27 Mei 2009

Gambat OKT puasa dan mogok

Gambar ADUN dan MP yang kena tangkap, 14 orang mereka bergambar kenangan di IPK Ipoh sebelum dibebaskan 4.30 petang kelmarin.

2 - 0

Hari ini 26 Mei 2009, telah termaktub dalam sejarah kebaculan manusia yang bernama Zahid Hamidi kerana membatalkan perdebatannya dengan YB Husam Musa di TV9 atas tajuk RASUAH POLITIK. Sebelum ini pada tanggal 6 April 2009, Zahid Hamidi juga telah tidak hadir didalam perdebatannya dengan YB Husam Musa di Dataran Tok Guru di Simpang, Taiping Perak tanpa sebarang alasan. Justeru boleh kita simpulkan 2 - 0. Yang menjadi bahan ketawanya ialah tempat Zahid diganti pula dengan Ezam yang nyata telah diserang oleh Profeser Agus dengan soalan2 mengandungi jerat membelit diri Ezam sendiri.

Bila ditanya kepada para penonton yang memberi komen diatas perdebatan itu, mereka mengatakan Profeser Agus yang sepatutnya menjadi pengerusi panel dah jadi ahli panel pulak yang menghukum Ezam dengan soalan2 yang berhemah. Wahai Ezam, ingin diperingatkan, rakyat Malaysia sekarang adalah yang berilmu dan mampu menimbangkan yang mana intan dan mutiara,yang mana batu yang mata kaca.

Tidak ingatkah anda Ezam sewaktu anda datang di Parlimen B.Gantang kononnya untuk berkempen melalui ceramah tetapi berapa orangkah yang hadir mendengar ceramah anda berbanding dengan yang hadir berdekatan tempat anda berceramah mendengar ceramah Naib presiden Pas saudara MD Sabu? Disitu telah menunjukkan pengaruh anda telah jatuh kerana orang sudah tahu siapa anda. Yang peliknya setiap kali berlaku pilihanraya kecil barulah ada muka manusia bernama Ezam datang menyibuk.

Yang hairannya apakah yang dia dapat? Jawatan dalam UMNO? Jawatan dalam BN? Jawatan dalam PPPkot? Naik berbuihdah mulut beliau berjuang tetapi masih tidak nampak lagi hasilnya. Heboh nak bongkar 6 kotak hitam tapi yang saya nampak dia dah dikambing hitamkan.

Berbalik kisah si Zahid Hamidi, Alhamdulillah dengan ketidakhadiran beliau rakyat Malaysia khususnya di Perak lebih tahulah tahap perjuangan beliau. Adakah beliau dikategorikan sebagai pejuang rakyat ataupun tidak. Percayalah Malaysia, seandai dan sekiranya kebenaran ada pada beliau, beliau berani datang untuk menegakkan kebenaran.

Umpama kita yang dituduh bermacam2, nescaya kita tidak akan berdiam diri dalam menegak hak kita. Lihatlah Presiden Pas yang sanggup menyaman media luar negara yang menfitnah beliau. Disini menunjukkan siapa yang berada dilandasan kebenaran mereka tidak gentar berjuang walau hingga ke titisan darah terakhir.

Mungkin Zahid takut soalan Husam siapa yang datang jumpa Pesuruhjaya Pas di rumahnya yang kononnya mengatakan Mursyidul Am Pas setuju Pas bergabung dengan Umno, waktu Pakatan Rakyat mendapat majoriti di dalam pilihanraya yang lepas diketahui 1Malaysiakot ? Tepuk dada Zahid, tanya iman...sempurnakah iman kita kita kalau asyik menipu...

ANAK KOMANDO REJIMEN 1

Ezam berkokok seorang diri di TV 9.

Awal malam tadi mungkin ramai yang tertunggu-tunggu rancangan Hujah di TV9 yang bakal menampilkan calon Timbalan Presiden PAS iaitu YB Husam Musa dengan Menteri Pertahanan iaitu YB Zahid Hamidi yang juga bekas anak didik DS Anwar.

Saya terlalu yakin bahawa Zahid Hamidi pasti akan muncul dalam rancangan tersebut kerana beliau dikenali di dalam Umno sebagai tokoh politik yang berani, pandai berpidato serta kelihatan `bersih' keperibadiannya. Apatah lagi, topik yang akan dibincangkan adalah berkenaan dengan politik wang, masakan Zahid mahu mengelak diri dari memperkatakan topik tersebut kerana beliau sendiri pernah menyatakan Umno teramat serius untuk membenteras politik wang.

