31 Disember 2009

Web site palsu (FAKE) - Maybank and Hong Leong --pls be alert especially online users

13 Muharram 1431H
Email : kamil

Please note it is not easy to tell the difference between FAKE and genuine website if you do not pay close attention.
The only difference is to refer to the address bar.

Teman sekelian tentu telah notice akan pelbagai makluman dari Bank Negara Malaysia dan PDRM berkaitan dgn online bank transactions aktiviti yg dilakukan oleh pihak tertentu yg bertujuan utk mencuri info dari pelanggan akaun online banking.
Disini saya ingin share dua link yg saya sendiri terima yg betul betul menyerupai M2U dan HLB sites dihantar melalui mail dgn alasan saya harus memperbaharui info didalam akaun saya. Sila perhatikan dan lihat perbezaan masing masing.

Website palsu M2U

Website ‘ori’ M2U (Genuine)

Website palsu Hong Leong (FAKE)

Website ‘ori’ Hong Leong (Genuine)

Tak nampak perbezaannya, rite. Memang sukar utk mencari perbezaannya. These ppl are very good at their job copying the original site.
The only difference is to refer to the address bar. The web address should refer to the bank’s address dan juga sila pastikan tanda icon kunci(mangga) ada pada site itu coz itu confirm that it is a secured site and not a fake site.
Sila berjaga jaga ya coz once they have ur id and password, penat-penat duit dan simpanan yg diusaha boleh hilang sekelip mata.
Regards,


8 ulasan:

Awanama berkata...

CIMB pun ada jugak....

Awanama berkata...

Tuan, terima kasih di atas maklumat ini dan saya telah majukan pada bank saya.

MR.PH berkata...

kerja pengodam semua nie..pastikan buka web utama

Awanama berkata...

salam. cara yang selamat untuk login adalah kita tgk url dahulu, laman heb yang betul mestilah begini:https. contahnya:https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/M2ULogin.do?action=Login. jika tiada https(s:secure) itu palsu. harap maklum dan berhati-hati

xmizanx berkata...

bahaya sekunk nih..
so many big spammers and scammers are doing so well to cheat consumers.
then how about the gov? just looking doesn't make judgement to prevent this from happening again.
damnshit!!

Awanama berkata...

bukan saja Maybank dan Hong Leong. CIMB pun ada juga website palsu dgn alasan harus memperbaharui info didalam akaun. harap semua berhati-hati..

Awanama berkata...

ni yang buat org yg related to create the website jgak....1MALAYSIA ...so semua duit leh share guna all MALAYSIAN...

Awanama berkata...

habis mcm mn kt nak tau yg mana ori, yg mana tiruan...bg maybank2u tu 2-2 nampak sama ja....