02 Mei 2013

Bukti Mengapa Ku Nan & UMNO Wajib Ditolak!

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

Alahai lagi parah....bagaimana dikatakan mahu menjaga aqidah umat Islam kalau tidak mahu menggunakan walau sepotong pun ayat Al-Quran sebagai panduan? Bukankah al-Quran dan As-Sunnah itu adalah panduan kepada umat Islam termasuk kepada parti Islam dan orang-orang Islam?

Kalau begitulah rupa dan gayanya Umno dalam kerja buat politiknya maka tidak peliklah selama ini Umno sentiasa membuat kerja yang mengarut, melampau, sesat barat yang banyak menyalahi hukum-hakam Islam dalam mentadbir negara!

Nampaknya Setiausaha Agung Umno ini masih berbelit dan dibelit oleh pegangan "Politik Suku Agama Suku" partinya lagi! Kesian!

Ulasan GB

Maaf cakap ler, rata-rata pemimpin UMNO ini buta AL-Quran.

Itu sebab mengapa apabila bercakap bab agama, terserlah kejahilan masing-masing.

Kemudian bagaimana mahu memimpin umat?

Nik Aziz: Balik pangkah PAS, hati-hati pandu

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -
Berlatar belakang gemerlap lampu dan menara ikonik KLCC, kira-kira 5,000 orang membanjiri padang Kelab Sultan Sulaiman di Kuala Lumpur malam tadi untuk bermunajat supaya Pakatan Rakyat diberikan kemenangan dalam pilihan raya umum Ahad ini.

Iman solat hajat itu memimpin dan berdoa meminta campur tangan Ilahi bagi memenangkan jentera BN dan agensi kerajaan serta serangan media untuk mempengaruhi orang ramai.

Jumlah hadirin bertambah besar dengan kehadiran Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang disambut laungan takbir sejurus selepas memijak rumput tempat mereka bersolat.

NONEVeteran PAS 82 tahun itu datang ke Kuala Lumpur bagi berkempen untuk Calon PAS Titiwangsa Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi yang akan mempertahankan kerusi yang dimenangi arwah pemimpin muslimatnya sebelum ini Dr Lo' Lo' Ghazali.

Turut hadir Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan beberapa exco kerajaan Kelantan.

Ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melawat Kelantan, dan timbalannya
Tan Sri Muhyiddin Yassin sibuk menggempur kubu PAS, Nik Aziz dalam ucapan ringkasnya memaklumkan kepada anak Kelantan di perantauan supaya pulang mempertahankan kerajaan Islam.

"Pulanglah dan mengundi untuk memenangkan kerajaan PAS sekarang, dan pada masa yang sama, hati-hati memandu," katanya.

Harakahdaily/-

Norman Fernandez tarik balik kenyataan

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Timbalan Pengerusi DAP Johor Norman Fernandez hari ini mengumumkan menarik balik kenyataannya sebelum ini yang menggesa pengundi tidak mengundi PAS.

Beliau menjelaskan, kenyataan tersebut yang dibuatnya sebelum ini atas kapasiti peribadi kerana salah fahamnya mengenai hudud.

Beliau berkata demikian pada satu sidang media bersama Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor Mazlan Aliman dan Ketua Pemuda PAS Johor Suhaizan Kaiat di Taman Maju Jaya Johor Bharu tengah hari tadi.

Pada sidang media sama, beliau sebaliknya kini menyatakan sokongan sepenuhnya terhadap PAS selaku parti dalam Pakatan Rakyat yang bertanding pada PRU13 ini. 

Katanya, pendirian bersama Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng mengenai hudud adalah jelas. 

Tambahnya, meskipun ia dasar perjuangan PAS, namun dalam konteks perkongsian kuasa, sebarang dasar-dasar Kerajaan mesti diputuskan bersama.

Katanya, Apabila PAS bersama dalam tahaluf siasi dengan DAP dan PKR membentuk Pakatan Rakyat, persefahaman dan permuafakatan antara satu sama lain adalah tersangat penting. 

Deklarasi bersama dalam Konvensyen Pakatan Rakyat di Pulau Pinang yang ditandatangani ketiga-tiga pemimpin utama parti dengan jelas mempertahankan Islam sebagai agama rasmi persekutuan, hak istimewa orang melayu terpelihara, kedudukan Raja-raja melayu yang tetap dimartabatkan dan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. 

"Sekaligus ia suatu jaminan bahawa kebersamaan PAS dalam Pakatan Rakyat tetap menjamin kepentingan Melayu dan Islam,"katanya.

Dalam konteks negeri Johor, katanya, hubungan PAS bersama DAP sangat baik khsusnya kebersamaan dalam isu-isu rakyat, memerangi rasuah dan penyelewengan. 