Sudah tentu bukan sahaja penyokong-penyokong pembangkang yang ingin melihat kehebatan Husam Musa di dalam mengulas isu ini, tetapi saya percaya ramai di kalangan ahli-ahli Umno dan Bn yang ingin mendengar bagaimana formula Zahid untuk menghapuskan politik wang yang sudah sebati dengan Umno ketika ini. Malang sekali, Menteri Pertahanan yang sepatutnya mempunyai jiwa keberanian umpama tentera, disaat-saat akhir menarik diri dari menyertai rancangan tersebut. Saya rasa semacam sudah menjadi `badi' pula buat Zahid dengan penarikan diri Umno untuk bertanding di dalam PRK Dun Penanti hinggakan terpaksa menarik diri dalam rancangan yang sudah diatur ini. Saya tidak ingin mengatakan Zahid pengecut, tetapi kalau ada yang berkata demikian sukar untuk saya menepisnya. Saya juga tidak tergamak menuduh Umno pengecut di Dun Penanti, tetapi jika ada yang beranggapan demikian mungkin saya terpaksa bersetuju. Pada anggapan ahli-ahli Umno, parti mereka adalah parti yang kuat dan gagah serta pantang dicabar, oleh yang demikan wajar Umno tarik diri dari bertanding di PRK Dun Penanti. Kelakar tapi tidak pelik juga.

Memandangkan rancangan Hujah TV9 telah diatur, maka terpaksa dibawa masuk Raja Sesumpah yang terlalu banyak jasanya kepada Umno itu. Atas kapasiti apa Raja Sesumpah itu dipanggil? Ketua Cawangan Umno? Ketua Pemuda Cawangan Umno? AJK Bahagian Umno atau Ahli MKT Umno ? Menteri atau Timbalan Menteri jauh sekali. Topik yang hendak dibincangkan adalah melibatkan dasar parti dan kerajaan, maka pelik juga mengapa sebarangan orang dibawa untuk mengulas isu tersebut? Apakah rancangan tersebut bertujuan untuk memperkecilkan Umno? Pada hemat saya, tindakan Husam Musa yang menangguhkan dahulu penyertaan beliau di dalam rancangan tersebut tepat sekali. Biar buku bertemu ruas, dan Husam akan membuang banyak masa melayani Raja Sesumpah yang mempunyai ` lidah bercabang' itu. Raja Sesumpah yang tiada jawatan di dalam Umno itu hanya sesuai berbicara atau bertegang urat di warung-warung kopi sambil kena teh tarik sahaja.

Saya berharap di lain masa, TV9 akan dapat mempertemukan tokoh-tokoh yang hebat di dalam rancangan tersebut. Penonton tidak mahu melihat pencacai-pencacai yang tidak ketahuan berbicara di dalam rancangan berbentuk ilmiah tersebut. Kita masih menunggu bilakah masanya TV9 akan mempertemukan dua tokoh iaitu Najib dan DS Anwar. Mungkin harapan kita ini seperti mengharapkan `kucing bertanduk'. Tetapi, ianya tidak mustahil berlaku sepertimana kita tidak pernah menjangkakan Speaker Dewan boleh `diragut' dan diheret keluar dari Dewan. Tiada yang mustahil di bawah PMR (Perdana Menteri Rakyat).

WFAUZDIN NS
wfauzdin.blogspot.com

Nizar : Zambry kena bubarkan DUN kalau dia anak jantan

IPOH, 26 Mei :-Saya tidak menyalahkan pihak keselamatan, namun mereka diarahkan oleh BN mengarah mereka berkerja untuk BN. Demikain antara ucapan DS. Nizar dalam majlis di Wisma DAP Ipoh malam ini.

Katanya setiap kali PRK, UMNO akan mengarahkan pihak keselamatan berkampung di tempat tersebut, di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang dan Bukit Selambau. Tapi bila UMNO tidak bertanding di Penanti ternyata tidak ada polis di situ. Inilah bukti mereka berkerja untuk UMNO dan BN.

"Menunjukkan wang rakyat dihabiskan untuk BN bukannya untuk menjaga rakyat dan kenteteraman awam." jelasnya.

BN cukup cemburu dengan gabungan pakatan Rakyat dan dia tidak sanggup lihat. Di Perak sebelum ini kita tidak pernah nikmati ke atas beberapa bangsa yang ada di Perak, namun dalam masa kita pakatan Rakyat memerintah kita lahirkan masyarakat Perak yang saling menghormati, toleransi antara satu sama lain. Kata Nizar.

"Kita mahukan cucu cicit kita pada masa akan datang saling menghormati antara bangsa yang ada. itulah yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat. Jika ini berterusan maka tidak ada peluang lagi bagi mereka." katanya.

Saya menjelajah seluruh Perak untuk menjawab tuduhan tidak benar saya adalah boneka.

Makhamah rakyat adalah yang terbaik untuk menyelesai krisis politik di Perak.

"Kalau dia betul-betul anak jantan dia kena mengadap sultan dan mohon dibubarkan DUN." katanya lagi.

Wakil Ketua Kampung failkan saman keatas pemecatan 817 ketua kampung pakatan Rakyat.

Petang tadi ketua-ketua kampung yang mewakili 817 orang ketua kampung Pakatan Rakyat yang diberi notis berhenti pada 16 April yang lepas seperti keputusan yang diambil dalam pertemuan yang diadakan di Taman meru awal bulan ini telah mengfailkan saman kepada pemecatan yang tidak sah tersebut kerana mereka sebenarnya dilantik sehingga tahun 2010 nanti.

