17 April 2011

Pakatan Rakyat akur keputusan PRN Sarawak.

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

KOTA BHARU: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, akur Pakatan Rakyat(PR) gagal menawan Sarawak pada pilihan raya negeri ke-10 semalam.

Walaupun gagal menumbangkan Barisan Nasional (BN), beliau gembira dengan peratusan undi yang meningkat terhadap PR.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, ia membuktikan rakyat Sarawak semakin menerima kehadiran PR di negeri itu terutama undi yang diterima DAP.

"Penduduk bandar jelas menolak Barisan Nasional dan memihak kepada DAP tetapi bagi PAS kita gembira sokongan semakin meningkat walaupun tewas kesemua kerusi," katanya kepada pemberita di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di sini, hari ini.

Pada pilihan raya negeri itu semalam, BN memenangi 55 daripada 71 kerusi yang dipertandingkan dengan DAP memenangi 12 kerusi, Parti Keadilan Rakyat (PKR) tiga manakala satu lagi kerusi dimenangi calon Bebas.

Nik Aziz sempat berkapung beberapa hari di Sarawak bagi membantu calon-calon PR yang bertanding di sana baru-baru ini.

6-9 bulan lagi untuk tamatkan krisis nuklear: TEPCO

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

TOKYO: Pengendali loji nuklear yang membocorkan radiasi di Jepun menyatakan ia mensasarkan untuk menamatkan krisis itu dalam tempoh enam hingga sembilan bulan.

Pengerusi Tokyo Electric Power Co (TEPCO), Tsunehisa Katsumata, memberitahu sidang media di sini bahawa syarikat sudah menyediakan pelan berfasa bagi menamatkan krisis dan membolehkan penduduk berhampiran loji itu yang dipindahkan kembali ke kediaman mereka.

Katanya, dalam tempoh tiga bulan pertama syarikat berharap dapat mengurangkan tahap kebocoran radiasi dan tiga atau sembilan bulan selepas itu dapat mengawal pelepasan bahan radioaktif.

Loji itu rosak akibat gempa bumi kuat yang disusuli tsunami pada 11 Mac lalu. - AP

PKR akan cabar keputusan DUN Senadin

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

MIRI: Parti Keadilan Rakyat (PKR) bercadang memfailkan petisyen pilihan raya untuk mencabar keputusan bagi kerusi N65 Senadin setelah calonnya, Dr Michael Teo Yu Keng, kalah dengan majoriti tipis 58 undi kepada Datuk Lee Kim Shin daripada Barisan Nasional (BN).

Naib Presiden PKR, Tian Chua, menyuarakan rasa tidak puas hati beliau berikutan keengganan Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Chai Ko Het supaya undi dikira semula di pusat penjumlahan undi malam tadi.

"Kami tidak puas hati, beliau (Chai) tidak memberi kami sebarang alasan yang kukuh berikutan keengganannya itu," katanya kepada pemberita.

Lee memperoleh sejumlah 7,334 undi dan mengalahkan Dr Teo yang meraih 7,276 undi.

Penyokong PKR, termasuk Ahli EXCO Selangor, Elizabeth Wong, yang tidak berpuas hati dengan keputusan itu, enggan meninggal stadium tiga jam selepas keputusan diumumkan untuk mendesak Chai melakukan kiraan semula.

Parlimen Miri mempunyai 3 DUN iaitu DUN Piasau, DUN Senadin dan DUN Pujut.

Di DUN Miri DUN Piasau calon pakatan Rakyat dari DAP berjaya menyingkirkan Bekas Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Dr George Chan dengan Majoriti 1,590 undi . Calon DAP, Ling Sie Kiong mendapat 5,998 undi dan George Chan cuma mendapat 4,408.

Sementara itu di DUN Punjut calon PR yang juga dari DAP, Fong Pau Teck menang dengan majoriti undi 1,370. Beliau mendapat 9,120 undi dan calon dari BN Andy Chia Chu Fatt hanya mendapat 5,271 undi.

DUN Senadin juga bergantung kuat kepada undi pos melibatkan jumlah 1,000 dari pasukan askar dan polis.

Alat Mencuri Komputer Riba Dan Alat Elektronik

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

Alat Mencuri Komputer Riba Dan Alat Elektronik


Alat Mencuri Komputer Riba Dan Alat Elektronik - Inductive Amplifier

Inductive amplifier adalah sejenis alat menguji pendawaian elektrik yang digunakan oleh juru elektrik bagi mengesan masalah kepada pendawaian dan kabel elektrik. Ia adalah alat tanpa memerlukan bateri untuk mengesan wayar elektrik yang terputus walaupun ditanam di dalam dinding simen. Cara ia mengesan adalah dengan menguatkan medan elektronik disekitar wayar atau alatan elektrik dan alat ini akan menukarkan ia dengan terus memberikan bacaan kepada penggunanya.

Dalam kes yang melibatkan kecurian komputer riba. Alat ini digunakan untuk mengesan medan elektronik yang dihasilkan oleh komputer riba. Komputer riba masih boleh dikesan miskipun disembunyi dalam bonet kereta atau dibawah tempat duduk kereta kerana kesan medan elektronik ini.

Perkara paling baik adalah dengan membawa komputer riba bersama ke mana jua. Jika anda terpaksa tinggalkan ia di dalam kereta, pastikan anda mencabut bateri komputer riba anda dan letakkan ianya berjauhan dan bukan dalam satu ruang. Namun begitu mencabut bateri komputer riba masih belum terbukti ianya cara yang baik dan berkesan. Ianya adalah satu usaha untuk mengurangkan kesan medan elektronik.

BN menang dengan masalah

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

Rakyat Sarawak telah membuat pilihan dengan mengekalkan pemerintahan Sarawak di bawah BN. Keputusan sebagaimana diumumkan oleh Tan Sri Aziz Pengerusi SPR sebagaimana berikut:

Bil. Parti Jumlah Kerusi Jumlah Undi Peratusan

1. BN 55 372,379 74.6
2. DAP 12 134,847 12.7
3. PKR 3 117,100 4.2
4. Bebas 1 20,064 1.4
5. PAS 0 9,719 -
6. SNAP 0 15,663 -
7. Cinta M`sia 0 - -

Undi rosak ialah 8,224
Peratus keluar mengundi ialah 70%

Pilihanraya Sarawak ke 10 di Sarawak yang penduduknya ialah 2.26 juta
Pengundi 979,796
Pusat mengundi 1,749 tempat
Calon bertanding 213
Kerusi 71

Parti yang bertanding: BN 71, DAP 15, SNAP 26, PKR 49, PAS 5, Cinta Malaysia 6 dan Bebas 41.
Daripada keputusan di atas dapat diambil keputusan:

a) Dengan keputusan di atas Perdana Menteri, Dato` Seri Najib dapatlah dikatakan berpushati kerana dapat mempertahankan dua pertiga majoriti. Usaha beliau berulang alik ke Sarawak bersama Tan Sri Muhyiddin berbaloi.

b) Sarawak masih menghadapi masalah kepimpinan. Masa yang baik Taib Mahmud berundur sepatutnya digunakan bagi pelantikan Ketua Menteri yang baru. Tetapi Majlis mengangkat sumpah Taib diadakan tergesa-gesa untuk mengelak dari tekanan dan jawatan terlepas kepada orang lain.

c) Perdana Menteri kelihatan tidak dapat mengawal tidak tanduk Taib Mahmud. Majlis mengangkat sumpah sepatutnya diadakan secara teratur dan di bawah restu Perdana Menteri. Masalah akan berterusan, jika Taib Mahmud bertindak tidak mengundur diri dari kepimpinan.

d) DAP dapat dikatakan parti yang smart. Parti ini bertanding di 15 kerusi dan memenangi 12 kerusi. Pengundi Cina dan pengundi di Bandar padu memberi sokongan kepada DAP.

