04 September 2008

Bonus sebulan gaji buat kakitangan kerajaan negeri Kedah

ALOR STAR: Semua kakitangan perkhidmatan awam kerajaan negeri Kedah akan menerima bonus sebulan gaji bulan ini, kata Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak. Beliau berkata 9,589 kakitangan, termasuk kakitangan perbadanan kerajaan negeri dan kerajaan tempatan, akan menerima bonus sama seperti yang diumumkan dalam bajet Kerajaan Pusat untuk kakitangan awam persekutuan yang lain.

"Bonus minima RM1,000, dan kerajaan Kedah membayarnya secara sekali gus pada September ini dan saya nasihatkan agar mereka pandai-pandai jimat perbelanjaan untuk akhir tahun," kata beliau kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Kerajaan negeri di sini, hari ini.

Katanya kerajaan menyediakan peruntukan tambahan RM8.1 juta, selain lebih RM11 juta sebulan khusus untuk membayar gaji kakitangan perkhidmatan awam kerajaan negeri.

Azizan berkata kerajaan Kedah juga akan memberi imbuhan khas kepada semua atlit yang berjaya meraih pingat pada Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu dan pemain bola sepak Kedah yang berjaya menjuarai Piala Malaysia, Liga Super dan Piala FA, baru-baru ini.

Sementara itu, Azizan berkata kerajaan negeri akan mengkaji secara menyeluruh mengenai cadangan untuk mengisytiharkan tarikh 16 September sebagai cuti umum, sebagaimana dicadangkan Penasihat Parti Keadilah Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bantuan perkapita SAR dikembalikan oleh Pakatan Rakyat

Kerajaan Pakatan Rakyat akan mengembalikan semula bantuan per kapita berjumlah RM1.3juta kepada 18 buah sekolah Agama Rakyat di Negeri Perak bagi tahun 2008 ini.Bantuan tersebut akan diagih-agihkan dalam bulan Ramadhan , sedikit masa lagi.

Bantuan kepada sekolah agama rakyat telah dinafikan oleh kerajaan BN/Umno yang memeerintah Perak dulu sejak pentadbiran Mahathir lagi;tetapi kini dibawah pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat, bantuan tersebut telah diberikan semula.

Terdapat 9 buah Sekolah Menengah Agama Rakyat dan 9 buah lagi Sekolan Agama Rendah yang menjadikan jumlah keseluruhannya 18 buah.

Terbukti bahawa kerajaan Pakatan Rakyat sangat prihatin dan mengambil berat untuk menyelesaikan masalah yang telah dicipta oleh kerajaan BN/Umno dulu.

Tetapi mengapa tiba-tiba baru kini Umno mahu menunjukan rasa prihatinnya terhadap Sekolah Agama Rakyat yang mana sebelum ini merekalah yang menjadi dajal, menindas Sekolah Agama Rakyat dengan menafikan pemberian per kapita tersebut?

Laporan Bernama telah menyebut tentang desakan Pergerakan Pemuda Umno, Zainol Fadzi supaya Menteri Besar Perak Dato Seri Mohammad Nizar Jamaluddin turut memberikan lot tanah kepada Sekolah Agama Rakyat milik persendiran dan Sekolah Agama Pondok dalam usaha memaju dan memartabatkan agama Islam di Perak.

Kerajaan negeri menyedari bahawa pemberian RM30,000 setahun kepada 9 buah sekolah Cina itu( bukan setiap satu sekolah sebagaimana laporan tersebut) adalah tidak memadai.Oleh itu sebagai langkah jangka panjang, kerajaan negeri memutuskan untuk memberikan tanah kepada sekolah tersebut bagi membolehkan mereka menubuhkan sebuah syarikat untuk mengusahakan tanah berkenaan.

Mengikut sumber yang boleh dipercayai, tanah tersebut akan diusahan dengan tanaman Kelapa Sawit dimana dalam jangka masa 5 tahun,akan memulakan pengeluaran hasil, maka bantuan RM30,000 setahun itu akan diberhentikan.

Perlu diketahui, bahawa pemberian 400 hektar tanah kepada sembilan buah sekolah menengah persendirian Cina di Perak itu adalah atas tempoh pajakan selama 30 tahun.

Projek seumpana ini telah lama dilaksanakan oleh Kerajaan Kelantan ; dimana kerajaan Kelantan telah memperuntukan 3,000 hektar tanah untuk sekolah-sekolah Cina disana.

Sememangnya,Kerajaan Pakatan Rakyat mahu bersikap adil kepada semua sekolah-sekolah di Negeri Perak ini; bukan macam Umno / BN yang sehingga kini gambar MB Pakatan Rakyat di lima buah negeri tidak dibolehkan digantung dibilik-bilik darjah sekolah-sekolah.

Kerajaan Negeri Perak juga sedang mengenal pasti tanah untuk Sekolah-Sekolah Agama Rakyat bagi tujuan yang sama dan akan di umumkan sedikit masa lagi.