19 Mac 2010

Setelah politikkan Tahun Baru Cina, kini Zambry politikan pula Bahasa Mandarin.

2 Rabiulakhir 1431H.

Bulan lepas saya mengeluarkan kenyataan bagaimana Zambry telah mempolitikkan Tahun Baru Cina dan rasa terkejut dengan tindakan MB mahkamah Perak yang mendahului zaman dengan mengadakan sambutan Hari Raya Cina di kediaman rasmi MB Perak di Ipoh . Terkejut orang Cina seantaro dunia bila seorang yang mengaku Melayu mengadakan sambutan Hari raya Cina.

Saya mengatakan dia sangat menggelabah dan cuba menarik sokongan orang Cina demi mempertahankan kerajaan haram yang disahkan oleh mahkamah. Begitulah Zambry yang sekali lagi mempolitikkan hak bangsa lain dengan kali ini mempolitikkan Bahasa Mandarin demi politik sempitnya.

Belajar Bahasa Mandarin sesuaru yang mudah dan boleh dipermain-mainkan dengan sekadar memaparkan berita sebesar-besarnya di Akhbar Cina, namun ia memerlukan sesungguhan dan kesanggupan yang bukan sekadar gimik politik murahan yang telah dilakukan oleh Zambry dengan Exconya.

Pengalaman saya melalui proses pembelajaran bahasa itu selama 2 tahun di Jinan University , China menyakinkan saya bahawa belajar Bahasa Mandarin tidak semudah yang Zambry sangkakan.

Sebelum itu saya ingin tanyakan kepada beliau, kenapakah kalau ingin mengusai Bahasa Mandarin , bagaimana pula dengan Bahasa Tamil. Adakah selepas ini Zambry akan ke Sekolah Tamil pula bagi mengambil hati kaum India.

Nampak sangat UMNO sudah tidak ada modal lagi untuk mengambil hati orang Cina dan India yang sudah sangat jauh dengan BN. Terutamnya kaum Cina yang telah mencapai tahap 80 pratus lebih memberikan sokongan kepada Pakatan Rakyat. itulah isu yang sebenarnya.

Sebenarnya Pakatan Rakyatlah yang benar-benar telah berjaya menawan hari kaum Cina dan India dengan dasar-dasar keterbukaan, kebajikan dan penyelsaian pelbagai masalah kaum itu selama 10 bulan lebih meneraju Kerajaan Perak. Dengan teras pemerintaan yang berpaksikan dengan prinsip Keadilan, Amanah, Ketelusan, Wibawa dan Kebajikan ianya telah membuktikan bahawa Pakatan Rakyat telah membawa politik baru yang membawa sesejahteraan dan kemakmuran untuk Perak.

Semua perkara yang pernah dilakukan oleh BN sebelum itu dalam soal pembangunan Infrastruktur mampu kita jana dan lakukan dan yang tidak pernah dilaakukan dan tidak ada semasa BN memerintah Perak kita lakukan termasuklah memberi layanan kepada tuntutan pelbagai kaum di Perak.

Kita sebenarnya tidak menggadai tanah kepada sesiapa seperti yang di tohmah oleh pemimpin UMNO, tetapi sebenarnya kita menyerahkan tanah dengan geran kekal kepada yang berhak iaitu pemilik dan penghuni di Kampung Baru dan Kampung Tersusun yang telah menuntutnya sekian lama semasa BN memerintah namun di tolak.

Kerana itulah segala langkah yang perlu sedang dan akan dilakukan oleh BN untuk menarik sokongan kaum India dan Cina khususnya di Perak. Walaupoun ianya tidak masuk akal ianya tetap dilakukan. Yang pasti ia akan dit5olak.

Saya yakin tindakan Zambry sekali ini tidak akan menyebabkan kaum Cina kembali kepangkuan BN. Malah saya menyeru kaum Cina terus bersiap sedia untuk menghukum UMNO dan BN yang sekali lagi mempolitikkan bahasa ibunda orang Cina. Malah ianya satu penghinaan demi matlamat politik murahan dan politik sempit BN.

KENYATAAN MEDIA, 18 Mac 2010

Drs. Khalil Idham Lim
ADUN Titi Serong.

"Pasukan Baju Merah" Simbah Darah di depan Pejabat Perdana Menteri

2 Rabiulakhir 1431H

Barisan Bersatu Bagi Demokrasi Menentang Pemerintahan Diktator Thailand(Pasukan Baju Merah)yang sedang mengadakan demonstrasi anti kerajaan menyimbah Pejabat Perdana Menteri dengan darah petang semalam. Tindakan ini dilakukan untuk memaksa kerajaan membubarkan Dewan Rakyat dan melaksanakan pilihan raya baru.

Walaupun polis tentera Thailand ditempatkan dalam keadaan berjaga-jaga di depan Pejabat Perdana Menteri, namun tindakan Pasukan Baju Merah itu tidak dihalang. Sehingga kini, tidak berlaku sebarang konflik.

