31 Disember 2008

Isu Pemilihan Ketua Kampung Baru diputar belit media.

Saya kesal dengan sikap media yang tidak habis-habis memutar belit berita Kerajaan Negeri Perak dengan pemberitaan yang berat sebelah serta mengambarkan apa yang dilakukan semuanya salah dan tidak betul. Terkini dalam isu pemilihan Ketua Kampung Baru Gunung Rapat di DUN Simpang Pulai yang hangat diperkatakan media arus perdana sekarang.
Sebenarnya tidak ada percangahan antara Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simpang Pulai, Chan Ming Kai dan Ahli Parlimen Gopeng, Dr. Lee Boon Chye dengan dasar Kerajaan Negeri seperti yang digambarkan oleh Utusan .

Yang berlaku cuma kesilapan maklumat dan salah faham yang sedang dan akan diselesaikan segera oleh kedua-dua belah pihak.Pemilihan ketua kampung tradisional yang kebanyakannya didiami oleh orang Melayu telah selesai dilakukan di semua kampung di Negeri Perak dengan cara pemilihan. Namun begitu pemilihan ketua kampung baru tertangguh beberapa ketika dan akan diselesaikan pada tahun 2009.

Sedangkan apa yang berlaku di Kampung Baru Gunung Rapat adalah kes yang terpencil yang cuba diperbesarkan malah digunakan oleh media yang tidak bertanggungjawab bagi melagakan YAB Menteri besar dengan dua orang wakil rakyat tersebut.Sebetulnya apa yang dilakukan adalah tidak bercanggah kerana mereka mengambil kira keputusan asal cara memilih ketua kampung tradisional sebelum pengumuman baru yang dikeluarkan oleh Menteri Besar seperti disiarkan malaysiakini.

Disebabkan proses yang diumumkan lebih awal dengan cara pengundian bagi memilih ketua kampung itu , adalah satu kewajaran ianya diteruskan bagi menentukan calon dan seterusnya calon yang terpilih akan disahkan oleh Kerajaan Negeri seperti yang dinyatakan oleh YAB Menteri Besar siapakah yang paling layak.

Saya yakin ini adalah masalah kecil yang sengaja diperbesarkan bagi menutup masalah yang lebih besar. Pihak yang memutar belit berita ini difahamkan tidak menemui semua pihak untuk memberitakan keadaan yang sebenar. Pemberitaan yang dilihat sangat berat sebelah itu adalah andaian dan rekaan orang yang tidak bertanggungjawab semata-mata.

Perkataan MB Perak "terkilan" adalah perkataan yang tidak pun diucap oleh YAB Menteri Besar.Nasihat saya kepada semua ADUN Pakatan Rakyat dalam BBC supaya sentiasa berhati-hati dalam melaksanakan tugas kerana ada saja "pihak" yang ingin mencuri peluang bagi memutar belit setiap tindakan yang dilakukan kerana mereka mempunyai "agenda tersembunyi" yang semua sudah maklum.

Berita awal yag disiarkan mengenai ketua kampung bari itu sila lihat disini http://www.malaysiakini.com/news/95486. dan di http://www.utusan.com.my/utusan/info.aspy=2008&dt=1230&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_05.htm

Drs. Khalil : Sidang Parlimen dan DUN Perak perlu dihargai oleh rakyat bukan hanya KBSM

BAGAN SERAI, 25 Dis :- Rakyat hendaklah memahami tugas yang dilaksanakan oleh Wakil Rakyat di dalam Sidang Parlimen DUN, bukan hanya mengharapkan kunjungan wakil rakyat dalam KBSM (Khawin, Beranak, Sakit dan Mati) sahaja, demikian antara ucapan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak, Drs. Khalil Idham Lim semasa menyampaikan ceramah di Markaz PAS Bagan Serai di sini.


Beliau menyampaikan ceramah dengan mengunakan LCD dengan memaparkan gambar-gambar menarik yang menarik minat penonton yang memenuhi dewan.

ADUN Gunung Semanggol(berbaju kuning) duduk bersama hadirin untuk meyaksikan tayangan LCD


Hadir sama dalam majlis tersebut ialah Penyelia DUN Kubu Gajah,Nazri Din dan YDP Pas kawasan yang juga ADUN Gunung Semanggol, Hj. Ramli Tusin.

Semasa menyampiakan ceramahnya, Nazri Din menjelaskan terdapat wakil rakyat di Perak pada masa pemerintahan kerajaan dulu yang meluluskan pemberian tanah kepada ibu kandung sendiri. Ini membuktikan salah guna kuasa yang ada dikalangan mereka.

Kerajaan sentiasa akan menyokong kegiatan yang sihat untuk remaja.

PARIT BUNTAR, 25 Dis :-Perak berhasrat untuk melahirkan pemain yang baik di peringkat negeri Perak dan Daerah Kerian oleh itu semua akitiviti sukan yang sihat untuk remaja yang dianjurkan oleh semua pihak akan dibantu sebaik mungkin. Demikian antara ucapan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim semasa merasmikan Jamuan Makan Malam Kelab Bolasepak Kampung Kedah di sini.

"Sebagai menghargainya saya luluskan geran NGO tahun 2009 sebanyak RM 3000, jersi tambahan kepada kelab, dan keperluan bolasepak untuk tahun yang sama" . Umum Drs. Khalil sambil menerima tepukan gemuruh .

Beliau juga berharap semangat dalam permain bolasepak dan setia kawan tidak mengira bangsa dan agama akan ujud dalam kelab ini. Seterusnya diamalkan dalam masyarakat berbilang kaum di negara kita.

"Manusia perlukan kepada jiran dan bantuan orang lain, mustahil manusia sekaya mana pun dia akan melakukan semua kerja nya sendiri tanpa bantuan orang lain . Sistem kehidupan ini dibawa dalam permainan bolasepak. Kalau tidak ada yang serahkan bola kekaki kita mana mungkin gol dihasilkan". Nasihat Drs. Khalil kepada pemain.

Tegasnya ,semangat ini juga dibawa ke dalam sebuah keluarga yang bahagia, walaupun tangisan, rengetan anak-anak pasti akan menceriakan sesebuah keluarga.

Penyampaian cenderamata kepada pemain.


Diakhir ucapan beliau mengucapkan penghargaan atas jasa dan semangat kental dari pengurus , pemain dan kerjasama dari ibubapa sehingga segala akitiviti dari kelab berjalan lancar pada tahun 2008.

Sebelum itu pengurus pasukan berkenaan, En. Azhar Osman semasa memberikan ucapan aluan mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang memberi sumbangan dan sokongan sehingga mengumpul dana lebih dari 10 ribu ringgit pada tahun 2008. Selain itu beliau juga mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa yang hadir sama dalam program itu.

Ketibaan ADUN disambut oleh pemain.