e) PKR yang bertanding di 49 kerusi tidak dapat menyerlahkan prestasi dengan hanya memenangi 3 kerusi. Ini ialah kerana masalah dan isu yang banyak ditanggung oleh parti itu.

f) Pas yang dijangka dapat melahirkan anak sulungnya terutama bagi calonnya Abang Ahmad Kerdee di Beting Maro, nampaknya belum diizin Allah. Walau bagaimanapun, pencapaiannya baik. Beliau mendapat undi 2,678, kurang 391 undi dari lawannya. Pas berjaya mendapat tempat dihati pengundi. Usaha mengekalkan pengaruh dan sokongan perlu terus dilakukan bagi memungkinkan kemenangan Pas pada masa hadapan.

g) Semua pihak mungkin boleh mendakwa berjaya. BN dapat mempertahankan dua pertiga majoriti. Bagi Pakatan Rakyat dapat mendakwa bertambah pengaruh dengan bertambahnya kerusi dan pengundi. Pokoknya ada perubahan politik dan pengundi Sarawak semakin terbuka.

h) Kemungkinan pilihanraya umum ke 13 akan berlaku dalam masa terdekat. Semua pihak dari sekarang perlu bersedia menghadapi pilihanraya berkenaan.

Dipetik daripada blog Dr Shafie Abu Bakar (ADUN Bangi)

Taib janji berundur pertengahan penggal


13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang mengangkat sumpah jawatan ketua menteri malam tadi mengulangi janjinya untuk berundur "sekitar pertengahan penggal ini". Saya tidak pasti siapakah yang akan percaya dengan janji ini ?

Sebelum ini Taib pernah berjanji untuk berundur selepas 5 tahun dari tahun 1995

Laporan akhbar Straits Times pada tahun 1995 (Gambar), pernah menyiarkan kenyataan Ketua Menteri Sarawak,Taib Mahmud yang pada masa itu berjanji untuk meletakkan jawatan dalam masa lima tahun.

Sepatutnya sejak tahun 2000 (11 tahun dulu) lagi Taib Mahmud sudah meletakkan jawatan sebagai Ketua Menteri Sarawak jika dia memenuhi janjinya. Di sini bukti jelas menunjukkan bahawa pemimpin pernah berbohong dalam isu pengunduran jawatannya.

Taib mendakwa beliau akan menggunakan kesempatan tempoh pertengahan penggal sebelum beliau bersara untuk membentuk barisan kepimpinan baru yang mantap supaya pelabur tetap yakin dengan Sarawak.

"Saya disediakan untuk berundur 10 tahun lepas tetapi soal kesinambungan dasar-dasar, memastikan walau apa pun yang telah kami capai (supaya) momentum pembangunan sarawak, tidak akan terjejas kerana perubahan kepimpinan.

"Buat masa ini, saya telah memutuskan untuk mengumumkan saya akan berundur sekitar pertengahan separuh penggal," katanya.

Persaraan Taib menjadi topik hangat dalam pilihan raya negeri yang berakhir semalam dengan BN memenangi 55 daripada 71 kerusi, dengan sentimen anti-Taib pula membantu DAP memenangi 12 daripada 15 kerusi yang ia ditandinginya.

Walaupun berjaya mengekalkan majoriti dua pertiga di Dewan Undangan Negeri (DUN), tetapi BN kehilangan lapan kerusi. Dalam sesi lalu, BN mempunyai 63 kerusi, DAP (6) dan PKR (1).

PKR juga berjaya menambah dua lagi kerusi menjadi tiga. Kedua-dua parti itu juga menyapu bersih semua lima kerusi di Kuching. Kejayaan terbesar DAP ialah menumbangkan presiden SUPP, yang juga timbalan ketua menteri, Tan Sri George Chan di kerusi Piasau.

PAS bagaimanapun gagal di lima kerusi yang ditandinginya semalam. Bagaimanapun, kepimpinan parti itu menyifatkan jumlah undi yang diterima calonnya di kawasan majoriti Melayu-Melanau adalah menggalakkan, dan menunjukkan parti Islam diterima rakyat negeri itu.

Bagi saya rakyat Sarawak banyak yang faham kepada isu sebenar yang disampaikan dalam kempen PR sepanjang kempen PRN namun mereka tidak sampai kepada tahap untuk menterjemahkan keatas kertas undi.

Isu-isu lapuk yang dimainkan oleh jentera BN dan politik pembangunan yang merupakan talian hayat BN yang utama menyebabkan 55 pratus pengundi masih menyebelahi BN dan memungkinkan BN masih berkuasa sekurang-kurangnya untuk 5 tahun akan datang.

Pelancaran Buku Jingga peringkat PAS Kawasan Gopeng

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -
http://alhusseyn51.blogspot.com/

Malam tadi PAS Kawasan Gopeng telah melancarkan Buku Jingga , bertempat di D'Event, Pengkalan Pegoh.Majlis tersebut dilancarkan oleh YDP Kawasan, Tn Hj Rahim Mohamad Arif.

Turut serta dalam majlis yang dipengerusikan oleh saudara Alias ialah YB Sivakumar, Adun Tronoh.

Dalam ucapannya, YDP Tn Hj Rahim berharap supaya para aktivis PAS membaca buku Jingga tersebut dan memahami sungguh-sungguh agar dapat menjelaskannya rancangan-rancangan yang termuat dalam buku tersebut yang akan dilaksanakan oleh Pakatan Rakyat jika memerintah Malaysia kelak.

"Kita mesti jelaskan kepada rakyat bahawa segala rancangan yang terkandung dalam Buku Jingga itu tidak mustahil untuk dilaksanakan dengan jaya dan berkesan kerana ianya dibuat melalui kajian yang mendalam dan teliti oleh beberapa orang pakar dan telah dibentang dan dibincangkan dalam konvensyen Pakatan Rakyat," tegas Tn Hj Rahim.

Sementara itu YB Sivakumar turut menceritakan apa yang berlaku dalam persidangan DUN Perak siang tadi.Ikuti entri saya selepas ini.Saya sempat merakamkan sedikit ucapan beliau mengenai penghapusan Tol seperti berikut :

Keputusan La Liga Sepanyol


13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -PENYERANG Barcelona, Lionel Messi (kiri), berjaya mengawal bola dari disekat pemain Real Madrid, Xabi Alonso, dalam La Liga Sepanyol, di Stadium Santiago Bernabeu, Madrid, sebentar tadi. Keputusan seri 1-1. - Foto AP

Haiti tunda lagi pengumuman pilihan raya

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

PORT-AU-PRINCE 17 April – Pegawai pilihan raya Haiti semalam buat kedua kalinya menunda tarikh pengumuman keputusan pilihan raya umum negara ini ke hari Rabu.

Keputusan pilihan raya itu pada asalnya dijadualkan diumumkan semalam tetapi telah ditunda ke hari Isnin, dan kini ditunda sekali lagi ke hari Rabu.

Menurut Majlis Pilihan Raya Sementara dalam satu kenyataan, penundaan itu dibuat ekoran pertikaian jumlah undi sangat tinggi. – AFP

Jordan tahan 70 penunjuk perasaan

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

17 April – Pasukan keselamatan Jordan semalam menahan 70 penunjuk perasaan selepas tercetusnya protes ganas yang menyebabkan hampir 100 orang cedera.

Suspek yang merupakan pergerakan ultra konservatif Sunni Islam Salafist ditahan ketika operasi di bandar Zarqa dan Rassifeh, beberapa jam selepas penunjuk perasaan menyerang polis.