Dengan erti kata lain,  jelasnya, jika mandat rakyat diperolehi dan membentuk kerajaan Pakatan Rakyat di Johor, setiap dasar kerajaan dibincang dan diputus bersama melalui mesyuarat exco kerajaan negeri; proses perkenan Baginda Sultan Johor, agar keutuhan Kerajaan berlangsung secara kolektif. 

"Negara ini bukan milik satu kaum sahaja. Ia hak 28 juta rakyat Malaysia. Setiap rakyat dijamin kebebasan beragama dan tiada diskriminasi kaum buat mereka.

"Tuduhan yang mengatakan PAS menggadai prinsip perjuangan Islam, Melayu akan hilang kuasa dan PAS hanya alat DAP adalah palsu dan tidak berasas sama sekali," katanya.

Harakahdaily/-

Jangan beri sokongan kepada pemerintahan zalim

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

Allah memilih umat Islam menjadi umat terbaik di sisi-Nya kerana mereka menyuruh yang makruf dan mencegah kemunkaran di samping mereka beriman kepada Allah. Hal ini dapat dirujuk melalui firman-Nya:

"Kalian (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang ditampilkan bagi (faedah) umat manusia umumnya, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang segenap perkara yang salah (buruk dan keji), di samping kamu beriman kepada Allah (dengan keimanan yang sebenar). Dan seandainya Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu lebih baik untuk mereka. (Tetapi sayang) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik." (Surah Ali-Imran : ayat 110)

Dengan perkataan lain kerana mereka menjadi pengikut ajaran Islam yang syumul dan merangkum berbagai aspek kehidupan. Mereka menegakkan keadilan dalam diri, keluarga, bangsa dan negara. Mereka menjadi saksi tentang kehadiran rahmat Allah kepada semua manusia melalui penampilan ajaran yang paling bertamadun iaitu ajaran Islam. Mereka golongan yang sentiasa menjauhkan diri daripada kejahatan dan kemungkaran justeru kemungkaran menjatuhkan martabat dan maruah sesuatu bangsa dan umat.

Kemungkaran yang paling lumrah adalah melakukan kezaliman, merampas hak orang ramai atau rakyat, menafikan kebenaran, menghalang dakwah Islamiah dan menurut ajaran ajaran bid’ah dan palsu dalam politik dan budaya, memenjarakan rakyat tanpa pengadilan dan sabit kesalahan, merampas kedaulatan rakyat dengan penipuan dalam pilihan raya umum, fitnah rekayasa media dan lain-lain. Semua perbuatan tersebut adalah merupakan perbuatan aniaya yang mesti dihindari oleh orang Islam. Hal ini kerana kezaliman itu seperti mana yang dinyatakan oleh Rasulullah ialah kegelapan pada hari kiamat kelak.

Baginda bersabda (maksudnya), "Hindarilah kezaliman kerana kezaliman itu adalah kegelapan pada hari kiamat kelak. Hindari sifat kikir kerana sifat bakhil tersebut telah memusnahkan orang-orang sebelum kamu; sehingga tergamak mereka menumpahkan darah sesama sendiri dan menghalalkan kehormatan (menceroboh) sesama sendiri." (Hadith riwayat Muslim)

Bencana Akibat Kezaliman

Kezaliman mencelakakan negara dan masyarakat. Kejahatan kezaliman ini bukan hanya mencelakakan penzalim di akhirat malah boleh membinasakan diri, keluarga, negara dan masyarakat. Allah berfirman bermaksud:

"Perkampungan (negara) berkenaan Kami musnahkan apabila penghuninya bersikap zalim dan kami tempah masa kemusnahan (dan kehancuran) mereka." (Surah al-Kahfi : ayat 59)
Kezaliman pemerintah atau kerajaan adalah kezaliman yang dilembagakan dalam undang-undang yang memperkasa kejahatan, pihak keselamatan yang lebih membawa kesengsaran daripada keselamatan, jentera penerangan yang lebih menyesat daripada mencerahkan, menggelapkan kebenaran serta mengelirukan berbanding memberi penerangan dan kefahaman kepada rakyat.

