24 Julai 2008

Mana ada muzakarah !

Beberapa hari kebelakangan ini berita penangkapan DS Anwar Ibrahim dan peralihan kuasa PM kepada najib tenggelam oleh isu "muzakarah" kononnya antara PAS dan UMNO. Semuanya menjadi gelisah dan menyukarkan pimpinan diperingkat bawahan menjawab kepada para ahli nya.
Dalam keadaan UMNO yang tenggelam dan lemas akibat tsunami politik PR ke 12 dan kekuatan Pakaran Rakyat (PR) yang terserlah dan bercahaya, Isu ini tidak lebih dari agenda musuh politik PAS untuk memulihkan kelemahan mereka.
Awas, jangan kita terjatuh pada lubang yang sama, dan jangan sesekali kita percaya kepada media arus perdana yang sudah maklum peranannya untuk melaga-lagakan antara pemimpin PAS dan sesama pimpinan dalam PR.

Namun berita dalam Harakahdaily di bawah boleh menjawab kekusutan tersebut:-

KOTA BHARU, 23 Julai (Hrkh) - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menjelaskan isu muzakarah sudah tutup fail dan apa yang berlaku sekadar pertemuan biasa (muqabalah).

"Pada kenyataan yang lepas saya benarkan pertemuan di antara pemimpin PAS dan Umno berkaitan Islam dan masalah rakyat, serupa sahaja dengan kenyataan yang disebut Presiden PAS.

"Kalau difahami betul-betul tidak bercanggah di antara satu sama lain. Kalau ada perjumpaan hendak masuk Barisan Nasional ia langsung tidak ada. Kenyataan Presiden pun memang begitu,"katanya pada persidangan media di sini, lewat petang ini.

Sebelum itu rombongan anggota Majlis Syura Ulama mengunjungi Menteri Besar Kelantan di JKR 10 di sini. Perbincangan terbabit diadakan hampir dua jam.

Turut kelihatan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; timbalannya, Ustaz Nasharuddin Mat Isa; Timbalan Mursyidul Am, Dato' Dr Haron Din; Naib Presiden, Ustaz Ahmad Awang dan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Dato' Mohamed Daud.


Ikut serta pertemuan tersebut Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Dato' Abdul Halim Abdul Rahman.


Bagaimanapun Tuan Guru Nik Abdul Aziz mahu perkataan muzakarah yang di'geger'kan sebelum ini ditukar kepada istilah muqabalah (perjumpaan biasa).


Menurutnya keputusan syura sebelum ini bersetuju diadakan pertemuan biasa dengan pemimpin Umno kerana syura sudah membuat keputusan sebulat suara.


Perkara itu diputuskan pada 23 April lalu manakala pertemuan dengan pemimpin Umno hanya diadakan pada 20 Julai lalu.


Ustaz Abdul Hadi pula berkata, apa yang sebenarnya berlaku bukan muzakarah sebaliknya muqabalah di antara PAS dengan Umno bagi menyelesaikan masalah-masalah yang dialami umat Islam dan rakyat seluruh negara.


"Masalah yang dialami di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat kita minta kerajaan pusat menyelesaikan. Itu yang kita bincangkan dalam pertemuan dengan pemimpin Umno.


"Tidak timbul masalah PAS menyertai kerajaan kerana PAS masih lagi bersama dengan Pakatan Rakyat. Kita akan terus dengan Pakatan sekarang memenuhi hikmah-hikmah politik yang kita perjuangkan,"katanya.


Bagaimanapun katanya dalam Pakatan Rakyat persefahaman kita tidak akan menjadi halangan, masing-masing memperjuangkan ideologi dan tetap berganding dalam isu-isu bersama.


Menurutnya sebagai orang Islam, PAS wajib menyuarakan kepada orang Islam lain dan dalam masa yang sama tidak mengabaikan keadilan Islam kepada semua kaum yang ada di negara ini.
Kata beliau di atas prinsip itulah diputuskan Majlis Syura Ulama di mana Timbalan Presiden dan Ketua Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dato' Mustafa Ali bertemu dengan pemimpin Umno bagi menimbulkan isu-isu berkaitan.