Perdana Menteri Maaruf Bakhit menuduh pergerakan itu memiliki pertubuhan bersenjata dan menegaskan kerajaan akan bertindak keras terhadap penunjuk perasaan. – AFP

Syria : Perintah darurat 50 tahun akan ditarik balik

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

Damsyik 17 April – Presiden Syria, Bashar al-Assad semalam mengumumkan bahawa perintah darurat di negara ini yang telah dikuatkuasakan hampir 50 tahun akan ditarik balik dalam tempoh seminggu.

“Suruhanjaya pentadbir perintah darurat telah menyiapkan usul peraturan baru yang akan dihantar kepada kerajaan, sekali gus akan memperkenalkan undang-undang baru di negara ini dalam tempoh seminggu,” katanya.

Perintah darurat yang mengharamkan perhimpunan awam, memberi kuasa kerajaan menyoal siasat individu dan memantau komunikasi peribadi serta mengawal media telah dikuatkuasakan sejak 1963 di Syria. – AFP

Tewaskan MU, Manchester City mara ke akhir Piala FA

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

LONDON 17 April – Manchester City mara ke perlawanan akhir Piala FA selepas menewaskan kelab jirannya, Manchester United 1-0 di Stadium Wembley, awal pagi ini.

Gol tunggal City hadir menerusi rembatan kencang Gneri Toure Yaya pada minit ke-52.

United pula terpaksa bermain 10 orang selepas Paul Scholes dibuang pada pada minit ke-72.

City yang kali terakhir menjulang trofi Piala Liga pada 1976, akan berdepan dengan pemenang antara Stoke City dan Bolton 14 Mei ini. - AFP

Taib angkat sumpah jawatan KM , bila mahu letak jawatan ?

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengangkat sumpah sebagai ketua menteri malam ini selepas Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan kejayaan BN mengekalkan majoriti dua pertiga di dewan undangan negeri.

Abdul Taib mengangkat sumpah berkenaan dalam satu majlis di Astana Negeri Sarawak, kira-kira setengah jam selepas SPR membuat pengumuman berkenaan malam ini.

Upacara itu mengangkat sumpah itu disempurnakan di hadapan Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng pada kira-kira jam 10.40 malam ini.

BN secara rasmi memperoleh majoriti dua pertiga 48 kerusi pada pilihan raya negeri Sarawak pada pukul 9.45 malam.

Bagaimanapun ia dianggap sebagai prestasi terburuk BN apabila parti itu kehilangan sehingga lapan kerusi pada kali ini.

Abdul Taib bagaimanapun berjaya mengekalkan kerusi DUN Balingian apabila keputusan pilihan raya negeri Sarawak ke-10 diumumkan pada malam ini.

Beliau menang dengan majoriti selesa 5,154 undi dalam pertandingan tiga penjuru ditentang sepupunya, Datuk Salleh Jafaruddin yang bertanding atas tiket Bebas dan juga seorang calon PKR yang pertama kali bertanding, Suriati Abdullah.

Selain Abdul Taib, pemimpin BN negeri termasuk presiden Parti Rakyat Sarawak, Datuk Seri James Masing dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) Datuk Seri William Mawan, masing-masing juga berjaya mengekalkan kerusi DUN Baleh dan DUN Pakan.

Dalam pilihan raya negeri kali ini BN memenangi 55 kerusi daripada 71 kerusi yang dipertandingkan.

Taib sebelum ini menyatakan kesediaannya untuk melepaskan jawatan ketua menteri dan ini adalah pilihan raya terakhir yang diketuainya.

Taib yang lahir pada Mei 1936 di Miri juga merupakan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu PBB parti komponen Barisan Nasional.

Beliau berketurunan Melanau PBB memenangi kesemua 35 kerusi yang diperuntukkan kepadanya kali ini Taib juga merupakan ahli Parlimen kedua paling lama berkhidmat di Malaysia selepas Tengku Razaleigh Hamzah dengan menjadi ahli Parlimen Malaysia selama 38 tahun tetapi kerusinya diambil alih oleh anaknya pada 2008.

Beliau berkahwin dengan Puan Sri Laila Taib yang meninggal dunia akibat barah pada 29 April 2009 dan 18 Disember lalu telah mengahwini seorang wanita Lebanon berusia lingkungan 30-an.

Tindakanya mengangkat sumpah pada malam kemenangan BN pada banyak pihak dilihat sebagai suatu kebimbangan baru yang akan muncul iaitu bilakah Taib akan melepas jawatan sebagai KM.

Ahad lalu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa pelan peralihan kuasa akan dilakukan dengan segera selepas pilihan raya negeri Bagaimanapun pada keesokan hari Taib berkata peralihan kuasa akan diadakan dalam beberapa “tahun lagi ”.

Sebelum ini Taib pernah menjanjikan untuk melepas kan jawatan selepas 5 tahun dari tahu 1995 namun tidak menjadi kenyataan.

BN kekal majoriti 2/3 tapi hilang 8 kerusi

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

Keputusan keseluruhan PRN Sarawak , BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1). Keputusan itu menunjukkan BN kehilangan lapan kerusi, berbanding 63 kerusi yang dimenanginya pada 2006.

DAP menambah enam kerusi kepada 12 kerusi, manakala PKR juga menambah satu kerusi menjadi tiga. DAP dan PKR juga menyapu bersih semua lima kerusi di Kuching. Jumlah pemilih keluar mengundi ialah 70 peratus.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), BN mendapat undi terbanyak dengan 372,379 undi, diikuti DAP (134,847), Snap (15,663), PKR (117,100), PAS (9,719), PCM (2,895) dan Bebas (20,064).

Manakala seramai 71 calon telah hilang wang deposit.

Keputusan penuh p'raya negeri Sarawak

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

N01: OPAR: SARAWAK: 8,099

1. Stephen ak Sagir (SNAP).....................674
2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas).........475
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR).............1,354
4. RANUM AK MINA (BN-SUPP)...................3,360

Jumlah mengundi/Votes Cast...................5,931
Peratus/Percentage...........................73.47%
Undi rosak/Spoilt votes.........................68
Majoriti/Majority............................2,006

Penyandang: Ranum ak Mina (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 3,585
Majoriti: 2,183

N02: TASIK BIRU: SARAWAK: 15,100

1. DATUK PETER NANSIAN AK NGUSIE (BN-SPDP)........5,829
2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)..................825
3. John Tenewi Nuek (PKR).........................3,757

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,531
Peratus/Percentage................................69.91%
Undi rosak/Spoilt votes.............................120
Majoriti/Majority.................................2,072

Penyandang: Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 6,393
Majoriti: 3,203
N03: TANJONG DATU: SARAWAK: 7,936

1. TAN SRI ADENAN SATEM (BN-PBB).................4,218
2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas).................215
3. Nani Sahari (PAS).................................1,002


Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,497
Peratus/Percentage...............................69.52%
Undi rosak/Spoilt votes.............................62
Majoriti/Majority................................3,216


Penyandang: Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,545
Majoriti: 4,136

N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104

1. Suhaini Selamat (Bebas).........................111
2. DR ABDUL RAHMAN JUNAIDI (BN-PBB)..............7,425
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)............2,354

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,995
Peratus/Percentage...............................71.17%
Undi rosak/Spoilt votes............................105
Majoriti/Majority................................5,071

Penyandang: Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,217
Majoriti: 2,164

N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 10,437
1. DR HAZLAND ABANG HIPNI (BN-PBB).........5,522
2. Ali Hossen bin Abang (PKR)....................1,770

Jumlah mengundi/Votes Cast....................7,390
Peratus/Percentage...............................70.93%
Undi rosak/Spoilt votes.............................98
Majoriti/Majority................................3,752

Penyandang: Dr Abang Draup Zamahari Abang Haji Zen (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,094
Majoriti: 3,605

N06: TUPONG: SARAWAK: 17,796

1. DATUK DAUD ABDUL RAHMAN (BN-PBB).........8,304
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR)........3,753

Jumlah mengundi/Votes Cast.....................12,192
Peratus/Percentage................................68.51%
Undi rosak/Spoilt votes...........................135
Majoriti/Majority.................................4,551