Terkini Jam 9.00 pm : Majlis taklimat dan ceramah sedang berlangsung.

Majlis ceramah dan taklimat yang diadakan didalam wisma DAP ditingkat atas sedang berjalan sekarang dengan lancar. majlis dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku.

Majlis yang dipengerusikan oleh YB, Nga Kor Ming. Penceramah pertama ialah Pengerusi DAP Perak, Dato' Ngeh Khor Ham.

Hadir sama dalam majlis pada malam ini ialah DS. Nizar, MP Bukit Mertajam, YB. Ching eng, MP Jelutong, Jeff Ooi dan kebanyakan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat Perak hadir sama.

Terkini 8.30 pm : 2 lagi ditangkap polis.

Tangkapan polis terkini berlaku kepada 2 orang hadir ke wisma DAP Ipoh yang hadir untuk hadir dalam satu taklimat yang akan diadakan di dalam bangunan persendirian parti tersebut.

Seorang darinya adalah ahli majlis perbandaran Taiping, Sdr. Simon Uthaya Kumar a/l Sellaiyah. Dan seorang lagi dikenali sebagai Haridats. Difahamkan mereka berdua telah dibawa ke balai polis yang berdekatan.

Sekitar 30 orang polis masih berkawal dihadapan Wisma DAP.

Inilah malangnya nasib rakyat malaysia, dalam keadaan jenayah masih berleluasa dan banyak masalah rakyat yang lebih penting perlu didahulukan oleh pasukan keselamatan, namun mereka telah menjadi budak surahan pihak yang tidak bertanggungjawab.

Bayangkan dari pagi sehinggalah berita ini ditulis, lebih 30 orang polis masih duduk dihadapan Wisma DAP bersama sekitar 6 kenderaan reswmi polis. Saya tidak tahu apa yang mereka tunggukan. Orang sudah balik mereka tidak balik sampai sekarang.

Blog PRK Manek Urai.

Unit ICT DPPK Kuala Krai, Kelantan memohon jasa baik saya supaya menyebarkan laman blog yang dibina khusus bagi penerangan PRK N41 Manek Urai.

http://prkmanekurai.blogspot.com

email : ictdppkkk@yahoo.com

semua yang tahan dibebas dengan jaminan mulut.

Semua 19 orang yang ditahan dibebaskan sebelum sembahyang asar pada jam 4.30 ptang sebentar tadi dengan jaminan mulut. Kebanyakan mereka yang terlibat sekarang ini berada di Wisma DAP Ipoh.

Semua mereka juga dikehendaki di Mahkamah Majistret di Ipoh pada pukul 8.30 pagi 26 Jun 2009.

Terkini: Mustafa Ali umum senarai akhir calon bertanding

Sumber : Harakahdaily.

KUALA LUMPUR, 26 Mei : - Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Muktamar PAS kali ke-55,Dato' Mustafa Ali telah mengumumkan senarai akhir calon yang akan bertanding bagi jawatan dalam PAS diperingkat Pusat dan Dewan-dewan.

Pengumuman itu dibuat di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut oleh Mustafa pada 26 Mei.Turut serta ialah ahli jawatankuasa pemilih, Mohammad Diah dan Khairul Anwar Mat Zuki.

Mustafa menyifatkan pertandingan kali ini akan hebat di peringkat AJK PAS Pusat yang mana seramai 54 orang calon akan bertanding bagi mengisi 18 kekosongan.

Beliau berkata, pertandingan AJK PAS Pusat dilihat 'fight' berikutan nama-nama yang menawarkan diri sangat popular dan juga mereka yang memegang jawatan itu sebelum ini.

Di peringkat dewan pemilihan akan berjalan ketikadewan-dewan bermuktamar, dan di peringkat pusat juga semasa muktamar yang akan bermula 4 Jun 2009.

Keputusan katanya bakal diumumkan secepat mungkin.

Berikut adalah senarai penuh nama-cama calon di peringkat pusat dan dewan-dewan:

Jawatankuasa PAS Pusat sesi 2009/2011

PENGERUSI TETAP

1. Abu Kasim Bin Abdullah, Ustaz Haji

TIMBALAN PENGERUSI TETAP

1. Hussin Bin Haji Ismail, Haji
2. Ishak Bin Surin, Haji
3. Tengku Puji Bin Tengku Abd Hamid, Hj

PRESIDEN

1. Abdul Hadi Hj Awang , YB Dato� Seri Tuan Guru Haji

TIMBALAN PRESIDEN

1. Husam Musa, YB Dato� Haji
2. Mohamad Sabu, Haji
3. Nasharudin Mat Isa, YB Ustaz Haji

NAIB PRESIDEN

1. Mahfuz Omar, YB Dato' Haji
2. Mujahid Yusof Rawa , YB Dr.
3. Nik Mohd Amar Nik Abdullah, YB Dato' Ustaz �
4. Salahuddin Ayub, YB
5. Tuan Ibrahim Tuan Man, Dato� Ustaz