Kezaliman seperti ini lebih cepat membawa kehancuran kepada sesuatu bangsa, negara dan umat.
Kezaliman seperti ini mengundang kutukan Allah. Allah berfirman yang bermaksud:

"Siapakah yang lebih zalim daripada golongan yang mengajukan pembohongan terhadap Allah. Ketika golongan tersebut dipaparkan di hadapan Tuhan mereka (untuk diadili kelak) berkatalah para saksi bahawa mereka itu adalah golongan yang melakukan pendustaan terhadap Tuhan mereka. Memang sesungguhnya laknat dan kutukan Allah terhadap golongan penzalim." (Surah Hud “ ayat 18)

Bencana kezaliman ialah ia boleh melampaui peribadi orang yang zalim yang melakukan kezaliman berkenaan. Bencana dan akibat kezaliman itu juga mengenai orang yang hadir menyaksikannya dan tidak menghalang atau menyetujui kezaliman tersebut. Semua penyokong yang bersekongkol baik dekat mahupun jauh akan diseret dan dihumbankan ke neraka. Dalam teks tradisional terdapat catitan berikut;

Apabila manusia dihimpunkan pada hari Kiamat dipinggir titian Siratul Mustaqim, Allah berfirman, "Akulah Allah, Akulah Raja (yang sebenar) Akulah Dayyan ( pemilik hakiki agama ini); Demi kemulian dan kebesaran-Ku tiada seorangpun manusia penzalim yang dapat melepasi siratul mustaqim ini."

Kemudian berserulah seorang Malaikat di pihak Allah (bertanya), "Mana dia manusia penzalim berkenaan? Mana juak-juak penyokong penzalim tersebut? Mana dia pembantu yang menajamkan pena  penzalim (wartawan upahan)? Mana dia golongan yang mangajukan dakwat untuk penzalim (menulis)?

Kemudian neraka berseru kepada orang beriman, "Wahai orang beriman, segeralah kamu menyeberangi sirat ini kerana cahaya mu memalapkan (nyalaan lidah) apiku." (rujuk Kitab Minhaj al Solihin oleh Syaikh ’Izzuddin Baliq)

Suatu ketika seorang lelaki datang bertanya kepada Sufyan al-Thauri, "Saya ini penjahit pakaian raja (pemerintah ) yang zalim, adakah saya termasuk dalam kalangan penyokongnya."

Sufyan al Thauri menjawab, "Anda bukan golongan penyokong tetapi anda adalah dari golongan penzalim itu sendiri. Golongan penyokong ialah orang yang menjual kepada anda jarum dan benang (untuk menjahit)."

Sifat cenderung menyokong kezaliman dan orang yang zalim sama ada dengan hati atau dengan tindakan dan perkataan akan membawa padah. Allah berfirman yang bermaksud;

"Jangan kalian cenderung menyokong orang yang zalim; kelak kalian akan dibakar oleh api neraka. (ketika itu) kalian tidak akan ada selain Allah sebagai penyelamat dan kalian tidak akan mendapat apa-apa pertolongan." (Surah Hud : ayat 113)

Ketahuilah bahawa kezaliman mencelakakan manusia di akhirat. Penzalim bukan sahaja diseksa dengan azab yang sangat pedih di samping lilitan kutukan Allah tetapi juga mereka tersisih daripada penyokong, sahabat dan penolong. Allah berfirman, maksudnya;

"Mereka menyembah tuhan lain selain Allah yang tidak pernah Allah memberi apa-apa mandat kuasa mereka berbuat demikian malah mereka menyembah apa yang mereka sendiri tidak ada ilmu mengenainya. Sesungguhnya golongan penzalim itu tidak akan dapat sesiapapun menjadi penolong (mereka)." (Surah al Hajj : ayat 71)

Beberapa Kategori Penzalim

1. Syirik adalah kezaliman yang besar kepada Allah.

Kezaliman mempunyai berbagai kategori. Puncak kezaliman ialah perbuatan syirik kepada Allah seperti mana yang dinyatakan oleh Allah dalam al-Quran yang bermaksud;

"Ingatlah ketika Luqman berpesan kepada putera beliau dengan katanya; Janganlah kamu (wahai anakku) melakukan perbuatan syirik kepada Allah justeru syirik (kepada Allah) adalah suatu kezaliman yang amat besar." (Surah Luqman : ayat 13)

Syirik adalah keyakinan dan perbuatan yang menduakan atau mempelbagaikan tuhan. Ia merujuk kepada perbuatan yang mencampur-baurkan rujukan nilai baik, buruk, halal haram kepada sumber yang hak dan benar dengan sumber yang batil dan salah. Halal haram ditentukan oleh Allah, manakala syaitan dan taghut turut mencampuri urusan tersebut. Oleh itu, manusia musyrik adalah manusia yang komitmen nilainya bercelaru dan tidak menentu. Pada waktu tertentu mereka menurut perintah Allah namun pada masa lain mereka menurut perintah dan nilai taghut dan syaitan.

Allah befirman dalam Surah al Nisa’ ayat 116 :

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik kepada-Nya namun Dia mengampunkan dosa selain itu bagi siapa yang Dia mahu. Barang siapa yang syirik kepada Allah maka dia telah sesat terlalu jauh."

