19 Disember 2011

Kajian UM di Perak: Video seks Anwar tidak dipercayai

23 Muharram 1433H. [MOD] -
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 19 Dis: Kajian yang dibuat oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) mendapati majoriti respondan mereka tidak percaya kepada video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

54 peratus respondan pula berkata, PAS mampu menjadi alternatif kepada Umno untuk menjaga kepentingan Melayu.

Kajian itu juga mendapati, tahap kepercayaan yang rendah terhadap media arus perdana dalam membuat laporan tentang politik.

Keputusan ini diperolehi dalam kajian yang dijalankan mereka pada 23 - 30 Oktober 2011 di Perak.

Ia melibatkan responden seramai 1304 orang dengan menggunakan kaedah temubual secara bersemuka menggunakan soalan kaji selidik berstruktur.

Demikian kata Profesor Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman, Pengarah UMCEDEL, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya dalam satu kenyataannya hari ini.

Kajian itu mendapati, hanya 18 peratus percaya kepada video seks itu, 46 peratus tidak percaya manakala 36 peratus lagi tidak pasti.

Selain keputusan itu, mereka juga mendapati majoriti pengundi di Perak telah membuat keputusan parti yang akan dipilih pada PRU ke 13 nanti.

Persepsi pengundi di Perak terhadap kerajaan BN pula berada pada tahap yang tidak membanggakan.

45 peratus dari respondan tidak menyokong kenyataan BN telah menunjukkan prestasi yang baik di Perak, hanya 38 peratus bersetuju dan 17 peratus tidak pasti.

PAS pula dilihat mampu menjadi alternatif kepada Umno untuk menjaga kepentingan Melayu.

54 peratus dari mereka bersetuju dengannya, manakala hanya 19 peratus kata PAS tidak mampu sementara 27 peratus tidak pasti.

Mereka juga mendapati pendekatan program 1Malaysia masih belum mampu untuk meningkatkan sokongan terhadap BN di Perak.

Kajian ini juga mendapati majoriti etnik Melayu menyokong BN sementara majoriti etnik Cina menyokong Pakatan di negeri itu.


Melaka Meriah Dengan Maksiat?23 Muharram 1433H. [MOD] -

Selain terkenal dengan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI), Melaka juga terkenal dengan kelab-kelab malam yang terlalu banyak dan berleluasa di negeri ini

Ditambah pula dengan lelulusan Kerajaan Negeri Melaka yang melanjutkan waktu hiburan sehigga jam 3 pagi menjelang bulan Ramadhan yang lepas merancakkan lagi industri arak dan pelacuran yang menyebabkan gejala sosial yang lebih parah lagi seperti penzinaan, penggunaan dadah, pembuangan bayi dan lain-lain lagi.

Kerajaan melalui program ETP ingin mengangkat aktiviti hiburan seperti ini sebagai punca pendapatan negara kearah negara berpendapatan tinggi ini dilihat menggadaikan nilai-nilai Islam dan budaya masyarakat timur.

Apakah nilai dan seni budaya masyarakat Malaysia tidak lagi dapat menarik pelancong datang ke negeri Melaka ini. Apakah kita kekurangan produk perlancongan sehinggan perlu mempromosikan hiburan ala-barat sebegini?

Dengan kewujudan kelab malam yang banyak ini ditambah pula dengan melanjutkan waktu operasi, mampukah kerajaan Ali Rustam menyediakan penguatkuasa untuk membenteras aktiviti-aktiviti maksiat perjudian dan aktiviti pelacuran yang berlaku?

Waktu operasi bertambah, bertambahkah juga penguatkuasa Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) bagi memantau aktiviti-aktiviti maksiat yang dilakukan oleh orang Islam?

Hasil tinjauan mendapati begitu banyak kelab-kelab malam yang wujud disekitar kawasan Melaka Raya sahaja, tidak termasuk tempat-tempat yang lain lagi.

selatan online/-

Berdepan penjara 7 hari

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU – Akibat mengikut emosi, seorang remaja yang gagal mengawal sikap baran berdepan hukuman penjara tujuh hari dan denda RM3,000 selepas mengaku bersalah mencederakan seorang lelaki di Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Tertuduh, Mohd Hanafi Abdul Wahab, 18, didakwa melakukan kesalahan itu pada 12 Disember lalu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa dengan sengaja telah menyebabkan kecederaan parah ke atas Mohd Zaki Ab Jalil, 25, yang boleh dihukum di bawah Seksyen 325 Kanun Keseksaan.

Berdasarkan fakta kes, pada 12 Disember lalu kira-kira jam 11.30 malam semasa pengadu berada di rumahnya di Kampung Banggol Lalang, Serada, di sini, tertuduh telah datang berjumpa dengan abang pengadu.

Tertuduh tidak berpuas hati dengan abang pengadu, mengenai pembinaan kotak pembentung di hadapan rumah pengadu milik abang pengadu, Che Mohd Zainun.

Semasa pertengkaran, ibu pengadu datang untuk meleraikan dan selepas itu pengadu datang untuk selesaikan masalah itu dengan cara baik, tetapi tertuduh telah naik angin dan terus menumbuk muka pengadu menyebabkan hidungnya berdarah, manakala pipi dan mulutnya luka.

Pada 14 Disember kira-kira jam 12.05 tengah hari, pihak polis telah berjaya menangkap suspek di hadapan Pejabat Jenayah IPD Kuala Terengganu.

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa, Inspektor Miky Dunstan Muda di hadapan Majistret Abdul Hayyi Salim yang memerintahkan hukuman penjara bermula dari tarikh tangkapan.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam bagaimanapun boleh dihukum penjara tiga bulan jika gagal membayar denda yang telah ditetapkan.

Sinar Harian

Obama elak 'cerita keluarga' dihebah

23 Muharram 1433H. [MOD] -

OBAMA bersama anaknya, Malia.
Presiden Amerika perjelas sebab larang anak guna Facebook

LONDON: Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama melarang anak perempuannya menggunakan Facebook kerana beliau tidak mahu 'orang luar mengetahui hal ehwal keluarga mereka.'

Obama berkata, adalah tidak munasabah untuk meletakkan semua maklumat peribadi keluarga untuk tatapan umum. Anak sulungnya, Malia, 13, sudah layak menggunakan Facebook tetapi tidak adiknya, Sasha, 10, lapor Daily Mail.

Mengapa kita perlu ramai orang yang kita tidak kenali tahu urusan kita? Ia langsung tidak masuk akal. - Obama

Obama berkata, beliau tidak benarkan mereka menyertai laman sosial terbabit sehingga kedua-duanya lebih matang dan itu bermakna sekurang-kurangnya empat tahun lagi.

Facebook menetapkan usia 13 tahun sebagai usia layak bagi seseorang untuk mempunyai akaun dalam web sosial itu.

Pengakuan Obama mungkin tidak kena dengan tempatnya kerana beliau sendiri menggunakan Facebook dan laman web lain untuk menggalakkan golongan muda mengundinya dalam pilihan raya selain menarik berjuta dolar bagi kempen beliau.

Atas sebab yang sama, Obama dikenali sebagai ‘Presiden Media Sosial Pertama’, lapor akhbar itu. Laman Facebook Obama mendapat tanda ‘I Like’ kira-kira 24 juta orang dan masih penting dalam usaha bertanding semula bagi terus tinggal di Rumah Putih.

Satu gambar di Facebook menunjukkan Obama berenang di laut bersama seorang anak perempuannya. Dalam satu temubual, Obama menerangkan mengapa beliau melarang anaknya menggunakan Facebook:

“Mengapa kita perlu ramai orang yang kita tidak kenali tahu urusan kita? Ia langsung tidak masuk akal. Kita lihat apa rasa mereka, empat tahun lagi.” – Agensi

Amaran angin kencang dan laut bergelora dikeluarkan

23 Muharram 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU 19 Dis. – Amaran angin kencang dan laut bergelora kategori ketiga dan Ribut Tropika “Washi” yang terbentuk kira-kira 420km ke barat laut Palawan, Filipina pada 5.45 pagi ini dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia.

Ketua Penguat Kuasa Maritim Wilayah Selatan, Laksamana Pertama Maritim Zukifili Abu Bakar berkata, angin kencang Timur Laut dengan kelajuan dari 60kmsj serta ketinggian ombak melebihi 5.5 meter, dan disertakan dengan ribut petir yang berlaku di kawasan perairan Mersing, Tanjung Sedili, Desaru, Sungai Rengit dan sepanjang pantai Timur Johor dijangka berterusan sehingga 29 Disember.

Kawasan pantai Timur Johor juga dijangka terdedah kepada kenaikan paras air laut.

Beliau berkata, keadaan angin kencang dan laut bergelora ini berbahaya kepada semua aktiviti pantai, nelayan-nelayan kecil dan laut dalam dan perkapalan termasuk pekerja di pelantar minyak sepanjang pantai Johor Timur.

Dimaklumkan juga ribut petir akan berlaku di perairan Johor Timur dan keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50kmsj serta laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian 3.5 meter dan berbahaya kepada bot-bot kecil, katanya.

Katanya lagi, dalam masa seminggu sahaja berlaku dua kejadian mati lemas melibatkan seorang remaja berumur 19 tahun di pantai peranginan Tanjung Balau pada 14 Disember lalu dan semalam melibatkan dua remaja lagi berumur 14 tahun dan 21 tahun di pantai Desaru ketika mandi di pantai berkenaan.

“Ketika ini mangsa pertama pertama yang berumur 14 tahun telah ditemui semalam pada jam 1 petang, sementara usaha mengesan remaja berusia 21 tahun masih dilakukan yang melibat pelbagai agensi keselamatan.

“Kejadian dimaklumkan berpunca daripada pengunjung yang melanggar amaran bahaya mandi laut melalui bendera merah yang dikibarkan.

“Kita mengingatkan ibu bapa atau penjaga tidak membawa anak-anak mereka berkelah dan mandi manda atau apa-apa kegiatan rekreasi di pantai memandang ketika ini musim tengkujuh sedang melanda perairan pantai Timur Johor,” katanya. – BERNAMA

Turun gambar Najib simbolik hilang percaya

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 19 Dis: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) hari ini menjelaskan tindakan spontan seorang peserta protes Auku yang menurunkan gambar Datuk Seri Najib di hadapan ibu pejabat Umno di PWTC, Sabtu lalu adalah kerana terlalu kecewa dengan kepimpinan perdana menteri itu.

