31 Mac 2010

Nik Aziz dahului terima darjah kebesaran

Muhammad Yusri Amin

KOTA BHARU, 30 Mac: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) mendahului senarai darjah kebesaran negeri pada pengurniaan kehormatan negeri Kelantan hari ini.

Menteri Besar dianugerah gelaran Dato’ Bentara Setia oleh Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra pada istiadat yang berlangsung di Istana Balai Besar di sini pagi ini.

Turut menerima anugerah tersebut Hakim Besar Malaya, Tan Sri Arifin Zakaria menerima Dato’ Lela Negara.

Manakala Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias dianugerahkan Dato’ Sri Setia Raja.

Sementara anugerah Darjah-Darjah Kebesaran Ahli Yang Kehormat Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (S.P.M.K.), mendahului senarai penerima ialah isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor diikuti Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi.

Mendahului senarai penerima anugerah Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (S.J.M.K.) ialah Datuk Tengku Salwani Al-Marhum Sultan Yahya Petra, diikuti Dato’ Tengku Rozan Al-Marhum Sultan Yahya Petra dan Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan menerima Ahli Yang Kehormat Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (S.J.M.K.).

Anugerah gelaran Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (S.P.S.K.), mendahului senarai penerima ialah peguambela, Datuk Sukri Mohamed, diikuti Pengelola Istana DiRaja, Datuk Abdul Halim Hamad.

Manakala penerima Anugerah Geralaran Kebesaran Ahli Yang Kehormat Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (S.P.S.K.), mendahului senarai ialah Ketua Polis Kelantan, SAC I Datuk Abdul Rahim Hanafi.

Penerima Anugerah Kebesaran bagi gelaran Darjah Pahlawan Yang Amat Gagah Perkasa (P.Y.G.P.) ialah Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Anggota Exco kerajaan negeri, Mejar (B) Md Anizam Ab Rahman mendahului senarai penerima anugerah Ahli Yang Kedua (Dato’ Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (D.J.M.K.).

Selain itu, Speaker Dewan Negeri Kelantan, Mohd Nassuruddin Daud, bekas pegawai Yayasan Islam Kelantan, Nik Abdul Kadir Nik Mohamad, Adun Pengkalan Kubor, Datuk Noor Zahidi Omar dan bekas Adun Banggol Judah, Yahya Othman.

Mudir Pondok Pasir Tumboh, Tuan Guru Hashim Abu Bakar menerima gelaran Ahli Yang Kehormat Yang Kedua (Dato’ Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (D.J.M.K.).

Penerima gelaran Ahli Yang Kedua (Dato’ Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (D.P.S.K.) seramai 34 orang termasuk Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu – Bandar Raya Islam, Ahmad Mahmood dan Pengarah Tanah dan Galian Negeri Kelantan, Ismail Samah.

Selain itu, Pegawai Kewangan Negeri Kelantan, Mohd Faudzi Che Mamat dan Pengarah Pelajaran Negeri, Mohd Ghazali Abdul Rahman.

Manakala seramai 10 orang menerima pelantikan Jaksa Pendamai (J.P.) termasuk Adun Air Lanas, Abdullah Ya’kub.

Keseluruhan penganugerahan tersebut membabitkan penerima seramai 84 orang.

Sementara itu seramai 555 lagi akan menerima penganugerahan pada Majlis Pengurniaan Kehormatan Negeri bagi Darjah-Darjah Kebesaran, Bintang-Bintang, Pingat-Pingat dan Surat-Surat Kepujiandian pada tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Tiga anggota Exco, Che Abdullah Mat Nawi, Dr Mohamed Fadzli Hassan dan Wan Ubaidah Omar pula disenarai penerima Ahli Yang Ketiga (Taulan) Bagi Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Mulia Amat Mulia (J.M.K).

Senarai penerima tersebut diumumkan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mohd Aiseri pada sidang media di Istana Balai Besar semalam.

“Istiadat penganugerahan kali ini bukan merupakan acara perayaan ulangtahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Al-Sultan.

“Ia adalah semata-mata merupakan anugerah daripada Yang Maha Mulia Pemangku Raja Kelantan kepada mereka yang telah diampuni perkenan oleh baginda sendiri,” katanya

Harakahdaily/-

Gambar selepas Sidang DUN dan Sidang Media.


Gambar ADUN PR menuju ke Dewan sekitar jam 8.45 pagi tadi.

Rakan media yang tidak dibenarkan masuk ke dalam dewan negeri untuk membuat liputan.

Ramainya polis yang mengawal pintu masuk SUK setelah semua ADUN PR masuk ke dalam dewan.adun PR dihalang masuk, pintu dibuka dengan sempit sekali
Gambar dalam bangunan dan Dewan Negeri perak.


Maaf , gambar akan menyusul.

Saya memohon maaf kerana terdapat beberapa kesilapan teknikal dalam penghantaran gambar melalui MMS kepada al banjari seperti rencana awal sehingga ianya tidak dapat diterbitkan seperti yang direncanakan..