Kerajaan Thailand bukanlah pencetus kejadian berdarah kali ini. Demikian dinyatakan oleh Perdana Menteri, Abihsit Vejjajiva. Beliau menegaskan pendiriannya bahwa beliau tidak akan membubarkan Dewan Rakyat dan melaksanakan pilihan rayat baru. Menurut beliau, tindakan itu tidak akan menyelesaikan kemelut politik yang sedang berlaku di Thailand. Kerajaannya akan mendengar suara dan pendapat pelbagai pihak, tetapi tidak akan bertolak ansur keatas sebarang ancaman dan ugutan.CRI/-

Creative Anti Smoking ads around the World

2 Rabiulakhir 1431H
Email : Sleeping Beauty

Antara Negara Rakyat dan Negara Fir’aun

Oleh : Nash Ar-Rawy
( www.nasharrawy.blogspot.com ) 18.3.09


Sesebuah negara yang mengamalkan prinsip-prinsip demokrasi hendaklah meletakkan kepentingan rakyat dan hak massa sebagai aspek pendahuluan atau prima . Justeru kerna demokrasi itu datangnya dari rakyat , kepada rakyat dan untuk rakyat. Jika perkara fundamental kedemokrasian ini di hakis oleh mana –mana parti pemerintah . Maka berlakulah pemerintahan autokrasi atau kuku besi ;yakni , kerajaan Fir’aun .

Janganlah fir’aun itu bersembunyi di sebalik tembok-tembok dan tirai besi yang bernama ISA , OSA dan PDRM untuk menjamin kesinambungan hayat! Ini adalah amalan politik dan pemerintahan yang ‘out-dated’ dan primitif . Bukan lagi boleh diguna-pakai dizaman siber dewasa ini. Lihat di Indonesia dan Filipina, setelah jatuh Fir’aun Marcos dan Suharto. Perjalanan demokrasi di negara tersebut cukup hebat dan pesat sekali ; di mana Malaysia jauh ketinggalan sekali . Dunia bisa ketawa!

Bahkan PM dan TPM Indonesia bisa dibawa ke muka pengadilan bersabit dengan kesalahan rasuah, kronisma dan salahgunakuasa.Demonstrasi massa secara aman dibenarkan . Bahkan pihak kepolisian hanya menjaga keselamatan rakyat yang berdemo sebagaimana tugasan dan kredibiti mereka , bukannya menjaga keselamatan parti yang memerintah .

Alhamdulillah, sekalipun gaji polis sudah naik dengan begitu drastik sekali . Namum tanggungjawab untuk menjaga keselamatan rakyat yang berkumpul secara aman hendaklah dipastikan berlaku kerna ianya dijamin oleh Perlembagaan Malaysia. Yang mana, Akta Polis adalah terbitan daripada Perlembagaan tersebut yang bersifat sekunder kerna Perlembagaan Malaysia adalah asas kedemokrasian yang prima dan utama sekali. Perlembagaan Malaysia hendaklah menjadi obligatori pihak keselamatan untuk memastikan ianya sama sekali tiada tercemar oleh mana-mana parti pemerintah sekalipun. Ini amanah dan obligasi mereka kepada rakyat. Semua kakitangan kerajaan samada yang beruniform atau tidak adalah dibayar gaji mereka oleh kerajaan bukannya oleh mana-mana parti pemerintah. Justeru itu selaku KULI rakyat , hak rakyat hendaklah dihormati dan didahulukan oleh semua jentera rakyat .Dewan Rakyat bukannya Dewan Parti atau milik mana-mana parti yang memerintah !

Setiap wakil rakyat, samada di peringkat parlimen atau DUN ; sewaktu mengangkat sumpah sebagai wakil rakyat .Maka tatkala itu gugurlah kepartaian mereka samasekali ; yang ada hanyalah status mereka sebagai wakil rakyat bukannya lagi sebagai wakil mana-mana parti .

Justeru itu , alaun mereka juga dibayar oleh rakyat Malaysia , bukannya dibayar oleh parti asal mereka . Maka ini, semua kakitangan kerajaan ; janganlah sekali-kali menganiayai rakyat yang memerlukan khidmat pelanggan yang cermerlang dan khidmat penjagaan keselamatan berhak diberikan kepada rakyat daripada semua pihak.

Maka di sini , program Gegar yang dianggotai oleh 50 NGO hendaklah dibenarkan berhimpun secara aman sebagaimana yang di jamin oleh Perlembagaan Malaysia ; di Lapangan Terbang Sultan Mahmud pada kira-kira jam 11.45 pagi , Sabtu ini( 20.3.10 ) ; demi untuk menyampaikan memorandum massa kepada DYMN Yang Di Pertuan Agung. Memorandum ini mendesak kerajaan pusat mengembalikan ‘ The Stolen Black Gold’ kepada yang berhak . Iaitu, warga Kelantan dan Terengganu . Sebagaimana hak yang sama diberikan kepada warga Sabah dan Sarawak .

Ingat! Emas hitam adalah hak kepunyaan rakyat; diurustadbir melalui kerajaan negeri masing-masing ; bukannya milik persendirian mana-mana parti pemerintah untuk dikorun-faraidkan di kalangan elit-umnoputra di atas nama rakyat seperti projek pembaziran Masjid Kristal yang tiada kariah dan Monsoon Cup menjadikan Terengganu negeri yang kaya dengan minyak tetapi , rakyatnya yang kedua termiskin di Malaysia . Yang kaya dan sedang lenang dari anugerah Allah kepada bumi tersebut hanya untuk membuncitkan perut qorun-qorun itu tadi . Sementara rakyat marhein, tetap miskin . Mana pertambahtaraf golongan petani , nelayan dan penternak yang miskin . Beras, daging, ayam dan ikan masih lagi diimpot ? Sektor marhein ini tiada menguntungkan kroni-umnoputra kecuali projek kerakusan qorun seperti Monsoon Cup dan Masjid Kristal itu tadi . Mereka bisa mendapat pulangan dan keuntungan yang cepat !