Penyandang: Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,885
Majoriti: 4,572

N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942

1. SHARIFAH HASIDAH SAYEED AMAN GHAZALI (BN-PBB)......8,008
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR).........................2,577

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................10,729
Peratus/Percentage....................................67.55%
Undi rosak/Spoilt votes.................................144
Majoriti/Majority.....................................5,431

Penyandang: Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,365
Majoriti: 2,488

N08: SATOK: SARAWAK: 10,431

1. DATUK AMAR ABANG JOHARI TUN ABANG OPENG (BN-PBB)...4,691
2. Ahmad Nazib Johari (PKR)...........................1,891

Jumlah mengundi/Votes Cast............................6,661
Peratus/Percentage....................................64.39%
Undi rosak/Spoilt votes..................................79
Majoriti/Majority.....................................2,800

Penyandang/Incumbent: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,222
Majoriti/Majority: 2,798

Penyandang: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,222
Majoriti: 2,798

N09: PADUNGAN: SARAWAK: 23,576

1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)......................439
2. WONG KING WEI (DAP)...........................11,957
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)......................4,073

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................16,538
Peratus/Percentage................................70.23%
Undi rosak/Spoilt votes..............................69
Majoriti/Majority.................................7,884

Penyandang: Dominique Ng Kim Ho (PKR)
Undi diperolehi: 8,002
Majoriti: 1,417

N010: PENDING: SARAWAK: 29,488

1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP).................6,780
2. VIOLET YONG (DAP).............................14,375

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................21,274
Peratus/Percentage................................72.27%
Undi rosak/Spoilt votes.............................119
Majoriti/Majority.................................7,595

Penyandang: Violet Yong (DAP)
Undi diperolehi: 11,632
Majoriti: 4,372

N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833

1. Sih Hua Tong (BN-SUPP).....................4,854
2. SEE CHEE HOW (PKR)......................13,235
3. Soo Lina (Bebas)..............................290

Jumlah mengundi/Votes Cast................18,440
Peratus/Percentage...........................66.38%
Undi rosak/Spoilt votes.......................61
Majoriti/Majority.............................8,381

Penyandang: Voon Lee Shan (DAP)
Undi diperolehi: 8,806
Majoriti: 3,407

N012: KOTA SENTOSA: SARAWAK: 27,301
1. CHONG CHIENG JEN (DAP)......................12,594
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)...........7,770

Jumlah mengundi/Votes Cast....................20,559
Peratus/Percentage................................75.41%
Undi rosak/Spoilt votes.............................195
Majoriti/Majority.................................4,824

Penyandang: Chong Chieng Jen (DAP)
Undi diperolehi: 6,579
Majoriti: 531

N013: BATU KAWAH: SARAWAK: 20,664

1. CHRISTINA CHEW WANG SEE (DAP)..................7,439
2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP).........................6,896

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,519
Peratus/Percentage................................70.68%
Undi rosak/Spoilt votes.............................184
Majoriti/Majority...................................543


Penyandang: Tan Joo Phoi (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,755
Majoriti: 4,180

N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. ABD KARIM RAHMAN HAMZAH (BN-PBB)...............7,597
2. Arip Ameran (PKR)..............................3,108

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,853
Peratus/Percentage................................78.85%
Undi rosak/Spoilt votes.............................148
Majoriti/Majority.................................4,489

Penyandang: Abdul Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,949
Majoriti: 5,063

N015: MUARA TUANG: SARAWAK: 18,820

. DATUK SERI MOHAMAD ALI MAHMUD (BN-PBB)..11,039
2. Noraini Hamzah (PAS)...........................3,196

Jumlah mengundi/Votes Cast.....................14,534
Peratus/Percentage.............................77.42%
Undi rosak/Spoilt votes.........................299
Majoriti/Majority...............................7,843

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Haji Mohammad Ali Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehil: 7,863
Majoriti: 6,327

N016: BENGOH: SARAWAK: 21,955

1. Willie ak Mongin (PKR)
2. Wejok ak Tomik (Bebas)
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)
4. Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)

Penyandang: Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,540
Majoriti: 3,988

N017: TARAT: SARAWAK: 16,352
1. Ateng ak Jeros (SNAP)............................567
2. ROLAND SAGEH WEE INN (BN-PBB)............6,287
3. Peter Ato ak Mayau (PKR).......................4,292

Jumlah mengundi/Votes Cast..................11,355
Peratus/Percentage.............................69.61%
Undi rosak/Spoilt votes.........................209
Majoriti/Majority................................1,995

Penyandang: Roland Sageh (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,854
Majoriti: 3,256

N018: TEBEDU: SARAWAK: 12,497

1. Kipli bin Ale (Bebas)...........................260
2. DATUK SERI MICHAEL MANYIN AK JAWONG (BN-PBB)..6,196
3. Christopher ak Kiyui (PKR)................2,130
4. Anthony ak Nais (SNAP)...................468

Jumlah mengundi/Votes Cast................9,203
Peratus/Percentage..........................73.77%
Undi rosak/Spoilt votes......................149
Majoriti/Majority.............................4,066

Penyandang: Datuk Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,107
Majoriti: 4,256

N019: KEDUP: SARAWAK: 17,466

1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR)...................4,211
2. MACLAINE BEN @ MARTIN BEN (BN-PBB).............6,476
3. Amin ak Banti (Bebas)............................397
4. Belayong ak Jayang (SNAP)........................666

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,915
Peratus/Percentage................................69.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................165
Majoriti/Majority.................................2,265

Penyandang: Frederick Bayoi ak Manggie (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,635
Majoriti: 1,981

N020: SADONG JAYA: SARAWAK: 7,656

1. AIDEL LARIWOO (BN-PBB)........................4,008
2. Mahayudin Wahab (Bebas).........................402
3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS).........1,074

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,573
Peratus/Percentage...............................73.00%
Undi rosak/Spoilt votes.............................89
Majoriti/Majority................................2,934

Penyandang: Datuk Wan Abdul Wahab Wan Sanusi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 2,715
Majoriti: 858

N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104

1. MOHD NARODEN MAJAIS (BN-PBB)..................5,465
2. Mashor Hussen (PKR)...........................1,417
3. Zaini bin Le' (Bebas)...........................179
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM).....................237

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,383
Peratus/Percentage...............................73.29%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................4,048

Penyandang: Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,786
Majoriti: 3,350

N022: SEBUYAU: SARAWAK: 8,042

1. Ali bin Semsu (Bebas)..........................67

2. Adam Ahid (PAS)...............................1,769
3. JULAIHI NARAWI (BN-PBB).......................4,045

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,968
Peratus/Percentage...............................74.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................87
Majoriti/Majority................................2,276


Penyandang: Julaihi Narawi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,748
Majoriti: 2,448

N023: LINGGA: SARAWAK: 7,745

1. SIMOI PERI (BN-PBB)...........................3,652
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR).......1,146
3. Abang Othman Abang Gom (SNAP)...................359

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,240
Peratus/Percentage...............................67.66%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................2,506

Penyandang: Simoi Peri (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,245
Majoriti: 1,870

N024: BETING MARO: SARAWAK: 7,868
1. RAZAILI GAPOR (BN-PBB)........................3,069
2. Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (PAS)........2,678

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,808
Peratus/Percentage...............................73.82%
Undi rosak/Spoilt votes.............................61
Majoriti/Majority..................................391

Penyandang: Bolhassan Di @ Ahmad Di (BN-PBB)
Undi diperolehi: 2,796
Majoriti: 895

