15 November 2010

Catur tarikh PRU13 - Congak Najib !

08 Zulhijjah 1431H.

SEBAIK muncul di khalayak umum, selepas sembuh menghidap penyakit cacar, badan Datuk Seri Najib Razak kelihatan susut sedikit, tetapi wajah tetap berseri dengan bibirnya berwarna kemerahan, yang sinonim dengan penampilannya.

Sejak mula diserang penyakit itu 4 November lalu, Najib kini sudah hampir sembuh sepenuhnya dan kembali bertugas, meskipun banyak acaranya sejak seminggu lalu, diwakilkan kepada Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Tidak hairanlah Facebook Najib dibanjiri ribuan ucapan selamat kembali bertugas, diiringi doa untuk terus sihat.

Menjelang 3 April tahun depan, Najib akan menyambut ulang tahun kedua sebagai Perdana Menteri. Beberapa hari sebelum itu, 26 Mac 2011, Tan Sri Abdul Taib Mahmud pula menyambut ulang tahun ke-30 sebagai Ketua Menteri Sarawak.

Sejak Barisan Nasional (BN) menang dua pilihan raya kecil, iaitu Parlimen Batu Sapi (Sabah) dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas (Kelantan) baru-baru ini, sudah ada cakap-cakap kemungkinan pilihan raya umum diadakan dalam tempoh terdekat, serentak dengan pilihan raya negeri Sarawak.

Yang pasti, Sarawak akan adakan pilihan raya negeri dalam tempoh lapan bulan mulai sekarang kerana DUN yang ada akan tamat tempohnya menjelang 24 Julai 2011. Antara Mac hingga April depan adalah tarikh popular menjadi teka-teki pemerhati politik, untuk pilihan raya.

Yang belum pasti ialah pilihan raya umum, sama ada ia akan diadakan serentak dengan pilihan raya negeri Sarawak. Jika serentak, bermakna pilihan raya umum juga perlu diadakan sebelum Julai depan, meskipun tempoh kerajaan BN pada peringkat Persekutuan sekarang hanya akan berakhir pada 2013, lebih dua tahun lagi.

Persoalannya sekarang, perlukah pilihan raya umum diadakan lebih awal semata-mata untuk mengadakannya serentak dengan Sarawak dan persoalan paling penting ialah sudah bersediakah BN khususnya UMNO untuk menghadapi pilihan raya dalam keadaan sekarang?

Ada yang berpendapat, BN perlu mengambil kesempatan kemenangan di Galas dan Batu Sapi untuk mengadakan pilihan raya dalam tempoh terdekat dengan alasan sokongan pengundi muda dan masyarakat Cina sudah kembali atau beralih semula kepada BN.

Namun ramai juga berpendapat, kemenangan BN di Galas dan Batu Sapi tidak cukup untuk dijadikan ukuran mutlak kekuatan BN, jika keputusan dua pilihan raya kecil itu diperhalusi. Misalnya, di Galas, kemenangan BN dikatakan lebih menjurus kepada faktor Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah) dan di Batu Sapi pula lebih kepada isu tempatan.

Sepanjang kempen di dua lokasi itu, isu nasional tidak begitu ketara dibangkitkan. Di Batu Sapi, banyak isu tempatan seperti pembangunan prasarana, jalan raya, jeti dan projek sosioekonomi khususnya di kawasan Bumiputera banyak mempengaruhi pengundi.

Namun, ketika cakap-cakap mengenai pilihan raya mula bergema, pakatan rakyat khususnya Parti Keadilan Rakyat (PKR) kelihatan mula kucar-kacir dengan proses pengundian untuk barisan kepemimpinannya.

Walau apapun, selepas berehat beberapa hari di Hospital Kuala Lumpur, Najib mungkin sudah mula mencongak tarikh sebenar untuk mengadakan pilihan raya, awal tahun depan serentak dengan pilihan raya Sarawak atau menunggu sehingga awal 2012?

( alb/sumber : Sabah Kini)

UPACARA TIANG SERI: MUFTI BERBISU SERIBU BAHASA?

08 Zulhijjah 1431 H
Oleh : SALMAN HAJI SALEH

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) kesal dengan Mufti-Mufti di Malaysia terutamanya Tan Sri Dr Haji Harussani Zakaria Mufti Kerajaan Negeri Perak yang masih belum menjawab persoalan berkaitan tindakan yang dibuat oleh Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir semasa menghadiri dan melakukan upacara meletakkan ancak ke tiang seri program Projek Infra Bina Upaya (IBU) di Kampung Guar, Manong pada 17 Oktober yang lalu.

Walaupun Dato’ Setia Haji Mohd Tamyes Abd Wahid Mufti Kerajaan Negeri Selangor ada mengutus sepucuk surat kepada DPPN Pk berkaitan isu tersebut, tetapi lebih berbentuk makluman sahaja tanpa ada jawapan yang jelas.

Mengapa dengan isu yang sebegitu jelas tersebut tiada Mufti yang berani memberikan pandangan mereka? Mengapa juga Tan Sri Harussani masih belum memberikan jawapannya yang rasmi walaupun media arus perdana telah mengeluarkan jawapannya?

Perkara ini akan menyebabkan rakyat terus keliru terutamanya masyarakat Melayu / Islam yang sudah lama meninggalkan amalan tersebut. Tidak bolehkah Mufti di seluruh Negara mencadangkan agar perkara ini dibawa ke Majlis Fatwa Kebangsaan untuk mendapatkan satu kepastian?

DPPN Pk amat sedih sikap membisu seribu bahasa para Mufti di dalam Negara kita, kebimbangan DPPN Pk ialah umat Islam di Negara ini akan terus mengamalkan perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam yang sebenar.

SYABAS MUSTAFA KAMIL, TINDAKAN BERANI, BIJAK DAN BERTANGGUNGJAWAB

08 Zulhijjah 1431 H
Oleh : WFAUZDIN NS

SATU keputusan yang berani, bijak dan bertanggungjawab. Itulah yang boleh saya katakan apabila dimaklumkan bahawa Sdr Mustafa Kamil Ayub nekad untuk terus berjuang dan bertanding di dalam merebut kerusi Timbalan Presiden PKR. Saingannya kini hanyalah YB Azmin Ali setelah Dato Zaid Ibrahim `merajuk' keluar.

Di dalam artikel saya sebelum ini, saya meluahkan rasa kebimbangan seandainya Sdr Mustafa Kamil tergamak `meruntuhkan rumah' yang dibina sekian lama oleh beliau bersama kesemua pejuang reformasi dengan `darah dan air mata' semata-mata mengikut langkah `orang baru' Zaid Ibrahim.

Ternyata Sdr Mustafa Kamil masih waras dan beliau berani memperjudikan nasibnya sekarang bagi memartabatkan parti yang kita cintai ini. Sekurang-kurangnya harapan media pencacai untuk melihat PKR hancur di tangan orang lama seperti beliau tidak menjadi kenyataan.

Pengorbanan Sdr Mustafa Kamil harus dibalas oleh parti dengan mengambil tindakan terhadap segala aduan dan tegurannya terhadap pemilihan kali ini. Sekira terbukti ada asas dan bukti yang nyata,

tiada salahnya bahkan menjadi wajib bagi parti menangguhkan atau mengadakan pemilihan semula dengan memperbaiki semula segala kelemahan yang dikenal pasti. Semua ahli parti mesti diterangkan dengan jelas mengapa pemilihan perlu ditangguhkan, dibatalkan ataupun perlu diteruskan.

Seandainya Dato Zaid dari awal lagi menarik diri, tentunya peluang lebih cerah buat Sdr Mustafa Kamil bagi merebut jawatan nombor dua ini. Apabila sekarang berada di penghujung pemilihan, mungkin peluang buat Sdr Mustafa Kamil agak tipis walaupun tidak mustahil.