Pihak keselamatan hendaklah bijaksana dan tertakluk tugasan mereka dengan Perlembagaan Persekutuan. Berilah perkhidmatan keselamatan yang lebih baik kepada para demonstran itu nanti dan mesra rakyat kerna kenaikan gaji mereka adalah daripada wang rakyat . Bukannya daripada kantong mana-mana parti .

Justeru itu , demi memudahkan tugas para pegawai dan pasukan keselematan agar lebih bertangjungjawab kepada rakyat . Sewajarnyanya pembuktian transformasi kerajaan bukannya retorik . Tetapi , dibuktikan dulu mukaddimahnya dengan meletakkan dulu PDRM( IGP) dan SPRM di bawah jurisdiksi parlimen ; agar mereka tiada menjadi ‘subordinate’ dan ‘Yes Man” sahaja kepada PM. Justeru , bertangjungjawab terus kepada rakyat . Yakni, kepada Dewan yang mulia , iatu Parlimen .Yakni, pastinya tidak dibawah telunjuk PM atau perintah mana-mana parti.

Anwar sindir Najib puji diri sendiri

2 Rabiulakhir 1431H
Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 17 Mac: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyindir Datuk Seri Najib Razak kerana memuatkan pujian kepada diri sendiri dalam teks titah ucapan Duli Yang Maha Mulia Yang Di Pertuan Agong sewaktu merasmikan sidang parlimen dua hari lalu.

“Jarang berlaku dalam ucapan titah Yang Di Pertuan Agong, perdana menteri secara peribadi memuji dirinya sendiri,” sindir Anwar tengah hari tadi sambil disambut gelak ketawa oleh Ahli Parlimen Pakatan Rakyat di dewan Rakyat.

Dalam nada yang jenaka, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh menasihatkan Najib supaya memuatkan ucapan penghargaan kepada Umno BN kerana berjaya mengekalkan kuasa dalam kerajaan.

“Tanpa rasa malu Perdana Menteri memuji dirinya sendiri, selalunya diletakkan tahniah kepada kerajaan kerana menang pilihan raya, itu kebiasaannya,”

Disebabkan Speaker Dewan Datuk Donald Kiandee tidak menghalang seloroh itu, Anwar terus membaca teks titah ucapan yang dimaksudkan beliau.

“Para pemimpin hendaklah mencontohi Memanda Perdana Menteri (Najib),” kata Anwar.

Tambah Anwar lagi, sidang kali ini turut mencipta sejarah apabila Datin Seri Rosmah Mansur, iaitu isteri kepada Perdana Menteri turut dipuji secara peribadi dalam titah ucapan tersebut.

“Bukan setakat itu tuan speaker, inilah kali yang pertama dalam sejarah di mana dalam Titah Diraja, suatu pujian khusus pada insiatif yang dibuat oleh isteri perdana menteri,” sindir Anwar lagi.

“Berikutan kejayaan program Permata Negara, Permata Pintar, Permata Seni, Permata Insan Permata Remaja, Ini Permata yang memang menjadi projek istimewa si isteri jelita,” kata Anwar lagi.

Anwar yang juga Ketua Umum PKR berkata, teguruan khusus kepada perdana menteri itu bukanlah bermakna memperkecil titah ucapan DYMM Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin.

Menurut beliau, konsep raja berperlembagaan yang diamalkan di Malaysia bermakna kerajaan yang memerintah menyediakan titah ucapan yang kemudiannya disemak dan diperkenan oleh seorang Yang Dipertuan Agong.

Maka, kata Anwar, Najib selaku ketua kerajaan bertanggungjawab menyediakan draf ucapan titah ucapan tersebut.

Tindakan Najib itu tegasnya sekaligus boleh merosakkan imej dan tradisi raja berpelembagaan yang selama ini dilaksanakan di Parlimen.

Beliau juga menasihatkan kerajaan supaya tidak mengulangi perbuatan serupa di Dewan Rakyat yang mulia itu.

“Ini yang nak saya perbetulkan supaya pujian-pujian pada diri sendiri seperti ini tidak lagi berulang,” tegas Anwar.

Harakahdaily.net-

Zahrain dicabar dedah Timbalan Speaker berpakat dengan Anwar

2 Rabiulakhir 1431H
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 18 Mac: Pakatan Rakyat hari ini mencabar Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim (Bebas-Bayan Baru) membuktikan dakwaannya bahawa Pakatan Rakyat (PR) yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pakatan dengan Timbalan Speaker untuk mempengerusikan undi tidak percaya terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang) berkata, Zahrain mesti berani menamakan Timbalan Speaker yang dimaksudkan itu.

"Saya cabar Zahrain namakan siapa Timbalan Speaker yang dimaksudkan itu. Cuma ada dua Timbalan Speaker, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Datuk Ronald Kiandee. Zahrain boleh tanya kedua-duanya, siapa yang telah berpakat dengan Anwar," katanya dalam satu sidang media di lobi parlimen pagi ini.

Turut bersama pada sidang media berkenaan ialah Salahudin Ayub (PAS-Kubang Kerian), Jeff Ooi (DAP-Jelutong) dan Liew Chin Tong (DAP-Bukit Bendera).

Zahrain yang merupakan bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang dalam ucapannya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong petang semalam 'mendedahkan' punca beliau keluar parti dan mengaitkan Anwar dengan kegagalan PR untuk mengambil alih kerajaan Persekutuan melalui perancangan ‘16 September’.

Menjawab tuduhan Zahrain kononnya Pakatan memberitahu Yang di-Pertuan Agong sedang menunggu di Istana Negara untuk memberi perkenan kepada PR untuk membentuk kerajaan, Saifuddin menjelaskan, PR tidak pernah memilih untuk berarak di jalan raya untuk proses peralihan kuasa sebaliknya konsisten untuk menggunakan saluran Parlimen.