AHLI JAWATANKUASA KERJA

1. Ab Ghani Abdul Rahman, Ustaz Haji
2. Abdul Ghani Samsudin, Ustaz Haji
3. Abdul Halim Abdul Rahman, YB Dato� Ustaz Haji
4. Mohd Abdul Wahid Endut, YB Hj
5. Abu Bakar Chik, Dato� Ustaz Haji
6. Ahmad Sabki Yusof ,
7. Ahmad Rusli Ibrahim , YB Dato'
8. Aiman Athirah al-Jundi, Sdri
9. Amiruddin Hamzah, YB Dato' Ir.
10. Anuar Tan Abdullah, YB Dato� Haji
11. Asmuni Awi, Haji
12. Azizah Khatib Mat, Ustazah Hajjah
13. Azizan Abd Razak, YAB Dato� Seri Ustaz
14. Azman Shapawi Abd Rani, Ustaz
15. Dzulkefly Ahmad, YB Dr.
16. Halimah Ali, YB Dr. Hjh
17. Hamzah Abdullah , Hj
18. Hamzah Jaaffar, Dr
19. Hasan @ Abd Rahman Abd Razak, Ust
20. Hasan Mohd Ali , YB Dato' Dr Hj
21. Hashim Jasin, YB Ustaz Haji
22. Idris Haji Ahmad, Ustaz Haji
23. Iskandar Abdul Samad, YB Ir
24. Kamarudin Jaffar , YB Dato�
25. Khalid Abd Samad, YB
26. Khalil Idham Lim, YB Drs.
27. Lo� Lo� Haji Mohamad Ghazali, YB Dr.
28. Mahfodz Mohamed, Dato� Dr. Haji
29. Mazlan Aliman, Sdr
30. Mariam Abdul Rashid, Hjh
31. Misbahul Munir Masduki,
32. Mohamad Taufek Abdul Ghani, YB
33. Mohamad Nizar Jamaluddin, YAB Dato' Seri Ir
34. Mohamad Noor Mohamad, Haji
35. Mohamed Hanipa Maidin, Sdr
36. Mohd Anuar Tahir, Hj
37. Mohd Apandi Mohamed, Hj
38. Mohd Hatta Md Ramli, YB Dr. Haji
39. Mujahid Yusof Rawa, YB Dr.
40. Mumtaz Md Nawi, YB
41. Nik Mohd Amar Nik Abdullah, YB Ustaz �
42. Nik Muhammad Zawawi Salleh, Ustaz Haji
43. Omar Mohamed, YB Dato'
44. Osman Sabran, Dr.
45. Saari Sungib , YB
46. Shafie Abu Bakar, YB Dr
47. Siti Mariah Mahmud, YB Dr. Hajjah
48. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, YB Dr.
49. Taib Azamudden Md Taib, YB Ustaz Haji
50. Takiyuddin Hassan, YB Dato�
51. Tuan Ibrahim Tuan Man, Dato� Ustaz
52. Wan Abd Rahim Wan Abdullah, YB Dato'
53. Wan Hasrina Bt Wan Hassan, Hjh
54. Zulkefly Mohamad Omar, Hj

PEMERIKSA KIRA-KIRA

1. Mohd Rashidi Bin Hassan
2. Musaniff Abd Rahman

Dewan Ulama PAS Pusat

PENGERUSI TETAP

1. Hamdan Mohamad, Ustaz Hj

TIMBALAN PENGERUSI TETAP

1. Abd Manaf Othman, Ustaz

KETUA

1. Harun Taib, YB Dato� Ustaz Haji

TIMBALAN KETUA

1. Ahmad Yaakob, YB Dato'

NAIB KETUA

1. Mahfodz Mohamed, Dato� Dr

AHLI JAWATANKUASA KERJA DEWAN

1. Abdullah Abd Razak, Ustaz
2. Abdullah Husin, Ustaz
3. Abdul Ghani Samsudin, Ustaz
4. Abu Bakar Abdullah, Ustaz
5. Azhari Yakob, Dr Ustaz
6. Azizan Mohd Desa, Ustaz
7. Hasan Mohamad, Dato� Ustaz
8. Hassan Alias, Ustaz
9. Husin Awang , Dato� Ustaz
10. Ismail Noh, Ustaz
11. Jaliluddin Haji Abdul Wahid, Ustaz
12. Khirul Muntanazar Ismail, Ustaz
13. Md Suaid Din, Ustaz
14. Mohd Zain Abdul Rahman, Ustaz
15. Mokhtar Senik, Ustaz
16. Muhammad Daud Iraqi, Dato� Ustaz
17. Muhammad Mustafa, YB Ustaz
18. Nik Mohd Zawawi Salleh, Ustaz Haji
19. Salleh Sani Haji Harun, Ustaz
20. Taib Azamuddin Md Taib, YB Ustaz
21. Zulkarnain Abidin, Ustaz