Pengerusinya, Ahmad Syukri Ab. Razab berkata, tindakan itu juga sebagai simbolik hilangnya kepercayaan anak muda khususnya mahasiswa terhadap Najib selaku ketua kerajaan yang gagal melaksanakan transformasi yang dijanjikan.

"Tindakan tersebut sebagai simbolik hilang percaya mahasiswa kepada kepimpinan negara khususnya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib.

"Segala agenda yang dicanang perdana menteri gagal diimplimentasi secara telus dan dilihat hanya sebagai gimik politik," katanya pada sidang media di Dewan Perhimpunan China KL Selangor hari ini.

Beliau mengulas insiden gambar Najib di PWTC yang diturunkan beberapa minit ketika ratusan mahasiswa berhimpun di situ bagi menyerahkan memorandum menuntut kebebasan akademik kepada Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno.

Dalam insiden itu, seorang mahasiswa didakwa bertindak spontan menurunkan gambar Najib dan menggantikannya dengan bendera 'Kebebasan Akademik' selama beberapa minit sebelum menaikkan semula gambar Najib.

Tindakan itu bagaimanapun mengundang kritikan hebat khususnya oleh pimpinan dan ahli Umno.

Terbaru, sekumpulan pemuda Umno Petaling Jaya Utara mengeluarkan kenyataan di Youtube yang mengugut mahu 'meludah muka' dan 'menampar' mahasiswa yang menurunkan bendera tersebut.

"Ia diturunkan dan dinaikkan semula secara normal, tak ada lipat-lipat tak ada conteng-conteng.

"Tak ada isu pun sebenarnya. Itu respons spontan mahasiswa," kata Ahmad Syukri.

Turut serta pada sidang media itu termasuklah mantan Pengerusi SMM Shazni Munir Mohd Ithnin.

Mengulas ugutan pemuda Umno itu, Shazni berkata pemuda Umno tersebut sepatutnya melihat perkara yang menjadi tuntutan mahasiswa bukannya mengalihkan isu terhadap gambar Najib itu.

Beliau juga turut mempelawa pemuda Umno itu berbincang secara matang dengan mahasiswa.

Sementara itu, mahasiswa akan membuat laporan di Ibu pejabat Polis Bukit Aman jam 2 petang ini berhubung ugutan Pemuda Umno itu.

Dalam pada itu, sempena himpunan bersejarah Sabtu lalu, SMM juga akan mengisytiharkan setiap 17 Disember adalah Hari Kebebasan Akademik di negara ini.

harakahdaily/-

Makin ramai ahli tinggalkan Umno di Jeli

23 Muharram 1433H. [MOD] -

JELI, 19 Dis: Hasrat Datuk Seri Mustapa Mohamed mahu terus mempertahankan parlimen ini buat penggal ketiga pada pilihan raya umum ke-13 kini makin tergugat.

Majoriti undi yang diraih iaitu sebanyak 4,436 pada pilihan raya umum Mac 2008 sekarang semakin mengecil apabila ramai ahli dan penyokong Umno menyertai PAS.

Malam tadi seramai 113 lagi ahli dan penyokong Umno diketuai Mohd Yusof Abdullah, 62 menyerah borang menyertai PAS kepada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Program itu diadakan di Dun Air Lanas, yang menyaksikan kehadiran orang ramai luar jangka biar pun hujan pada sebelah siang.

Malah selepas ini banyak lagi siri ceramah Selamat Tinggal Umno akan diadakan di dua Dun di Jeli iaitu Kuala Balah dan Bukit Bunga.

Mat Yusof yang tinggal di Blok Machang, Air Lanas berkata, kesedaran yang berputik dalam dirinya sendiri menjadi punca beliau meninggalkan Umno.

Katanya, beliau dan isteri serta rakan-rakan memilih berhijrah sempena tahun baru Islam dan berazam mahu membantu PAS merampas semula parlimen Jeli.

“Selepas ini ada lagi rakan-rakan saya dalam Umno yang akan mengikut jejak langkah saya,” katanya yang berpeluang berucap di hadapan ribuan yang hadir.

Menurutnya biar pun sudah lama berjuang dalam Umno, namun kesedaran mulai berputik dalam jiwanya bagi memilih haluan Islam bagi meneruskan sisa-sisa perjuangan.

Rakannya Tuan Hassan Tuan Mat, 50 memberitahu sudah lama kesedaran berputik dalam jiwanya untuk memilih Islam sebagai medan perjuangan.

Katanya, beberapa tahun lalu beliau pernah bermimpi bertemu dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz.

Beliau hairan bagaimana wajah Menteri Besar Kelantan boleh muncul dalam mimpinya biar pun bukan penyokong PAS.

“Bermula dari situlah mulai lahir satu kesedaran baru dan saya tekad meninggalkan perjuangan lama yang tidak lagi memberi apa-apa makna.

“Lagi pun anak saya sudah lama meminta saya meninggalkan Umno,” ujarnya.

Hadir sama di majlis ceramah itu Speaker Dun Kelantan, Datuk Nasuruddin Daud, Yang Dipertua PAS Jeli, Apandi Mohamad, Adun Air Lanas, Abdullah Ya’kob dan Penyelia Dun Bukit Bunga, Suply Abdul Razak.

Harakah Daily

Nelayan usah ke laut

23 Muharram 1433H. [MOD] -

RHU SEPULUH – Nelayan diingatkan untuk tidak turun ke laut dalam keadaan laut bergelora dan angin kencang kerana boleh mengancam keselamatan diri sehingga cuaca kembali pulih.


Pengurus Besar Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Setiu, Tengku Anwar Tengku Mat berkata, sepanjang tempoh ini nelayan digalakkan untuk membuat kerja-kerja membaiki pukat yang rosak atau melakukan kerja sampingan untuk menambah pendapatan.

“Saya mendapat maklumat nelayan bot kecil sudah tidak dapat turun ke laut sejak dua minggu lalu kerana keadaan angin kencang dan dijangkakan berterusan sehingga penghujung Disember,” katanya.

Sementara itu, ketika diminta mengulas mengenai stok ikan sepanjang musim tengkujuh ini, Tengku Anwar berkata setakat ini bekalan ikan masih mencukupi untuk menampung keperluan pengguna.

“Ini sebab, kita telah membuat persediaan awal dengan mengimport ikan dari Pantai Barat dan Utara Semenanjung kerana sudah menjangkakan permintaan ikan akan meningkat pada waktu ini.

“Antara stok ikan yang dibawa masuk sejak awal adalah selayang dan selar kerana kedua-dua jenis ikan itu mendapat permintaan tinggi terutama kepada pembuat keropok dan pengguna,” katanya.

Sinar Harian

Skandal NFC: PKR edar risalah sebar maklumat

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KLUANG - PKR bertindak mengedarkan risalah ‘Tolak Kerajaan 1Malaysia Lembu’ berkaitan skandal projek ternakan lembu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) di sekitar kawasan Simpang Renggam, petang kelmarin.

Risalah tersebut diedar susulan skandal projek berkenaan yang dikatakan ada kaitan dengan Menteri Pem­bangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan PKR mahu kerajaan menjelaskan isu tersebut.

Ketua Wanita Keadilan ne­geri, Natrah Ismail berkata, tujuan utama risalah itu diedarkan adalah menyentuh wang bernilai RM250 juta yang dikatakan telah disa­lahgunakan oleh Shahrizat.

“Kita difahamkan wang RM250 juta adalah wang pinjaman, tetapi masalahnya di sini siapa yang beri pinjaman kepada beliau (Shahrizat) sedangkan nilainya terlalu banyak.

“Kalau bukan wang rakyat, wang itu dari mana? Dan saya mahu tanya kepada Shahrizat RM250 juta itu wang siapa? Itu yang saya mahu beliau jawab,” katanya kepada Sinar Harian.

Natrah yang mewakili PKR Johor berkata, dalam isu tersebut, Shahrizat sentiasa mengecam Ahli Parlimen Am­pang, Zuraida Kamaruddin dan PKR sendiri kerana menceritakan kegunaan wang RM250 juta yang disalahgunakan oleh beliau.

“Walaupun pada asalnya wang tersebut bagi penternakan lembu untuk dibekalkan ke seluruh negara, tetapi apa jadi sekarang? Apabila perkara ini dibangkitkan dan Laporan Au­dit Negara ada menyatakan ten­­tang penyelewengan itu maka kami Pakatan Rakyat (PR) mahu menimbulkannya bagi mendapatkan penjelasan.

“Walau bagaimanapun, Umno dilihat seolah-olah mahu mempertahankan isu RM250 juta ini,” katanya.

Natrah berkata, mewakili Wanita Johor beliau ingin memaklumkan bahawa teluslah dalam pemberian RM250 juta dan projek apa sebenarnya yang dilakukan.

“Kita di Malaysia ada penternak dan petani oleh yang demikian kenapa wang tersebut tidak disalurkan kepada mereka. Ini tidak, mereka beri wang tersebut kepada satu kumpulan dan untung tidak ada, tetapi semakin rugi,” katanya.

Sementara itu, apabila diminta mengulas mengenai bantahan yang dilakukan oleh anak-anak muda Simpang Renggam terhadap pengedaran risalah yang dilakukan oleh PR, Natrah menjawab, anak-anak muda tersebut tidak tahu apa yang dilakukan mereka kerana ada pihak yang menyuruh mereka melakukan sedemikian.

Beliau berkata, jika tanya kepada anak-anak muda itu apakah NFC? Mungkin mereka tidak tahu dan mereka hanya tahu memprotes dan membawa motosikal mengelilingi Pekan Simpang Renggam bagi menunjukkan rasa tidak puas hati mereka.

“Walau bagaimanapun, Ahli Parlimen Ampang tidak hadir dan mereka tidak sepatutnya berbuat demikian kerana kami datang dan menyebarkan risalah secara aman tanpa menyusahkan orang lain.

“Jadi mereka tidak sepatutnya melakukan seperti itu malah, anggota polis harus bertindak terhadap mereka kerana menyusahkan orang ramai dengan perhimpunan yang diadakan itu. Walau bagaimanapun, laporan polis telah kami buat di Balai Polis Simpang Renggam.