"Berkenaan perkenan Yang di-Pertuan Agong dan sokongan daripada angkatan tentera, ini satu lagi perkara salah. Memang pada 16 September kita menulis surat kepada Perdana Menteri minta diadakan sidang khas parlimen.

"Negara kita cuma dua orang sahaja yang boleh panggil sidang parlimen. Yang di-Pertuan Agong atau Perdana Menteri. Faktanya ialah Pakatan Rakyat menulis kepada PM dan serahan tangan dihantar oleh Ahli Parlimen Sungai Petani, Johari Abdul di pejabat Perdana Menteri.

"Kalau proses peralihan kuasa nak berlaku, kita tidak pilih jalan raya. Kita memilih saluran Parlimen. Hakikat bahawa kita menulis surat minta sidang khas Parlimen membuktikan bahawa kita nak gunakan saluran Parlimen," jelasnya.

Beliau juga menyifatkan Zahrain sebagai 'tentera upahan' Umno/Barisan Nasional yang digunakan untuk menjatuhkan PR.

Namun ujarnya, tindakan Zahrain itu hanyalah 'halangan kecil' dan tidak akan menjadi penghalang kepada PR untuk membentuk sebuah kerajaan.

"Sekarang ada satu pasukan tentera upahan untuk menyekat laluan kita. Tapi fokus kita tak akan terkalih. Kita akan hadapi tentera upahan ini satu persatu tapi saya anggap ini satu ancaman kecil. Bayan Baru (Zahrain) sebagai watak baru yang ditonjolkan sebagai berbeza daripada dahulu dan satu gergasi kecil yang mendedahkan pelbagai kelemahan Pakatan Rakyat.

"Pakatan Rakyat tidak akan terkalih daripada berdepan dengan Barisan Nasional sebagai musuh politik nombor satu kita," katanya.

Beliau berkata, pencapaian Zahrain yang amat berbeza daripada sewaktu menjadi wakil PKR dulu membuktikan belaiu telah digunakan dalam rancangan Umno/BN menjatuhkan PR.

"Menilai ucapan Bayan Baru semalam, kita dapati pencapaiannya memuncak secara mendadak dan tiba-tiba. Sepanjang dua tahun menjadi wakil PKR, beliau tidak pernah berbahas dalam royal debate ataupun bajet di peringkat polisi atau pun komiti.

"Bila beberapa orang keluar parti, kumpulan ini dijadikan 'attack dog'. Apabila mereka bercakap, semua menteri diminta hadir. Kita boleh tengok bagaimana ianya dibuat dengan menyediakan teks dan membawa isu yang mereka anggap besar," katanya.

Harakahdaily.net/-

Pilihan raya PBT dan royalti: PAS tubuh jawatankuasa khas

2 Rabiulakhir 1431H

KUALA LUMPUR, 17 Mac: PAS telah membentuk dua jawatankuasa khas bagi mengendalikan dua isu besar di negara ini iaitu royalti petroleum dan pilihan raya kerajaan tempatan, kata Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali (gambar).

Naib Presiden PAS Salahudin Ayub telah dilantik mempengerusikan Jawatankuasa Mobilisasi Rakyat untuk isu tuntutan royalti petroleum Kelantan dan Terengganu.

Seorang lagi naib presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar pula dilantik mempengerusikan jawatankuasa khas mengkaji isu pilihan raya kerajaan tempatan yang dituntut oleh kerajaan negeri Pulau Pinang dan Selangor.

"Mereka berdua akan dibantu oleh beberapa anggota yang akan bertindak bagi membantu PAS mengendalikan dua isu ini," kata Mustafa kepada Harakahdaily.

Keputusan membentuk dua jawatankuasa itu dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat Ahad lepas, kata Mustafa.

Sekarang ini, sebuah NGO telah dibentuk oleh PAS dan beberapa pihak yang prihatin untuk memperjuangkan royalti minyak untuk kerajaan negeri Kelantan dan Terengganu.

Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar) sehingga kini telah menganjurkan pelbagai program untuk menggerakkan rakyat bagi menuntut royalti minyak.

Terkini, mereka sedang merangka program besar-besaran di Terengganu Equistren Resort (TER), Kuala Ibai malam esok. Di majlis itu, Pengasas dan Pengerusi Petronas pertama, Tengku Razaleigh Hamzah akan memberikan ucapan dan berdialog dengan rakyat Terengganu.

Usaha sedang digerakkan oleh PAS di Terengganu untuk mempastikan orang ramai menyertai perhimpunan malam esok dan penyerahan memorandum kepada Yang Dipertuan Agung 20 Mac ini.

Melalui jawatankuasa yang dipengerusi Salahudin ini, PAS dijangka akan menghimpunkan seramai mungkin penyokong bagi menuntut hak royalti ini.

Dalam pada itu, jawatankuasa yang dipengerusikan Mahfuz dijangka akan menilai keputusan kerajaan Pakatan Rakyat negeri Pulau Pinang dan Selangor dalam isu pilihan raya kerajaan tempatan.

Sebelum ini, PAS mengambil sikap akan berhati-hati dengan isu pilihan raya kerajaan tempatan ini walaupun sudah lama didesak oleh sesetengah penyokongnya.

Baru-baru ini, kerajaan Pulau Pinang telah menghantar surat kepada SPR memohon agar badan itu mengendalikan pilihan raya kerajaan tempatan di negeri itu.