PEMERIKSA KIRA-KIRA

1. Ibrahim Omar, Hj
2. Md Isa Jantan
3. Mohamad Noor Hj Zain

Dewan Muslimat PAS Pusat

PENGERUSI TETAP

1. Noraini Hussin
2. Nor Hashimah Deraman

TIMBALAN PENGERUSI TETAP

1. Faizah Ismail
2. Wan Hamidani Wan Ahmad

KETUA

1. Asiah Ali, Dr Ustazah
2. Nuridah Mohd Salleh, Ustazah

TIMBALAN KETUA

1. Siti Zailah Mohd Yusoff, YB.
2. Wan Hasrina Wan Hassan, Hajjah

NAIB KETUA

1. Mumtaz Md Nawi, YB.

AHLI JAWATANKUASA KERJA

1. Aiman Athirah Al Jundi
2. Amizan Baharuddin
3. Azizah Khatib Mat, Ustazah
4. Fatimah Wan Teh
5. Fatimah @ Zainab Ibrahim, To' Puan
6. Halimah Ali, YB. Dr.
7. Khadijah Mahmud
8. Kintan Osman
9. Mastura Hj Mohamad
10. Madznah Talib
11. Najihatussalehah Ahmad, Dr.
12. Norhayati Bachok
13. Norhanim Ismail
14. Nurul Huda Yusof Rawa
15. Salamiah Mohd Nor
16. Rosiah Salleh, Ustazah
17. Rosni Adam, Dr.
18. Salbiah Abd Wahab
19. Siti Mariah Mahmud, YB. Dr.
20. Siti Mariam Othman
21. Wan Ubaidah Omar, YB.
22. Wardatul Jannah As Sofea
23. Zaroni Othman

PEMERIKSA KIRA-KIRA

1. Basmatul 'Uyun Yusof
2. Wan Hasna Wan Ismail


Dewan Pemuda PAS Pusat

PENGERUSI TETAP

1. Misbahul Munir Masduki, Ustaz

TIMBALAN PENGERUSI TETAP

1. Aris Awang

KETUA

1. Nasrudin Hassan, Ustaz

TIMBALAN KETUA

1. Azman Shapawi Abd Rani, Ustaz

NAIB KETUA

1. Ahmad Sabki Yusof

AHLI JAWATANKUASA KERJA DEWAN

1. Abdullah Abdul Karim
2. Adly Zahari
3. Ahmad Baihaki Atiqullah, YB Ustaz
4. Ahmad Izzat Shauki, YB Ustaz
5. Firdaus Masod
6. Herman Samsudeen
7. Kamal Ashaari, Ustaz
8. Kamaruzaman Mohamad
9. Khairul Faizi Ahmad Kamil
10. Mohd Adram Bin Musa
11. Mohd Firdaus Jaafar, YB
12. Mohd Nazri Chik Zain , Ustaz Hj
13. Mohd Sany Hamzan
14. Mohd Sufian Ibrahim
15. Nasir Zakaria,YB Ustaz
16. Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz, Ustaz
17. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob
18. Riduan Mad Nor, Ustaz
19. Rosli Allani Abd Kadir, Dr
20. Suhaizan Kaiat
21. Wan Sukairi Wan Abdullah
22. Mohd Yusni Mat Piah
23. Zuraidin Abdullah

PEMERIKSA KIRA-KIRA
1. Jamel Saring
2. Muzammil Hafiz . Harakahdaily.

Majlis berbuka di Pejabat PAS Ipoh hanya pada Khamis ini.

Pihak badan Perhubungan PAS hanya akan menyediakan jamuan untuk berbuka pada hari terakhir puasa sunat iaitu pada hari Khamis ini, demikian seperti yang dimaklumkan oleh Ketua Penerangan PAS Negeri, Ust. Misbahul Munir Hj. Masduki.

Kenyataannya dikeluarkan untuk mengelakkan kekeliruan pengumuman sebelumnya yang mengatakan ianya disediakan sebanyak 3 hari berturut-turut bermula hari ini..

Gambar ADUN Titi Serong.

Berada dihadapan IPD Ipoh memberi sokongan kepada yang ditahan.

Sibuk menghantar SMS dan MMS kepada PA di pejabat untuk menerbitkan berita terkini untuk tatapan pengunjung Blog Cina Islam.

Koleksi Jurugambar Cina Islam.

DS. Nizar mewakili Pakatan Rakyat menerima sekeping cek RM 200,000 untuk pakatan Rakyat Perak.

Berbincang sesuatu dengan Dato' Ngeh.

Ketibaan DS. Nizar disambut oleh para penyokong Pakatan.

Dato' Ngeh dikerumuni oleh para wartawan.

Selamatkan Demokrasi..

DS. Nizar bersama ADUN dan pimpinan Pakatan Rakyat lain bersama kain rentang "selamatkan demokrasi" dihadapan Wisma DAP selepas pelancaran Pusasa Sunat dan Mogok lapat.

Gambar dan peristiwa di IPK Ipoh.

Laporan polis pada jam 12.45 minit oleh Pengerusi DAP Perak, Dato' Ngeh Khoo Ham.

Dato Ngeh sedang memberikan kenyataannya kepada rakan media selepas selesai membuat laporan polis tepat pada waktu azan dikumandangkan dimesjid negeri yang terletak berhadapan dengan IPK Ipoh. Dia menjelaskan penangkapan yang dilakukan adalah menyalahi prosuder dan undang-undang.