Dalam pada itu, penyebaran risalah ini juga akan sentiasa berterusan sehingga tahun hadapan bagi menyampaikan maklumat tersebut kepada rakyat,” katanya.

Sinar Harian

Zoo Malam tarikan baru

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KUANTAN - Zoo Malam di Mini Zoo Teruntum akan menjadi tarikan baru di bandar ini, selain memberi pilihan kepada pengunjung terutama pelancong luar.


Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Datuk Zulkifli Yaakob berkata, mini zoo itu merupakan lokasi ketiga yang melalui penjenamaan semula selepas Terminal Makmur dan Arked Sentral.

Menurutnya, bermula tahun depan, pihaknya akan menaik taraf mini zoo itu dengan beberapa kemudahan baru seperti gelanggang ‘go kart’, ‘flying fox’ dan persembahan binatang iaitu ular serta buaya dilakukan sendiri kakitangan MPK terlatih.

“Semua perubahan itu bertujuan menarik lebih ramai pengunjung ke bandar ini. Selain pengisian aktiviti, aspek keceriaan turut diberi tumpuan.

“Malah, usaha ini adalah sebahagian daripada persediaan Kuantan menjadi tuan rumah untuk Sukma tahun depan,” katanya pada Majlis Perasmian Zoo Malam di Mini Zoo Teruntum, di sini.

Majlis dirasmikan Ahli Parlimen Paya Besar, Datuk Abdul Manan Ismail itu turut dihadiri seramai 1,000 pengunjung yang teruja melihat keunikan Zoo Malam berkenaan.

Pada majlis itu, persembahan ular dilakukan kakitangan MPK berjaya membuatkan pengunjung terpegun.

Pengunjung, Nor Hasila Ismail, 28, berkata, dia bersama keluarganya tidak melepaskan peluang untuk menikmati suasana Zoo Malam.

Katanya, aktiviti menarik yang disediakan di mini zoo itu mampu memberi pengalaman baru kepada pengunjung kerana mereka berpeluang melihat pelbagai haiwan terutama persembahan ular.

Sinar Harian

Bau busuk mengganggu

23 Muharram 1433H. [MOD] -

TAMBUN – Penduduk yang tinggal di Taman Rimba Tambun terpaksa menghidu bau busuk serta meloyakan sejak lapan bulan lalu apabila kerja pembersihan saliran dan tangki septik utama yang tidak dijalankan mengikut jadual ditetapkan.

Akibatnya, saliran selalu tersumbat sehingga menyebabkan tangki najis penuh dan penduduk terpaksa hidup dalam keadaan tidak selesa.

Seorang penduduk Norhasidah Hussein, 40, berkata tidak tahan dengan masalah dihadapi, beliau menghubungi pejabat Indah Water Konsortium (IWK) untuk melihat sendiri masalah berkenaan.

“Namun, IWK yang datang membuat pemeriksaan ke rumah saya mengatakan masalah itu berpunca daripada rumah yang didiami.

“Malah, syarikat berkenaan mendakwa moto kipas di loji kumbahan juga tidak berfungsi memandangkan ia dikatakan dicuri pihak tidak bertanggungjawab,” katanya ketika ditemui semalam.

Norhasidah turut mendakwa bahawa IWK meminta bayaran sebanyak RM180 bagi mengepam sisa kumbahan yang bertakung itu.

“Oleh sebab itu, saya terpaksa memanggil pihak persendirian mengorek saliran tersumbat namun perkara yang sama tetap berulang kembali.

“Selain itu, mereka (IWK) berkali-kali menyatakan segala kerja akan dijalankan selepas mereka mendapat peruntukan untuk membersihkan saliran dan tangki septik utama terbabit,” katanya.

Dalam perkembangan sama, beliau berkata, apabila hujan lebat air daripada tangki itu akan melimpah sehingga menyebabkan bahagian belakang rumah dipenuhi air najis selain terpaksa kerap mencuci bahagian tersebut.

Chen Chee Keong, 50, berkata masalah ini adalah yang pertama berlaku sejak tinggal lebih 10 tahun di kawasan perumahan itu.

“Air di tangki belakang rumah hampir satu inci sudah mahu melimpah keluar. Jika dibiarkan, pasti masalah yang sama akan berlaku di rumah saya,” katanya.

Chee Keong juga pernah menghubungi IWK namun mendakwa pihak terbabit tidak berbuat apa-apa dan hanya menjalankan pemeriksaan sahaja.

Sementara itu, Ketua Urusetia Pusat Khidmat dan Aduan Barisan Nasional (BN) Perak, Mohd Rawi Abdullah berkata beliau akan menemui IWK bagi mendapatkan penjelasan lanjut berhubung masalah terbabit.

Menurutnya, ia tidak adil bagi penduduk untuk membayar bil pembentungan pada setiap bulan sedangkan perkhidmatan yang diberikan tidak memuaskan.

“Sehubungan itu, saya akan ke pejabat IWK dan mencari jalan penyelesaian supaya penduduk dapat hidup dengan selesa tanpa perlu menghidu bau busuk setiap hari,” katanya yang akan cuba menyelesaikan masalah berkenaan dalam tempoh seminggu.

Sinar Harian

Jauhi prasangka sesama Islam

23 Muharram 1433H. [MOD] -

Syak wasangka adalah penyakit yang sangat merbahaya di dalam kehidupan. Apatah lagi jika prasangka ini berlaku di kalangan Muslim yang sama-sama berusaha untuk membawa perubahan dan kebaikan di dalam masyarakat dan negara.

Hayatilah firman Allah swt yang bermaksud,

“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain.

Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.” Al-Hujuraat ayat 12

Rasulullah saw juga telah bersabda yang bermaksud,

“Berhati-hatilah kamu dengan berprasangka kerana sesungguhnya berprasangka itu adalah sebohong-bohong ucapan” Hadith riwayat Bukhari dan Muslim

Sejarah perjuangan umat yang panjang telah menyaksikan bahawa siri kemenangan umat yang lampau hanya tercapai apabila kekuatan umat yang ada pada ketika itu digembelingkan bersama-bersama dan mereka telah menjadikan kekuatan aqidah dan keakraban ukhuwah sesama sendiri sebagai tunjang perjuangannya.

Cuba kita renungkan bersama :

Apa untungnya kita menghabiskan masa dan tenaga dengan berbuat sesuatu yang tidak menguntungkan sesiapa di kalangan kita dan tidak membekas apa-apa kepada pihak musuh?
Kenapa tidak kita kerahkan pemikiran dan tumpahkan keringat di atas agenda besar yang akan membawa perubahan yang positif di dalam masyarakat dan negara?

Jom, luaskan dada dan perkasakan amal…

islam itu indah/-

Perkelahan pertama jadi terakhir

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA TINGGI - Seorang ayah terpaksa menjadi saksi dua anak lelakinya yang lemas ditelan ombak ketika mandi di pantai awam Desaru, dekat sini, semalam.

Dalam kejadian berkenaan, Mohd Fauzi Alauddin, 49, pada mulanya, cuba untuk menggadai nyawa bagi menyelamatkan kedua-dua anaknya.

Salah seorang daripadanya, Mohd Fazli, 22, berjaya diselamatkan, namun meninggal dunia, manakala adiknya, Zulhairi, 16, masih gagal dijumpai.

Ibu mangsa, Zuraini Adnan, 47, berkata, kehadiran ke Desaru untuk berkelah merupakan aktiviti perkelahan kali pertama mereka sekeluarga.

“Ketika kejadian ombak sangat kuat. Saya yang ketika itu sedang menikmati juadah bersama seorang lagi anak terkejut apabila melihat suami berlari mendapatkan anak yang sedang mandi di laut.

“Mulanya suami sempat mencapai tangan Fazli, akan tetapi Zulhairi pula ketika itu telah ditelan ombak. Oleh kerana pukulan ombak yang kuat, Zulhairi akhirnya terpisah dengan suami.

“Suami saya bernasib baik kerana orang awam berjaya menyelamatkannya daripada turut ditelan ombak,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Unit Forensik, Hospital Kota Tinggi, di sini, semalam.

Menurutnya, Zulhairi sempat bersembang bersama kakaknya tentang petanda-pertanda ajal pada malam sebelum kejadian berkenaan berlaku.

“Macam mana bila orang meninggal dunia? Itu antara soalan yang ditanyakan Zulhairi kepada kakaknya.

“Kami tidak menyangka itu adalah petanda bahawa dia akan terlibat dengan bencana ini. Malah pada malam sama, abangnya turut bersikap pelik apabila tiba-tiba enggan menikmati juadah hidangan makan malam.

“Walaupun berat untuk menerima ujian ini, namun kami tetap redha dan sentiasa berdoa agar Zulhairi ditemui,” katanya.

Sementara itu, rakan kepada Mohd Fazli, Mohd Ferdaus Nasir, 21, berkata, sehari sebelum kejadian berkenaan, mereka sempat meluangkan masa seharian secara bersama-sama pergi temuduga di sebuah kilang.

“Saya begitu terkejut apabila menerima panggilan daripada rakan yang menyatakan Fazli lemas. Padahal kami baru sahaja meluangkan masa bersama-sama semalam.

“Arwah merupakan seorang yang baik dan aktif bersukan. Dua minggu lalu, kami begitu gembira dan sempat meraikan kejayaan merangkul kedudukan naib johan ketika menyertai satu pertandingan futsal di bandar,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Che Mahazan Che Aik, ketika dihubungi mengesahkan kejadian.

“Kejadian yang berlaku pada jam 1.30 petang itu telah menyebabkan seorang mangsa Mohd Fazli Mohd Fauzi, 22, meninggal dunia di tempat kejadian akibat lemas.

“Manakala usaha mengesan seorang lagi mangsa, Zulhairi Mohd Fauzi telah dijalankan oleh anggota Balai Bomba dan Penyelamat Malaysia Bandar Penawar, Rela, Pasukan gerakan Marin, serta polis,” katanya.

Sinar Harian

Dokumen Bank Dunia bukti Tun Mahathir ambil pinjaman

23 Muharram 1433H. [MOD] -
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 19 Dis: PKR hari ini menunjukkan tiga dokumen Bank Dunia bagi membukti Tun Dr Mahathir membuat pinjaman kepada Bank Dunia bagi menangani kemelut krisis kewangan 1997/1998.