2. Menghalang umat Islam daripada memakmurkan masjid Allah.

Menghalang orang bersolat dengan merobohkan masjid dan surau, menghalang majlis-majlis ilmu yang disampaikan oleh para alim ulama yang benar di dalamnya. Menghalang orang berzikir dan beriktikaf di dalam masjid. Menghalang perlaksanaan fungsi masjid dan surau di dalam negara sehingga melambatkan proses pentarbiahan dan pendidikan Islam di kalangan umat.

Dalam Surah al Baqarah ayat 114 Allah berfirman :

"Siapakah yang lebih zalim daripada golongan yang menghalang masjid-masjid Allah daripada disebut di dalamnya (zikir) terhadap nama Allah (solat), malah mereka berusaha pula memusnahkan (fungsinya). Golongan penzalim tersebut hanya wajar masuk ke masjid dalam keadaan gentar dan takut. Untuk mereka kehinaan di dunia; manakala di akhirat disiapkan untuk mereka seksa yang sangat besar (dan pedih)."

3. Menyembunyikan kesaksian yang benar.

Atau "Katmu al Syahadah" apabila diperlukan. Enggan mengajukan kesaksian di mana kebenaran terletak dalam kesaksian yang ada pada seseorang adalah suatu kezaliman. Keengganan menampilkan kesaksian yang benar menyelamatkan orang tertuduh yang tidak berdosa menyebabkan pelaku kejahatan yang sebenar terlepas manakala orang yang tidak berdosa dihukum bunuh atau dianiaya.

Keeangganan tampil sebagai saksi kes sebenar yang menyaksikan kejahatan tersebut adalah suatu kezaliman yang nyata.

Mengundi dalam sistem peralihan kuasa yang benar dan adil adalah suatu kewajipan agama. Hal ini kerana mengundi dan melantik pemimpin masyarakat dan negara adalah termasuk dalam kewajiban menunaikan kesaksian.

Tidak melaksanakan kewajipan ini adalah suatu kejahatan menyembunyikan kesaksian yang diperintahkan oleh Allah. Malah golongan yang mati dan tidak pernah membai’ah atau mengundi dan melantik pemimpin adalah mati dalam jahiliah sepertimana yang ditegaskan oleh Rasulullah dalam hadis Baginda (maksudnya), "Siapa yang mati tapi tidak pernah membai’ah pemimpin maka matinya adalah kematian dalam jahiliah."

Selanjutnya mengundi dan melantik orang yang tidak wajar dilantik menurut syarak adalah juga suatu kejahatan menyembunyikan kesaksian yang benar sepertimana yang dituntut oleh ayat ini.

Menjadi saksi palsu, menjungkir-balikkan kebenaran menjadi kebatilan; orang yang tidak berhak mendapat hak, manakala pemilik hak yang sebenar teraniaya adalah suatu kejahatan yang terangkum dalam perkara zalim. "Syahadatuzzur" adalah suatu dosa besar dalam Islam. "Dosa besar yang paling besar ialah mengajukan kesaksian palsu." (riwayat Bukhari)

4. Tidak menghukum dan memerintah menurut hukum dan undang-undang yang Allah turunkan.

Menghukum dan memerintah tidak berdasarkan firman dan perintah Allah dalam syariat-Nya adalah suatu kezaliman. Dalam negara umat Islam kini terdapat banyak pemerintah yang tidak melaksanakan syariat dan undang-undang Islam, tetapi mereka mendakwa bahawa mereka adalah pelaksana Islam yang bertamadun, Islam progresif, Islam moden dan sebagainya. Dalam masa yang sama mereka mengkhianati amanah Allah, amanah umat dan mensia-siakan hak orang Islam yang mereka wakili. Ini adalah musibah yang mengelirukan ramai orang sehingga menyebabkan mereka menjadi penyokong fanatik kepada golongan zalim tersebut.

5. Merampas tanah hak orang lain termasuk golongan fakir miskin dengan zalim demi kepentingan golongan kaya.

Penyokong kebenaran selalu berhadapan dengan tindakan zalim pemerintah tertentu. Tanah dan hak mereka dirampas atau dilambat-lambatkan perlaksanaan kesan atau ketentuan transaksi yang telah dijalankan.