N025: BALAI RINGIN: SARAWAK: 8,798

1. Ibi ak Uding (PKR)............................1,260
2. SNOWDAN LAWAN (BN-PRS)........................4,145
3. Dan ak Giang (SNAP).............................765
4. Lipeh ak Mawi (PCM).............................126
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas).........................85
6. Sujal ak Gansi (Bebas)...........................32

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,523
Peratus/Percentage...............................74.38%
Undi rosak/Spoilt votes............................110
Majoriti/Majority................................2,885

Penyandang: Snowdan ak Donald Lawan (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,075
Majoriti: 1,516

N026: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK: 7,778

1. MONG AK DAGANG (BN-PRS)..................3,671
2. Lias ak Julai (Bebas)...........................188
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR)............898
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP)...............638

Jumlah mengundi/Votes Cast.....................5,451
Peratus/Percentage...............................70.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................56
Majoriti/Majority................................2,773

Penyandang: Mong ak Dagang (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,083
Majoriti: 1,007

N027: SIMANGGANG: SARAWAK: 10,488
1. Leon Jimat Donald (DAP).......................2,311
2. DATUK FRANCIS HARDEN AK HOLLIS (BN-SUPP)......4,758

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,136
Peratus/Percentage...............................68.37%
Undi rosak/Spoilt votes.............................67
Majoriti/Majority................................2,447

Penyandang: Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 5,144
Majoriti: 4,258

N028: ENGKELILI: SARAWAK: 9,444

1. DR JOHNICHAL RAYONG AK NGIPA (BN-SUPP)...4,928
2. Jimmy Simon Maja (Bebas)......................414
3. Semijie ak Janting (SNAP).......................393
4. Marudi @ Barudi ak Mawang (PKR)............1,121

Jumlah mengundi/Votes Cast....................6,926
Peratus/Percentage..............................73.34%
Undi rosak/Spoilt votes...........................70
Majoriti/Majority...............................3,807

Penyandang: Dr Johnical Rayong ak Ngipa (SNAP)
Undi diperolehi: 3,442
Majoriti: 426

N029: BATANG AI: SARAWAK: 8,728

1. Nicholas Bawin ak Anggat (PKR)................1,719
2. MALCOM MUSSEN AK LAMOH (BN-PRS)........4,460

Jumlah mengundi/Votes Cast....................6,262
Peratus/Percentage..............................71.96%

Undi rosak/Spoilt votes..........................83
Majoriti/Majority................................2,741

Penyandang: Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,907
Majoriti: 1,854

N030: SARIBAS: SARAWAK: 8,054

1. RICKY @ MOHAMMAD RAZI SITAM (BN-PBB)....3,865
2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (PKR).............2,137

Jumlah mengundi/Votes Cast......................6,078
Peratus/Percentage...............................75.83%
Undi rosak/Spoilt votes.............................76
Majoriti/Majority................................1,728

Penyandang: Dr Wahbi Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 2,441
Majoriti: 94

N031: LAYAR: SARAWAK: 8,109

1. Joe ak Unggang (SNAP)...........................183
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (PKR).............1,787
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)................170
4. TAN SRI DR ALFRED JABU AK NUMPANG (BN-PBB)....3,703

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,934
Peratus/Percentage...............................73.71%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................1,916

Penyandang: Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,767
Majoriti: 2,677

N032: BUKIT SABAN: SARAWAK: 7,657

1. Dayrell Walter Entrie (SNAP)....................641
2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (PKR)...1,125
3. ROBERT LAWSON CHUAT (BN-PBB)...........3,899

Jumlah mengundi/Votes Cast....................5,743
Peratus/Percentage..............................75.24%
Undi rosak/Spoilt votes.............................78
Majoriti/Majority................................2,774

Penyandang: Robert Lawson Chuat (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,258
Majoriti: 1,878

N033: KALAKA: SARAWAK: 14,167

1. Ismail bin Hussain (Bebas)...................1,665
2. ABDUL WAHAB AZIZ (BN-PBB)..............6,835
3. Mohd Yahya Abdullah (PKR)...............1,511

Jumlah mengundi/Votes Cast.................10,131
Peratus/Percentage............................72.01%

Undi rosak/Spoilt votes........................120
Majoriti/Majority...............................5,170

Penyandang: Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
Undi diperolehi: 7,396
Majoriti: 5,929

034: KRIAN: SARAWAK: 11,016

1. Liman ak Sujang (SNAP)..........................216
2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)........3,088
3. Banyi ak Beriak (Bebas).........................125
4. ALI AK BIJU (PKR).............................5,178

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,674
Peratus/Percentage...............................78.87%
Undi rosak/Spoilt votes.............................67
Majoriti/Majority................................2,090

Penyandang: Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,784
Majoriti: 2,089

N035: BELAWAI: SARAWAK: 8,623

1. Abdul Wahab Abdullah (PKR)......................618
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas).....................133
3. DATUK TALIF @ LEN SALLEH (BN-PBB)........5,164

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,006
Peratus/Percentage...............................70.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................4,546

Penyandang: Hamden Ahmad (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,102
Majoriti: 3,316

N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891

1. ABDULLAH SAIDOL (BN-PBB)..................4,814
2. Ong Chung Siew (PKR).......................564
3. Ajiji Fauzan (Bebas)..........................419

Jumlah mengundi/Votes Cast..................5,911
Peratus/Percentage............................66.55%
Undi rosak/Spoilt votes........................114
Majoriti/Majority...............................4,250

Penyandang: Datuk Mohamad Asfia Awang Nasar (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,479
Majoriti: 3,226

N037: DARO: SARAWAK: 7,305

1. MURNI SUHAILI (BN-PBB)........................3,867
2. Jamaludin Ibrahim (PKR).........................475
3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas)..................670
4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas)........129

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,246
Peratus/Percentage...............................72.07%
Undi rosak/Spoilt votes............................105
Majoriti/Majority................................3,197

Penyandang: Murni Suhaili (BN-PBB)
(Menang Tidak Bertanding)

N038: JEMORENG: SARAWAK: 8,635

1. Asbor Abdullah (Bebas)...........................77
2. Abdul Hafiz Noh (Bebas).......................1,579
3. GANI @ ABU SEMAN JAHWIE (BN-PBB)..............4,505

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,281
Peratus/Percentage...............................72.90%
Undi rosak/Spoilt votes............................120
Majoriti/Majority................................2,926

Penyandang: Abu Seman Jahwie (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,567
Majoriti: 1,710

N039: REPOK: SARAWAK: 18,481
1. DR WONG HUA SEH (DAP)..........................7,900
2. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)............5,221

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................13,364
Peratus/Percentage................................72.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................243
Majoriti/Majority.................................2,679

Penyandang/Incumbent: Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,502
Majoriti/Majority: 576

Penyandang: Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 5,502
Majoriti: 576

040: MERADONG: SARAWAK: 15,337

1. Ling Kie King (BN-SUPP)........................4,197
2. TING TZE FUI (DAP).............................6,884

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,188
Peratus/Percentage................................73.06%
Undi rosak/Spoilt votes.............................107
Majoriti/Majority.................................2,687

Penyandang: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi: 5,990
Majoriti: 3,578

N041: PAKAN : SARAWAK: 9,274

1. DATUK SERI WILLIAM MAWAN (BN-SPDP)............3,938
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP)...2,741

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,762
Peratus/Percentage...............................73.16%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................1,197

Penyandang: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,138
Majoriti: 1,763

N042: MELUAN: SARAWAK: 11,487

1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (PKR)....2,973
2. WONG AK JUDAT (BN-SPDP)...................4,615
3. Labang ak Jamba (SNAP).........................312

Jumlah mengundi/Votes Cast...................8,019
Peratus/Percentage.............................70.00%
Undi rosak/Spoilt votes....................... 119
Majoriti/Majority................................1,642

Penyandang: Wong ak Judat (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 5,086
Majoriti: 3,007