Namun, bagi saya yang lebih penting Sdr Mustafa Kamil sebenarnya telah `berjaya' di dalam satu dari perjuangannya iaitu berani menegur parti, berani berdepan dengan JPP bahkan bersemuka dengan Presiden Parti demi untuk menegakkan keadilan. Tentu jauh berbeza dari pemimpin yang berani di luar tidak berani berdepan dan bersemuka.

Saya merasa lega dengan keputusan Sdr Mustafa Kamil ini. Sekurang-kurangnya bagi saya samada YB Azmin menang atau Sdr Mustafa Kamil yang menang, kedua-dua mereka adalah tokoh lama, teruji dan berwibawa untuk memimpin PKR. Mereka ini lah harapan kita di masa akan datang.

Semoga tiada serangan peribadi di antara kedua-dua tokoh ini agar pemilihan kali ini dapat diterima dengan hati terbuka. Syabas, Sdr Mustafa Kamil.

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA DAN SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH HAJI

08 Zulhijjah 1431 H
Oleh : mohd hafez sabriPakatan ucap Zaid ‘selamat’, optimis keluar parti tiada impak

08 Zulhijjah 1431 H
Oleh : Syed Mu’az Syed Putra

KUALA LUMPUR, 15 Nov — Walaupun tindakan Datuk Zaid Ibrahim meninggalkan PKR dilihat boleh membawa persepsi negatif jangka pendek terhadap Pakatan Rakyat, namun pemimpinnya yakin keputusan beliau tidak akan mengakibatkan kesan besar terhadap perikatan tiga parti itu.

Timbalan Presiden PKR Senator Dr Syed Husin Ali juga menyifatkan tindakan Zaid yang juga bekas Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan itu tidak memberikan sebarang kesan terhadap Pakatan Rakyat.

“Saya tidak nampak ada apa-apa kesan daripada tindakan beliau (Zaid) meninggalkan PKR terhadap Pakatan Rakyat.

“Untuk jangka masa panjang tiada sebarang kesan, tiada kesan yang besar terhadap Pakatan Rakyat pun.

“Ini kerana beliau bukan penyelaras Pakatan Rakyat (seperti yang dilaporkan media), kedua tiada sesiapapun yang diangkat bagi jawatan itu (penyelaras Pakatan Rakyat) dan ketiga beliau hanya ditugaskan untuk bersama jawatankuasa penaja untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Tambah Syed Husin (gambar), sekiranya Zaid benar-benar sudah meninggalkan PKR, ia memang sudah seperti yang dijangka dan beliau mengucapkan “selamat” kepada Zaid.

“Kalau betul beliau keluar ia memang dijangka dan saya ucapkan selamat kepada beliau,” katanya.

Laporan akhbar hari ini menyebut Zaid — sebagaimana telah dijangkakan ramai sebelum ini, keluar PKR, seminggu selepas mengumumkan beliau menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden.

Isnin lalu, beliau mengumumkan menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden atas alasan diselubungi kepincangan dan kecacatan.

Malah ketika itu beliau juga mengumumkan akan melepaskan kesemua jawatan dalam parti dan hari ini memutuskan untuk meninggalkan PKR.

“Saya tahu hari saya dalam parti (PKR) sudah dihitung kerana pemimpin — pemimpinnya secara terus-menerus menyerang saya,” kata Zaid yang menyertai PKR 18 bulan yang lalu.

Kata Zaid, beliau mengambil keputusan keluar PKR kerana mahu memutuskan hubungan dengan pembohong dan penipu.

Dalam pada itu, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub juga berkata, tindakan Zaid keluar PKR tidak akan memberikan kesan terhadap Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS, PKR dan DAP.

Namun beliau sedih kerana kehilangan seorang tokoh politik dalam parti.

“Bagi kita tiada kesan terhadap gabungan parti dalam Pakatan Rakyat kerana kita seringkali bekerja dalam satu pasukan.

“Bagaimanapun saya dukacita kehilangan seorang tokoh, beliau sudah buat pilihan dalam PKR. Itu saya tidak mahu komen.

“Namun begitu saya melihat dunia perjuangan memerlukan kesabaran,” katanya.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu berkata apa yang berlaku sekarang adalah satu proses biasa dalam mana-mana parti politik.

“Jadi apa yang berlaku adalah cukup besar kepada Pakatan Rakyat tapi ia proses biasa bagi mana-mana parti politik.

“Pemimpin akan diuji dengan keadaan dan suasana masa depan. Saya tidak risau tentang itu kerana ia lumrah dalam politik, pemimpin datang dan pergi yang mana ia hanya satu proses.

“Justeru saya harap kekosongan itu perlu diisi segera,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda DAP Loke Siew Fook berkata, tindakan terbaru Zaidh hanya akan menimbulkan persepsi negatif, yang akan hilang dengan sendiri dalam jangka panjang.

“Tidak ada kesan terhadap Pakatan Rakyat cuma yang ada hanya persepsi negatif masyarakat.

“Bagi saya tindakan beliau keluar PKR hanya akan menimbulkan persepsi negatif tapi secara keseluruhan ia tidak beri kesan kepada Pakatan Rakyat.

“Persepsi negatif itu ada kerana seorang pemimpin yang berprofil tinggi seperti beliau keluar daripada parti,” katanya.

Selain itu, Loke yang juga Ahli Parlimen Rasah berkata, persepsi negatif itu timbul disebabkan ada pihak yang sengaja menimbulkan persoalan dan memperbesarkan perkara itu.

“Dalam politik apabila isu seperti ini timbul maka banyak pihak pula yang akan menimbulkan persoalan.

“Bagi saya ia proses biasa dan ia akan mati dengan sendiri,” katanya.

Minggu lalu, Zaid meminta Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pesaing jawatan timbalan presiden Azmin Ali agar meninggalkan PKR atas alasan mereka punca kepada segala masalah dalam parti komponen Pakatan Rakyat itu.

Zaid menyertai PKR pertengahan 2009 selepas dipecat oleh Umno beberapa bulan sebelum itu, di mana beliau juga kritikal dengan kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Kelmarin, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Umno tidak akan menerima beliau kembali.

Dalam temu bual dengan The Star edisi hari ini, Zaid berkata, “saya tidak jelek dengan parti tetapi jelek dengan pemimpin-pemimpin yang sakit dalam parti.”

Zaid mengambil keputusan ini ketika tinggal sebulan lagi Pakatan Rakyat dijadual mengadakan konvensyen kedua mereka di Pulau Pinang.

Malah kata Zaid, beliau diserang bertubi-tubi hanya kerana meminta agar diadakan pemilihan yang bersih dan adil.

Malaysian Insider/-

Zaid akhirnya keluar PKR seperti dijangka

08 Zulhijjah 1431 H

KUALA LUMPUR, 15 Nov — Datuk Zaid Ibrahim akhirnya keluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) — sebagaimana telah dijangkakan ramai sebelum ini, seminggu selepas mengumumkan beliau menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden.

Isnin lalu, beliau mengumumkan menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden atas alasan diselubungi kepincangan dan kecacatan.Malah ketika itu beliau juga mengumumkan akan melepaskan kesemua jawatan dalam parti dan hari ini memutuskan untuk meninggalkan PKR.

“Saya tahu hari saya dalam parti (PKR) sudah dihitung kerana pemimpin — pemimpinnya secara terus-menerus menyerang saya,” kata Zaid yang menyertai PKR 18 bulan yang lalu.

Kata Zaid, beliau mengambil keputusan keluar PKR kerana mahu memutuskan hubungan dengan pembohong dan penipu.

Minggu lalu, Zaid turut meminta Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pesaing jawatan timbalan presiden Azmin Ali agar meninggalkan PKR atas alasan mereka punca kepada segala masalah dalam parti komponen Pakatan Rakyat itu.

Zaid, penyelaras Pakatan Rakyat, menyertai PKR pertengahan Jun 2009 selepas dipecat oleh Umno beberapa bulan sebelum itu, di mana beliau juga kritikal dengan kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Kelmarin, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Umno tidak akan menerima beliau kembali.