Pengerusi SPR, Datuk Abdul Aziz berkata, pihaknya akan membuat kenyataan segera bagi menjawab permohonan kerajaan negeri Pulau Pinang itu.

Harakahdaily.net/-

Pelancong ke Kelantan boleh ikuti kelas agama

Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 17 Mac: Ketika mengunjungi Kelantan anda bukan sekadar dapat membeli barangan berharga murah dan menikmati pelbagai jenis makanan, sebaliknya berpeluang mengikuti pengajian ilmu agama.

Pelancong berpeluang mempelajari ilmu agama termasuk di Pondok Pasir Tumbuh.

Bagi mereka yang datang pagi Jumaat peluang mengikuti kuliah agama disampaikan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bermula jam 9.30 pagi di Medan Ilmu, Jalan Datuk Pati.

Sejam sebelum itu kuliah agama disampaikan secara bergilir-gilir pengkuliah jemputan terutamanya pemimpin politik.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan Ngo Negeri, Abdul Fattah Mahmood berkata, mulai tahun lepas kerajaan negeri memperkenalkan program melawat pondok sempena musim cuti persekolahan.

“Bermula cuti sekolah tahun lalu kerajaan negeri memberi peluang kepada pelancong mempelajari ilmu agama di pondok-pondok yang banyak terdapat di Kelantan,” katanya ketika meraikan rombongan pelawat dari Pulau Pinang, baru-baru ini.

Seramai 70 orang rombongan Dewan Pemuda PAS dan Nisa’ Pulau Pinang mengunjungi Kelantan baru-baru ini. Program itu dikenali ‘Jom Gi Kelate’ sempena Rehlah 2010.

Abdul Fattah berkata, pelancong berpeluang mencari ilmu agama dengan mengikuti kelas-kelas agama di beberapa pondok di negeri ini.

“Di tempat tuan-tuan mungkin tiada sistem pembelajaran begini, namun Insya-Allah di Kelantan banyak perkara dapat dimanfaatkan ketika berkunjung ke sini,” ujarnya.

Ketua rombongan terbabit, Afnan Hamimi Taib Azamuddin berkata, tujuan lawatan berkenaan untuk mendapatkan maklumat berhubung pendidikan Islam di Kelantan.

Sepanjang dua hari berada di Kelantan mereka mengunjungi Pondok Pasir Tumbuh dan pejabat Yayasan Islam Kelantan (Yik).

Harakahdaily.net/-

Pertandingan Kucing Antarabangsa Asia di Shenzhen

2 Rabiulakhir 1431H

Pameran Kucing Antarabangsa Asia CFA Shenzhen 2010 telah diadakan di Lapangan Bandar Pusat Shenzhen, Provinsi Guangdong pada 13 dan 14 Mac lalu. 8 orang pengadil antarabangsa telah membuat penilaian terhadap 130 ekor kucing.

Persatuan Penggemar Kucing (CFA) mempunyai sejarah lebih seratus tahun, dan merupakan sebuah pertubuhan bukan membuat untung yang didaftarkan di A.S..


CRI/-

Jaga Lunas dulu sebelum kritik Kulim - Lim Soo Nee

2 Rabiulakhir 1431H
Ali Hashim

KULIM, 17 Mac: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lunas, Mohd Radzhi Salleh yang kebelakangan ini kerap mempertikaikan kepimpinan wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Kedah dinasihatkan supaya melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat di kawasannya terlebih dahulu.

Gesaan itu dibuat oleh Adun Kulim, Lim Soo Nee sebagai menjawab tuduhan Mohd Radzhi bahawa sepanjang dua tahun kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) tidak banyak membantu penduduk Kulim.

"Beliau tidak perlu mempertikaikan apa yang perlu dilakukan di kawasan saya.Sepatutnya beliau perlu memberi tumpuan dan melaksanakan amanah yang telah diberi oleh rakyat kepada beliau atas mandat tiket PKR dahulu untuk menjaga kebajikan mereka.Itu kawasan yang perlu beliau beri perhatian dan bukannya kawasan saya.

"Adalah lebih baik bagi beliau menjaga kawasan bebas beliau.Sebagai wakil rakyat Kulim maka saya akan melakukan yang terbaik bagi memastikan penduduk kawasan ini berada dalam kehidupan yang harmoni dan selesa.Saya juga tidak mahu banyak berpolitik sehinggakan agenda rakyat yang sebenarnya dilupakan.

"Adalah menjadi keutamaan supaya kebajikan mereka didahulukan.Oleh kerana itu Majlis Ketua Kampung diharap dapat menyalurkan maklumat tentang permasalahan yang ada di kampung masing-masing supaya dapat diatasi segala masalah yang dihadapi."katanya.

Beliau yang juga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri berkata, bagi membantu penduduk yang daif dan memerlukan di beberapa kampung seperti Mahang beberapa nama yang memerlukan pemerhatian telah pun disenaraikan untuk diajukan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan bantuan yang diperlukan.

Harakahdaily.net/-

VIDEO - DENGAR UCAPAN ZAHID YANG MENGHINA TUAN GURU NIK AZIZ

2 Rabiulakhir 1431H
wfauzdin.blogspot.comApa intipati klip video di atas? Inilah ceramah dari `dajal bermulut iblis' dari Melaka Negeri yang KM nya adalah perasuah politik wang. Inilah anak Melaka yang dididik oleh perasuah, maka tiada keberkatannya dan menjadilah dia barua Umno bermulut Iblis yang anti Ulamak. Modal tiada nak hentam Tuan Guru Nik Aziz. Tuan Guru tidak seperti Ali Rustam yang rasuah itu, tidak juga seperti bekas KM Melaka Rahim Tambi Chik yang ada skandal perempuan itu. Tuan Guru Nik Aziz tidak seperti `pembunuh' Altantuya atau yang menerima komisyen 500 juta kapal selam itu.