N043: NGEMAH: SARAWAK: 8,058

1. ALEXANDER VINCENT (BN-PRS)...............2,361
2. Yakup Khalid (Bebas).......................278
3. Adeh ak Denong (PCM)...................1,366
4. Michael ak Lias (SNAP)......................577
5. Aris ak Alap (PKR)...........................650

Jumlah mengundi/Votes Cast...............5,324
Peratus/Percentage..........................66.13%
Undi rosak/Spoilt votes.........................92
Majoriti/Majority...............................995

Penyandang: Gabriel Adit ak Demong (IND)
Undi diperolehi: 2,582
Majoriti: 549

N044: MACHAN: SARAWAK: 9,944

1. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)..........338
2. Kong Tat Kim (PCM)..............................696
3. DATUK GRAMONG JUNA (BN-PBB)...................3,683
4. George Chen Nguk Fa (PKR).....................2,054

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,880
Peratus/Percentage...............................69.34%
Undi rosak/Spoilt votes............................109
Majoriti/Majority................................1,629

Penyandang: Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,045
Majoriti: 2,289

N045: BUKIT ASSEK: SARAWAK: 26,926

1. Hii Tiong Huat (Bebas).......................180
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP).........4,700
3. WONG HO LENG (DAP)................13,527

Jumlah mengundi/Votes Cast............18,504
Peratus/Percentage.......................68.77%
Undi rosak/Spoilt votes....................97
Majoriti/Majority...........................8,827

Penyandang: Wong Ho Leng (DAP)
Undi diperolehi: 10,380
Majoriti: 4,751

N046: DUDONG: SARAWAK: 26,251

1. Yap Hoi Liong (DAP)
2. Datuk Tiong Thai King (BN-SUPP)
3. Apandi Abdul Rani (Bebas)

Penyandang: Dr Soon Choon Teck (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,359
Majoriti: 408

N047: BAWANG ASSAN: SARAWAK: 16,743

1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)...................5,508
2. DATUK SERI WONG SOON KOH (BN-SUPP)............7,316

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................12,930
Peratus/Percentage................................77.26%
Undi rosak/Spoilt votes.............................106
Majoriti/Majority.................................1,808

Penyandang: Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,804
Majoriti: 2,504

N048: PELAWAN: SARAWAK: 28,808

1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)..............6,927
2. DAVID WONG KEE WOAN (DAP).....................13,318

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,336
Peratus/Percentage................................70.74%
Undi rosak/Spoilt votes..............................91
Majoriti/Majority.................................6,391

Penyandang: Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,375
Majoriti: 263

N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197

1. DR ANNUAR RAPAEE (BN-PBB)..................7,710
2. Norisham Mohamed Ali (PKR)................2,408

Jumlah mengundi/Votes Cast...................10,270
Peratus/Percentage..............................72.34%
Undi rosak/Spoilt votes.........................152
Majoriti/Majority.................................5,302

Penyandang: Awang Bemee Awang Ali Basah (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,202
Majoriti: 4,815

N050: DALAT: SARAWAK: 11,857

1. DATIN FATIMAH ABDULLAH @ TING SAI MING (BN-PBB)...6,288
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (PKR)...........1,298
3. Salleh Mahali (Bebas)...............................257

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................8,038
Peratus/Percentage...................................68.05%
Undi rosak/Spoilt votes................................195
Majoriti/Majority....................................4,990

Penyandang: Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
(Menang Tidak Bertanding)

N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792

1. Suriati Abdullah (PKR)..........................871
2. TAN SRI ABDUL TAIB MAHMUD (BN-PBB)...6,210
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)..........1,056

Jumlah mengundi/Votes Cast...............8,253
Peratus/Percentage..........................70.22%
Undi rosak/Spoilt votes.....................116
Majoriti/Majority...........................5,154

Penyandang: Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,393
Majoriti: 5,726


N052: TAMIN: SARAWAK: 12,244

1. JOSEPH MAUH AK IKEH (BN-PRS)...................4,998
2. Mengga ak Mikui (PKR)..........................3,706

Jumlah mengundi/Votes Cast........................8,885
Peratus/Percentage................................72.65%
Undi rosak/Spoilt votes.............................181
Majoriti/Majority.................................1,292

Penyandang: Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
Undi diperolehi: 4,639
Majoriti: 2,377

N053: KAKUS: SARAWAK: 9,604

1. Dick @ Laurance Dick Sekalai (PCM)..............186
2. Paul Anyie Raja (PKR).........................2,764
3. JOHN SIKIE AK TAYAI (BN-PRS)..................3,366
4. Entali ak Empin (Bebas).........................141

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,562
Peratus/Percentage...............................68.45%
Undi rosak/Spoilt votes............................105
Majoriti/Majority..................................602

Penyandang: John Sikei ak Tayai (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,739
Majoriti: 2,852

N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322

1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)......2,903
2. GEORGE AK LAGONG (BEBAS)......................5,740
3. Edward Sumbang ak Asun (PKR)..................1,171

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,986
Peratus/Percentage...............................65.36%
Undi rosak/Spoilt votes............................172
Majoriti/Majority................................2,837

Penyandang: Larry Sng Wei Shien (BN-PRS)
Undi diperolehi: 5,965
Majoriti: 3,239

N055: KATIBAS: SARAWAK: 8,542

1. DATUK AMBROSE BLIKAU AK ENTURAN (BN-PBB)......3,326
2. Toh Heng San (SNAP).............................897
3. Munan ak Laja (PKR)...........................1,070

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,378
Peratus/Percentage...............................63.18%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................2,256

Penyandang: Datuk Ambrose Blikau ak Enturan (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,887
Majoriti: 3,332

N056: BALEH: SARAWAK: 11,287

1. DATUK SERI DR JAMES MASING (BN-PRS)..........5,242
2. Bendindang ak Manjah (PKR)...................1,344

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,684
Peratus/Percentage.............................. 59.22%
Undi rosak/Spoilt votes..............................0
Majoriti/Majority................................3,898

Penyandang: Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
Undi diperolehi: 5,330
Majoriti: 4,802

N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463

1. John Bampa @ Tusau (SNAP).......................368
2. Matthew ak Munan (Bebas).........................27
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR).........1,046
4. Michael Jok (Bebas)..............................94
5. Kenneth Adan Silek (Bebas)......................330
6.LIWAN LAGANG (BN-PRS)..........................3,974

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,913
Peratus/Percentage...............................69.87%
Undi rosak/Spoilt votes.............................74
Majoriti/Majority................................2,928

Penyandang/Incumbent: Liwan Lagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 1,855
Majoriti/Majority: 227

N058: JEPAK: SARAWAK: 12,979

1. Ramli Malaka (SNAP).............................433
2. Abdul Jalil Bujang (PKR)......................2,342
3. DATUK TALIB ZULPILIP (BN-PBB).............5,470
4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas)...................477
5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas)...........89

Jumlah mengundi/Votes Cast....................8,944
Peratus/Percentage...............................69.36%
Undi rosak/Spoilt votes............................133
Majoriti/Majority................................3,128

Penyandang: Datuk Talip Zulpilip (BN-PRS)
Undi diperolehi: 4,997
Majoriti: 3,179

N059: KIDURONG: SARAWAK: 27,225

1. CHIEW CHIU SING (DAP).........................12,493
2. Henry Ling Koung Meng (BN-SUPP)................5,563

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,200
Peratus/Percentage................................67.30%
Undi rosak/Spoilt votes.............................144
Majoriti/Majority.................................6,930

Penyandang: Chiew Chiu Sing (DAP)
Undi diperolehi: 8,517
Majoriti: 1,664

N060: KEMENA: SARAWAK: 14,082

1. Liam Rengga (Bebas)..............................197
2. Bernard Binar Bayang ak Rading (PKR)...........3,020
3. DR STEPHEN RUNDI AK UTOM (BN-PBB)..............6,369
4. Ungun ak Bayan (SNAP)............................285