Mereka tidak dibenarkan menunggu di dalam kawasan pagar IPK tetapi di luar pagar, apa alasannya saya pun tidak pasti.

Antara penyokong Pakatan Rakyat yang berada di hadapan IPK Ipoh menunggu yang ditangkap dilepaskan.

Lagi gambar-gambar peristiwa tangkapan.

Kenderaan kedua mula bergerak ke IPK Ipoh.

Mereka mula dibawa ke IPK Ipoh dengan dua kenderaan Black Maria.

Mereka dibawa ke kenderaan polis.

Tangkapan lebih ramai dilakukan kepada ADUN Pakatan termasuk dua adun wanita dari DAP, Leong Mee Ming(Jalong), Lim Phek Her(Menglembu).

Gambar peristiwa penangkapan ADUN Pakatan.

Mereka yang ditangkap dibawa dengan kasar ke kenderaan polis berdekatan.

Tangkapan dibuat keatas Speaker Sivakumar, YB. Kula dan beberapa orang yang lain.

Semuanya polis berpakaian seragam atau tidak.

Dato Ngeh sedang berbincang dengan Polis Glen , glen mengarahkan semua bersurai dengan alasan tidak ada permit.

Polis mula berkumpul di hadapan pintu masuk wisma DAP bila acara pelancaran habis dilakukan diatas wisama DAP.

Nasruddin Tantawi dipilih Ketua Pemuda PAS, lima tanding Naib Presiden

KUALA LUMPUR, 26 Mei : - Tiga jawatan utama Dewan Pemuda PAS Pusat hari ini menyaksikan masing-masing calon menang tanpa bertanding.

Dengan ini, Ustaz Nasruddin Tantawi dipilih sebagai Ketua Pemuda PAS yang sah manakala jawatan timbalannya disandang oleh Azman Safawi dan Naib Ketua Pemudanya ialah Sabki Yusof.

Selain itu, calon-calon yang bertanding bagi jawatan Naib Presiden PAS ialah seramai lima orang iaitu Dato' Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub, Tuan Ibrahim Tuan Man, Dr Mujahid Rawa dan Nik Amar Nik Abdullah.

Lain-lain keputusan rasmi menyusul kemudian. Harakahdaily

Jumlah tangkapan keseluruhan 19 orang, Semua mereka di IPK Ipoh sedang disoal siasat

Jumlah tangkapan keseluruhan termasuk pekerja syarikat event yang ditangkap awal pagi seramai 5 orang , dicampur dengan jumlah tangkapan jam 11.00 lebih tadi seramai 14 orang. Jadi jumlah keseluruhan yang ditangkap ialah 19 orang semuanya.

Semua sekarang ini berada di IPK Ipoh di soal siasat. Saya menemuai ADUN Sungkai Sivanesan sebentar tadi dan dia memaklumkan dia telah cuba memohon dan merayu kepada pengawal pintu masuk IPK Ipoh untuk masuk menghantar ubat kepada Ahli Parlimen Ipoh Barat,Kulsegaran namun tidak dibenarkan.

Difahamkan YB. Kula sejak beberapa hari ini mengalami masalah kesihatan. bayangkan untuk masuk menghantar ubat juga tidak dibenarkan.

Besar kemungkinan mereka baru akan dilepaskan pada malam ini setelah mereka disoal siasat semuanya.

Koleksi Gambar Program Puasa Sunat dan Mogok Lapar

Polis berkumpul untuk apa? Polis bernama Glen memaklumkan perhimpunan tidak ada permit, dia bagi amaran sila bersurai, kalau tidak kami akan bertindak.

DS.Nizar ditemuramah selepas Program

Hidup Pakatan Rakyat, RM 200, 000.00 didermakan untuk perjuangan
rakyat Perak, Bubarkan DUN!.

Jurutera bersara, EN.Koon Yew Yin menyumbang RM 200, 000.00
tanda sokongan kepada Pakatan Rakyat Perak.

Jurutera bersara LAP.

Dato'. Ngeh meletakkan lilitan bubarkan DUN dan
gelang kuning kepada DS.Nizar tanda bermulanya Program.


Polis masih tidak beredar dari kawasan Wisma DAP.

Kebanyakan polis masih berada di kawasan sekitar wisma DAP dan persimpangan jalan sekitar wisma DAP pada ketika ini.

Suasana sekarang nampak agak lengang setelah berlaku dua kelompok yang ditangkap sekitar jam 11.30 pagi tadi.

Terkini : Jumlah kena tangkap 14 orang semuanya.

Setakat ini saya dapat mengesahkan seramai 14 orang ditangkap termasuk disana ahli parlimen Ipoh Barat, 7 ADUN Pakatan Rakyat dan 6 orang yang lain.

Sebentar tadi mereka telah dibawa ke IPK Ipoh dan saya tidak dapat lagi menerima berita terkini mengenai kedudukan mereka.