Ketiga-tiga dokumen rasmi ini adalah bersabit dengan salah satu dari empat pinjaman dari Bank Dunia berjumlah US$704 juta yang diambil oleh Kerajaan Malaysia semasa menangani kemelut krisis tersebut.

PKR mengemukakan ketiga-tiga dokumen ini sebagai bukti bahawa Tun Mahathir telah berbohong apabila beliau mengaku “menolak tawaran bantuan dari Bank Dunia (ketika itu) kerana jika Malaysia berbuat demikian, ia akan menjadi hamba kepada Bank Dunia[1]”.

Bukti ini dikemukakan oleh PKR melalui kenyataan tiga pemimpin mereka iaitu Mohd Rafizi Ramli (Pengarah Strategik), Nik Nazmi Ahmad (Pengarah Komunikasi) dan Wong Chen (Biro Perdagangan PKR).

Bukti ini dikemukakan mereka ekoran cabaran Dr Mahathir agar Datuk Seri Anwar Ibrahim memberikan bukti dakwaannya.

Anwar, ketika bercakap dalam satu majlis di sebuah hotel baru-baru ini mendakwa, Dr Mahathir telah meminjam wang dari bank dunia ketika dia menuduh Anwar alat Amerika dan Bank Dunia serta IMF.

Ketiga-tiga bukti yang mereka kemukakan adalah:

PERTAMA: RUNDINGAN PINJAMAN BERLAKU SELEPAS DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM DIPENJARAKAN

Rujuk Kertas Maklumat Projek (Project Information Document) bernombor PID6999 yang bertarikh 23 Oktober 1998. Laporan ini disediakan sebagai laporan awal oleh Bank Dunia untuk menilai permohonan pinjaman sesebuah negara. Ia adalah dokumen pertama yang disediakan sebelum pun rundingan bermula.

Tarikh 23 Oktober 1998 membuktikan bahawa proses rundingan pinjaman tersebut bermula selepas Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipecat dan dipenjarakan. Ia mustahil melibatkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim seperti yang selalu didakwa Tun Mahathir Mohamad dan UMNO.

KEDUA: TUN MAHATHIR MOHAMAD MENGARAHKAN KERAJAAN MEMOHON PINJAMAN BANK DUNIA

Rujuk Laporan Penilaian Permohonan Pinjaman (Project Appraisal Document) bernombor 18855-MA yang bertarikh 3 Mac 1999. Laporan ini disediakan untuk makluman pimpinan Bank Dunia dalam membuat keputusan sama ada mahu meluluskan permohonan pinjaman yang dibuat Kerajaan Malaysia.

Rujuk muka surat 29 (Lampiran 6) yang menunjukkan jadual kerja dan rundingan yang melibatkan Kerajaan Malaysia dan Bank Dunia. Ia secara jelas menunjukkan bahawa agensi bertanggungjawab yang berunding dengan Bank Dunia untuk mendapatkan pinjaman ini adalah Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri.

Permohonan pertama dibuat pada 26 Julai 1998. Laporan dan rundingan berikutnya (yang hanya bermula selepas Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan) ditangani sepenuhnya oleh Unit Perancang Ekonomi, yang bertanggungjawab sepenuhnya kepada Perdana Menteri ketika itu, Tun Mahathir Mohamad.

Dokumen ini membuktikan bahawa permohonan untuk mendapatkan pinjaman dibuat oleh Tun Mahathir Mohamad melalui Unit Perancang Ekonomi.

KETIGA: PERJANJIAN DITANDANGANI PADA 31 MAC 1999 DIBAWAH PERSETUJUAN TUN MAHATHIR MOHAMAD

Rujuk Perjanjian Pinjaman antara Kerajaan Malaysia dan Bank Dunia (Loan Agreement) bernombor 4452-MA yang bertarikh 31 Mac 1999.

Perjanjian ini ditandatangani dibawah arahan dan persetujuan Tun Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan.

"Jelas sekali bahawa Tun Mahathir Mohamad telah berbohong apabila beliau mengaku tidak mahu menerima bantuan kewangan dari institusi antarabangsa seperti Bank Dunia.

"Malah, pentadbiran beliau dibawah arahan dan seliaan beliau bertanggungjawab membuat permohonan mendapatkan bantuan kewangan Bank Dunia," kata kenyatan tiga pemimpin PKR itu.

Sehubungan itu, mereka menegaskan bahawa fitnah beliau terhadap Anwar dalam hal ini tidak lebih dari usaha beliau memadamkan rekod pentadbiran kewangan yang baik dibawah Anwar.

Malaysia berjaya mencapai lebihan belanjawan ketika Anwar memegang portfolio Menteri Kewangan sehingga berjaya melangsaikan hutang dengan lebih awal dalam tahun-tahun 1993 hingga 1996, berbanding dengan defisit belanjawan yang berpanjangan sejak Tun Mahathir Mohamad mengambil alih jawatan itu dalam tahun 1998.

(Nik Nazmi, Rafizi dan Wong Cheng dalam sidang media mereka)

Menurut mereka, Anwar juga bertanggungjawab menubuhkan Kumpulan Wang Amanah Negara dan Kumpulan Wang Amanah Pencen, bertujuan menjaga kepentingan rakyat melalui dana amanah yang dikawal ketat dan bebas dari salahguna kerajaan.

"Malangnya, dana ini turut disalahgunakan dan menyimpang dari niat asal penubuhannya," kata pemimpin PKR itu.

Mereka juga mencadangkan, Tun Mahathir membersihkan imej beliau di mata rakyat dengan menjawab dua isu melibatkan keluarga beliau.

"Adalah lebih baik beliau menerangkan mengenai penglibatan beliau dalam urusan menyelamatkan perniagaan anak beliau, Mirzan Mahathir yang melibatkan wang rakyat berjumlah RM2 billion dalam tahun 1998 daripada cuba menegakkan benang basah bahawa beliau menolak bantuan kewangan Bank Dunia.

"Apatah lagi apabila Mirzan Mahathir mempunyai dana yang cukup besar kebelakangan ini untuk membeli konglomerat arak terbesar di Filipina iaitu San Miguel yang dilaporkan berharga sekitar RM2.9 bilion," dakwa mereka.


Dua pusat pemindahan banjir dibuka di Johor

23 Muharram 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHARU 19 Dis. — Dua buah pusat pemindahan banjir dibuka di Kluang malam semalam apabila 144 penduduk dipindahkan berikutan banjir di daerah tersebut.

Pusat tersebut ialah SK Kampung Mengkibol yang menempatkan 101 mangsa dan SJKC Ping Ming yang menempatkan 43 mangsa banjir.

"Seramai 350 penduduk di lima buah kampung Orang Asli di Kahang juga telah terputus hubungan apabila jalan ke kampung tersebut tidak dapat dilalui,” kata petugas di bilik gerakan banjir Kluang, Ishak Atan ketika dihubungi Bernama hari ini.

Menurut beliau bilik gerakan banjir daerah tersebut belum dibuka secara rasmi namun pihak berwajib sudah mulai menggerakkan jentera masing-masing bagi membantu mangsa yang terlibat.

Mangsa banjir mulai berpindah semalam apabila paras air Sungai Mengkibol naik ke tahap 25.99 meter berbanding tahap bahaya 25.46 meter berikutan hujan berterusan. — Bernama

Gempa bumi sederhana gegar Sulawesi

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Satu gempa bumi sederhana berukuran 5.6 pada skala Richter menggegarkan Sulawesi pada pukul 9.23 pagi ini.

Menurut satu kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa bumi itu berlaku di 311km timur laut Balikpapan, Indonesia dan 585km tenggara Sarikei, Sarawak.

Gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami.

BERNAMA

Pelajar mati tergantung dalam asrama UNISEL

23 Muharram 1433H. [MOD] -

Unisel Kampus Bestari Jaya, Selangor tempat seorang pelajar ditemui mati dalam asramanya kelmarin.

KUALA SELANGOR – Sangkaan seorang pelajar bahawa bau busuk berpunca dari tandas rosak meleset apabila bau itu rupa-rupanya bau mayat seorang pelajar lelaki yang ditemui tergantung dari dalam sebuah asrama di Universiti Selangor (Unisel) di sini.

Mayat, V. Rammath Naidu, 19, yang hanya memakai tuala mandi ditemui tergantung menggunakan selimut di kipas siling asrama lelaki universiti itu pada pukul 11.20 malam kelmarin.

Mangsa dikatakan baru melaporkan diri di Unisel Kampus Bestari Jaya di sini pada Rabu lalu.

Dia sepatutnya mengikuti pengajian di Fakulti Pendidikan namun belum sempat Rammath mengikuti kuliah, pelajar yang tinggal bersendirian di bilik itu ditemui meninggal dunia.

Kosmo

Barangan rumah Jackson dilelong

23 Muharram 1433H. [MOD] -

GAMBAR fail pada 12 Disember lalu menunjukkan barangan di bilik tidur Michael Jackson yang akan dilelong oleh firma Julien’s.

BEVERLY HILLS, Amerika Syarikat (AS) - Kandungan sebuah kediaman yang pernah menjadi tempat tinggal Raja Pop, Michael Jackson (gambar kecil) bersama tiga anaknya menjana hampir AS$1 juta (RM3.1 juta) dalam satu lelongan di sini.

Dikendalikan oleh firma Lelongan Julien's kelmarin, perolehan tersebut jauh lebih besar berbanding anggaran prajualan cuma AS$400,000 (RM1.2 juta).

Antara barangan menarik termasuk sekeping papan hitam yang pernah digunakan oleh anak-anak Jackson untuk menulis ungkapan "Saya sayang ayah," yang dijual pada harga AS$5,000 (RM15,885) dalam lelongan tersebut.

Sebuah meja tulis yang digunakan oleh Jackson turut mencatat harga jualan tinggi iaitu AS$25,750 (RM81,807).

Lelongan tersebut menampilkan pelbagai barangan termasuk perabot, hasil seni dan kelengkapan rumah yang terdapat di sebuah rumah agam beralamat 100 North Carolwood Drive di sini.