Beliau cuba menghasut orang ramai supaya menjadi Iblis sepertinya. Nasib baik beliau keluar dari KeADILan lebih awal, jika tidak KeADILan pasti terkubur awal kerana mulut Iblis beliau pasti akan bawa bencana kepada parti. Itu lah Zahid Iblis dari Melaka. Intipati ceramahnya yang mewakili lidah Iblis adalah seperti berikut:

1. Nik Aziz muka macam tin sardin.
2. Nik Aziz bukan Ulamak, tapi binatang berpolitik.
3. Nik Aziz pernah mendoakan Najib pecah perut (benarkah? Zahid tidak faham apa yg diucapkan oleh Tuan Guru, dia cuma berkitabkan Utusan Meloya dan TV3).
4. Kununnya Umno yang menyelamatkan nyawa Nik Aziz yang sudah nak mampus.
5. Nik Aziz bukan Ulamak, tetapi pukimak.

Dan, banyak lagi yang Iblis wakilkan kepada Zahid barua Umno ini untuk mengajak manusia sama-sama masuk neraka bersama beliau. Inilah cucu Almarhum Ghafar Baba. Alhamdulillah, Almarhum sempat bertemu Tuan Guru sebelum beliau meninggal dunia dan kita tidak pernah menyumpah Almarhum sebelum beliau pergi. Kini, cucunya muncul untuk menjadi waris dari Almarhum yang akan dilaknat seluruh makhluk di langit dan di bumi.

Mudah-mudahan Allah memberi pembalasan kepada wakil Iblis ini. Amin./

KEKUASAAN ALLAH S.W.T - Sungai dalam laut

2 Rabiulakhir 1431H
Email : dsj

"Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi." (Q.S Al Furqan:53)

Jika Anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery' pasti
kenal Mr.Jacques Yves Costeau, ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.

Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.

Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.

Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan (surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez. Ayat itu berbunyi "Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan. ."Artinya: "Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus." Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.

Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi "Yakhruju minhuma lu'lu`u wal marjaan" ertinya "Keluar dari keduanya mutiara dan marjan." Padahal di muara sungai tidak
ditemukan mutiara.

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur'an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Qur'an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam
akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur'an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannyamutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam.

Allahu Akbar...! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim.Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?" Rasulullah s.a.w. bersabda, "Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran."

Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita, Mexico. Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah "sungai" di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.


`FIRAUN-FIRAUN KECIL' KINI BERADA DI PARLIMEN

2 Rabiulakhir 1431H
Oleh: WFAUZDIN NS
wfauzdin.blogspot.com


SIDANG Parlimen telah pun dibuka siang tadi dengan suasana yang berbeza khususnya di kerusi MP dari PR. Setelah proses pembersihan dan `samak' yang telah dilakukan, maka PR khususnya dari PKR kini dilihat lebih bersih dan suci dari dahulu. Proses `samak' atau menyucikan ini harus terus berjalan sehingga menjadikan parti ini lebih kuat dan dihormati oleh kawan dan pihak lawan.

Apabila sidang Parlimen ini mula berkumpul, kita dapat melihat aksi `firaun-firaun ' ini dengan selamba memasuki dewan, duduk di kerusi yang tidak berparti kemudiannya tersengeh bagaikan kerang busuk. Mereka tidak sedar di luar sana beribu malahan mungkin berjuta mulut sedang menyumpah seranah mereka kerana khianatnya kepada kepercayaan yang telah diberikan kepada mereka. Sudah tentunya media-media pencacai akan memberikan perhatian dan tumpuan kepada `firaun-firaun ' ini kerana mereka sememangnya `makanan' buat media pencacai tersebut. Di dalam kumpulan itu terdapatnya `firaun besar' dari Kulim Bandar Baru serta `firaun-firaun kecil' dan mereka ini diketuai oleh `raja katak emas' dari Pasir Mas.

Amat malang nasib pengundi-pengundi yang diwakili oleh puak-puak ini. Di antara mereka itu boleh dikatakan hanya dua ekor sahaja yang rajin bercakap di dalam dewan yang mulia itu. Mereka adalah `katak emas' dari Pasir Mas dan juga `firaun besar' dari Kulim Bandar Baru. Manakala yang lain, jika kita lihat semenjak dari persidangan yang lalu bagaikan hadir semata-mata untuk makan elaun buta. Apatah lagi orang tua yang berkopiah putih yang menjadi Wakil Rakyat hasil dari usaha Ustaz Ahmad Awang. YB Azmin Ali pernah memberitahu orang tua ini langsung tidak pernah bangun berbahas di dalam dewan semenjak menjadi MP. Beliau hanya tahu angkat tangan bila rakan-rakan yang lain angkat tangan. Kalau begitulah `standard' beliau, lebih baik dahulu kita letakkan burung belatuk duduk di kerusinya itu.

Agak-agak kita apakah yang boleh dibahaskan oleh mereka ini? Apa yang pasti `firaun kecil' yang tidak tahu bercakap itu akan menjadi burung belatuk yang sebenar. Di sinilah letaknya malang yang menimpa pengundi-pengundi yang diwakili oleh mereka. Sudah lah dapat Wakil Rakyat yang tidak tahu apa-apa, pengkhianat pula. Di Parlimen ini nanti kita hendak dengar hujah dari `firaun besar' Kulim Bandar Baru tentang isu Kalimah Allah. Di luar beliau terbukti pengecut apabila dicabar oleh YB Khalid untuk berdebat tentang isu tersebut. Di Parlimen, beliau boleh berhujah pula dengan Ulamak atau Ustaz-Ustaz dari PAS jika beliau menganggap PKR tidak tahu tentang agama. Masalahnya, beranikah beliau berbuat demikian?

