18 Februari 2008

Bohong lagi.......

Masalah yuran sekolah menjadi suatu yang sangat hangat diperkatakan sejak awal tahun 2008. Persoalan mengenai pemansuhan bayaran yuran telah diketahui UMUm hanyalah RM 4.50 untiuk sekolah rendah dan RM 9.00 untuk sekolah menangah.


Pak Lah macam tak sedar diri menjadikan ini isu kempennya semasa berucap di Yan Kedah kelmarin katanya usaha kerajaan untuk membantu rakyat adalah sebagai mengeratkan lagi ‘kasih sayang’ kerajaan kepada rakyat.

Katanya, kasih sayang kerajaan dibuktikan dengan bantuan-bantuan seperti memansuhkan yuran sekolah, pemberian pinjaman buku teks, bantuan pakaian seragam sekolah, makanan dan menyediakan kemudahan sekolah.‘‘Kita buat untuk kepentingan rakyat dan kita perlu tingkatkan usaha membantu rakyat, kita kurangkan tanggungan perbelanjaan rakyat dan kita kawal kenaikan harga barang,’’ katanya.

Adakah pemansuhan RM 4.5 dan RM 9 ini telah mengurangkkan beban rakyat, sedaang kita terpaksa membayar ratusan ringgit wang tambahan lain semasa mendaftar anak diawal tahun tadi. Berambah bohonglah Pak Lah dan berambahlah koleksi pembohongannya.

Bila PAS Menang Malaysia Huru-hara?

Kelmarin saya sempat singgah untuk beli air disebuh kedai dalam Kawasan DUN Titi Serong. Tuan punya kedai kebetulan salah satu anak murid pengajian bulanan di kawasan tersebut. Sambil beli barang berceritalah dia mengenai teruknya pemikiran orang Melayu.


Katanya dia ada jumpa dengan seorang penyokong kuat BN di kampungnya tersebut. Orang BN bertanya kepadanya mengenai peluang PAS akan menang dalam PR kali ini, dia jawab InsyaAllah. Lalu dengan spontan yang BN tu jawab nanti kalau menang PAS negara akan jadi huru-hara.

Terkejut mendengar dakwaaan negara jadi huru hara kalau PAS menang, lalu dia kata sebetulnya yang buat huru-hara adalah orang BN kerana orang BN tidak boleh menerima hakikat kekalahannya pada masa itu.

Memanglah PAS sejak sebelum merdeka menyertai pilihanraya namun kita sentiasa kalah dan menerimanya dengan berlapang dada. Itulah hakikat menyertai pilihanraya dalam sisitem demokrasi yang ada. Walaupun ada tidak kepuasan hati namun kita tidak pernah mengadakan rusuhan dan menwujudkan apa yang dikatakan huru-hara.

Inilah gaya pemikiran orang melayu dikampung yang diajar dan diasak oleh pemikiran dan fahaman salah oleh pemimpin mereka yang sangat takut hilang kedudukan dan pangkat. Siapapun tentu tidak percaya huru hara berlaku bila PAS menang. Adakah apa yang berlaku di Trengganu dan Kelantan yang sedang kita perintah hingga sekarang. semuanya aman tanpa sedikitpun huru hara.