Rasulullah bersabda (maksudnya), "Siapa yang merampas walau sejengkal tanah (orang lain) secara aniaya nescaya Allah akan menghempitkannya dengan tujuh lapis (petala) tanah atau bumi pada hari kiamat kelak." (riwayat Ibn Majah)

6. Memenjara, menghukum bunuh dan menyeksa tahanan tanpa diadili dan tanpa sabit kesalahan adalah kezaliman yang nyata.

Pemerintah yang melakukan kezaliman dan tidak berlaku adil kepada rakyatnya akan diseksa oleh Allah dengan seksaan yang berat dan pedih. Rasulullah bersabda (maksudnya), "Orang yang paling dahsyat diseksa pada hari Kiamat kelak ialah pemerintah yang zalim." (riwayat Abu Ya’la)

Dalam Musnad Imam al Rubai’ diriwayatkan hadith berikurt, "Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya."

http://www.tarbawi.my/

Risalah Bangkit bekalan perantau pulang ke kampung

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Sekumpulan aktivis anak muda PAS semalam meneruskan aktiviti kempen kesedaran kepada warga kota dengan mengedarkan risalah Bangkit sebagai bekalan maklumat mengundi sebelum balik kampung.

Kumpulan itu yang terdiri dapiada aktivis PAS Damansara Damai, Kumpulan Aktivis Media Indipenden (Kami) mengadakan kempen mereka di sekitar Pudu Sentral semalam.

Hampir 15 orang meyertai kumpulan itu dengan berbaju hitam menumukan kepada warga kota yang pulang ke kampung serta pemadu teksi dan bas.Selain risalah Bangkit, turut diedar secara percuma akhbar Harakah sebagai memberi maklumat alternatif kepada warga kota.

Menurut koordinator program, Khairul Hartimi, sambutan yang diberikan oleh masyarakat sangat memberangsangkan.

"Rata-rata orang ramai memberi sambutan yang baik kepada kita. Mereka meminta bahan maklumat daripada kita.

"Termasuk juga pemandu teksi dan bas, kesemua mereka sangat bersemangat dan memnta bekalan bahan untuk diedarkan kepada penumpang dalam bas," katanya kepada Harakahdaily.

Kempen mereka semalam yang bermula dari jam 10 pagi hingga 2 petang itu berlangsung aman dengan diawasi beberapa orang anggota polis.

Harakahdaily/-

Lumpuh kerana masalah air

Lumpuh kerana masalah air21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


Zaimingah menunjukkan bil air yang melambung tinggi dari biasa sehingga menyebabkan ibunya tertekan.
SEREMBAN – Dipercayai akibat tertekan dengan masalah bil air yang melambung tinggi menyebabkan seorang wanita jatuh sakit lalu lumpuh.

Zainon Mohd Said, 70, didakwa jatuh sakit selepas bingung memikirkan bil air rumahnya di Kampung Labu Hilir, dekat sini yang dibina menerusi Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) mencecah RM1,492.17.

Anak mangsa, Zaimingah Yusof, 53, berkata, ibunya menerima bil berkenaan empat tahun lalu dan cuba untuk menyelesaikannya.

Menurutnya, bil berkenaan dipercayai melambung kerana digunakan kontraktor yang membina rumahnya itu.

“Saya bersyukur kerana permohonan membina rumah PPRT bersebelahan rumah adik saya diluluskan kerajaan.

“Tapi yang saya kesalkan kerana sepanjang projek pembinaan tersebut, kontraktor dipertanggungjawabkan menggunakan bekalan air rumah adik saya sehingga bil melambung tinggi,” katanya.

Menurutnya, dia sudah memanjangkan masalah kepada pihak berwajb, namun sehingga kini tiada jalan penyelesaian.

Malah, Zaimingah yang juga ibu tunggal mendakwa, masalah ditanggungnya itu menyebab ibunya jatuh sakit kerana terlalu tertekan.

“Saya bukannya ada banyak duit, lagipun air itu bukan saya gunakan. Tapi kerana bil tidak dibayar akhirnya kemudahan air terpaksa dipotong.

“Pada 2011 saya terpaksa merayu kepada Syarikat Bekalan Air Negeri Sembilan (Sains) untuk menyambung kembali bekalan air kerana saya dan anak saya mahu tinggal di situ,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Zaimingah berkata, sehingga kini, dia tetap dibelenggu perasaan resah kerana masalah bil air terbabit masih belum diselesaikan.

Selain itu, katanya, dia juga hairan kenapa rumah PPRT yang dibina tidak dilengkapi meter air baru tetapi perlu dikongsi dengan rumah lama.

“Mengenai meter air pun saya sudah beberapa kali panjangkan kepada pihak berkaitan tapi jawapan yang saya terima jika rumah lama tidak dirobohkan, rumah PPRT yang dibina perlu menggunakan meter lama.

“Masalahnya rumah lama ini rumah adik saya. Tapi saya mohon bina rumah PPRT di tanah sama. Saya tidak mahu berkongsi meter kerana akan menimbulkan masalah pada jangka masa panjang,” katanya.