Tahniah kepada PAS dan DAP yang telah memberikan kepercayaan kepada DS Anwar menjadi Ketua Pembangkang walaupun puak-puak mereka amat berharap DS Anwar disisihkan. Apa yang menarik perhatian saya, kenyataan dari PAS yang menyatakan PAS bukan sahaja menyokong DS Anwar sebagai Ketua Pembangkang, bahkan menyokong DS Anwar sebagai PM sekiranya PR berjaya menduduki Putrajaya. Kenyataan PAS ini amat `melukakan' hati dan jantung Umno. Apa yang berlaku ke atas DS Anwar tidak sedikitpun mempengaruhi PAS dan DAP kerana mereka tahu moral DS Anwar bukan seperti Chua Soi Lek yang ingin ditabalkan sebagai Presiden MCA itu. Maruah DS Anwar terletak kepada keadilan dan kebenaran yang diperjuangkannya, manakala maruah Umno kini hanya bergantung kepada `satu lubang' sahaja. Di mana pula letaknya maruah yang tidak berparti itu? Tiada, kerana sememangnya mereka langsung tidak bermaruah./

Bantuan Ikhlas Pembedahan - Puan Haryani

2 Rabiulakhir 1431H
Email : Ramzuzzaman Yusoff

Assalamualaikum wbt Ustaz.

Saya ingin memperkenalkan diri saya. Nama saya Ramzuzzaman Bin Yusoff, asal dari Kota Bharu Kelantan dan sekarang berniaga di Shah Alam No Telefon 019 962 3886. Sekarang saya bergiat dalam kegiatan Pembangunan Ekonomi Muslim - Bantu Muslim Menggunakan Cara kedua selain dari pinjaman Bank untuk memulakan perniagaan. Saya jalankan promosinya di Facebook.

Salah seorang rakan Facebook tampil menyatakan bahawa beliau menghidap masalah saraf yang serius. Terpaksa menjalani pembedahan di USM. Merujuk dari perbualan telefon antara saya dan wanita tersebut (seorang ibu tunggal 3 anak - kini di sara oleh ibunya seorang guru yang terpaksa bercuti selama lebih 3 bulan), beliau bakal dibedah pada 18hb Mac 2010.

Saya telah melancarkan Program Bantuan Ikhlas Pembedahan Puan Haryani di Facebook. Tetapi feedbacknya amat tidak memuaskan. Sehinggakan jumlah wang yang terkumpul untuk pembedahan esok (RM8++) masih tidak mencukupi. Oleh yang demikian, saya telah berusaha bersama-sama dengan rakan2 FB yang lain untuk mendapatkan sumbangan ikhlas dari mana2 badan atau NGO serta para Menteri yang terdapat dalam senarai Facebook saya. Namun amat kecewa apabila kebanyakkannya menolak untuk membantu.

Saya sangat berharap, Ustaz mampu membantu meringankan bebanan Puan Haryani ini. Pertolongan Ustaz, saya harapkan mendapat balasan dari Allah swt.

Di sini saya lampirkan bersama gambar beliau dan sijil dari Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian sebagai pengesahan masalah kesihatan beliau.

Nama: Haryani Mat Hussin.
No Account RHB Islamic Bank: 1-62139-0006744-7
Maybank: 164034266923
No. Telefon: 014 725 7787

Nota: Setakat hari ini PTMB adalah antara mereka yang telah menziarah dan memberikan bantuan kepada Haryani.

P.S: Ustaz juga boleh jenguk ke ruangan Facebooknya untuk meninjau sendiri kehidupannya dan update kesihatannya di
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000311515392Protes akhbar Sweden hina Nabi ditunda ke 26 Mac

2 Rabiulakhir 1431H

Perhimpunan aman membantah akhbar di Sweden yang menyiarkan karikatur yang menghina Nabi Muhammad SAW, yang dijadual diadakan Jumaat ini di depan Kedutaan Sweden, di Kuala Lumpur, telah ditunda kepada 26 Mac depan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP), Nasrudin Hassan berkata, bagaimanapun masa dan tempatnya dikekalkan mengikut jadual.

Pertukaran tarikh tersebut, tambahnya disebabkan oleh masalah teknikal dan perkara-perkara penting yang tidak dapat dielakkan.

DPPP, kata Nasrudin, mengharapkan semua pihak, sama ada Islam atau bukan Islam, akan menghadiri perhimpunan tersebut.

“Umat Islam digalak bersolat Jumaat di Masjid Tabung Haji, Kuala Lumpur dan selepas itu berarak bersama-sama bagi menunjukkan soladiriti dan kemarahan umat Islam terhadap pencabulan agama Islam itu,” katanya sambi menambah perbuatan akhbar di Sweden itu tidak boleh diterima sama sekali.

“Penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW bererti menghina agama Islam dan umat Islam keseluruhannya. Kerajaan Sweden patut mengambil pengajaran dari Denmark yang pernah membuat penghinaan yang sama terhadap Nabi Muhammad SAW.

“Akibatnya umat Islam seluruh dunia bangkit membantah dan memberi ancaman keras terhadap Denmark. Kini Sweden mengulangi kesilapan yang sama, dan seakan-akan mahu mengajak umat Islam berperang,” tambahnya.

