17 Januari 2014

Meniti usia 83 tahun Mursyidul Am

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
MINGGU lepas, Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat genap 83 tahun. Beliau lahir pada tanggal 10 Januari 1931. Suatu usia yang membuktikan Tuan Guru (mesra dipanggil Tok Guru) seorang cukup berilmu dan berpengalaman.

Diyakini lebih sepertiga hayatnya dihabiskan untuk menimba ilmu di dalam  negeri (1937-1952) dan luar negeri (1952-1964). Bermakna dua pertiga lagi (1964 hingga sekarang), hidupnya dalam medan perjuangan Islam––politik dan dakwah.

Barang naik: Kenyataan Khairy sangat mengecewakan

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Kenyataan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar semalam tentang kenaikan kos barang naik seperti sayuran, ikan dan buah-buahan kerana cuaca buruk adalah sangat mengecewakan.


 “Sekali lagi Khairy, yang awal menunjukkan kerunsingan tentang kenaikan barang, berpatah balik untuk menyokong tindakan bossnya,” kata Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS, Dr Dzulkefly Ahmad kepada Harakahdaily.

Tak mandi 60 tahun

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
FARS - IRAN. Seorang lelaki warga Iran dipercayai tidak pernah mandi sejak 60 tahun lalu kerana percaya ‘kebersihan itu sebagai punca penyakit’.


Haji, 80, dari Dejgah, berang jika beliau terkena air.
Keadaan itu menyebabkan kulitnya menyamai warna tanah dan berkerak.

6,000 tiket 'tahun lalu' sah

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
Kuantan: Kira-kira 6,000 tiket yang dibeli peminat bola sepak Pahang tertera cetakan perlawanan pada tarikh 17 Januari 2013, tetapi aksi sebenar sumbangsih – Piala Sultan Ahmad Shah berlangsung di Stadium Darul Makmur, malam ini. 

Apa pun pemilik tiket terbabit tidak perlu bimbang kerana mereka masih boleh memasuki stadium, malam ini untuk menyaksikan perlawanan antara juara Piala Malaysia, Pahang dan juara Liga Super, Lions XII. 

PAS Sabah selesai perlantikan jawatankuasa

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
KOTA KINABALU: Badan Perhubungan PAS Negeri Sabah selesai membuat perlantikan bagi jawatankuasa parti negeri itu bagi sesi 2013-2015.


Perlantikan tersebut dibuat pada satu mesyuarat di sini pada 11 Januari lalu.

Nyaris ditipu lelaki menyamar 'Imam Besar Makkah'

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
Batu Pahat: Seorang ahli perniagaan nyaris kerugian RM550,000 kepada tiga lelaki Afrika termasuk seorang mengaku 'Imam Besar Makkah' yang menawarkan doa untuk menjadikannya jutawan. 


Suspek berlagak alim selain berkomunikasi menggunakan bahasa Inggeris dan Melayu, dikata menjadikan masjid lokasi mencari mangsa yang dipujuk dengan kata-kata manis.

Referendum Mesir hambar, kudeta didakwa menipu

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
KAHERAH: Ikhwan Muslimin semalam membuat kenyataan menolak keputusan pungutan suara bagi meminda perlembagaan negara itu.


Mereka melalui Gabungan Kerjasama Kebangsaan Bagi Menentang Rampasan Kuasa, berkata pihaknya tidak akan mengiktiraf apa-apa keputusan berkaitan sepertimana tindakan-tindakan yang dilakukan oleh kudeta sebelum ini kerana menganggap kerajaan Mesir hari ini tidak sah.

Pengurus Besar, SU PKNS akan dipanggil - Khalid

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
SHAH ALAM: Kerajaan Negeri akan memanggil Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Setiausahanya bagi memberi keterangan berhubung isu keahlian dan pengguguran seorang ahli lembaganya.


Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam satu kenyataan ringkasnya berkata beliau dan barisan Exco terikat kepada Enakmen PKNS dan mempunyai tanggungjawab untuk memperbetulkan sebarang kecacatan atau kesilapan yang berkaitan dengan perkara ini.

"Sayapun makan kangkung" – Najib

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau telah mengarahkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) supaya lebih tegas terhadap peniaga yang menaikkan harga barang sesuka hati.

               
Perdana Menteri berkata ia bagi memastikan peniaga lebih beretika dalam menjalankan aktiviti perniagaan, sekali gus membantu rakyat.

SKMM akui tak sekat laporan BBC

15 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tidak pernah menghalang atau mengarahkan mana-mana pembekal perkhidmatan Internet supaya menyekat laporan dalam talian British Broadcasting Corporation (BBC).

               
Pengarah Kanan Komunikasi Strategik SKMM Sheikh Raffie Abdul Rahman berkata berdasarkan penilaian awal suruhanjaya itu, laporan berkenaan boleh diakses pengguna Internet.