Kata Zaimingah, dia amat berharap masalah itu dapat diselesaikan kerana mahu tinggal di situ dalam keadaan selesa tanpa dibelenggu perasaan resah.

“Sekarang ini saya tinggal di rumah emak kerana dia tidak sihat. Tapi saya harap masalah bil air dan isu meter baru ini dapat diselesaikan,” katanya.

sinar/-

Balik mengundi, gagalkan pengundi hantu BN

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

IPOH: PAS Perak merayu pengundi di perantauan balik mengundi pada Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU13) ini bagi merealisasikan hasrat Pakatan Rakyat untuk mengambil alih kembali kerajaan di negeri itu.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Datuk Seri Ir Nizar Jamaluddin berkata, pelbagai taktik kotor dan penipuan sedang dilakukan pihak-pihak tertentu bagi mengekalkan kuasa parti politik BN lebih-lebih lagi melihat mood rakyat yang tidak sabar menolak mereka.

Menurutnya, beberapa penipuan dan ketidaktelusan di kesan sepanjang proses pilihanraya termasuklah undi pos serta undi awal yang sangat meragukan.

Katanya, ditambah lagi pendedahan PAS Perak berhubung ramai individu yang mempunyai kad pengenalan Sabah yang akan mengundi di Perak dalam pilihanraya ini dan ianya kemungkinan kesan daripada projek IC Sabah.

Jelasnya lagi, isu terbaru berkaitan dakwat kekal yang diragui ketahanannya dan kemungkinan akan berlaku kes mengundi dua kali sudah pasti mempunyai agenda tersendiri.

Pengerusi Pakatan Rakyat Perak itu berkata, paling membimbangkan PAS ialah wujudnya sejumlah 35,425 pengundi yang gagal dikesan indentitinya di negeri Perak yang disahkan oleh jentera Pakatan Rakyat.

“Semua ini telah menimbulkan keraguan terhadap proses pengundian pada pilihanraya kali ini dan dengan agenda-agenda tersebut boleh menggagalkan hasrat rakyat dan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih kembali negeri Perak serta menawan Putrajaya,” katanya dalam sidang media di Pejabat PAS Perak, dekat sini, hari ini.

Hadir sama ialah Ahli Jawatankuasa Strategik dan Isu PAS Perak, Salman Saleh, Ustaz Fakhrulrazi Mokhtar dan Safarizal Saleh.

Mengulas lanjut, Mantan Menteri Besar Perak itu berkata, pengundi di perantauan perlu pulang untuk menyelamatkan negeri daripada segala perancangan jahat yang sedang dilakukan.

“Saya dengan serendah-rendah hati dan penuh rayu agar pengundi yang berada di luar Perak yang dalam rekod kami sejumlah 10, 000 sebagai pengundi kami (PAS) pulang mengundi.

“Gunakan kesempatan ini untuk memberikan keadilan dan harapan baru kepada warga Perak, kami pohon kepada seluruh pengundi di luar Perak agar berusahalah untuk pulang ke negeri tercinta ini pada 5 Mei nanti dan zahirkan harapan anda dengan memangkah PAS dan Pakatan Rakyat pada pilihanraya kali ini,” rayu beliau kepada pengundi Perak di perantauan.

Tegasnya, PAS beranggapan pengundi perak di perantauan ini khususnya di Lembah Klang sebagai aset penting dalam usaha melakukan perubahan dan mengambil alih kembali kerajaan Pakatan Rakyat yang dirampas.

“Kami sangat memerlukan undi anda agar kerajaan baru dapat direalisasikan dan dengan undi anda dapat membantu kami kerana kita lihat BN menggunakan pelbagai cara untuk menggagalkannya.

“Maka pulanglah wahai perantau, realisasikan perubahan ini demi masa depan anak cucu kita. Ini kalilah!,” jelas beliau.

harakahdaily/-

Jadikan 5 Mei hari tutup fitnah 13 Mei – Kit Siang

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Semua pengundi perlu membuat pilihan bijak dengan mengundi calon-calon Pakatan Rakyat di seluruh negara pada hari mengundi 5 Mei ini.


Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, hanya dengan memilih Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PAS, PKR dan DAP, rakyat Malaysia dapat membuka lembaran baru untuk mendedahkan apa yang benar dan apa yang fitnah.

Katanya, golongan yang memfitnah beliau dengan tuduhan menjadi dalang peristiwa 13 Mei 1969 masih terus berbuat demikian tanpa sebarang tindakan tegas daripada pihak yang berkuasa, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan calon saingan beliau bagi Parlimen Gelang Patah, Datuk Abdul Ghani Othman.