Dalam temu bual dengan The Star edisi hari ini, Zaid berkata, “saya tidak jelek dengan parti tetapi jelek dengan pemimpin-pemimpin yang sakit dalam parti.”

Zaid mengambil keputusan ini ketika tinggal sebulan lagi Pakatan Rakyat dijadual mengadakan konvensyen kedua mereka di Pulau Pinang.

Malah kata Zaid, beliau diserang bertubi-tubi hanya kerana meminta agar diadakan pemilihan yang bersih dan adil.

Zaid, yang berada dalam Umno selama 23 tahun, sebelum ini merupakan Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan dan anggota Biro Politiknya.

Pada April lalu beliau bertanding di pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Malaysian Insider/-

Menangkis Kejahatan Makhluk Halus

08 Zulhijjah 1431 H
Oleh : Ustaz Sharhan Shafie

RENUNGAN PERANAN JIN DAN SYAITAN

Jin dan syaitan adalah musuh utama bagi manusia. Permusuhan ini telah diistiharkan oleh mereka di dalam Al Quran.

Firman Allah maksudnya:“Iblis menjawab : Sebab engkau telah menghukum saya dengan tersesat, saya akan menghalang-halangi mereka dari jalan Mu yang lurus. Kemudian saya akan mendatangi mereka dari depan dan dari belakang mereka, dari kanan dan kiri mereka. Engkau tak akan mendapati kebanyakan dari mereka bersyukur (taat).” (Al-A’raaf 16-17)

Di dalam firman Allah yang bermaksud : Kami datangkan bagi setiap nabi itu syaitan dari kalangan jin dan manusia. Jin adalah satu golongan dan manusia adalah satu golongan yang lain. Kedua-dua golongan ini boleh menjadi syaitan (sifat) yang melakukan kejahatan di atas muka dunia ini. (Al-An’am 112)

MAKNA PERKATAAN JIN

Jin adalah satu nama jenis dan dalam bahasa Inggeris di sebut Ginie – perkataan tunggalnya “Jinny” yang bermaksud yang tersembunyi, yang tertutup atau yang gelap pekat.

ASAL KEJADIAN JIN

Firman Allah maksudnya:
Dan diciptakan jin dari nyalaan api.
(Ar-Rahman 15)

“Al-Maarij”
Bermaksud: Api yang sangat kuat dan sangat panas atau “Al-Lahab” iaitu jilatan api yang sudah bercampur antara satu sama lain iaitu merah, hiam, kuning dan biru.

Sesetengah pendapat: Al-Maarij itu ialah api yang bercampur warnanya dan sama maknanya dengan “As-Samuun” iaitu api yang tidak berasap tetapi sangat tinggi suhu panasnya. Angin Samuun yang telah sebati dengan Al-Maarij itulah Allah jadikan Jaan (jin).

“Dan jin itu kami ciptakan sebelum Adam dari api yang sangat panas.”
(Al Hajar 27)

“Allah bertanya; Apakah yang menghalang kamu dari sujud (kepada Adam) apabila aku menyuruh kamu. Lalu iblis berkata, aku lebih baik dari Adam, kau menjadikan aku dari api dan kau menjadikannya (Adam) dari tanah.
(Al A’raf 12)

KEWUJUDAN JIN BUKAN DONGENGAN

“Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tenang sempurnanya(; ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertakwa; Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka.
(Al Baqarah 2)

Demikian itu wajib kepada setiap muslim berikan dengan perkara ghaib yang tidak boleh sama sekali rasa syak dan tidak mengiktiraf kewujudan perkara ghaib termasuk jin dan syaitan.

Dalil Al Quran

Dan (ingatkanlah peristiwa) semasa Kami menghalakan satu rombongan jin datang kepadamu (wahai Muhammad) untuk mendengar Al-Quran; setelah mereka menghadiri bacaannya, berkatalah (setengahnya kepada yang lain): Diamlah kamu dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya! Kemudian setelah selesai bacaan itu, kembalilah mereka kepada kaumnya (menyiarkan ajaran Al-Quran itu dengan) memberi peringatan dan amaran.
(Al Ah Qaf 29)

Wahai sekalian jin dan manusia! Bukanlah telah datang kepada kamu Rasul-rasul dari kalangan kamu sendiri, yang menyampaikan kepada kamu ayat-ayatKu (perintah-perintahKu) dan yang memberikan amaran kepada kamu tentang pertemuan kamu dengan hari (kiamat) ini? Mereka menjawab: Kami menjadi saksi mengakui akan (kesalahan) diri kami sendiri (mendustakan Rasul-rasul itu) dan (sebabnya ialah) mereka telah diperdayakan oleh (kemewahan) hidup di dunia dan (kerana itulah) mereka menjadi saksi (pada hari akhirat) terhadap diri mereka sendiri: (Bahawa) sesungguhnya mereka adalah orang-oang yang mengingkari (apa yang telah disampaikan oleh Rasul-rasul itu). (Al An’am 130)

TIDAK DILIHAT BUKAN BUKTI TIDAK WUJUD

Sifat kejadian makhluk ini tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan bukan bermakna ianya tidak ada, mari kita meihat satu contoh seperti aliran elektik tidak kelihaan pada wayar namun apabila disentuh ia akan memberikan reaksi, begitu juga dengan angin, udara, bau-bauan dan sebagainya.

Pengalaman seorang wanita mula memeluk Islam

08 Zulhijjah 1431 H
http://www.haluan.org.my

BREDA, Belanda (Reuters) - Rabi'a Frank, seorang wanita Belanda yang berumur 31 tahun telah memeluk Islam pada tahun 1994. Nama asalnya ialah Rebecca.

Beliau telah berkahwin dengan seorang lelaki Muslim yang berasal dari Morocco tetapi dibesarkan di Belanda. Mereka dikurniakan 3 orang anak lelaki.

Pada tahun 2005 Rabi’a mula memakai Niqab yang menutupi muka. Beliau merupakan salah seorang daripada 50 wanita di Belanda yang berbuat demikian (mengikut anggaran komuniti Muslim Belanda).

Seramai hampir 1 milion Muslim menetap di Belanda. Mereka membentuk 5.4 peratus populasi masyarakat Belanda, negara Eropah kedua tertinggi yang mempunyai penduduk Muslim selepas Perancis.

Peramah dan sungguh bersemangat, itulah yang dapat digambarkan tentang Rabi’a apabila ditemuramah oleh Reuters di rumahnya.

“Saya tertarik dengan Islam sewaktu muda... apabila anda muda tiada apa yang pelik, semua kita nak kenal dan cuba . Teman lelaki saya berbangsa Morocco . Pada mulanya saya hanya nak mendalami budaya dan adat resam dia. Saya merujuk buku-buku tentang Morocco di perpustakaan dan dari situ saya terbaca tentang Islam. Saya baca senyap-senyap sebab tak nak teman lelaki saya fikir yang saya buat semua tu kerana dia.

“Pertama kali saya baca Quran ialah Quran dalam terjemahan bahasa Belanda dan ia terus menyentuh hati dan perasaan saya. Saya rasa tenang bila bacanya, rasa bagus, saya boleh kaitkan diri dengannya dan boleh memahaminya. Ia benar-benar menyentuh perasaan saya.”

“Saya dapat tahu tentang sebuah pusat Islam di Hague dan saya ke sana setiap minggu. Kemudian suatu hari imam tanya saya samada saya mahu ikut rakan-rakan lain yang mahu mengucap kalimah Shahadah. Saya telan air liur..Cepatnya, ‘saya terfikir’. Saya rasa banyak lagi yang perlu saya belajar tapi akhirnya saya bersetuju”.

“Saya ingat, pada hari mengucap kalimah Shahadah, saya memakai hijab yang buruk, saya ambil sahaja mana yang ada dalam almari. Selepas mengucap saya tak berhenti menangis. Ia merupakan saat yang sungguh bermakna bagi saya.

Apabila ibu mendengar tentang peristiwa saya memeluk Islam dia bergegas ke bilik saya sambil menjerit dan menangis: “ Kenapa awak buat begitu, apa yang awak fikirkan? Memang keadaan pada waktu itu sangat teruk. Saya berkata dalam hati: “Disebabkan reaksi yang beginilah saya tak mahu beritahu ibu.”

“Memakai hijab merupakan satu pembebasan bagi saya. Setiap hari saya terpaksa lalu di hadapan bangunan yang sedang dibina dan pekerja-pekerja di situ akan mengusik saya. Tetapi pada pagi saya memakai hijab saya melalui kawasan itu mereka tidak mengusik saya seperti sebelumnya.

“Pada waktu itu saya rasa sungguh gembira, sambil memikirkan, ‘Akhirnya, inilah diriku yang sebenar’. Walaubagaimanpun ada sebahagian daripada diri saya yang ingin sekali menyatakan “Hei, tengok, Aku masih gadis yang sama di sebalik hijab ini.”

“Saya mengambil masa bertahun-tahun untuk belajar mengikat hijab. Sewaktu saya baru memeluk Islam saya mengikut cara wanita-wanita tua Turki dan Morocco berpakaian. Say pakai kot panjang yang biasa—dan ugh—itu memang bukan diri saya yang sebenar. Saya rasa tak terjamin lebih-lebih lagi bila orang berkata, ‘Tengok tu, orang Turki bermata biru!’. Saya tak tahu macam mana nak berpakaian.

“Saya tak ramai kawan Muslim. Keluarga suami saya fikir yang saya ni tak sebagus mereka sebab saya bukan orang Morocco . Ia mengambil masa bertahun-tahun untuk buktikan diri saya pada mereka dan sekarang saya rasa sayalah yang paling mengambil berat tentang mempraktikkan Islam dalam keluarga kami.

“Saya pun tak boleh ingat bila saya mula tertarik untuk pakai Niqab. Tetapi yang pastinya, waktu saya mula peluk Islam, saya memang dah jatuh cinta dengan keindahan Islam. Ia macam span, segala-galanya Islam, Islam, Islam. Selepas beberapa tahun perasaan itu berkurangan tapi saya masih nak lagi, nak buat sesuatu yang lebih besar untuk Allah. Bila tengok wanita pakai Niqab, sesuatu dalam diri saya tersentuh. Saya bagi tahu suami saya yang saya nak pakai Niqab juga. “Awak dah hilang akal ke?” dia tanya saya. Suami saya tak suka perubahan itu tapi perasan saya untuk pakai Niqab masih kuat.

“Memakai Niqab bukan kerana malu dengan kewanitaan atau kerana ditindas. Ia hanya cara untuk membuktikan kasih sayang pada Tuhan”

“Salahlah siapa yang kata dengan memakai Niqab, saya bukan sebahagian dari masyarakat. Bila anda berjalan atau pergi membeli belah, berapa banyak kali anda berhubung dan bersembang dengan orang lain walau tak pakai Niqab?. Bukannya kamu cakap dengan semua orang yang kamu jumpa. Pernah seorang wanita cakap dengan saya “Saya tak boleh nak bersembang dengan kamu sebab Niqab kamu tu,” tapi saya fikir, “sebelum ni pun pernah ke kita bersembang?”

“Saya pernah melawak yang saya simpan pistol dan bom di sebalik Niqab saya. Itu masa saya masih suka melawan dan menjawab balik bila orang suka memberi komen tentang saya. Sebahagaian dari sebabnya ialah kerana mereka tidak melihat kita sebagai manusia biasa. Jadi bila kita jawab balik mereka akan terkejut. Saya rasa saya kena cuba didik orang yang tidak faham ni.”

“Ada orang yang fikir bahawa orang yang peluk Islam ni sekadar mencari apa-apa agama sahaja. Kalau betullah anggapan itu saya akan pilih agama yang lebih senang untuk dianuti dan dipraktik. Islam agama yang indah dan cantik tapi ia tak sentiasa mudah. Kita kena banyak berlawan dengan diri sendiri."

Zaid tercalar sementara PKR terpalit

08 Zulhijjah 1431 H
Oleh : Lim Hong Siang

Keputusan Zaid Ibrahim untuk menarik diri daripada Pemilihan PKR, malah meletak jawatan parti menjadi antara isu yang paling hangat diperbincangkan selepas PRK Galas dan Batu Sapi. Berbeza dengan pemimpin PKR yang keluar parti sebelum ini, bekas Menteri Jabatan Perdana Menteri ini kelihatan lebih berkredibiliti ketika melontarkan kritikan terhadap PKR, dari apa yang ditampilkan media cetak akhbar.

Justeru itu, PKR dan pimpinan Ketua Umumnya Anwar Ibrahim (gambar kanan, kiri) terpalit lantaran daripada peristiwa ini. Kolumnis media cetak bahasa Cina meragui kepimpinan Anwar, malah menganggap keputusan Zaid (gambar kanan, kanan) memalit imej PKR; sementara sebahagian kecil pula menganggap Zaid terlalu kebudak-budakan dan senang merajuk.

Tujuh Kesilapan Anwar

Dalam satu artikel kolum berjudul "Tujuh Kesilapan", Timbalan Ketua Editor Sin Chew Daily, Lim Sue Goan menyenaraikan tujuh kesilapan yang dilakukan Anwar, menurut penilaiannya terhadap Anwar dalam tempoh lebih dua tahun kebelakangan ini.

Pertama, Anwar tidak respon kepada Program Transformasi Ekonomi yang diketengahkan oleh PM Najib; kedua, membiarkan semangat Pakatan Rakyat untuk terus menjunam; ketiga, tidak melaksanakan idealisme reformasi; keempat, organisasi Pakatan Rakyat yang lemah; kelima, Anwar tidak menggunakan pengalamannya sebagai Timbalan Perdana Menteri untuk menggabungkan sumber politik yang ada di empat negeri Pakatan Rakyat, misalnya mengemukakan dasar penyelesaian ekonomi; keenam, gagal menyelesaikan pergelutan kuasa dalam PKR; ketujuh, kekurangan daya pimpinan dan membuat pertimbangan.

Menurut Lim Sue Goan, Anwar memperlihatkan semangat yang tinggi sebelum 8 Mac 2008, tetapi amat berbeza setelah terjerat dengan kes mahkamah dan kegagalan rancangan 16 September 2008.

Tiada ruang untuk mereka yang beridealisme

Editor Eksekutif Sin Chew Daily pula, Lim Mun Fah menganggap kuasa mudah mengkorupkan seseorang. Beliau bermula dengan senario politik tanahair yang semakin ketara fenomena polarisasi dalam isu perkauman dan agama. Lim Mun Fah menganggap adalah sukar untuk Zaid Ibrahim, seorang ahli politik yang cenderung kepada pemikiran liberal, lebih terbuka dan sederhana, untuk mendapat tempat dalam gelanggang politik di Malaysia.

Melihat kepada nasib Zaid Ibrahim, Lim Mun Fah mengeluh bahawa bukan sahaja taktik-taktik yang pelbagai digunakan dalam persaingan antara parti dengan parti, malah pemilihan dalam parti sendiripun menyaksikan penggunaan taktik yang pelbagai untuk mengukuhkan kepentingan sekta sendiri.

Lim Mun Fah mengakhiri artikelnya yang disiarkan pada 10 November ini dengan, "...Sesungguhnya, 'kuasa' lebih memikat hati daripada 'idealisme'. Untuk mereka yang tidak sanggup dikorup kuasa, mungkin hanya mempunyai satu pilihan, iaitu menjadi pembangkang untuk selama-lamanya!"

"Pembangkang" yang dimaksudkan Lim Mun Fah adalah mereka yang lantang untuk menyuarakan kebenaran, demi prinsip dan bukan untuk menghambat kuasa. Dengan kata lain, beliau mengandaikan Zaid sebagai "pembangkang", yang gagal mendapat tempat dalam parti politik, walaupun dalam PKR yang mendakwa dirinya penggerak perubahan dan membawa politik baru.

PKR tanpa Zaid

Dalam satu artikel yang disiarkan pada 10 November di ruang Rencana, Kuay Chau Churh yang juga wartawan Sin Chew Daily melihat penarikan diri dan perletakan jawatan partinya secara tidak langsung memalit imej "keadilan" Parti Keadilan Rakyat.

Kuay Chau Churh sedar, sesungguhnya Zaid tidak melalui zaman reformasi seperti yang dialami sesetengah pemimpin yang ada, tetapi Zaid mempunyai idea yang memperlihatkan keterbukaan minda, misalnya menekankan keadilan, kesaksamaan tanpa perbezaan kelas. Beliau menganggap kelebihan dan pengalaman Zaid ini sebenarnya boleh mengisi kekosongan yang ada pada PKR dari segi pentadbiran.

Berikutan apa yang berlaku, Kuay Chau Churh menganggap penarikan diri Zaid mungkin memenuhi sesetengah agenda dalam parti, namun hasilnya mungkin mengakibatkan reputasi PKR terus menjunam. Pendek kata, tiada pemenang dalam pemilihan parti ini, tetapi cukup untuk mengecewakan rakyat.

Ulangi kelakuan Chandra Muzaffar?

Bagaimanapun, Timbalan Ketua Pengarang Sin Chew Daily, Tay Tian Yan mempunyai pandangan yang agak berbeza. Dalam artikel kolumnya pada 10 November, Tay Tian Yan cuba mengimbas kisah apabila intelektual seperti Chandra Muzaffar menyertai Parti Keadilan Nasional pada tahun 1999, dan kemudian keluar parti. Apa yang dilakukan oleh bekas Timbalan Presiden ini adalah menyerang PKR, tetapi mendiamkan diri apabila berdepan dengan kuasa pemerintah.

Tay Tian Yan menganggap intelektual harus mengkritik dan memantau kedua-dua pemerintah dan pembangkang berdasarkan prinsip yang sama. Apabila Chandra Muzaffar (gambar kanan) hanya meluahkan ketidakpuasan dirinya, beliau telah hilang penghormatan daripada masyarakat umum.

Untuk Tau Tian Yan, keadaan yang hampir sama kini berlaku pada Zaid Ibrahim. Zaid Ibrahim amat disegani ketika beliau meletak jawatan menteri demi mempertahankan prinsip. Namun, selepas Zaid Ibrahim menyertai PKR, selain rungutan, menarik diri dan meletak jawatan, entah apa yang dilakukan lagi.

Malah beliau berkata Zaid yang ditaruh harapan adalah Zaid yang mempunyai misi besar untuk menggerakkan perubahan politik, dan bukan Zaid yang hanya merungut dan merajuk.

Pemilihan parti bukan memilih malaikat!

Dalam kolum Lum Chih Feng yang disiarkan Oriental Daily pada 10 November, berjudul "Pemilihan Parti bukan mencari malaikat!", beliau menganggap kritikan Zaid Ibrahim terhadap pimpinan 2 A (Anwar dan Azmin) bukan sesuatu yang baru, tetapi sekadar mengulangi apa yang dikatakan oleh bekas ahli parlimen PKR yang keluar parti.

Malah, Lum Chih Feng berkata, anggota dalam parti sudah tidak asing dengan kritikan sedemikian, ada juga rintihan kadang-kala tetapi tidak sampai tahap hendak melenting.

"Dunia politik bukan dunia agama, pemilihan parti bukan untuk mencari malaikat, tetapi memilih mereka yang layak sebagai pemimpin, kuncinya kebertanggungjawaban dan kebijaksanaan untuk membuat pertimbangan. Apakah ciri-ciri ini dimiliki Zaid? Bagaimana pula dengan Azmin dan Mustaffa Kamil Ayub?" Lum mempersoalkan.

Zaid tubuh parti baru bersama Ong Tee Keat?

Dalam satu artikel kolum yang disiarkan Kwong Wah Yit Poh pada 12 November pula, Hu Yi Dao mendakwa dirinya menerima satu khabar angin melalui sms bahawa Zaid Ibrahim telah berunding dengan bekas Presiden MCA Ong Tee Keat untuk menubuhkan parti baru, malah 11 ahli parlimen akan menyertainya, termasuk wakil rakyat Wangsa Maju, Wee Choo Keong.

Bagaimanapun, ketika mengulas sikap Zaid Ibrahim, Hu Yi Dao menganggap Zaid Ibrahim terlalu emosional, umpama budak-budak yang senang merajuk. Beliau mengimbas beberapa pengalaman Zaid, yang pernah bekerjasama dengan Mahathir dan Abdullah Ahmad Badawi - semuanya diakhiri dengan sikap Zaid ini. Dan kni, sikap merajuk ini diulangi terhadap Anwar Ibrahim.

*Kaleidoskop adalah "digest" kandungan media cetak. Akhbar bahasa Cina yang dirujuk bertarikh dari 10 hingga 12 November 2010, berkisar pada isu penarikan diri dari pemilihan parti dan perletakan jawatan parti oleh Zaid Ibrahim.

Merdeka Review

Halang media: Kenapa Perak tidak jadi isu?

08 Zulhijjah 1431 H

IPOH, 14 Nov: Tindakan kerajaan Kedah tidak membenarkan beberapa media Umno membuat liputan perjalanan Sidang Bajet 2011 Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah yang bermula hari ini terus menerima sokongan.

Sambil menyokong, Adun Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim turut mempersoal kenapa isu itu diperbesarkan, sedangkan kerajaan BN Perak turut melakukan perkara sama kepada media alternatif.

"Kenapa heboh media pro BN tidak boleh masuk sidang DUN Kedah sedangkan di Perak media dan blogger pro PR sudah lama dihalang masuk dewan," soalnya.

Beliau berkata demikian sebagai membandingkan tindakan BN Perak di bawah Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir yang turut menghalang media pro Pakatan Rakyat membuat liputan beberapa sidang DUN sebelum ini.

"Sesekali selayaknya kita boleh cakap padan muka...," katanya sinis.

Beliau mengulas beberapa organisasi media, dilarang memasuki DUN Kedah bagi membuat liputan sesi belanjawannya yang bermula pagi ini.

Menurut Muhamad Helmi Mohamad Khalid, setiausaha akhbar kepada menteri besar, larangan itu dibuat ekoran laporan negatif media terhadap banjir yang melanda negeri itu baru-baru ini.

Hanya pemberita daripada The Star, Harakah, Sinar Harian, Makkal Osai, Malaysian Namban, Sin Chew, Kwong Wah, China Press, Nanyang Siang Pau, Guang Ming dan agensi berita Bernama dibenarkan membuat liputan untuk perbahasan belanjawan selama tiga hari itu.

"Hak media hanya bebas kepada media pengampu BN dan merekalah penghianat kepada rakyat," katanya.

Harakahdaily/-

Pas Tidak Akan Naik Kapal Bocor

08 Zulhijjah 1431 H
Oleh : Ustaz Idris Haji Ahmad

Parti Islam Semalaysia PAS menolak pelawaan Datuk Ahmad Maslan untuk menyertai BN.PAS tidak akan menaiki kapal yang bocor dan hendak karam, malahan PAS akan berusaha supaya ahli-ahli umno khususnya dan orang Melayu Islam bersama dengan PAS.

PAS tidak akan bersama dengan BN sebaliknya terus dengan Pakatan Rakyat yang sudah teruji dan terbukti.Sekarang Umno sudah hilang kompas perjuangan dan ideologi.Perjuangan yang hanya mementingkan ”perutism” sahaja.

Menjadikan perjuangan sebagai batu loncatan untuk peribadi walaupun merugikan bangsa.

Umno hanya boleh hidup dengan 3 M sahaja, iaitu Wang, jentera kerajaan dan media.

Umno sudah tidak bermaya untuk hidup dan bermain di atas padang yang sama rata.

Jika Umno tidak ada 3 M maka umno akan berkubur begitu sahaja.

PAS akan terus bersama Pakatan Rakyat, kerana ini adalah percubaan politik yang terbaik walaupun dalam usia yang agak muda.

Umno dengan kekuatan media perdana ynag berada di tangan mereka cuba menggelapkan berita kebaikan PAS yang telah disumbangkan melalui Pakatan Rakyat, kes banjir di Kedah adalah satu contoh.

PAS sebagai sebuah parti yang mempunyai idelologi yang jelas dan mempunyai kepimpinan yang berkualiti dan ahli yang ikhlas akan terus mara kedepan bagi membentuk lanskap baru dalam politik negara.

PAS menganggap cukuplah Umno yang telah diberi mandat untuk mengetuai negara lebih separuh abad.

Apa yang Umno boleh banggakan untuk tatapan generasi akan datang?

Rakyat merasakan sudah cukup penderitaan dan kesusahan yang dialami oleh mereka dengan tekanan hidup akibat salah guna kuasa.

Walaupun negara ini adalah anugerah Allah dengan hasil mahsul yang banyak, namun masih ramai rakyat yang tidak bertanah.

Contohnya Sabah, tanah yang terbentang luas, hasil yang melimpah ruah, namun masih ada rakyat yang membina rumah di atas air.

PAS tidak akan izinkan Umno, mengkhianat rakyat untuk separuh abad yang kedua pula.

PAS wajib ganti Umno.

Harakahdaily/-

PRU13 - Pakatan Rakyat tiada pilihan jika diadakan mengejut

Oleh Shazwan Mustafa Kamal

KUALA LUMPUR, 15 Nov — Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat mengakui perikatan itu berhadapan dengan situasi rugi jika pilihan raya umum ke-13 dipanggil lebih awal, di sebalik kebangkitan semula Barisan Nasional (BN) yang memenangi dua pilihan raya kecil serentak baru-baru ini.

Malah, perikatan itu melihat pilihan raya umum tergempar juga tidak memihak kepada mereka dan merupakan satu kekurangan jika mengambil kira beberapa perkembangan membabitkan komponennya.

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat juga merasakan kesan negatif ekoran pemilihan langsung PKR julung kali diadakan, yang tercalar dengan dakwaan manipulasi dan pelbagai kecacatan. Malah pemilihan DAP Perak semalam, yang menyaksikan wujudnya perpecahan kepimpinan komponen PR di negeri itu juga menimbulkan tanda tanya sama ada boleh menghadapi pilihan raya umum dengan penuh yakin.

Keadaan itu diburukkan dengan tindakan Datuk Zaid Ibrahim — pengumuman terbaru menunjukkan beliau keluar PKR hari ini.

Justeru, beberapa wakil rakyat PR yang dihubungi berkata, waktu pilihan raya umum ke-13 diadakan kemungkinan tidak memihak mereka jika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memutuskan untuk membubarkan Parlimen dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Pun begitu, mereka mengakui bahawa mereka perlu bersedia untuk menghadapi persaingan memandangkan mereka tidak boleh mempengaruhi proses pemilihan waktu untuk diadakan pilihan raya.

Malah mereka juga mengakui bahawa sudah ada peralihan sokongan bukan Melayu ke arah BN dengan prestasi pilihan raya kecil kerusi DUN Galas dan Parlimen Batu Sapi walaupun mereka menekankan bahawa trend itu tidak mewakili sokongan sebenar di peringkat nasional.

“Nampaknya, pilihan raya umum akan diadakan dalam waktu terdekat, dalam tempoh beberapa bulan ini.

“Waktu ia akan diadakan bukan sesuatu yang memihak kami,” kata Ahli Parlimen Rasah Anthony Loke kepada The Malaysian Insider apabila ditanya pandangannya mengenai cakap-cakap mengenai pilihan raya umum tergempar.

BN mempunyai mandat sehingga Mei 2013 untuk mengadakan pilihan raya umum iaitu lima tahun selepas pilihan raya umum 2008.

“Pentadbiran Barisan Nasional akan mengambil peluang ekoran kemenangan di Galas dan Batu Sapi, dan juga perkembangan dalam Pakatan sekarang. Mereka akan mengambil kesempatan daripada kedudukan kami yang lemah,” katanya.

Sehubungan itu, kata Ketua Pemuda DAP ini, Pakatan Rakyat perlu bertindak secara bersama dengan mengetepikan salah faham dan pergeseran sesama sendiri.

“Dalam konvensyen Pakatan Rakyat akan datang, kami perlu datang dengan garis panduan yang lebih jelas, bertindak ke atas cadangan-cadangan bagi menyelesaikan isu semasa seperti isu air, kenaikan tol... kami perlu mengurangkan politiking, sebaliknya perlu menyelesaikan masalah yang wujud.

“Saya merasakan rakyat sudah penat dengan persekitaran politiking (sejak sekian lama),” kata beliau.

PR akan mengadakan konvensyen keduanya di Pulau Pinang bulan depan.

Sambil menekankan bahawa Pakatan Rakyat tiada pilihan apabila berhadapan dengan pilihan raya, Pengarah Strategi PKR Chua Tian Chang berkata, “kami perlu menghadapinya sama ada kami sebenarnya sudah bersedia ataupun sebaliknya.”

“Menjadi kerajaan yang memerintah adalah satu kelebihan, BN boleh menentukan tarikh (pilihan raya),” kata beliau ketika dihubungi.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Batu itu mengakui bahawa jika pilihan raya umum diadakan dalam waktu terdekat, ia tidak akan menjadi sesuatu yang memihak kepada Pakatan Rakyat.

“Tetapi kami kena iktitaf bahawa pilihan raya tergempar, jika diadakan pada bila-bila masa, ia akan menjadi satu kekurangan kepada kami,” kata beliau lagi.

Beliau bagaimanapun mendakwa sokongn bukan Melayu masih kekal kuat di sebelah Pakatan Rakyat meskipun BN menang di Galas dan Batu Sapi.

“Dari segi sokongan bukan Melayu, meskipun ada peralihan di Galas, tetapi tidak ada peralihan di Batu Sapi.

“Sebenarnya di Batu Sapi, ada peningkatan sokongan bukan Melayu ke arah Pakatan.

“Sebagai seorang ahli politik, sudah tentu saya akan mengatakan bahawa trend pengundian di Galas dan Batu Sapi tidak mewakili trend kebangsaan,” kata beliau lagi.

Bendahari PAS Dr Hatta Ramli memberitahu, peralihan sokongan bukan Melayu ke arah BN di Galas dan Batu Sapi merupakan kes terpencil dna bukan sesuatu yang signifikan.

Kata beliau, peralihan seumpama itu bukan sesuatu yang biasa dalam pilihan raya kecil ekoran skala kempen dan sumbangan yang diberikan untuk mendapatkan sokongan mereka.

“Saya tidak melihat ia mewakili sentimen keseluruhan negara,” katanya.

“Pun begitu, ia masih merupakan panggilan amaran bagi setiap orang dalam Pakatan untuk memobilisasikan jentera kami untuk bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum,” kata Ahli Parlimen Kuala Krai ini.

Pemerhati dan penganalisis politik melihat kejayaan BN di dua pilihan raya kecil serentak termasuk merampas balik kerusi Galas sebagai petanda Pakatan Rakyat sudah hilang momentum 2008 manakala Umno dan BN memperbaiki kedudukan menjelang pilihan raya umum ke-13.

Najib dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin akan turun padang menemui ahli dan penyokongnya mulai awal tahun depan, yang dilihat sebagai petanda pilihan raya umum semakin dekat. Beliau dijangka mengumumkan perubahan kepimpinan Umno peringkat negeri akhir bulan ini.

sumber - Malaysian Insider

Tun M ugut melayu ?

Oleh Ustaz Idris Ahmad

Tun masih menganggap bahawa Melayu wajib bersatu bawah payung Umno sahaja. Seolah-olah selain daripada Umno, Melayu tidak boleh bersatu. Inilah khurafat Umno yang terpahat dalam pemikiran pemimpin Umno seperti Dr Mahathir dan inilah juga kefahaman yang diterap kepada pegawai kerajaan melalui kursus-kursus Biro Tatanegara

Parti Islam Se-Malaysia PAS kesal dengan kenyataan Tun Dr Mahathir mengugut Melayu supaya bersatu atau hilang kuasa politik kepada bukan Melayu jika terus berpecah. PAS berpandangan Dr Mahathir sengaja buat tidak faham senario politik di negara ini. Berkali-kali PAS tegaskan kepada rakyat kalau Umno kalah yang menangnya ialah PAS. Umno akan berhadapan dengan PAS di kawasan kerusi Melayu, yang tukarnya parti sahaja yang membawa dasar yang lebih jauh baik daripada Umno. Memang beliau ini jenis manusia yang buat-buat tidak faham.

Tun masih menganggap bahawa Melayu wajib bersatu bawah payung Umno sahaja. Seolah-olah selain daripada Umno, Melayu tidak boleh bersatu. Inilah khurafat Umno yang terpahat dalam pemikiran pemimpin Umno seperti Dr Mahathir dan inilah juga kefahaman yang diterap kepada pegawai kerajaan melalui kursus-kursus Biro Tatanegara.

Dulu pemimpin Umno sering mendakwa bahawa selain daripada Umno memerintah tidak akan maju. Hujah ini sudah lapok, rakyat boleh menilai kemampuan pemimpin Pakatan memerintah di negeri mereka, walaupun usia muda tetapi membuat pembaharuaan yang begitu pantas. Rakyat telah lihat dari segi ketelusan dan merakyatkan kekayaan negeri untuk dinikmati oleh semua lapisan rakyat.

Selama 22 tahun negara di bawah Dr Mahathir banyak dasar-dasar yang dilakukan merugikan orang Melayu antaranya, berapa banyak tanah rezab Melayu bertukar dan tidak berganti, melaksanakan dasar pengajaran Metematik dan Sains dalam bahasa Inggeris walaupun merugikan orang Melayu di pendalaman. Beliau sendiri pernah mencadangkan supaya orang Melayu kena buang budaya subsidi, mencadangkan dasar meretokrasi, menarik royalti minyak di Terengganu, mewujudkan Pegawai Persekutuan di negeri Kelantan dan Terengganu, menarik bantuan perkapita sekolah agama rakyat.

Banyak sangat kalau kita hendak tulis pengkhianatan beliau kepada Melayu semasa beliau berkuasa. Sekarang kenapa beliau begitu lantang seolah-olah mengugut orang Melayu mesti bersatu dengan Umno untuk meneruskan lagi penindasan kepada rakyat dan membiarkan rakyat menderita dan memudahkan suku sakat beliau mengaut kekayaan negara. Apakah beliau takut dan wujudnya mimpi ngeri, kalau Pakatan Rakyat menang beliau sendiri tidak akan selamat.

Peluk Islam kerana tertarik dengan Solat Jumaat

08 Zulhijjah 1431 H
http://neutraldaily.blogspot.com

BELIAU dapat 'membaca' sesuatu ekoran perlumbaan kuasa tentera dan senjata antara dua kuasa besar Amerika Syarikat (AS) dan Rusia. Lazimnya AS akan menundukkan mana-mana kuasa lain yang cuba bersaing. Apatah lagi cuba mengatasi kehebatan teknologi persenjataan yang dimilikinya.

Bagaimanapun, agak pelik apabila pada suatu hari Rusia memperkenalkan teknik-teknik senjata yang lebih moden dan canggih sehingga melibatkan ruang angkasa di sebuah negara sekutu Rusia, iaitu Cuba, menyebabkan AS menggelabah.

Sudah tentu AS tidak senang duduk kerana bimbang Cuba dijadikan pangkalan tentera baru kepada Rusia untuk menyerang negara kuasa besar itu.

"Apabila Rusia memberi jaminan akan menarik balik segala kemudahan ketenteraan di Cuba tentu sahaja ia adalah syarat yang mesti dipenuhi oleh AS bahawa mereka sama sekali tidak boleh menganggu pemimpin Cuba, Fidel Castro dalam usaha berterusan AS menjatuhkan pemimpin itu.

"Jika mereka masih berkeras memburu dan menjatuhkan Castro, maka alamatnya segala kemudahan tentera di Cuba akan 'dihidupkan' untuk menyerang AS. Begitulah liciknya Rusia dalam memberi jaminan pengaruh komunis di Cuba tidak akan mengancam AS," tulis Robert Dickson Crane dalam satu artikel mengulas strategi perang psiko antara AS dan Rusia.

Crane ketika itu adalah pelajar di Fakulti Undang-undang Universiti Harvard. Tanpa disangka artikel itu dibaca oleh bekas Presiden AS, Richard Nixon ketika dalam penerbangan dari California ke New York.

"Sejurus mendarat di lapangan terbang, iaitu pada Januari 1963, Nixon terus memanggil saya dan bertanya sama ada saya sedia menjadi penasihatnya untuk urusan politik luar negara," kata Crane.

Begitulah bertuahnya Crane natijah tulisannya itu yang berjaya menarik minat Presiden AS yang ke-37 itu untuk menjawat tugas yang cukup mencabar iaitu dari tahun 1963 sehingga 1968. Kemudian beliau dilantik sebagai Pengarah di Dewan Keamanan Kebangsaan.

Sepanjang dunia kerjayanya, semasa pemerintahan Presiden Ronald Reagan pula Crane menjadi Duta Besar di Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Semua tugas tersebut memberi cabaran yang getir namun berbaloi kerana menggabungkan pelbagai pengetahuan dan pengalaman yang cukup berharga kepada Crane.

Tugasnya sebagai Penasihat Luar tersebut membawa Crane terlibat secara langsung dengan pelbagai persoalan dan pergolakan politik yang berlaku di dunia luar AS.

Beliau sedaya upaya memberi nasihat yang terbaik kepada Presiden apa yang terbaik dilakukan untuk polisi dan dasar luar mereka.

Namun amatlah penting bagi Crane membaca banyak bahan bacaan, iaitu tentu sahaja buku-buku, artikel dan jurnal. Ini membuatkan beliau turut membedah topik-topik agama dan mesti mengambil tahu mengenai apa juga agama terutama Islam.

"Saat itu saya telah membaca sedikit mengenai Islam kerana saya mula terfikir untuk menjadikan Islam itu 'rakan' sekutu kepada AS yang paling kuat untuk tempoh paling lama semata-mata untuk melawan pengaruh dan kuasa komunis.

Prejudis

"Ini kerana kami (saya dan Nixon) menganggap komunis sebagai ancaman kepada dunia," tuturnya ikhlas.

Begitu pun sebenarnya Crane mempunyai pemikiran yang sangat kotor mengenai Islam. Ia berpunca daripada sikapnya yang prejudis dan tidak pernah mengambil serius ajaran sebenar Islam.

"Yang saya tahu mengenai Islam hanyalah setiap Muslim yang baik harus membunuh penganut Kristian dan syurga bagi agama Islam ini tidak ubahnya seperti rumah pelacuran.

"Saya tidak pernah berminat mempelajari dan mengenali agama ini kerana bagi saya, Islam sebuah agama yang primitif," katanya.

Namun Crane akhirnya 'menjilat air ludahnya sendiri'. Islam yang dikatakan kotor dan menjijikkan itu akhirnya menjadi agama anutannya sehingga beliau kini dikenali sebagai Dr. Robert Farook Dickson Crane.

Semuanya bermula ketika beliau dan isteri berada di Bahrain iaitu pada musim panas 1977. Walaupun dalam keadaan suhu yang panas, cuaca yang cerah dan cantik membolehkan Crane dan isterinya bersiar-siar melihat Istana lama di Al Muharraq, iaitu sebuah kota dagang tertua di dunia.

Namun Crane dan isterinya itu terpaksa melalui lorong-lorong yang sempit dan bersimpang siur.

Akhirnya seperti yang diduga pasangan ini tersesat jalan sehingga mereka bingung tidak tahu arah mana hendak dituju walaupun berada di tengah-tengah orang ramai.

Ditakdirkan tuhan, secara tiba-tiba muncul lelaki tua yang menawarkan bantuan kepada Crane dan isteri. Pasangan tersebut kemudiannya menerima pelawaan ke rumah lelaki itu untuk berehat.

Di rumah orang tua ini, Crane dan isteri begitu gembira kerana mendapat layanan yang cukup baik dan mesra. Mereka juga dihidangkan pelbagai makanan yang enak.

"Namun yang sukar dilupakan apabila kami berbicara pelbagai perkara lebih-lebih lagi orang tua itu seorang Islam. Yang menariknya kami lebih bicarakan mengenai isu-isu yang baik-baik dan buruk-buruk yang berlaku di dunia ketika itu.

"Ia termasuk peranan tuhan terhadap manusia tanpa sedikit pun orang tua itu menyelitkan perihal Islam. Sejak pertemuan itu, ia sangat meninggalkan kesan kepada saya untuk mengenali apakah Islam yang sebenar," katanya.

Orang tua itu berjaya membuat Crane tertanya-tanya mengenai Islam. Sebabnya, perilaku dan tahap pemikirannya bukan seperti yang selalu dianggap mengenai Islam dan para penganutnya sebelum ini.

Sehinggalah pada tahun 1980, Crane berpeluang mengikuti persidangan antarabangsa mengenai gerakan Islam di New Hampshire. Ia dihadiri oleh pemimpin-pemimpin besar gerakan Islam utama dunia.

"Pada tengah hari Jumaat itu saya mengekori mereka yang saya sangka masing-masing menuju untuk menikmati makan tengah hari.

"Namun, rupa-rupanya mereka hendak solat Jumaat di sebuah ruang bangunan yang dikosongkan dan hanya ditutupi permaidani.

Harus bersujud

"Pada mulanya saya ingin berpatah balik tetapi bimbang perbuatan itu akan menyinggung mereka lalu saya duduk di belakang para jemaah dan menunggu mereka solat," katanya.

Ketika itu yang menjadi imam solat ialah tokoh terkemuka gerakan Islam dari Sudan, iaitu Hassan At Turabi.

"Ketika itulah saat yang begitu menggetarkan perasaan saya dan hampir-hampir menitiskan air mata apabila Hassan berjaya membawa dirinya dan seluruh jemaah sama-sama sujud kepada Allah.

"Walhal beliau seorang yang amat dihormati dan disegani. Jika beliau dapat sujud kepada Allah, bererti beliau berpuluh kali lebih baik daripada saya.

"Saat itu saya memutuskan saya juga harus bersujud sebagai tanda penyerahan diri kepada Allah yang Maha Berkuasa yang menciptakan manusia dan seluruh alam ini," katanya.

Crane ialah salah seorang tokoh yang akan menyampaikan syarahan di Konvensyen Kesatuan Islam Antarabangsa anjuran Yayasan Ramadan di Kuala Lumpur pada 20 dan 21 Oktober ini.

Beliau akan berkongsi lebih banyak pengalaman sejak bergelar Islam dan memegang pelbagai jawatan penting untuk pertubuhan Islam di Amerika.

Turut menyampaikan syarahan ialah tokoh terkemuka Islam dari Syria, Dr. Muhammad Saeed Ramadan Al-Bouti, mantan Perdana Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan ramai lagi tokoh Islam yang lain.

Malaikat berebut mayat..

Teringat saya sebuah hadis mengenai seorang lelaki Bani Israel yang membunuh 99 orang. Dia menemui seorang rahib supaya membimbingnya untuk bertaubat. Namun rahib itu membuat kesimpulan, pintu taubat untuknya telah tertutup. Rahib itu pula dibunuhnya, genap 100 orang.

Selepas itu lelaki itu menemui seorang alim. Orang alim itu memberi harapan kepadanya bahawa pintu taubat sentiasa terbuka untuknya. Dia dibimbing supaya membina hidup baru dalam suasana yang lebih baik. Dia disaran supaya menetap di tengah-tengah orang soleh.

Namun lelaki itu mati ketika dalam perjalanan ke tempat yang ditunjukkan oleh orang alim itu.Mayat lelaki itu menjadi rebutan antara malaikat azab Dan malaikat rahmat.

Setelah dihakimi oleh malaikat lain, akhirnya lelaki itu diserahkan kepada malaikat rahmat. Kisah ini diriwayatkan oleh Muslim di dalam sahihnya, bab ‘Diterima taubat pembunuh sekali pun ramai yang menjadi mangsanya’.

Rahib yang memutuskan bahawa pintu taubat untuk lelaki itu tertutup sama seperti ‘Lebai’. Gelaran lebai diberikan oleh masyarakat Melayu kepada mereka yang sering berkupiah atau berserban, sering memimpin upacara keagamaan setempat.

Lebai biasanya warak, gemar beribadat, boleh mengajar agama, walau pun tidak boleh berbahasa Arab. Jika Ada yang boleh berbahasa Arab, dalam masyarakat Melayu, mereka tidak dipanggil lebai tetapi dipanggil tok guru.

Kadang-kadang warak lebai mengatasi warak tok guru. Lebai berjalan tunduk, mengelak jauh jika ternampak anjing takut terkena najis, makan dengan tiga jari, tidak suka duduk di atas kerusi ketika makan Dan sangat sensitif dengan babi.

Babi bukan sekadar tidak boleh dimakan, menyentuhnya pun tidak boleh. Bahkan terhidu baunya pun dikira suatu kesalahan. Kalau Ada Lori anjing lalu, dia menyingkir takut terpercik air babi yang lalu. Babi adalah najis.

Seorang MP Malaysia, dengan kupiah putih yang tidak pernah lekang, nampak warak, kalau dia duduk di kampong zaman dulu-dulu tentu dia akan dipanggil lebai. Tentu tahlil, cukur kepala, DOA pulut kuning akan diserah kepadanya untuk mengetuainya.

Lebai akan dicari apabila ketiadaan atau keuzuran tok guru. Selama Ada tok guru, biasanya lebai hanya menjadi pengikut sahaja. Kalau lebai Ada semajlis dengan tok guru, biasanya tok guru akan meminta lebai mengendalikan tahlil. Itu memang sesuai dengan lebai.

Tetapi orang tidak bertanya masalah agama kepada lebai. Orang juga jarang berguru masalah agama dengan lebai. Masalah agama terutama yang berat-berat tetap dirujuk kepada tok guru. Lebai dicari untuk tahlil Dan upacara pulut kuning sahaja.

Orang tahu, lebai baik tetapi lebai bukan tempat merujuk masalah agama. Jika masalah agama dirujuk kepada lebai, dibimbangi jawapannya adalah sama macam jawapan rahib kepada lelaki Bani Israel tadi. Benda yang boleh dikata tidak boleh Dan benda yang masih terbuka dikata tertutup.

Lebai ingin membuktikan kepada semua orang bahawa dia warak Dan sentiasa warak, walau pun waraknya itu tidak ditunjangi ilmu. Akhirnya, jika berdasarkan warak saja, lebai membuat keputusan yang salah.

Lelaki Bani Israel tadi pada awalnya bertanya kepada lebai, Dan jawapan lebai itu memakan dirinya sendiri. Namun lelaki itu beruntung sebab selepas itu dia bertemu dengan tok guru – orang alim.

Orang alim tersebut membuka jalan penyelesaian kepada masalah yang dihadapinya. Jika masalah agama dirujuk kepada lebai yang jadi MP Malaysia itu, alamatnya makin jauhlah manusia daripada Islam.

(sumberalb) : http://sauhdibongkar.blogspot.com