Jackson menyewa kediaman itu semasa melakukan persediaan untuk siri konsert kemunculan semulanya di London sebelum dia meninggal dunia pada Jun, 2009. - Agensi

'Kita mahu ambil kuasa dari orang gila'

23 Muharram 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM, 19 Dis: "PAS tidak gila kuasa tetapi berusaha mengambil alih kuasa dari orang gila," kata Dr Dzulkefly Ahmad, anggota Parlimen Kuala Selangor.

Beliau yang juga AJK PAS Pusat berkata demikian dalam sessi khas dialog dengan beliau dan dua lagi rakannya di majlis "Bersama Dr Dzul, Malam Yang akan diingati" malam tadi.

Majlis diadakan di Kelab Shah Alam dekat sini. Turut serta dalam dialog khas itu adalah Nurul Izzah Anwar (Naib Presiden PKR) dan Tony Pua (Setiausaha Publisiti DAP).

Pengerusi dialog itu adalah Dr Abdul Aziz Bari, profesor undang-undang perlembagaan dari Universiti Islam Antarabangsa.

Kenyataan Dr Dzulkefly ini dipercayai jawapan sinis kepada kenyataan-kenyataan pemimpin Umno yang sejak kebelakangan ini menuduh pemimpin Pakatan Rakyat gila kuasa apabila mahu berusaha merampas Putrajaya dari tangan BN.

Menurut Dr Dzulkefly, fokus utama dalam pilihan raya umum ini adalah untuk mempastikan pilihan raya ini berjalan dalam suasana pilihan raya yang 'mempunyai padang yang sama rata'.

Oleh itu, katanya, tidak berbangkit sangat bagi beliau Pakatan mempunyai peluang menang atau tidak dalam pilihan raya umum akan datang.

"Kita hanya berusaha yang terbaik...supaya kita sentiasa optimis, saya letak sasaran kita adalah untuk mendapatkan pilihan raya yang adil, bebas dan telus," kata Dr Dzulkefly yang menjadi tuan rumah malam tadi.

Dalam dialog itu, Nurul Izzah berkata, pihaknya meletakkan ada harapan untuk Pakatan merampas Putrajaya untuk pilihan raya umum ke 13 ini.

Namun pilihan raya hendaklah adil dan bebas.

"Kita tidak bimbang kepada sokongan rakyat tetapi yang kita bimbang adalah peti undi itu...adakah ia akan benar-benar adil atau tidak...khasnya senarai pemilih yang ada," kata Nurul Izzah.

Tony Pua pula lebih optimis Pakatan akan menang dan merampas Putrajaya dalam pilihan raya umum ke 14 nanti bukan yang ke 13 ini.

"Saya nampak dalam pilihan raya ini, orang Melayu tidak berapa bersedia lagi untuk berubah...mereka lebih yakin kepada Umno lagi walaupun sedar dari satu ringgit wang yang patut mereka terima, mereka hanya terima 20 sen sahaja, 80 sen lagi jatuh ke tangan pemimpin Umno.

"Jadi, mereka hanya akan sedar setelah kerajaan tiada duit lagi untuk membayar kroni mereka selepas serangan ekonomi dan duit sudah tidak ada lagi untuk dibahagikan....dan ia hanya bakal berlaku menjelang pilihan raya ke 14 nanti bukan pilihan raya ini," kata Tony yang juga anggota Parlimen Petaling jaya Utara.

Namun, Tony masih memberi harapan Pakatan masih boleh berjaya dalam pilihan raya umum ke 13 ini.

"Menjelas pilihan raya ke 12 lalu, ada orang bertanya, boleh ke kita dapat menafikan dua pertiga kuasa BN apabila kita giat kempen ke arah itu.

"Saya kata, saya tidak percaya kita boleh berbuat demikian. Tetapi apa yang berlaku, kita berjaya nafikan dua pertiga BN.

"Saya harap saya salah lagi dalam pilihan raya ini," kata Tony Pua dengan disambut tepukan gemuruh para tetamu malam tadi.

Harakah Daily

Mahasiswa sudah keluar dari pemikiran Umno

23 Muharram 1433H. [MOD] -

TASEK GELUGOR, 19 Dis: “Syabas kepada semua mahasiswa kerana anda sudah matang daripada pemikiran pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) mengenai Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku)," kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng (gambar).

Beliau menyatakan demikian ketika memulakan ucapan di perhimpunan Rapat Rakyat di Padang Awam, Taman Senangan, Butterworth semalam.

Beliau menggangap tindakan mahasiswa berkenaan menggambarkan mereka sudah berani ke hadapan memperjuangkan akta yang selama ini mencengkam perkembangan minda pelajar.

Katanya, selama ini pelajar tidak bebas bersuara sebaliknya dibekukan daripada memberikan pandangan dan kritikan yang membina kepada kerajaan yang memerintah.

Tindakan itu sambungnya, tidak melahirkan mahasiswa yang cerdik, progresif, matang, berdaya saing tetapi lebih menjurus kepada membentuk pelajar sebagai 'pak angguk' atau 'yes men' semata-mata.

Tambahnya, Pakatan Rakyat bangga dengan perkembangan terkini kebangkitan mahasiswa itu.

"Pakatan Rakyat rasa bangga tentang senario itu tetapi bagi Umno dan BN merupakan," jelasnya yang juga Setiausaha Agung DAP.

Kerajaan, ujarnya patut akur dengan memorandum yang dihantar oleh mahasiswa kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakama) yang meminta dimansuhkan Auku yang mencengkam pemikiran pelajar.

Lim yakin sekiranya mahasiswa diberikan kebebasan bersuara dan memberikan pandangan pasti Umno dan BN akan ketandusan sokongan khususnya daripada anak muda dalam pilihan raya umum nanti.

"Mungkin pilihan raya umum ke 13 ini petanda baik untuk Pakatan Rakyat menang besar. Kebangkitan mahasiswa adalah antara penyumbang yang tidak boleh dipandang enteng," tegasnya.

Harakah Daily

Mampukah buat 1000 kebajikan sehari ?

23 Muharram 1433H. [MOD] -

Rasulullah saw. pernah bersabda, "Sanggupkah kalian mengerjakan seribu kebajikan setiap hari ?" Maka bertanya salah seorang, "Bagaimana caranya kami mengerjakan seribu kebajikan setiap hari itu ?

" Baginda menjawab, "Bacalah tasbih (menyebut Subhanallah) seratus kali, nescaya Allah Taala mencatat bagi kamu seribu kebajikan atau dihapus daripadanya seribu kesalahan." (HR. Muslim)

Pemandangan kokpit kapal angkasa Shuttle Atlantis

23 Muharram 1433H. [MOD] -

DEK penerbangan kapal angkasa Shuttle Atlantis dipenuhi butang dan skrin.

WASHINGTON, Amerika Syarikat - Koleksi gambar kokpit kapal angkasa Shuttle Atlantis milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika (NASA) didedahkan buat pertama kali kepada umum, lapor akhbar MailOnline kelmarin.

Ia menunjukkan suasana kompleks di dalam kokpit tersebut yang dipenuhi susunan butang, tombol dan skrin.

Program kapal angkasa Shuttle NASA berakhir pada Julai lalu dengan Atlantis akan dipamerkan di Pusat Angkasa Kennedy, negeri Florida, bermula penghujung 2012.

Namun, para pengunjung tidak akan dibenarkan untuk masuk ke dalam kokpit tersebut. - Agensi

Isu gugur hudud tidak berbangkit

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU – Isu Pas menggugurkan hudud dalam perjuangan seperti dakwaan Umno tidak pernah berbangkit kerana hukum itu sebahagian daripada undang-undang Islam dan melaksanakannya tetap menjadi dasar parti itu.


Ketua Penerangan Pas Kelantan, Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, negara berkebajikan yang ditawarkan Pas kepada rakyat adalah program kebajikan dan tidak kesemua dasar-dasar dimasukkan ke dalamnya.

“Negara berkebajikan Pas akan menjadi dasar apabila kami memerintah negara kelak. Nama pun kebajikan. Oleh itu tidak semua dasar-dasar masuk di dalam sebab ia konsep kebajikan.

“Kenapa meletakkan tanggungjawab melaksanakan hukum hudud kepada Pas sahaja. Sepatutnya Umno sebagai Kerajaan Pusat yang melaksanakan dulu undang-undang Islam itu,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, perkara itu tidak sepatutnya menjadi ‘mainan’ Umno menjelang Pilihan Raya Umum sebagai modal untuk mengenakan Pas kerana rakyat sedia maklum dengan dasar-dasar yang diperjuangkan parti selama ini.

Baru-baru ini, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang melancarkan buku Negara Berkebajikan: Tawaran Pas setebal 59 muka surat yang menggariskan konsep, polisi dan agenda yang akan ditawarkan parti itu bersama-sama pakatannya sekira diberi peluang mentadbir negara.

Dalam buku itu, Pas memperincikan 10 agenda iaitu mewujudkan kerajaan beramanah, masyarakat penyayang, ekonomi mampan, pendidikan berkualiti, perkhidmatan kesihatan cekap, kebajikan langsung, keluarga harmoni, pekerja produktif, kemudahan prasarana berkualiti dan pemeliharaan alam sekitar. Buku itu penjelasan kepada buku pertama yang ditulis Abdul Hadi bertajuk Konsep Asas Negara Berkebajikan.

Sinar Harian

Pertikai tindakan Imigresen

23 Muharram 1433H. [MOD] -

SEREMBAN – Sikap sebahagian besar pelajar warga asing yang memandang remeh kepentingan membawa dokumen pengenalan diri semasa berada di luar kawasan kolej di sini, membawa padah apabila mereka ditahan Jabatan Imigresen, semalam.

Mereka ditahan ketika sedang berada di sebuah pusat snuker di sini.

Bagaimanapun, berlaku sedikit kekecohan apabila beberapa pelajar warga Afrika yang ditahan mempertikaikan tindakan anggota penguat kuasa itu, walaupun sudah menunjukkan surat pengesahan dan kad pelajar kolej.

Selain itu, tiga pelajar warga Korea yang ditahan sebelum ini kerana tidak membawa dokumen pengenalan diri dilihat cuba memujuk anggota Imigresen supaya tidak ditangkap.

Namun, anggota penguat kuasa mengambil sikap timbang rasa apabila membenarkan mereka yang ditahan mengambil dokumen pengenalan diri masing-masing menerusi bantuan rakan mereka.

