02 Mei 2008

Jangan meminta jawatan

“Demi Allah, sesungguhnya kami tidak akan mengangkat seseorang memegang suatu jawatan kerana ia memintanya atau rakus terhadapnya” (HR. Bukhari dan Muslim).

Sabda Nabi tersebut sering tidak dipedulikan oleh kebanyakan orang muslim di zaman ini. Pastinya kebanyakan orang memintanya dengan berbagai cara, meskipun kemampuannya jauh dari cukup untuk memegang jawatan tersebut. Mengapa demikian sikap melampau sebahagian kita melanggar suatu larangan Rasulullah SAW itu?


Umumnya difahami bahwa jawatan adalah “kendaraan” untuk mencari berbagai kemewahan dunia bagi diri sendiri dan kelompoknya. Antara lain, untuk mencari kemewahan harta benda, kebangaan, dan lain-lain. Dengan kata lain, ketika hasrat untuk mencari kemewahan dunia sudah begitu meluap-luap, kita menjadi lupa diri. Kita lupa bahwa diri kita adalah seorang muslim yang memiliki batas-batas dalam bertindak, seperti larangan meminta jabatan.

Berbeza dengan Nabi Yusuf di masanya, beliau meminta jawatan di Mesir pada waktu itu kerana ingin menyelamatkan orang ramai dan negaranya. Beliau juga pandai melaksanakan amanah dan memiliki keahlian yang tinggi di bidang itu. Terbukti sesudah itu, Mesir mampu mengatasi krisis bahan makanan selama bertahun-tahun.

Sebaliknya di negeri kita lain pula keadaannya, pemegang jawatan adalah sebahagian dari penyebab berlakunya masaalah dan krisis. Terbukti kebanyakan mereka adalah yang menjadi "serigala" yang amat ganas dengan menganggap jawatan adalah peluang untuk mengayakan diri sendiri dan orang disekeliling. Maka berlakulah penyeleweng, rasuah, pilih kasih, penindasan dan sebagainya.

MB Perak pertahankan tindakan yang diambil

IPOH, 1 Mei :- Menteri Besar Perak hari ini mempertahankan tindakan mengarah pertukaran serta merta Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (Jaip), Dato' Jamry Sury dengan alasan ia hak dan dasar yang diperjuangkan kerajaan selaras manifesto Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum lalu.

Bernama yang dipetik Buletinonline melaporkan Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, kerajaan negeri tidak mahu diheret lebih jauh ke dalam isu pertukaran terbabit, malah bukan menjadi dasar kerajaan negeri untuk mendedahkan sikap sesetengah pegawai yang bertindak menimbulkan perkara meragukan.

"Bagaimanapun kerajaan negeri terpaksa mempertahankan hak dan dasar yang diperjuangkan sepertimana yang disuarakan melalui manifesto Pakatan Rakyat pada pilihan raya lalu. "Sikap tidak menghormati pendirian kerajaan oleh kakitangan awam sememangnya satu sikap yang tidak profesional, sedangkan semuanya termaktub dan ditentukan oleh Allah SWT," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Beliau turut memaklumkan bahawa kedudukan Jamry adalah berstatus penempatan secara pentadbiran sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) Gred Utama C (Pinjaman).
"Jadi dalam ertikata sebenarnya dipulangkan ke jabatan asalnya.

"Bersesuaian dengan statusnya dipinjamkan ke jabatan berkenaan (Jaip) dan yang meminjamkannya ialah kerajaan negeri terdahulu. Oleh itu, setiap sesuatu yang dipinjam eloklah dipulangkan, apatah lagi sudah tiga tahun beliau dipinjamkan.

"Pertukaran Jamry ke jabatan asalnya adalah tanpa menjejaskan apa-apa yang sepatutnya diperolehi dan sesuai dengan kelayakannya," katanya.

Mohammad Nizar berkata, kerajaan negeri memberi tempoh yang panjang iaitu 40 hari untuk Jamry menyesuaikan diri dan bekerjasama.

"Tempoh 24 jam sepertimana digambarkan itu hanyalah satu proses prosedur. "Beliau juga bukan dinafikan segala hak atas urusan pemindahan itu. Persoalan sewajarnya ialah apakah beliau mengalami apa-apa kerugian daripada arahan itu pastinya tidak.

"Persoalan kedua, kenapa hal ini dijadikan isu... kerana sebelum ini pun ada pegawai kanan kerajaan ditukarkan dari satu lokasi ke satu lokasi tanpa pengetahuan kerajaan negeri (walaupun ia patut dimaklumkan) tetapi tidak pula menjadi isu," katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri hanya membetulkan kredibiliti pentadbiran jabatan berkenaan dan mengucapkan terima kasih di atas perkhidmatan beliau selama memegang jawatan itu.
http://www.harakahdaily.net/