilantik sebagai pemimpin, memandangkan pemikiran mereka sudah lama maju ke hadapan.

“Pihak yang tidak bersetuju dengan pendapat itu kerana taksub kepada bangsa sendiri,” katanya di sini.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, pemimpin Umno begitu taksub terhadap bangsa sehingga menganggap bangsa lain tidak layak menjadi pemimpin.

“Walaupun bangsa lain itu warak, takwa, pelajaran tinggi, namun kerana terikat dengan bangsa mereka tidak bersetuju,” ujarnya.

Menurutnya juga kenyataan pemimpin yang enggan menerima kemampuan bangsa lain menyebabkan Umno tidak tempat dalam politik negara pada masa akan datang.

Malah katanya akan lebih memburukkan imej Umno di kalangan masyarakat Cina.

“Kalau bangsa Arab sekali pun jahat nak jadi Menteri Besar saya tidak terima, tetapi kalau orang Cina berperangai baik, saya akan menyokongnya.

Menurutnya, dengan cara ini akan memperluaskan kefahaman Islam kepada masyarakat pelbagai bangsa.

Ketika ditanya adakah undang-undang membenarkan pelantikan itu kata beliau perkara tersebut boleh dipinda.

HarakahDaily.Net/-

Salam revolusi oren

13 Muharram 1431H

Minggu lepas minggu yang agak sibuk bagi saya, ada dua peristiwa, kematian ayahanda mertua saya dan anak kecil saya demam empat hari. Ayahanda mertua saya meninggal Selasa malam, keesokan paginya (Rabu), urusan pengkebumian dijalankan. Kebetulan hadir sama di tanah perkuburan adalah YB Azan Ismail, Ahli Parlimen Indera Mahkota dari PKR. Beliau telah menelefon saya pada malam sebelumnya, mungkin ada sesuatu yang penting yang ingin diceritakan, tetapi kerana saya sekeluarga baru dikejutkan dengan pulangnya ke rahmatullah ayahanda mertua saya itu, tidak dapatlah saya keluar untuk berjumpa beliau.

Selesai upacara pengkebumian menjelang tengahari Rabu, saya mengajak YB Azan dan dua orang rakannya untuk minum di restoran berhampiran, sementara isteri dan anak saya ke rumah kakak iparnya. Banyak yang kami sembangkan, dari masalah politik, krisis politik, sehinggalah ke strategi politik.

Senario hari ini, Pakatan Rakyat sedang berada di ambang transisi perubahan, dalam istilah mudahnya dari zaman percintaan ke gerbang perkahwinan, maka banyaklah hal-hal teknikal dan administratif yang muncul menyibukkan para pemimpin atasan parti. Dengan masalah tok kadinya, dulu memanglah dia kata tiada masalah mahu menikahkan Pakatan Rakyat, mana tahu selepas ini dia kata liberal dengan fundamental tidak sekufu pula? Itu belum lagi difikir masalah mak andam mana boleh mencantikkan Pakatan Rakyat, soal pengapit, pelamin, malam berinai, juga di mana Pakatan Rakyat akan bermastautin selepas sah menikah nanti?

Tidak mengapalah, memang ini semua tugas mereka di atas sana untuk menyelesaikannya, ia penting juga demi kerukunan hidup berjamaah dan berorganisasi. Namun pada masa yang sama, massa yang menjadi pendokong terkuat parti-parti politik harus diperhatikan juga. Di ketika semakin banyak isu mula terdedah tanpa dirancang, seperti kehilangan enjit jet pejuang, penerbitan buku tentang Mahathir, laporan Ketua Audit Negara dan banyak lagi, gerakan massa sepatutnya diaktifkan segera, massa harus disedar dan dibangkitkan. Soalnya siapa yang perlu mengambil inisiatif mengemudinya di ketika pemimpin atasan sedang sibuk menyelesai persoalan-persoalan pengurusan? Pilihanraya Umum dijangka akan datang dalam masa yang tidak lama lagi dan mungkin secara mengejut. Inilah antara inti perbualan hangat saya dengan YB Azan pada tengahari tersebut (sambil menikmati Nasi Beriani Kamaruddin yang terkenal di bandar Kuantan ini).