Pengarah Imigresen negeri, Faizal Fazri Othman berkata, kesemua yang ditahan tidak membawa sebarang dokumen yang sah dan mendakwa dokumen mereka disimpan pengurusan kolej bagi memproses kad pelajar.

Menurutnya, pelajar asing yang ditahan mendakwa pengurusan kolej mereka memberitahu, mereka tidak akan ditahan pihak berkuasa jika menunjukkan surat pengesahan pelajar dikeluarkan kolej.

“Tindakan pengurusan institusi pengajian tinggi swasta itu memberi maklumat salah menyebabkan pelajar asing tidak bimbang berkeliaran di luar kolej tanpa membawa sebarang dokumen pengenalan diri.

“Kerana itu, masing-masing memandang remeh tentang kepentingan membawa dokumen pengenalan diri,” katanya ketika ditemui dalam Ops 6P membabitkan 20 pegawai dan anggota Jabatan Imigresen, di sini semalam.

Menurut Faizal, Jabatan Imigresen akan menyiasat kolej terbabit menyimpan dokumen pelajar bagi memastikan status sebenar warga asing terbabit sebelum mengambil tindakan lanjut.

Menurutnya, surat yang dikeluarkan kolej berkenaan tidak diterima mana-mana agensi penguat kuasaan.

Katanya, pengurusan kolej sepatutnya meminta surat pengesahan daripada Jabatan Imigresen untuk diberikan kepada pelajar terbabit dan bukannya mengeluarkan surat sendiri.

“Kolej juga perlu berusaha memberi penjelasan kepada pelajar mengenai undang-undang imigresen di negara ini kerana ramai yang diperiksa tidak memahaminya.

“Sesetengah pelajar ditahan kerana tidak mempunyai dokumen perjalanan sah mendakwa pasport mereka sedang diproses Jabatan Imigresen bagi permohonan serta pembaharuan pas pelajar,” katanya.

Sementara itu, operasi berlangsung kira-kira 8.30 malam sehingga 2 pagi itu, seramai 24 warga asing ditahan kerana gagal mengemukakan dokumen pengenalan diri yang sah.

“Dalam empat serbuan berasingan, kita menahan 20 lelaki dan empat wanita terdiri daripada warga Afrika, Myanmar, Mesir dan Nepal berusia lingkungan 18 hingga 35 tahun dan dipercayai menuntut di sebuah kolej di sini,” katanya.

Sinar Harian

Bekas Presiden Czech meninggal dunia

23 Muharram 1433H. [MOD] -

PRAGUE 19 Dis. - Bekas Presiden Republik Czech, Vaclav Havel disahkan meninggal dunia pada usia 75 tahun, semalam.

Havel yang memegang jawatan Presiden dari 1989 hingga 2003, merupakan pejuang Revolusi Velvet yang memperjuangkan kemerdekaan negaranya dari pengaruh komunis Rusia pada 1989.

Jurucakap mendiang, Sabina Tancevova berkata, Havel yang telah lama jatuh sakit, meninggal dunia semasa sedang tidur pada awal pagi semalam. - AFP

Masalah Kampung Pasir belum dapat diselesaikan oleh pihak pemerintah

23 Muharram 1433H. [MOD] -
PAS MIRI

MIRI - Kampung Pasir terletak di dalam pekan Lutong, Miri. Terdapat bangunan syarikat minyak dan gas seperti Petronas dan juga Shell di kawasan tersebut. Kebanyakan penduduk di kampung Pasir adalah masyarakat Iban dan terdapat juga orang Melayu dan Cina tinggal dalam kampung tersebut.

Mereka sudah lama tinggal di kampung Pasir lebih daripada 40 tahun. Masalah utama yang dihadapi oleh penduduk kampung Pasir adalah bekalan elektrik dan juga saluran air paip yang terpaksa berkongsi meter air. Begitu juga peparitan yang tersumbat dan jalan kampung yang sempit dan berlubang.

Mereka sudah lama memohon agar bekalan elektrik dapat disambung ke rumah mereka tetapi sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil oleh pihak yang berkenaan untuk mengatasi masalah tersebut. Mereka masih lagi menggunakan generator sebagai sumber bekalan elektrik ke rumah mereka. Kalau musim hujan berpanjangan kawasan kampung Pasir mudah dilanda banjir kilat dan sudah tentu ini akan menyusahkan penduduk kampung untuk membersih kawasan rumah mereka akibat banjir.

Mereka merayu kepada pihak Pas dan Pakatan Rakyat agar dapat membantu mereka selesaikan masalah mereka sebab menurut mereka sebelum ini mereka selalu memohon kepada wakil rakyat BN untuk membantu selesaikan masalah mereka tetapi perkara tersebut masih juga tidak dapat diatasi walaupun sudah berpuluh-puluh kali mereka memohon dan merayu agar pihak yang berkenaan menyelesaikan masalah mereka.

Kita mendesak agar pihak yang berkenaan bertindak dengan segera mengatasi masalah kampung Pasir memandangkan kampung tersebut terletak dalam kawasan bandaraya Miri yang sudah pasti akan mencemarkan imej Miri sebagai bandaraya sekiranya masih lagi terdapat kampung dalam Bandar yang masih menggunakan generator sebagai sumber bekalan elekrik ke rumah mereka.

Kita minta pihak kerajaan janganlah membiarkan penduduk kampung Pasir terus ketinggalan dari arus pembangunan sedang mereka juga berhak mendapat keperluan asas. PAS dan Pakatan sentiasa membantu rakyat dengan sedaya mungkin tanpa mengira bangsa,agama dan fahaman politik.

Jofri Jaraiee
PAS Miri

Angka korban taufan Washi catat 652 orang

23 Muharram 1433H. [MOD] -

MANILA - Persatuan Palang Merah melaporkan angka korban ribut tropika Washi yang membadai selatan Filipina telah meningkat kepada sekurang-kurangnya 652 orang, semalam manakala lebih 800 dilaporkan masih hilang.

Bandar pelabuhan Cagayan de Oro dan Iligan di selatan Mindanao itu dilaporkan paling teruk terjejas akibat banjir lumpur yang berlaku sejak kelmarin.

Pihak berkuasa turut melakukan operasi mencari dan menyelamat mangsa yang telah dihanyutkan ke laut dan setakat ini 60 orang telah diselamatkan dari luar pesisiran pantai El Salvador terletak kira-kita 10 kilometer dari Cagayan de Oro.

Taufan Washi dilaporkan bergerak ke arah barat Pulau Palawan dan pasukan kecemasan turut bersedia untuk menghadapi ancaman banjir kilat di kawasan tersebut.

sinar harian/-

Awang hitam patah kaki

23 Muharram 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU - Tindakan nekad lelaki warga Nigeria untuk meloloskan diri dalam operasi memburu awang hitam oleh Jabatan Imigresen Johor membawa padah apabila patah kaki kiri akibat terjatuh dari siling, petang kelmarin.

Timbalan Penolong Pengarah Imigresen negeri, Mohamad Nasir Abas berkata, suspek berusia 28 tahun itu antara tiga warga Afrika dicekup pihak berkuasa negeri ini dalam tiga operasi berasingan dijalankan pihaknya.

Menurutnya, suspek ditahan semasa serbuan ketiga di rumah kedai dua tingkat di Jalan Anggerik 41, Taman Johor Jaya jam 6.25 petang.

“Lokasi berkenaan pernah diserbu oleh pihak berkuasa minggu lalu, namun hanya seorang suspek diberkas dan tiga lagi melarikan diri dengan memanjat bumbung dan siling rumah kedai itu. Kali ini kita ke lokasi yang sama untuk memberkas saki-baki mereka.

“Ketika serbuan, bilik yang dihuni lelaki itu berkunci dan suspek ditemui menyorok di belakang almari selepas dipercayai terjatuh dari siling ketika cubaan untuk menyelamatkan diri. Suspek tidak mampu berjalan dan mengalami kesukaran untuk berdiri,” katanya, di sini, semalam.

Mohamad Nasir berkata, lelaki terbabit ditahan mengikut Seksyen 6(1)(C) Akta Imigresen 1959/63 Akta 155 kerana memasuki negara ini tanpa dokumen yang sah.

Terdahulu, pada serbuan pertama di sebuah rumah pangsa di Larkin Perdana jam 4 petang, seorang lelaki warga Nigeria berusia 30-an ditahan kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

“Serbuan kedua pula dilakukan di sebuah rumah di Taman Johor Jaya, jam 5.53 petang dan pihak kami terpaksa memotong kunci pagar rumah berkenaan yang didiami seorang lelaki Afrika.

“Lelaki warga Afrika Selatan dan berusia 30 tahun itu kemudiannya ditahan mengikut Seksyen 56 (1)(I) Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) kerana memiliki cop palsu pada pasportnya,” katanya.

Kesemua suspek dibawa ke Depoh Imigresen Pekan Nanas untuk siasatan lanjut.

Sinar Harian

Rusia dicemari tumpahan minyak

23 Muharram 1433H. [MOD] -

POKOK-POKOK yang mati akibat tumpahan minyak dekat bandar Usinsk, 1,500 kilometer ke timur laut Moscow.

MOSCOW, Rusia - Pencemaran alam sekitar akibat tumpahan minyak semakin serius di Komi yang merupakan antara wilayah pengeluar minyak mentah utama Rusia.

Di wilayah berkenaan, lopak dan kolam minyak mentah terbentuk di beberapa kawasan termasuk di sekitar bandar Usinsk yang terletak sekitar 1,500 kilometer ke timur laut ibu negara Rusia di sini.

Pencemaran dipercayai berpunca daripada kebocoran pada rangkaian saluran paip minyak lama yang tidak diganti selain limpahan daripada telaga-telaga minyak haram yang terdapat di Komi.

Beberapa pakar menganggarkan sekitar 5 juta tan minyak mentah tumpah dan mencemari alam sekitar negara itu pada setiap tahun. - Agensi

4 gadis maut MPV jatuh gaung

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA TINGGI – Empat sahabat yang baru habis menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) maut manakala dua lagi parah apabila kenderaan Toyota Innova yang dinaiki mereka terbabas dan terhumban ke dalam gaung di Kilometer 33.7 Jalan Johor Bahru-Mersing di sini kelmarin.

