19 Januari 2014

Iraq: Realiti perjuangan yang disembunyikan

17 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
Pencerobohan dan pendudukan Amerika ke atas Iraq pada April 2003 telah membuka lembaran hitam dalam sejarah negara tersebut dan penduduknya, di mana mereka telah dizalimi dan diperlakukan dengan berbagai bentuk penganiayaan dan kekejaman, dan situasi tersebut menjadi bertambah buruk apabila Iraq diambil alih kerajaan boneka yang dipilih Amerika, yang mana mereka ini adalah golongan pengkhianat yang diupah oleh barat dan merupakan pertualang politik yang hidup dalam buangan di Iran sejak sekian lama setelah melarikan diri dari berbagai jenayah politik.

Taman Negara Teluk Bahang Ditutup Sementara

17 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
GEORGE TOWN: Taman Negara Teluk Bahang ditutup sementara kepada pengunjung mulai Ahad bagi memberi laluan kepada operasi mencari dan menyelamat dua lelaki dikhuatiri lemas selepas dihanyut ombak kuat di Pantai Kerachut, Teluk Bahang dekat sini Sabtu.


Pegawai Penguasa Taman Negara Saat Yaakob berkata pintu masuk kedua menuju ke taman itu dari Kuala Sungai Pinang, Balik Pulau turut ditutup sepenuhnya kepada orang awam.

Ghaddar julang Red Warriors

17 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
Kota Bharu: Penyerang import dari Lubnan, Mohamad Ghaddar menjadi wira Kelantan apabila dua jaringannya membantu The Red Warriors (TRW) memulakan langkah kanan dalam saingan Liga Super dengan menewaskan Sime Darby 2-1 di Stadium Sultan Muhammad IV, malam tadi. 


“Tiga mata malam ini cukup bermakna buat Kelantan. Ia adalah suntikan semangat buat semua pemain untuk terus mencipta kemenangan dalam perlawanan akan datang. 

Makam ‘firaun hilang’ ditemui

17 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
Kaherah: Sekumpulan pakar arkeologi Universiti Pennsylvania, Amerika Syarikat berjaya menemui rangka Raja Senebkay, yang dikenali sebagai ‘firaun hilang’ di Abydos, wilayah Sohag, kira-kira 500 kilometer ke selatan Kaherah baru-baru ini. 

Tidak pernah disebut di dalam mana-mana sejarah Mesir kuno, nama Raja Senebkay tercatat di dalam bentuk tulisan hiroglifik yang ditemui bersama barangan yang menggambarkan ia milik keluarga diraja,” kata kementerian dalam satu kenyataan. 

Orang tengah: Ku Nan cuba alih isu harga barang naik

17 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Kenyataan yang dibuat Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor semalam yang menyelar 'orang tengah' yang kononnya cuba menimbulkan kebencian terhadap kerajaan BN adalah kenyataan yang tidak bertanggungjawab, tidak berasas dan amat dikesali.


Ini, kata Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil lebih-lebih lagi apabila menteri membuat andaian bahawa pihak yang menaikkan harga adalah terdiri daripada penyokong Pakatan Rakyat.

Fatih Seferagic Sosok Ala ‘Edward Cullen’ Yang Hafizh Quran

17 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
PARA ibu muslim sebaiknya sejak saat ini harus melupakan obsesi mereka untuk mendapatkan calon mertua bule, jika bule tersebut ‘kadar’ Islamnya seadanya. Dan para ABG juga harus mulai berhenti mengidolakan artis seperti Justin Bieber atau sosok vampire ganteng ala Edward Cullen yang ada di film Twilight.


Karena masih banyak bule-bule Muslim yang ada di luar sana yang keislamannya mungkin jauh lebih baik dari kita yang tinggal di negara berpenduduk mayoritas Muslim dan lebih layak dijadikan mantu atau dijadikan sosok ‘idola’ (tentunya Rasulullah yang tetap harus jadi idola utama).

Bunuh janin perempuan

17 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
London: Beribu-ribu janin perempuan dilaporkan dibunuh dengan menerusi pengguguran berikutan kecenderungan sesetengah kumpulan etnik untuk mendapatkan anak lelaki, kata satu data terbaru. 

Angka rasmi menyebut bahawa sekurang-kurangnya 4,700 janin perempuan hilang dalam rekod bancian kebangsaan terbaru bagi England dan Wales, meningkatkan kebimbangan bahawa ia menunjukkan amalan pengguguran haram untuk memilih jantina semakin berleluasa di United Kingdom. 

Reman Ibu Bapa Kanak-Kanak Sweden Keras, Tidak Munasabah - Majlis Peguam

17 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
PETALING JAYA: Kasar, tidak munasabah dan tidak seimbang dengan dakwaan.


Itulah reaksi para peguam berhubung penahanan reman pasangan Malaysia, Azizul Raheem Awalludin dan Shalwati Norshal sejak 18 Disember lalu sementara menunggu siasatan oleh pihak berkuasa Sweden selepas dipisahkan dari anak-anak mereka.
Pasangan tersebut didakwa memukul seorang anak lelaki mereka yang tidak menunaikan solat.

Mungkinkah Najib terpaksa ikut jejak Abdullah?

17 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Walau ‘sepandir’ mana pun cadangan bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin supaya dibawa kembali Tun Mahathir Mohamad ke Putrjaya, satu hakikat yang benar dari kata-kata dan cadangan itu ialah barisan kepimpinan hari ini sudah ternyata tidak lagi berguna kepada rakyat negara ini lagi, tulis Aspan Alias. 


Daripada pemimpin menyelesaikan masalah rakyat, rakyat pula yang terbeban untuk menyelesaikan masalah yang terhasil dari kepimpinan yang sudah hilang panduan dan tertutup hijabnya untuk mentadbir negara dengan baik dan benar.