DS. Nizar dalam perjalanan ke Program sampaikan sumbangan di Kg. Tawas.

DS. Nizar saya sahkan daripada pembantu khasnya, sdr. Amran Harun sebentar tadi dalam keadaan selamat dan mereka menuju ke Kg. Tawas kerana difahamkan terdapat program menyampaikan sumbangan kepada kanak-kanak istemewa pada hari ini.

Program tersebut adalah penerusan dari dasar kebajikan kerajaan pakatan Rakyat Perak sebelum dari ini.

Mereka ditangkap tanpa usul periksa

Saya mendapati dari beberapa maklumat yang diperolihi, mereka yang ditangkap antaranya ahli yang berhormat ada yang dalam perjalanan ke kereta masing-masing dan sedang bersiap untuk ke mahkamah Tinggi kerana Pakatan Rakyat ingin mengfailkan kes Ketua kampung dipecat yang pada awalnya direncanakan pada jam 11.00 pagi.Suasana masih tegang

Keadaan di sekitar Wisma DAP masih dalam keadaan tegang dengan suasana tangkapan Ahli-Ahli Yang Berhormat dan penyokongnya sebentar tadi.

Pihak Majlis Bandaraya Ipoh juga kelihatan membuka khemah yang dipasang oleh pihak penganjur untuk program tetapi sejak awl tadi penggunaan khemah ini telah dilarang.

Pihak Polis dan orang ramai juga masih berkeliaran semasa ini

Semua yang ditangkap dibawa ke balai

Setakat ini saya mengesahkan 7 orang ADUN PR Perak Perak dan seorang Ahli Parlimen ditangkap dan mereka sebentar tadi telah dibawa dengan trak ke balai polis yang masih belum dapat disahkan setakat ini.

Selain itu saya menyaksikan hampir 10 orang awam yang lain juga ditangkap kerana didakwa melakukan perhimpunan tanpa permit


TERKINI: 5 ADUN PR ditangkap lagi

ADUN Teja, YB. Chan Lih Kang, ADUN Menglembu,YB Lim Phek Her, ADUN Jalon, YB.Leong Mee Ming, ADUN Pasir Pinji, YB.Thomas SU dan ADUN Simpang Pulai, YB.Chang MIng dan sekurang-kurangnya 3 orang awam lain baru sahaja ditangkap polis sebentar tadi.


TERKINI: 3 Di tangkap sebentar tadi, semua Ahli Yang Berhormat

Sebentar tadi 3 orang telah ditangkap. Mereka adalah Speaker DUN Perak Pakatan Rakyat, V.Sivakumar, Ahli Parlimen, Ipoh Barat, YB.Kulasegaran dan ADUN Malim Nawar, YB.Khesvinder Singh. Mereka sekarang dibawa ke trak Polis dan belum lagi dibawa ke mana-mana balai polis.


TERKINI:Polis cuba meleraikan Perhimpunan

Pada masa ini, suasana yang agak tegang di hadapan Wisma DAP bila polis cuba memberi amaran supaya semua bersurai dengan alasan tidak ada permit.

Beberapa orang Pimpinan DAP termasuk Dato'Ngeh cuba berbincang dengan pihak polis.

Saya menjangkakan lebih 100 orang pasukan keselamatan berpakaian seragam sedang berkumpul di sekitar bangunan DAP sekarang ini.


Ucapan MB Rakyat Perak

Mahkamah adalah bukan penyelesai masalah, dia boleh menafsirkan undang-undang tapi rakyatlah yang terbaik untuk menyelesaikan masalah di Perak.

Saya mengalakkan orang Islam berpuasa kerana hari ini 1 Jamadil Akhir yang disunatkan dalam Islam, diiringkan dengan solat Hajat dan berdoa.Mudah-mudahan dibuka hati kepada mereka yang berkenaan dan diberikan kepada mereka.

Pada masa ini banyak perkara tidak boleh dibuat. Saya mempunyai hubungan yang baik dengan semua orang, namun pagi ini saya dilarang untuk bersalam.

Hari ini macam-macam tidak boleh termasuk main belon.

Di Penanti aman kerana BN tidak bertanding, pagi ini kami dihalang untuk berkumpul dan berucap.

Saya rakamkan ucapan terima kasih kepada rakan media, NGO dan semua pihak dalam membantu program kerajaan Pakatan Rakyat.

Saya mengalu-alukan sesiapa ikut serta berdasarkan kemampuan masing-masing dan budaya serta agama sendiri.

Generasi akan datang akan menyaksikan apa yang dilakukan oleh tuan-tuan.

Saya mohon rakan media melaporkan berita secara baik dan akan dipertanggungjawabkan dengan apa yang dilakukan. Kita ada sikap terbuka dengan rakan media.

dengan Kalimah nasrunminallah wafathun qarrib, saya merasmikan Program Puasa Sunat dan Mogok Lapar.


Dato Ngeh, BN mengamalkan Double Standard

Pengerusi DAP PErak kedsal dengan tindakan pihak POlis yang double standard dalam bertindak. Misalnya, kata beliau bila ada petugas Pakatan Rakyat menayangkan CD Sidang DUN kita ditangkap. Sebaliknya BN bertindak dengan mencetak 50, 000 keping CD tanpa apa-apa tindakan oleh polis.

