31 Disember 2009

Salam revolusi oren

13 Muharram 1431H

Minggu lepas minggu yang agak sibuk bagi saya, ada dua peristiwa, kematian ayahanda mertua saya dan anak kecil saya demam empat hari. Ayahanda mertua saya meninggal Selasa malam, keesokan paginya (Rabu), urusan pengkebumian dijalankan. Kebetulan hadir sama di tanah perkuburan adalah YB Azan Ismail, Ahli Parlimen Indera Mahkota dari PKR. Beliau telah menelefon saya pada malam sebelumnya, mungkin ada sesuatu yang penting yang ingin diceritakan, tetapi kerana saya sekeluarga baru dikejutkan dengan pulangnya ke rahmatullah ayahanda mertua saya itu, tidak dapatlah saya keluar untuk berjumpa beliau.

Selesai upacara pengkebumian menjelang tengahari Rabu, saya mengajak YB Azan dan dua orang rakannya untuk minum di restoran berhampiran, sementara isteri dan anak saya ke rumah kakak iparnya. Banyak yang kami sembangkan, dari masalah politik, krisis politik, sehinggalah ke strategi politik.

Senario hari ini, Pakatan Rakyat sedang berada di ambang transisi perubahan, dalam istilah mudahnya dari zaman percintaan ke gerbang perkahwinan, maka banyaklah hal-hal teknikal dan administratif yang muncul menyibukkan para pemimpin atasan parti. Dengan masalah tok kadinya, dulu memanglah dia kata tiada masalah mahu menikahkan Pakatan Rakyat, mana tahu selepas ini dia kata liberal dengan fundamental tidak sekufu pula? Itu belum lagi difikir masalah mak andam mana boleh mencantikkan Pakatan Rakyat, soal pengapit, pelamin, malam berinai, juga di mana Pakatan Rakyat akan bermastautin selepas sah menikah nanti?

Tidak mengapalah, memang ini semua tugas mereka di atas sana untuk menyelesaikannya, ia penting juga demi kerukunan hidup berjamaah dan berorganisasi. Namun pada masa yang sama, massa yang menjadi pendokong terkuat parti-parti politik harus diperhatikan juga. Di ketika semakin banyak isu mula terdedah tanpa dirancang, seperti kehilangan enjit jet pejuang, penerbitan buku tentang Mahathir, laporan Ketua Audit Negara dan banyak lagi, gerakan massa sepatutnya diaktifkan segera, massa harus disedar dan dibangkitkan. Soalnya siapa yang perlu mengambil inisiatif mengemudinya di ketika pemimpin atasan sedang sibuk menyelesai persoalan-persoalan pengurusan? Pilihanraya Umum dijangka akan datang dalam masa yang tidak lama lagi dan mungkin secara mengejut. Inilah antara inti perbualan hangat saya dengan YB Azan pada tengahari tersebut (sambil menikmati Nasi Beriani Kamaruddin yang terkenal di bandar Kuantan ini).

Dari sinilah YB Azan mula melontarkan idea Revolusi Orennya. Perbualan kami bertambah rancak dan nampaknya saya boleh menghadzami gagasan ini, tetapi ia memaksa saya sedikit menelaah untuk menyelusuri sejarahnya. Revolusi Oren asalnya berlaku di negara Ukraine, disebut dalam bahasa mereka sebagai Pomarancheva Revolyutsiya. Ia adalah siri protes dan acara-cara politik yang berlangsung bermula akhir tahun 2004 sehingga Januari 2005, akibat dari pengundian run-off Pilihanraya Presiden Ukraine pada 21 November 2004 yang didakwa tercemar teruk dengan korupsi besar-besaran, intimidasi pengundi dan penipuan elektoral. Sepanjang tempoh revolusi demokratik ini, ratusan ribu rakyat berdemonstrasi di Kiev, ibu negara Ukraine pada setiap hari.

Revolusi Oren di Ukraine ini akhirnya berjaya bila pengundian run-off Pilihanraya Presiden diisytiharkan terbatal dan Mahkamah Agung Ukraine telah mengarahkan satu pengundian semula diadakan pada 26 Disember 2004. Di bawah pengawasan ketat pemerhati tempatan dan antarabangsa, Viktor Yushchenko, calon sokongan Revolusi Oren telah menang dengan undi 52%. Revolusi Oren tamat secara rasmi bila Yushchenko mengangkat sumpah sebagai Presiden Ukraine pada 23 Januari 2005.

Revolusi Oren Ukraine adalah sebahagian dari apa yang dipanggil sebagai Revolusi Warna yang berlaku di beberapa negara CIS (bekas USSR) dan Balkan. Selain Ukraine, yang lain adalah Revolusi 5 Oktober di Serbia pada tahun 2000, Revolusi Mawar di Georgia pada tahun 2003, Revolusi Tulip di Kyrgyzstan pada tahun 2005 dan Revolusi Cemara di Lebanon juga pada tahun 2005. Revolusi Warna secara amnya adalah protes tanpa keganasan terhadap kerajaan yang dilihat korup dan autoritarian, juga sebagai tanda sokongan kepada demokrasi.

YB Azan melihat intipati dari konsep Revolusi Oren, juga dari revolusi-revolusi warna yang lain sesuai untuk diaplikasikan dalam gerakan politik di Malaysia. Pelajaran penting dari sejarah moden Ukraine ini adalah, kerajaan yang korup dan zalim, biar sekebal dan sekuat mana sekalipun mereka, tidak mustahil untuk dijatuhkan bila massa iaitu rakyat berjaya disatukan secara kukuh, dengan sifat berani dan konsisten. Dalam konteks Malaysia, YB Azan dan saya sendiri tentulah mengharapkan barisan hadapan dari massa ini, iaitu anak muda supaya bangkit menyahut seruan Revolusi Oren.

Saya bersetuju banyak dengan YB Azan. Saya tidaklah meminta anda semua mencari tanah lapang di sekitar Kuala Lumpur atau Putrajaya untuk berhimpun dan berdemonstrasi, melancarkan siri protes setiap hari! Cukuplah bila berjabat tangan dengan setiap rakan yang anda jumpa, anda ucapkanlah Salam Revolusi Oren. Bila rakan anda bertanya apakah itu Revolusi Oren, katakan ia revolusi demokratik tanpa keganasan, menyeru kebangkitan anak muda untuk menolak secara mutlak BN yang korup dan angkuh dalam Pilihanraya Umum yang akan datang, juga mintalah mereka menyampaikan salam yang sama kepada rakan-rakan mereka pula.

Sebagai permulaannya, biarlah saya yang ucapkannya, “Salam Revolusi Oren!”

HarakahDaily.net/-

Tiada ulasan: