07 September 2009

Photo-Photo Palsu Yang Menghebohkan Dunia

Email : Zamri Kecik's

Pernah mendengar kata “Hoax”?
Hoax tak lain sebuah lelucon yang justru dipercaya kebenarannya oleh banyak orang.

Beberapa photo atau gambar hoax pernah beredar luas dalam masyarakat dan dipercayakan oleh sebagian orang photo tersebut merupakan kejadian nyata.

Berikut beberapa Photo yang pernah mengebohkan dunia:Gambar ini muncul di halaman utama Daily Mirror yang menunjukkan tentara Inggris dari Resimen Queen’s Lancashire memperlakukan semena-mena tahanan Irak, Photo ini ternyata rekayasa yang menyebabkan editor Piers Morgan mengundurkan diri.


Pada awal tahun 2000, beredar photo kucing yang rakasa melalui e-mail, diklaim sebagai kucing berukuran besar yang ditemukan di dekat laboratorium nuklir Kanada. Photo ini sebenarnya lelucon Cordell Hauglie yang disebarkan Mei 2001 kepada teman-temannya dan tidak pernah menyangka akan terjadi kehebohan yang sangat luar biasa.


Beberapa saat setelah serangan 11 September beredar photo di Internet tentang seorang pria yang sedang berdiri diatas gedung WTC, dibelakang pria tersebut tergambar pesawat yang akan menabrak gedung itu. Gambar tersebut ternyata palsu.


Pada tahun 1917 dua anak perempuan kembali dari bermain di kebun mereka dengan kamera dan bukti nyata peri kehidupan. Namun pada tahun 1970-an terungkap bahwa peri peri Cottingley foto-foto itu palsu. Salah seorang saksi bernama Elsie Wright mengaku teman peri mereka tidak lebih dari guntingan kertas.


Photo ini terkenal dengan nama Monster Loch Ness atau Nessie. Pada tahun 1994 terungkap ternyata photo tersebut rekayasa, gambar tak lain dari sebuah mainan kapal selam yang dilengkap kepala ular laut.


Ray Santilli Pada tahun 1995 menyatakan memiliki gambar tentang Alien UFO yang sedang di Otopsi pada tahun 1947, namun tahun 2006 dia mengakui bahwa gambar yang ada tidak sepenuhnya benar. Gambar tersebut hanyalah sebuah rekonstruksi dari sebuah kejadian.


Gambar ini yang tampaknya lebih dari ukuran tengkorak yang ditemukan di Arab Saudi dilaporkan oleh surat kabar The New Nation Bangladesh pada tahun 2004, Gambar ini tidak lain sebuah rekayasa photoshop yang juga pernah dipublikasikan di situs
Worth1000.com


Pada tanggal 1 April 2008 yang bertepatan dengan April Moob, BBC melaporkan rekaman penguin terbang dari Antartika ke Brazil. Rekaman ini merupakan rangkaian April Moob yang sengaja di publikasikan oleh BBC namun mendapat reaksi yang serius dari berbagai kalangan.


Hoax ini muncul melalui email pada tahun 2001 yang memperlihat sebuah helicopter diserang oleh seekor hiu ganas. Photo ini diklaim telah dipilih oleh National Geographic’s sebagai Photo of the Year.
__._,_.___

KERAJAAN ZALIM AKAN DIBINASAKAN OLEH ALLAH SWT: PESURUHJAYA PAS PERAK.

mohd hafez sabri

Sempena sambutan Badar kubra peringkat Negeri Perak, Pesuruhjaya PAS Perak Al Fadhil Ustaz Abu Bakar Hussain, memberi semangat dan keyakinan kepada seluruh rakyat agar bangkit menentang kezaliman pemerintahan umno/bn di Malaysia ini.

Pesuruhjaya PAS Perak itu mengingatkan kepada seluruh rakyat yang sering dizalimi kerajaan umno/bn, supaya memahami hakikat bahawa Allah SWT itu tidak pernah membiarkan hamba-hambanya dizalimi. Allah SWT tidak pernah membiarkan kezaliman itu berleluasa. Kerana Allah SWT itu Maha Adil. Hujah ini menurut Ustaz Abu Bakar Hussain adalah berdasarkan berdasarkan janji Allah SWT di dalam Al Quran Karim, yang bermaksud “Dan janganlah engkau menyangka bahawa Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang yang zalim”.

Sebagai seorang pejuang Islam janganlah kita lupa, dan ingatlah kita bahawa, Allah SWT tidak akan biarkan sesiapa pun dizalimi. Allah SWT juga tidak akan membiarkan orang yang zalim terus dengan kezalimannya. Allah SWT itu Maha Adil, jelas beliau

Pesuruhjaya PAS Perak itu juga mengingatkan bahawa kezaliman yang dilakukan umno/bn terhadap rakyat mungkin tidak dibalas sekarang, tetapi ia ditangguhkan ke satu masa yang lebih sesuai dengan kezaliman mereka ini berdasarkan janji Allah SWT dalam Al Quran yang bermaksud … Sesungguhnya Allah hanya menangguhkan balasan mereka hingga ke satu hari yang terbeliak mata mereka (Surah Ibrahim : 42)

Seorang pemimpin negara, selalunya terlepas dari kesalahan-kesalahan besar yang mereka lakukan”. Contohnya apabila dikalangan pemimpin zalim ini disyaki pecah amanah, rasuah, jenayah pembunuhan, penipuan, skandal-skandal haram, penyalahgunaan kuasa, penindasan dan sebagainya dan memang ada bukti mereka bersalah, tetapi mereka menang di kandang mahkamah dan ada dikalangan pemimpin zalim ini “menang” sebelum dimasukkan ke mahkamah lagi. Maka, adakah mereka akan selamat? dan sampai bilakah mereka boleh bebas ketawa? soal beliau.

Pesuruhjaya PAS Perak itu juga menyatakan, sekiranya seorang pesalah tersebut boleh menang di kandang mahkamah disebabkan kesilapan si hakim atau terlepas pandang atau adanya percaturan untuk menyelamatkan diri mereka, maka mereka tetap tidak terlepas dengan perhitungan dan pembalasan Allah SWT.

Allah SWT tidak pernah tertidur atau mengantuk. Maka adakah orang yang zalim itu boleh bebas dengan kezalimannya ini berdasarkan firman Allah SWT dalam Al Quran Karim yang menytakan dengan jelas bahawasanya Allah SWT tidak mengantuk, apatah lagi tertidur (Surah al Baqarah : 255). Kita tunggu sahaja bilakah balasan terhadap mereka. Balasan tersebut akan di”kurnia”kan pada waktu yang selayak bagi kezaliman mereka. Mereka boleh sahaja terlepas daripada kesilapan mahkamah manusia, tetapi tidak mungkin boleh terlepas dari mahkamah Allah SWT. Allah SWT tidak pernah merasa mengantuk atau tidur, apatah lagi tidak mungkin Allah SWT itu tersilap, atau terlepas pandang. Maka, serahkanlah segala kezaliman mereka kepada Allah SWT. Usah bimbang, doa orang yang dizalimi itu sentiasa didengari Allah SWT, jelas beliau.

EGM: Penyokong Chua sedia berunding

Timbalan Presiden MCA yang dipecat Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata kumpulan penyokongnya bersedia berbincang untuk menetapkan mesyuarat agung luar biasa (EGM) tunggal.

Beliau berkata, wakilnya, anggota jawatankuasa pusat Datuk Seri Tan Chai Ho telah mengadakan perbincangan dengan Setiausaha Agung MCA Senator Datuk Wong Foon Meng, Jumaat lalu.

"Kita sedang menghalusi resolusi dia (Wong) dan kita akan menghalusi resolusi kita dan kita akan berbincang kalau boleh untuk mengadakan satu EGM demi kepentingan parti," katanya kepada pemberita selepas mengadakan satu pertemuan dengan penyokongnya di sebuah restoran di Melaka hari ini.

Lebih 50 penyokongnya termasuk beberapa pemimpin MCA negeri tersebut menghadiri pertemuan itu.

Sebelum ini, Wong menggesa anggota parti yang yang mahu EGM diadakan agar bersikap rasional dan mematuhi ketetapan perlembagaan parti itu.

Dr Chua berkata bagaimanapun beliau tidak mahu pihaknya ditipu berhubung resolusi untuk mengadakan EGM tunggal.

Ditanya tandatangan yang berjaya diperolehinya daripada perwakilan untuk mengadakan EGM, Dr Chua berkata sehingga hari ini beliau telah berjaya mengumpul 1,100 tandatangan bagi pihaknya untuk diadakan EGM.

"Bagaimanapun, ada daripada mereka yang meminta supaya senarai nama mereka yang tandatangan tidak didedahkan kerana mereka faham, Presiden MCA (Datuk Seri Ong Tee Keat) seorang yang ganas," katanya.

Dr Chua juga mendakwa Ong telah memanggilnya "anjing" dan akan menggunakan lembaga disiplin MCA untuk memusnahkan karier politiknya.

"Bahawa dalam siri lawatan yang dianjurkan oleh Ong, beliau tidak henti-henti menabur fitnah mengenai saya dan semasa dalam lawatan ke Sabah telah mengatakan bahawa saya sebagai 'anjing'," katanya.

Dr Chua berkata beberapa pemimpin MCA Sabah telah menyatakan sedia tampil untuk menjadi saksi berhubung penghinaan yang dilakukan oleh Ong terhadap saya.

"Saya ingin memberitahu Ong bahawa menabur fitnah tidak akan meraih sokongan daripada masyarakat Cina dan dia pun tak akan mendapat sokongan daripada perwakilan MCA," katanya.

Beliau juga mendakwa Ong sebagai pemimpin MCA yang tidak takut kepada sesiapa.

- Bernama

Kalah di Bagan Pinang bererti habislah riwayat Umno

Zulkifli Sulong

TELOK KEMANG, 6 Sept: PAS yakin, jika calonnya berjaya mengalahkan calon Umno dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang dekat sini, Umno akan jatuh pra matang atau sebelum masa ia akan jatuh sebagaimana yang sepatutnya.

Sekurang-kurangnya inilah pandangan AJK PAS Pusat, Datuk Husam Musa. Ini kerana, jika Umno kalah di kawasan yang dimenanginya dengan majoriti lebih 2,000 undi ini bermakna Umno benar-benar ditolak rakyat.

Husam menyertai para pemimpin kanan PAS Negeri Sembilan menziarahi jenazah Allahyarham Azman Mohd Nor, Adun Bagan Pinang yang meninggal Jumaat lepas. Antaranya Pesuruhjaya PAS negeri, Zulkefli Mohd Omar dan Yang Dipertua PAS Kawasan Telok Kemang yang juga calon PAS dalam pilihan raya umum 2008 lalu, Ramli Ismai.

Husam bergegas dari Kuala Lumpur hanya berbuka di atas kereta sebelum terus ke tanah perkuburan Islam Bagan Pinang. Ketika beliau dan rombongannya sampai kira-kira jam 7.50 malam, jenazah Azman belum sampai lagi.

Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad dan anaknya, Mohd Najib tiba selepas itu iaitu sejurus sebelum kereta jenazah tiba. Isa adalah Ketua Cawangan Umno di situ di samping Ketua Umno Bahagian itu.

(Gambar: Isa datang bersama anaknya, Mohd Najib (kanan sekali) ke tanah perkuburan Azman. Berita angin Isa sedang lobi agar anaknya itu menjadi calon tersebar luas).

Dalam pilihan raya umum lalu, calon PAS kalah kepada Azman dengan 2,333 undi. Faktor utama kemenangan calon BN adalah kehadiran kira-kira 5,000 pengundi pos Tentera Darat di kawasan yang mempunyai kira-kira 14,000 pengundi itu.

Mereka adalah dari Pusasda Kem Si Rusa (1,903 undi), 2 KAD Kem Sunggala (1,130 undi), IJED Kem Kg Sawah (847 undi), IPDA Port Dickson (407 undi), 1 Kompeni KPD Kem Si Rusa (265 undi), 1 WKSP Bgd Kem Sg Sawah (165 undi), Sekolah Pertukangan Perintis (105 undi) dan ILMI Port Dickson (103 undi).

Dalam pilihan raya 2008, Bagan Pinang mempunyai 14,192 pengundi berdaftar di mana 66 peratus darinya Melayu, 10.5 peratus Cina, 19.9 India dan 3.5 peratus bangsa-bangsa lain.

Jika Pakatan Rakyat mengekalkan persefahamannya, calon PAS akan diletakkan dalam pilihan raya kecil ini bagi mewakili mereka. Bagaimana, Ketua Angkatan Muda PKR Telok Kemang dalam kenyataannya menuntut agar kerusi itu ditandingi oleh PKR.

Bagan Pinang mempunyai sembilan daerah mengundi iaitu empat majoriti India, empat kawasan Melayu dan campuran Cina serta undi pos.

Dalam pilihan raya lalu, PAS hanya menang di tiga daerah mengundi iaitu Ladang Atherton, Pekan Siliau dan Sua Betong. Ketiga-tiga kawasan itu adalah majoriti pengundi India.

PAS kalah paling teruk undi undi pos. Dari 5, 191 kertas undi yang dikeluarkan, PAS hanya mendapat 1,189 undi manakala calon BN 3,080 undi.

PAS paling banyak menang di Ladang Aterton di mana calon PAS menang dengan majoriti 84 undi.

Berdasarkan rekod pilihan raya kecil sebelum ini, PAS dijangka akan meningkatkan undinya di kalangan orang India. Tambahan lagi dengan apa yang berlaku di Selangor baru-baru ini apabila sekumpulan penyokong Umno mengarakkan kepala lembu berdarah ke Pejabat MB Selangor.

Namun kebimbangan terhadap undi pos menjadi mimpi ngeri bagi PAS. Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri membangkitkan perkara ini.

"Kami meragui undi pos kerana kami tahu undi pos seperti askar dan polis tidak diberikan kebebasan dalam mengundi.

"Inilah sebabnya kenapa undi pos sentiasa dianggap undi yang kotor," kata beliau ketika ditemui semasa pertemuan dengan pemimpin PAS Perak di Ipoh.

Bagaimanapun sebagaimana kata Husam, adalah tidak mustahil untuk PAS menang dalam pilihan raya kecil ini dan jika PAS menang bererti nyawa Umno benar-benar di hujung tanduk. _

Harakahdaily.,

SPR bertindak luar kuasa sekat pilihan raya kecil tiga kerusi DUN Perak

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya telah bertindak di luar bidang kuasa dan peranannya kerana enggan mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi Dewan Undangan Negeri Perak, Mahkamah Tinggi di sini diberitahu semalam.Demikian seperti dilapor oleh Mstar.

Peguam Datuk S.Ambiga menyifatkan sebagai tidak sah dan tidak rasional keputusan SPR bahawa ketigatiga kerusi itu tidak kosong akibat pelantikan jawatan ketigatiga penyandangnya seperti yang diputuskan oleh Speaker ketika itu, V.Sivakumar.

"Responden keempat (SPR) telah mengambil kuasa dan hak Speaker bagi menentukan bahawa peletakan jawatan berlaku," katanya di hadapan Hakim Lau Bee Lan di kamar.

Ambiga, yang juga bekas Presiden Majlis Peguam, berhujah mewakili Sivakumar dalam permohonannya bagi satu semakan kehakiman untuk mengarahkan SPR supaya mengisytiharkan kerusi Behrang, Changkat Jering dan Jelapang kosong dan mengadakan pilihan raya kecil.

Sivakumar menamakan Adun Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi, Adun Changkat Jering, Mohd Osman Mohd Jailu, Adun Jelapang, Hee Yit Foong, dan SPR sebagai responden.

Dalam hujahnya, Ambiga berkata bahawa menerusi sepucuk surat kepada Sivakumar pada 5 Feb 2009, SPR telah menyatakan bahawa ia tidak dapat menentukan yang ketigatiga kerusi itu kosong, dan dengan itu, tidak boleh mengadakan pilihan raya.

"Setelah menetapkan yang ia tidak dapat memastikan bahawa kekosongan telah berlaku, SPR telah membuat keputusan bercanggah bahawa ketigatiga kerusi itu masih disandang oleh responden pertama hingga ketiga," katanya.

Sivakumar, 38, memohon perintah mahkamah bagi membatalkan keputusan SPR itu dan mengarahkan suruhanjaya itu mengadakan pilihan raya kecil bagi ketiga-tiga kerusi itu.

Beliau juga memohon agar mahkamah mengeluarkan perintah injunksi bagi menghalang Jamaluddin, Mohd Osman dan Hee daripada menjalankan tugas sebagai wakil rakyat di kawasan masing-masing.

Mahkamah menetapkan 9 September ini bagi mendengar hujah balas SPR yang diwakili Peguam Kanan Persekutuan Datuk Kamaludin Md Said.

Dialog tidak bertamadun: Selangor tangguhkan pemindahan kuil

SHAH ALAM, 5 Sept: Majlis dialog anjuran Kerajaan Negeri Selangor di Dewan Banquet, MBSA tengah hari tadi akhirnya menemui persefahaman sementara, apabila Menteri Besarnya, Tan Sri Khalid Ibrahim memutuskan cadangan pemindahan kuil ke Seksyen 23, di sini ditangguhkan serta merta.

Khalid terpaksa berbuat demikian tengahari tadi, disebabkan desakan ekstrem serta perang mulut oleh segelintir hadirin yang menyertai dialog tersebut.

"Saya terpaksa menangguhkan cadangan itu (memindahkan kuil) disebabkan kebanyakan pemilik-pemilik rumah di situ tidak bersetuju.

"Saya menerima pandangan rakyat di Seksyen 23 dan kerajaan negeri akan terus mencari penyelesaian di Seksyen 19 (lokasi asal kuil) yang juga terdiri oleh penduduk Melayu (dan) Islam majoriti."

Tegasnya, PKNS diarahkan mencari suatu tapak yang lebih sesuai untuk dijadikan tapak kuil yang baru, bagi memindahkan kuil lama dari Seksyen 19 kelak.

Jelasnya lagi, PKNS sewaktu Umno BN memerintah seharusnya menjelaskan kepada bakal penduduk (khususnya Melayu/Islam) Seksyen 19 tentang wujudnya kuil itu terlebih dahulu, sebelum mendirikan perumahan.

ImagePembinaan kuil di Seksyen 19 oleh kerajaan Barisan Nasional dahulu disifatkannya tidak sesuai, kerana terlalu dekat dengan surau di samping terlalu dekat dengan rumah penduduk di situ.

Ekoran itu, kerajaan Pakatan Rakyat cuba memindahkannya ke Seksyen 23, yang kedudukkannya lebih jauh dari kawasan surau serta perumahan penduduk Melayu.

Tambahnya lagi, pembinaan kuil itu juga untuk memenuhi hak penduduk minoriti beragama Hindu, di sini.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad yang turut mewakili kerajaan menegaskan bahawa isu kuil di Seksyen 23 hanya suatu cadangan daipada PKNS sendiri, bukannya kerajaan negeri.

Beliau yang terus dipertikai ketika menjelaskan prosedur cadangan pemindahan kuil itu, menegaskan bahawa cadangan tapak pembinaan kuil yang baru itu jauh lebih sesuai kerana bukan sahaja jauh dari kawasan perumahan setempat, malah menyelesaikan masalah rakyat di Seksyen 19 yang terdiri dari penganut Islam dan Hindu.

ImageKatanya lagi, "sekiranya kuil tidak boleh dibina di kawasan majoriti Melayu, bermakna tidak ada mana-mana tapak boleh dibina kuil di Shah Alam, semuanya (penduduk) majoriti Melayu. Islam tidak mengajar penganutnya menafikan hak penganut lain."

Beliau juga menasihatkan segelintir individu yang hadir agar berhenti mencemuh inisiatif kerajaan negeri serta penduduk bukan Islam.

"Kuil ini untuk penganut Hindu. Apa salahnya, kita menghormati keagamaan mereka. Allah (dan) Rasul tidak pernah mengajar umat Islam mencemuh (agama lain), apatah lagi menafikan hak penganut agama lain (dalam) mengamalkan kepercayaan mereka," katanya di majlis itu.

Beliau meminta hadirin menghayati potongan ayat al-Quran (108) dari Surah an-An'am yang bermaksud:

"Dan janganlah kamu memaki hamun sembahan yang mereka sembah selain Allah, kerana mereka nanti akan memaki Allah dengan melampau batas tanpa dasar pengetahuan. Demikianlah kami jadikan setiap ummat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudia, kepada Tuhan tempat kembali mereka, lalu Dia akan memberitahu kepada mereka apa yang telah mereka kerjakan."

Sebelum pada itu, perang mulut berlaku antara segelintir yang hadir dengan pegawai-pegawai MBSA yang cuba menenangkan mereka.

Kelihatan segelintir itu mencemuh pemimpin kerajaan negeri; yang didakwa mereka tidak mendengar keluh-kesah penduduk tempatan.

Jamil Mohd Isa, yang juga mengakui bukan ahli Umno di sini, menegaskan bahawa cadangan memindahkan kuil dari Seksyen 19 ke Seksyen 23, sebagai menambahkan masalah penduduk tempatan, bukannya menyelesaikan masalah orang-orang Melayu.

Turut menyertai aksi ekstrem itu, adalah Pengerusi Penaja Umno Cawangan Seksyen 23 sendiri, Haji Azmir Md Zain.

Image�Woi, kaulah pengkhiana-pengkhianat agama lah!� cemuhnya.

Cemuhan itu disorak oleh beberapa individu lain yang dipercayaai dari kenalan rapat Azmir.

Beliau juga mengancam akan membunuh Khalid Samad jika pergi ke kawasannya, Seksyen 23.

Beliau juga menghina dan mencemuh Khalid Ibrahim, MB yang dipilih oleh rakyat Selangor melalui pilihan raya yang sah itu.

K. Raja yang ditemui selepas selesai dialog berkata, "Persatuan Penduduk itu bukan mewakili semua pihak. Persatuan tidak pernah panggil kita (penganut Hindu) berbincang. Bagaimana (mereka) boleh kata itu mewakili (penduduk) Seksyen 23."

ImageDitanya mengapa tidak turut serta dalam dialog itu, beliau berkata, "Dia orang emosional, tidak ada toleransi dan hormat Menteri Besar, Khalid (Samad) dan YB yang lain. Macam mana kita nak berdislog? Ekstrem lah, saya pun tidak pernah jumpa (tindakan) seperti ini."

Ujarnya lagi, dalam dialog, sepatutnya perlu ada sikap memberi pandangan, dan mendengar pandangan. Bukannya, mengeluarkan kata-kata kesat kepada kerajaan negeri.

Beliau juga mencadangkan kuil di Seksyen 19 yang sudah 26 tahun tidak diselesaikan oleh kerajaan Barisan Nasional, diselesaikan oleh Khalid Ibrahim demi membuktikan kepemimpinan Pakatan rakyat mengamalkan keadilan untuk rakyat tanpa mengira status, kaum dan kepercayaan.

Pegawai Khas kepada Adun Batu 3, Rodziah Ismail, Rozaini Mohd Rosli mendakwa dirinya cuba dikasari dan dicabuli oleh segelintir yang hadir di luar MBSA, sebelum dialog tersebut berlangsung.

"Mereka cuba merampas video cam akak. Mereka kerumuni (mengepong) akak. Mereka takut akak rakam tindakan-tindakan tidak bertamadun mereka. Akak jadi takut, takut diapa-apakan mereka itu," jelasnya lagi.

Seorang respondan berita Harakahdaily 30 Ogos lalu, Suraya Samad (gambar) yang ditemui kemudian melahirkan rasa takut kerana dirinya didakwa talam dua muka.

Beliau menegaskan sekali lagi, kenyataannya sebelum ini bukanlah bertujuan memecah-belah masyarakat, tetapi pandangan peribadinya sahaja.

Beliau mendakwa beberapa kenyataan sebelum ini telah disalah anggap dan membuat beberapa penafian terbabit.

Turut menyertai dailog tersebut, Ahli Parlimen Kota Raja Dr. Mariah Mahmood selaku pemerhati. ImageBeliau menjelaskan keindahan ajaran Islam yang sebenar, bukannya seperti aksi provokasi sedemikian sebelum ini.

Beliau juga berharap penganut minoriti Hindu bersabar dan memberi peluang kepada kerajaan negeri untuk mencari suatu tapak yang lebih sesuai untuk dibina kuil.

Bertempat di Kediaman Rasmi Menteri Besar, Khalid Ibrahim meminta semua pihak tidak memanjangkan isu tersebut.

Demi kepentingan rakyat tidak kira penganut agama Islam atau Hindu dan sebagainya, beliau menjelaskan bahawa segala kritikan dan cemuhan pagi tadi perlu dilihat secara terbuka; sebenarnya membantu kerajaan negeri untuk terus memperkukuhkan Pakatan Rakyat kelak.

Harakahdaily turut menemui beberapa peserta yang lantang mencemuh kepemimpinan negeri untuk mendapatkan inti bantahan mereka, tetapi kebanyakannya meminta wartawan bertemu sendiri dengan ketua mereka, Azmir.

Dalam kalangan mereka yang ekstrem juga mengugut wartawan supaya tidak membesar-besarkan isu perarakan kepala lembu yang segar berdarah dari Masjid Negeri ke Bangunan SUK yang menempatkan Pejabat Menteri Besar; 28 Ogos lalu.

Bersandarkan beberapa klip youtube sebelum ini, didapati beberapa pemimpin Umno mendalangi aksi ekstrem tersebut.

Bagaimanapun, hadirin yang menyertai dialog hari ini kebanyakannya mendakwa mereka bukan ahli Umno, tetapi penduduk tempatan Seksyen 23.

Dari insiden kepala lembu berdarah sehinggalah perang mulut yang berlaku hari ini merupakan suatu lagi cabaran rakyat Melaysia yang terdiri oleh pelbagai bangsa, agama dan taraf sosial; selepas negara mengecapi kemerdekaan kali ke-52 tahun.

Sumber : Harakahdaily.


Siti Hajar - contoh pengorbanan isteri solehah

http://ibnurrahmat.blogspot.com/

Apabila disebut Makkah, seluruh umat Islam terasa teruja dengan kota suci. Sepanjang masa Makkah dirindui oleh seluruh umat Islam, terutama ketika musim haji. Setiap waktu menunaikan sembahyang pula kita terasa begitu hampir dengan kedudukan Makkah yang dijadikan arah kiblat.

Satu perkara lagi yang paling sinonim dengan kota Makkah ialah sejarah mula-mula ia dibuka oleh Nabi Ibrahim bersama isterinya Siti Hajar dan anak mereka Nabi Ismail. Di sebalik kisah pembukaan penempatan Makkah itu terselit pula kisah pengorbanan Siti Hajar. Pengorbanan Siti Hajar sebagai isteri yang solehah amat mengkagumkan dan harus dijadikan contoh kepada semua.

Siti Hajar adalah isteri kedua Nabi Ibrahim. Perkahwinan itu direstui isteri pertama, Siti Sarah, sebagai satu usaha untuk melahirkan zuriat Nabi Ibrahim yang bakal meneruskan tugas menyebarkan agama Allah. Siti Sarah tidak mampu melahirkan anak disebabkan usianya ketika itu telah mencecah 70 tahun.

Namun, perasaan Siti Sarah berubah menjadi cemburu setelah Siti Hajar mengandung dan mengambil keputusan tidak mahu hidup bersama lagi dengan madunya. Nabi Ibrahim terpaksa mengambil keputusan untuk memisahkan antara kedua isterinya itu untuk mengelak persengketaan. Peristiwa itu sebenarnya menyimpan banyak hikmah yang telah ditentukan oleh Allah. Nabi Ibrahim mendapat wahyu agar membawa Siti Hajar dan anak yang baru dilahirkan, Nabi Ismail, menuju ke satu tempat yang amat jauh dari kampung halaman mereka di Palestin.

Nabi Ibrahim membawa Siti Hajar dan Nabi Ismail ke satu lembah yang kering kontang dan tiada penghuni yang kini dikenali Makkah. Kedua beranak itu ditinggalkan dengan hanya sedikit bekalan makanan dan air minuman. Mereka hanya berserah kepada Allah kerana mengetahui tindakan Nabi Ibrahim itu satu perintah daripada Allah.

Siti Hajar menyedari jika itulah perintah daripada Allah, sudah pasti Allah tidak akan mensia-siakan hamba-Nya yang taat. Namun hatinya masih tertanya-tanya hikmah di sebalik perintah Allah itu.

Bayangkan perasaan Siti Hajar ditinggalkan berdua dengan anak yang masih bayi di suatu tempat yang tidak berpenghuni dan kering kontang. Pada siapakah dia harus mendapatkan pertolongan jika berlaku sesuatu perkara yang buruk kepadanya?

Dia juga sering tertanya-tanya sama ada dirinya masih berpeluang menemui suaminya yang tercinta. Sedangkan, dia tahu jarak perjalanan antara Palestin dengan Makkah pada ketika itu mengambil masa kira-kira enam bulan untuk sampai dan terpaksa melalui perjalanan yang sukar.

Siti Hajar memang merupakan wanita terpilih. Zuriatnya melalui Nabi Ismail melahirkan nabi-nabi seterusnya hinggalah Nabi Muhammad. Kecekalan dan perasaan reda berdepan dengan cabaran hidup yang sedemikian tentunya tidak pernah dilalui wanita lain.

Tidak lama selepas tinggal di lembah kontang itu, bekalan makanan dan minuman yang dibawa telah kehabisan. Lebih merungsingkan lagi apabila susu badan Siti Hajar sendiri tidak lagi keluar disebabkan keadaan badannya yang tidak mendapat makanan yang cukup. Nabi Ismail tidak dapat menyusu susu badan ibunya.

Ketika itulah Siti Hajar mula resah. Tidak sanggup mendengar tangisan Nabi Ismail akibat kehausan, Siti Hajar meletakkan Nabi Ismail di satu tempat lalu bingkas bangun mencari ke segenap tempat untuk mendapatkan air.

Siti Hajar mendaki sebuah bukit untuk meninjau dari jauh agar dapat melihat kalau-kalau ada tempat menakungkan air. Dari puncak bukit itu dia melihat dari jauh seperti ada air bertakung. Dia berlari sekuat hati ke tempat itu agar cepat dia mendapat air itu bagi diberi minum kepada puteranya.

Namun, setelah sampai di tempat itu, apa yang dilihatnya tadi hanyalah fatamorgana. Dari tempat itu pula dia melihat ada tempat lain seperti ada air bertakung. Lantas dia terus berlari ke tempat itu. Sekali lagi dia kecewa kerana apa yang dilihatnya itu juga fatamorgana.

Tetapi, dilihatnya sekali lagi ada tempat seperti air bertakung. Dia terus berlari tanpa mengenal penat bagi memastikan anaknya dapat minum. Begitu besar sekali pengorbanan seorang ibu. Dia tidak sedar dirinya sendiri semakin lama tidak berdaya lagi untuk bergerak.

Tanpa disedari, Siti Hajar sebenarnya telah berulang alik antara dua bukit iaitu Bukit Safa dan Bukit Marwah untuk mencari sumber air. Perlakuan Siti Hajar berlari antara Bukit Safa dan Bukit Marwah adalah tanda pengorbanan besar seorang ibu untuk anaknya.

Sebagai mengingati dan menjadikan kisah ini iktibar untuk seluruh umat Islam, perbuatan Siti Hajar berlari-lari berulang-alik dari Bukit Safar dan Bukit Marwah dizahirkan ketika melakukan ibadat haji.

Berlari atau berjalan bermula dari Bukit Safa dan berakhir di Bukit Marwah berulang alik sebanyak tujuh kali adalah antara Rukun Haji yang menentukan sah atau batal ibadat haji yang dilakukan. Rukun haji itu dipanggil saie yang dilakukan selepas melakukan tawaf.

Kembali kepada kisah Siti Hajar, selepas dirinya tidak lagi berdaya bergerak untuk mencari air, dengan rasa hampa dan memikirkan nasib anaknya yang ditinggalkan seketika itu, dia kembali ke tempat anaknya ditinggalkan.

Nabi Ismail yang kehausan ketika ditinggalkan telah menghentak-hentak kakinya ke bumi. Dengan rahmat Allah, tempat hentakan kaki Nabi Ismail itu terpancut mata air.
Melihatkan keadaan itu, Siti Hajar gembira bukan kepalang. Serta merta semangat Siti Hajar kembali pulih. Dia menerpa ke arah mata air yang terpancut itu lalu ditadah dengan tangan terus dititiskan air itu ke mulut Nabi Ismail.

Ketika menadah air itulah terpancul dari mulut Siti Hajar perkataan 'zami, zami, zami yang bermaksud 'berkumpullah, berkumpullah, berkumpullah'. Dari perkataan itulah lahir perkataan air zam-zam.

Tangisan Nabi Ismail reda setelah hilang hausnya. Dan dapatlah Siti Hajar pula menikmati air itu untuk mengembalikan kekuatan dirinya. Tempat air terpancut keluar itu dibuatkan takungan bagi mengumpul lebih banyak air.

Takungan air yang dibina itu bukan sahaja dijadikan sumber air minum Siti Hajar dan anaknya, tetapi dalam tempoh masa yang singkat dikesan oleh burung-burung yang berterbangan. Berkawan-kawan burung datang dan pergi silih berganti minum dan berehat di kawasan itu.
Pergerakan burung itu kemudian dikesan oleh satu kabilah yang melalui kawasan itu. Mereka dapat mengagak bahawa tempat itu ada sumber air. Lantas, mereka mencari-carinya dan terjumpalah sumber air yang tidak disangka-sangka itu.

Dengan itu Siti Hajar pertama kali dapat menemui orang sejak ditinggalkan suaminya di situ. Ada kabilah menawarkan untuk membawa Siti Hajar meninggalkan tempat itu. Namun, dia tetap setia berpegang kepada perintah suaminya agar tetap tinggal di tempat itu.

Selepas peritiwa itu, kabilah-kabilah telah menjadikan kawasan Makkah sebagai laluan perjalanan untuk mendapatkan bekalan air. Setiap kali air dicedok, air yang keluar semakin banyak. Lebih menakjubkan, rasa dan khasiat air zam-zam amat istimewa berbanding air biasa.

Memandangkan ada bekalan air yang terjamin di situ, ada kabilah yang terus menetap di situ. Mereka yakin tempat itu dipenuhi dengan barakah. Tidak hairanlah jika dalam tempoh masa yang singkat sahaja, bilangan penduduk Makkah bertambah dengan mendadak.

Pengorbanan Siti Hajar wajar dijadikan contoh kepada para wanita dalam menghadapi cabaran hidup. Yang penting jangan mudah merasa kecewa dan hilang keyakinan diri apabila berdepan dengan sesuatu masalah.

Mari mengenali ulama : Biodata Tok Kenali (1868 - 1933) - Bhgn [1]

Oleh : Ibnu Rahmat
http://ibnurrahmat.blogspot.com

Muhammad Yusuf bin Ahmad

Muhammad Yusuf bin Ahmad atau lebih dikenali sebagai Tok Kenali (1868 – 1933) ialah seorang tokoh tokoh ‘Ulama’ , guru, tokoh pembangun pemikiran umat Islam di dunia sebelah sini, di awal abad ke-20. Beliau seorang alim Rabbani yang dalam hidupnya banyak berpandukan kitab Suci Al-Quran disamping Sunnah Nabi Shallallaahu alaihi wasallam. Beliau disebut juga sebagai seorang yang memilih hidup sederhana . dan juga seorang wali keramat dan mendapat ilham daripada Allah dan ilmu laduni (Ilmu Kurniaan Ilahi tanpa belajar).

Tokoh Besar Ulama Kelantan

Bagi seseorang yang mengkaji sejarah tanah air, lebih-lebih lagi menyelidiki “sejarah kelantan’ maka dia secara langsung atau tidak, akan menemui nama Tuk kenali’. Mengikut perkembangan sejarah, Tuk Kenali adalah merupakan seorang pembangun fikiran umat Islam di dunia sebelah sini menerusi pengajaran kepada murid-murid yang bertebar padabeberapa tempat di Alam Melayu, juga melalui fikiran-fikirannya yang membina menerusi majalah “Pengasuh”, keluaran Majlis Agama Islam dan Adat istiadat Melayu kelantan dan majalah “Al-Hikmah” sebuah majalah pengatahuan yang antara lain yang sedang bersemarak di masa ini.

Sesuatu perkara yang menarik perhatian kita ialah perjuangan dan penghidupan Tuk kenali adalah agak nyata. Beliau banyak menerima pengaruh dari ajaran-ajaran Failasuf islam Al-Iman Ghazali , (1058-1111M) seorang pembangun dan pembina fikiran umat Islam yang banyak membuat pembaharuan dalam acara mengupas soal-soal agama berdasarkan ajaran-ajaran kitab suci Al-Quran dan hadis di samping memperoleh ilmu ladunni di zaman silam. Melihat kepada perjuangannya, kita mendapati cara perjuangannya hampir-hampir sama dengan perjuangan Syaikh Muhammad Abduh (1849-1905M), seorang pembawa pembaharuan pemikiran umat Islam yang meletakkan kitab Al-Quran sebagai asas perjuangannya dan perjuangannya adalah secara melyeluruh menyedar dan membina masyarakat dalam aspek hidup, agama, ilmu pengatahuan, politik, sosial ekonomi dan lain-lain yang secara kebetulan di masa Tuk kenali berada di kota Suci Makkah dan semasa beliau melawat ke Mesir 1322H (1904M) merupakan akhir zaman Syaikh itu.

Kelahiran Tok Kenali

Beliau dilahirkan di Kampung Kenali, Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan kira-kira pada tahun 1287H (1870M*) dengan nama Muhammad Yusof (pernah disebut sebagai Awang sahaja) iaitu di penghujung pemerintahan Sultan Muhammad II (1837-1886M). Bapanya seorang petani bernama Ahmad, manakala Fatimah, ibunya adalah seorang insan yang sopan dan bercita-cita tinggi dan murni.

Latar Belakangnya

Muhammad Yusoff dilahirkan dalam keluarga yang sederhana, dan ini adalah membentukkan sifat peribadinya yang tidak menonjol. Bapanya seorang petani manakala ibunya bagaimana kebiasaan orang-orang di kampungnya adalah bekerja menolong pekerjaan suaminya.

Sebelum melanjutkan pelajaran ke luar negeri, Muhammad Yusof telah mula belajar pada datuknya sendiri Encik Salleh (Tok Leh) iaitu dalam pelajaran membaca kitab suci Al-Quran dan pelajaran tulis-menulis. Sesudah itu dia menyambungkan pelajaran ke masjid Besar Al-Muhammadi, Kota Bharu dan tempat-tempat pengajian lain di sekitar kota Bharu dalam pelajaran Bahasa Arab, nahu, saraf juga pengetahuan agama.

Isterinya ialah Cik Ruqayyah Mahmud. Beliau dikurniakan empat orang anak, iaitu Ahmad, Muhd Shaalih, Mahmud dan Abdullah Zawaawi. Keempat-empat anak Tok Kenali kesemuanya mengikut jejak langkah ayah mereka dengan bergelar Tok Guru.

Perlu disebutkan bahawa datuknya adalah seorang yang lebai, warak, mempunyai sedikit sebanyak ilmu-ilmu agama untuk panduan hidup, seorang yang mempunyai kesedaran, mematuhi peraturan-peraturan agama dan gemar berbuat ibadat semata-mata mencari keredaan Allah.

Bapanya meninggal dunia sewaktu umurnya baru meningkat 5 tahun. Beliau dilantik di bawah pengawasaan datuknya menyebabkan pengaruh bapanya kurang terasa dalam corak hidupnya. Di samping itu, nenek perempuan tirinya, Tuk Mek ngah turut memberikan pendidikan yang baik kepadanya termasuk pengawasan terhadap punca-punca makanan yang hendak disajikan. Menurutnya pengaruh-pengaruh makanan-makanan yang haram adalah membawa akibat yang buruk dalam penghidupan di dunia ini, lebih-lebih lagi di akhirat.

Menyambung Pelajaran Ke Kota Bahru

Sewaktu berusia antara sembilan ke sepuluh tahun, Muhammad Yusof telah mengambil langkah bagi menyambung pelajarannya ke Kota Bharu. Tempat pertama yang ditujunya ialah ke masjid Al-Muhammadi, di mana terdapat beberapa orang guru agama dan beratus-beratus orang murid dari seluruh ceruk Negeri Kelantan menyembung pelajaran mereka ke sini. Sekitar masjid besar ini, dewasa ini penuh dengan pondok-pondok (asrama) penuntut.

Dalam masa menuntut di sini beliau berguru kepada Tuan Haji Wan Ismail (ayahnda Datuk Perdana Menteri Paduka Raja, Kelantan, Dato' Nik Mahmud) Beliau belajar bersama-sama Encik Idris yang kemudiannya menjadi “Mufti Kerajaan Kelantan”’ Selain iatu beliau berguru kepada Tuan Guru Hj. Ibrahim, penambang (Mufti kerajaan Kelantan) Syaikh Muhammad Ali bin Ab. Rahman (Wan Ali) Kutan dan kepada Tuan Guru Padang (Hj. Ahmad) Kota Bharu.

Melanjutkan Pelajaran Ke Tanah Suci Mekah

Sebagai seorang pelajar, Tok Kenali telah menaruh cita-cita yang kuat untuk melanjutkan pelajaran ke Mekah. Pada tahun 1887M (1305H). Menjelang umurnya kira-kira 18 tahun, Tok Kenali menjejak Tanah Suci Mekah untuk meninggikan pelajaran agamanya di samping menunaikan rukun islam yang kelima, ibadat Haji iaitu sesudah enam bulan mengalami kesusahan di Lautan Hindi disebabkan kerosakan kapal yang ditumpanginya.

Bersambung...

Pesuruhjaya PAS Perak menyifatkan BN Perak semakin lemah.

Oleh : mohd hafez sabri

Pada 2 September, telah diadakan Sidang DUN bagi kerajaan Negeri Perak. Namun, ia telah dikatakan sebagai tidak senonoh oleh Zambry. Bahkan beliau sendiri tidak membenarkan mana-mana wakil rakyat BN daripada menghadiri sidang tersebut. Apa yang dilihat, tindakan polis yang tidak berpatutan, telah menimbulkan lagi ketegangan dan kezaliman.

Mengulas lanjut tentang isu ini, Ustaz Abu Bakar Hussain, Pesuruhjaya PAS Perak mengecam tindakan Zambry yang menampakkan bahawa adun-adun BN sebagai pengecut. Mereka sendiri tidak berani berhadapan dengan PR. Bahkan mereka hanya mengharapkan kepada polis-polis untuk diperkudakan oleh mereka

Beliau berkata, saya yakin, Zambry tidak akan berani bersemuka dan duduk semeja dengan PR untuk menyelesaikan kemelut di Perak. Apatah lagi beliau tidak sanggup untuk melihat DUN dibubarkan. Ini kerana mereka sendiri menjangkakan kekalahan mereka. Hari ini, BN sudah kalah 0-8 dalam pilihanraya kecil. Jelas membuktikan bahawa rakyat Perak sudah benci dan jemu dengan cara pemerintahan sekular yang diperjuangkan oleh BN.

Beliau berkata lagi, sejarah telah menjelaskan semuanya. Pemerintahan yang berasaskan kepada pemikiran manusia, tidak akan lama. Manusia pasti jemu dan muak dengan gaya pembawaan perjuangan tersebut. Bahkan, pemerintah yang zalim, hakikatnya pengecut untuk berhadapan dengan kebenaran.

Zambry sememangnya tidak berani berhadapan dengan kebenaran. Beliau lebih suka memperlihatkan kebaikannya menghulurkan sumbangan, sedangkan itu adalah duit kerajaan yang memang sepatutnya diberikan. Hakikatnya beliau cuba menjahilkan rakyat dengan mengaburi mereka dengan matawang.

Apabila diajak berbincang, beliau tidak akan hadir, bahkan menghentam dari jauh sahaja. Apabila diajak supaya membubarkan DUN, sudah pasti beliau menolak. Ini kerana beliau takutkan kebenaran. Bahkan dia adalah seorang yang telah melakukan banyak kejahatan dan pelanggaran undang-undang. Inilah pemimpin jahat yang dicipta oleh UMNO, dan mereka berusaha melahirkan lebih ramai pemimpin yang seperti ini.

Golongan Cap Semut/Cap Gajah dalam umno

Oleh : Dahlia/KL

Kebanyakan wanita umno benar-benar tidak berfikiran terbuka. Hairan saya, pada satu ketika, mereka menyalahkan barisan pembangkang dan berkata, "mengapa mereka (PAKATAN RAKYAT) tak sedar-sedar? Mengapa mereka suka buat fitnah dan tidak bersyukur dan berterima kasih pada kerajaan? Budak-budak reformasi ni tak ada hala tujuan hidup dan blah blah blah blah... "

Apabila melihat tingkahlaku dan sikap mereka, nampak mereka ini macam orang pandai (sekadar pandai bercakap/membebel), tapi rasanya pemikiran mereka tidak jauh ke mana. Terbatas dek lingkungan budaya wanita umno yang diamalkan sekian lama

Budaya yang menjijikkan itu terus diamalkan. Mereka terlalu taksub kepada budaya memfitnah dan menceceh, suka bercakap tak tentu pasal, suka dibawa berjalan atau berrombongan ke Langkawai, ke Siam, Pengkalan Kubur atau Ke Medan. Mereka mudah dipujuk hanya dengan sehelai kain batik, atau wang RM20-30! Mereka hanyut dan khayal dengan pakain putih/merah yang diberi percuma ketika ada pertandingan . Mereka juga akan menjadi macam rusa masuk kampung kalau dibawa ke rumah Pak-pak Menteri yang rumahnya besar dan macam mahligai, mulut mereka akan ternganga luas dan mata mereka akan terjojol keluar kalau melihat bangunan tinggi seperti KLIA, KLCC, KL Tower. Kesiannya mereka.... dibodohkan dan dijadikan seperti binatang tunggangan oleh pemimpin umno.

Agaknya, apabila balik ke rumah, melihat di kiri kanan mereka, apakah yang ada dalam otak mereka ini? Apakah masih terlopong mulut laksana Pak Pandir atau bercita-cita tinggi seperti Mak Jenin? Masih menunggu tiba giliran untuk dibawa rombongan lagi? Atau diberikan sehelai kain batik cap semut, atau sehelai kain pelikat cap Gajah.

Kesian! Sehingga bilakah wanita umno ini terperuk di dalam budaya yang begitu?

Hancuss!! Yang ada cumalah golongan mak cik yang boleh dibodohkan, boleh digulaikan , boleh digoreng dan dibakar hangus, atau digoreng sesedap rasa jika keringat mak cik-mak cik ini masih diperlukan.

Mak Cik umno ini umpama golongan kelas pariya dalam umno. Walaupun tenaga mereka diperlukan semasa pilihanraya sebagai baruah umno yang bergerak menerusi Gerak-10, tapi usaha dan keringat mereka hanyalah sekadar memerah tenaga kaum mak cik-mak cik ini, kerana pada masa yang sama, kaum lelaki dan pemuda-pemuda umno hanya bergoyang kaki di warung-warung kopi, dapat hadiah dan wang dari pelbagai sumber, menjadi pencatur politik dan pencetus minda kununnya. Apa yang makcik umno ni dapat??? Dapetlah kain tudung buatan Indonesia yang ada cop Cerlian Deon (dekat dah ngan Celine Deon atau Christian Dior), apa-apalah,jadi ada sebut mat salleh sikit, tergeliat lidah mak cik-mak cik tu!! Dapet gak duit RM30 buat upah menceceh dan upah ayak liok! Peh tu, tertonggek-tonggeklah makcik-makcik umno ni dari sebuah rumah ke sebuah rumah berkempen, kununnya! Dalam otak mereka sebenarnya kosong! Tak ada fokus hidup, merapu saja. Apa yang Najib kata, itulah yang dia orang ni cakap. Sampai bila orang tanya, kamu nampak ke DSAI meliwat? "idoklerr, tapi Mahadey kata...." itulah bukti banganggnya wanita umno ni! ish..ish ..ish... kesian kesian.

Maka, dengan itu, hiduplah makcik-makcik umno ini dengan budaya yang begitu bertahun lamanya! Apakah jenerasi yang berilmu, berpendidikan dan ada maruah, ada nilai diri, golongan yang beriman, yang berpegang kuat kepada agama Islam, golongan yang tahu baik buruknya, golongan yang tidak mudah dibodoh dan dibangangkan akan dapat menerima umno?

Nak ajak kami masuk umno? Pasti TIDAK!! Buatlah apa strategipun, kalau itulah yang umno nak cernakan, kirim salam!

Dan buat makcik-makcik $ puteri-puteri umno, berhati-hati apabila mengeluarkan bicara yang berkaitan dengan Islam , PAS dan Hukum Menutup aurat, kamu tak layak bercakap apa-apapun dalam hal ini!!! Kamu sendiri tidak amalkan hukum Islam mengikut syarak, jauh sekali dari menghayati Islam sebagai seorang yang dikatakan Islam. So,be carefull, jaga mulut sikit....!! Jangan ingat samseng dan laser kamu saja!!

JADIKAN PERJUANGAN MARHAEN KAUM INDIA SEBAGAI CONTOH PENENTANGAN TERHADAP PENINDASAN.

Oleh : Green Socialis

Kemarin aku ke Bukit Merah. Aku keluar di pertengahan lebuhraya Alor Pongsu untuk jalan singkat ke sana. Dari Pekan Alor Pongsu aku menyisir di sebelah jalan keretapi ke sana. Di sepanjang jalan keretapi aku dapat lihat beberapa buah rumah yang telah di robohkan kerana projek jalan keretapi berkembar yang sedang di lakukan. Ada yang masih belum di robohkan tetapi telah pun di kosongkan.

Fikirku begitu mudah orang melayu yang bermazahab umno dan pas ini menyerahkan rumah dan tanah mereka tanpa tentangan. Asal saja di bayar dengan Ringgit Malaysia segalanya sudah di anggap selesai. Bila penduduk Kampong Buah Pala berjuang menuntuk hak mereka, si melayu ini berkata penduduk Kampong Buah Pala melampau. Di katakan hindu semakin kurang ajar sedangkan penduduk Kampong Buah Pala hanya mempertahankan hak mereka dan jika hak mereka hendak di ambil mereka menuntut pampasan yang munasabah.

Aku tertarik dengan perjuangan penduduk Kg Chekkadi di Buntong Ipoh menuntut hak mereka sehingga mencapai kejayaan. Penduduk kg Chekkadai adalah dari kalangan kaum India yang meduduki sebidang tanah di atas tanah bekas lombong yang di tinggalkan. Perkampungan ini yang diduduki oleh kira-kira 3000 orang akhirnya telah di usir secara paksa oleh kerajaan Barisan Nasional pada ketika itu.

Setiap kali pilihanraya penduduk akan di gula-gulakan dengan tawaran tanah lot tetapi hal yang sebenarnya mereka telah di tipu oleh MIC dan kerajaan Barisan Nasional pada ketika itu. Dari hasil siasatan penduduk sebenarnya beberapa orang kenamaan telah pun memohon tanah 200 ekar di Buntong Lima yang merupakan tapak rancangan perkampungan tersusun untuk penduduk Kg Chekkadi, dan kerajaan negeri Perak telah menandatangani perjanjian untuk membahagikan tanah itu kepada mereka ini :

1.100 ekar - Tan Kim Nam (seorang jutawan)

2.30 ekar -(Ghazali dari syarikat Ghazali dan Ho (Ho Cheong Sing iaitu wakil rakyat Ipoh Barat)

3.30Ekar -(Razali, bekas Timbalan Pengarah Tanah dan galian)

4.20 ekar - Semaian DBI)

Wakil rakyat yang sepatutnya membela rakyat tetapi telah mengkhinati rakyat dengan mengunakan kedudukannya untuk mengambil hak penduduk Kg Chekadi. MIC yang mereka harapkan selama ini untuk menjadi pembela kepada kaun India adalah dalah yang menjadi pelacur kepada bangsanya sendiri. Barisan Nasional yang mereka undi sejak zaman berzaman hanyalah memandang mereka satu kaum yang pariah yang tidak membawa apa-apa erti kepada kerajaan.

Dengan kesedaran bahawa kerajaan yang mereka harapkan selama ini bukanlah tempat untuk mereka mengadu nasib maka di sinilah bermulanya satu kuasa yang di namakan kuasa rakyat. Sebuah jawatankuasa yang terdiri daripada penduduk dan aktivis Alaigal telah di tubuhkan bagi memperjuangkan hak-hak mereka.

Penduduk Kampung ini telah membuat 5 tuntutan kepada pihak kerajaan.

1.tanah lot untuk kesemua 500 keluarga Kg Khekadi.
2.Lot-lot di beri di kawasan Buntong.
3.Keputusan mengenai lot tidak di tangguhkan lagi dan janji lot di tunaikan dalam tempoh 3 bulan.
4.bayaran lot yang berpatutan dan adil dikenakan untuk perimeium tanah dan kemudahan asas.
5.Pengusiran paksa dan pencerobohan tidak di lakukan dan masalah diselesaikan dengan rundingan.

Tanpa di sedari pada satu hari tanpa notis sebuah jentera telah di masukan ke dalam kampong bagi tujuan perobohan rumah-rumah penduduk. Apabila siasatan dan hasil perjumpaan dengan Dewan Bandaraya Ipoh mereka terkejut kerana apa yang di maklumkan oleh Dewan Bandaraya Ipoh bahawa sebenarnya DBI tidak pernah meluluskan projek itu. Dengan itu penduduk Kampung telah beramai-ramai berarak ke Balai Polis kg baru Buntong untuk membuat aduan terhadap pencerobohan itu. Aduan yang di buat secara aman itu tiba-tiba di provokasikan oleh pihak polis apabila kehadiran seorang Inspektor tiba-tiba menolak Aktivis Alaigal Dr Kumar (Dr Kumar kini adalah ahli parlimen Sungai Siput) ke dalam lokap. Beberapa orang aktivis yang membela pendudk di situ juga telah di tahan oleh polis. Ini telah menyebabkan keadaan menjadi kecoh. Akhirnya kesemua penduduk kampong yang hadir di balai polis itu iaitu kira-kira 159 orang juga telah di tahan polis.

Pasukan FRU telah di kerahkan ke balai polis itu setelah penahanan penduduk kampong itu telah mendapat sokongan moral daripada 2000 penduduk di sekitar situ. Mereka telah hadir beramai-ramai di hadapan balai polis tersebut bagi menyatakan bantahan terhadap penahanan penduduk kampong. Kezaliman polis sebenarnya telah menguatkan lagi perpaduan sesama penduduk kampong untuk mempertahankan hak mereka. Akhirnya kesemua 159 orang pendudk telah di bebaskan tetapi mereka telah bertekad tidak akan berganjak daripada balai polis tersebut sekiranya 7 orang aktivis yang telah di tahan di dalam lokap tidak dibebaskan bersama. Takanan ini dan di samping sokongan moral daripada penduduk yang berdekatan akhirnya telah menyebabkan polis mengaku kalah dan akhirnya melepaskan 7 orang yang telah di tahan tadi.

Peristiwa ini telah menyebabkan masalah yang di hadapi oleh penduduk Kampung ini mendapat liputan daripada pihak media. Isu ini telah menyebabkan kerajaan Barisan Nasional Perak tidak senang duduk. Akhirnya MB Perak pada ketika itu telah membuat satu pengumuman di Dewan Undangan Negeri Perak bahawa satu kawasan telah di kenal pasti untuk di berikan kepada penduduk Kampung Chekkadi.

Namun begitu di sebalik janji manis itu kerajaan Umno BN sebenarnya cuba untuk mengusir penduduk secara halus apabila projek-projek yang telah di jalankan besebelahan kampong itu adalah bertujuan untuk menyusakan penduduk. Mereka berharap dengan menutup jalan,longkang dan membiarkan keadaan penduduk dalam keadaan tidak selesa dengan projek yang di jalankan akan membuat penduduk kampong akan berpindah dengan sendirinya.

Perkiraan pihak pemaju yang berselindung di sebalik kerajaan bahwa penduduk akan di halau dengan cara itu ternyata melesit. Penduduk telah bangun kembali dengan meminta projek di situ di hentikan dengan segera. Mereka telah membuka semula jalan dan mengali kembali longkang yang telah di tutup. Tekanan demi tekanan yang telah di buat oleh penduduk akhirnya menyebabkan projek perumahan di situ terpaksa di hentikan. Pinti rundingan telah di buka semula dan kerajaan negeri terpaksa akur dengan menawarkan lot tanah kepada 76 keluarga.

Perjuangan dengan kuasa rakyat ini akhirnya telah di menangi oleh penduduk kampong. Mereka telah di anugerahkan dengan rancangan Perkampungan Tersusun (RPT) Sri Desa Rishah, Buntung Lima. Inilah sedikit rendetan peristiwa perjuangan warga miskin dari kaum India dalam memperjuangankan hak mereka. Penindasan dan kezaliman akhirnya akan tunduk dengan kuasa rakyat yang bersatu menentang penindasan.

Cerita ini aku bawakan sebagai satu contoh untuk aku padankan dengan perobohan rumah orang melayu di akhir akhir ini. Orang melayu hanya mampu memaki hamun sesama mereka di kedai kopi. Orang melayu yang berfahaman Umno atau Pas ini sahaja. Bila kaum lain berjuang menuntut hak mereka, orang melayu akan menganggap kaum itu sebagai melampau. Bila kaum lain bersatu untuk memperjuangkan ketidakadilan, orang melayu akan katakan kaum itu bangsa menumpang di bumi Malaysia ini.

Selama ini pernahkah kita dengar batanhan daripada orang melayu apabila rumah dan tanah mereka akan di ambil oleh pemaju untuk tujuan pembangunan seperti projek landasan berkembar yang berlaku sekarang? Ya memang ada bantahan tetapi bantahan sesama mereka di kedai kopi.

Aku punya seorang kawan yang menjadi pengarah projek gamuda bahagian utara, beliau menceritakan bahawa tiada masalah terhadap pengambilan tanah di sepanjang jalan keretapi yang melibatkan tanah atau rumah orang melayu. Malah semasa lawatan mereka ke tapak projek yang melibatkan pengambilan tanah, mereka telah di layan dengan baik oleh orang melayu. Tiada natahan tentang nilai harga tanah yang akan di berikan. Inilah kenyataannya yang orang melayu tak kira dari parti apa sekalipun sama sahaja. Mereka berhasad dengki bila kaum lain memperjuangkan hak mereka tetapi mereka hanya mampu merungut sesama mereka tentang ketidakpuashatian.

Siapalah antara kita yang akan bangun mempertahankan hak penduduk kampong yang kita tinggal sekarang jika di andainya tanah milik kita akan di ambil nanti? Ntahlah.. yang aku tahu jika parti politik di kampong aku tak kira Pas Umno atau PKr, pada mereka tiada agenda untuk berbuat demikian. Agenda mereka hanyalah gotong royong kubur…. Inilah pemikiran parti politik di tahun 60an yang lansung tidak pernah di ajar oleh Dr Burhanudin Al Helmi…

Sosialis Hijau
http://greensocialis.blogspot.com.

Majlis dialog isu kuil di Shah Alam kecoh

Majlis dialog antara kerajaan negeri dan penduduk Seksyen kecoh pagi ini - bermula dengan perang mulut antara lima penduduk yang melepaskan kemarahan mereka kepada anggota penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).Demikian seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini.

Mereka bertindak demikian apabila anggota penguatkuasa berkenaan tidak membenarkan dua warga emas dari kawasan berkenaan masuk ke dalam dewan bankuet, MBSA, tempat majlis dialog itu diadakan.

Kejadian itu berlaku kira-kira jam 10.30 pagi. Difahamkan sebuah rumah hanya dibenarkan menghantar seorang wakil sahaja, tetapi warga emas itu dipercayai mengikuti anaknya ke situ.

Bagaimanapun, selepas lima minit berlaku pertengkaran tersebut, dua warga emas itu dibenarkan masuk.

Sejurus kemudian, berlaku kekecohan kedua apabila beberapa penduduk bertindak menghalu keluar empat anggota unit amal PAS yang berada di dalam dewan tersebut kerana mereka bukan penduduk Seksyen 23.

Kira-kira 250 penduduk dari Seksyen 23 menghadiri majlis dialog berhubung isu bantahan penduduk terhadap keputusan untuk memindahkan sebuah kuil dari Seksyen 19 ke tempat mereka.

Ketika itu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan ADUN Batu Tiga, Rodziah Ismail sedang masuk ke dewan.

Sejurus selepas itu, beberapa penduduk bertindak menghalau keluar seorang wanita yang membawa kamera dan mengambil gambar mereka yang hadir di dalam dewan tersebut.

Selepas itu, apabila pengerusi majlis menyebut nama menteri besar dan ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad disebut, ada penduduk yang mengeboo mereka.

Majlis bermula dengan Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mazlan Md Noor memberi taklimat mengenai kuil di Shah Alam dan rancangan awal mengenai pemindahan kuil dari Seksyen 19 itu.

Bagaimanapun, taklimat sering diganggu oleh penduduk yang tidak puas hati dengan isu tersebut.

Perbincangan hampir dua jam itu tidak berjalan lancar apabila penduduk sering menyampuk dan mempertikaikan penjelasan yang diberikan. Hanya kedengaran bunyi bising dan ungkapan tidak puas hati seperti "tipu", "kamu mahu keputusan" dan "ya atau tidak?".

Ia bermula apabila penduduk enggan membenarkan Khalid Samad berucap kerana didakwa tidak mempunyai kuasa membuat apa-apa.

Mereka juga enggan mendengar penjelasan lain dan menuntut Khalid Ibrahim membuat
keputusan segera sama ada untuk mengekalkan cadangan itu atau memindahkannya ke tempat lain.

Apabila majlis dibuka kepada soalan, kelihatan rata-rata penduduk Melayu mendominasi sesi itu bagi melepaskan geram kepada kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang didakwanya sebelum ini lambat memberikan respons untuk berbincang.

Ketegangan itu dilihat sampai ke kemuncaknya apabila seorang penduduk setempat beragama Hindu yang tampil memberikan cadangannya, hampir dibaling dengan kerusi.

Bercakap soal toleransi kaum, R Gunaretinam menimbulkan kemarahan penduduk Melayu kerana berkata, setiap rumah kawasan mempunyai surau dan masjid bagi kegunaan masyarakat Islam.

"Kita boleh terima azam lima kali sehari," katanya, disambut bantahan besar hadirin dalam majlis itu yang bangun dan menjerit beliau berhenti berucap.

Terdapat beberapa orang penduduk menghampiri beliau dengan keadaan marah, tetapi kira-kira 30 penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam berjaya mengawal keadaan.

Ucapan akhir Khalid Ibrahim bagaimanapun sedikit sebanyak menenteramkan keadaan, walaupun masih ada yang tidak berpuas hati.

"Minta semua bertenang. Selepas ini tidak ada perbincangan lagi. Tidak ada lagi soal berbangkit pasal Seksyen 23 lagi," katanya sambil mendakwa faham perasaan penduduk, walaupun disuarakan dengan cara yang "tidak tertib sangat".

Koleksi resipi ikan

Email oleh : Zamri Kecik's

Resepi Ikan Haruan Kukus


Resepi Ikan Haruan Kukus
-sesuai untuk wanita dalam pantang

Bahan-bahan:

500 gm ikan haruan
5gm kulat hitam (dihiris halus)
10 gm bawang putih (dihiris halus)
20gm halia (dihiris halus)
15 ml serbuk ada hitam
1 biji limau nipis (ambil jus sahaja)
Garam secukup rasa
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar (dihiris)

Cara Penyediaan:

1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan bawang putih, halia dan kulat hitam yarigtelah dihiris halus.
3. Masukkan pula sedikit air ke dalam kuali. Kemudian panaskan.
4. Tambahkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
5. Sebelum dihidangkan, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.

Resepi Tandoori Ikan


Resepi Tandoori Ikan
(Tandoori Fish recipe - Click here for English)

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal (anggaran 1 kg) — Buang kepala dan ekor
6 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan manis
½ sudu teh serbuk kunyit
Perahan jus dari sebiji lemon
4 sudu makan yogurt biasa
2 titik pewarna merah
Sedikit minyak sapi, buah pelaga dan serbuk cili

Cara penyediaan:
1. Kelar kedua-dua belah ikan, lumur keselurhan ikan dengan jus lemon, dan perap selama 10 minit.
2. Tumbuk jintan putih dan bawang putih. Satukan bahan yang telah ditumbuk dengan yoghurt, serbuk kunyit, garam dan pewarna.
3. Lumur ikan dengan bahan-bahan tadi dan perap lagi selama ½ jam.
4. Bakar atau salai ikan atas dapur arang. Lumur minyak sapi dan taburkan buah pelaga yang telah ditumbuk dan serbuk cili.


Resepi Ikan Siakap Kukus MudahBahan-bahan:

1 ekor ikan siakap sederhana besar
3 sudu besar sos tiram
2 susu besar sos cili
2 susu besar sos tomato
1 sudu gula
1 tangkai cili merah – dimayang halus
4 cm halia – dimayang halus
3 ulas bawang putih – dimayang
½ biji limau nipis
garam secukup rasa

Cara memasak:

Cuci ikan dan belah dua jangan sampai putus lumur garam dan gula.
Tuang ketiga-tiga sos tadi.
Masukkan ikan dalam pinggan tahan panas, tabur bahan yang dimayang tadi.
Kukus hingga masak anggaran selama 10 minit. Tabur hirisan daun sup tadi dan perah limau diatasnya.


Resepi Ikan Sumbat Walnut Bakar


Resepi Ikan Sumbat Walnut Bakar
(Baked Fish Stuffed with Walnuts Recipe – click here for English)

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap saiz besar, bersihkan dan lap dengan kain bersih atau tisu untuk keringkan

Bahan sumbat:
1 bawang besar, cincang halus atau tumbuk
1 ½ cawan walnut, tumbuk
1/3 cawan isi buah delima masak
1 sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada

Bahan perisa:
½ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada
½ biji jus lemon

Cara penyediaan:

1. Lumur bahagian dalam dan luar ikan denagan garam dan serbuk lada.

2. Untuk bahan sumbat. Masukkan bawang besar di atas penapis dan tekan untuk buang jusnya. Masukkan bawang,walnut, delima, garam dan serbuk lada ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata. Rasa, tambah garam jika kurang masin mengikut citarasa.

3. Panaskan ketuhar 350F (180C).

4. Isikan bahan sumbat ke dalam ikan hingga penuh dan padat.

5. Semat pencucuk lidi pada ikan untuk mengelakkan bahan sumbat dari terkeluar.Letakkan ikan atas kertas bakar aluminium dan lumurkan ikan dengan jus lemon. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 45 minit atau sehingga ikan menjadi keperangan dan masak.

6. Susun ikan yang telah masak di atas pinggan hidangan. Buangkan penyemat lidi dan hiaskan dengan hirisan lemon.


Resepi Ikan Bawal Kukus (chinese style)


(Steamed Pomfret Recipe - click here for English)

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal putih saiz sederhana
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh garam

Cara penyediaan:
1. Bersihkan ikan tapi jangan buang ekor dan sirip.
2. Kukus ikan sehingga masak.
3. Panaskan minyak jagung dalam kuali dan masukkan kicap cair. Kacau rata.
4. Curahkan kicap tadi ke ke atas ikan.
5. Letakkan ikan ke dalam pinggan leper dan taburkan garam dan lada sulah.
6. Hidangkan panas-panas dengan potongan daun bawang dan cili sebagai hiasan.


Resepi Sup Bebola IkanResepi Sup Bebola Ikan
(Fish Ball Soup Recipe - click here for English)

Bahan-bahan:

300 gm ikan tenggiri
1 sudu teh tepung ubi
1 ½ sudu the garam
150 gm sawi
10 jalur so hoon
1 sudu teh jeruk kobis
4 sudu makan minyak masak
2 ulas bawang putih — cincang
5 cm halia — hiris
1 sudu makan kicap
Serbuk lada sulah secukup rasa

Cara Penyediaan:

Siang ikan dan bersihkan. Ambil daging ikan sahaja dengan memotongnya secara melintang pada kedua-dua belah bahagian. Cincang daging ikan dengan pisau tajam.

Tambahkan tepung ubi, garam dan 4-5 sudu air pada daging ikan. Ramas hingga membentuk paste lembut yang melekit.

Basahkan tangan dan bentukkan paste menjadi bebola ikan. Celup setiap bebola di dalam air garam dan letakkan di atas pinggan. Ketepikan.

Basuh sawi dan potong 5 cm panjang. Basuh jeruk kobis dan rendam so hoon. Ketepikan.

Panaskan minyak, goreng bawang putih hingga menjadi warna coklat keemasan. Angkat dan ketepikan.

Untuk buat sup, panaskan sedikit minya, goreng halia hingga menjadi warna coklat cair, dan masukkan lebihan kulit dan tulang ikan. Goreng selama 2 minit. Masukkan 4 cawan air dan ½ sudu teh garam. Renehkan selama ½ jam.

Tapis kuah sup ke dalam periuk lain. Panaskan. Masukkan bebola ikan yang telah dibuat tadi.

Setelah mendidih, masukkan sawi, so hoon dan jeruk kobis. Biarkan mendidih seklai lagi.

Tutup api, masukkan kicap, garam dan lada sulah secukup rasa.

Hidangkan panas-panas dan taburkan bawang putih goreng yang disediakan awal tadi.

Selamat mencuba.


Resepi Ikan Bakar


Resepi Ikan Bakar
(Grilled Fish Recipe (Malaysian Style)- click here for English)

Bahan-bahan:

Ekor ikan kembong — siang dan bersihkan

Cicah:
2 cili merah – hiris nipis
2 cili hijau/ cili api - hiris nipis
3 bawang merah - hiris nipis
Belacan sebesar ibu jari — bakar dan hancurkan
Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

Bakar ikan atas bara arang sehingga masak kedua-dua belah.
Sediakan cicah. Campurkan kesemua bahan cicah dan kacau hingga rata. Rasa masin dan manis ikut citarasa.

Hidangkan bersama nasi atau begitu sahaja.

Selamat mencuba.


Resepi Kari Ikan (Tenggiri)


Resepi Kari Ikan (Tenggiri)
(Fish Curry Recipe (mackerel)-click here for English)

Bahan-bahan:

4 keping ikan tenggiri
2 biji tomato – belah 4
5 kacang bendy
4 bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 tangkai lada hijau
2 sudu teh serbuk kari – bancuh dengan 2 sudu air
2 cawan santan pekat – dari sebiji kelapa
½ cawan jus asam jawa
1 tangkai daun kari
2 sudu minyak masak
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan bancuhan serbuk kari dan kacau hingga naik bau. Masukkan daun kari.
3. Masukkan santan dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan tomato, bendy, dan jus asam jawa. Masak selama 10 minit.
5. Masukkan ikan dan biarkan mereneh buat seketika. Tutup api.

Sedia untuk dihidangkan bersama nasi.


Resepi Ikan Masak Sambal


BAHAN-BAHAN:

6 ekor ikan kembung/ ikan selar (bersihkan)
garam dan serbuk kunyit secukupnya (untuk ikan goreng)
8 tangkai cili kering (kisar)
Sedikit belacan
3 ulas bawang putih (tumbuk)
4 ulas bawang merah (tumbuk)
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


CARA MENYEDIAKAN:

Panaskan minyak untuk menggoreng ikan. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
Goreng ikan hingga masak kedua-dua belah. Setelah masak, angkat dan ketepikan.

Tumis semua bahan tumbuk dan belacan hingga naik bau. Masukkan cili dan asam keping. Masukkan garam dan gula. Tumis hingga pecah minyak.

Masukkan ikan yang telah digoreng terlebih dahulu dan gaul rata.

Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.


Resepi Ikan Siakap Kukus Bersama Tomato


Bahan-bahan (Untuk 2-3 orang):

1 ekor ikan siakap kecil
3 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
4 cm halia - dimayang
2 biji bawang besar - dihiris bulat-bulat
3 ulas bawang putih - dimayang
2 tangkai daun sup - hiris
1 biji limau nipis
1 biji buah tomato merah - dipotong bulat-bulat
6 tangkai cili akar (cili api saiz besar)
1 tangkai cili merah - hiris
1 sudu gula
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Bersihkan ikan. Lumur ikan dengan garam dan gula. Letakkan di atas pinggan kukus.
Tabur halia, bawang putih, bawang besar, cili, tomato dan tuang kesemua sos pada ikan.
Perah limau nipis pada keseluruhan permukaan.
Kukus selama 15 minit/sehingga masak.


Resepi Sandwich Tuna


Bahan-bahan:

5 keping roti
1 tin tuna
1 labu bawang besar dipotong dadu
2 tangkai cili merah dihiris
3 biji limau kasturi
1 batang timun, dihiris
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun saderi
Sedikit serbuk lada sulah

Cara penyediaan:

Masak tuna seketika di dalam kuali.
Masukkan bawang besar, cili, daun sup, daun saderi, perahan limau kasturi dan lada sulah. Gaul rata.
Potong roti mengikut saiz yang disukai. Kemudian letakkan hirisan timun di atasnya.
Letakkan tuna di atas hirisan timun tadi dan hiaskan dengan hirisan cili merah.
Sedia untuk dihidangkan.


Resepi nasi himpit serunding ikan


Bahan-bahan

2 bungkus ketupat nasi
100 gram kelapa parut
5 ekor ikan kembung
125 ml santan pekat
1 sudu besar lada hitam
2 labu bawang besar
4 batang serai
Garam dan gula

Penyediaan

Rebus ketupat nasi hingga masak.
Kelapa disangai hingga kekuningan dan ditumbuk.
Bawang dan serai dikisar.
Tumbuk lada hitam.
Asingkan isi ikan kembung dan hancurkan.
Campurkan kesemua bahan serunding ikan dan kacau rata.
Masak kesemua bahan dengan api sederhana hingga agak-agak kering.
Hidangkan dengan nasi himpit.

Resepi ikan siakap goreng dengan mangga muda ~ Resepi Thai

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap
Garam dan serbuk kunyit secupnya (untuk goreng ikan)
½ biji mangga muda (disagat)
5 biji cili padi
2 sudu makan jus lemon
2 biji bawang merah (dipotong kecil)
1 sudu makan sos ikan
Minyak masak secukupnya

Cara membuatnya:

Goreng ikan siakap dan ketepikan.
Tumiskan cili padi, bawang merah, sos ikan dan jus lemon. Tuangkan ke atas ikan siakap goreng tadi bersama mangga yang telah disagat.
Sedia untuk dihidangkan.


