01 Disember 2013

Baik terima gaji berbanding rasuah dan pecah amanah

27 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: “Berbanding mulut dan perut disumbat rasuah dan wang pecah amanah, baiklah menerima gaji secara halal biarpun tinggi nilainya,” kata AJK PAS Pusat, Nasrudin Hassan.


Beliau berkaya, kiranya kenaikan gaji yang tinggi itu sepadan dengan tugasnya yang berat dan banyak, membantu masyarakat miskin dan berkongsi sebahagian pendapatannya dengan rakyat yang memerlukan, pula menghadapi kos sara hidup yang tinggi, maka ia berhak memilikinya.

Pasca Muktamar: Kabinet rahmat untuk semua

27 Muharram 1435H. [MOD] -
MUKTAMAR PAS ke-59 telah seminggu berlalu. Senarai kepimpinan utama PAS Pusat, dewan-dewan telah diumumkan. Bagi PAS Pusat, Presidennya Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang diputuskan oleh muktamar sebagai menang tanpa bertanding. Sementara jawatan utama yang lain diputuskan melalui pertandingan.


Bagi jawatan Timbalan Presiden, keputusan muktamar telah mengekal penyandang Haji Mohamad Sabu dan Naib Presiden turut mengekalkan Haji Salehuddin Ayub dan Haji Husam Musa di samping menyaksikan kembalinya Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man ke jawatan Naib Presiden.
Sementara untuk pemilihan 18 anggota jawatankuasa kerja, muktamar turut memutuskan tokoh baru turut terpilih iaitu Ustaz Nasrudin Hassan dan Ustaz Nik Mohamad Abduh serta Dr. Ridhuan Mohd Nor. Mereka bertiga adalah bekas ketua dan timbalan ketua serta ketua penerangan Pemuda PAS Pusat.

Pasukan khas kaji isu kahwin bawah umur

27 Muharram 1435H. [MOD] -
SEBUYAU (Sarawak):  Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menubuhkan sebuah pasukan khas bagi mengkaji isu perkahwinan bawah umur di negara ini, kata menterinya Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

               
Katanya pasukan khas di bawah Majlis Penyelaras Bagi Perlindungan Kanak-Kanak kementerian itu dipertanggungjawabkan untuk mengkaji kemungkinan mewajibkan penyediaan laporan kesihatan dan sosial sebelum permohonan untuk perkahwinan bawah umur ini dapat diluluskan.

Thailand: Kumpulan anti-Thaksin serang kenderaan awam

27 Muharram 1435H. [MOD] -
BANGKOK:  Sekumpulan ratusan orang terdiri daripada kebanyakannya pemuda mendakwa sebagai pelajar Universiti Ramkhaeng yang menentang kumpulan Thaksin, didapati menyerang kenderaan awam sejak, petang semalam.

               
Setakat ini, sekurang-kurangnya dua buah bas rosak dalam serangan ganas menggunakan kayu, batu bata dan botol, berhampiran universiti berkenaan.

Rakyat Islam Thai mahu sengketa Bangkok selesai aman

27 Muharram 1435H. [MOD] -
PATTANI:  Penyokong dan penentang kerajaan pimpinan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra di luar ibu kota Bangkok semakin lantang menunjukkan sokongan mereka.

               
Di lima wilayah selatan, walaupun menghadapi keganasan, penduduknya yang beragama Islam mahukan masalah tersebut diselesai secara aman. 

Waran tangkap: Pesalah trafik masih ada peluang

27 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan menangkap pesalah trafik yang telah dikeluarkan waran tangkap dan mereka yang mempunyai saman tertunggak bagi memberi mereka peluang menjelaskan saman sebelum penguatkuasaan menyeluruh dilakukan dalam masa terdekat.


Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata peluang itu diberikan sebelum Ops Warta dilancarkan tidak lama lagi.

Ibrahim Ali pula jadi Ahli Lembaga Pengarah UiTM

27 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Proses ‘membalas budi’ pentadbiran Najib terhadap individu-individu tertentu yang membantu politik BN dan Umno berterusan apabila seorang lagi tokoh kontroversi dilantik menjawat jawatan penting dalam pentadbiran kerajaan dan institusinya.


Terbaru, Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali yang tewas sebagai calon Bebas mesra BN di kawasan Parlimen Pasir Mas pada pilihan raya umum (PRU) Mei lalu, dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah UiTM.