Dari sinilah YB Azan mula melontarkan idea Revolusi Orennya. Perbualan kami bertambah rancak dan nampaknya saya boleh menghadzami gagasan ini, tetapi ia memaksa saya sedikit menelaah untuk menyelusuri sejarahnya. Revolusi Oren asalnya berlaku di negara Ukraine, disebut dalam bahasa mereka sebagai Pomarancheva Revolyutsiya. Ia adalah siri protes dan acara-cara politik yang berlangsung bermula akhir tahun 2004 sehingga Januari 2005, akibat dari pengundian run-off Pilihanraya Presiden Ukraine pada 21 November 2004 yang didakwa tercemar teruk dengan korupsi besar-besaran, intimidasi pengundi dan penipuan elektoral. Sepanjang tempoh revolusi demokratik ini, ratusan ribu rakyat berdemonstrasi di Kiev, ibu negara Ukraine pada setiap hari.

Revolusi Oren di Ukraine ini akhirnya berjaya bila pengundian run-off Pilihanraya Presiden diisytiharkan terbatal dan Mahkamah Agung Ukraine telah mengarahkan satu pengundian semula diadakan pada 26 Disember 2004. Di bawah pengawasan ketat pemerhati tempatan dan antarabangsa, Viktor Yushchenko, calon sokongan Revolusi Oren telah menang dengan undi 52%. Revolusi Oren tamat secara rasmi bila Yushchenko mengangkat sumpah sebagai Presiden Ukraine pada 23 Januari 2005.

Revolusi Oren Ukraine adalah sebahagian dari apa yang dipanggil sebagai Revolusi Warna yang berlaku di beberapa negara CIS (bekas USSR) dan Balkan. Selain Ukraine, yang lain adalah Revolusi 5 Oktober di Serbia pada tahun 2000, Revolusi Mawar di Georgia pada tahun 2003, Revolusi Tulip di Kyrgyzstan pada tahun 2005 dan Revolusi Cemara di Lebanon juga pada tahun 2005. Revolusi Warna secara amnya adalah protes tanpa keganasan terhadap kerajaan yang dilihat korup dan autoritarian, juga sebagai tanda sokongan kepada demokrasi.

YB Azan melihat intipati dari konsep Revolusi Oren, juga dari revolusi-revolusi warna yang lain sesuai untuk diaplikasikan dalam gerakan politik di Malaysia. Pelajaran penting dari sejarah moden Ukraine ini adalah, kerajaan yang korup dan zalim, biar sekebal dan sekuat mana sekalipun mereka, tidak mustahil untuk dijatuhkan bila massa iaitu rakyat berjaya disatukan secara kukuh, dengan sifat berani dan konsisten. Dalam konteks Malaysia, YB Azan dan saya sendiri tentulah mengharapkan barisan hadapan dari massa ini, iaitu anak muda supaya bangkit menyahut seruan Revolusi Oren.

Saya bersetuju banyak dengan YB Azan. Saya tidaklah meminta anda semua mencari tanah lapang di sekitar Kuala Lumpur atau Putrajaya untuk berhimpun dan berdemonstrasi, melancarkan siri protes setiap hari! Cukuplah bila berjabat tangan dengan setiap rakan yang anda jumpa, anda ucapkanlah Salam Revolusi Oren. Bila rakan anda bertanya apakah itu Revolusi Oren, katakan ia revolusi demokratik tanpa keganasan, menyeru kebangkitan anak muda untuk menolak secara mutlak BN yang korup dan angkuh dalam Pilihanraya Umum yang akan datang, juga mintalah mereka menyampaikan salam yang sama kepada rakan-rakan mereka pula.

Sebagai permulaannya, biarlah saya yang ucapkannya, “Salam Revolusi Oren!”

HarakahDaily.net/-