Resepi Pasta Sos Salmon Lazat


Bahan yang diperlukan:

150 gr penne pasta, rebus
100 gr fillet salmon, potong-potong
50 ml double cream
10 gr bawang putih, ketukketukkan
20 gr bawang besar, potong agak halus
10 gr daun bawang, potong-potong
10 ml minyak zaitun
- - Garam secukupnya

Cara Memasaknya:
1. Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai wangi. Masukkan potongan salmon. Tambahkan double cream dan garam. Aduk rata. Masukkan penne pasta. Aduk rata.
2. Angkat dan sajikan di piring. Tabur potongan halus daun bawang di atasnya (jika suka). Sajikan hangat-hangat dengan sos cili atau tomato.


Resepi IKAN CINCARU TOMATO

2 ekor Ikan cencaru
6 biji - Buah tomato
- Lada boh cap lada
- Garam dan serbuk perasa
1. Ikan dibersihkan dan dibelah dua.


2. Buah tomato dipotong kecil dan digaulkan bersama lada boh, garam dan serbuk perasa.
3. Kemudian sumbatkan pada ikan yang dibelah tadi. Diperap seketika.
4. Panaskan minyak dan goreng.
5. Ikan disajikan dengan nasi panas.


Resepi IKAN KERAPU CENDAWAN KUKUS

1 ekor Ikan kerapu
30 gm Buah tomato (dihiris)
5 gm lobak merah (dihiris)
5 gm Lada merah (dihiris)
5 gm Halia (dihiris)
50 gm Cendawan kering (direndam dan hiris)
60 ml Minyak bijan
50 ml Sos Tiram
40 gm Daun ketumbar
10 ml Kicap cair
1 sdt Madu
½ sdt Garam

1. Ikan digaul bersama dengan minyak bijan, sos tiram, kicap cair, madu dan garam.
2. Masukkan lobak merah, lada merah, buah tomato, halia muda , cendawan dan daun ketumbar.
3. Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati, akhir sekali jerang air kukusan dan kukus ikan selama 20 minit.


Resepi Ikan Bawal Pedas

Bahan:
500 gr bawal, bersihkan, kerat ekornya
1 sdm jus limau nipis
1 sdt garam
200 ml air
- - minyak goreng

Paste:
15 tangkai cili kering
5 tangkai cili api merah
5 bh bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sdt garam

Cara Membuat:
1. Lumuri ikan dengan garam dan jus limau nipis, diamkan sebentar. Panaskan minyak, goreng bawal hingga kering dan masak, angkat, toskan.
2. Panaskan minyak goreng, tumis paste hingga harum. Masukkan air, masak hingga mendidih, masukkan ikan bawal, masak hingga masak dan bumbu meresap. Angkat dan sajikan.

Untuk 4 orang


Resepi Bawal Bakar Bijan

Bahan:
2 ekor ikan bawal hitam
1 buah limau nipis, ambil jusnya

Bahan perap:
2 ulas bawang putih, parut
½ cm halia, parut
1 sdm minyak sayur
½ sdt minyak bijan
1 sdm kicap manis
1 sdt biji bijan
1 sdt garam

Cara membuat:
1. Siangi ikan bawal, potong masing-masing menjadi 2 bahagian. Kerat-kerat kedua sisi badannya.
2. Perciki ikan dengan jus limau hingga rata.
3. Toskan ikan, lumuri dengan bahan perap kedua sisinya.
4. Perapkan selama 30 minit agar bahan perap meresap.
5. Bakar atau panggang ikan hingga kedua sisinya kering dan masak.
6. Angkat dan sajikan panas.

Untuk 4 orang


Resepi Bawal Bakar Tabur Bijan

Bahan :
1 ekor ikan bawal ukuran 500 gr
1 sdm jus limau nipis
1 sdt garam
2 sdm bijan bakar untuk taburan

Penumis :
2 ulas bawang putih
1 buah bawang merah
1/2 sdt lada
2 sdm kicap manis
1 sdm marjerin untuk menumis

Sos kicap :
3 sdm kicap manis
3 buah bawang merah, potong dadu
3 ulas bawang putih, potong dadu
5 buah cili api merah, dihiris nipis
1/2 sdt bijan bakar

Cara membuat :
1. Bersihkan ikan, buang insang dan isi perutnya, rendam dalam jus limau nipis dan garam selama 10 minit, angkat, toskan.
2. Kisarkan bawang merah, bawang putih dan lada. Tumis bahan penumis dengan marjerin hingga harum.
3. Campur tumisan dengan 2 sdm kicap manis, kacau rata. Oles ikan dengan bahan yang telah ditumis.
4. Bakar ikan hingga masak sambil terus disapu dengan bahan yang telah ditumis. Setelah masak, taburi dengan bijan bakar.
5. Sos : campur semua bahan, kacau hingga rata.
6. Hidangkan bawal bakar dengan sos kicap.

Untuk 2-3 orang


Resepi Bistik Daging Cincang

Bahan:
250 gr daging cincang
2 lbr roti tawar
1 bh bawang besar, cincang halus
2 btr telur ayam
50 gr marjerin
1/2 sdt garam
1/4 sdt serbuk lada
1/4 sdt serbuk buah pala
100 gr marjerin untuk menumis daging
100 ml air

Cara membuat:
1. Campur daging cincang dengan roti tawar, ramas-ramas sehingga roti hancur dan tercampur rata.
2. Tambahkan bawang besar, telur, marjerin, garam, lada, dan pala, kacau rata, bagi menjadi 8 bahagian, bentuk bulat pipih.
3. Panaskan marjerin, masukkan bulatan daging, bolak-balik sehingga berwarna kecoklatan. Masukkan air, kecilkan api, masak sehingga mendidih dan daging masak.

Untuk 4 orang

Dakwah pd non muslim: Sudilah apa kiranya .... kita bersama mempertahankan akidah dan memperkasakan saudara baru

Mohon maaf mengambil masa sedikit memberikan sedikit tazkirah untuk diri sendiri dan untuk semua.

Ikhwah dan akhawat sekalian Alhamdulillah bersyukur kita kehadrat Allah SWT yang telah memberikan kita nikmat yang terlalu banyak. “Dan jika kamu membilang-bilang nikmat Allah itu, sudah tentu kamu tidak akan dapat kamu mengira semuanya…” dengan nikmat itu datang tanggung-jawab.

Jauh lagi sebenarnya perjalanan kita untuk menginstitusikan usaha membantu saudara-saudara baru di Malaysia ini. Kalau HC kita telah Berjaya membantu lebih seribu orang saudara baru sehingga kini, perjalanan masih jauh. Jumlah orang yang memeluk Islam di Malaysia mencecah 10,000 orangs etiap tahun. Dari jumlah ini berapa ramai yang masih terbiar dan tidak tercapai kerana kekurangan kita dari sudut sumber manusia dan dana.

Di Sabah contohnya, saya diberi Allah SWT satu peringatan dahsyat apabila melihat satu masjid disebuah tempat tinggi di sebelah Gunung Kinabalu. Indahnya suasana tetapi yang amat menyedihkan ialah ia terbiar sehingga dikotori dengan najis lembu. Masjid tersebut dulunya tempat orang yang masuk Islam tetapi telah ditinggalkan kerana penganut Islamnya sudah meninggalkan Islam dan ada yang sudah meninggalkan tempat tersebut. Saya terus memikirkan apakah Hidayah Centre boleh berperanan mengambil cabaran memakmurkan masjid tersebut dan menjadikannya markaz HC disitu. Apakan daya segala usaha perlukan sumber manusia dan dana, sehingga kini saya masih memikirkan bagaimana untuk melaksanakannya…

Disemenanjung saya masih lagi berusaha menyumbang tenaga membantu memulihkan pemohon murtad di Negeri Sembilan dan Selangor yang jumlahnya bertambah saban tahun. Ramai darinya dari kalangan saudara baru yang telah terbiar sekian lama, kemudian memohon untuk keluar dari Islam. Saya yakin kalau mereka masuk Islam di tempat seperti Bukit Beruntung, mendapat perhatian akh Kamarul Zaman dan HC disana, mungkin mereka tidak akan terbiar dan terus dipertahankan Islam mereka. Mungkin boleh pula sehingga mereka dapat diperkasakan dan membantu pula dalam dakwah Islamiah dan memberi sokongan kepada saudara baru yang lain.

Sudilah apa kiranya ikhwah dan akhawat bersama menjayakan MIPHC pada tahun ini. Sasaran masih jauh, dari 100 meja setakat ini baru 31. Sasaran meja RM 5k belum ada dan RM 3k baru satu. Marilah bersama mempertahankan akidah dan memperkasakan saudara baru melalui usaha ini.

Moga Allah memberkati hidup antum, memberikan Ramadhan yang penuh keberkatan, rahmat dan keampunan darNya.

Wassalam,

Muhammad Nicholas
nicholas.sylvester@gmail.com

Denmark akan bakar Quran

From: Affendi Abdullah draffendi52@yahoo.co.uk

Carefour enggan memboikot barangan Israeli/American/ Denmark . KFC ( Kentucky Fried Chicken), McDonalds, Hardees, Burger King, Pizza Hutt & Starbucks telah mengambil keputusan untuk membeli barangan Denmark bagi menyelamatkan kerugian mereka.

Boikot barangan Denmark dan sampaikan berita ini kepada sesiapa sahaja !!!!! Denmark mahu membakar kitab suci al-Quran pada Sabtu akan datang di satu kawasan lapang di Coppenhagen (ibukota Denmark ), sebagai reaksi terhadap pemboikotan ummat Islam keatas barangan mereka.

Diharap kita semua bersatu memboikot barangan mereka dan berdoa kepada Allah yang Maha Berkuasa supaya menunjukan kesan rancangan jahat mereka , menjadi satu pelajaran dan iktibar kepada seluruh dunia. Sampaikan berita ini kepada mereka yang anda kenal.

Denmark semakin terdesak

Sila panjangkan berita ini. Assalaamu 'Alaikum, Berita gempar, harap anda semua tahu tentang akhbar Denmark yang telah mempersendakan Rasulullah SAW dan hingga kini mereka tidak menyesalinya..Marilah kita jadikan mereka menyesalinya.

Duta Besar Denmark. Perdana Menteri dan Denmark National Channel; kesemua mereka sedang merancang berbuat sesuatu untuk menghentikan pemboikotan ummat Islam sejak bulan lepas , dimana mereka telah mengalami kerugian hingga 4 billion Euro. Jika kita meneruskan pemboikotan barangan Denmark 7 bulan atau lebih lagi , kerugian dianggarkan mencapai sekitar 80 billion Euro.

Sila sampaikan maklumat ini kepada setiap Muslim yang anda mampu usahakan. Ingatlah ; Rasulullah mungkin akan bertanya kepada anda di hari akhirat kelak : Apa yang telah anda lakukan apabila mereka mempersenda-sendakan aku? Bagaimana anda mempertahankan saya?

Minuman 7-up , LEGO, cokolat Cadbury , Hall Chewing gums atau apa-apa barangan yang mempunyai kod bar bermula dengan angka 57 . Tolong yakinkan semua ummat Islam supaya memboikot barangan yang dikeluarkan oleh negara Denmark."