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,033
Peratus/Percentage................................71.29%
Undi rosak/Spoilt votes.............................162
Majoriti/Majority.................................3,349

Penyandang/Incumbent: Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,750
Majoriti/Majority: 1,572

N061: BEKENU: SARAWAK: 10,672

1. ROSEY YUNUS (BN-SPDP).........................4,946
2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM).....................284
3. Thony ak Badak (SNAP)...........................570
4. Ishak Mahwi (PKR).............................1,232

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,135
Peratus/Percentage...............................66.86%
Undi rosak/Spoilt votes............................103
Majoriti/Majority................................3,714

Penyandang: Rosey Yunus (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,357
Majoriti: 3,072

N062: LAMBIR: SARAWAK: 14,144

1. RIPIN LAMAT (BN-PBB)..........................4,625
2. Johari Bujang (SNAP)............................693
3. Zolhaidah Suboh (PKR).........................3,104

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,565
Peratus/Percentage...............................60.72%
Undi rosak/Spoilt votes............................143
Majoriti/Majority................................1,521

Penyandang: Aidan Wing (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,331
Majoriti: 2,834

N063: PIASAU: SARAWAK: 16,600

1. LING SIE KIONG (DAP).....................5,998
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP).....4,408

Jumlah mengundi/Votes Cast.............10,479
Peratus/Percentage........................63.13%
Undi rosak/Spoilt votes....................73
Majoriti/Majority........................1,590

Penyandang: Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,573
Majoriti: 3,918

064: PUJUT: SARAWAK: 22,577
1. Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP).............5,271
2. FONG PAU TECK (DAP)....................9,120

Jumlah mengundi/Votes Cast...............14,458
Peratus/Percentage..........................64.17%

Penyandang: Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,493
Majoriti: 1,370

N065: SENADIN: SARAWAK: 22,432

1. Michael Teo Yu Keng (PKR)......................7,276
2. DATUK LEE KIM SHIN (BN-SUPP).................7,334

Jumlah mengundi/Votes Cast.....................14,796
Peratus/Percentage................................66.05%
Undi rosak/Spoilt votes.............................186
Majoriti/Majority....................................58

Penyandang: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,173
Majoriti: 4,799


N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093

1. SYLVESTER ENTRIE AK MURAN (BN-SPDP)...........4,578
2. Michael Ding Tuah (Bebas).......................122
3. Gerang ak Dagom (PKR).........................1,376
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)...................281

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,443
Peratus/Percentage...............................49.21%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority................................3,202

Penyandang: Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,954
Majoriti: 4,284

N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623
1. Harrison Ngau Laing (PKR).....................2,752
2. Kebing Wan (SNAP)...............................705
3. Jok Ding (Bebas)................................623
4. DENNIS NGAU (BN-PBB)..........................3,597

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,763
Peratus/Percentage...............................57.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority..................................845

Penyandang: Lihan Jok (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,593
Majoriti: 2,771

N068: BUKIT KOTA: SARAWAK: 14,471

1. Leong Kwang Yew (DAP).........................1,774
2. Usop Jidin (Bebas)..............................398
3. DR ABDUL RAHMAN ISMAIL (BN-PBB)...............6,835
4. Ladis Pandin (Bebas)............................353

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,425
Peratus/Percentage...............................65.44%
Undi rosak/Spoilt votes.............................65
Majoriti/Majority................................5,061

Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,501
Majoriti/Majority: 3,229

N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636

1. Dr Lau Liak Koi (PKR).........................1,348
2. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)........140
3. PALU @ PAULUS AK GUMBANG (BN-SPDP)............3,667

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,227
Peratus/Percentage...............................68.45%
Undi rosak/Spoilt votes.............................72
Majoriti/Majority................................2,319

Penyandang/Incumbent: Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,961
Majoriti/Majority: 1,262

N070: BA'KELALAN: SARAWAK: 6,958

1. BARU BIAN (PKR)...............................2,505
2. Willie Liau (BN-SPDP).........................2,032

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................4,574
Peratus/Percentage...............................65.90%
Undi rosak/Spoilt votes.............................37
Majoriti/Majority..................................473
Penyandang: Balang Rining (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 2,064
Majoriti: 475

N071: BUKIT SARI: SARAWAK: 9,983

1. DATUK AMAR AWANG TENGAH ALI HASSAN (BN-PBB)...6,018
2. Japar Suyut (PKR)...............................955

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,067
Peratus/Percentage...............................70.79%
Undi rosak/Spoilt votes.............................94
Majoriti/Majority................................5,063

Penyandang: Datuk Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,596
Majoriti: 5,275

PAS hormati keputusan rakyat

13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -
Aziz Muda

KUCHING, 16 April: PAS menghormati keputusan yang telah diumumkan dan akur dengan keputusan itu, walaupun gagal untuk memenangi sebarang kerusi pada PRN Sarawak Ke-10 tahun ini, termasuk di kawasan-kawasan yang dijangka akan melahirkan anak sulungnya.

Namun PAS sedar dan berbangga dengan pencapaian yang telah diperolehi yang jelas memperlihatkan peningkatan sokongan rakyat Sarawak secara keseluruhan terhadap PAS, sekali gus memberikan petanda masa depan PAS yang cukup baik di Sarawak.

Timbalan Presiden PAS yang juga Pengarah pilihan raya ini, Ustaz Nasharudin Mat Isa berkata, peningkatan baik yang diterima oleh PAS amat ketara di Dun Beting Maro yang terletak dalam kawasan Parlimen Batang Lupar, apabila hanya kalah dengan majoriti sekitar 400 undi kepada BN, berbanding PRN Sarawak tahun 2006 sebanyak 800 undi.

Menurut beliau, begitu juga di Dun Tanjung Datu yang terletak dalam kawasan Parlimen Santubung dan Dun Muara Tuang yang terletak dalam kawasan Parlimen Kota Samarahan yang baru pertama kali ditandingi, tetapi turut memperlihatkan sokongan yang amat baik di kalangan pengundi di kawasan itu terhadap PAS.

Katanya, namun PAS amat kesal dengan laporan dan analisis yang dibuat oleh Astro Awani awal malam ini yang amat jauh menyimpang dari kebenaran dengan mengatakan PAS mengalami kekalahan sebanyak 2,000 undi di Beting Maro.

"Laporan dan analisis Astro Awani itu ternyata tak betul. Malah sebenarnya sokongan para pengundi di Beting Maro terhadap PAS ternyata semakin meningkat sehingga hanya kalah dengan majoriti undi yang amat kecil sebanyak 391 undi sahaja," katanya ketika dihubungi, malam ini.

Walaupun kalah bagi kesemua kawasan yang ditandingi, menurut beliau, perkembangan dari PRN Sarawak Ke-10 ternyata semakin memberikan sinar kepada PAS untuk menempa kejayaan lebih gemilang pada masa akan datang.

"Dengan perkembangan yang baik ini, PAS tidak akan patah semangat untuk melakukan gerak kerja yang lebih baik di Sarawak sama ada dari sudut politik dan sudut-sudut lain.

"Malah, PAS pasti akan berusaha untuk mempertingkatkan lagi usaha di Sarawak dari semasa ke semasa bagi menghadapi pilihanraya akan datang demi kepentingan rakyat Sarawak termasuk dalam politik dan bidang-bidang lain," tegasnya.

Beliau mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada para pengundi di Sarawak yang telah memilih PAS dalam pilihanraya tahun ini.

"Jutaan terima kasih juga saya ucapkan kepada jentera PAS di semua peringkat, sama ada dari kalangan jentera tempatan dan juga jentera-jentera PAS dari luar, yang telah bertungkus lumus berusaha membantu PAS untuk mencapai kemenangan sejak awal kempen hingga hari pengundian.