Dalam kejadian pada pukul 5.30 petang itu, mereka yang terkorban ialah Ng Sin Yun, 17; Tey Jia Xin, 17; Winnie Ng, 18, dan Ching Hui Sean, 18.

Sin Yun mati di tempat kejadian manakala Winnie, Jia Xin dan Hui Sean meninggal dunia semasa mendapat rawatan di Hospital Kota Tinggi di sini.

Pemandu kenderaan, Victor Ng Wee Tai, 17, iaitu adik Winnie dan seorang lagi rakan mereka, Chin Shi Xuan, 17, cedera parah. Victor dirawat di sebuah hospital swasta di sini manakala Shi Xuan dirawat di Hospital Sultan Ismail (HSI) di Johor Bahru.

Kosmo

NFC: Najib perlu desak Muhyiddin letak jawatan

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 19 Dis: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP Malaysia) mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil langkah berani dan drastik dalam menangani skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang dikaitkan dengan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan keluarganya.

Ketua Penerangan DPP Malaysia, Riduan Mohd Nor (gambar) berkata, pihaknya berpandangan, isu dakwaan penyelewengan dana NFC merupakan isu besar negara yang memberi kesan buruk bukan sekadar rakyat di negara ini, malah ia juga di peringkat antarabangsa.

Beliau dalam satu kenyataan menambah, rakyat yang melihat segala penyelewengan dalam negara ini merasa muak kerana pemimpin negara bersikap tidak jujur kepada rakyat.

“Persepsi rakyat menyatakan bahawa pemimpin negara yang berkuasa pada hari ini mementingkan diri mereka sendiri dan bukan berkhidmat untuk kepentingan rakyat.

“Isu ini pastinya mengikis kepercayaan rakyat terhadap kepemimpinan yang mereka pilih dalam pilihanraya,” katanya.

Dalam keadaan demikian, ujarnya sudah timbul pelbagai desakan supaya Shahrizat meletak jawatan.

Desakan kuat itu, tambah beliau bukan setakat datang dari rakyat dan pemimpin Pakatan rakyat, malah pemimpin Umno sendiri menyuarakan rasa tidak senang dengan isu itu kerana merasakan Shahrizat sudah menjadi liabiliti kepada Umno.

Bagi DPP Malaysia, tegasnya tidak adil jika hanya Shahrizat sahaja yang disalahkan ekoran dakwaan penyelewengan sebanyak RM 250 juta dalam projek tersebut sebaliknya menteri berkaitan juga perlu dipertanggungjawabkan kerana terlibat meluluskan projek tersebut.

Selain Shahrizat, katanya Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri juga perlu dipertanggungjawabkan atas isu itu.

Ini, katanya kerana Muhyiddin sebagai Menteri Pertanian dan Asas Tani ketika projek tersebut diluluskan dan beliau mempunyai kuasa untuk meluluskan atau membatalkan projek tersebut ketika itu.

Tambahnya, slogan transformasi yang dilaungkan dalam kepemimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak perlu diterjemahkan dalam bentuk tindakan.

Menurutnya lagi, Najib perlu segera membersihkan kabinet beliau dari sebarang kes yang memalukan dan antara langkah yang boleh mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap beliau adalah dengan mendesak Muhyiddin supaya meletak jawatan sebagaimana desakan terhadap Shahrizat.

“Tindakan ini sebagai pengajaran supaya setiap pemimpin negara menjaga amanah kepemimpinan mereka yang telah diberi oleh rakyat,” katanya.

DPP Malaysia, katanya mengingatkan PM supaya bertegas membersihkan kabinetnya dari sebarang isu yang boleh menjejaskan kredibiliti negara.

Katanya lagi, pemimpin negara bukan setakat perlu bersih dari rasuah, malah dilihat oleh rakyat bersih dari rasuah atau penyelewengan.

Beliau berkata, penyakit rasuah dan penyalahgunaan kuasa adalah dosa besar yang boleh menghancurkan negara dan umat.

Harakah Daily

Mahasiswa bukan budak hingusan

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 19 Dis: “Saya ucapkan selamat berjuang, sabar dan tabah mendepani ujian buat seluruh mahasiswa yang berani dan benar,” kata Nasrudin Hassan.

Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia itu berkata mahasiswa adalah agent of change dan ilmu yang mereka miliki meletakkan mereka sebagai intelek muda dan ia merupakan aset untuk berani, yakin dan bertanggungjawab dengan tindakan yang mereka ambil.

“Mereka bukan lagi budak hingusan yang boleh ditempelak, dipulas telinga dan ditampar, apa lagi untuk diludah,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Menurutnya, mereka mampu bangkit membentuk gelombang third force yang berkesan ke arah membangkitkan ummah dari lena yang panjang lantas mencetus perubahan dan meletakkan negara selamat serta bebas dari anasir yang meruntuhkan peradaban seperti rasuah, pecah amanah, ketidaktelusan dan sebagainya.

Katanya, kerajaan sekali-kali tidak wajar mengkesampingkan tuntutan mereka apatah lagi memperkecilkan mereka.

“Saya lihat inilah masanya, mahasiswa menyusun kebangkitan lalu memposisikan diri mereka selayaknya, sesuai dengan ilmu dan semangat yang mereka miliki. Usah gentar berkelana di alam buana ini, menggalas cita-cita perjuangan,” ujarnya.

Tambahnya, tidak sekadar berjuang untuk membebaskan mahasiswa tetapi juga menggerak kesedaran serta kebangkitan rakyat.

Justeru, katanya Dewan Pemuda PAS Malaysia mengucapkan syabas kepada thaurah yang mula menampakkan rentak kebangkitan mahasiswa.

Kini, ujar beliau mereka mula melepaskan diri dari pasung puaka yang membelenggu leher mereka sejak sekian lama.

“Kami pastinya bangga dengan perkembangan ini.

“Menuntut ilmu biarlah seiring dengan semangat perjuangan. Jangan abaikan salah satu dari keduanya. Ilmu adalah senjata berkesan bagi perjuangan yang kita dukung,” tegasnya.

Beliau menambah, ada senjata tetapi tidak menghunusnya untuk perjuangan suci itu hanya memperlihatkan kita lemah.

“Demikian juga berjuang tanpa senjata (ilmu) membuatkan kita salah memilih hala tuju yang benar,” jelasnya.

Harakah Daily

Mayat bayi dalam kotak

23 Muharram 1433H. [MOD] -

MACHANG - Seorang pengutip sampah terkejut apabila menemui mayat seorang bayi lelaki yang diletakkan di dalam kotak plastik di tapak pelupusan sampah Bukit Tajul, Banggol Judah dekat sini, kira-kira jam 1.15 petang, semalam.


Rusmi Shafie, 30 berkata, mayat bayi tersebut dijumpai ketika dia bersama lapan rakan yang lain mencari bahan terpakai daripada timbunan sampah tersebut.

Katanya, sebaik sahaja sebuah lori sampah milik Majlis Daerah Machang masuk ke kawasan tersebut, dia dan rakannya terus mengerumuninya.

“Semasa sedang mencari barangan dalam longgokan sampah itu, saya menarik se­buah kotak plastik yang me­nyerupai beg lalu membukanya dan menemui baju kemeja T perempuan yang dipenuhi darah.

“Saya kemudian menarik kain batik perempuan yang diletak di sebelahnya dan ternampak telinga manusia. Saya terus menjerit dan mem­beritahu rakan-rakan namun mereka tidak per­caya dan menganggap saya bergurau sehingga mereka melihatnya sendiri. Mayat bayi lelaki itu cukup sifat dan masih bertali pusat. Kami percaya ia baru sahaja me­ninggal dunia tidak lebihi 24 jam,” katanya.

Tambahnya, ini kali pertama di­alaminya sejak mencari bahan terpakai di tapak pelupusan tersebut.

Ketua Polis Daerah Ma­chang, Deputi Superintendan Che Malek Bedot berkata, mayat bayi tersebut yang ditemui dalam keadaan cukup sifat, dipercayai telah dibuang di salah sebuah tong sampah di kawasan Machang sebelum diangkut ke tapak pelupusan itu.

“Siasatan lanjut akan dijalankan bagi mengenal pasti mereka yang terlibat dalam kes ini,” katanya.

Mayat bayi itu kemudian dibawa ke Hospital Machang untuk bedah siasat.

Sinar Harian

Cina Terengganu terikat dengan BN

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU – Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas Terengganu, Hanafiah Mat mendakwa kaum Cina di Terengganu masih lagi terikat kepada Barisan Nasional (BN).


Menurutnya, keadaan itu boleh dilihat dalam pilihan raya umum lalu apabila hanya kaum Cina di Kelantan dan Terengganu yang masih menyandang harapan kepada parti kerajaan.

Beliau berkata, keadaan sebaliknya berlaku di negeri-negeri lain terutama di Pantai Barat apabila mereka menunjukkan sokongan padu kepada Pakatan Rakyat dalam usaha mengubah landskap politik di negara ini.

“Kalau di negeri ini, contohnya di Dun Bandar yang ramai kaum Cina masih memberi sokongan kepada BN tetapi tidak di Pantai Barat dan juga di Pahang. Kaum Cina di kawasan tersebut lain dengan negeri ini dan Kelantan,” katanya.

Bagaimanapun, beliau mendakwa, situasi politik di kalangan kaum Tionghoa sejak belakangan ini dilihat sedikit berubah apabila mereka mula memberi kepercayaan kepada PR.

Menurutnya, kaum itu yang sering mengikuti perkembangan ekonomi negara kecewa apabila pelbagai isu ekonomi dikaitkan dalam keadaan rakyat terbeban dengan kenaikan harga barang.

“Sejak akhir-akhir ini pergerakan politik dalam kalangan kaum Cina sudah lain dan mereka amat prihatin terutama berhubung masalah ekonomi yang berlaku dalam negara.

“Lagipun, akhbar orang Cina lebih telus dan mereka dapat melihat perkembangan dalam negara dengan lebih baik berbanding orang Melayu yang masih terpengaruh dengan media kerajaan,” katanya.

Sinar Harian

Curi kasut, jual pada pemilik asal

23 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU – Helah seorang lelaki untuk mendapatkan wang dengan menjual kasut yang dicurinya tidak berjaya apabila tindakan jahatnya itu terbongkar apabila secara tidak sengaja menawarkan kepada pemilik asal kasut terbabit.