“Golongan yang memfitnah saya telah memutarbelitkan fakta untuk mengelirukan pengundi, terutamanya orang Melayu, dengan mengapi-apikan sentimen perkauman,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, mereka menyangka rakyat Malaysia masih hidup dalam tahun-tahun 1960-an yang mudah terpengaruh dengan emosi kaum.

“Oleh itu, saya dengan rendah diri, memohon agar semua pengundi Malaysia menjatuhkan hukuman berat kepada golongan penyebar fitnah ini bersama dengan para pemimpin yang merestui perbuatan keji mereka dalam PRU ini,” katanya lagi.

Tambahnya, seperti yang dijelaskan semalam, dengan mandat baru oleh pengundi Malaysia, beliau akan mencadangkan kepada Parlimen dan Kerajaan Persekutuan di bawah pimpinan Pakatan Rakyat supaya menubuhkan satu Suruhanjaya Bebas Parlimen untuk menyiasat apa, mengapa dan siapa punca sebenar berlakunya tragedi 13 Mei 1969.

Ini, ujarnya adalah penting kerana sampai sekarang tiada siapa yang tahu mengapa, apa dan siapa yang menjadi punca peristiwa 13 Mei itu.

Lagi pun, kata beliau kerajaan Umno BN selama ini tidak mempedulikan cadangan itu.

Malah, tambahnya pimpinan Umno BN terus membenarkan penyokong mereka menabur fitnah menuduh beliau menjadi dalang peristiwa itu.

Baginya, PRU13 ini bukan lagi sekadar persaingan di antara Pakatan Rakyat dengan Barisan Nasional tetapi perjuangan di antara seluruh rakyat Malaysia menentang BN yang semakin teruk korupsi mereka dan tidak boleh lagi dipulihkan keangkuhan kuasa mereka.

“Dengan itu, saya menyeru supaya semua pengundi membuat pilihan yang bijak, terbaik dan amat penting untuk diri, keluarga dan masyarakat serta masa depan anak-anak kita pada hari Ahad 5 Mei ini untuk membuka satu lembaran baru untuk Malaysia.

“Ubah! Ini kali lah!” tegasnya.

harakahdaily/-

Husam yakin Pas boleh menang 54 kerusi

 Datuk Husam Musa21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

Datuk Husam Musa
PETALING JAYA - Pas, komponen Pakatan Rakyat (PR) yakin boleh menguasai 54 kerusi Parlimen bagi membentuk kerajaan pusat, kata Naib Presidennya, Datuk Husam Musa, hari ini.

Menurut beliau, ia tambahan kepada 23 kerusi Parlimen yang disandang sekarang.

Kata Husam, pihaknya juga yakin akan memperoleh kemenangan tujuh kerusi tambahan, diyakini dimilik Pas ekoran sokongan ditunjukkan oleh pengundi Cina kepada calon parti berteraskan Islam itu.

"Kita ada lima kerusi panas yang akan dimiliki Pas termasuk Kuala Kangsar, Tasek Gelugor, Sepang, dan Dungun.

"... saya tak boleh sebut semua kerusi takut Barisan Nasional (BN) pergi buat kajian pula.

"...pengundi Cina bertambah di tahap maksimum di Sungai Besar, Selangor," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Husam yang juga calon kerusi Parlimen Putrajaya berkata, kerajaan PR boleh memerintah negara sama seperti kerajaan BN yang berteraskan Islam dan Melayu.

Namun beliau juga berkata, apa yang membezakannya kerajaan korup atau kerajaan yang bertakwa.

"Kita akan pimpin negara berteraskan Melayu-Islam apa yang beza PR dan BN, takwa atau korup, adil atau rasis?" katanya.
Pengundian PRU13 berlangsung Ahad ini.

sinar/-

Beri RM200 juta: Tun khianat Umno K'tan dalam senyap?

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Jika benar dakwaan bahawa Tun Dr. Mahathir memberikan RM200 juta hingga RM300 juta kepada kerajaan PAS Kelantan sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri, bermakna Mahathir sebenarnya sudah lama mengkhianati Umno Kelantan secara senyap-senyap.

"Rupa-rupanya sudah lama Mahathir khianat kepada UMNO Kelantan, dalam pada UMNO Kelantan berikhtiar merebut Kelantan sekian lama, Mahathir telah khianat dengan diam-diam hulur bantuan kepada PAS Kelantan," kata Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari sinis.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan Utusan hari ini yang memetik kenyataan seorang aktivis Umno yang mendakwa PAS Kelantan menerima sebanyak RM200 juta hingga RM300 juta setahun daripada Mahathir ketika menjadi perdana menteri.

Beliau juga mendakwa wang itu diserahkan sendiri oleh Mahathir kepada Tuan Guru Datuk Nik Aziz, dan dialah yang menjadi pemandu membawa Tok Guru untuk mengambil wang tersebut setiap enam bulan sekali.