Namun begitu saya akan cuba menerbitkan semua gambar berkenaan paling lewat sebelum lewat malam ini bagi tatapan umum.

Kami bersurai, sidang bersambung esok

Kami bersurai sekitar jam 12.40 selepas mengadakan sidang akhbar. Wisma DAP yang letaknya berdekatan dengan bangunan Dewan Negeri Perak penuh sesak dengan wartawan.

Selepas kami mengadakan mesyuarat ringkas semuanya meninggalkan wisma DAP balik ke tempat masing-masing. Demikian juga dengan para Penyokong Pakatan Rakyat yang menunggu dari awal pagi turut meninggalkan Ipoh.

Saya mewakili Pimpinan PR Perak mengucapkan tahniah kepada semua ADUN PR yang telah dapat menghadapi sidang yang getir dan diganggu hebat oleh polis pada hari ini.

Disamping tidak lupa ucapan terima kasih kepada para penyokong Pakatan Rakyat yang sanggup datang dari jauh dan dekat bagi mengikuti perjalan dewan hari ini.

Jumpa lagi esok.

Terkini 12.48 pm : Semua ADUN dan penyokong PR bersurai meninggalkan Wisma DAP

Setelah sidang media dan sedikit mesyuarat ringkas, semua ADUN PR meninggalkan Wisma DAP. Begitu juga dengan penyokong PR yang berada disana sejak awal pagi tadi juga meninggalkan tempat tersebut.


Terkini 11.35 am : Komen Ds.Nizar kepada Titah ucapan Tuanku

Satu titah yang progresif dan cukup baik. Kerana itu perlu dibahas sebagai menghormati ucapan tersebut.

Terdapat banyak perkara perlu dibahas sebab itu kami mohon diberikan peluang untuk berbahas.


Terkini 11.32 am : Sidang media tamat

Sidang media telah berakhir dan kami memohon esok tidak ada polis lagi.

Speaker Sivakumar juga menjelaskan sebentar tadi bahawa polis cuba merampas bajunya namun dia membantah dan pihak polis gagal mengambil begnya.Terkini 11.29 am : Media sahkan tidak dibenarkan masuk dalam dewan

Media sahkan tidak dibenarkan masuk ke dalam dewan dan hanya dibenarkan dalam galeri sahaja. Sidang media mendapata pengesahan dari rakan media mereka tidak dibenarkan masuk ke dalam dewan dan hanya dibenarkan berada dalam galeri bercermin gelap.

Ada yang menjelaskan kami kurang nampak dan kurang dengar apa yang diucapkan. Apa lagi untuk membuat pemberitaan.


Terkini 11.26 am : Kenyataan Dato Ngeh

Saya cabar supaya esok hari tidak ada polis. Dan kita akan lakukan sesuatu kalau esok masih ada polis.

Keselamatan kami tergugat dan kami mohon jaminan.

Saya mendapati agenda berikut tidak ada perbahasan, apa sudah jadi?

Polis yang datang hari ini dibawa dari banyak tempat termasuk yang saya kenal sekumpulan dari Manjung.


Terkini 11.21 am : Kenyataan Speaker Sivakumar

Saya tidak nampak media dalam dewan yang seharusnya diketahui oleh rakyat umum. Sepatutnya media semua pihak dan blogger dibenarkan masuk .

Persoalan kenapa ini dibuat dan telah mencemar demokrasi.


Terkini 11.20 am : Kenyataan Media Ds.Nizar

Kami baru balik dari perhimpunan polis, tetapi kami bersama DYMM Pemangku Perak dalam acara perasmian tadi.

Kami dihalang untuk mengadakan sidang media di perpustakaan seperti biasa. Kami tidak dibenar masuk dalam dewan ikut pintu E dan dikatakan itu adalah pintu BN,kami protes dan akhirnya kami dibenarkan masuk.

Hampir 15 minit kami tergendala disitu dan ini cara baru yang dilakukan BN untuk halang kami masuk .Kami lihat dalam galeri penuh dengan polis dan dewan dipenuhi polis. Ini pencemaran dan kami bantah dan kondem dengan arahan kepada polis yang tidak sepatutnya.

Inilah sebab kami ajak berbincang dengan tujuan kami bersidang dengan licin dan mohon sidang selama 5 hari namun ditolak.

Saya juga membisikkan kepada Ganesan tadi dia juga senyum.Kami dapat sms tadi kalau ada kekecohan dalam dewan, kami akan ditangkap, dan saya anggap benar kerana dalam dewan begitu ramai polis.

BN menggunakan cara mengasing-asingkan tempat laluan masuk dewan antara BN dan Pakatan Rakyat.

Terkini 11.11 am : Kami meninggalkan dewan dan berjalan kaki menuju Wisma DAP

Kami keluar dari bangunan dewan dan dengan berjalan kami singgah sebentar di bawah pokok demokrasi dan sempat saya membuat jenaka dengan cadangan supaya diadakan sidang bawah pokok, dan mendapat perhatian dari pihak polis yang ada disitu. Mungkin mereka ingat kami serius atau betul-betul....