Tertuduh, Samsu @ Shamsudin Musa, 41, berasal dari Kampung Seberang Pintasan, Dungun mengaku bersalah melakukan perbuatan terbabit mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan, di Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Pengakuan itu dilakukan di hadapan Majistret Abdul Hayyi Salim dan pendakwaan dijalankan Pegawai Pendakwa Miky Dunstan Muda.

Berdasarkan fakta kes, kira-kira jam 10.15 pagi pada 17 Disember lalu di Stesen Bas Kuala Dungun, seorang pemandu bas pelancong meninggalkan kasut jenama Rorine berwarna coklat miliknya di dalam bas dan memakai selipar untuk ke tandas.

Ketika dalam perjalanan kembali ke bas, pengadu terserempak dengan suspek yang kemudian menawarkan untuk menjual kasut kepadanya.

Bagaimanapun, mangsa dapat mengecam kasut itu adalah miliknya yang ditinggalkan di dalam bas berkenaan.

Pengadu kemudian membawa suspek menaiki bas dan mendapati kasutnya lesap.

Selepas disoal siasat, suspek mengaku mencuri kasut mangsa dan dia kemudian diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut.

Abdul Hayyi menetapkan 16 Januari depan sebagai tarikh sebutan semula untuk jatuh hukum di Mahkamah Majistret Dungun.

Tertuduh bagaimanapun dibenarkan diikat jamin RM2,000 dengan seorang penjamin.

Sinar Harian

Remaja panik diacu pisau

23 Muharram 1433H. [MOD] -

LEDANG – Seorang remaja terpaksa berhadapan detik mencemaskan apabila diacu pisau oleh penjenayah dalam kejadian rompakan bersenjata di sebuah rumah di Taman Sentosa, Tangkak di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.30 pagi itu, mangsa, Lee Siau Yan, 19, dikatakan baru sahaja pulang menghantar ibunya ke Hospital Tangkak.

Namun, sebaik sahaja tiba di rumah, mangsa terkejut apabila mendapati pintu pagar terbuka dan terdapat kereta yang dinaiki dua lelaki berhenti di hadapan rumahnya.

Sebaik sahaja Siau Yan membuka pintu, salah seorang suspek meluru ke arahnya sambil mengacu sebilah pisau di perut dan kepala.

Setelah berjaya memasuki rumah, suspek segera menggeledah dan membawa lari barangan seperti komputer riba, dua telefon bimbit, wang tunai RM40, barangan kemas, CPU komputer dan sebuah Mercedes lama.

Sebelum melarikan diri, suspek yang dipercayai warganegara tempatan sempat merosakkan salah satu kamera litar tertutup (CCTV) di rumah semi banglo berkenaan.

Siau Yan yang merupakan penuntut salah sebuah kolej di Kajang pulang bercuti di kampung dan ketika kejadian dia bersendirian di rumah.

Mangsa yang juga masih trauma dengan kejadian itu, segera menghubungi ibunya dan membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang sebaik kejadian tersebut berlaku.

Sementara itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Ledang, Deputi Superintendan Mohd Salleh Abd Razak ketika dihubungi mengesahkan kejadian tersebut.

Menurutnya, pihaknya akan menjalankan siasatan lanjut untuk mengenal pasti identiti suspek.

“Orang ramai yang mempunyai maklumat kejadian diminta tampil membantu siasatan dengan menghubungi IPD Ledang di talian 06-9781222.

“Nilai kerugian dianggarkan RM40,000 dan kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana merompak,” katanya.

Sinar Harian

Israel buka tender bina 1,000 unit rumah di Baitulmaqdis

23 Muharram 1433H. [MOD] -

BAITULMAQDIS 19 Dis. - Kementerian Perumahan Israel semalam membuka tender untuk pembinaan lebih 1,000 unit rumah di timur Baitulmaqdis dan Tebing Barat.

Jurucakap kementerian itu berkata, lebih 500 rumah baru dibina di timur bandar Har Homa manakala 528 lagi dibina di dua kawasan Tebing Barat, iaitu 348 di Bietar dan 180 lagi di Givat Ze’ev.

Katanya, pembinaan unit baru itu sebagai tindak balas terhadap tindakan Palestin memohon keanggotaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu pada September lalu. - AFP

Isu masjid: Dah berak merata, jangan tuduh orang lain

23 Muharram 1433H. [MOD] -

Siapa yang buat teks Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin ketika perasmian Masjid Sultan Ismail di Cendering. Apakah maklumat yang sebenar dilapurkan kepada Tuanku berkenaan solat Jumaat di dua masjid dalam satu qariah. Mutakhir ini kerja ni sebenarnya angkara siapa? Kita tidak mahu apabila dekat pilihanraya, pihak kerajaan pimpinan Umno Terengganu dok mainkan kaset lama untuk menjadi bahan kempen Umno-BN. Macam dah tak de isu lain ke nak tutup penyelewengan pimpinan Umno-BN.

Kenyataan Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Mohd Rozali Salleh berkata terdapat 11 masjid di Marang, Setiu dan Besut dikesan masih melakukan dua solat Jumaat dalam satu kariah berbanding 23 buah sebelum ini.

Menurutnya walaupun pelbagai usaha telah dilakukan, masalah itu masih tidak dapat diselesaikan.

"JHEAT pernah dihalang dengan jentera, malah ada orang baring bawah jengkaut apabila kita datang ke tempat mereka untuk menyelesaikan perkara ini," katanya.

Rozali berkata JHEAT memandang serius perkara itu kerana ia bukan sahaja menimbulkan perpecahan dalam kalangan penduduk setempat tetapi juga meninggalkan imej negatif terhadap Islam.

Kita juga tidak mahu pihak JHEAT menjadi ‘ggabus’ Umno-BN. Sebab mereka menyedari duduk sebenar perkara ini. Sebenarnya setelah Umno kembali berkuasa, pemimpin mereka kembali rakus untuk memecah-belahkan rakyat di qariah yang khususnya ramai yang menyokong pembangkang.

Ketika PAS memerintah pun, Tok-tok Imam dan pemimpin Umno sendiri memulau masjid-masjid semasa pemerintahan PAS seperti wujudnya masjid baru Gong Pak Jin di Dun Tepuh. Apatah lagi selepas Umno kembali berkuasa, mereka menggunakan kuasa kerah keng mereka. Mereka lebih suka menggunakan bahasa jentolak & jengkaut. Itulah yang disebut oleh Pesuruhjaya JHEAT sepertimana ucapan di atas.

Kita masih ingat kerakusan Umno-BN merobohkan Masjid Bujal yang dibangunkan oleh masyarakat setempat dengan pelbagai alasan meskipun kita semua tahu Rasulullah s.a.w. mengajar mengutamakan pembinaan masjid sebelum pembinaan rumah sendiri. Rumah Allah didahulukan sebagaimana ketika Hijrahnya Rasulullah s.a.w. maka pembinaan Masjid Quba terus dibina dan apabila Rasulullah s.a.w. masuk ke tengah Madinah maka terus dibina Masjid Nabawi.

Kita lihatlah bagaimana Masjid Sura Lama dalam Dun Paka. Masjid yang dibina dan dikuasai oleh orang-orang Pas itu menimbulkan rasa tidak puas hati pimpinan Umno-BN bahkan Hj Ahmad (calon PAS 1959) selaku pengasasnya dibuang daerah ke Melaka. Bukan itu sahaja mereka berusaha supaya masjid itu ditutup dan dibina Masjid Sura Baru hanya beberapa ratus meter daripada Masjid Sura Lama yang binaannya jauh lebih kecil apatah lagi nak memuatkan masyarakat setempat. Hasrat sebenarnya ialah orang Umno tidak bersedia bersembahayang di masjid yang dibina oleh orang PAS sedangkan Hj Ahmad itu adalah pengasas dan pembuka Kampung Sura itu sendiri.

Begitu juga apabila orang Umno gagal menguasai Masjid Kg. Pinang Merah, Masjid Kg. Nyior dan Masjid Tebing Tembah yang menyebabkan orang Umno mendesak agar dibuat masjid sendiri dan akhirnya mereka membina sebuah masjid baru di Tebing Tembah dengan projek bernilai lebih daripada RM3 juta dan cuba menurunkan taraf Masjid Tebing Tembah yang sedia ada meskipun bangunannya besar dan selesa serta masih amat kukuh dan telah dibaikpulih dan diperbaharui.

Semua penyokong Umno terpaksa dikumpulkan 3 kampung berdekatan untuk mencukupkan solat Jumaat. Biar apa pun berlaku janji nafsu orang Umno terpuas meskipun berlaku perpecahan di kalangan masyarakat bahkan mereka diugut jika tidak pergi bersembahyang di masjid mereka.

Begitu juga masjid di Felda Kerteh 2 dan Kerteh 3. Ia tetap dibina walaupun kedudukan masjid tu sejengkal kera sahaja tetapi ia tidak menjadi isu kerana kawasan ramai penyokong Umno dan ianya satu projek untuk Umno.

Ini baru satu Dun… bolehlah ditinjau di seluruh Terengganu nescaya kita akan mengetahui bahawa semua ini sebenarnya angkara Umno-BN. Apatah lagi Imam yang dilantik yang dipilih berdasarkan penyokong Umnonya. Kekadang ahli Umno tegar, meskipun lemah ilmu agamanya. Inilah kekadang timbulnya percakapan imam yang terlebih Umno daripada pemimpin mereka. Hatta menghina Islam, menghina hukum Islam. Bagaimanalah ingin dibuat Tok Imam. Itu belum diambil kira kes-kes akhlak.

Jika Imam itu dikatakan penyokong PAS nescaya disekat elaun mereka sehingga kini. Dah lebih 7 tahun sebahagian imam & bilal disekat elauan mereka meskipun mereka tetap bertugas sehingga kini. Apabila timbul isu nescaya pemimpin PAS dipersalahkan. Mereka ada media, mereka ada alat propaganda. Mereka yang lempar batu, mereka sembunyi tangan. Inilah sikap pimpinan Umno-BN. Dekat-dekat nak mengundi ni… tayang balik le cd-cd lama ni. Diharap pimpinan Umno jangan hipokrit. Dah berak merata… jangan tuduh pulak orang lain.

Harakah Daily