Beliau juga berharap BN dan pihak Istana menghormati kehendak rakyat supaya dibubarkan DUN.


Bubar DUN Penyelesai Kemelut di Perak

Speaker Perak, V Sivakumar menyatakan tidak ada langkah yang terbaik untuk menyelesaikan kemelut politik di Perak hari ini.

TERKINI:Pelancaran Program dan Sidang Akhbar dibuat dalam Wisma DAP

DS.Nizar berucap merasmikan Program Puasa dan Mogok Lapar.

Dato' Ngeh sedang berucap, " saya kesal dengan Malaysia yang semacam menjadi negara polis"


Sekarang ini sedang berlangsung Majlis Perasmian Program Puasa Sunat dan Mogok Lapar yang diadakan di dalam Wisma DAP dengan dipengerusikan oleh ADUN Canning, YB Wong Kar Woh.

Majlis dimulai oleh taklimat ringkas Pengerusi yang mengesahkan 5 orang ditangkap pagi tadi, sebuah belon besar untuk pelancaran turut dirampas oleh polis.Dr.Lee Boon Chye, Ahli Parlimen Gopeng sedang berucap, "saya kesal dengan slogan Malaysia Boleh, dalam keadaan kita tidak boleh melakukan sesuatu termasuk Mogok Lapar"

Speaker Sivakumar sedang menyampaikan ucapan

Dato Ngeh sedang berbincang dengan polis mengenai khemah yang tidak dibenarkan untuk digunakan dalam program ini.

Apakah salah dengan khemah yang satu ini, kami tidak dibenarkan mengadakan program di bawah khemah ini.

Kenderaan polis di hadapan Wisma DAP

Polis menawan khemah yang kami pasang


Kedai di bawah Wisma penuh dengan pelanggan, kebanyakan yang saya rasa adalah pegawai keselamatan

DS. Nizar sampai di Wisma DAP

sidang Media akan bermula bila-bila masa


Nizar dikerumuni wartawan


Kehadiran DS Nizar mendapat perhatian rakan media

Sebentar tadi, DS. Nizar sampai disambut dengan laungan takbir dan kata-kata 'hidup Nizar'.

Beliau bergerak masuk ke dalam khemah yang masih belum dibuka dan dikerumuni oleh wartawan


TERKINI: Khemah diarah buka oleh pihak polis

Pihak polis memaklumkan sebentar tadi, mengarahkan supaya dibuka khemah yang telah siap dipasang di hadapan Wisma DAP.

Pada masa ini masih berlaku perbincangan dengan pihak keselamatan mengenai cuma satu khemah yang dipasang itu.

Dato; Ngeh sedang meneruskan perbincangan


TERKINI 10.00 am: Sekitar 100 orang lebih polis berada di sekitar wisma DAP

IPOH: Saya mendapati sekitar lebih 100 orang polis berada di sekitar wisma DAP pada masa ini, kebanyakan mereka berpakaian seragam dan saya tidak menafikan kebanyakan mereka juga berpakaian biasa untuk mengelirukan orang ramai.


5 yang ditangkap adalah pekerja yang mengendalikan majlis pagi ini.

Khemah-khemah yang dipasang telah di duduki oleh sebahagian besar FRU dan polis dan sebahagian dari mereka menaiki kembali kenderaan polis kembali dalam keadaan cuaca hujan sedikit sebentar tadi.

Maklumat dari pejabat DAP sebentar tadi memaklumkan pihak FRU masih membenarkan orang ramai menghampiri Wisma DAP namun kami dilarang dari meneruskan program yang direncanakan pada pagi ini diperkarangan Wisma DAP di Medan Istana Ipoh itu.

Selain itu 5 orang yang ditangkap adalah dari syarikat event yang ditugaskan mengendalikan majlis perasmian pada pagi ini. Saya masih tidak dapat mengesahkan ke balai polis mana mereka telah dibawa.

Cuaca mendung tapi terasa panas

Cuaca mendung tetapi terasa bahang panasnya mewarnai program pelancaran puasa sunat dan mogok lapar yang dijadualkan pagi ini. Keadaan juga sedikit berjerubu.

Saya masih dalam perjalanan ke Ipoh siap dengan set pakaian hitam seperti yang diarahkan. Tiak tahu adakah saya dapat menghampiri tempat program yang dimaklumkan telahpun dikepung oleh FRU .

TERKINI 9.00 AM : 5 orang ditangkap di depan Wisma DAP Ipoh

Saya dalam perjalanan ke tempat pelancaran puasa sunat dan mogok lapar yang akan diadakan di hadapan wisma DAP Ipoh jam 10.00 pagi ini.

Namun mengejutkan, dimaklumkan tadi kepada saya, FRU mula turun menganggu program tersebut dan sehingga ini saya mendapat maklumat seramai 5 orang yang hadir telah ditangkap oleh pasukan keselamatan.