Terkini 10.54 am : Sidang Media

Satu sidang media akan diadakan sebentar lagi, semua ADUN PR masih berada di dalam dewan. Dan secara baik mengadakan perbincangan dengan ADUN BN.

Kelihatan Tajol Rosli berkata sesuatu kepada Dato Ngeh sambil diperhatikan ole ADUN yang lain.


Terkini 10.46 am : Bacaan Doa

10.42 am : Bacaan doa oleh Mufti Perak, DYMM Pemangku Raja Perak selesai merasmikan Dewan Perak.

10.45 am : Bacaan doa selesai, Ganesan tangguhkan dewan dan umum dewan ditangguh ke hari Rabu(esok) jam 10 pagi.

10.46 am : DYMM Raja Nazrin meninggalkan dewan.

10.48 am : Setelah Raja Nazrin meninggalkan dewan semua polis berbaju biru meluru masuk mengambil tempat tadi,benar mereka hanya berlakon.


Terkini 10.28 am : Polis yang berkawal didepan Ganesan meninggalkan tempatnya

Macam berlakon, bila Pemangku Raja Perak masuk ke dalam dewan tadi, lalu semua polis itu meninggalkan tempat mereka berdiri.

Sebelum itu ADUN Pengkalan Hulu sempat mempertahankan mereka yang tidak dikenali yang berbaju biru itu adalah untuk menjaga keselamatan Pemangku Raja Perak.

Namun ternyata Tajol Rosli berbohong apabila Pemangku Sultan masuk lalu mereka meninggalkan bahagian depan pentas utama.

Mungkin mereka menjaga kerusi Ganesan takut dirampas oleh kami???


Terkini 10.14am : Semua ADUN hadir

Semua ADUN PR dan BN berjumlah 59 orang berada dalam dewan mengikuti Majlis Perasmian oleh Pemangku Raja Perak.


Terkini 10.13 am : Titah Ucapan Perasmian.

DYMM Pemangku mulai masuk ke dewan dan memulakan titah ucapan perasmian sidang hari ini.


Terkini 10.11 am : Sivakumar menuju ke kerusi Speaker, Ganesan patah balik takut kerusi kena ambil

Apabila Sivakumar cuba menuju ke kerusi Speaker, Ganesan terus berpatah balik ke kerusinya takut diambil oleh Sivakumar sebentar tadi.


Terkini 10.09 am : ADUN PR terus protes supaya polis keluar

ADUN PR terus protes supaya polis keluar, sidang terhenti..Raja Muda belum masuk ke dalam dewan.


Terkini 10.06 am : Permohonan PR ditolak, sidang diteruskan

Selepas bacaan doa oleh SU Dewan Ganesan tetap meneruskan dewan dengan tidak mengindahkan permohonan dari Pakatan Rakyat.


Terkini 10.03 am : ADUN PR protes polis ramai dalam dewan, supaya keluar

ADUN PR diketuai oleh DS. Nizar protes dewan yang dipenuhi oleh ratusan polis dan menjamin dewan akan berjalan lancar walaupun dewan tiada polis, namun ditolak oleh BN.


Terkini 9.57 am : Kami akhirnya dibenar masuk setelah dihalang sekitar 15 minit.

14 Rabiulakhir 1431H

Akhirnya kami dibenarkan masuk setelah berlaku perdebatan dipintu masuk E sebentar tadi.


Terkini 9.55 am: Kami dihalang untuk masuk

14 Rabiulakhir 1431H

Polis tidak ada kerja diluar dan banyak berkumpul di luar dewan. Dalam bangunan dewan untuk menghalang kami masuk melalui pintu masuk yang kami pilih iaitu pintu E.


Terkini 9.40 am : Acara Pemeriksaan Perbarisan disempurnakan oleh DYMM Pemangku Raja Perak

14 Rabiulakhir 1431H

Perbarisan tamat. Acara perbarisan disempurnakan oleh DYMM Pemangku Raja Perak. Raja Nazrin Shah.


Sekitar Sidang DUN Perakalbanjari/-

Terkini 9.36 am : DYMM Raja Muda Perak tiba di bangunan dewan.

14 Rabiulakhir 1431H

DYMM Raja Muda Perak dan DYTM Raja Puan Besar Perak selamat sampai di bahagian hadapan dewan negeri tempat perbarisan akan diadakan sebentar lagi.

Semua tetamu termasuk dari Pakatan Rakyat berdiri untuk penghormatan bersama dengan lagu NegaraKu yang berkumandang.Terkini 9.16 am : Speaker haram ambil tempat hormat perbarisan

14 Rabiulakhir 1431H

Kelihatan speaker haram bersama setiausaha Kerajaan Negeri menerima tabik hormat dari pasukan perbarisan yang bertugas.