Manakala Dr Haron berkata, Majlis Syura Ulama PAS menyedari masalah tersebut berlaku sebelum disedari wartawan, di mana perbincangan Majlis Syura mengenainya dibuat pada April lalu.


"Ketika itu tidak timbul isu muzakarah. Majlis Syura telah menangapi perlu diberi ruang untuk kita bermuqabalah dari face to face.


"Namun apa yang timbul sekarang perkataan muzakarah itu seolah perlawanan seperti yang berlaku di Dewan Bahasa dan Pustaka baru-baru ini di antara Menteri Penerangan dan Dato' Seri Anwar Ibrahim.


"Kita tidak mahu berlawan macam itu, kita nafikan ada muzakarah. Kalau dedahkan begitu akan menimbulkan masalah kerana akan ada yang kalah dan menang. Hanya apa yang ada sekadar pertemuan biasa," katanya.


Beliau menjelaskan mengapa hendak dilarang pertemuan biasa dan PAS bersetuju bekerjasama dalam semua perkara demi kebaikan semua rakyat di Malaysia.


Ditanya pertemuan lain bakal diadakan selepas ini, kata beliau itu mengikut keperluan.
"Bagaimanapun kita mahu lihat respon daripada Umno terhadap apa yang kita kemukakan terlebih dahulu," ujarnya.


Menurutnya juga usaha pertemuan itu sebenarnya dianjurkan pihak Umno.


Kata beliau, mereka yang mengusahakan dan bukti jelas dilihat kepada kenyataan ada tiga pertemuan sebelum ini dibuat sendiri Presiden Umno.


"Mereka yang membuat kenyataan dan merekalah yang mengusahakan pertemuan sebelum ini,"katanya.

PAS kekal kerusi Simpang Empat, hakim tolak petisyen BN

KANGAR, 23 Julai - PAS mengekalkan kerusi yang dimenanginya di Dun N.14 Simpang Empat apabila Mahkamah Pilihan raya di sini hari ini memutuskan menolak petisyen pilihan raya yang dikemukakan calon Barisan Nasional, Zahari Bakar.

Hakim pilihan raya, Dato' Zainal Adzam Abdul Ghani selepas membacakan penghakimannya memutuskan petisyen ini ditolak dengan kos.

Petisyen tersebut dikemukakan Zahari berkaitan dengan poster yang digunakan oleh calon PAS, Rus'sele Eizan dalam pilihan raya lalu yang tidak mempamerkan nama pencetak serta menggunakan jata (lambang) kerajaan negeri Perlis.

Dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu, Rus'sele memenangi kerusi tersebut dengan majoriti 53 undi.

Antara lain penghakiman yang dibacakan Zainal Adzam, tuntutan pempetisyen berkaitan poster calon yang tidak mempunyai nama dan alamat pencetak adalah tidak adil dan memprejudis responden kerana keterangan yang diberikan tidak menyatakan dengan jelas siapa yang mencetak, menerbit, mengedar dan menampal poster tersebut.

Begitu juga menurutnya, penggunaan jata kerajaan negeri Perlis tidak boleh dijadikan asas penolakan keputusan pilihanraya kerana tidak melanggari Kata Kesalahan Pilihan raya walaupun melanggar peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan negeri Perlis.

Rus'sele diwakili oleh Mohamed Hanipa Maidin dan Zulmi Sabri, manakala Zahari diwakili Abu Bakar As-Sidek.

Sebelum ini satu lagi petisyen Zahari ke atas Suruhanjaya Pilihanraya dan Pegawai Pengurus Pilihan raya berkaitan Borang 14 (Penyata Pengundian Selepas Pengiraan Undi) telah ditolak oleh mahkamah.

Keputusan petisyen ini disambut dengan laungan takbir oleh kira-kira 50 orang ahli dan penyokong PAS yang hadir di mahkamah pagi tadi.