Justeru, kata Nasrudin, umat Islam yang kasih dan cinta kepada Nabi Muhammad SAW, serta merasa tercabar dengan penghinaan terhadap Baginda itu, diseru bersama-sama menghadiri perhimpunan aman tersebut.

Katanya, beliau akan memimpin perhimpunan aman itu bersama-sama ahli jawatankuasa kerja DPPP yang lain.

'Selain itu, pimpinan PAS pusat serta pimpinan Pakatan Rakyat, NGO dan lain-lain, turut menyatakan komitmen mereka untuk menghadiri perhimpunan ini,” katanya.

Sebelum ini, dilaporkan lakaran karikatur yang menggambarkan kepala Nabi Muhammad SAW pada badan anjing, direka oleh pelukis Sweden Lars Vilks, 63, dan dikemukakan sebagai bahan pameran ke sebuah pusat warisan budaya Sweden.

Bagaimanapun, lakaran itu ditolak atas sebab-sebab keselamatan.

Namun, sebuah akhbar Sweden kemudian menyiarkannya bersama sebuah editorial yang mempertahankan kebebasan bersuara yang membawa kepada bantahan negara-negara Islam dan Vilks menerima beberapa ancaman bunuh.

Rabu lepas, tiga akhbar Sweden menyiarkan semula karikatur itu.

Malaysiakini/-

Polis larang perhimpunan serah memo pada Agong

2 Rabiulakhir 1431H

Polis Terengganu hari ini memberi amaran akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba mencetuskan keadaan tidak aman di negeri itu.

Ketua polis negeri, Datuk Mohd Shukri Dahlan memberi amaran itu ketika mengulas rancangan dua NGO untuk mengadakan perhimpunan bagi menyerahkan dua memorandum berhubung tuntutan royalti minyak kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin Sabtu ini.

Perhimpunan itu dianjurkan oleh Majlis Pemuafakatan Rakyat Terengganu (Mampat) dan Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar) bagi menyerahkan memorandum tersebut kepada Seri Paduka di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM).

Satu lagi ialah program ceramah dan dialog yang juga dianjurkan oleh Mampat dan Gegar di Terengganu Ekuestrian Resort esok.

"Saya ingin menasihatkan pihak-pihak berkenaan bahawa itu bukanlah tempat yang sesuai untuk menyerahkan memorandum atau mengemukakan bantahan kerana Yang di-Pertuan Agong berangkat ke Terengganu di atas urusan-urusan tertentu,” kata Mohd Shukri kepada pemberita di Kuala Terengganu..

"Saya tidak mahu mana-mana pihak cuba mengambil kesempatan di atas kehadiran Tuanku untuk melakukan sesuatu yang di luar program yang telah ditetapkan oleh pihak Istana," katanya sambil menambah polis akan meningkatkan kawalan keselamatan di LTSM pada hari berkenaan.

Sebaliknya, Mohd Shukri mencadangkan kepada mereka supaya menggunakan saluran lain utnuk menyampaikan bantahan dan memorandum tersebut.

Mengenai program ceramah dan dialog di Terengganu Ekuestrian Resort esok, beliau berkata, sehingga kini pihaknya belum menerima permohonan permit daripada pihak berkenaan untuk berbuat demikian.

"Setakat ini saya tidak ada menerima sebarang permohonan permit. Kita akan ambil tindakan kepada mereka yang kita rasakan akan menimbulkan masalah keselamatan," katanya yang menasihatkan penganjur supaya tidak meneruskan program itu bagi mengelakkan tindakan undang-undang.


Malaysiakini/-

Zambry digesa henti 'perbodohkan' Cina

2 Rabiulakhir 1431H

Ahli parlimen Beruas yang juga ketua DAP Perak, Datuk Seri Ngeh Koo Ham mencabar Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abd Kadir dan ahli exconya supaya menghentikan 'sandiwara' mereka 'memperbodohkan' masyarakat Cina.

Beliau membuat bidasan itu hari ini dan mendakwa Barisan Nasional tidak cekap dalam mentadbirkan Perak.

"Jika mereka ingin kembali ke sekolah, sila kembali ke sekolah dan biarkan orang lain yang cekap mentadbirkan negeri,” katanya di Parlimen lobi, hari ini.

Ngeh (kiri) mengulas laporan di akhbar harian Sin Chew Jit Poh yang memaparkan gambar Zambry dan anggota exconya menghadiri kelas bahasa Mandarin.

"Peristiwa itu diberikan liputan meluas oleh Sin Chew tetapi ia hanya membuktikan bahawa exco BN adalah orang yang tidak cekap,” katanya.

Beliau juga mahukan Zambry (bawah) supaya menghentikan lakonan kononnya BN mengutamakan bahasa Mandarin dan Inggeris, sedangkan hakikatnya tindakan itu hanya 'sandiwara' dan tidak ikhlas.

Ngeh berharap masyarakat Cina tidak akan terpedaya dengan helah BN kerana sebelum ini beliau mendakwa ada arahan kerajaan negeri supaya tidak diambil pegawai yang mahir berbahasa Mandarin tetapi sebaliknya menghantar pegawai Melayu ke kelas bahasa Mandarin.

"Mempelajari sesuatu bahasa memakan masa yang lama. Kenapa tidak menghargai masyarakat Cina dengan menyerap mereka yang mahir dalam bahasa Mandarin ke dalam perkhidmatan awam?

“Masyarakat Cina juga kini menguasai bahasa Melayu dengan baik. Mengapa tidak kita memaksimumkan sumber berkenaan?” soalnya.


Malaysiakini/-