Mengulas lanjut, Fadhli berkata jika benar perkara itu berlaku, ianya sesuatu yang agak pelik kerana ianya tidak direkodkan.

"Rupa-rupanya sebanyak RM200 - RM300 juta boleh hilang begitu sahaja tanpa direkodkan di dalam pentadbiran kewangan kerajaan Umno.Jika mahu membeli sebentuk cincin dengan jumlah itu pun tidak menjadi masalah, apatah lagi jika mahu membeli seekor lembu berharga RM250 juta.

"Akhir sekali, cerita itu hanyalah lawak jenaka semata-mata. Ia bertujuan segar angin sebelum PRU13," katanya.

harakahdaily/-

Kota legenda purba ditemui

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

KAHERAH – Sebuah patung gergasi purba telah ditemui di laut Mediterranean yang membawa kepada penemuan kota legenda purba, Heraklion.

Pada sedekad lalu, tiada siapa mengenali Heraklion yang dipercayai sebuah kota pelabuhan purba dengan kesahihan kewujudan kota tersebut dipertikai.

Namun, akhbar Telegraph melaporkan, sekumpulan penyelidik menemui kota itu di dalam laut pada kedalaman 45.72 meter di Teluk Aboukir, Mesir.

Antara artifak yang ditemui termasuk 64 buah kapal, patung batu setinggi 4.87 meter, 700 buah sauh dan sejumlah duit syiling emas.

Pakar arkeologi laut dalam yang menemui kota purba berkenaan, Franck Goddio mendakwa, kota itu dipercayai wujud sekitar kurun kelapan sebelum masihi (SM).

Menurutnya, usia Heraklion adalah lebih tua daripada kota purba terkenal, Iskandariah.
“Kami mungkin perlu meneruskan kerja-kerja penyelidikan kajian untuk 200 tahun lagi sebelum rahsia kota ini dapat dibongkar sepenuhnya kata Goddio. – Reuters


PAS mampu tawan semula Parlimen Parit

21 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

PARIT: Parlimen Parit bakal dimenangi oleh PAS buat kali ketiga berpandukan sokongan terhadap Pakatan Rakyat naik mendadak sejak seminggu selepas penamaan calon yang lalu.
"Paling ketara genarasi muda menunjukkan sokongan yang luar biasa, mereka sanggup bekerja untuk menjamin kemenangan PAS dan Pakatan Rakyat di kawasan ini," kata calon PAS bagi Parlimen Parit, Ustaz Mohammad Ismi Mat Taib sewaktu ditemui di sini semalam.

Parlimen Parit dimenangi oleh PAS kali pertama pada pilihanraya umum 1969 apabila Hashim Gera menewaskan calon Perikatan, Datuk Hussein Nordin.

Kali kedua PAS berjaya menawan Parlimen Parit pada pilihanraya umum ke-10 apabila calon PAS, Ustaz  Basir Rahmat menewaskan timbalan menteri ketika itu, Datuk Megat Junid Megat Ayub.

Pada pilihanraya umum ke-10 itu, BN turut di dua Dun dalam parlimen itu iaitu Dun Belanja dan Dun Bota.

Menurut Ustaz Mohammad Ismi, terdapat juga bekas-bekas ketua kampung dan bekas ketua Umno cawangan di bahagian telah mula beralih kepada PAS.

Pengundi-pengundi di sini rata-rata sudah tidak mahu lagi memberikan sokongan kepada calon BN kerana sudah begitu lama menerajui Umno bahagian itu yang dilihat hanya menabur janji sahaja.

“Tanah hutan simpan kekal yang telah yang dahulunya ditebang untuk projek kambing, tetapi kini tanah tersebut telah dijual kepada bangsa asing, BN sewajar dipersalahkan dalam hal ini,” katanya.

(Gambar: Ustaz Ismi bersama penyokong dari kalangan kaum India.)

Dalam masa yang sama juga, manifesto Pakatan Rakyat cukup berkesan di hati pengundi seperti menurunkan harga minyak dan kereta, menghapuskan PTPTN dan menghapuskan tol.

“Wanita di sini juga cukup teruja dengan manifesto Pakatan Rakyat yang meletakkan caruman untuk suri rumah dan telah membuka mata pengundi wanita di sini yang melihat Pakatan Rakyat lebih menghargai wanita berbanding BN,” ujarnya.

Pada PRU13 kali ini, beliau berdepan calon BN, Datuk Mohd Zaim Abu Hasan di kawasan yang mempunyai 33,600 pengundi dengan pecahan Melayu 92.95 peratus, Cina (3.22%), India (3.79%) dan lain-lain (0.04%).

harakahdaily/-