"Inilah semangat yang PAS mahu dan inilah semangat yang cukup baik yang telah ditunjukkan oleh jentera-jentera PAS dari semua peringkat termasuk dari kalangan jentera tempatan dan jentera-jentera PAS dari luar Sarawak," tegasnya.

Harakahdaily/-

Islam galak umat tampil kemas, cantik


13 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

Berfesyen tidak salah tetapi jangan melampaui batas, langgar hukum

ISLAM tidak mengharamkan apa yang dinamakan fesyen sebaliknya meraikan sesiapa yang menghendaki gaya penampilan kemas dan cantik dan imej seseorang juga terletak pada cara berpakaian.

Islam juga tidak menggalakkan umatnya kelihatan selekeh daripada pandangan mata umum kerana ia seolah-olah menggambarkan sikap umat Islam tidak mementingkan keterampilan yang kemas dan cantik. Malah, Allah lebih menyukai hamba-Nya yang bijak menggunakan nikmat kurniaan-Nya sebagai tanda bersyukur. Tetapi, pada masa sama, kekemasan dan kecantikan itu tetap didasari oleh peraturan serta ketetapan disediakan oleh Allah SWT. Kecantikan itu mestilah tidak dituruti bersama dengan sifat riak mahupun takbur. Imam Muslim meriwayatkan dari Ibnu Mas’ud, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak masuk syurga seorang yang ada sifat takbur dalam hatinya walau sebesar biji sawi.”

Lalu bertanya seorang lelaki: “Jika seorang lelaki suka memakai pakaian yang cantik dan memakai kasut yang lawa, adakah dia juga dikatakan takbur? Baginda menjawab: “Tidak! Allah itu cantik dan Ia sukakan kecantikan. Yang dikatakan takbur itu ialah enggan menerima kebenaran (iaitu sombong terhadap kebenaran) dan memandang rendah terhadap manusia.”

Selain penjagaan aurat, Allah menjadikan pakaian sebagai perhiasan bagi si pemakai yang juga fitrah seorang insan.

Firman Allah yang bermaksud: “Hai anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu (libaasa) pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk (wariisya) perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.” (Surah al-A’raaf, ayat 26)
Menurut Tafsir Jalalain’, ‘Libaasa’ dalam ayat itu ialah pakaian bertujuan untuk menutup aurat. Adapun ‘Wariisya’ ialah apa yang diambil atau dipakai supaya nampak cantik pada luarannya, iaitu bertujuan untuk perhiasan.

Menutup aurat adalah keperluan asas sementara perhiasan hanya sampingan kepada tujuan pakaian.

Fungsi pakaian dijelaskan Allah dalam firman yang bermaksud: “Dan Allah menjadikan bagi kamu pakaian yang memelihara kamu dari panas dan sejuk, juga pakaian yang memelihara kamu semasa berjuang.” (Surah an-Nahl, ayat 81)
Seluar kebiasaannya pakaian bagi lelaki tetapi turut mula dipakai golongan wanita sehinggakan ada sebahagian pendapat dari ulama yang mengharamkan secara terus pemakaian segala jenis seluar bagi wanita.

Bagaimanapun, ramai juga di kalangan ulama yang membenarkan pemakaian seluar kepada wanita berdasarkan jenis seluar dipakai. Hingga ada segelintir yang menyalahgunakan hadis Nabi SAW dengan pendapat wanita lebih mulia jika memakai seluar.
Ini disebabkan salah faham kepada maksud hadis diriwayatkan oleh Al-Uqayli, Dar al-Qutni dan kitab Kanzul Ummal iaitu: “Allah sentiasa merahmati para wanita yang memakai seluar panjang.”

Hadis ini berikutan kejadian seorang wanita yang jatuh dari kenderaan sehingga terselak kainnya di hadapan Nabi dan sahabat, maka dengan segera Nabi SAW memalingkan wajahnya. Maka sahabat berkata dia (wanita itu) memakai seluar. Lalu Rasulullah SAW memuji dan menyebut hadis berkenaan.

Diriwayatkan juga dari Ibnu Abbas, Nabi SAW bersabda yang bermakaud: “Sesiapa yang tidak ada sarung, hendaklah memakai seluar panjang.” (Hadis riwayat Bukhari)

Hukum ini umum, bagi membolehkan perempuan dan lelaki memakai seluar, asalkan seluar perempuan berbeza dengan seluar lelaki kerana mereka tidak boleh sama dalam bentuk penampilan diri berasaskan sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Rasulullah melaknat ke atas lelaki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai lelaki.” (Hadis riwayat Bukhari)

Bekas Pengerusi Lajnah Fatwa Al-Azhar Al-Syarif, Syeikh Atiyyah Saqqar, dalam kitab Mausuah al-Usrah berkata: “Pada dasarnya seluar panjang itu lebih kemas menutup aurat lelaki dan perempuan, dan tidak ada aib celanya seluar panjang dipakai mereka sekarang ini.”

Cuma bagi perempuan pula ia menonjolkan dan memperlihatkan anggota badan dan punggungnya dengan rupa yang menggiurkan sekalipun tidak berwarna-warni yang mengundang perhatian. Kalaulah seluar perempuan itu berwarna-warni tetapi dipakaikan pula di luarnya kain yang menutupi anggota yang boleh menimbulkan fitnah di samping tidak kelihatan rupa bentuknya (dari dilihat dan diketahui orang lain) maka sudah tentu hukumnya tidak mengapa.

Ini bermaksud wanita dibenarkan memakai seluar dengan menepati syarat penutupan aurat yang sebenar. Permasalahan yang muncul adalah aliran masa kini yang mana anak muda semakin ramai mengenakan seluar yang terlalu ketat sehinggakan menampakkan tubuh badan mereka.

Seluar ketat termasuk ‘legging’ ini terkadang dilihat dipakai oleh wanita bertudung dan ia jelas menampakkan bentuk aurat wajib ditutup sehingga menonjolkan bentuk tubuh seperti betis, peha dan kemaluan dengan ketara.
Dalam isu pemakaian seluar ketat, ia turut menjadi perbincangan ulama. Syeikh Abu Ubaidah Masyhur bin Hassan dalam kitabnya Al-Qaul Al-Mubin fi Akhtha’ Al-Mushallin berkata: “Majoriti pemuda yang menamakan dirinya remaja Muslim, mereka mengingkari wanita yang berpakaian ketat kerana membentuk tubuhnya. Sementara pemuda ini sendiri lupa dirinya turut sama melakukan perbuatan itu. Tidak ada perbezaan antara seorang wanita berpakaian ketat dan seorang lelaki memakai seluar yang membentuk tubuh, kerana keduanya sama-sama membentuk kedua punggungnya. Sedangkan punggung lelaki dan punggung perempuan adalah aurat, kedua-duanya sama hukumnya.”

Sebahagian pandangan dari Mazhab Syafie berpendapat harus lelaki memakai seluar asalkan tidak menampakkan bentuk kemaluan kerana jika ternampak bentuk kemaluan maka jatuh kepada hukum haram.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Dua golongan dari ahli neraka yang aku belum melihat kedua-duanya iaitu kaum yang membawa cambuk seperti ekor lembu untuk memukul manusia dengannya dan wanita yang berpakaian tetapi bertelanjang yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencederungkan orang lain kepadanya. Kepala mereka umpama bonggol unta yang senget. Mereka ini tidak akan dapat memasuki syurga dan tidak akan mencium baunya di mana bau syurga dapat dicium dari jarak perjalanan sekian jauh.” (Hadis riwayat Muslim daripada Abu Hurairah)

Justeru, fesyen itu tidak salah tetapi salah memilih cara berfesyen itulah membuatkan diri dimurkai. Jangan kerana fesyen, maruah tergadai.

Penulis ialah juara program Imam Muda terbitan Astro Oasis